Keresés

Részletes keresés

drbarta Creative Commons License 2010.01.10 0 0 46756
Téma: Félszáraz, 2008-as évjáratú , koncentrált, üde, friss(nem túlérett) primer gyümölcsösségben és vitális savakban gazdag  borok összehasonlítása, úgy hogy mindegyik tétel  különböző fajta legyen, különböző termelőktől, különböző borvidékekről származzon és legyen köztük külföldi is

Tokaj Nobilis Barakonyi furmint 2008

A Nobilis ill. Bárdos Sarolta borai Tokajból feltétlen a kedvenceim közé tartozik. Ezt a bort a várban kóstoltam a Tokaji Bormívelők standjánál, és ott 8-10 tétel közül azonnal a kedvencem lett.  Tartalmasság, játékosság, elegancia, a nehézkesség legcsekélyebb jele nélkül. Gyümölcsössége leginkább körtére és citrusokra hasonlít, hűsítő karakterüket fokozza a borász által is gyakran említett és valóban fellelhető mentás díszítés, ásványossága a korty elejétől végéig meghatározó, de  mégse teszi a bort komollyá, vagy szikárrá, a gyümölcsösség mellett inkább izgalmas fűszerezést ad a bornak, illetve felfedi származását. A gazdag gyümölcsös és ásványos karakternek kellő magasságot és hosszúságot adnak intenzív, de érett savai, a maradékcukor szinte egyáltalán nem érződik, de meggyőződésem , hogy sokban hozzájárul , ahhoz , hogy a sok sav mellett mégis kerek és nagyon fogyasztásra ösztökélő bor. Gyakorlatilag semmi lyen fronton nem tudok belekötni, gazdag, finom, harmonikus, abszolút az ízvilágom, megtestesíti azt a tokaji stílust, amelyet leginkább kedvelek, nálam erős hét pont, közel a nyolchoz.

 

Szentesi József Nadapi Rajnai Rizling 2008

Korábbi évjáratát is nagyon szerettem, a várban a Kézműves borok standjánál hordómintaként kaptam belőle kóstolót, és megállapítottam, hogy talán az előző évinél is nagyobb lesz.  Az előző borhoz képest melegebb karakterű gyümölcsösséggel indul, a fajtára jellemző citrusok mellett , inkább ananászos-barackos vonalé a szerep, a maradékcukor kicsit erőteljesebben érződik, mint az előző tétel esetén, a korty első felének frissességét  a minimálisan jelenlevő szénsavasság  biztosítja. A korty második felében megtapasztalhatjuk a legnagyobb borokra jellemző leggyönyörűbb savgerincet, több rétegben jelentkezve emeli a kortyot hihetetlen magasra, bizsergetve-símagatva-nagyon dinamikus, az előző boré se volt éles, de ez valami mesteri.  A sok gyümölcs mellett háttérben fűszerezve  fellehető bizonyos meszesnek ható ásványi karakter, de még nem ismerek elég bort erről a területről, sőt még a pincétől se ahhoz, hogy konkrétan mely jegyet tudjam ehhez kötni. A bor mindenesetre az egyik legszebb hazai bor nem-édes kategóriában , amit valaha kóstoltam. Stabil 8 pont.

 

Domaine Huet Haut Lieu Sec 2008

Chenin blanc-t még nagyon keveset kóstoltam, de az eddigiek teljességgel meggyőztek arról, hogy a legizgalmasabb fajták között a helye. A birtok borai közül egy  szebb merítést volt alkalmam végigkóstolni a tulajdonos Anthony Hwang konferálásában a tavaly novemberi Terroir Club-os eseményen, és teljességgel lenyűgőztek. Számomra mindenképp mélyebb élményt jelentettek akkor, mint a párhuzamosan kóstolt testvérbirtok a Királyudvar egyébként szintén nagyszerű borai. Ez a bor illatában inkább émelyítőbb , mint az előzőek,  aszaltfügés jegyeket kínál. Szájban egyszerűen szenzációs, a korty elejétől végéig, minden pillanatban vibrálnak a zamatok, egész gyümölcskosár citrusokkal, fügével, datolyával  gördül végig karöltve határozott meszes ásványossággal, érzékeinket nagyon érett, áradó savak veszik hátukra, magukkal ragadják és indul a hullámvasút. Éppúgy bele is lehet szédülni.  Számomra életem egyik legnagyszerűbb bora! 9 pont

 

 

Megjegyzések

-Csodálatos sor volt! De sokszor jártam korábban úgy, hogy a „nagyágyúk” egymással összehasonlítva, megfelelő felvezetés nélkül képesek kioltani egymás értékeit, és kisebb élményeket okoznak , mint külön külön. Itt és most ez nem így alakult hálistennek.  Akármilyen sorrendben újra és újra visszakóstolva megállapíthattam, hogy szenzációs mindhárom, egyéniségek, amelyet nem tudott elnyomni  semelyik másik tétel. Máskor sokszor van, hogy a sor számomra legnagyobb élményt okozó bora után már nem jó ötlet a többi viszakóstolása, itt viszont a számomra legnagyobb hatást kiváltó Huet után is rendkívül jólesett a Nobilis visszakóstolása , újra élvezhettem erényeit.

-Négyen kóstoltunk, és az általános végeredmény nem esik egybe az enyémmel: Ketten a Szentesit találták a legszebbnek, úgy hogy talán nüansznyi szubjektum emelte náluk a Nobilis elé, és egyértelműen jobban tetszett nekik, mint az Huet, egyvalaki a Szentesi és Huet között gondolkozott , és nem tudott dönteni, az én véleményem pedig lsd.fenn!

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.10 0 0 46754
off
Nem kell a polidilibe menni. A moderálási gyakorlatuk a Kádár rezsim sajtócenzúrájára emlékeztet. Amiről tilos beszélni, arra még a legenyhébb célzást se szabad tenni a szólásszabadság dicsőségére.. Ugyanez volt a 80-as években is, a sajtóban ment a "PC" duma, az emberek meg egymás között kiegészítették a valósággal. Az a rendszer is megbukott, ez is meg fog.
on
Előzmény: shiraz (46752)
shiraz Creative Commons License 2010.01.09 0 0 46753
bocs Mátrában
Előzmény: shiraz (46752)
shiraz Creative Commons License 2010.01.09 0 0 46752
OFF és ha leírod a valóságot amit Te a Mártában is tpasztalsz akkor kimoderálnak. (lásd a cikkhez a kommenteket) ON
Előzmény: pinotnoir777 (46751)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.09 0 0 46751
Off, de azért nem tudom megállni hogy ne linkeljem be:

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/buszmegalloban_verte_meg__a_zsarolt_kislanyt/2134715/

A meglepetés a fotót látva ért, ugye nem csak én ismertem föl a sértett lány anyukájában Nikit, Ráspi feleségét? Eddig azt hittem az országnak az a része legalább nyugodt, biztonságos hely.
BZoltan Creative Commons License 2010.01.09 0 0 46750
Ajánlom olvastra ezt.

Tény, hogy Parker és az ő nagy hatású magazinja, könyvei nem a direkt finanszírozott reklámmechanizmus alapján megy. Szóval, az hogy XY küld neki egy palack bort és hozzá csatolva párszázezer dollárt az nem eredményezi azt, hogy másnap 99 pontra kóstolja Parker azt a bort.

Ezzel együtt megvannak az ő érdekeltségi körei is és lehet őt is motiválni...és akkor még finoman fogalmaztam :)

Amúgy a naivitás vádját vállalom, de én akkor is azt vallom, hogy a borsajtónak és a borkritikusoknak, borbíráknak a fogyasztót kell a szemük előtt tartani és azt a bort kell tesztelni amit a fogyasztó is kap. Az a bor amit a termelő küld be az garantáltan jó pincében, jó körülmények között pihent, ameddig a fogyasztó egy olyan palackot vesz le a polcról ami elszenvedte a szállítás, raktározás, polcon tartás nehézségeit. Ezen utóbbiak mind részei a bornak és amikor belekóstolsz egy pohár borba akkor ezen tényezők hatását is kóstolod. Szóval semmi értelme mást kóstolni mint a fogyasztó.

Ez persze nehéz, drága, macerás, kényelmetlen... de az igazi dolgok mind azok :) Aki ezeket nem vállalja az írja rá a teszteredményre, hogy elnézését kérjük a kedves fogyasztónak, de nincs időnk, pénzünk rendes tesztet csinálni, ezért itt van valami ami megtévesztésig hasonlít arra amit tesztnek illik hívni, de nem az. Hkhm... csak nekem van olyan érzésem, hogy néha a borokkal kapcsolatban is pont ugyanez a helyzet? Sűrítményezünk, savpótlunk, aromázunk ... azzal a felkiáltással, hogy hát az igazi dolog az túl drága meg időigényes, ezért inkább pancsolunk, bár az nem lesz bor, de az íze talán hasonlítani fog rá.
Előzmény: thekeymaker (46744)
shiraz Creative Commons License 2010.01.08 0 0 46749
vicces fiú ez a robert
Előzmény: thekeymaker (46744)
palack. Creative Commons License 2010.01.08 0 0 46748
Ez érdekes.
Előzmény: lazaridi (46746)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.08 0 0 46747

Parker a megvesztegethetetlen...:-D

 

no comment!

Előzmény: thekeymaker (46744)
lazaridi Creative Commons License 2010.01.08 0 0 46746
Jelentem, hogy Alkonyi Laszlo a Borbaratbol egy napon belul valaszolt es a piktogramos rendszerrel kapcsolatos "aggodalmaim" joreszet osztotta.
Előzmény: lazaridi (46742)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.08 0 0 46745
thekeymaker Creative Commons License 2010.01.07 0 0 46744
hellyel-közzel igen, méghozzá Robert Parker.

http://www.erobertparker.com/info/wstandards.asp

Independence: For me only, it is imperative to pay my own way. Even more important is to refuse all advertising – from any source. This guarantees total independence. The Wine Advocate and eRobertParker.com are 100% subscriber funded and supported. We do not permit any advertising. With respect to gratuitous hospitality in the form of airline tickets, hotel rooms, guest houses, etc., I have never accepted these either abroad or in this country. And what about wine samples? I purchase more than 60% of the wines I taste, and though I do receive unsolicited samples at no cost, I do not feel it is unethical to accept samples that I did not request. Irrefutably, the target audience is the wine consumer, not the wine trade. While it is important to maintain a professional relationship with the trade, I believe the independent stance required of a consumer advocate often, not surprisingly, results in an adversarial relationship with the wine trade. It can be no other way. In order to pursue this independence effectively, it is imperative that I keep a distance from the trade. While this may be misinterpreted as aloofness, such independence guarantees hard‑hitting, candid, and uninfluenced commentary.
Előzmény: bor_kedvelő (46732)
elzee Creative Commons License 2010.01.07 0 0 46743
Herczeg Ágnes a Borbarátnál? Hmm...
Előzmény: palack. (46741)
lazaridi Creative Commons License 2010.01.07 0 0 46742

Ittenék egyetértés van, de szerintem ezt irjuk meg a Borbarát E-Mail cimére.

 

Előzmény: palack. (46741)
palack. Creative Commons License 2010.01.07 0 0 46741
Én azt gondoltam, hogy azért lett a vájnekszpört Villány felelőse, mert közelebb áll hozzájuk, mintegy újranyitásként a borvidék felé. Erre megjelenik egy teszt összesen három termelővel, ami kevesebb, mint eddig valaha. Csillagozás nincsen, csak a szerintem közhelyes piktogrammok. A leírásokban meg véletlenül sincs semmi kritika vagy értékelés, olyan mintha jól megírt hátcimkéket olvasnék: minden tökéletes és szép. Ez így nekem teljesen semmitmondó.
Előzmény: bor_kedvelő (46725)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46740

igazad van, és jogos a félelmed, sajnos van erre példa...

 

én magam emlékei alapján azt tudom mondani, hogy olyan csodálatos emberekkel (is) találkoztam a Mátrában, hogy a saját elképzelni sme tudtam volna, hogy ne az általam gondolt "igazságot" írom róluk!ha jó, ha rossz!

és ez nyílván hozza magával, hogy mindenki másról is a "valót" próbálod írni!

 

Debreczeni Pál mondta még egyszer egy Borbarátos interjúba: senki sem mondhat rosszabbat a borainkról, mint mi...

na én ezt pont így gondolom, ha érted mire gondolok...:-)

 

 

Előzmény: BZoltan (46739)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46739
Én eddig is mindenkivel együtt működtem aki erre igényt tartott és ezt korrektül jelezte.

Szakmai és üzleti értelemben igyekszem egészséges távolságot tartani a sajtóval mint intézménnyel, mert nem szeretném ha az a vád érne, hogy puncsolok egy kis ingyenreklámért. Tudom, hogy vannak akik motiválnak újságírókat azért, hogy írjanak róluk. Én ezt nagyon cikinek és megalázónak érzem ezért én még a halvány látszatát is el akarom ennek kerülni.

Abban igazad van, hogy igazán jó borszakírást csak úgy lehet csinálni, ha a termelő és az újságíró között működő munkakapcsolat van. De ez szerintem az emberi kapcsolattal kell, hogy kezdődjön.
Előzmény: bor_kedvelő (46738)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46738

egyetértek veled!

 

a dolog hátulütője egyértelmű, aki nem akar együttműködni az újsággal annak nem is tud bekerülni a bora...
ez előfordulhat hogy jelentős hiányokat okoz a tesztben...ugyankkor ez a szintű elmélyülés nem képzelhető el a borász közreműködése nélkül!

Előzmény: BZoltan (46737)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46737
Erről a rendszerről valóban nem tudtam. Van abban ráció, hogy nem egy-egy tételre koncentrálnak a tesztelők, akár okosság is lehet ez.
Mondjuk ennek meglehet az a hátulütője, hogy azon a termelők borai akik nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a tesztelők gyakran eljussanak a pincébe és gyakran kóstolják a borokat azok akarva akaratlan jobban előtérbe kerülnek. Ez nálam már a szervezett marketing része, ami nem az ördögtől való, csak erre is idő meg ember kell. Nálunk meg nem ez a prioritás. Elsősorban azért mert nincs szükség rá.

Mondjuk, ha már szóba került, szerintem jobb lett volna ha a mi régiónkért felelős ember megkeres engem és elmondja, hogy pontosan mi is a rendszer.
Előzmény: bor_kedvelő (46736)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46736

Zoli, a Borbarát tezstelési rendszere különbözik egy átlagos bor-médiumtól...

a tesztelők, azaz az edott régió felelősei a születése pillanatától ismerik a borokat, sokszor, akár tucatszor is kóstolják őket ameddig a tesztre jutnak...(ez általános, nyílván nem minden bor esetében, szomorú negatív példa a tiétek) az értéksorrend nyílvánvalóan megvan a fejükben...
Clive Coates sem egyetlen vakkostoló keretében mond véleményt a borokról -nyílván a hasonlat szándékoltan eltúlzott, habár Laci és Tokaj esetében megkérdőjelezhetetlen, hogy Ő a borvidék legnagyobb formátumú gondolkodója -néhány borásszal egyetemben...  

Előzmény: BZoltan (46734)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46735
Nagyon jó cikk! Sok ilyen kell. Érdemes lenne hasonló módon elbeszélgetni hasonlóan hiteles és elfogadott szakemberrel.
Előzmény: elzee (46733)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46734
Nem tudom.
Az biztos, hogy a interaktív közösségi média évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír és ez a szektor jellemzően a konkrét piacot szondázza. Nyilván ez a fajta sajtó is hoz magával új problémákat.

Az fix, hogy a fogyasztót az érdekli amit ő kap.
Előzmény: bor_kedvelő (46732)
elzee Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46733
egy cikk Szepsy Istvánnal:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/05/a_magyar_bor_sokszinu_megis_viharvert/

bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46732
ill, van e a világon borsajtó-termék aki saját maga veszi a borokat???
Előzmény: BZoltan (46730)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46731

ez egy érthető hozzálás részedről...

 

és tudom, é sajnálom hogy ez a viszony így alakult...

 

de lássuk be, a borbarát nem eg yhétküznapi borújság, nem tudja megvenni a tételeket...

Előzmény: BZoltan (46729)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46730
"termelő nem küld már be mintát"

Ne is küldjön... a szaksajtó tesztelje azt ami a polcon van és ne azt amit a termelő beküld. Hasonlóan a versenyekhez.
Előzmény: GENOM_66 (46728)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46729
Ha nem a borbarát határozza meg a tesztelt borok körét akkor ki?

Én mindig is nagyon szerettem a Borbarát magazint, szívesen olvasom még a régi számokat is. Kellően felszínesen szoktam olvasni és igyekszem nem foglalkozni a magyar borpolitikai vetületekkel... ha érted.

Nekem két alkalommal volt szakmai kapcsolatom a Borbarát magazinnal. Egyszer szerepelt a pinceépületünk azt hiszem a föld alatti mennyország rovatában egy másik régi somlói pincével. A másik alkalommal a magazin somló felelőse (vagy az egész régióé) felhívott, hogy küldjek neki hordómintákat és majd ő jól megkóstolja egy nagyobb teszt keretében és jól megírja. Na ezen ledobtam a láncot. Mondtam neki, hogy nem, semmiképpen nem küldök csak úgy hordómintát, mert nem ellenőrizhető, hogy mikor kóstolja meg és milyen állapotban és egyébként is talán először foglalkozzunk a palackozott tételekkel meg jöjjön el a pincéhez amikor ott vagyok és beszélgessünk, meg nézzük meg az ültetvényt. Elgondolkoztam, hogy mások, hogy csinálják ezt? Aztán lehet, megsértődött az úr, mert azóta egyetlen fesztiválon, egyetlen közönségtalálkozón nem találkoztam vele. Pedig biztos jó szakíró és kedves ember, csak esetleg mások elkapatták :)
Előzmény: bor_kedvelő (46725)
GENOM_66 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46728
Ezzel természetesen tisztában vagyok! Nyilván a Borbarát megítélése a termelők részéről.  Balaton-felvidéki teszt valóban nagy számú, akárcsak a tokaji. Viszont nekem úgy tűnik, hogy elsősorban a termelőnkénti tételszám emelkedett meg az utóbbi években, ugyanakkor több - korábban szereplő termelő nem küld már be mintát, holott - véleményem szerint - helyük lenne ott.
Előzmény: bor_kedvelő (46725)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46727
Nem, az expert kifejezés bennem pont nem váltott ki ellenérzést, mert nem tudom, hogy milyen szakmai háttere, felkészültsége van a hölgynek. Feltételezem, hogy tényleg expert, ha egyszer azt mondja magáról. Ellenérzést bennem a luxus, fine living, fényűzés témák keltenek amik észrevehetően túl nagy hangsúlyt kapnak a weboldalán.
Előzmény: loading (46726)
loading Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46726

Szerintem is más a célközönsége, mint te. Ez a szóhasználatából is kiderül. Amikor én néztem a weboldalát (hónapokkal ezelőtt) nekem nem tűnt fel, mert munkámból eredően megszoktam az ilyen típusú szövegeket.
Ő tanácsadással foglalkozik és ott a best practice az bevett kifejezés. Ugyanakkor nálunk pl. tiltott az "expert" használata a hivatalos anyagokban, mert ellenérzéseket kelthet az ügyfelekben. Ahogy nálad is történt.

Változatlanul igaz, hogy személyesen nem ismerem, csak néhány médiamegjelenését láttam. Amikor a tv-ben láttam, nekem nem volt meggyőző, sőt. De ezt korábban is írtam. Írásaiban jobb volt. Szerintem emiatt is néztem meg a weboldalát.

Előzmény: BZoltan (46721)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!