Akik megpróbálták neked elmagyarázni a film lényegét, azok nem említettek meg valami nagyon fontos dolgot. Az, hogy az egész az életről, a létezésről szól. A filmben minden csak illúzió volt. És ez így van a mi életünkkel is. Nem veszitek észre, hogy az, ami a testünnkel történik, mind csak illúzió? Hiszen mi lelkek vagyunk, a test, a gondolatok és az érzelmek csak az anyagi világhoz szükségesek.
Javasolnám mindenkinek Bach: Illúzió című könyvét. első olvasatra talán nem tűnik fel a kapcsolat a könyv és a film között, pedgi nagyon is sok van. a Mátrix egyébként iszonyatosan jó film és Neo tök jó hapsi!
Film, Mátrix és irodalom Fanok, figyelem!
Az Irodalom Visszavág irodalmi és kritikai folyóirat új helyen új és más sorozatot indít holnaptól.
Íme a részletek:
MEGHÍVÓ
Az IV-ZONE 1. programcsomagjára
AKÁCOS UDVAR
Bp., VII., Akácfa u. 61.
2000. március 7., kedd
A program:
17 óra: Történetek a magyar filmről
Nádasy László sorozata
Ranódy László portré (Rendezte: Id. Nádasy László)
Vendég Ranódy Lászlóné
20 óra:
Az IV bemutatja: Molnár András DEVILÁGI című verseskötetét.
Közreműködik a szerző, Dávid Ervin előadóművész, Nagy Péter szaxofon- és klarinétművész. Műsorvezető: Tomkiss Tamás
21 óra:
SYSTEM FAILURE
Az IV kerekasztal-beszélgetése a Mátrixról
Résztvevők: Készman József művészettörténész, Molnár Dániel újmédia-szakértő, H. Nagy Péter kritikus, irodalomtörténész, Sőrés Zsolt filozófus, író, Vályi Gábor újságíró. Moderátor: Janox.
A filmben van olyasmi duma, hogy valamilyen fuzios (?) eljrassal tobb energiat nyernek az emberek agyabol, mint amit felhasznalnak.Es ezen alapul az MI vilag. Hatha ez segit valakinek a megertesben, ha nekem nem is. A tobbit gondolom a kepzeletunkre biztak. Hagy fogyassza az agyunk az energiat. Vagy termelje. Latszolag alapkedeseket feszeget, holott valojaban csak egy elkepzelt problemas helyzeten belul kerdesek ezek, tobb szinttel lejjeb, mint ahol most vagyunk. Hogy valami nem stimmel a vilaggal -erzik ezek a virtualis realitassal beetetett lombikemberek, es a megoldas: hus-ver emberre valni. Es akkor mi van? - gondolhatja egy hus-ver mozi nezo ember.
Plusz felvetodik az ember, mint kornyezeten eloskodo es azt modszeresen elpusztito parazita (tehat a legantipatikusabb, legveszelyesebb faj) kepe egy MI teremtmeny szajabol. Valamint, szinten otole, hogy akkor, amikor mi, emberek, egy nyugodt, idealis feltetelekkel megaldott (programozott) vilagban eltunk-noha csak virtualis szinten, hamar lazadozni kezdtunk a rendszer ellen.
Az, hogy nagyon jo progressziv zenere duborog a digital s.sound system, es kozben jatekprogtamos mozgassal felemeloen verekszik az ismert jokepu mozisztar a kevesbe ismert, de stilusos feka pofaval, ad egy emlekezetes videoklippes alaphangot a filmnek, nem
Én az olvastam valahol (egy vélemény volt) hogy, lehet hogy Morpheus nem is jól tudta. Igazából nem az energia miatt kellettek az emberek hanem például az agyukat használták pl számítógépnek vagy valamiért. És azért kellett az is hogy ne legyenek állat módjára tartva mert akkor nem fejlődött volna ki az agyuk se.
Na persze de Neo (az előző életében) hogy tudta volna felújítani a saját izmait? Hogy szökött meg az újrafeldolgozás elől? És hogy épített várost? Ez nem jó így.
A helyesírási hibáról meg annyit hogy az csak egy elírás volt, képzeld el!
En azt nem ertem, mi szukseg van a matrixra egy ido utan. Kezdetben jo volt, mert lekototte az embereket. Kesobb ezek az emberek idovel meghaltak, ujak szulettek (erdekes lenne tudni, hogyan). Az ujak meg gyerekek, csecsemo aggyal, gyakorlatilag allati letben, tehat nem igenylik hogy mindenfele kepeket vetitsenek elejuk. Az agyuk olyan fejletlen, hogy felesleges energiapazarlas mesterseges vilaggal benepesiteni a fejuket. Energiat agyatlanul is lehet termelni. Ez persze csak akkor erdekes, ha mar tenyleg nem elnek az elso generacios energiatermelok. Sajnos nem tudom, mennyi ideje letezik a matrix. Tudja ezt valaki? Ha 120 evnel regebben, akkor muszaj, hogy olyan ember is legyen, aki mar a matrix uralma alatt szuletett.
Spellcheckernek uzenem, hogy az "emlekezz" kezdetu mondatod felszolito , de nincs a vegen felkialtojel. Keves ember tokeletes helyesiro, nyilvan en is csinaltam par hibat. Szerintem nem erdemes ezen kotozkodni.
Szerintem nem Neo volt, nem figyeltel elegge, de nem is ezert irok. A sokmilliard ember taplalasan kivul van meg egy paradoxon a filmben. Megpedig az, hogy a Matrixban elok szamara szerintem nem lehet mindig 1999, hiszen akkor serulne a valosagerzesuk, ha feltesszuk, hogy ok is 365 napos evekben elik eletuket, napi 24 oraban, orankent 60 perccel. Hiszen igy a Matrixban leelt 10 ev pontosan 10 evig tartana a valo vilagban is.
1. kérdésed: Ki újította fel az izmaikat? Neo. :-) Emlékezz vissza Morpheus és Neo első beszélgetésére Neo ébredése után. Morpheus azt mondja:
Volt egy ember, aki a Mátrixban született. Ő volt az, aki felébresztette az első embereket.
Az említett személy ugyebár Neo.
2. kérdésed: Ziont a Mátrixból szabadultak alapították. Izmaik felújításának kérdésében lásd az 1. kérdésedre adott válaszomat.
Legjobb helyesírási hibád: szököt Helyesen: szökött :-)
Szerintem is az van hogy az embereket nem lehet energiaforrásként használni, de hát ez nem egy tudományos film volt, hanem scifi. Azaz nem kell mindenben logikusnak lenni. A lényeg az hogy VALAMIRE felhasználták az embereket és kész.
Ja igen. Egy kérdés. Zion szerintetek már a lázadók városa, tehát a mátrixból szabadultak alapították vagy a gépek elleni harcban nem vesztettünk teljesen és maradt még egy utolsó város. Ha megmaradt akkor nem világos hogy miért nem tudják az igazi dátumot és azt hogy mi történt pontosan. Ha viszont a mátrixból szököt emberek csinálták akkor hogy szöktek ki az elsők? Ki újította fel az izmaikat ahogy Neoval is csinálták?
ehh lufi, egyszeruen nem ertem mit nem ertesz annyira komplikalod a dolgod, azert megprobalom...
tehat az osszes ember valodi husver ember (kiveve az ugynokoket akik csak programok), eletuket egy burokban elik le es energiat termelnek a gepek szamara letukkel, errol ok persze mit sem tudnak, hisz a gepek rakapcsolodva az agyukra elhitetik veluk hogy egy teljesen normalis vilagban elnek.
Nos Neo, Morpheus, Trinity, stb mind egy ilyen burokban szulettek csak valaki kijutatta oket az alomvilagbol (ezt a film is vegigmutatja Neo szemszogebol, szoval ezt ertened kell).
Onnantol kezdve raeszmelnek, hogy kik valojaban, tehat mikor Mouse a piros ruhas bombazot programozza, akkor o mar nem a programozott vilagban el...
Amikor az emberek cselekednek valami a matrixban, aztugy cselekszik mintha elnenek, tehat nem a program iranyitja oket...
Nos, mikor megtanuljak ezeket a speci kepessegeket akkro ezeket a kepessegeket csak az agyuk tudja, az izmaik nem... tehat a valo vilagban nem tudjak hasznalni oket, csak egy programozott vilagban (tehat vagy a matrixban, vagy pl. az edzoprogramban...) te sem tudsz attol meg verekedni hogy elolvasol egy konyvet rola, de kepzeltben pl. nagyon jol eltudsz mar pufolni barkit az elsajatitott technikakkal :)
Az energiaforras dologba mar nem akarok belemenni, ezt meg kell olyan szinten hagyni, hogy "az emberek energiat termelnek, oly mondom hogy elnek"... ez igy mondjuk baromsag, de ennyit meg kel lhagyni a filmnek szerintem...
uhh, hat igy most ennyi jutott eszembe, remelem kicsit vilagosabb lett...
De, úgy tűnik, nagyon is érti, annyira, hogy meg is látta a logikai buktatót. Arról van szó, hogy ha én önként és dalolva vállalnám, hogy duracell alapanyag legyek, és velem együtt az egész emberiség, akkor az akkugyár kénytelen volna napi hatmilliárd adag kaját előteremteni. Még ha feltálalnák is a halottakat, akkor is szükség volna a fotoszintézis bioanyag teremtő hatására, hogy a dolog működhessen. Viszont az egészet azért kellett összedobni, mert a fotoszintézis nem működhet - nem lévén Nap odafönn.
Többek között azért mégis jól tálalt film ez, mert ahhoz, hogy erre a bukfencre értelmesen fel tudja hívni a figyelmet, vagy kétezer karaktert le kellett ütnie. SzVSz alig volna amerikai film, amiből hülyét ne lehetne csinálni ötven leütésen belül. :)
Ugye, nem is a sokméteres ugrásokba, meg a megyünkosztmindenkitlelövünkbe "kötött bele" - ami nélkül már vígjátékot is nehéz tálalni, benne is vannak majd' mindenben -, ezek a momentumok a filmben logikusan voltak irracionálisak.
Egyébként az alapötletet mintha Huxley, Vonnegut és Orwell dobta volna össze egy nagy piálás utáni macskajaj idején. Kafkát be se engedték. :)
Tényleg nem értetted meg a filmet, ezzel nem mesérteni akarlak. Az emberek nem programok voltak, hanem valódi hús-vér emberek, akiket a számítógépek tenyésztettek energiatermelés céljára. És hogy ne tudjanak lázadni azért csinálták a Mátrix-ot, ami egy VR.
A VR (virtual reality) azt jelenti, hogy az ember valódi érzékeit pl a látást elnyomják és helyette egy vetített világot mutatnak. De nem csak a látást cserélik le hanem az összeset, pl a szaglást és tapintást is. Így a vetített álvilágot nem lehet megkülönböztetni a valóságtól. Ez pont olyan mint az álom. Valóságosnak hat de nem igazi. Tudsz mozogni, futni, stb, de a valóságban az izmok blokkolva vannak, de az álomban mégis mozogsz.
A mátrix egy közös merterséges álom volt az összes embernek azért hogy ne lázadjanak fel.
Dear lufi,
Minden mítoszba, legendába és vallásba bele lehet kötni valahol. De mindegyik ugyanazt teszi: megpróbálja az adott kultúrkör/szubkultúra szimbólumaiból és nyelvezetéből kiindulva megmagyarázni a körülöttünk lévő világot, illetve olyan örök kérdésekre választ adni, hogy honnan jöttünk és hová megyünk, kik vagyunk valójában, mi a Válasz a Végső Kérdésre, stb. stb.; illetve tanít, példát mutat, értékrendet állít fel. Lehet bennük hibát keresni, találni is fogsz egy pár logikai buktatót mindegyikben.
A Mátrix is egy legenda. Nekem (és még sokan másoknak) azért jött be, mert nagyon is korunk nyelvén szól, és nagyon is aktuális porblémákról, és közben "örök kérdések"-et is feszeget. A Truman show is hasonló okokból tetszett, bár a Mátrix lehet, hogy nagyobbat dobott. Ez még számomra nem dőlt el.
Meg különben is.
Kafa film.
(szerintem)
Lehet, hogy jo film ez a Matrix, de en nem ertettem.
Valaki, aki ertette, legyen olyan szives, es magyarazza meg nekem az alapgondolatat!
Az, ahogy en ertettem, egy zagyvalek: az emberek csak embereknek hiszik magukat, mert minden, amit atelnek, erzekelnek, izlelnek, stb. csak egy program, az eletteruk egy digitalizalt, algoritmikus valami, vegul is minden tulajdonsag es inger-reakcio kapcsolatuk, kung-fu-tudas es repulovezetesi tapasztalat, - szoval minden - leredukalhato a mozinezo szeme elott rohano szamkodokra, programokra, amibol a szakavatott komputerzseni-kodolvasok es programirok mar latjak is a kesz emberi lenyt. Es ezek a programozok maguk is odaprogramoznak az eletunkbe neha egy egy piros ruhas szexbombat peldanak okaert, hogy azt gondoljuk, hogy utana folyik az a digitalizalt nyalunk. Az igazi hus-ver emberek azonban leteznek, csak eppen valahol, egy masik "dimenzioban" ( jo szo ez egyaltalan arra, hogy hol is?) elrejtve, ipari szinten tenyesztve, es energiaforraskent szolgalva az uralkodo mesterseges inteligencia altal kontrollalt vilagot? A hus-ver emberekbol nyert energia pedig egyszeru- peldanak okaert- zseblampa elemekben materializalodik. Tehat nincs szukseg mas energiaforrasra, peldaul a Napra? Az energiaforras hus-ver emberek husa es vere akkor mi? Itt hirtelen ervenyet veszti a dolgok szamkodokra leredukalasanak gondolata. Szoval a hus ver embereknek letezniuk kell, energiakisugarzo ertelemben. De milyen energiat kepes adni egy hus-ver ember? Az ember nem csillag, tehat csak olyat, amit maga is a kornyezetebol felvesz. De akkor kell hagyomanyos ertelemben vett kornyezet. Az akkor hova tunt a filmbol? A valasz az, hogy mindvegig ott volt? Az emberek, mint Neo, nem emberek, hanem szamitogep programok, akkor Neo ontudatra ebredese annak felismerese, hogy o egy program? Akkor viszont Neo nem is ember? Hogy valik belole megis hus-ver ember? Vagy forditva? Neo egy hus-ver ember a mesterseges emberek kozott, akibol mesterseges embert csinalnak, es felturbositjak karatetudassal, meg tavolugrasi tudassal, meg pisztolygolyonal gyorsabb mozgassal? Vagy a lovoldozesek es a verekedesek tere sem termeszetes, hanem mesterseges ter, aminek fizikai tulajdonsagait a nagyon jo programozok ugy alakitjak, ahogy tudjak? Szoval innen nezve nagy baromsag ez a film, de lehet, hogy az a barom, aki mondja. Rakjatok helyre kemenyen Matrixosok, hagy ne halljak meg hulyen.
Ha ilyen egyszerű, tablettás verzió volna, csakis a pirosat. Akárhányszor, mert milyen gáz, hogy azt hiszed, élsz, közben meg nem is.
valaki itt azt mondta (vagy egy előző topicban), hogy milyen genny is a Morpheus, hiszen mindenkit fel akar ébreszteni, akár akarja, akár nem.
Azt azért ne felejtsük el, hogy pl. Neo KERESTE Morpheust, és aki nem akar felébredni, az nem fog.lásd: tabletta, hiszen M. még az utolsó pillanatban is figyelmezteti Neot, hogy nincs visszatérés (annak ellenére, hogy persze ő szeretné, ha neo a pirosat venné be). ennyi.
Tobb helyen is : pl akkor amikor Tank bemegy a mar kiszabaditott Neo-hoz, aki azon csodalkozik, hogy neki -marmint Tank-nek - nincsenek beultetve implantok a csatlakozashoz. Vagy akkor, amikor a bajszos ficko (most nem jut eszembe a neve, szoval az, aki arulo lesz) az Agent-tel az etteremben ul.... Szoval tobb helyen megkapsz egy kis reszt oszt rakd ossze jol!
Pa
Frame : az ellenallok csoportja nem kialakult, hanem fennmaradt egy varosban, aminek neve kb : Zaion (Zájon :))) ).
Onnan jon a hajo, amelynek a kapitanya szabaditja ki ket fiaval Tank-kel es a bohom masik afroamerikaival Morpheus-t. A tobbi meg megy, mint a karikacsapas...
Egyebkent az ugynokok Morpheusbol a varos szuperszamitogepehez valo hozzaferes kodjat akarajak kiszedni Morpheusbol, a helikopteres jelenet elott.
ha nagyon lusta vagy akkor itt egy link a Torzsasztalos Matrix forumbol informaciokkal, kerdesekkel na es velemenyekkel. hulyeseg volna, ha ket helyen menne 1xE