kedves bd!
nem tudom ki, hogy van vele, de pl. én a pöszmétét/egrest/piszkét (a kívánt rész aláhúzandó) is úgy teszem el, hogy minden egyes bogyónal levágom mindkét végéről az oda nem illő "alkatrészeket"... de gondolom más is így van ezzel..:))
Kedves hunvisitor, Te képes vagy a csipkebogyókat egyenként kitisztítani?!
Azt hittem, ezt már senki se csinálja.
És nem bántja a kezed a sok kis szúrós szőröcske?
Minden tiszteletem.
Legutóbb fél évszázada láttam ilyet, mikor még a városkörnyéki parasztasszonyok hordták be a belvárosi házakhoz a tejfölt, túrót és némelyik a hecsedlilekvárt.
bd
Én ma csináltam mustáros csirkét sajtszósszal.Tök egyszerü,csirkemellet (a tv-ben pulykából készült)vékony szeletekre vágtam,bekentem mindkét oldalát vékonyan mustárral és megszórtam egy kis tálkában összekevert füszerrel:delikát,szárnyas füszersó,meg pulykafüszer,mert azt szeretem és nem birtam megállni,hogy egy kis fokhagymaport is ne tegyek hozzá:-).Vajon átsütöttem serpenyöben.Nyami-nyami.Sajtszószt az após miatt csináltam.Nagyon hamar elkészül és finom.
Van még egy remek mustáros recipém,csak meg kéne keresni,mert kocakonyhás lévén nem tudok fejböl fözni.Ja,hogy te mustárszósszal akarod? azt majd más megirja.
vajas-citromosan én halat gyártok,de az sem szószos.
Ez tetszik! Szerintem rizzsel is kivallo lehet. En azt hittem valami sortesztaba bugyolalat csirke volt mikor olvastam rola, mert ahhoz sult krumplit kellett volna adni. De ez igy meg jobb.
én meg akkor leírom a sörös csirke receptjét (hogy az is benne lehessen a gyűjteményben).
hozzávalók:
2 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél üveg sör
csirkedarabok (a múltkor 5 alsócomb volt benne, de lehet több is meg más is)
tejszín
liszt vagy étkezési keményítő
só, bors
a hagymát és a fokhagymát megpároljuk olajon (szerintem mindkettőből lehet még több). rátesszük a husikat, felöntjük a sörrel, bele só, bors. főzzük alacsony lángon, ha a husi puha, azokat kihorgásszuk, 1-1,5 deci tejszín bele meg liszt, meg nem mondom, mennyi. aztán turmixfej alámerül, összenyomja. kicsit vissza, hogy összefőződjön. bele vissza husi.
köretnek, amint kicsit lejjebb megvitattuk: zsemlyegombóc, knédli, anyukám szerint tócsni. én krumplipürével adtam, és az sem volt rossz, de a fentiek jobbak lehetnek.
alternatív megoldás: hagyma, fokhagyma párol, francia hagymalevespor beleszór, sör, turmix, husi, és a végén csak tejszín, liszt nélkül. így talán egyszerűbb. de van benne mindenféle segédanyag, levesporból kifolyólag :-(
borsós-tejes csirkecombiragura ragadtattam magam. és közben eszembe jutott, hogy kéne már egyszer főzni mustáros szószos husit (akármilyet). és vajas-citromosat is. tudtok ilyen recipéket? olyat mondjatok, ha lehet, amihez nem kell tepsi, mert az most nincs. szörnyű, nem? én szeretek főzni, de ahova nemrég költöztem, ott hiányzik a sütőből a tepsi. szóval így állok.
és sigue, kedves, majd ha összegyűlik megint annyi recept, hogy érdemes legyen, megint kigyűjtöd? mindig eszembe jut, hogy én meg valami formátumot adjak neki, de a géphasználati időm kicsit limitált, és akkor inkább ide (is) írogatok.
Leirom,hogy én hogyan csinálom a hecsedli lekvárt.
A gyümölcsöt megmosom, éles késsel kettévágom, és az apró magvakat kikaparom. Mégegyszer megmosom, hogy az apró tüskés részek is kimosódjanak. A gyümölcsre annyi vizet teszek, hogy ellepje, és felteszem főzni. Addig főzöm, amíg megpuhul, ekkor szürőn áttöröm. megmérem a súlyát, és kilónként 60 dkg cokrot teszek bele.Addig fözzük, amík a kívánt süröséget el nem érjük. Ekkor forrón előmelegitett üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, és ruhák közé takarva hagyjuk kihülni.
Szia Mindenkinek!
Már nagyon régota nem jártam erre, de most lenne egy kérdésem.
Uj helyre költöztem és most a kertemben van egy csipkebogyo bokor.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hogy kell csipkebogyobol igazi HECSEDLI lekvárt csinálni.
Valamikor mostanában lehetne leszüretelni a bogyokat és sajnálnám veszni hagyni.
Mai bünözésem: karfiolragu. A karfiolt (most a smatchban akciós, asszem 120 Ft kilója!!) minél kisebb rózsákra szedtem, és vajon elkezdtem párolni. Mikor láttam, hogy semmi normális nicns hozzá a hütöben, megszórtam vegetával, borssal, és megöntöztem szójaszósszal. Készre pároltam, és tálaláskor tejfölt adtam mellé. Nagyon finom volt :))
Igen, jól írtad a képre és köszönöm a törődést! :)))
Ha ízre nem volt gond a lángossal, akkor valóban kísérletezgetni kell vele, mert én egész vékonyra szoktam "kihúzogatni" és akkor ropogós is egyik része... nyamm-nyamm! :))
Ja, elnezest toled is Ofensegetol is! De a kepre jol irtam ugye?
Igen, igazabol en is erre gyanakszom. Marmint arra, hogy ez itt Svajc. De mint emlitettem azert az ize jo volt es meg is ettunk negyet. Csak ugye nem az a vekony meg itt ott ropogos fajta volt.
Majd legkozelebb annyi eszem lessz mint nunukenek es a lisztet fogom aprankent adagolni.=O)
Sigue!
Sajnálom, hogy így alakult a dolog, de eddig Te vagy az egyetlen, akinek "nehézségei" támadtak vele. Annak a számlájára írnám én is, hogy (nem tudom melyik országban élsz) ott nem olyan a liszt, az élesztő stb. De ne keseredj el!!! :))
Apropó! - mi az, hogy Dezsőke?!? Talán ÖDÖNKE! :)))
sigue,nemt'om,hol laksz most,csak azt,hogy nem itt:-) De gondolom,ott a liszt is más,(esetleg már sütöpor is van benn?)az élesztö is más,talán nem is ötdekás a csomag...szerintem legközelebb ugy csináld,hogy a fele lisztet teszed bele és ahogy dagaszt a gép,folyamatosan adagolj hozzá addig,amig megfelelö állagu lesz.
Bocs, hogy teljesen lamakent beledumalok, de ha valamiben 7,5 deci tej van, az inkabb palacsinta, mint langos. (Szerintem a megkeles is azert lett tokeletlen. Nekem legalabbis a tejmentes kenyer- es pizzatesztaim remekul szoktak kelni.) Szoval nem lehet hogy az volt a hiba?
GoldenEye, aranyom, 20 forintért nem vehetsz padlizsánt se most se ősszel. (Nyolcvanért vettem a Nagycsarnokban) Most 5 üvegre mondom.Megmosom a 3 kg padlizsánt, utána platnin (nem hálós lángelosztó lehet) forgatom feketére (a száránál forgatom), elteszem hülni. 3 deci olajon pirítok egy kilo apróra vágott hagymát, (amíg pirul ledarálok 1 kilo húsos pirospaprikát, pritamint). Ha kihült a padlizsán lehúzom a héját (hámozottan is lemosom), szűrőtálban csöpogtetem, fakéssel péppé kaparom. Hozzáteszem a pritaminpéppel együtt a szépre pirult hagymához, sózom, 1 mokkáskanál borsozom (van aki mustárt is tesz bele, de nem jó szerintem), 25 percig kavarom és főzöm. Amíg forró üvegekbe teszem, a tetejére késhegynyi szalicilt mindegyiknek, utána! üvegenként annyi olajat teszek, hogy ellepje a pempőt, utána zárom le az üvegeket, utána nedves gőzben dunsztolom. Abba hagyom kihülni. Amit pár napon belül eszünk, azt nem teszem üvegbe, a hűtőbe teszem.
Jó étvágyat, kedves GoldenEye, majd csak szeptemberben.
Ö.K.Á.
Kedves Cicvarek, ugy is mint Dezsoke tulajdona!=O)
Langos volt vacsira, a recepted alapjan. Mindent szepen megkutyultam majd a dagaszto ala toltam. A motor felsirt de nem birta megforgatni magat a tesztaban.Jo, meg tej neki! Vegul 7 es fel deci tej korul kezdett dolgozni a dagaszto spiral.Utanna jo sokat pihent a hutoben mert vegul is ebedre nem kerult ra sor. Mikor kinyitottam a talat, elobb ketsegbe estem mert nem kellt valami latvanyosan. Mondhatnam epp, hogy lazult valamit es mar nem ragadt. Suteskor tapasztaltam, hogy az allaga vetekszik egy tobb oras ragogumieval,raadasul meg rugalmas is, legalabbis amit szethuzkodtam az rugalmasan vissza ugrott. Negyet sutottem, ugy 15-20 cm atmero es 2-3 cm vastagsag mellett. Utana egni kezdett az olaj, ugyhogy a tobbi tesztat vissza tettem a hutobe.
Az ize langos, az allaga is,az illata is. De valahogy megsem az igazi....=O(
pynky!
Sok főre...:)))) Viccet félretéve, kb. 10-12 személynek van belőle, ha szerény a fogyasztás. Példaként: egyszer amikor nálunk voltak a Bátyámék (2+2 fő, amiből a két gyereket egy felnőttnek lehet számítani fogyasztás tekintetében; bár a bátyámat meg kettőnek, úgyhogy maradhatunk a 4-nél...), 1 kg lisztből csináltam és annyi maradt mindössze, hogy a két utolsó darabot már csak nagy "ímmel-ámmal" ettük meg...:))))
1 kg sima liszt,
1/2 l tej,
1 cs. éleszt?,
3 egész tojás,
1 pohár kefir,
1 ev?kanál só.
Az éleszt?t 1 dl langyos tejben 1 kockacukorral keverd el, futtasd fel, a tálba öntött liszt közepébe mélyedést csinálj,
tedd bele az éleszt?t,tojást sót,kefirt és a tejet apránként adagolva addig dolgozd ki sima tésztává, mig "csöpög a plafon".
Ha h?t?be teszed, akár egy hétig is eláll, és mindíg annyit sütsz ki, amennyi éppen kell. Olajozott tálcára,
olajos kanállal egy-egy cipót szaggass és amig az olaj felmelegszik annyi állás elég is neki.
A kezed is olajos legyen mikor sütöd.
Szia Mulan, persze lehet, hogy ma nem vagy gépközelben. Ma meg akarom sütni a kukoricás "süteményedet", szerinted lehet a zsírt, margarinnal helyettesíteni, vagy nem érdemes?
Tegnap este elkovettem eletem elso halpaprikasat (pontybol), koretnek meg egy kis turos csuszat. Elso probalkozasnak szerintem egesz jo lett, bar van meg rajta mit csiszolni. Legkozelebb azert keresek hozza egy receptet, mielott nekilatok. :-)
Cicvarek: ez a lángos hány före készül? Két szerény fogyasztású egyednek elég ennek a fele?
sigue: nálunk a nokedlikészités úgy megy, hogy a tészta állagát sose tudom eltalálni, ezért én elkészitem, aztán lép szinre a férjem, aki korrigálja a lisztmennyiséget, és aztán kiszaggatja. Tök jó, legalább ezt nem nekem kell csinálni :))
Lángos:
Hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 1/2 l tej (liszttől függ, ált.-ban kicsit több, érezni kell), 5 dkg élesztő, 1 pohár tejföl, só.
Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben (előzőleg pici cukor bele), majd a liszthez keverem és vele egy időben belezuttyantom a tejfölt, a sót, a tejet. Először csak a fél liternyit, aztán ha kell még, akkor még többet. Jól kidolgozom, persze nem kézzel, hanem a dagasztóspirállal, inkább lágyabb tészta legyen, de ne legyen túl lágy sem. Be kell tenni kb. 2 órára a hűtőszekrénybe, utána lehet sütni. És a legszebb dolog az egészben az, hogy hűtőben egy hétig is eláll nyersen. Én úgy szoktam a dolgot művelni, hogy kelesztőtálban csinálom és azzal együtt ültetem a hűtőbe, így nem is szed magába semmi szagot, no meg a teteje sem szárad meg a nyers tésztának.
Ízesítés kedv szerint, nálunk "természetesen" minden dukál, fokhagyma, tejföl, özön sajt. :-))