Az új trendi hely, Széll Tamás bisztrója a Hold utcai piacon. Ha az ember nem koncentrál nagyon, de nagyon nagyon, akkor a számla könnyen elérheti 2 fő esetén a 20.000 forintot csak levessel és főétellel. Úgyhogy nem csoda, hogy rengeteg volt a külföldi. És persze jöhet a soha véget nem érő vita, hogy ez sok vagy kevés, mindenesetre:e gy nemzetközileg jegyzett szakácsról beszélünk, úgyhogy ennyibe kerül a "körítés". Az ételek természetesen nagyszerűek voltak :)
Ok sem hozzak ki annyibol, csak elfelejtik hozzatenni a hutojuk, tuzhelyuk, edenyeik, mosogatogepuk, mosogepuk (abrosz!) stb amortizaciojat, a viz/gaz/villany koltseget, a sajat oraberuket.
Na kapnál a sok mazochizmusból a gasztroblogokra járóktól, (akiknek az anyjuk pörköltje mindenkinek a mindenénél jobb), hogy ezt ő otthon 623 forintból kihozza, mi kerül rajta többezer forintba? :)
a cikk szerintem arra probalt volna ravilagitani, hogy ha minden resztvevo tisztessegesen van fizetve, afa, beta, tb, egyeb kotelezo koltsegek is rendezve, torvenyes munkaido betartva, akkor bizony a nyoccaz forintos beker tetel igy el tud szallni. nem mondom, hogy pontos a 6123ft-os ar, de nagysagrendileg stimtnek velem. ertem ez alatt, hogy semmifelekepp nem 2500-bol jon ki.
Ne a forint vagy az órák oldaláról közelítsd meg, hanem az ehhez a létszámhoz tartozó kiadott adagok számától.
A cikk valahol 200 adagról beszél naponta. Ez a létszám kb. 600 adaghoz kell. De ha ráadásul csak egyféle ételt csinálnak, akkor a 600-hoz képest is nevetségesen sokan vannak. Ez a létszám símán elvisz egy napi 6-900 adagos munkahelyi étkezdét A-B menüvel. Akkor már egész más a bevétel, a számoltnak 3-4 szerese.
Azután a 800.000/hó bérleti díjú belvárosi helyeken ugyancsak akkor van1200ft-os rántott hús, ha naponta legalább ennyi adag kimegy, az meg ritka.
Viszont a munkahelyi éttermek bérleti díja ahol ez a mennyiség meg napi rutin lehet, messze nincs 800 ezer/hó. Tehát semmi sehol se stimmel.
Az egész cikkel egy célja lehetett Jókutinak:
-arra felhívni a figyelmet, hogy a vendéglátásban nem biztos hogymegvan az a haszon amit belegondolnak. Ez igaz, csak a cikk ettől még manipulatív és hamis adatokkal számol.
Azért a Rozi sem olcsó, meglehetősen szép összeget hagytunk ott pár hete, de nekem bőven megérte. Viszont az egy -sajnos még- meglehetősen speciális vállalkozás, messze nem a tipikus. A legnehezebb egyébként valóban az állandó színvonal fenntartása, abba még a profiknak is gyakran beletörik a bicskája, miközben iszonyatos mennyiségű helyet nyitottak amatőrök.
Egyetértünk, nagy kár, hogy nincs még több száz ilyen hely Budapesten.
Nem csak a fizetések eltúlzottak, amiben levezette, hogyan jöhet ki a hatezres rántotthús, hanem a szerinte szükséges munkaerő is. Ha 3 szakács kell egy műszakra az mindenképpen túlzás, hogy 9 szakáccsal és 3 üzletvezetővel számol plussz a többiek. Így persze könnyen kijön a 23 milliós havi bérköltség a járulékokkal.
Nem értek hozzá, sima fogyasztó vagyok csak. Mint ilyen tudom,mert tapasztalom, hogy igenis lehet megfizethető áron jót adni. Sajnos a jó is elromlik néha, de legalább évekig jó volt, pl. a Rézkakas. Most majd kereshetünk másik helyet ahol lehet igazi jó steaket kapni. Van viszont olyan aki tartja a szinvonalat, enyhén emelkedő árakkal, iylen pl. a Rosenstein. Szerintem ő se jótékonysági intézmény, tehát nem lehetetlen a dolog. Biztos tudod te is, hogy a főnök és a fia ott állnak minden nap és dolgoznak. Nyilván rajta van a szemük mindenen. Nem a hirtelen meggazdagodásra mentek rá, hanem az állandóságra. nekik van igazuk, szerintem. Kár hogy nincs még néhány száz hasonló hely Pesten és Budán is természetesen.
Engem speciel érdekel, a fizetéseket messze eltúlzottnak érzem, de közben más tényezők hiányoznak -amortizáció, bevezető időszak tetemes mínuszai, stb.-, de az valóban igaz, hogy egy nettó 800 forintos ELÁBÉ-jű terméket bruttó 4500-5000 forint között kellene tudni eladni, az 19-21%-os alapanyagköltséget jelentene, amire rendkívül kevés az esély.
Nekem ezzel az egesz rendszerrel bajom van - szerencsere nem vagyok suru latogatoja a vendegloknek.
A borravalonak motivalo szerepe volt... igaz? Erre a munkaltato kevesebbet fizetett berkent, mert majd a borravalo kiegesziti a keresetet.
Aztan a pott van az a helyzet amikor a szolgaltatas nem okoz megelegedest, sot... es akkor a borravalo bele lesz epitve az arba.
Nezzuk csak... nem kell jol fozni, nem kell jol felszolgalni - a penz ott van... en ilyen helyre inkabb nem megyek. Ez azt sugallja, hogy "tudjuk, hogy nem latunk jol vendegul - de egyszerubb emelni az arakat mint jobban dolgozni...."
Kit érdekelnek ezek az eszmefuttatások? Van étterem, ahol megoldják jót adnak rendes a kiszolgálás is és van ahol valamilyen okból ezt nem tudják megoldani. Sajnos a második kategória a gyakrabban előforduló. Az újabb vendéglők nem a normális fogyasztóknak főznek, hanem gasztro bloggereknek, sajnos.:-(((
en ugyan szarvasi vagyok, de 80 ota csak visszajaro lelek vagyok. sajnos nem ismerem az aktualis gasztroterkepet a kornyeken. regen a halaszcsarda jo hely volt, meg ugy 3 eve is jo halakat ettunk ott. ez ott keszult.