En Parizsban a hotel reggelinel vajas de kelt tesztabol keszult croissantot kaptam, pont olyat amilyet a parizsiak szoktak reggelizni egy kaveval, / hogy nem halnak ehen, csak nezegettem reggelenkent az utcai kis kavezokat, egy croissant es egy csesze, nem pohar mint itt, kave, nem is csodalkoztam hogy olyan vekonyak a nok/.
Szoval az a peksotemeny meg az itteni eg es fold izben is, az itteni jobb, nekem nem izlett a kelt. Valoszinu ott is van csak vajas de nem probaltam ont azert mert nagyon hizlal.
Hat igen... lehet kelt tesztabol is finomat sutni - de ha a croissant vajas, akkor az elesztos nem croissant... de semmit nem von le a finomsagbol - csak a fantazia hianyt mutatja. Marmint az elnevezesnel...
Én egy darabig függő voltam, már a mi a baconos papucsot illeti. Ez a sarki péknél kapható, és nagyon ízlett. Most is kedvelem, de már leszokófélben vagyok.
A Lipótiban szerintem van egy jó kenyér (inkább csak cipó), a hajdinás. A kevés péktermék egyike, ami tényleg ehető marad a 3. napon is, sosem kell kidobnom csak az öregség miatt.
Hihi, az egyik hiányolt süti a Lipótinál pont a kelt csokis croissant :)) Tudom, hogy nem igazán az, gondolom a formája miatt hívják így, és nagyságrendekkel finomabb a vajasnál :)
Itt 10 percen belül még több is van, mint 5, de sajnos jó kenyeret egyik sem árul. Finom pékáru, kifli elfogadható, de olyan kenyeret -és kiflit sem -, amilyet előző városunkban megszoktam, még nem találtam. És ami tegnap kiderült, hogy még a Lipóti üzletek sem egyformák: csak az a kettő péksüti nem kapható itt, amiért a Lipótiba egyáltalán be szoktam menni.
Azt hiszem a megfelelo szo az islesemre: purist... nem igazan kedvelem a magvas kenyereket. Nagyon ritkan eszem. Szeretem a feher kenyeret - ami normalis lisztbol van, semmi kivonas, semmi hozzaadas... egyszeru jo liszt.
A bagelbol is sokfele van - nekem a plain izlik.
Sajnos turos batyut, pozsonyi kiflit, pacsnit, reteges tepertos pogacsat nem arulnak egyikben sem... mert ott torzsvendeg lennek...
Itt 10 percen belül öt van :) Egyiknél se jó minden, de mindegyiknél van valami jó: egyiknél a vajas croissant, másiknál a négymagvas kenyér, harmadiknál a diós paillasse, stb.
a különbség a fogalmakban van. itthon az hogy pékséggel jól ellátott a környék az azt jeleni hogy gyalog 10 percen belül van kettő. ott meg gondolom azt hogy kocsival akár féóra alatt is megjárható odavissza ha nincs dugó.
Itt is vannak pekek... jok is, rosszak is - de egy bagelert nem szeretek kijarni. Ezert van itthon, ha eppen azt ennek. A kenyeret (altalaban) frissen fogyasztjuk. Ha megmarad... hat akkor vagy szeletben fagyasztom, vagy amire mostanaban szoktam ra, ha a baguette nem fogy el frissen - akkor felvagom kockakra es ugy fagyasztom le. Ha kell crouton, csak eloveszek egy-ket marekkal, es piritiom - vagy felhasznalom pl panzanellahoz.
Ha a hetvegi vacsorahoz kell a kenyer - es szeretnek finomat, frisset, de nem akarok sutni - akkor a frissen vett kenyeret lefagyasztom es beteszem a sutobe par percre talalas elott. Mintha akkor sult volna ki...
En szoktam fagyasztani kenyeret, bagelt (talan tobb bagelt mint kenyeret) felbevagva. A serpenyoben nem lenne jo piritani, de ha kiveszem a melyhutobol nagyon hamar eheto a kenyerpiritoban felmelegitve, piritva. Masik nagy elonye nekem - nem kell mellette allni, megis nem egetem oda :)).
Waffle az mar ritkabban keszul - nem banom, hogy kulon gep kell hozza - igy aztan az nincs is szem elott allandoan.
Izesitek ecetet metelo hagymaval - ez a feher viragu fokhagyma metelo hagyma. A hagyomanyos elnyilt korabban, lekestem rola... de ha ez sikerul, lesz jovo evben is - remelem.