Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.29 0 0 4195
kedves bd!
nem tudom ki, hogy van vele, de pl. én a pöszmétét/egrest/piszkét (a kívánt rész aláhúzandó) is úgy teszem el, hogy minden egyes bogyónal levágom mindkét végéről az oda nem illő "alkatrészeket"... de gondolom más is így van ezzel..:))
Előzmény: bd (4194)
bd Creative Commons License 2001.10.29 0 0 4194
Kedves hunvisitor, Te képes vagy a csipkebogyókat egyenként kitisztítani?!
Azt hittem, ezt már senki se csinálja.
És nem bántja a kezed a sok kis szúrós szőröcske?
Minden tiszteletem.
Legutóbb fél évszázada láttam ilyet, mikor még a városkörnyéki parasztasszonyok hordták be a belvárosi házakhoz a tejfölt, túrót és némelyik a hecsedlilekvárt.
bd
Előzmény: hunvisitor (4188)
pupos nunuke Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4193
Én ma csináltam mustáros csirkét sajtszósszal.Tök egyszerü,csirkemellet (a tv-ben pulykából készült)vékony szeletekre vágtam,bekentem mindkét oldalát vékonyan mustárral és megszórtam egy kis tálkában összekevert füszerrel:delikát,szárnyas füszersó,meg pulykafüszer,mert azt szeretem és nem birtam megállni,hogy egy kis fokhagymaport is ne tegyek hozzá:-).Vajon átsütöttem serpenyöben.Nyami-nyami.Sajtszószt az após miatt csináltam.Nagyon hamar elkészül és finom.
Van még egy remek mustáros recipém,csak meg kéne keresni,mert kocakonyhás lévén nem tudok fejböl fözni.Ja,hogy te mustárszósszal akarod? azt majd más megirja.
vajas-citromosan én halat gyártok,de az sem szószos.
Előzmény: moes (4189)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4192
Ez tetszik! Szerintem rizzsel is kivallo lehet. En azt hittem valami sortesztaba bugyolalat csirke volt mikor olvastam rola, mert ahhoz sult krumplit kellett volna adni. De ez igy meg jobb.
Előzmény: moes (4191)
moes Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4191
az jó!!!!!

én meg akkor leírom a sörös csirke receptjét (hogy az is benne lehessen a gyűjteményben).

hozzávalók:
2 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél üveg sör
csirkedarabok (a múltkor 5 alsócomb volt benne, de lehet több is meg más is)
tejszín
liszt vagy étkezési keményítő
só, bors

a hagymát és a fokhagymát megpároljuk olajon (szerintem mindkettőből lehet még több). rátesszük a husikat, felöntjük a sörrel, bele só, bors. főzzük alacsony lángon, ha a husi puha, azokat kihorgásszuk, 1-1,5 deci tejszín bele meg liszt, meg nem mondom, mennyi. aztán turmixfej alámerül, összenyomja. kicsit vissza, hogy összefőződjön. bele vissza husi.

köretnek, amint kicsit lejjebb megvitattuk: zsemlyegombóc, knédli, anyukám szerint tócsni. én krumplipürével adtam, és az sem volt rossz, de a fentiek jobbak lehetnek.

alternatív megoldás: hagyma, fokhagyma párol, francia hagymalevespor beleszór, sör, turmix, husi, és a végén csak tejszín, liszt nélkül. így talán egyszerűbb. de van benne mindenféle segédanyag, levesporból kifolyólag :-(

Előzmény: Törölt nick (4190)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4190
Hat persze, ezt megigerhetem.=O)
Előzmény: moes (4189)
moes Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4189
borsós-tejes csirkecombiragura ragadtattam magam. és közben eszembe jutott, hogy kéne már egyszer főzni mustáros szószos husit (akármilyet). és vajas-citromosat is. tudtok ilyen recipéket? olyat mondjatok, ha lehet, amihez nem kell tepsi, mert az most nincs. szörnyű, nem? én szeretek főzni, de ahova nemrég költöztem, ott hiányzik a sütőből a tepsi. szóval így állok.

és sigue, kedves, majd ha összegyűlik megint annyi recept, hogy érdemes legyen, megint kigyűjtöd? mindig eszembe jut, hogy én meg valami formátumot adjak neki, de a géphasználati időm kicsit limitált, és akkor inkább ide (is) írogatok.

hunvisitor Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4188
Szia Dohosa.

Leirom,hogy én hogyan csinálom a hecsedli lekvárt.
A gyümölcsöt megmosom, éles késsel kettévágom, és az apró magvakat kikaparom. Mégegyszer megmosom, hogy az apró tüskés részek is kimosódjanak. A gyümölcsre annyi vizet teszek, hogy ellepje, és felteszem főzni. Addig főzöm, amíg megpuhul, ekkor szürőn áttöröm. megmérem a súlyát, és kilónként 60 dkg cokrot teszek bele.Addig fözzük, amík a kívánt süröséget el nem érjük. Ekkor forrón előmelegitett üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, és ruhák közé takarva hagyjuk kihülni.

dohosa Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4187
Szia Mindenkinek!
Már nagyon régota nem jártam erre, de most lenne egy kérdésem.
Uj helyre költöztem és most a kertemben van egy csipkebogyo bokor.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hogy kell csipkebogyobol igazi HECSEDLI lekvárt csinálni.
Valamikor mostanában lehetne leszüretelni a bogyokat és sajnálnám veszni hagyni.
pynky Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4186
Mai bünözésem: karfiolragu. A karfiolt (most a smatchban akciós, asszem 120 Ft kilója!!) minél kisebb rózsákra szedtem, és vajon elkezdtem párolni. Mikor láttam, hogy semmi normális nicns hozzá a hütöben, megszórtam vegetával, borssal, és megöntöztem szójaszósszal. Készre pároltam, és tálaláskor tejfölt adtam mellé. Nagyon finom volt :))

p.

Előzmény: Törölt nick (4185)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4185
Igen, jól írtad a képre és köszönöm a törődést! :)))

Ha ízre nem volt gond a lángossal, akkor valóban kísérletezgetni kell vele, mert én egész vékonyra szoktam "kihúzogatni" és akkor ropogós is egyik része... nyamm-nyamm! :))

Előzmény: Törölt nick (4184)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4184
Ja, elnezest toled is Ofensegetol is! De a kepre jol irtam ugye?

Igen, igazabol en is erre gyanakszom. Marmint arra, hogy ez itt Svajc. De mint emlitettem azert az ize jo volt es meg is ettunk negyet. Csak ugye nem az a vekony meg itt ott ropogos fajta volt.

Majd legkozelebb annyi eszem lessz mint nunukenek es a lisztet fogom aprankent adagolni.=O)

Előzmény: Törölt nick (4183)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4183
Sigue!
Sajnálom, hogy így alakult a dolog, de eddig Te vagy az egyetlen, akinek "nehézségei" támadtak vele. Annak a számlájára írnám én is, hogy (nem tudom melyik országban élsz) ott nem olyan a liszt, az élesztő stb. De ne keseredj el!!! :))

Apropó! - mi az, hogy Dezsőke?!? Talán ÖDÖNKE! :)))

Előzmény: Törölt nick (4176)
pupos nunuke Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4182
sigue,nemt'om,hol laksz most,csak azt,hogy nem itt:-) De gondolom,ott a liszt is más,(esetleg már sütöpor is van benn?)az élesztö is más,talán nem is ötdekás a csomag...szerintem legközelebb ugy csináld,hogy a fele lisztet teszed bele és ahogy dagaszt a gép,folyamatosan adagolj hozzá addig,amig megfelelö állagu lesz.
Előzmény: Törölt nick (4181)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4181
Hm...igen ezt en is hallottam, a nagymamam meg csinalt otthon kemenceben ilyesmit. De a en kis receptjeim mind tejet irnak, a viz eszembe sem jutott.
Előzmény: Csokis (4180)
Csokis Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4180
Igen, ertem, de szerintem vizet kellett volna. A langos alapvetoen kenyerteszta (regen a kenyerstes "mellektermeke" volt), tehat vizes teszta.
Előzmény: Törölt nick (4179)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4179
Nem tudom mi volt a hiba. Most csinaltam kelttesztat eloszor. Muszaj volt a tejet belerakni mert mint emlitettem beton lett a teszta.
Előzmény: Csokis (4178)
Csokis Creative Commons License 2001.10.28 0 0 4178
Bocs, hogy teljesen lamakent beledumalok, de ha valamiben 7,5 deci tej van, az inkabb palacsinta, mint langos. (Szerintem a megkeles is azert lett tokeletlen. Nekem legalabbis a tejmentes kenyer- es pizzatesztaim remekul szoktak kelni.) Szoval nem lehet hogy az volt a hiba?
Előzmény: Törölt nick (4176)
Özv. Kiss Ákosné Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4177
GoldenEye, aranyom, 20 forintért nem vehetsz padlizsánt se most se ősszel. (Nyolcvanért vettem a Nagycsarnokban) Most 5 üvegre mondom.Megmosom a 3 kg padlizsánt, utána platnin (nem hálós lángelosztó lehet) forgatom feketére (a száránál forgatom), elteszem hülni. 3 deci olajon pirítok egy kilo apróra vágott hagymát, (amíg pirul ledarálok 1 kilo húsos pirospaprikát, pritamint). Ha kihült a padlizsán lehúzom a héját (hámozottan is lemosom), szűrőtálban csöpogtetem, fakéssel péppé kaparom. Hozzáteszem a pritaminpéppel együtt a szépre pirult hagymához, sózom, 1 mokkáskanál borsozom (van aki mustárt is tesz bele, de nem jó szerintem), 25 percig kavarom és főzöm. Amíg forró üvegekbe teszem, a tetejére késhegynyi szalicilt mindegyiknek, utána! üvegenként annyi olajat teszek, hogy ellepje a pempőt, utána zárom le az üvegeket, utána nedves gőzben dunsztolom. Abba hagyom kihülni. Amit pár napon belül eszünk, azt nem teszem üvegbe, a hűtőbe teszem.
Jó étvágyat, kedves GoldenEye, majd csak szeptemberben.
Ö.K.Á.
Előzmény: GoldenEye (4142)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4176
Kedves Cicvarek, ugy is mint Dezsoke tulajdona!=O)
Langos volt vacsira, a recepted alapjan. Mindent szepen megkutyultam majd a dagaszto ala toltam. A motor felsirt de nem birta megforgatni magat a tesztaban.Jo, meg tej neki! Vegul 7 es fel deci tej korul kezdett dolgozni a dagaszto spiral.Utanna jo sokat pihent a hutoben mert vegul is ebedre nem kerult ra sor. Mikor kinyitottam a talat, elobb ketsegbe estem mert nem kellt valami latvanyosan. Mondhatnam epp, hogy lazult valamit es mar nem ragadt. Suteskor tapasztaltam, hogy az allaga vetekszik egy tobb oras ragogumieval,raadasul meg rugalmas is, legalabbis amit szethuzkodtam az rugalmasan vissza ugrott. Negyet sutottem, ugy 15-20 cm atmero es 2-3 cm vastagsag mellett. Utana egni kezdett az olaj, ugyhogy a tobbi tesztat vissza tettem a hutobe.
Az ize langos, az allaga is,az illata is. De valahogy megsem az igazi....=O(
Előzmény: Törölt nick (4166)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4175
pynky!
Sok főre...:)))) Viccet félretéve, kb. 10-12 személynek van belőle, ha szerény a fogyasztás. Példaként: egyszer amikor nálunk voltak a Bátyámék (2+2 fő, amiből a két gyereket egy felnőttnek lehet számítani fogyasztás tekintetében; bár a bátyámat meg kettőnek, úgyhogy maradhatunk a 4-nél...), 1 kg lisztből csináltam és annyi maradt mindössze, hogy a két utolsó darabot már csak nagy "ímmel-ámmal" ettük meg...:))))
Előzmény: pynky (4168)
Kkukka Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4174
Köszi szépen, még jókor jött, mindjárt rohanok haza forrázni.
Előzmény: Mulan (4173)
Mulan Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4173
Lehet, persze. Általában másfélszer kell venni a zsírmennyiséget.
Előzmény: Kkukka (4171)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4172
bozsi 2001-05-09 19:01:07 (2550)

LÁNGOS

1 kg sima liszt,
1/2 l tej,
1 cs. éleszt?,
3 egész tojás,
1 pohár kefir,
1 ev?kanál só.
Az éleszt?t 1 dl langyos tejben 1 kockacukorral keverd el, futtasd fel, a tálba öntött liszt közepébe mélyedést csinálj,
tedd bele az éleszt?t,tojást sót,kefirt és a tejet apránként adagolva addig dolgozd ki sima tésztává, mig "csöpög a plafon".
Ha h?t?be teszed, akár egy hétig is eláll, és mindíg annyit sütsz ki, amennyi éppen kell. Olajozott tálcára,
olajos kanállal egy-egy cipót szaggass és amig az olaj felmelegszik annyi állás elég is neki.
A kezed is olajos legyen mikor sütöd.

Előzmény: bjuci (4169)
Kkukka Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4171
Szia Mulan, persze lehet, hogy ma nem vagy gépközelben. Ma meg akarom sütni a kukoricás "süteményedet", szerinted lehet a zsírt, margarinnal helyettesíteni, vagy nem érdemes?
Csokis Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4170
Tegnap este elkovettem eletem elso halpaprikasat (pontybol), koretnek meg egy kis turos csuszat. Elso probalkozasnak szerintem egesz jo lett, bar van meg rajta mit csiszolni. Legkozelebb azert keresek hozza egy receptet, mielott nekilatok. :-)
bjuci Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4169
Sigue, te beírnád a kefíreset?
Előzmény: Törölt nick (4167)
pynky Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4168
Cicvarek: ez a lángos hány före készül? Két szerény fogyasztású egyednek elég ennek a fele?

sigue: nálunk a nokedlikészités úgy megy, hogy a tészta állagát sose tudom eltalálni, ezért én elkészitem, aztán lép szinre a férjem, aki korrigálja a lisztmennyiséget, és aztán kiszaggatja. Tök jó, legalább ezt nem nekem kell csinálni :))

p.

Előzmény: Törölt nick (4165)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4167
Koszonom, biztos, hogy ezt valasztom a tejfol miatt, az van ,jo kremes.
Liszt feles legyen vagy mindegy neki?
Előzmény: Törölt nick (4166)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 4166
Lángos:
Hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 1/2 l tej (liszttől függ, ált.-ban kicsit több, érezni kell), 5 dkg élesztő, 1 pohár tejföl, só.
Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben (előzőleg pici cukor bele), majd a liszthez keverem és vele egy időben belezuttyantom a tejfölt, a sót, a tejet. Először csak a fél liternyit, aztán ha kell még, akkor még többet. Jól kidolgozom, persze nem kézzel, hanem a dagasztóspirállal, inkább lágyabb tészta legyen, de ne legyen túl lágy sem. Be kell tenni kb. 2 órára a hűtőszekrénybe, utána lehet sütni. És a legszebb dolog az egészben az, hogy hűtőben egy hétig is eláll nyersen. Én úgy szoktam a dolgot művelni, hogy kelesztőtálban csinálom és azzal együtt ültetem a hűtőbe, így nem is szed magába semmi szagot, no meg a teteje sem szárad meg a nyers tésztának.

Ízesítés kedv szerint, nálunk "természetesen" minden dukál, fokhagyma, tejföl, özön sajt. :-))

Előzmény: Törölt nick (4162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!