Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61976

Többször leírtam, hogy a 40 cent környéki és alatti újvilági borok bag-in-box, zacskós vagy tetrapak kiszerelésben kerülnek a fogyasztók elé.
Ahogy azt is leírtam, hogy nem helybeli az ár. Ez az ár a millió literes tankerhajós kiszerelésben a világ bármelyik kikötőjébe behajózva értendő.

Értem én, hogy szépítenéd a magyar tömegborok helyzetét, de egyszerűen nem fog sehogy kijönni a matek. Leírtam, hogy az újvilági tömegbor termelés miért kerül harmadába, negyedébe mint a magyar. Az arányokon vitatkozhatsz, de a tényen, hogy döbbenetes mértékben olcsóbbak a dél-afrikai, dél-amerikai tömegborok mint a magyar az nem lehet kérdés.

Előzmény: Jocó0423 (61974)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61975

Most akkor durva leszek de nem tehetek mást!

Ha hülye vagy valamihez akkor miért kommentálod?

Mi köze van a rabszolgamunkának a borhoz?? Zoli legalább végigviszi a termelőtől a felhasználóig és nem a divatmárkákról regél ami egész más tészta!!

Megint félreértelmezted mert igaz, hogy német tulajdonú boltban de magyar borász magyar irsaiját vettem meg okoska!

Honnan a francból veszed a bátorságot, hogy eldöntsd, én nem értek a borhoz?? Te vagy a tudomka?

Előzmény: Törölt nick (61973)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61974

Már ne haragudj de ez badarság!

Hogyan jönne ki 40 centes helybeni liter árból 80 cent polci ár?? Üvegről beszélünk ám nem zacskóról!

Előzmény: BZoltan (61971)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61973

Már ne is haragudj, de....

A Vietnamban 2 dollárért előállított, nyugaton 150 dollárért polcra kirakott Nike cipő két száma között mi a kereskedelmi összefüggés?? Magyarázd már el, légy szíves, kereskedőkém.

 

A 750 Ft-os irsai neked ízlett, de attól az még lehetett egy silány tömegbor, pláne olyan, amit Olaszországból tartálykocsiban hoztak Izsákra, és ott egy kis vegyszerrel feljavítva lepalackozták. Te meg boldogan megvetted a legkommerszebb német bolt olcsó, ám minőségi magyar borát.... Gratulálok. Tényleg van fogalmad a (bor)világról.

Előzmény: Jocó0423 (61969)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61972

"Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból."

 

Sajnos aránylag kevés még a teljesen tiszta szőlészeti és borászati technológival készült bor. Mint már sokszor írtam minél szabadabb kezet kap a termőhely annál intenzívebb lesz a termőhelyi jelleg.


" személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés"


Látom nem érted. Minden ami valakinek a személyére vonatkozik az személyeskedés. Kérlek, hogy ezt hanyagold. Semmi értelme és csak rontja a hangulatot.


Az újvilági boroknak pedig szerintem nem te vagy a célközönsége.

Előzmény: Hepci (61970)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61971

"lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! "

 

Hangsúlyoznám, hogy a lédig dél-afrikai az 0.40 cent átlagban és ebből a polcon 0.8 euró körüli literár jön ki. Bőven fele-harmada az újvilági tömegborok polci ára a magyarokénak.

Előzmény: Jocó0423 (61969)
Hepci Creative Commons License 2017.07.07 0 1 61970

Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból.

Többször írtam már, hogy szoktunk tartani félkomoly tematikus borkóstolásokat. A kb. 10 főnyi, részben változó összetételű társaság legalább fele hardcore borbuzi. Általában egy fajtából kóstolunk 8-10 példányt, némi külföldi kitekintéssel, kettős vak szisztémában. Amennyire a költségvetés engedi, a kiválasztott borok zömmel a természetes/terroir kategória művelőitől, borkereskedésből származnak. Természetesen a saját pontozás/borleírás elkészítése mellett megpróbáljuk azonosítani a borokat, mivel a szereplő borok listáját mindenki előzetesen megkapja.

No most, vannak találatok, persze. Én pl. el szoktam találni a Bott-vörösöket, tehát a Garam-mente (esetleg Bott-) terroirt. :)

De azért az egyezések nem hatalmas arányúak, ami nem túl meglepő, és egybevág a megérzésemmel: mivel nemzetközileg se túl gyakoriak a master of wine-ok, feltehetőleg a kb. 10000 (?) hardcore magyar borbuzi zöme se az.

 

[Technikailag megint megemlítem, hogy a tiédtől jelentősen eltérő, időnként személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés, az általad hangoztatott vélemény pedig nem tény.]

 

Az újvilági borok mindent elsöprő rohamában nem annyira hiszek. Minden normális ország polgárai hajlamosak a saját országuk termékeit favorizálni. Ebben itthon nagy elmaradás volt, de a mostani permanens (nagy)magyarkodás talán segített valamit. Ettől elvonatkoztatva, miközben legkevésbé se értek egyet a plakátokon látható tartalmakkal, de ugyanakkor eszemben sincs tömegesen venni az általam ismert legjobb olcsó bort, ami az Aldiban kapható African Rock Sauvignon Blanc (kb. 850 Ft). Ebből veszünk úgy 1 palackot évente, míg magyar technóból (500-1200 Ft) 30-40-et. Ez az arány egészen biztosan nem fog attól változni, hogy tetrapakos kiszerelésben lesz dél-afrikai sauvignon 450 forintért - tetrapakos bort a nyomik fognak venni. Akikből kétségtelenül sok van, de nem elég ahhoz, hogy a teljes hazai iható techno ágazat becsődöljön.

Előzmény: BZoltan (61959)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61969

Miket is írok?

Szerinted nincs összefüggés a termelői ár és a polci ár között? Akkor valószínűleg nem voltál kereskedő.

Talán azt is elfogadod, hogy a kínált borok 95-97%-a palackos a kereskedelemben egyenlőre.

Ha végigolvastad akkor azt írtam, hogy nem baj ha sokan akarnak megélni belőle, ez a következő mondatom "ami nem is baj ha..."

Arra bizonyíték a 750 Ft-os irsai, hogy lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! Ami jóval alatta van a polci Délafrikai palacknak!

 

kielégítő a magyarázatom?

Előzmény: Törölt nick (61968)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61968

Hát, amiket írsz... :)

A polci ár mit bizonyít neked? Hogy viszonyul az a termelői árhoz?

Bag-in-box meg van rengeteg, legfeljebb nem veszed észre.

Miért ne akarnának egyre többen megélni ebből az ágazatból?  Ha meg lehet élni belőle... Vagy szerinted csak kiválasztottak borászkodhatnak?

Vettél irsait, amit az Aldi 750-ért árult, és szerinted jó. Ez elegendő bizonyítás? Mire is?

 

Előzmény: Jocó0423 (61962)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61967

A bag-in-box-szal semmi probléma nincsen. Világszerte sok helyen láttam konszolidált polgári helyeken bag-in-box-ból kínálni bort. A környezeti terhelése konkértan alacsonyabb is a bag-in-box-nak mint az egyszerhasználatos palacknak vagy a fuvarozott, mosogatott visszaváltósnak. A fogyasztók pedig ugyanúgy hozzászoknak a zacsis borhoz mint a csavarzárhoz.

Abban tökéletsen egyetértek veled, hogy ha bebukjuk a tömegborok hazai piacát akkor onnantól sokkal nehezebb lesz a minőségi borok haza fogyasztóit is megtartani.

Mondjuk én ezzel együtt nem látom a receptjét a magyar tömegborok sikerének. Ott lesz a polcon a 600-800 forintos 0.75l kiszerelésű magyar bor és a 300 forintos tetrapak újvilági. Szerinted az a fogyasztó aki ma 10 forintért elfordul egy parizertől vagy kenyértől ki fog adni hazaszeretet miatt +300 forintot egy üveg borért? Szerintem nem. Én egyszerűen nem látom a kiutat a tömegborok területén.


A magasabb termelési költségű prémium árazású borok piacán látom a megoldást. Termőhelyi tipicitás, haza fajták és ezekre épülve hangsúlyos differenciálódás. Így is szűkülni fog a belföldi piac, de globálisan mindig is lesz a piacnak egy olyan szegmense ami az egyediségre vagy a fősodortól való különbözőségre harap. Én ezt már most is tapasztalom a saját forgalmamon.

A nagy kérdés a drágább borok belföldi piacán az, hogy sikerül-e a fogyasztók jelentős részének értékelni a haza egyediséget. Ez jelenleg semmi máson nem múlik mint az általános fizetőképességen. Az pedig gatya... szóval jelenleg döglődik a magyar borvilág... lassú visszaesés lesz szerintem és rendszeresen fogunk hallani bedőlő pincékről. Főleg olyanokról akik nemzetközi fajtákkal nyomulnak a középkategóriás techno borokkal.

Előzmény: Jocó0423 (61966)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61966

Nem tudom, hogy nálunk mikor fog elterjedni a zacskós bor de én nem tudom elképzelni magam, ahogy zacskóból kínálom a vendégeim, brrr.

Mindenesetre amíg bemegyek egy áruházba és csak elvétve látok ilyet addig nyugodt vagyok, van még ízlésünk.

 

Amiben teljesen egyetértek veled, az óriásplakáthirdetéseknek csak a tizedét a Magyar borászat marketingjére fordítanánk, ökörségek helyett, az megdobná a dolgokat.

Ha tényleg helyzetbe akarnák hozni a hazai termelőket akkor azt simán megtehetnék egy konzultációból :(

 

Viszont még mindig azt állítom, hogyha nem tudunk megkapaszkodni itthon a tömegborok kategóriában, akkor nincs sok esélyünk a minőségi piacon se.

Hazai hátország nélkül pedig az export is elfog sorvadni.

Előzmény: BZoltan (61965)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61965

Szerintem fejezd be a személyeskedést. Nem viszi előre a beszélgetést.

Egy liter tetrapakos bor ára 250Ft körül van Spanyolországban. A 3 literes olcsóbb délafrikai bag-in-box borok is ezen a literáron mozognak. De vannak másfél literes zacskós kiszerelésű újvilági borok.

Ezeket hatalmas tankerhajókon hozzák dél-afrikából és dél-amerikából úgy, hogy a komplett erjesztést és kezelést a tankerhajón végzik és a kikötőben  helyben csomagolnak és terítik. Iszonyatosan olcsón dolgoznak magyar szemmel felfoghatatlan volumenben.

Nyugodtan fogadd el, hogy az újvilági szőlőtermelés költsége harmada-negyede a magyarnak. Szomorú, de tényleg ez van... hosszú távon pusztán árban és minőségben nem leszünk versenyképesek.


"Most őszintén: ez hülyeség szerinted?"

Nem, ez egyértelműen nem hülyeség. Annyit persze hozzátennék, hogy ma a XXI. században a polc fölé írás már édeskevés. 

Konkrétan összehangolt média úthengerre lenne szükség. Tudatos termékelhelyezésre a magyar filmekben, tévéprogramokban. Tépem a hajamat, hogy ha tizenmilliárdokból meg lehet utáltatni a nem létező pirézeket akkor ugyanennyiből komoly belföldi marketinget lehetne tolni a magyar agrártermékeknek.

 

Előzmény: Jocó0423 (61964)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61964

Kérdem én, miért nem olvasod végig amit írok?

A 120 Ft az ottani léding ár! Miért kevered az ingó firmát a fingó Irmával?

Aztán végre leírod, hogy 800-1500 Ft között vannak a polcokon ezek a borok! Erről beszélek.

Oda kell mellé tenni az ugyanolyan jó, és ugyanolyan áru Magyar bort és fölé írni : Válaszd a Magyart és nem bánod meg!

Ha ugyanaz az ár akkor lehet bizony kiszorítósdit játszani a, hangsúlyozom, Magyar piacon.

Aztán ha véletlen megnyernénk a fiatalok szimpátiáját, akkor belőlük lesznek később a minőségi teroir Magyar borok kedvelői.

Most őszintén: ez hülyeség szerinted?

Előzmény: BZoltan (61963)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61963

Nem felejtettem el semmit és nem tart semmi sehova. A dél-afrikai borok export ára egy _ÁTLAG_ ár. Vannak 4-6 eurós áron exportált dél-afrikai borok is milliós palackszámban. Lehet kapni 20 centes literáron dél-afrikai bort, sokat.

Amikor te azt írod, hogy a magyar alapnyag is tud lenni 300-400Ft, akkor mondom azt, hogy a dél afrikai átlag az a 120Ft. Ott a forrás... nem "tud lenni akár 300Ft is", hanem milliós literszámra van 120 forintért.

Tudom, hogy nehéz lenyelni ezt a tényt, de sajnos ez van. A magyar szőlőtermelés egyszerűen eséltelen. Csak idő kérdése az, hogy a magyar piacon a 300-400 forintois literárú bag-in-box elsöpörje az összes haza tömegbort. Ennek az előszele már érezhető. 800-1500Ft között jó olasz, spanyol, dél-amerikai, stb borokat lehet venni az Aldiban/Lidlben.

Mondom, szinte napok, hetek kérdése, hogy az újvilági olcsó kiszerelésű tömegborok elárasszák a magyar piacot.

Előzmény: Jocó0423 (61962)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61962

Bocsáss meg de honnan veszed a teljes tájékozatlanságot?

B. Úr is elfelejtette már a 20 centet és éppen 40 centnél és 1,5 eurónál tart! De menj be egy boltba ahol árulnak ezekből a borokból és 1300 Ft alatt nem kapod meg palackját! Ne az átvételi árral számoljunk ami a tartályos helyi ár mert az nálunk is tud lenni 3-400 Ft! Bag in Box-ot meg egyenlőre nálunk ellehet felejteni, az alkoholista is elkerüli egyenlőre :)

Mindenki védi a saját mundérja becsületét és azt látom, hogy egyre többen csak megélni akarnak ebből az ágazatból.

Ami nem baj csak ezt nem úgy kéne elérnünk, hogy a vertikum egy szeletében akarjunk jók lenni, hanem fedjük le a hazai piacot.

Vannak erre próbálkozások amik egész érdekes eredményt hoznak. Vettem az aldiban egész jó, iható irsait 750 Ft-ért! Lehetséges? Igen!

Előzmény: Törölt nick (61949)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61961

Nyílván.

A százalékos arány alacsony még...

Előzmény: BZoltan (61958)
kifli Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61960

a vegyészet útján elért konzisztencia nem keverhető össze a terroárból fakadó specifikumokkal

Előzmény: BZoltan (61958)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61959

" valakivel kapcsolatban"

 

A személyeskedés definíciója, hogy _VALAKIVEL_ kapcsolatban írsz valamit. A témához semmilyen mértékben nem kapcsolódik a te rólam vagy bárki más itt írogatóról alkotott negatív véleményed.

"Azt a baromi egyszerű dolgot vélelmezem, hogy ..."

 

Engem az érdekelne, hogy a megérzéseden túl mire alapozod ezen vélelmedet. Én ugyanis többször, több helyen tapasztaltam és voltam tanúja annak, hogy bizony a termőhelyi tipicitás tetten érhető.

 

 

"mivel/ráadásul minden borbuzi simán felismer vakon minden magyar terroirt,"

Ne vedd rossz néven, de formális logikai hibát követsz itt el. Az, hogy nem mindenki ismeri fel a termőhelyi jelleget az nem azonos azzal az állítással, hogy senki nem ismeri fel.

 

Ugyanakkor ismét és sokadszor mondom el neked, hogy a termőhelyi tipicitás csak és kizárólag tiszta szőlészeti és borászati technológiával fejezhető ki. Vagyis nincsen termphelyi jelleg gyomirtóval, rovarirtóval, intenzív szintetikus vegyszerekkel, fajélesztőkel, stb, stb... Itt nem az egyes pontokon van  ahangsúly. A terroir egy nagyon összetett műhely. Minél több faktorát hagyják érvényesülni annál érzékelhetőbb lesz a termőhelyi jelleg,

Sajnos ilyen tiszta technológiával arányaiban kevesen dolgoznak. Talán 40-50 termelő bora lehet olyan amely ilyen referencia kóstolásra alkalmas lehet.

Előzmény: Hepci (61957)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61958

A magyar bortermelés abszolut nem homogén... és akkor még finoman fogalmaztam. Vannak olyan termelők akik évek óta megbízhatóan hozzák a termőhelyi tipicitáshoz szükséges szőlészeti és borászati tisztaságot. Velük és az ő boraikon keresztül található a megoldás.

Előzmény: ronin s8 (61956)
Hepci Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61957

Nem tudom, hol személyeskedem. Sőt, azt se tudom, mikor személyeskedtem utoljára (veled). Az, hogy megemlítek egy számomra nyilvánvalónak tűnő, esetleg negatívan hangzó tényt valakivel kapcsolatban, nem személyeskedés.

Te fundamentalista vitatkozónak tűnsz. Nincs ezzel semmi baj, mint láttad, azt se tettem hozzá, hogy ez rossz lenne, netán jellemhiba. Kb. olyan a dolog kontextusa, mint amikor rólam leírod, hogy szőrös a hónaljam.

No, lépjünk tovább.

Tehát nem tagadtam a termőhelyi tipicitást és a jelentőségét se igyekeztem kisebbíteni. Azt a baromi egyszerű dolgot vélelmezem, hogy még a borbuzik se képesek biztonsággal elkülöníteni egymástól egy - magas minőségű - badacsonyi, csopaki, zalai, mátrai, siklósi, etc. bort azonos fajtából, vakon. Ebből arra következtetek, hogy a terroir rettentő fontos, de annyira mégse, mint sokan gondolják.

Megeshet, hogy ez a gondolatmenet egy baromság, mivel/ráadásul minden borbuzi simán felismer vakon minden magyar terroirt, leszámítva például engem és 1-2 barátomat, tehát én egy barom vagyok.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ha valaki itt leírja, hogy egy barom vagyok, ezzel nincs semmi baj, nem tekintem személyeskedésnek, hanem 1 véleménynek. :)

Előzmény: BZoltan (61955)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61956

Az eredeti gondolatom az volt, hogy nem kellően érett a magyar szőlő,- és borkultúra ahhoz, hogy bármilyen szinten is tettenérhetnénk az évjáratok és a terroir-ok közötti különbséget. Kivételek persze vannak, sőt én kivettem az állításból Tokajt és Somlót.

Azokon a küldöldi (francia, olasz) birtokokon, ahol lassan évszázadok óta kiérlelt technológia van (és ami gyakran nem más, mint a tisztességes szőlőmunka), ill. a gépesített, nagy területű újvilági birtokokon (már ahol nem a techno megy), létezik terroir, és elhiszem, hogy évjáratot iszom. Itthon nem.

Előzmény: BZoltan (61955)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61955

Sem fundamentalista sem sportszerűtlen nem vagyok. Ez egy fórum, ahova _BESZÉLGETNI_ járnak az emberek. Sajnálom, hogy valamiért neked a személyeskedés mindig fontosabb lesz egy idő után mint a beszélgetés témája :(

"Szakmailag pedig mindössze annyit vélelmezek... "

és teszed ezt nemcsak minden alap nélkül, hanem úgy, hogy konkrét termelőkkel és borokkal lehet már most is gond nélkül cáfolni a vélelmedet. Nem kell ehhez aranyszájnak lenni.

"a terroir mindenek feletti jelentőségének hangsúlyozása részlegesen marketingtúlzás."

Sem én sem más nem állítja, hogy a termőhelyi tipicitás jelentősége mindenek felett állna. Ugyanis teljes a szakma konszenzus, hogy mindenek feletti jelentősége a minőségnek van. A tipicitás csak ez után következik. Illetve kellene hogy következzen. Arról lehet esetleg vita, hogy az egyediséggel, ami lehet termelői tipicitás és az évjárathatás hogyan viszonyul a ternőhelyi tipicitás.

Azt pedig nem értem, hogy mi az a "részleges marketing túlzás".

Te, valamiért megkérdőjelezed a termőhelyi tipicitás létezését és érzékelhetőségét. Ez meglehetősen szokatlan,sőt furcsa álláspont. Érdekelne, hogy milyen konkrétumra (vagyis nem megérzésre vagy vélelmezésre) alapozod az állásontodat. Főleg annak tükrében, hogy a termőhelyi tipicitás konkértan évszázadok óta a prémium bortermelés alapja. Erre a tipicitiásra épült és alakult ki az összes eredetvédelmi rendszer. 
Egyetlen egy dolog van ami ezt a tipicitást gyengíti és halványítja az pedig az egyediséget maszkoló, a bort uniformizáló tömegtermelési technológiua.

Errről elképesztően sok könv, cikk született az elmúlt 30-40 évben. Lényegében ez a fő témája az újhullámos magyar bornak is aminek olyan nevek a zászlóvivői mint a Szentesi Józsi, Bott Judit, Karner Gábor és még sokan mások.

És a keretes szerkezet kedvéért még egyszer nagy tisztelettel megkérlek, hogy bírjál lemondani a személyeskedő beszólásokról. Semmi értelme elrontani a hangulatot.

Előzmény: Hepci (61953)
rorwitha Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61954

Meg el ez a Topik?

Hepci Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61953

BZoli nem kulturálatlan, dehogy. Ő egy hardcore, időnként kissé sportszerűtlen FUNDAMENTALISTA VITATKOZÓ.

Ezt a helyén kell kezelni és kell hozzá türelem is, bőven.

Nekem van. :)

Szakmailag pedig mindössze annyit vélelmezek, hogy a legkifinomultabb honi aranyszájak se párosítanák össze tévedhetetlenül az azonos technológiával termesztett, azonos érettségű és terhelésű, azonos szőlőfajtából, azonos (természetes) technológiával elkészített borokat a termőhellyel, tehát a terroir mindenek feletti jelentőségének hangsúlyozása részlegesen marketingtúlzás.

Ahhoz, hogy valami ilyen iszonyúan fontos legyen (a valóságban is, nem csak a marketingben), az kell, hogy legalább a téma elhivatottjai (a borbuzik) biztonsággal meg tudják különböztetni az egyik példányt a másiktól.

Ha meg nem, akkor kicsit olyan a dolog, mint a szuperhifi: valaki még hallani vél valamit 24 kHz felett is, és esetleg van még másik 300 ember az egész földön, aki tapasztalatból is hozzá tud szólni.

Előzmény: Jocó0423 (61944)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61952

"és palackozzák ( palack minimum 30 cent + dugó+kapszula+ címke + munka ) megisvan az a 2 euró hidd el."

Mondom, ezek a borok bag-in-box-ba mennek és csak idő kérdése, hogy berobbanjon ez a kiszerelés Magyarországon is.

"Továbbra is tartom, hogy megkel fogni a tömeget, hogy a minőség is hazai legyen. "

Igen meg kell. De nem tudjuk és nem is fogjuk. Esélyünk sincsen. Az árérzékeny fogyasztó tízforintért simán átnyergel a csílei cuccra.

Egyetlen egy dologban látok esélyt, az pedig a nagyon intenzív és nagyon következetes hazai marketing, hogy a fogyasztókban felkeltsük a lokálpatriota érzelmeket. Vagyis egy érték alapú fogyasztó viselkedésre kellene ránevelni a magyar fogyasztókat. Ez több tízmiliárdos és több éves komoly marketing projekt lenne. De erre én nem látok esélyt. Ennek az összegnek a töredéke sem áll a belföldi piac erősítésére. Ahogy szándék sincsen erre ágazati szinten.

 

"A szőlő gyökérzete nyomelemeket is vesz fel,"

 

A szőlőnek a nyomelemek a tápanyag. A vas, kálium, mangán, nitrogén az ugyanaz bazalton mint grániton.

Mondom, ez az ásvány transzfer a talajból a szőlőszembe egy városi legenda. Ilyen nincsen. Olvasd el a cikket amit linkeltem, vagy akár az abban belinklet forrásokat.

A termőhelyi tipicitás elsősorban a talaj mikrobiológiájában keresendő. Ami persze elsősorban a talaj összetételétől függ. Szóval van összefüggés, de nem direkt hanem közvetett. Ezért is fontos tudni, hogy nincsen termőhelyi tipicitás csak tiszta szőlőtermesztéssel.

Előzmény: Jocó0423 (61950)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61951

Engem ne urazzál, mert feláll a szőr a hátamon tőle :) Inkább legyek "ez a marha" mint "úr" :)

Amúgy az újvilági borok elképesztően alacsony ára és hasonlóan döbbenetesen nagy volumene már évek óta az első számú téma a globális piacon. Az, hogy 0.4-1.5 euró közötti lietráron lehet ausztrál, dél-afrikai, dél- és észak amerikai borokat kapni millió literes mennyiségben évről évre stabil minőségben egy alapvető tény.

Konkértan nemhogy labdába nem rúg a magyar tömegbor ezekkel a versenyzőkkel szembe, de még az öltözőből sem tudunk kijönni a pályára ellenük. Ha vért hugyozunk akkor tudunk párszázezer literes volumeneket, öszevissza minőségben hasonló áron. De ha fel is kerülünk a polcra megvívni a fogyasztó kegyéért a harcot... akkor kell rájönni, hogy a dél-afrikai chardonnyay, az asuztrál shiraz, a csílei kaberné meg társaik már évtizedek óta része a globális parti szkénának. Ameddig a magyar borról nem is tud senki.

Szóval tömegborban gondolkodni teljesen öngól. Csak a nagy hozzáadott értékű és mellbevágóan egyedi élményt nyújtó prémium borokkal lehet valahova jutni. Ezek pedig a helyi fajták, termőhelyi tipicitás és lehetőleg minél jobban másnak lenni mint az olcsó fősodor.

Előzmény: Törölt nick (61949)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61950

40-50 cent a helybeni göngyöleg nélküli ár! Mire ideszállítják és palackozzák ( palack minimum 30 cent + dugó+kapszula+ címke + munka ) megisvan az a 2 euró hidd el. Nálunk igen nehézkes a Baginbox eladása. Ezek a borok kerülnek 1500 Ft körül a polcokra.

Továbbra is tartom, hogy megkel fogni a tömeget, hogy a minőség is hazai legyen.

 

Ha kívánod megnézem holnap azoknak a pályázatoknak a számait amik igen sok pénzt emésztettek fel látványdolgokra (helyi vendéglátás, bemutatópincék és egyebek)

 

A szőlő gyökérzete nyomelemeket is vesz fel, gondolom nem kell kifejtenem, hogy mennyivel mást a mészkőn, grániton vagy homokon, esetleg vulkáni talajon.

Komolyan befolyásolva a szem beltartalmát!

Előzmény: BZoltan (61945)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61949

Bár nem kell megvédenem Zoltán urat, de teljesen elképzelhető, amit ír... Ne legyél már annyira biztos olyan dolgokban, amikben teljesen tájékozatlan vagy. Van, aki a pohárbizniszhez ért, van, aki a bortermeléshez... :)

Előzmény: Jocó0423 (61940)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61948

"az ország 10 különböző részén azonos cukorfokkal leszedett pinót (magát a szőlőt) nem fogja egyetlen magyar ember se nagy biztonsággal összepárosítani a termőhelyével."

 

Főleg akkor lesz nehéz ügy, amikor mástól vásárolt szőlővel egészíti ki a borászat a sajátját. Villányban ahogy hallom ez teljesen elfogadott. És vannak hangok, akik szerint vásárolnak más területről is, nem csak a sajátjukról. Jusson ez eszedbe, amikor iszol egy villányi merlot-t, hogy lehet, hogy akad benne tolnai szőlő is...

 

Aki készített már saját bort, az pontosan tudja, hogy sem két egymást követő évjárat, sem ugyanaz az évjárat más edényben erjesztve, tárolva, kezelve nem ugyanazt fogja nyújtani. Nyilván alapjegyeket fel lehet ismerni, de egy bor ízét iszonyú sok dolog befolyásolja. Elég csak máskor fejteni vagy más hőmérséklet legyen erjedéskor vagy az adott év csapadékos volt e vagy sem, milyen élesztővel indítják az erjedést, meddig ülepítenek, stb. Lehetne sorolni reggelig. Nyilván egy technológiai fegyelem ezeknek egy részét kiküszöböli/(egyenruhát ad rá ;) ), de mindent nem lehet.

Előzmény: Hepci (61936)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.06 0 0 61947

Azért ha a szőlőt nem is, a jó bort fel lehet ismerni többnyire, hol készült. A "nagy" területeket biztosan (Villány, Tokaj, Sopron, Somló, Badacsony, stb.)

Előzmény: Hepci (61936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!