Erre még én is emlékszem az iskolából, pedig jó rég volt. Sóval meg cukorral csinált ilyen oldatokat a tanár. Nem volt üledékes, hanem az oldat volt olyan tömény. Azt már nem tudom, hogy érte el. Úgy lehetett ellenőrizni, ha belógattunk egy madzagot, a kristályszemcsék kiültek a madzagra.
Nem, a túltelített nem az, ha az edény alján van egy lapáttal, hanem az, hogyha (átmenetileg) az oldatban van több, mint amennyi egyensúlyi állapotban lenne. Nagy valószínűséggel neked is van otthon túltelített oldatod. Ilyen pl. a méz, amiből szépen lassan kikristályosodik a cukor.
Na jó, én azt mondtam ( talán tévesen), ha a bögrében van még feloldandó valami ( jelen dialógusban szódabikarbóna, akkor az túltelített ( az általam utált Wikipédia szerint is efféle a dolog).
De eszemben sincs vitatkozni, pláne vegyésszel...:}}}
Szóval az általam vázolt megoldás 48 órás dezodor (is), és ez a lényeg...:}}}
A telített oldat, aminél többet nem tud feloldani. A túltelített oldat ennél többet tartalmaz. Az utóbbit máshogy kell előállítani, mert a telítettnél többet ugye nem tud feloldani. Én viszont vegyész vagyok.
Mosószóda: Nátriumkarbonát. Na2CO3 Környezetkímélő, ősidők óta ismert tisztítószer.
Trisó: Trinátriumfoszfát. Na3PO4 Erős tisztítóhatás és vízlágyító hatás. Foszfáttartalma miatt a környezetre káros hatású. (A természetes vizekbe jutva komoly algásodást okoz.)
Szódabikarbóna: Nátriumhidrogénkarbinát. NaHCO3 Környezetkímélő ez is.
Bevallom, jókat mosolyogtam rajta. Nemrégiben olvastam egy kínai regényt, ami a Nagy Kulturális Forradalom idején játszódik. Abban volt egy mondat a sajtról: ha valaki rászánja magát és megkóstolja, kidéről, hogy egész jó. Viszont nehéz raászánni magunkat, emrt szörnyen büdös.
Amit a cikk "B kategóriásnak" nevez, az egészen kiváló tud lenni néhány hetes fűszeres olajban való pácolás után. A cseh kocsmák közkedvelt sörkorcsolyája.
El jött a nagy nap, végre befejeztem a művet. Januárban tűztem ki azt a célt, hogy felkutatom és megkóstolom az összes olyan sajtot Magyarországon, melyet élelmiszer üzletekben "Camembert" névvel árulnak. Ne vitassuk, ezek közül valójában melyek érdemlik meg a nevet, hiszen[...] Bővebben!Tovább »
jo, de nekem nem tetszik, amikor ilyen szeles a szegely cucc nelkul :) amit aqz enyemen modositanek. kicsit kevesebb alapkremet tenni ra, illetve a spargat felvagnam kis darabokra, mert igy nem volt jo harapni. persze, ha kes-villa az evoeszkoz, akkor nem baj. illetve talan valami feltetet tettem volna ra paradicsombol. most vettem eszre, hogy van meg ket olivaban eltett szaritott paradicsomom, pedig a multkor mar sopankodtam, hogy elfogyott.
Sziasztok! Kérdeznék még egyet, ha nem gond. Viszonylag sok tejszínhabot fogyasztunk, és mivel sokszor belefutottam abba, hogy a bolti tejszínhabok nem nagyon verődnek fel, gondoltam veszek egy habszifont. Az egyik diszkontban pont akcióban voltak az iSi habszifonok, jónak tűntek, vettem egyet (persze vettem hozzá habpatront is). Beletöltöm a hideg tejszínt, belecsavarom a patron tartalmát, felrázom (előírt mennyiségben). Megnézem, hogy jó lett-e a hab, kinyomok kicsit (persze nem lett jó), majd visszafordítom álló helyzetbe a szifont, és hallgatom, ahogy a gáz egy része kiszivárog. Ez addig zajlik így, amíg a legvégén már a hab habnak még csak nem is nevezhető, hanem folyékony tejszín. Próbáltam már fejjel lefelé is csavarni a patront bele, semmi változás nem történik így sem. Olvastam, hogy lehet, hogy a szelep a rossz, így visszacseréltettem. Most a másodikkal járok ugyanígy, úgyhogy vagy az én technikámban van a hiba, vagy a tejszínben. A 30%-os tejszín a habszifonba sem elegendő? Vagy mit ronthatok én el? Másfél liter tejszín elpocsékolása után hátha tudtok nekem segíteni...