Keresés

Részletes keresés

szkati Creative Commons License 2017.12.26 0 0 24168

Én 3-kor tértem nyugovóra, úgyhogy tudtunk volna még beszélgetni:))

Előzmény: lola31 (24167)
lola31 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 24167

Nem sejtettem, hogy ha még várok pár percet,  akkor beszélgethettünk volna. Így-miután rendkívüli horderejű hozzászólásomat beírtam-azonnal aludni mentem.:)

Előzmény: szkati (24164)
szkati Creative Commons License 2017.12.25 0 0 24166

Nálunk az ifjú pár fél 2-kor, a szingli fiatalember viszont 3 órakor távozott.Átmegyek a másikra.

 

Előzmény: Boszorka (24165)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.25 0 0 24165

És te? :-)

Előzmény: szkati (24164)
szkati Creative Commons License 2017.12.25 0 0 24164

Mi a gond? Nem tudsz aludni?:))

Előzmény: lola31 (24163)
lola31 Creative Commons License 2017.12.25 -1 0 24163

Érdekes megközelítés, és igazad lehet.

Előzmény: H_G (24155)
kifli Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24162

az idniai konyha alapvetően vega

 

Előzmény: Amerigo61 (24161)
Amerigo61 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24161

:-)

 

Valahol azt olvastam, hogy az indiai konyha azért fűszerezett mindent csípősre, mert ezzel elnyomták a már nem éppen friss, vagy romlásnak indult hús ízét/"illatát". Hűtőszekrénye nem sok indiainak volt, és a klíma jellege sem kedvezett a tartósításnak. De az is lehet, hogy ez csak urban legend. 

Előzmény: H_G (24160)
H_G Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24160

Azoknak a népeknek jó, akik sok-sok üres rizst meg kukoricát ettek a történelem során, hús nélkül és még zöldségből is mindig ugyanazzal a néhánnyal, muszáj volt valamit kitalálni a dögunalom ellen.

 

Előzmény: Amerigo61 (24158)
szkati Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24159

Nem volt rossz, de nem volt ár-érték arányos.

Előzmény: Boszorka (24153)
Amerigo61 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24158

Nem értem, mi az oka a csípős-imádatnak, illetve annak, hogy a termesztők egymásra licitálnak az erősséget illetően. Az enyhén csípős-pikáns még elmegy, de mi a jó abban, hogy szétmarja az emésztőrendszert, ráadásul az étel ízét is agyonvágja. Bizonyos erősség fölött már alig működik az ízérzékelés, csak zsibbadás van ...

A Nikk Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24157

Van egy nagyon kedves barátnőm, japán. Annál csípősebet nem ettem, mint amit ő főzött. Amikor a gyerekét szoptatta, akkor se mindig hagyta ki a csípőset. Olyankor a bébinek vörös lett a feje az anyatejtől. A koreai konyha is csípős, a kimchibe az eredeti recepthez képest az egyötödét teszem a csípőspaprikának, ez is bőven elegendő a tűzokádáshoz.

Előzmény: homerx (24156)
homerx Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24156

egy ismerosomnel voltam kint nehany eve angliaban. nigeriai a baratja. olyan csipos kajakat csinalt nekem a leanyzo, hogy neha nem tudtam megenni. es tudni kell hozza, hogy amikor meg itthon elt, ra sem tudott nezni az erosre. es sok olyan kajara, fuszerre, amit ott ettem nala.

Előzmény: lola31 (24154)
H_G Creative Commons License 2017.12.24 0 0 24155

A XIX. sz.-ban ahhoz hasonlították, amit ismertek: az oszták-német, cseh és lengyel konyhákhoz. Ezekhez képest a magyar igen csípős, mert nekünk legalább némi fogalmunk van az erős paprika finomságáról; az említettek viszont a skandinávok után a világ legkevésbé csípős konyhái.

Előzmény: lola31 (24154)
lola31 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24154

Megint folyamatosan hallhatjuk a tv-ben a sörreklámot. "A magyarok bármely nemzet konyhájának ételeit megeszik, de csak Erős Pistával."

Magunk hülyítésének tipikus példája. A magyar konyha egyáltalán nem csípős. Lehet, hogy Rózsa Sándor idejében az volt-nem tudom-de ma már nem az. Az ázsiai konyhák ételeinek csípősségéhez képest például a fasorban sincs.

 

"Phaal (Phall) curry, Dél-India 

A világ legcsípősebb curryje, a phaal legalább 10 különböző paprikát tartalmaz. Amitől igazán ütős, az a Bhut jolokia nevű csilipaprika, amely a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legerősebb paprikája. Naga jolokia néven is ismerik.  

Pork Vindaloo, Goa, India

Szintén az előbb említett csilifajta a felelős ennek a disznóhúsból készült fogásnak az erejéért. Az ételbe még ezenkívül kardamomot, koriandert, fokhagymát és kurkumát is tesznek. A vindaloo egyébként portugál eredetű, eredeti neve Carne de Vinha d' Alhos volt, és a 16. században került Indiába, a portugál megszállás idején. 
A helyeik valószínűleg nem találták elég ízletesnek az európai viszonylatban igen tüzesnek számító vindaloo-t, ezért csilivel és regionális fűszerekkel spékelték meg a fogást.

Hot Suicide Wings, Chicago

Az ételt árusító Jake Melnick’s Corner Tap vendégeinek a fogás elfogyasztása előtt egy jogi nyilatkozatot kell kitölteniük, amelynek értelmében vállalják az ebéd vagy a vacsora következményeit. Az "öngyilkos" jelzőt a korábbi Guiness-rekorder paprikából, a Savina habaneróból készült szósznak köszönheti. A paprikát egyébként "dominikai ördögnyelv paprika" néven is ismerik, de rászolgált a Ball of Fire (tűzgömb) elnevezésre is. 

Caribbean Jerk Chicken, Jamaika


Jamaika, Barbados, valamint Trinidad és Tobago szigetein terem a Scotch bonnet nevű extra csípős paprika, amely számos karibi húsos étel kulcsfűszere. Nemcsak a hagyományos, egyszerű csirkéből készült ételekben, hanem a kecskéből és disznóból készült fogásokban is találkozhat vele az óvatlan utazó. 

Devil Pork Curry, Malajzia

A portugál konyha emlékeit őrzi a maláj gasztronómia egyik jellegzetes fogása is, az "ördögi disznócurry". Az ételbe a thai csilipaprika mellett kurkuma, mustár és ecet kerül. Létezik vaddisznóból készült változat is.

Neua Pad Prik (Thai Pepper Steak), Thaiföld

A thai paprikás steaknek is fordítható étel az ország középső részén népszerű. A fogás marhahús, salottahagyma, fokhagyma, bazsalikom, és rettentő mennyiségű chili padi (thai csilipaprika) felhasználásával készül. Az agresszív csiliféleség egyébként Bangkoktól Indonéziáig a mindennapi konyha része. 

Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika

A csirke részeit csilipaprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte.

Papas a la Huancaína, Peru

Ennek a látszólag ártatlannak tűnő fogásnak a "lelke" a huancaína nevű fűszeres sajtszósz, amelyet főtt krumplira öntenek. A csípősségért a régió legerősebb paprikája, az Ají amarillo felel. A paprika számos színben előfordul, és általában porrá őrölve kerül az ételekbe.

Kimchi Jjigae, Dél-Korea

Ez a gulyás jellegű káposztaétel tofu, disznóhús, mogyoróhagyma, különféle tengeri herkentyűk és a perilla nevű gyógynövény felhasználásával készül. Az erőteljes fűszerezés az ország dél-keleti részére, Gyeongsang-do régiójára jellemző. A pikáns, csípőst ízt a vörös csilit a baechu káposzta különleges találkozása adja." 

 

 

Boszorka Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24153

De legalább jó volt? Már bbiztos van egy éve, hogy ott voltunk és valahogy a minőségtől se voltunk elragadtatva. Hogy mit ettünk, arra már nem emlékszem.

Előzmény: szkati (24152)
szkati Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24152

A kezdet kezdetén volt a legjobb. Valahogy egy hozzáértő team volt ott, akik nem lehúzni, hanem vendéglátózni akartak. Jó volt a Paulánerbe betérni egy mozi után. Sokszor annyian voltak, hogy csak állva lehetett a pultnál meginni a sört, és ha csak valami apróságot akartunk enni a sör előtt, akkor smaltzo( sült zsírt) kértünk friss kenyérrel ami isteni volt, vagy töpörtyűt lila hagymával.

1 hónapja voltunk ott, mert itthon volt az amerikás sógorom, és valahová a közelbe meg akartuk hívni. Én egy előételt ettem, SzPéter se valami komolyat, a sógor meg egy hekket. Ők megittak 1 korsó és egy pohár sört fejenként, én egy limonádét, és 13 ezer Ft-t fizettünk. Nem fogunk ezután se gyakran odamenni!

Előzmény: Boszorka (24147)
szkati Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24151

Egyetértek:))

Előzmény: lola31 (24139)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24150

Már azt hittem hogy már elrepültél. El voltál tünve.

Előzmény: Caipi (24149)
Caipi Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24149

Az enyém igen, de úgy látszik, nem ebédre járnak. :)

 

Előzmény: Boszorka (24134)
Boarhunter Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24148

Ugyanolyan "megmondóember" mint akiket fikáz. Nekem roppant unszimpatikus.

Na jó, a Metallica az egy jó pont nála... :-)

Előzmény: nagypapi51 (24143)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24147

A MOM-ban a Paulaner nem volt rossz, de az ujranyitás után kicsit elszálltak az árak. Meg is kellene már nézni megint egyszer, elég régen nem voltam ott. Az ott emlegetett Leroy nekem pocsék, de izlések és pofonok.....

Előzmény: sunnysun222 (24146)
sunnysun222 Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24146

A Bajor sarokkal kapcsolatos élményekről jut eszembe, hogy kedves hölgyismerőseink - egyenként is finnyásak, igényesek, de nem finedining rajongók - egyik este véletlenül tértek be ide és állítólag életük egyik legborzalmasabb éttermi  kalandja lett belőle. Szerintük ilyen xart évtizedek óta nem kaptak nyilvános helyen...

Nagyon nem részletezték, hogy mi volt a bajuk vele, mert nekem soha eszem ágában se jutott ide betámolyogni. Tény, hogy a hölgyek nem "sörösek", tehát a Paulaner nem hatotta meg őket csipetnyit sem...:) :)

Előzmény: seci (24145)
seci Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24145

Itt egy réges-régi kicsit-gasztronómiába vágó szosszenete: http://www.kultura.hu/irodalom-archivum/kocsma-kultura-boltokban

A tizenéves gyermekeim imádták, hetekig kellett esti-mesekent olvasni!

-seci

Előzmény: sunnysun222 (24144)
sunnysun222 Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24144

Kedvet csináltál az úrfi olvasásához...:)

Előzmény: nagypapi51 (24143)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 24143

Több topikba is tehettem volna, hogy pont ide kerül, az a véletlen műve.

elolvasásra/továbbgondolásra érdemes

 

lola31 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24142

Helikopterről géppisztollyal vadászni-ez a magyar úri vircsaft. És mindenben ugyanez a struktúra működik. Számunkra sajnálatos módon  Európában ismeretlen ez a fajta a kultúra. Szerintem az is marad.

Mi viszont lesüllyedünk oda, ahová valók vagyunk. A szar alá két méterrel.

Azután bamba arccal nézünk fölfelé, a látóhatárunkon lebegő seggek vészkijárata felé. És sírós arccal sopánkodunk ötszáz éven át, hogy mennyire ki van velünk baszva, és milyen szomorú ez a magyar sors, és mennyire nem érdemeltük meg. Pedig mindig csak törvényszerűen azt kaptuk amit megérdemeltünk.

Előzmény: seci (24141)
seci Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24141

Rambo-n nottek fel, na :) 

-seci

Előzmény: lola31 (24139)
Logofet Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24140

Elég jó kis program volt. :-) Érdekes, amit a Stand25 somlóijáról írz, nekem az egyik legfinomabb desszert volt, amit valaha ettem.  

Előzmény: seci (24138)
lola31 Creative Commons License 2017.12.20 0 1 24139

Voltaképpen semmi.

Talán az, hogy ezek a fiúk kizárólag ismeretségi alapon a közpénzből kivehettek százmilliókat és milliárdokat.

Mivel saját identitásuk nem volt, ezért egy tanulási-másolási folyamaton keresztül sajátítják el a százötven évvel ezelőtti arisztokratikus allűröket.

Bunkók viadala az éhezők országában.

Ahol a polgárok 60 %-a képtelen megfizetni akár a legolcsóbb éttermi ebédet is. Tizenkilenc európai országból az utolsók vagyunk, nálunk a lgmagasabb azoknak az aránya, akik soha nem járnak étterembe az árak miatt.

Közben pedig tahók buliznak a pénzünkön.

De annyira tanulatlan prosztók többségükben, hogy az alapvető kulturális szokásokat sem ismerik.

"Az egyik leggazdagabb francia luxuscikkgyártó család negyedik generációs milliárdosa, egy fiatal üzletember járt Magyarországon. Vendéglátói egy magyar politikus segítségével szerveztek a lelkes vadásznak egy vadkacsavadászatot. Hajnali 4-kor pontosan találkozott is a vadkacsavadászatra induló csapat, minden úgy indult, ahogyan azt a vadászetikett előírja. Az udvarias francia úr másnap aztán kissé morózusan kommentálta az eseményeket a vadászaton részt nem vevő vendéglátóinak, eleinte csak morgott, aztán mégis panaszkodott. Mint kiderült a vadászni szerető, de annak udvariassági szokásait egyáltalán nem ismerő vendéglátó semmit nem ismert a vonatkozó etikettből, nem ajánlotta fel a vendégnek a legjobb, az úgynevezett „esélyes” helyet, vagy éppen az első lövés jogát, hanem a szabályokat teljesen felrúgva azonnal, mint egy gépkarabély megsorozta a vadkacsákat. A több százéves nemzetközi vadászszabályok alapján pedig az első néhány felszálló récét illik elengedni, és a vendéget mindig előreengedve, váltott találatokkal illik lőni."

Előzmény: nagypapi51 (24132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!