Szerintem ha már bármelyik metrómegállónál van az ember, nagyon kis fáradság átugrani vele az Astoriához... De én sem fogok, mert szerintem nem hangzik jól a leírás alapján.
Vajda "Pierre" Péter ausztriai kiruccanása után hazaérkezett és már jóval kevésbé megengedő, mint a labanc éttermekben, avagy Péterünk felbaszott aggyal, avagy2 hogyan NEM ebédelt Péterünk Szigligeten:
Előre elárulom: aki arra lenne kíváncsi, hogy milyen ételek vannak a kiszemelt szigligeti étteremben, ebből NEM fogja megtudni, kizárólag Péterünknek az étteremmel kapcsolatos pokoljárásáról tájékozódhat.
Viszont az is igaz, hogy Péterünknek szerintem eddigi legolcsóbb étteremkritikáját sikerült elkövetnie.
Ugyancsak nem tudjuk meg, hogy a most éppen Tihanyban áztató Péterünk miért éppen az onnan egy órás autóútra lévő Szigligeten (szerinte egzotikus helyen) kívánt ebédelni, továbbá azt sem, hogy ha már Szigligeten, miért nem egy olyan étteremben, ahol előzetes tájékozódási és asztalfoglalási vágyait jobban kielégíthette volna. (Mondjuk ha mi ezen a tájékon járunk, mindíg Köveskál valamelyik éttermét célozzuk be, de biztosan Péterünknek az snassz.)
Nem tudjuk meg továbbá, hogy a kiakadt, és az éttermet másodjára már a feleségével felhívató Péter végül is mit ebédelt, illetve, hogy Tihanyban ejtette-e meg a dolgot (pl. a sarki kisközért mellett az ott vásárolt két szikkadt zsemle - 10 deka párizsi kombó elfogyasztásával, esetleg a helyi lángossütőnél), vagy mindenképpen autózni akart egy órát jól megérdemelt ebédjéért.
Hát Magyarországon nem a szőke hajhoz kapcsolődik (hanem a mozdonyszőkéhez, hihi), de a világban sokfelé létezik valami hasonló egyszerű lepény. Északon is, a skót-kanadai bannock pl. szinte ugyanaz.
na, erre is van egy sztorim. valamikor, a 80-asban tobbszor jartunk a zdendekaban. egyik alkalommal berlin kulteruleten valami interkempingben kasasoltuk be magunkat vagy napra (regi szep idok, endekas es cseszlovak baratnom is lett ott). na, a lenyeg a lenyeg, bringat kolcsonoztunk, es a szomszed falu kis boltjaban bevasaroltunk paradicsomot, paprikat. innen mar lehet sejteni, hogy mit foztunk. szoval a lecso illata befedte a kemping egyik konyhajat, mikozben a fiatal hazaspar valami bodagot fozott. igen erosen szimatoltak a kajankat, ahogy bogdostek azt a valamit a fortyogo vizben. igazibol azt sem tudom, hogy mi lehetett.
persze, hogy csilingelt, mint brunhida meg a masik a mackokakiban :) valaki szalajtsa mar el a tizenotkerbe a badogoshoz, hogy mit szolna egy zacskonyi becsihez :)
Magyar éttermek reszkessetek, azaz Vajda "Pierre" Péter már Bécsnél jár, innen már csak egy ugrás a magyar határ, és asszem, ha átlépi a Lajtát, lesz nemulass (persze kivéve Baumgartnerékat)....
A kritikában rendhagyó, hogy most egy olyan étteremnek szól be, ahol (most) nem is járt, mert hogy természetesen az igazi bécsi szeletet nem ott készítik, ahol a gasztronómiához minimálisan sem értő jóemberek tömegével állnak sorba, hanem ott, ahol Mr. Herr Gasztrofőokos étkezett.
Itt az sem probléma, ha a szakács odakozmája az ételt, mert hogy "egy kis otthont idéző kozma nem árthat". Azért arra majd kíváncsi leszek, hogyha a Lajtától keletre kap Péterünk odakozmált kaját, ott is olyan elképesztően megengedő lesz-e, mint labancéknál.
Megtudom azt is, hogy a kb. 80 évig főző nagymamám nem vitt rendes háztartást, mert hogy ő bizony a töltött paprikához szinte sosem tálalt főtt krumplit, mint elmondta, "amikor nagy szegénység volt" akkor adtak a töltött paprikához egy csomó főtt krumplit, hogy mindenki jóllakjon, egyébként egy rizzsel készült gombóchoz minek krumpli, a töltött káposztához sem jut eszébe senkinek főtt krumplit enni.
Persze én el tudom fogadni, ha valaki így szereti, de azért Gasztrofőokosunknak sem kellene beszólni arra, ha valaki nem főtt krumplival szereti a töltött paprikát.
Szerintem Péterünk munkahelyem menzáját nagyon élvezné, ott a töltött paprika abból áll, hogy rátesznek a tányérra vagy fél kiló főtt krumplit, arra egy köpet szószt, és mellé két gombócot, amelyikben kb. 80-20 lehet a rizs és a hús aránya, természetesen a rizs javára.....valami isteni, Péterünk elalélna, az aztán a rendes háztartás.....
A végén megjelenik Gasztrofőokosunk barackos gombóc fixációja (ezek szerint az előző étteremben nem kapott belőle eleget), arról nem regél, hogy ehhez is az étterem melletti barackosban szedték-e a barackot, és hogy csilingelt-e (már nem a bécsi villamos, hanem a barackos, ahogy a korábbi).
bocs, nem kalvaria ter, hanem kalvin ter. ott uzemelt egy ilyen hamburgeres. ejjel-nappali volt, ejszakankent sorok alltak elotte. na, es ne felejtkezzunk el a westendrol sem.
A Népköztársaság útján a Nov.7 tér előtt picivel a belső járdán is volt egy ilyen bodega, emlékeim szerint egész sokáig kitartott, aztán a Burger King legyilkolta :/
A reklámfilmben megcsodálható a korszak bugyinedvesítő fiúzenekara, frontemberükkel, a Flipper Öcsi néven elhíresült Jeszenszky Bélával.
*A népemlékezetről meg annyit, hogy a 90-es években, amikor a Tolbuchin körutat már Vámház (egyes szerint Vámház Marsall) körútnak hívták, a TV-ben egy leányzó azt bírta mondani, hogy szerinte Tolbuchin a gitáros volt a Rolling Stones-ban.....:)
mar nem igazan emlexem. az biztos, hogy nagy volt a belmagassag. valamikor regen tettem is ide(hogy hova, arra mar nem emlexem) kepet az aktuali kinezeterol. talan city grill volt?
valamikor a 80-as evek kozepen volt egy _jo?_ hamburgerezo a kalvaria ter elott, azelott pedig a nemzeti muzeum magassagaban mukodott egy salatabar. amikor hazalatogattam, es volt ra idom, mindig ott ettem salatakat.