Keresés

Részletes keresés

jerolim Creative Commons License 3 órája 0 0 141494
Straniero..71 Creative Commons License 26 órája 0 0 141493

A hegy az stimmel,megma beton mólónisrémlik,azonntúl oltak a pincék talán.... Na,most már tuti,hogy megnézem.

Köszi!

Előzmény: jerolim (141492)
jerolim Creative Commons License 27 órája 0 0 141492
Előzmény: Straniero..71 (141487)
jerolim Creative Commons License 27 órája 0 0 141491

Ez a helyes, tessék visszamenni :-)

Én is eltűnt idők nyomában járok már jó pár éve :-) /Hvaron, Korculán, Peljesacon vagy Makarska rivijérán :-) /

Előzmény: Straniero..71 (141487)
Straniero..71 Creative Commons License 27 órája 0 0 141490

 

De most tényleg!

Ha kedves lettvolna, beenged,meghívegy kávéra,stb.most azt mesélnéd,esetleg kedvet csinálva másoknak is...

 

De még ha ez nem is szempont... Nektek szerzett volna egy jó napot,neki meg nem kerül semmibe. Az udvariasság,figyelmeség ingyenes,mégsem használják túl sokan....

Előzmény: sütöget (141489)
sütöget Creative Commons License 27 órája 0 0 141489

Kösz, rendes vagy!

Előzmény: Straniero..71 (141488)
Straniero..71 Creative Commons License 27 órája -1 0 141488

Én tuti,hogy beengedtelek volna,meghívlak valamire.... Emberségből,na meg a reklámértéke sem kicsi....

 

Előzmény: sütöget (141485)
Straniero..71 Creative Commons License 27 órája 0 0 141487

8éves voltam, eléghalvány az a pár kép,amit fel tudok idézni... Bocs😉

Ami megmaradt,az a kör alakú,szöllöfürtöt ábrázoló matrica,ami a belépő is volt és a szélvédőre ragasztották, meg az,hogy ha szemben 

álltunk a tengrrel és mögöttünk volt a camping,akkor jobbra sziklás hegy,a lábánál betonozottpartés borospinyók. Van még pár emlék,a sátorhelyről,a bolt belsejéről, stb,de eznem segít a beazonosításban...

Mindegy, köszi,visszamegyek nyáron,megprobálommgkeresni...

 

 

 

Előzmény: jerolim (141486)
jerolim Creative Commons License 28 órája 0 0 141486

Bizony, camping camping hátán :-)  Tiéd mennyire volt közel a városhoz? mert ma Orebic szélén, a Trstenika strand két oldalán is vannak kisebb campingek. Arrébb meg a Nevio. Még arréb /vagy errébb/ Postupnál  újabb camping, a Vala. Pincéket én ide tenném, de lehet a mai Nevio közelében is lehettek pincék? Kérdés, mennyire voltatok közel Orebichez? Mindenesetre a Trstenika után ma is van egy nagyon puccos borház: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1m7pjVKh3FiQxTYnqYU9C9a9tBjs&hl=en_US&ll=42.976072884778546%2C17.20955737458803&z=15

 

Bocs , hogy belekotyogtam :-) bár nem vagyok campinges, de ezek rögzültek, ha már régi-régi nyaralások után úgy hozta a sors, hogy tavaly is, idén is, tekereghettem arrafelé :-)

Előzmény: Straniero..71 (141484)
sütöget Creative Commons License 28 órája 0 0 141485

Idei történet:

Most volt 30 éve, hogy a párommal először voltunk együtt az Adrián. Nevezetesen Orebic mellett, Mokalon találtunk egy (akkor még) kis, családi kempinget. Idén is a közelben nyaraltunk és én szentimentális barom azt találtam ki, hogy egy nap elmegyünk megnézzük az (azóta sokat fejlődött) üdülőhelyet. Odaértünk és kerestem parkolót, de nincs. Azaz van, de csak az ott nyaralóknak. Megálltam a recepciónál és csak éppen térdre nem ereszkedtem, könyörögve hogy engedjék meg 3 órára, hogy leparkoljak, megnéznénk a partot, fürödnénk egyet, természetesen fizetek a parkolásért. Szerintem a tulaj felesége volt, aki széttárta a kezét és mondta, hogy itt minden magánkézben van, nincs parkolóhely.

Ez a te '79-es úszástanulásodról jutott eszembe. Ha rágondolok gombóc keletkezik a torkomban. Töprengek mit tegyek a 30 éve kapott névjegykártyájukkal?

Előzmény: Straniero..71 (141484)
Straniero..71 Creative Commons License 28 órája 0 0 141484

Ha már szobahoztad...

Orebic-ben több cmping is van? Szeretném megtalálni azt,ahol megtanultam úszni1979-ben... A kemping strandjától jobbra talán pincék voltak,a kemping fölött domb,vagy hegy,talán sziklákkal.

Nyárra tervezem,hogy elmegyek arra.

Előzmény: hul (141481)
fekvőrendőr Creative Commons License 28 órája 0 0 141483

Még egy apróság. Tavaly vénségemre iskolába jártam, és "Munkavédelmi technikus" lettem. Mikor tanultuk a "beszállással végzett munka"-t, végig Ők jártak az eszemben.

Előzmény: hul (141481)
fekvőrendőr Creative Commons License 28 órája 0 0 141482

Már szabadulásom után sem volt semmi bajom, de ezt a feleségemnek nem lehetett elmagyarázni, két hétig folyamatosan a nyomomban volt. :-)

 

A fotót láttam. :-(

Előzmény: hul (141481)
hul Creative Commons License 28 órája 0 0 141481

Szia Péter, remélem azóta rendben vagy?!

Lehet tudod, pár éve a Nevio kempinggel szemben lévő bevásárló parkolójában az egyik "társunk" feleségét tolatva felborította egy fószer. Véletlen volt. De...Mentő Dubrovnikban röntgen, az ambulancián. Orebic-Dubrovnik és vissza. Az egész egy horror.

Hagyjuk is a Jadran, Nevio bajokat. Láttad a fotót? Amin a kissrác mögötte ül a motoron?

(Aki nem tudná a két balesetet szenvedett emlékéről beszélek, apa és a fia, Nevio halt meg karbantartás közben a kempingben.)  

 

 

Előzmény: fekvőrendőr (141479)
fekvőrendőr Creative Commons License 29 órája 0 0 141480

Nagyon finom infúzióik vannak.  :-)

Előzmény: fekvőrendőr (141479)
fekvőrendőr Creative Commons License 29 órája 0 0 141479

Majd, ha elszánom magam írok neked a megérkezés után két órával meglátogatott orebici ambulanciáról. :-)

Előzmény: szaja11 (141477)
Straniero..71 Creative Commons License 1 napja 0 1 141478

Szóról szóra egyetértek.

A legtöbb gond azzal van, mikor valaki nem tudja, hogy mit akar, vagy tudja, de nem néz utánna a célpontnak.

Én azért szeretem azt a házat, amit itt is ajánlottam többször, mert közvetlenül a strandra nyílik a kapu, egy csöndes öbölben, egy csöndes halászfaluban van, nincs tömeg, zaj, dübőrgó zene, viszont 9 km Trogir, 25 Split, Sibenik, Rogoznica, Primosten mind elérhető közelségben van...

A barátom meg nyüzsit akar, discot, bárokat, halálra unták magukat esténként Poljica-n. Idén Makarskara mentek, imádták...

Gyermek koromba sátorral jártunk "Yugóba", campingfőzőn rotyogott a lecsó, este gázlámpánál ment a zsuga... Versenyekre egy lakóautóval jártunk, hosszú éveken keresztül, ott is camping hangulat volt. Én csípem ezt,m de a párom nem szeretne közös WC-t, zuhanyt használni senkivel. Kompromisszumként apartmanba megyünk.

Horvátország mellett Itáliának is nagy szerelmese vagyok, főleg Velencének, ez meg ugye kapcsolódik a Horvátországi kedvenc városaimhoz, amik pont azért olyanok...

Idén Riminiben is voltunk, pont ott, ahol kunta-kintéék megerőszakolták és összeverték a lengyel kislányt, a párját csak összeverték.... Azon a strandon, ahol esténként több helyszínen szól a zene, bárok vannak, szórakozóhelyek. Mi egyszer tévedtünk be az állomáshoz, csak mi ketten voltunk európaiak, fecskendő a járdán,mocsok, stb.

HA minden így marad 2 év és oda már nem érdemes menni.

Voltunk La Speziaban is 2 napot, a szállásunk a Via Roma-n volt, a város kellős közepén. Van ott egy tér, amit sötétedés uán csak különlegesen kalandvágyóknak tudok ajánlani. Hasonló a helyzet szinte minden nagyvárosban Ny.európában. Elképesztő, elszomorító!

 

 

Ezzel szemben Horvátország maradéktalanul biztonságos. Ez a vonzerő évről-évre nő, ahogy a mai Ny.európa egyre veszélyesebb lesz. Ez látszik az árakon is. Nincs ezzel mit tenni, mármint a mi szintünkön.

 

 

Előzmény: hul (141476)
szaja11 Creative Commons License 1 napja 0 0 141477

Nem baj, ha hosszabra sikerült. Az ember nem csak novellákat szeret olvasni, hanem regényeket is. Meg különben is lassan vége a szezonnak és nem a napi "Hurrá Horvátország!" szösszenetekkel lesz tele a topik, hanem helye lesz a hosszabb lélegzetvételű beszámolóknak, életérzéseknek, nosztalgiázásnak. 

Az idei nyaralásunkról csak nagyon röviden tudok beszélni amúgyis, mert a lent töltött 1 napból felet a sibeniki sűrgősségin vártam a sor(s)omra aztán jöhettünk haza.

Úgyhogy szívesen olvasom a terjedelmesebb írásokat azoktól, akiknek sikerült egy napnál többet eltölteni a parton.

Előzmény: hul (141476)
hul Creative Commons License 1 napja 0 0 141476

A "hogyan nyaralunk" teljesen egyéni, igény, szándék, elvárás, mi okoz örömet stb. Szerintem azzal kell(ene) tisztában lennie mindenkinek, mit szeretne ő maga. Mire gondol a családja, mit csinálna, miben leli örömét. Az nagy szerencse, ha a család/társaság tagjai hasonlóképpen gondolják.

Ha tudod mit is akarsz, nem ér csalódás, megoldod. 

Rengeteg ember a lehető legnagyobb komfortot teszi az első helyre, jó szállás, esetleg ellátás (persze igényes), szolgáltatások, medence. Mások a személyes kapcsolatot, apartman, de ha lehet, nem nagy apartmanház, hanem esetleg egy jó kis magánház. Önellátás. Aztán pedig vannak a kempingesek, kombinálva a lakókocsit, sátrat, önellátást, persze nem kizárva a jó kajákat a városokban vagy sk. a grillen. :-) A kempingezés életforma, mint már elhangzott: nem lemondás semmiről, nagyszerűen ki lehet alakítani. 

Elnéztem Viganjban a nyáron, (és már sok éve nézen...) minden nációból, köztük klassz magyar srácok és csajok, micsoda örömmel és lelkesedéssel, vidámsággal űzték a surföt, ejtőernyőzést, nem is tudom minden műfajnak a nevét... Ők tuti tudják mit akarnak és abban érzik jól magukat. 

Elképesztő élet van és roppant látványos, a hely is, meg amit csinálnak. Eleve a Peljesec fsziget ötvözi a sportot, a kutúrát, kirándulást, kiváló fürdőhelyeket, jók az éttermek és akár minden nap sütögethet az ember, ha akar. Nem is beszélve a sok bringásról, kajakosról és így tovább.

Aztán meg lehetőséged van a halogatott olvasmányok bepótlására, kicsit éjszakázni, a családoddal együtt lenni, de nem terhére lenni pl. a kamaszoknak... már az ő ötletük az éjszakai fürdőzés -főleg 2 koktél után- az elgondolást aztán tettek követik. 

Mindezt az teszi lehetővé -ahogy írtad- hogy biztonságos. Drágul, meg teli van múlt szegénység-terheivel, de nyugi van és működik. 

Bocsánat hosszú lett. 

Előzmény: Straniero..71 (141474)
hul Creative Commons License 1 napja 0 0 141475

Erről annyit, számomra megtisztelő, hogy benne lehetek a Hr.fanok csoportjában :-) 

Előzmény: jerolim (141470)
Straniero..71 Creative Commons License 1 napja 0 1 141474

Szerintem az,hogy ki milyen élményekkel,érzésekkel tér haza a nyaralásból sok tényezőn múlik. Egy munatársam egy korábbi kellemetlen élmény után idén egy népes társasággal ment Poljicara, leginkább az én unszolásomra. Alig mozdultak ki,leginkább strandoltak,este bandáztak a teraszon,erre igazán ideális a ház,közvetlenül a stranda nyíló kerttel. Leginkább az tetszett neki,hogy kis hely,nyugi van.. Egy másik barátom ugyaninnen már szájhúzva jött haza,hogy uncsi.

Én is voltam idén olyan helyen,ahol egyszerűen nem értettem,hogy ide minek jön valaki? Az apartman 2 félbehagyott ház között volt,a tenger valahol távol,egy vakolatlan tűzfal és egy befejezetlen beton födém között látszott,gyalog fél óra és kb.20 emelet... De az utca tele külföldi rendszámú kocsikkal,szóval erre is van igény.

Az árak meg addig drágulnak,amíg van fizetőképes kereslet. Ahogy idén láttam és meg is írtam a Riminis topicban,Olaszország lassan elesik és a hozzám hasonlóan gondolodóknak nem alternativa pl.Egyiptom,vagy más muszlim ország. Horvátország még biztonságos,este bátran sétálhatnak a lányok kis nyári ruhában,vagy ha úgy alakul nyugodtan alhatunk bármelyik parkolóban pár órát. Remélem ez még sokáig így marad.

jerolim Creative Commons License 2 napja 0 0 141473

neeemis :-) szimpla /vagy inkább őrült?/ túrista voltam egész júliusban, meg tavaly szeptemberben, usw., usw. :-) 

Előzmény: lborli (141471)
jerolim Creative Commons License 2 napja 0 0 141472

Több tenger, mint tüske :-) /ha vannak is tüskék - még nagyon sok hiányzik az eltántorításhoz :-) /

lborli Creative Commons License 2 napja 0 0 141471

Jó, téged kifelejtettelek, de te már szinte rezidens vagy ott... :)

Előzmény: jerolim (141470)
jerolim Creative Commons License 2 napja 0 0 141470

Pedig kevesebb Hr. fan van nálam, talán hul barátunk előz meg engem... :)

 

azért nem szép Tőled, hogy egyeseket teljesen ignorálsz :-(

Előzmény: lborli (141436)
jerolim Creative Commons License 2 napja 0 0 141469

Tényleg eltűnt sokszámú Gabi :-( utoljára 1-2 évvel ezelőtt írt rám, akkor Zatonban lakókocsis-jetsci-s nyaralás kapcsán. Remélhetőleg azóta is megmaradt nekik is Jadranunk :-)

Előzmény: lborli (141446)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2 napja 0 0 141468

Balaton igazán a fénykorát a régi rendszerben élte mint a kelet-nyugat találkozó helye+a magyar helyi turizmus. Illetve pici utólagos fellendülés volt még a balkáni háború alatt is. Majd jött később az általad is leírt oroszok megjelenése főleg Hévízen. A horvátoknál közben a gyors háborús állapotok felszámolása, a jó autópálya hálózat kiépülése pozitívum volt. Közben az addig Balatonra járók kezdtek a magyar viszonyok miatt elpártolni. Ekkor lett a németeknél az egyik felkapott hely. De az évek folyamán ahogyan tapasztalom kezdenek elmaradni, de helyettük újabb fanatikuson jelennek meg. pl. az idén sok Svédet láttam. Amúgy az árak egy dolog, de van aki más miatt pártol el egy megszokott nyaraló helyről.

Előzmény: cápaFeri (141465)
cápaFeri Creative Commons License 2 napja 0 0 141467

Mi mindig foglalással mentünk, de valóban emelkedtek a szállásdíjak. 3 éve még 55 €-ért béreltünk, az idén már 70 € volt.

Előzmény: Xray1 (141461)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2 napja 0 0 141466

Nekem nem kell bemutatni a 30-as vonalat, meg a külföldi vasutat sem, de ez már itt nagyon OFF lenne.

Előzmény: cápaFeri (141463)
cápaFeri Creative Commons License 2 napja 0 0 141465

A gazdasági befektetők jelenléte nem ugyanaz, mint a turizmus. Befektetési céllal itt vannak pl. az oroszok is. Mégsem mondhatóak turistáknak, mert nem élnek itt, csak ingatlanokat vettek/építettek, amiket bérbe adnak. Mondom. Még 20 éve is az volt, hogy  Keszthely és környéke beállt, kismotorral lehetett csak közelkedni a városban az autók között. Nem lehetett megmozdulni a sétálóutcán, tömve volt minden nap a piac, a part és környéke, strandok meg reggeltől éjszakába nyúlóan. Csak német beszédet lehetett hallani! Ma ennek nyoma sincs. Pang a piactér még szombat délelőtti órákban is. A sétálóutcán 5 üzletből 3 üres, kiadó. A strandokon elvétve hallani idegen nyelvet, tömeg sincs. A város járható, nyoma sincs a hosszú kocsisoroknak. Van idegenforgalom, de korántsem akkora és nem olyan közönséggel, mint korábban. Aki külföldi anno a Balatonra érkezett az fizetővendéglátást vett igénybe. A belföldi turisták jó része nem bérel apartmant, megoldja baráti tulajdonú ingatlanban, haverokkal, stb. Aki ismeri a Balatont az tudja, hogy a vízminőség nem mindenhol javult eléggé.  Jelentős javulást értek el a Kis-Balaton újraépítésével, de a keszthelyi öböl továbbra is iszapos, sáros, zavaros vizű, mert a Zala itt rakja le hordalékát és az öböl jellemzői nem teszik lehetővé az öntisztulást, tisztító körforgását a víznek. Jobb vízminőség csak a badacsonyi szűkület után tapasztalható, kiváló minőségű, türkizkék víz pedig Tihany után van. Nem azt mondtam, hogy drágább, mint Horvátország, hanem azt, hogy nagyon felverték az árakat és indokolatlanul lett drágább minden, mint sok évvel ezelőtt. Ez mindenhol jelelmző, ahol a megcsappant keresletet próbálják ellensúlyozni ilyen intézkedésekkel. De ez nem fenntartható, a drágulás tovább csökkenti a keresletet, stb, stb. 

Előzmény: hul (141460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!