A röhelyes és a szánalmas között van valahol, hogy mennyire nem vagy hajlandó elolvasni és nem vagy képes megérteni azt amit mások írnak.
Leírtam többször, hogy tőlem aztán mindenki úgy kóstolt, kóstoltat ahogy akar. Haneked vagy bárki más haverodnak úgy esik jól, hogy eszik a borok között akkor egyetek.
Te voltál az aki belémverte a csúfot, hogy én nem etetek a kóstolás közben.
Én magam részéről nem igénylek semmi harapnivalót borkóstolás közben. Számomra nem semlegesít semmit, sőt mintegy más irányba tereli a szájat, ha elkezdek pogácsázni, akkor én már érdemben nem tudom folytatni a kóstolást. NEm mindenki van ezzel így, vannak akik a "klubban" hoznak maguknak harapnivalót, mert nekik így kerek. De pár éve, mikor még jobban jártam kóstolókra, neadjisten 100+ bort kóstoltam egy nap alatt, mindig az első néhány órát találtam a leggyümölcsözőbbnek. Amíg nem fáradt el a száj, addig akár 40-50 bor után is élesnek éreztem magam. Amint oda ért a dolog, hogy kezdek megfáradni, kéne valamit enni, akkor utána már nem sok értelme maradt az egésznek.
Én elmondom neked, hogy mit látok és mit tapasztalok profi borbemuttókon és kóstolókon ahol sommelierek, borkereskedők és más szakmabelikek valamint olyan borfogyasztók akik 2-6 ezer forintot rendszeresen adnak palack borért.
Ti a ti köreitekben azt csináltok amit akartok. Egészségetekre. Jó dolog borozni és enni együtt. De simán lehet akár 20-30 bort is profin megkóstolni evés nélkül is. Legközelebb a témában akkor szólj hozzá, ha ezt megérted és elfogadod.
Ebben teljesen egyetértünk: Mindenkinek szabad joga olyan hülyeséget állitani amilyent csak akar. Neked is :)
Többek között ezt: "fogyasztók milliói rendszeresen kóstolnak akér tíz bornál is többet evés nélkül."
Igen ezt több millió ember csinálja állandóan :D, izé ezek az alkoholisták sztem :P Bár ők azé ragaszkodnak a bejáratott márkájukhoz.
De komolyan, te elhiszed azt, hogy csak te ismersz minden borászt? Komolyan hiszed, hogy mindig mindenben te vagy az etalon?
Igen én kijelentem, hogy a mi ( mondom a MI) köreinkben ha leülnek kóstolni, akkor hogy még véletlen se keverjék az előző tétel tulajdonságait a következővel, valamit harapnak! kenyér, sajt, pogácsa, alma, mindegy, a lényeg, hogy semlegesítse az előző hatását, ennyi!
Ha képes vagy még ezzel is vitatkozni akkor feladom :)
Tőlem állíthatsz amit akarsz :) Mindenkinek szabad joga olyan hülyeséget állítani amilyent csak akar.
A logika pedig azt diktálja amit én írtam. Ugyanis sommelierek, vendéglősök, kereskedők és szerte a világban fogyasztók milliói rendszeresen kóstolnak akér tíz bornál is többet evés nélkül.
Innentől jön az, hogy szerinted 1+1 az 3, mert te így akarod hinni. Téged nem érdekel, hogy lényegében mindenki a szakmában teljesen máshogy gondolja mint te. Téged nem érdekel, hogy nincsen egyetlen borász sem a világon aki egyetértene veled. Nincsen egyetlen sommelier sem aki azt mondaná amit te.
De ettől még hajrá :D Virágozzék ezer virág. Csinálsz és gondolsz amit akarsz!
Én még mindig azt állítom és a logika is azt diktálja, hogy lehetetlen 10 bornál többet korrektül kóstolni egymás után! Empirikus bizonyítékot nem tudsz rá hozni, hogy az egymás után kóstolt boroknál ugyanúgy tudod felismerni a tizenegyedik bor milyenségét mint az elsőjét, nonszensz. Ezért működik a szelektálás és a visszakóstolás, miután valamivel semlegesítik az előző ízeket.
Akárhány borbírálót kérdeztem mind ezt állítja!
Tudom neked csak az számít akit te fogadsz el de van ám világ másképp is :)
Nincsen jelentősége, hogy ki és kinek kóstoltat vagy kivel, hol és mikor kóstol. Az volt a kérdés, hogy lehet-e 8-10 vagy akár 20-30 bort egy sorban megkóstolni és korrektül értelmezni/értékelni anélkül, hogy az egyes tételek között enne a kóstoló.
Mondtam neked több olyan példát ahol laikusok és szakemberek erre egyaránt képesek. Ennyi. A logika tövényei szerint tehát lehetséges. Ezen rugózni a továbbiakban badarság lenne.
Az én tapasztalatom pedig egész mást mond, ez is tény!
Na most akkor mi van?
Értem én, hogy te a szakma csúcsán amit állítasz az bizton tény és valóság de sajnos más világban élünk ezek szerint.
Itt az én alternatív univerzumomban a műcsárda mellett teljesen másképp mükszik egy kóstoló, bizony ez is tény.
Én tiszteletben tartom a te tapasztalásodat, kérlek te is az enyémet :) ennyi.
Nálunk vidáman összegyűlik a társaság a boraival, az asszonyok hozzák a paraszttálat és elkezdődik a borok dicsérete (vagy leszólása :)). Ez a bulis dolog. A komolyabb, bár általad annullált, borversenyeken ugyanez buli nélkül.
"Túl egyhangú lenne a világ ha mindenki mindenben egyetértene :)"
Ez nem egyetértés kérdése. Ez konkrét tény és tapasztalat kérdése.
Én évente részveszek mint termelő 2-3 nagyobb nyilvános kóstolón ahol 1000+ vendéglős és sommelier kóstol szakmailag. Soha, még senkit nem láttam tételek között kóstolni. Kivétel nélkül, mindenki képes 20-30 bort úgy megkóstolni, hogy kiválassza azt a néhányat amit az itallapján látni akar.
Én neked ebben a kérdésben a valóságot mondom. Nem a véleményemet és nem a megérzéseimet.
Ezért mondtam, hogy egyszer kérdezz meg egy élvonalbeli vendéglőst (szóval nem lehúzós útmenti műcsárdást) vagy olyan bortermelőt aki a felső polcra termel bort. Ha nekem nem hiszel, akkor nekik fogsz.
Nem L.Simont kell nézned, hanem a borait, amit a Dobos Ferenc nevű borásza állít elő :)
Neki azért van neve a borvilágban.
Én értem, hogy te a saját boraidat végigtudod kóstolni, hiszen azért nagyjából egészéből tisztában vagy, hogy mit vársz tőlük és éppen hol tartanak. Nyilván azonnal kiszúrod ha baj vagy eltérés van.
De most meg alulbecsülöd magad. Egy átlagfogyasztó bizony nem képes erre sztem.
De zárjuk le, különböző a véleményünk, ennyi.
Túl egyhangú lenne a világ ha mindenki mindenben egyetértene :)
Elolvastam. Nem süt belőle semmi. Sajnálom, hogy te valamiért olyan dolgokat látsz bele a hozzászólásaimba amik nincsenek is bennük.
Te nem írtál pincében falatozást. Én írtam. Mégpedig azért, mert ha a pincében egy borász képes a saját borait végigkóstolni evés nélkül akkor egy átlagos fogyasztó is képes erre.
Ezt bizonyítéknak szántam arra, hogy simán meg lehet 10-15 bor kóstolni evés nélkül.
Az általad sorolt neveket nem ismerem mélyrehatóan. Illetve L. Simont igen, de ha nem haragszol akkor őt én inkább elrettentő példának tartom.
Ha végigolvasod saját hozzászólásod akkor vedd észre, hogy mennyire süt belőle a másik lenézése, a saját felsőbbrendűségedből fakadó mindentudásod!
De akkor nézd már vissza, hogy én hol írtam a pincében való falatozást!!
Soha nem a pincében tartok borkóstolót.
Valóban nem azonos körökben mozgunk de ha visszaolvasol akkor egy pár nem is rossz borászt leírtam neked. Igaz nem Somlói egyik se, de talán máshol is akad egy kevés szakember.
Én nem járok sem francia, sem magyar borversenyekre, de baszki ha én szakszerűen akaro kóstolni akkor nem tűrök meg sajttálat magam előtt, mert a legnaturálisabb sajtnak is van illata és ez el tudja vinni a bor érzékelését.
A borkóstolás közben nincsen helye semminek ami a szagló és ízlelő képességeinket befolyásolja. A kulcs ott van amit egyébként te is írsz, hogy nem szabad egyszerre túl sok bort kóstolni és a borok között időt kell hagyni. Hogy mennyi az a bor amit egy ember meg tud kóstolni és mekkora szünetre van szükség az egyéni dolog. De ahogy te is írod, nagyjánól 10 boronként érdemes szünetet tartani. Ilyenkor lehet kenyeret, pogácsát harapni, de szerintem ennek a funkciója elsősorban a gyomor megnyugtatása. Ha valaki nem refluxos és a kóstolt mennyiéség max 2-3 deci, sőt ha módszeresen köp az ember akkor a gyomornak sincsen szüksége erre.
Én amikor borkostolót tartok akkor rendszerint 8-15 bort szoktam mutatni. Ez nálunk 2-3 órás mutatvány. Igen, 8 bort 2 óra alatt. Ez azt jelenti, hogy egy borra simán jut 10 vagy akár 15 perc.
Tudomásom szerint a borversenyeken nem szánnak ennyi időt egy borra. Többek között ezért tartom alapvetően hülyeségnek a borversenyeket.
A borrendekről, borlovagságról és a műbársony méteráruba öltözésről a véleményem az ami. Ez nem személyeskedés. A személyeskedés az amikor valaki konkrétan a beszélgetőpartnerét ekézi. Én ilyent sosem tettem, nemis fogok. Ez olyan mint amikor valaki leírja, hogy nem szereti a Fiat autókat, ezért vagy azért és erre egy Fiat tulajdonos begőzöl és elküldi az anyjába az illetőt. Nyilván te is érzed, hogy nem műfaj a kettő. Én sosem írtam még azt sem, hogy bármilyen rossz véleményem lenne azokról akik bíbor palsátban játszanak. ha visszalapozol én következetesen jovális bácsikként (a jovális szó kedélyest, vidámat jelent) írtam róluk.
A köreink értelem szerűen mások. Ezt azért nagyjából eddig is sejtettem. Ezért javasoltam, hogy kérdezz meg a témában egy olyan bortermelőt aki kereskedelmi forgalomba, de ott is inkább a felső polcokra palackoz bort, vagy bármely csúcsétterem sommelierjét. De ha ilyeneket nem ismersz akkor kérdezz meg bárki olyan bortermelőt akinek tavasszal van legalébb 15-20 hordója, 6-8 fajta borral, némelyik fajtából 3-4 hordóval. Kérdezz meg egy ilyen gazdát, hogy leviszi-e a pincébe a az uszonnás kosarát, hogy a 20+ féle bora között harapjon valamit. Vagy nem, mert képes szép lassan végig kóstolni a saját borát, hogy eldöntse melyik bor hol tart és mi a helyzet. Bevallom én nem ismerek olyan borászt aki ne a legelrugaszkodottabb brutalitásnak tartaná azt, hogy egyen a pincéjében. Bár tudom, hogy vannak olyan borászok akik pincehigéniára ilyen szinten nem adnak. De én nem ismerem ilyent.
A sajt pedig szerintem nem neutrális étel. Így alapvetően befolyásolja a bor ízét.
Minden befolyásolja az ízlelést. Én személy szerint nem szeretem a sajtot a bor mellett, mert kevés kivétellel mindegyik után édesebbnek tűnik a bor, tehát ez csalás. Még a csapvízzel történő öblítés sem szerencsés. Persze csak ha valóban kíváncsiak vagyunk az ízre...
Ez valahol biológia amit én akarok elmondani. Gondoljátok végig, hogy mondjuk egy francia borversenyen a 10-edik kóstolás mennyire üti ki azokat a receptorokat amiknek elkell dönteni mennyire fogja a gazdájuk pontozni a tételt.
Nem hiába nem engedik 10 bornál több kóstolását egyszerre. Az asztalon pedig ott a sajttál :)
Ronin abban igazad van, hogy a végső sorrendet visszakóstolással döntik el.
De rohadtul elmentünk az eredeti témától :) Ha mást nem akkor egy kis mogyorót odarakok az asztalra :P