Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.26 0 0 95471

Az túlhűlt. De a jelenség oka hasonló. (Góc hiányában nem indult meg a kristályképződés.)

Előzmény: Bubo.Bubo. (95470)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95470

nincs valami köze a túltelítettséghez az ónos esőnek? vagy az csak túlhűtött?

Előzmény: öreg_néne_b (95468)
dulci Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95469

Erre még én is emlékszem az iskolából, pedig jó rég volt. Sóval meg cukorral csinált ilyen oldatokat a tanár. Nem volt üledékes, hanem az oldat volt olyan tömény. Azt már nem tudom, hogy érte el. Úgy lehetett ellenőrizni, ha belógattunk egy madzagot, a kristályszemcsék kiültek a madzagra. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95468

Nem, a túltelített nem az, ha az edény alján van egy lapáttal, hanem az, hogyha (átmenetileg) az oldatban van több, mint amennyi egyensúlyi állapotban lenne. Nagy valószínűséggel neked is van otthon túltelített oldatod. Ilyen pl. a méz, amiből szépen lassan kikristályosodik a cukor.

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95467)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95467

Na jó, én azt mondtam ( talán tévesen), ha a bögrében van még feloldandó valami ( jelen dialógusban szódabikarbóna, akkor az túltelített ( az általam utált Wikipédia szerint is efféle a dolog).

De eszemben sincs vitatkozni, pláne vegyésszel...:}}}

 

Szóval az általam vázolt megoldás 48 órás dezodor (is), és ez a lényeg...:}}}

Ja, meg bőrgombagyilkos is.

 

Bár ez itt bőven off....

Előzmény: öreg_néne_b (95466)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95466

A telített oldat, aminél többet nem tud feloldani. A túltelített oldat ennél többet tartalmaz. Az utóbbit máshogy kell előállítani, mert a telítettnél többet ugye nem tud feloldani.
Én viszont vegyész vagyok.

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95463)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95465

De okos igen:DDDDDD

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95463)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95464

Mondjuk én nem szívesen hivatkozom a Wikipédiára, de ott is hasonlót írnak, meg a logika szerint is stimmel.

De ismétlem, nem vagyok vegyész ( azon(is)múlt, hogy Veszprémbe kellett volna menni, én meg röghözkötött típus vagyok ).

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95463)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95463

A telített az egy dolog, de ha az oldandó anyagból van többlet, szerintem az túltelített, hiszen már nem képes többet oldani.

Bár nem vagyok vegyész....:}}

Előzmény: öreg_néne_b (95462)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.25 0 0 95462

Amit leírtál, az a telített oldat.

Bizonyos körülmények között létezik túltelített oldat is, de azt így nem lehet előállítani.

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95460)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.23 0 0 95461

Nagyi, ne riogass itt is...

Előzmény: nagyanyo5:0 (95458)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.23 0 0 95460

Fogsz egy fél pohár vizet, és telinyomod porral.

Kavircolod, és ha feloldódott, nem nyertél, tegyél még bele.

Aztán, ha bödön alján maradt, tekintsed túltelítettnek...:}}

 

tuutuu

most Kis Kémikus (vagy fizikus)

Előzmény: sickamic (95459)
sickamic Creative Commons License 2016.05.23 0 0 95459

Mint kémiából - 50 éve -  felmentett kérdezem, milyen a túltelített oldat?  

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95457)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 95458

És ecettel és vízzel kitűnő szódavíz készíthető belőle:))) Jobb, mint a Szentkirályi:DDDDD

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95457)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.23 0 0 95457

Szódabikarbóna:  Nátriumhidrogénkarbinát.  NaHCO3  Környezetkímélő ez is.

 

Ugyan némileg off, de túltelített oldata 48 órás dezodor, és bőrgombák gyilkosa is.

 

 

Előzmény: ke_fe (95456)
ke_fe Creative Commons License 2016.05.22 0 0 95456

Térjünk kicsit vissza egy korábbi kérdéskörhöz.

Mosószóda:  Nátriumkarbonát.  Na2CO3 Környezetkímélő, ősidők óta ismert tisztítószer.

Trisó:  Trinátriumfoszfát.  Na3PO4  Erős tisztítóhatás és vízlágyító hatás. Foszfáttartalma miatt a környezetre káros hatású.  (A természetes vizekbe jutva komoly algásodást okoz.)

Szódabikarbóna:  Nátriumhidrogénkarbinát.  NaHCO3  Környezetkímélő ez is.

 

 

Mindhárom szer lúgos kémhatású.

Csimpolya Creative Commons License 2016.05.19 0 0 95455

Bevallom, jókat mosolyogtam rajta. Nemrégiben olvastam egy kínai regényt, ami a Nagy Kulturális Forradalom idején játszódik. Abban volt egy mondat a sajtról: ha valaki rászánja magát és megkóstolja, kidéről, hogy egész jó. Viszont nehéz raászánni magunkat, emrt szörnyen büdös.

Előzmény: Törölt nick (95452)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.05.19 0 0 95454

...Iszonyú szubjektív...

Mi más lehet az egyszemélyes teszt? :)

a vakteszthez is min. 2 fő kell.

A Prestige, amíg nem gyártotta boldog-boldogtalan, nagyon jó volt.

Személyes kedvencem ez, sajnos ritkán kapni.

Előzmény: beetee (95453)
beetee Creative Commons License 2016.05.19 0 0 95453

Ezt én is olvastam.

Iszonyú szubjektív, ráadásul, ahogy a kommentekben valaki meg is jegyezte, egy vakteszt biztosan teljesen más eredményre jutott volna...

 

Persze nincs baj a szubjektivitással.

Nálam is van. Én például szeretem a Lidl-es fadobozost.

De van egy titka. Egy jó hétig kint kell hagyni a konyhapulton, és csak utána kibontani... :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (95452)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.19 0 0 95452

Amit a cikk "B kategóriásnak" nevez, az egészen kiváló tud lenni néhány hetes fűszeres olajban való pácolás után. A cseh kocsmák közkedvelt sörkorcsolyája.


A nagy Camembert teszt

El jött a nagy nap, végre befejeztem a művet. Januárban tűztem ki azt a célt, hogy felkutatom és megkóstolom az összes olyan sajtot Magyarországon, melyet élelmiszer üzletekben "Camembert" névvel árulnak. Ne vitassuk, ezek közül valójában melyek érdemlik meg a nevet, hiszen[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

homerx Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95451

jo, de nekem nem tetszik, amikor ilyen szeles a szegely cucc nelkul :) amit aqz enyemen modositanek. kicsit kevesebb alapkremet tenni ra, illetve a spargat felvagnam kis darabokra, mert igy nem volt jo harapni. persze, ha kes-villa az evoeszkoz, akkor nem baj. illetve talan valami feltetet tettem volna ra paradicsombol. most vettem eszre, hogy van meg ket olivaban eltett szaritott paradicsomom, pedig a multkor mar sopankodtam, hogy elfogyott.

Előzmény: Törölt nick (95450)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95450

végül ez lett belőle:

https://daisysworld.net/2011/10/21/proscuitto-mascarpone-and-spinach-pizza-with-balsamic-glaze/

 

két pizza készült, az egyikre proscito került, a másikra füstölt lazac.

 

Előzmény: homerx (95439)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95449

Már sírdogáltam, nálam semmi nem nő, ami másnál kipusztíthatatlan ( torma, kapor, csalán, fene tudja ja, pl. csicsóka sem...:}})

Ellenben madarak által eldobált dió, bodza, Isten tudja...

Ez van.

 

tuutuu

most Áldozat

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95448)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95448

Növekszenek ( a maradék)....}}}

Előzmény: beetee (95447)
beetee Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95447

Semmi gond a késésért. Telefon is jött utána, úgyhogy tudok róla.

 

Remélem csípett a torma. :)

 

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95446)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95446

Off

 

Jártam atyádnál, és bocs a késedelemért...:{

On

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95445)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95445

Amíg volt habszifonunk, azt mindig fejjel lefelé tartottuk patron becsavarásakor, de szerintem ez csak egy feleslegesen elterjedt szokás.

 

Nem-nem.

Kötelező fejjel lefelé.

Az igaz, ha valami szivárog, az nagy baj.

Előzmény: beetee (95444)
beetee Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95444

Amíg volt habszifonunk, azt mindig fejjel lefelé tartottuk patron becsavarásakor, de szerintem ez csak egy feleslegesen elterjedt szokás.

Az viszont egyértelmű, hogy a patron betekerése után semmiféle hangot nem szabad adnia a szifonnak.

Ha van valami, akkor szökik a gáz és csökken a nyomás.

Az a szifon rossz. Ha már a második is ilyen, akkor cseréltesd ki más gyártóéra, vagy kérd vissza a pénzt és vegyél máshol.

 

a 30 %-os tejszín elég kell legyen. Mindig azt használtuk.

 

 

Előzmény: pearl12 (95443)
pearl12 Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95443

Sziasztok! Kérdeznék még egyet, ha nem gond. Viszonylag sok tejszínhabot fogyasztunk, és mivel sokszor belefutottam abba, hogy a bolti tejszínhabok nem nagyon verődnek fel, gondoltam veszek egy habszifont. Az egyik diszkontban pont akcióban voltak az iSi habszifonok, jónak tűntek, vettem egyet (persze vettem hozzá habpatront is). Beletöltöm a hideg tejszínt, belecsavarom a patron tartalmát, felrázom (előírt mennyiségben). Megnézem, hogy jó lett-e a hab, kinyomok kicsit (persze nem lett jó), majd visszafordítom álló helyzetbe a szifont, és hallgatom, ahogy a gáz egy része kiszivárog. Ez addig zajlik így, amíg a legvégén már a hab habnak még csak nem is nevezhető, hanem folyékony tejszín. Próbáltam már fejjel lefelé is csavarni a patront bele, semmi változás nem történik így sem. Olvastam, hogy lehet, hogy a szelep a rossz, így visszacseréltettem. Most a másodikkal járok ugyanígy, úgyhogy vagy az én technikámban van a hiba, vagy a tejszínben. A 30%-os tejszín a habszifonba sem elegendő? Vagy mit ronthatok én el? Másfél liter tejszín elpocsékolása után hátha tudtok nekem segíteni...

Pearl

joy Creative Commons License 2016.05.18 0 0 95442

Sajnos igazad van, a Marson is körbe köll Spirit-elni más típusú rumliért, ne csak a "mindenre jó"-t vegyed.

Előzmény: nagypapi51 (95438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!