Hát ja. Világszerte visszaesett a kultúrált borfogyasztás (meg a nem kultúrált is), és ennek nem az egészséges életmód az oka. A rossz minőségű szeszek átvették a vezetést, a koktél alapanyagok, műitalok tarolnak.
Ilyen állapotok idején egy ilyen megmondó embernek a jó bort és a hozzá kapcsolódó kultúrált fogyasztást kellene népszerűsítenie, alternatívaként megneveznie, és nem belepislogva a kamerába azon sopánkodnia, hogy lám, ma is 8 seggpicsa részeg, bedrogozott partiarcot kellett visszahoznia a halálból...
Mert az okostojás nem érti, hogy a fiatalok töményet vedelnek. nem is keveset. Akkor már jobb a bor.
Hétvégén voltam kocsmában. Mellettem piált két huszon-harmincas csaj. Amig én ott voltam, kb. másfél órát, addig megittak két whiskyt meg 4 fényt. Plusz a kisérő sör. Csak lestem.
Elég gyenge a felhozatal, de pár hónapja ittam, egy Hagymási 2019-es Kadarkát. Szerintem az jó volt, Eleve a fajta megszabja a saját korlátait. A beéréssel vannak általában gondok Hamarabb lerohad, és általában a forgalomban kapható kadarkák nagy része éretlen jegyeket mutat.
Tegnap Királyudvar kóstoló volt a Mitiszolban. Érdekes, hogy a régi tételek milyen jól muzsikálnak. 2009-es Henye pezsgő nagyon szép, a 2006-os Sec bámulatos. Remeéljük a mostani évjáratok is így öregszenek majd.
Gondolkodtam azon, hogy sok év eltelte után kinézek, de az időjárás és egyéb okok miatt nem mentem. Ezek szerint olyan sokat nem vesztettem.
A grúzoknak sokféle boruk van, a belépő szint általában nem jó és gyakran félédes. A jobbak úgy 8-10 eFt-tól indulnak, lehet nem ez utóbbi piaci szegmenst célozták meg nálunk.
A Budai várban amerre fordultam csak VIP fogadás volt . Pl. Telekom ügyfeleknek, SPAR- akárkiknek, Vincze VIP klub, vagy mifene, tudnám én minek mentem...
Ja a grúzok nagyon kedvesek voltak, csak gyenge borokat kínálgattak...
Nem volt probléma ezúttal sem. Rendeléstől számolva 4 munkanap alatt jön, a UPS értesítés után 24 órán belül nálunk volt a pakk. 12-es masszív kartonokban érkezett a matéria, a dobozon jelezve az orientációt és a törékeny árut.
Ügyfélszolgálat 10 pont, jelezték, hogy valamelyik tételre várni kell, cseréljék-e esetleg másikra.
Nagyon komoly a szortiment. Ha nincs konkrét elképzelés, órákig lehet bogarászni. Persze ennek köszönhetően nálam mindig több palack kerül a kosárba, mint amire eredetileg terveztem. 😁🤘
Meg kell mondjam bátor vagy ilyen hőhullámok idején külhonból rendelsz, de akkor szerencsére nem lett hősokkos egyik palack se. Akad a vinello-nál sok kedvemre való tétel, a kérdésem annyi hogy pl mennyire volt törésbiztos a csomagolás?
Mostanában ismét rákaptam a SB-ra, miután pár évig alig-alig ittam a fajtát. Nekem a hazaiak közül a Kősziklás mellett a Haraszthy jött be leginkább idén.
Aztán pár hete a vinello-nál volt egy nyári akció, plusz megtudtuk spórolni a csomagküldés költségét, így összedobtam egy tematikus sort.
Egy korábbi hozzászólásomban pozitívan ecseteltem a kis üveges (2dl alatt) borokat önmagában a kis kiszerelés okán. A véleményem azóta árnyalódott: több kóstoló szettet vásároltunk Szentesi Józseftől még tavaly, benne 5 kis üveg bor. Ajándéknak szántuk többségüket, de az élet átírta és megmaradt 2 dobozzal. Kinyitottam ez egyik megmaradt dobozt.
Szentesi "A" cuvée 2019: erősen tercier, lefelé menő, a 14% alkoholt rendesen kidomborító bor, kb. a felét tudtam meginni (1,8dl az üveg).
Vörös cuvée 2018: már lefelé halad, de még kellemes, vastag, de puha tanninok, erősen érződő 14,5%-os alkohol. Szerintem nem szabad tartogatni (akinek van még kis üveges verziója).
Jók ezek a kis üvegek, de hosszabb tárolásra nem alkalmasak, főként kevésbé ideális helyen.
A pünkösdi hosszú hétvégén Csörnyeföldön jártunk. Zárójelben: átugrottunk Lendvára is, különösen sokkoló volt a kopottas kis zalai falvak után a szlovén oldal szemet gyönyörködtető településképe, élhetősége. A magyar (zalai) oldal egy része ide jár dolgozni, a nagy része bevásárolni. Bő négy éve jártunk utoljára Szlovéniában, már szinte bántóan éles a kontraszt hazánk és „Kis Ausztria” között. Harminc éve még csak a hegyeshalmi határátlépés vágott ennyire mellbe. Ma már a tornyiszentmiklósi is.
De nem erről akartam írni. Szombaton jártunk Bussayéknál, a borok nagyon rendben voltak, szerintem a doki is büszke lenne az utódokra. Vasárnap, a Lendváról való hazaérkezést és a vacsorát követően szállásadónk arra unszolt bennünket, hogy kóstoljuk meg egy másik, helyi borász borait is. Odaérkezésünkig a borász érezhetően már az árvák könnyét is elfogyasztotta, de ez, valamint ennek folyományaként a verbális készségek súlyos deficitje lett volna a kisebbik baj. A nagyobb baj a borokkal volt. A fehérek metsző savúak, mégis a (maradék??)cukor különböző koncentrációban ott figyelt a kortyban. De szinte csak a cukor. Egy pinot noir rozé és egy királyleányka volt csak több, mint értékelhetetlen. A vörösöknek sem íze, sem bűze, egyedül a cabernet franc esetében éreztük (bár ne éreztük volna) a tojásos tészta és a hozzá összerakott ecetes saláta illatát. A szőlészeti/borászati technológiákat legfeljebb csak ugató outsiderként abban szeretném a véleményeteket kérni, hogy ezek a félszáraz/félédes cukortartalmú, citrompótlósan savhangsúlyos, ugyanakkor élvezhető illatot/ízt/zamatot legfeljebb nyomokban tartalmazó italok hogyan jöhettek össze? A TSz időszakra jellemző túlterhelt tőkék éretlenül leszedett fürtjeiből préselt, majd mustsűrítménnyel és/vagy répacukorral pancsolt borok lehetnek?
És a legnagyobb baj az, hogy mind a szállásadónk családja, mind a borász megvan arról győződve, hogy ezek a borok jóval komolyabb élvezeti értéket képviselnek, mint a Bussay pincészet borai.
Magyar konferenciára válogattunk egy sort, nem is lett rossz:
Szaszi OR Szigliget 2019 meglepően jó volt, citrusok mineralitás, pici petrol, 7 pont
Légli Matacs Chardonnay 22 megint hozta jó formáját. Kis része volt hordóba, szóval inkább olyan tervezett, profi munka, de 6 pont megvan
Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag 22 az előzőekhez képest picit csalódás volt. Még pici CO2-t is éreztem benne, persze iható, fehér husú gyümölcsök hars furmint rajnai rizling, 5 pont
Mészáros rozé 23, hát legyen 3,5 pont, volt akinek tetszett
Légli Kislaki Syrah 2018 mindenkinek izlett kivéve engem, kicsit olyan zavaros volt. OK értem, hoyg szűretlen, de vhogy akkor is. Nálam 4,5 pont másoknak biztosan 6 fölött
Mészáros Grandiózus Malbec, 22 ragyogó volt, gondolom máris a csúcson. cherry, csokoládé nagyon jó inni, 7 pont
Pajzos édes szamorodni 2018 felejthető, számomra 4 pont a szimplán édes bort akaróknak nyilván valami magas pontszám komoplexitásnak nyoma sincs..
ROMSICS LÁSZLÓ (CSÁNYI PINCÉSZET) Cabernet Sauvignon 2020 Villány
Közepesnél vékonyabb test, középrubin szín. Illatban pici alkohol, jellegtelen piros gyümölcsök, egyiket sem tudom beazonosítani. Szájban kerek, már-már cseresznye befőttes, kiegyensúlyozott íz, semmi sem lóg ki.
Kedves kis bor, de nem hozza a CS világát. A címke szerint 14,5 % alkohol, de ez egyáltalán nem zavaró. Az egyensúly rendben van, a beltartalom kicsit kevés nekem. Utóíze rövid. Villány helyett lehetne bármi...
Sűrű anyag, sötét rubin szín. Illatában érett piros bogyósok, érett meggy, ribizli. Egy picit érezni az alkoholt, de a tanninok szépen szétestek, hagyják érvényesülni a gyümölcsöt. Erős viszont a sav, keskenyebbre húzza a spektrumot, és bár egyensúlyos, de lehetne nagyívűbb a bor. A lecsengése elég rövid, hamar szertefoszlik a szájban az íz. Természetes technológiával készült, még harmadnap is áll, mint a cövek, de az alap ízspektrum lehetne érdekesebb. Ezzel együtt egy elegáns bor, Kékfrankosnak nagyon jó.
Cseri Sauvignon Blanc 2022 - nem rossz, az elején kicsit gejl, édeskés, de másnapra kiszellőzik, egész korrekt. 4-5p
Cseri Sauvignon Blanc 2023 - ez jobb, tisztábban hozza a fajtát, jobban sikerült, kiegyensúlyozott, minimális citromság a korty végén - a 23-as év volt jobb a szőlőben? 5p, borboltban kábé 2500 mndegyik.
Ha a Kősziklás 6p, akkor ezek kicsit gyengébbek, de teljesen vállalható, jó borok.
CLAIRE NAUDIN Orchis Mascula 2018 Bourgogne, Hautes-Cotes de Baune
Kinyitáskor vékony, gránátos-pinós szín csordogál, ami meglepő módon szinte azonnal összeáll egy vastagabb, erősebb testté, és a színben megjelenik a bordó is.
Valami édes fűszer lengi be a kelyhet (ha hihetünk a címkének, akkor egyfajta vad orchidea) a névadó, és ez illatában is érződik. A burgundi kehely teljesen megtelik, édes gyümölcsök (főleg cseresznye, szilva, szeder, mellette málna, eper), és az illat fokról - fokra erősödik. Keresem a puskaport meg a gombát, de egyiket sem engedi, pedig biztosan tudom, hogy ott vannak azok is...
Az első korty már beteríti a számat, és az agyamat! Nem akarom elhinni, hogy ez nem egy Grand cru területről származó burgundi, pedig mégcsak nem is Premier cru! Percről - percre erősödik mindene: az illata, az íze.... Hihetetlen!
Tudom, hogy ott az alkohol, a sav, a tannin, de egyáltalán nem érzek belőle semmit sem. Tökéletesen száraz, egyensúlyos bor ez, aminek az utóíze is nagyon hosszú!
Megérkeztem. Tudom, hogy a burgundi a világ legjobb bora, de ritkán tapasztalom. Ma igen.
Estére 4,5 pontot adok neki.
Másnapra kissé átalakult. A színe fakóbb, barnás széllel, de még rubin gránátalma. Sok apró részecske, a sűrűség szembeötlő. A gyümölcs és a fűszer meggyengült, és mellette pörkölt mogyoró, pisztácia jelent meg. Nem dió - mert az picit avas jellegű, hanem tisztább, pisztácia jellegű pörkölt csonthéjas íz a gyümölcsök mellett. Az alkohol itt már érezhető, de még mindig egyensúlyban van. Teljesen száraz, semmi fanyarság, keserűség, minden integrálva van.
A pici visszaesés miatt - no meg a kijózanodó aggyal átgondolt tegnapi fenomenális élmény miatt mára "csak"
4,3 pontot adok.
Óriási élmény ez a bor, igazi burgundiai iskola egy női borásztól!
(Az Opera mellett, a Lázár utcában vettem 2 éve a francia fiútól - ő ajánlotta. Talán 15 ezerért. Minden Forintot megért!)
Itthon ez az iskola teljes egészében hiányzik. Egyedül Kerenszky Attiláról tudom, hogy 0,6-0,8 kg tőketerheléssel, 6-8 napos áztatással csinál iható Pinot noirt Szomolyán (Villa Wanda), és 10 ezer Ft körül. A Szent Andrea drága pinójához még nem volt szerencsém. Egerben talán egyszer megszületik majd valami, ami nem cseresznye befőtt vagy lekvár...
Szaszi Endre Badacsonyi Keknyelü 2022 - valamiert ugy emlekeztem hogy ez a bor 3000 Forint alatt volt, de most ugy latom, inkabb 5000 felett lesz az.
Pedig fejben jol összeraktam, hogy mit lehet varni manapsag egy ketezerparszaz forintos bortol, hat nagyjabol hogy ihato legyen, es ez eppen ennyit tud.
5000-6000-ert ugyanez mar joval kevesbe buli.
Szoval a bornak zavaro hibaja nincs, alapvetöen a no sav & olajossag & üresseg hatarozza meg, es a nagy nihil tajtekjai között megbujik egy kicsi "valami", egy mellekiz az erzekelhetöseg hataran, nem tudom igazan jol leirni (Oxidacio? Hordo? Fajtajelleg? Fene tudja), mindenesetre ez menti meg a bort a teljes kudarctol.
Igy olyan 3,7pont: hibaja nincs, erenye se nagyon; konkretan penzt (barmennyit) nem nagyon adnek erte ujra, söt ingyen se innam ujra - de ez nem azert van mert rossz lenne, hanem mert el vagyok kenyeztetve es tele a pince kivalo Rieslinggel.