Kedves Hepci, akkor végre térjünk rá a lényegre, a komoly, elméleti, szakmai (...) dologra.
Szerintem ebben az egész zsemlye történetben az a kérdés, hogy miképpen működik a pékáru ellátás és terítés az olyan nagy, országos láncoknál, mint a P. vagy a T. vagy a L. vagy az A.?
Egy nagy központi elosztóból viszik szét Soprontól Záhonyig ugyanazt a félkész fagyasztott cuccot, vagy területenként, viszonylag helyi beszállítók hozzák?
Konkrétan: Tokajba hogy a fenébe került az a jó zsemlye, főleg, ha te a Hungária krt.-n még semmiféle pékárut nem mertél venni?
És. Én Tokajban nem rendelkeztem digitális hordozható laborral és nem tudtam jegyzőkönyvszerűen beskálázni a zsemlye pontos minőségét, hogy a közepes szarnál hány tizeddel jobb, vagy tényleg megközelítette-e az "osztrák minőséget"..
A házinénink csinált egy isteni és hatalmas magyaros rántottát és mellé rakta ezeket zsemlyéket. Meg mást is. Én némi fenntartással, de a zsemlyét választottam és eléggé kellemesen meglepődtem a szokatlanul jó minőségén. Ennyi történt...
Nem én definiáltam az adott császárzsömlét osztrák minőségnek, így nem is tudok rá válaszolni - Rovsunt kell megkérdezni. Engem általában a császárzsömle nem lelkesít, se Bécsben, se Dél-Tirolban, se itthon, sőt, talán még a Pennyben sem...
Néhány dolog átlagos minősége kétségtelenül jobb Ausztriában. A topikhoz kapcsolódó szférában ilyen a borok közül a zöldveltelini, a rajnai, és a pinot noir.
A Mozart-golyó viszont pont olyan szar Bécsben is, mint Budapesten. :)
Szerintem általánosító jelleggel pont hogy jobb minden étkezéssel kapcsolatos, ami osztrák. Nem általánosító jelleggel meg van itt is, ott is jó is, szar is. Bár azt hiszem, vizes zsemle, műtejföl, műcsoki meg társaik nincsenek arrafele, legalábbis Németországban nem voltak.
Pontosan mi értendő az "osztrák minőség" definíció alatt?
Jól írta szkati: "Van jó, és szar osztrák minőségű zsemlye, meg jó és szar magyar zsemlye."
De ugyanez elmondható számos más ételről, szolgáltatásról is.
Úgyhogy, ha az osztrák minőség alatt általánosító jelleggel a kitűnő minőség (ebből következően meg gondolom a magyar minőség alatt a szar minőség) értendő ez finoman szólva sem állja meg a helyét.
Ne vedd a szívedre... elhiszem én, hogy osztrák minőségbe botlottál Hegyalján, a Pennyben... a Hungária körúti Pennyben viszont rendszeresen megfordulok... teli vagyok előítélettel, ránézésre már előítélek... ezek után még nem vettem ott pékárut... tehát a Hegyalján nyilván jóval érzékenyebbek a minőségre... ami evidens és egyben örvendetes 1 ilyen lánc esetében...
Esküszöm, hogy szinte fogadásom lett volna arra, hogy ezt nem hagyod ki. Kategórikusan kijelented, hogy ez nem jó. Biztosan egy pszichológus megválaszolná, hogy vajon miért provokálsz, na és mit akarsz ezzel elérni. Az meg se fordul a fejedben, hogy ez csak neked nem tetszik, csak az, hogy " ez a középszarnál egy hajszállal jobb" NEKED. Te egy izlésvilágot képviselsz, amihez nem mindenki csatlakozik. Én sem. Van jó, és szar osztrák minőségű zsemlye, meg jó és szar magyar zsemlye. Meg persze arrogancia mentes hozzászólások kedves hangnemben:))
Mi elég régóta a Brot-tól vesszük a kenyeret és reggelire a croissantot. Közel van hozzánk. Néha veszezk a CBA-ban Alpesi parasztkenyér nevü kenyeret, nekünk az is izlik. Elég kevés kenyeret fogyasztunk. Felszeletelve van mindig a fagyasztóban. Amire vágynánk egy jó toast brot. Azt még nem találtunk széles e hazában sehol.
A bécsi lakásunktól 2 sarokra van egy Spar, messze jobb cs.zsemlét és Roggenbrotot árul, mint az Anker. Idehaza az Aldi kínált jó (osztrák) rozskenyeret, de egy ideje "Frissen a péktől" származó sz@rt árul ilyen néven. A kör bezárult, marad az otthon sütés.
Az én tapasztalatom szerint az Anker egész kínálata romlott. Régen mindig vettem ott kenyeret, mielőtt felültem a vonatra, de ma már nem érdemes. Itthon jobbat kapok.
Kedves Hepci, sajnálom, hogy még az a picurka apró észrevétel sem jött át rövidke megjegyzésemben...
Én nem várok senkitől semmit, csupán csodálkozva meséltem, hogy az említett P. láncolat tokaji egységében legnagyobb pozitív megdöbbenésünkre osztrák minőségű és élvezetet biztosító zsemlyébe botlottunk...
Ezzel a rácsodálkozással azt óhajtottam kifejezni, hogy egy általában erősen lenézett láncolattól aztán végképp nem vártam ilyen döbbenetes élményt - noha azért valljuk be, akadnak pékségek a városban és az országban, ahol azért tudnak jó minőségű terméket is lelkiismeretesen előállítani, tehát ebben még nem lenne akkora csoda, hogy osztrák minőségű zsemlyébe botlottam egy szolid magyar üzletláncnál..
És tovább halkan azt is megjegyeztem, hogy körül nézünk ezek után egy budapesti egységükben is, hátha megismétlődik a csoda...
Zempléni utazásunkból már megérkeztünk egy ideje, a nejem már járt azóta a L.-ben, A-ban és talán S.-ban is élelmet vásárolni, de a legközelebbi P.-be eszünk ágába nem volt csak a zsemlyéért elkanyarodni...:) Mert a zsemlyéhez ez napi szinten bármikor messze volna.. Ott Tokajban viszont 200 m-re mellettünk terpeszkedett...:)
Ha pont a Penny-től várod, hogy számottevően meghaladja a Lidli-Aldi-Tesco-Spar vonulat által közvetített fogyasztói élményt, fognak még csalódások érni az életben. :)
nyilvan nem kell atugrani 40km-re kenyerert, hiszen akkor hol maradna a helyben felhasznalt termekek ideaja. csak lenne mindenhol helyben ilyen lehetos
eg. en viszont a lidlben szoktam vasarolni ciabattat, ami nagyon finom. raadásul a napokban felfedeztem egy jo kinezetu rozskenyeret ugyanott, de meg nem probaltam. szoval probalkozni kell.
Nnnna, úúúúúgy könnyű.... Mi meg Világoson... De onnan már egy komoly tortúra lenne. Tehát nincs mese: marad az Óbuda és a Pékesség... Nem "jobb híján", hanem naná, hogy az...:)