Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27653

Érdekes módon itt mindkettőtöknek igaza van. A vita éle szempontjából pedig Gergo73-nak van igaza.

 

Valóban igazad van abban, hogy a GPS hold óráját arra kényszerítik, hogy a földi időt mutassa. Ezt két dologgal érik el:

1, eleve beleépítettek egy korrekciós értéket, amely pontosan megegyezik a relativitáselmélet által számított értékkel (ez a fontos a vita szempontjából)

2. mivel nincs tökéletesen pontos óraszerkezet, az esetleges kis eltéréseket (melyek nagyságrenddel kisebbek mint fenti korrekciós érték, mivel jó az óraszerkezet) földi szinkronjelekkel - a helyfüggő futási időt persze figyelembe véve - korrigálják

 

Az óra lehozással kapcsolatos javaslatod teljesen értelmetlen. Gondold át a következőt:

 

A hold élete során minden egyes napon összeszedné azt a bizonyos hibát, ha nem lenne a beépített korrekció. 10 nap alatt tízszer annyit, 100 nap alatt százszor annyit. Meg tudja mondani, mennyi az idő. A fény futási ideje elenyészően kicsi az évek alatt összeszedett korrekcióhoz képest. Ráadásul a hold helyzetét halál pontosan tudod, így a futási idő le is számolhatod. Miért nem hiszed el, amit rádión mond? Mi változna ha le is hoznád?

Előzmény: Astrojan (27641)
Callie Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27652

Állj! Nem a fény véges terjedési sebességének van köze a spec.rel.-hez, hanem annak, hogy a fény terjedési sebessége a maximum!!!! Ha túl lehetne lépni a fénysebességet, vagy ha az nem lenne minden inerciarendszerben állandó, akkor nem lenne spec.rel.

 

Nem így van, bár a köztudatban valóban így van elterjedve.

A "maximális jelleg" ill. a "minden inerciarendszerbe ugyanaz" egyáltalán nem ekvivalens. Az utóbbi valóban a SR egyik alapposztulátuma, de az előző nem teljesülése békésen összefér vele.

Előzmény: Törölt nick (27648)
mmormota Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27651

Egészen más a szaladó fák kérdése, és az, hogy egyszerre látjuk ugyanannak az objektumnak akár többmillió évvel eltérő állapotát.

 

Nem "látják" eltérőnek. Ha egymás mellett van a két megfigyelő, akkor ugyanabban a pillanatban ugyanarról a távoli óráról ugyanaz az óráállásról tudósító fény jut a szemükbe. Nem ebben van a különbség.

 

A különbség abban van, hogy eltérő kordinátarendszerben írják le a jelenségeket. Az eltérő koordinátarendszerben eltérő lesz az óra állása. Így lesz összhangban a megfigyelés (a fény futási idejével korrigált óraállás látvány) az adott koordinátarendszerben az óra pillaanatnyi állásával.

 

 

Előzmény: Törölt nick (27650)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27650
Egészen más a szaladó fák kérdése, és az, hogy egyszerre látjuk ugyanannak az objektumnak akár többmillió évvel eltérő állapotát.
Előzmény: mmormota (27542)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27649
Én vagyok a hülye, tényleg nem kellett volna válaszolnom. Megint hoztad a szokásos formádat, konkrét kérdésre mellébeszélés.

Azt hiszem ebből a topikból nyitni lehetne egy pszichológiai topikot "Miért olyen nehéz egyeseknek konkrét kérdésre konkrét választ adni?" címmel.
Előzmény: mmormota (27542)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27648
Állj! Nem a fény véges terjedési sebességének van köze a spec.rel.-hez, hanem annak, hogy a fény terjedési sebessége a maximum!!!! Ha túl lehetne lépni a fénysebességet, vagy ha az nem lenne minden inerciarendszerben állandó, akkor nem lenne spec.rel.
Előzmény: Dubois (27544)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27647
Kedves Gézoo!

Abban egyetértünk, hogy idődilatáció létezik, abban is, hogy a sebességgel arányos. Viszont én azt hiszem, az abszolút nyugvó rendszert ki lehet jelölni, így a dilatációt az abszolút sebesség okozza, és nem a relatív sebesség. Így megszűnik a szimmetria az ikerparadoxonban, és nincs ellentmondás. Ráadásul a háttérsugárzáshoz képest ki is tudjuk mutatni a Föld mozgását. Már csak egy kísérlet kellene, amivel a háttérsugárzás nélkül is ki tudnánk mérni az abszolút sebességünket.

A kontrakció más tészta. Ciprián vettette fel korábban, hogy nincs kísérleti bizonyíték a kontrakcióra, azóta is várom tőle a megerősítést, hogy ez tényleg így van-e. Szerintem az az alapvető baj, hogy a hossz definíciója nyugalomban lévő testre vonatkozik. Nem igazán látom, hogy mi lehetne a hossz definíciója egy mozgó testre: amit látok, amit számítok, vagy amit gondolok? Mind más számot ad. Enélkül nehéz a kontrakciót értelmezni.
Előzmény: Gézoo (27545)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27646
Az utazó nem gondolja, hogy ugrott a földi óra, a földi óra UGRIK. Az fordulás előtt tA-t mutat, utána tB-t. Mivel a fordulás pillanatszerűen is megoldható, az óra UGRIK. (a spec.-rel. szerint)
Előzmény: egy mutáns (27550)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27645
Kedves gyremete!

Miféle megfogalmazás ez: "csak az utazó vélelmezheti ugrásnak, ha nagyon akarja. "

Azt hiszem már oda jutottatok, hogy minden konkrét, határozott megfogalmazástól irtóztok. Ez nem szabad akarat kérdése, ránéz a földi órára a fordulás előtt, majd utána, és csak arra kell válaszolni, hogy mit lát. Ez nem vélelmezés kérdése, vagy nagyon akarás kérdése, ez a valóság kérdése.

Tényleg ennyire nehéz konkrétan fogalmazni, vagy csak húzni akarjátok az időt, a végső beismerés előtt?
Előzmény: gyremete (27551)
pint Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27644
"Kapaszkodj meg, a földről mondják meg mennyi legyen a GPS óráján az idő."

erre van valami forrásod?
Előzmény: Astrojan (27641)
Simply Red Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27643

Az még rendjén lenne, hogy a saját fantáziavilágot tálalod itt valóságként, de legalább valamiféle konzisztencia lenne ebben a világban. Ha a földről mondják meg az órának, hogy mennyit mutasson, akkor mit akarsz hasonlítani mihez?  A földi óra állását ahhoz, amit ugyanez a földi óra mond a másik órának? Ez valami olyasmi, mintha az mondtad volna, hogy minden veréb egyforma, mert mind a két lába egyforma. Különösen a bal.

 

Előzmény: Astrojan (27639)
Gergo73 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27642
a földről mondják meg mennyi legyen a GPS óráján az idő

Tehát úgy gondolod, hogy mondjuk másodpercenként milliószor felsugározzák a földi időt? Mert kb. mikroszekundum pontossággal a földi órákkal szinkronban kell járnia a fenti óráknak. Vagy újra feltéve az előző kérdésemet: ha így lenne megoldva a GPS, minek kéne fent keringenie az óráknak? Miért nem csak egyszerű jeltovábbító antennák keringenek fent, amik folyamatosan továbbadják a földi órajelet? Persze biztos, hogy néha egyeztetik az órákat (finomhangolás), de nem másodpercenként milliószor, hanem mondjuk naponta kétszer. És közben a mesterségesen lassított fenti óra szépen szinkronban ketyeg a nem lassított földi órával. Tehát mondjuk egy félnapos időszak alatt mikroszekundum pontossággal annyit kattan a fenti óra, mint a lenti óra, holott a fenti óra folyamatosan lassítva van olyan mértékben, hogy azzal a lassítással egy lenti óra 19 mikroszekundumot késne. Szóval hogy is van ez?
Előzmény: Astrojan (27641)
Astrojan Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27641

Nem estél hasra, pedig már csak ez van hátra.

 

Kapaszkodj meg, a földről mondják meg mennyi legyen a GPS óráján az idő.

Azt mondják neki: annyit mutassál, hogy az a földről nézve UTC időnek látszon.

 

Nem baj, az értelmesebbek ezt meg fogják érteni.

 

Előzmény: Gergo73 (27640)
Gergo73 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27640

mert a GPS órajelét mesterségesen kontrollálják a földről

Nem kontrollálják a Földről, hogy is jut ilyen az eszedbe? Ha a Földről mondanák meg a műholdnak, mennyi időt mutasson, akkor mi értelme lenne az órának ott fenn? Akkor a műhold csak a Földi etalonóra és a kézi GPS eszköz között kellene hogy közvetítsen és nem kellene hogy saját órával rendelkezzen. Szóval ezt gondold végig újra szerintem.

 

Előzmény: Astrojan (27639)
Astrojan Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27639
Le kell hozni és egymás mellé tenni a GPS órát és az ugyanúgy megerőszakolt földi órát.

 

Mit vársz ettől a kísérlettől? Hogy lehozás közben visszafelé fog pörögni a GPS műhold órája?

 

Cseppet nem érdekel mit látsz a GPS órán lehozás közben, mint ahogy az sem érdekel mi van vele repülés közben mert a GPS órajelét mesterségesen kontrollálják a földről, egy előre meghatározott megerőszakolt órajelet kap folyamatos korrekcióval.

 

Csak az érdekel, hogy amikor lehozod a GPS órát és a földi kontroll óra mellé helyezed akkor lesz e eltérés vagy sem. De nem az USNO normál földi időhöz kell hasonlítani !!!

 

Hanem egy olyan megerőszakolt órához amivel hétről hétre beállítják a GPS órát, aminek a járását felküldik a műholdra és ettől a GPS óra szintén meg lesz erőszakolva (ennek hatására a földről pontosnak fog látszani).

 

Ha a relativitáselméletet követi a természet és valódi változást okoz a repülő órák járásában akkor a földre visszahozott GPS óra néhány tizedmásodperces eltérést fog mutatni a földi etalon-megerőszakoló órához képest.

 

Úgy is fogalmazhatnék, hogy 1 GPS órát ne lőjünk fel, s az mindig maradjon a földi megerőszakoló óra mellett, folyamatosan fogva a korrekciós jeleket a földön.

A 20 év után lehozott GPS órát és a soha nem repült GPS órát kell összehasonlítani.

 

A lelkem ráteszem, hogy egyformák lesznek !!!

 

Sőt a tiedet is Dubois. És hidd el a legcsekélyebb mértékben sem érdekel a feladatod, te nem követelhetsz tőlem semmit, csupáncsak kérhetsz szépen.

 

 

Előzmény: Simply Red (27528)
Gergo73 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 27638

Te meg egy kicsit nagyarcú, de jópofi gyerek vagy.

Csak akkor veszem elő ezt az arcomat, amikor már tényleg tele van a hócipőm. Ma így alakult. Általában azért nem járok ebbe a topikba, mert csak felmegy az agyvizem.

Nem esek hasra a te matematikatudásod előtt sem, de Einstein fizikája előtt sem.

Pedig a tudás előtt jó hasraesni. Segít tisztán látni (ti. hogy mennyivel kevesebbet tudunk) és segít a fejlődésben. Mondjuk rólam nem sokat tudsz (és nem is kell), de Einsteinről tudhatnál egyet és mást. A baj az, hogy nem vagy aban a helyzetben, hogy Einstein munkáját értsd és kritizáld. Olyan, mintha Shakespeare-t kritizálnád, miközben az alapfokú nyelvvizsgát se tudnád letenni angolul. De most komolyan, tedd a szívedre a kezed. Egy rendes relativitáselmélet tankönyvet, mint pl. ezt itt, el tudsz olvasni? Nem csak ákom-bákom benne a sok képlet? Őszintén.


A specrel pedig butaság. Erre maga Einstein is rájött idősebb korában.

De ez egyszerűen nem igaz, pontosabban ez a vélemény a butaság. Biztos megint az éteres beszédére gondolsz, de ezt már kiveséztük. Ott kezdődik, hogy az éter fogalma nem szerepel a SR-ben, az éterről való diskurzus független a SR-től. Olyan, mintha azt kérdeznéd, a XIX. századi ember szerette-e a mobiltelefont. Aztán a SR speciális esete Einstein minden későbbi elméletének, magyarán a későbbi elmélet speciális szituációban a SR-re redukálódik. Tehát ha a SR butaság lenne, akkor az őt általánosító összes elmélet is mind az lenne. De most biztos nem érted, hogy mit jelent általánosítani valamit, nem érted, hogy pl. egy éterfogalmat magába foglaló elmélet miképpen általánosíthat egy éterfogalmat nem tartalmazó elméletet stb. (Nota bene az ÁR sem beszél éterről, de ez most nem érdekes.) Na mindegy, megyek inkább dolgozni.

Előzmény: magnum56 (27635)
Adi001 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27637
mmormota mindig nehezen áll szóba velem :(
te gondolom tudod mi az a koincidencia
kíváncsi vagyok a véleményedre hogy ez vehetjük e olyan értelemben abszolutnak hogy az egy esemény lefolyása során csak egyféleképp álhat fönt ?
Előzmény: Dubois (27636)
Dubois Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27636

"ide is azért jöttem hogy tanuljak ."

 

Akkor megismétlem.: "Neked az tenne a legjobbat, ha megpróbálnád kiszámolni és felrajzolni az ikerparadoxont a maradó, a távozó és az érkező inerciarendszerben."

 

Szóval v=0.8c mindkét irányban, a maradó ikernek 20 év telik el a találkozásig.

 

 

Hidd el, hogy tényleg ez használna legtöbbet, ha meg akarod legalább egy kicsit érteni a specrelt.

 

Először csináld meg a newtoni elmélet szerint a három rendszerben.

Előzmény: TEODOR (27629)
magnum56 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27635

"Te magnum56, borzasztó idegesítő és szánalmas figura vagy."

 

Te meg egy kicsit nagyarcú, de jópofi gyerek vagy. Kedvellek.

 

"Lófaszt se tudsz matematikából és fizikából, de azért jössz Einsteint fikázni. Nem vagytok egy súlycsoportban, nem jött ez még le neked?"

 

Nem áll jól neked, ha megpróbálsz astronom szintjére süllyedni. Einsteint én nem szoktam fikázni, sőt kifejezetten kedvelem a kíváncsisága, bátorsága miatt. Az is teszik benne, hogy ugyanúgy beszélt a takarítónővel is, mint az USA elnökével. Látod ezzel így vagyok én is. Nem esek hasra a te matematikatudásod előtt sem, de Einstein fizikája előtt sem.

 

Ha tisztelek valakit  az, az nem jelenti számomra azt, hogy szó szerint el kell hinni azt is, ha butaságokat beszél. A specrel pedig butaság. Erre maga Einstein is rájött idősebb korában.

 

 

Előzmény: Gergo73 (27631)
Gergo73 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27634
Nem tudom, mire kell levezetést csinálni, nekem történetesen most analitikus számelmélettel kell foglalkoznom és ez a jövőben is így lesz. Csak benéztem ide, és már megyek is. Nem vallásom a SR, de értem az alapjait, szép és hasznos matematikának és fizikának tartom, de sose mértem meg személyesen a fény sebességét és a GPS órák ketyegését se hallgattam. A matematikai ismeretek híján ez a fórum az emberi lélek megismerésére és az idő múlatására alkalmas, másra nem.
Előzmény: TEODOR (27632)
Adi001 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27633
Tényleg valamelyik este kapcsán
sikerült eltérő rendszergyórsítási értékekre de azonos gammára
azonos 3 as koincidencia pársorozatot találni ?
Előzmény: mmormota (27624)
TEODOR Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27632

Nos akkor a fikázások után lehetne folytatni a dolgok folyásának mikéntjét.

 

Ha valaki állit valamitt akkor magyaráza el mi miért van ne csak azt papolja mert igy szól a képlet , már vallási tünetei vannak az SR.-nek nálatok.

Próbáltatok már más levezetést csinálni a példákra?

 

Előzmény: Gergo73 (27631)
Gergo73 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27631
Te magnum56, borzasztó idegesítő és szánalmas figura vagy. Lófaszt se tudsz matematikából és fizikából, de azért jössz Einsteint fikázni. Nem vagytok egy súlycsoportban, nem jött ez még le neked?
Előzmény: magnum56 (27630)
magnum56 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27630

"...ide is azért jöttem hogy tanuljak..."

 

Ők meg azért vannak is, hogy kiokítsanak: a specrelt akkor is el kell hinned, ha hülyeség, mert az nem lehet, hogy Einstein tévedjen. Mert akkor szerintük összedől a fizika. Einsteinről meg kiderül, hogy nem volt egy mindentudó szent, hanem csak egy kíváncsi tudós. Mekkora tragédia lenne ez egyeseknek.

 

"De itt ugy látszik annak van igaza aki meszebbre vizel."

 

Nyugodj meg, már nem sokáig.

Előzmény: TEODOR (27629)
TEODOR Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27629

Te pint én sohasem állitottam azt hogy ertek valamihez , én sohasem kételkedtem a tudásotokban .

 

Ellenben én képesvagyok arra hogy ha nem tudok valamitt utána nézek , el olvasok egydologról több leirást is , ide is azért jöttem hogy tanuljak .

De itt ugy látszik annak van igaza aki meszebbre vizel.

Előzmény: pint (27627)
TEODOR Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27628

Volt ott egy "ha" .

 

A korekció ahoz szükséges hogy a műholdak órái szinkronban járjanak .

Előzmény: pint (27627)
pint Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27627
"ez a korekció az SR. miatt szükséges"

majd

"Tehát a GPS-re nézve Az SR. nem szerepel a működés feltételeként"

szép, világos gondolatmenet.
Előzmény: TEODOR (27622)
TEODOR Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27626
Te milyent használsz golyósat?
Előzmény: mmormota (27624)
TEODOR Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27625

A legjobb szoftver is hamis adatokat szolgáltat ha nem megfelelő az input .

Nálad ugylátom tulcsordulás van , orvos látott már?

Előzmény: mmormota (27624)
mmormota Creative Commons License 2006.12.12 0 0 27624
Világos. A szorzótábla se feltétele a zsebszámológép működésének, hiszen miután megírták a firmware-t, számtankönyv nélkül is tud számolni.
Előzmény: TEODOR (27622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!