Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96636

Joy - ha koran reggel szeretnek friss kenyeret - es nem akarok felkelni hajnali 3-kor... akkor elozo este bedagasztom, hutobe teszem lezart edenybe - es reggel formazom, sutom.

 

A lassan kelt kenyer allitolag jobb izu... de hat ki mit ert lassu alatt... igaz?

Előzmény: joy (96635)
joy Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96635

Sztem a kétféle kelesztés abban tér el, hogy a friss kelt tészta a váratlan hidegtől leáll, sőt össze esik (ahogy anyu mondta: Ne nyisd rá az ablakot, mert megfázik!"), pedig jó lenne, ha mihamarabb a sütőbe kerülne, míg a hűtős verziónak órái, akár egész éjszakája van a dagadásra.

Előzmény: GPF (96631)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96634

Hat persze!!!  Ezert kell megvalasztani, hogy mihez mennyi ideig.

 

En igazan nem tudok a kovaszossal boldogulni - valoszinuleg turelmetlen vagyok... no meg nagyon elore kell szamolni, amit nem szeretek, illetve... nem mindig sikerul.

 

A hidegben keles - most telen - foleg jo... a konyham elegge hideg ejjel.

A huto is jo - mar ha van helyem.. :))

Előzmény: GPF (96633)
GPF Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96633

Finomabb, mert ilyenkor valami tejsavas erjedés is elindul. Azt hiszem. Ami ad egy savanykás, kovászos ízt a tésztának.

 

Na, ez nem biztos, hogy a fánknak jót tesz :)

 

Az viszont biztos, hogy én már csináltam édes buktát meg túrós batyut (tehát édes tésztákat) hűtős kelesztéssel és abszolut működött.

 

Előzmény: ZsuR (96632)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96632

Lehet nem mindig elonyos - de allitolag finomabb... 

Előzmény: GPF (96631)
GPF Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96631

Még ezt is el tudom képzelni.

 

Az alapja lehet az, hogy sokkal lassabban kel meg a hidegben a tészta, és ez nem mindig előnyös. De most pont ezt kívánjuk.

Előzmény: ásítósmacska (96627)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96630

Persze - de mibol?

 

"The original Worcestershire sauce is a related product because it is fermented and contains anchovies."

 

"An anchovy is a small, common salt-water forage fish of the family Engraulidae.

The 144 species are placed in 17 genera; they are found in the Atlantic, Indian, and Pacific Oceans, and in the Black Sea and the Mediterranean Sea. Anchovies are usually classified as oily fish.[2]"

 

"Sardine" and "pilchard" are common names used to refer to various small, oily fish within the herring family of Clupeidae.[2] The term sardine was first used in English during the early 15th century and may come from the Mediterranean island of Sardinia, around which sardines were once abundant.[3][4]

Előzmény: kheiron (96624)
joy Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96629

Isten ments!
:o)

Előzmény: kheiron (96622)
joy Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96628

Szapulatúra.

Előzmény: nagypapi51 (96594)
ásítósmacska Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96627

Azt akarod mondani, hogy urbánus legenda a "megfázik a huzattól" a fánk tészta, és a többi?

 

 

Előzmény: GPF (96625)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96626

Angolban anchovy, franciában anchois, olaszban acciuga, magyarul szardella/ajóka :)

 

Előzmény: ZsuR (96623)
GPF Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96625

Nekem már csak az a kérdésem, hogy van-e olyan kelttészta, amit nem lehet így eltenni :)

Előzmény: ásítósmacska (96605)
kheiron Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96624

Ennyire nem vagyok jó ichtyológiából. :-D

 

De létezik a távol-keleti konyhában a halszósz is.

Előzmény: ZsuR (96623)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.16 0 0 96623

...ami igazibol anchovy....

Előzmény: kheiron (96622)
kheiron Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96622

És szardellakonzerv!  :-) 

Előzmény: joy (96620)
kheiron Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96621

Remélhetőleg senki nem áll a nátrium-glutamát felhasználása mellé.

Előzmény: nagypapi51 (96606)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96620

Hamegmár, akkor:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Umami
Paradicsom!
:o)
Egyen ummamit, egyen lecsót!

Előzmény: joy (96619)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96619

Ómami!
Minek a turbósó, így is túl sokat zabálunk!

Előzmény: nagypapi51 (96606)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96618

Mintha már lett volna valaha hasonló, tulipán formájú pohár, amibe beleszuszoghatott az ivó.

Előzmény: nagypapi51 (96589)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96617

Csudajólnéznekki!

Előzmény: ZsuR (96573)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96616

Embertelen.

Előzmény: nagypapi51 (96547)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96615

Sütőtököt főzni? :o)

Természetesen mi is gyakran készítünk fűszerezett aprított hús-bacon-zöldség keveréket olajjal spriccelve, serbli/tepsiben, sütőben sütve, és nagy kedvencek, mert előkészítés után 180 °C-on 1 óra alatt kész, csak rá kell pirítani.

Előzmény: zsebi41 (96544)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96614

Ezek a "fennköltek" érdekeltek a drága borok üzletében.
Természetesen nem kannás-nájlonflakonos bort kell használni, de nem is Portóit.
Főzéshez megteszi a Bikavér, vagy hasonló 700-1000 HuF körüli vörösbor is!
Az követ el bűnt, aki értékesebb bort barmol el főzéssel ahelyett, hogy elkóstolgatná kajolás után!
A jó bort tűzre önteni leggonoszabb tett!

Előzmény: nagypapi51 (96493)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96613

Magad írtad!!!
"...majd megvárjuk, míg kicsit lekap a csirke..."
A pörkölés nem leégetés!!!
:o)

Előzmény: ZsuR (96473)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96612

Lehet, hogy tesók a majoranna és öreganyó, de utóbbit nejem kiérzi mindenből, és nem nagyon kedveli.
Én csak az olaszos kajákba használom.

Előzmény: ZsuR (96465)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96611

Majoranna mindenféle húsokhoz jó, mint a koriander.
Én speciel a marhapörkölbe is szoktam tenni.
Csak: Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit." Ne lógjon ki!

Pörkölt, vagy ragu...
U.a.
A készítési eljárás azonos, csupán a fűszerezése különbözik.
Én kedvelem a magyar (paprikás), belga (barnasörös), görög (babéros) pörköltöt is.

Előzmény: ZsuR (96457)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96610

Igaz.
:o)

Előzmény: nagypapi51 (96447)
joy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96609

Az alkohol elpárolog a főzés során, bár jobb, ha nem gyerekként kap rá a borízre...
:o)

Előzmény: ZsuR (96485)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96608

Nem is rád gondoltam elsősorban, de pl. Benke Laci bácsi, Bíró Lajos, Széll Tamás, ilyenek...

 

Előzmény: Boszorka (96607)
Boszorka Creative Commons License 2017.02.15 0 0 96607

Én biztos nem.:-)

Előzmény: nagypapi51 (96606)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!