Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2016.04.26 0 0 95343

Köszönöm, kedvet csináltatok a zsemlegombóchoz. Mármint a készítéséhez, mert ennni eddig is szerettem.

Előzmény: joy (95341)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 95342

...valóban jó minden szottyos kajához...

azért léteznek szottyos kaják, amihez jobban passzol a krokett, és az is fagyasztható, ha túltoltad a mennyiséget.

Előzmény: joy (95341)
joy Creative Commons License 2016.04.26 0 0 95341

Érdemes, mert bármikor előkapható a fagyasztóból, és valóban jó minden szottyos kajához.

Előzmény: Csimpolya (95325)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95340

...oh... ha en gazdag lennek... Raclette!

Előzmény: nagypapi51 (95332)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95339

Kösz... :)

Matekból négyesre értem, pedig Klári néni (a B.K.) majdnam megvágott 4. év végén.

(még az előtte lévő 5-ös számra koncentráltam)

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95337)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95338

Tárgyra.

Velem szemköpszt van a VADEX, aztán elmásztam a STIHL-javító Sanyi barátomhoz.( Ő is VADEX)

Hát nemhogy egy vadhúsbolt is hentereg ott?

Jajj...

Attól tartok, sok mindent fogok elkövetni...:}}}

Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95337

Izé, 4x4=16.

Nem 20....:}}

Nézd át...:}}

Előzmény: nagypapi51 (95335)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95336

OFF

Az tény, hogy a csúzli kemény bűn volt...:}}

Na jó, nálunk a Muttert kicsinálhatta volna a nép egy sima bojkottal...:}}}

Nem tudom, hány gyerek volt a 4 osztályban egy cselédszobába összecsukva, de Istennek hálálkodok, hogy ott jártam elsőbe.

 

Miközben kapirgáltam a palatáblára az ABC-t, a másodikosok skandálták az egyszeregyet, meg a száztól visszafelé hármasával a mindenfélét, úgyhogy nekem aztán nem volt semmi gondom később.

 

Még a muhi csatát is megtanultam, ahogy a nicknevem is mutattya...:}}

ON

Előzmény: nagypapi51 (95335)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95335

Mér, mér...max. csúzlink volt, azt is dugdosni kellett...:)

5 f. nagy pénz volt, egy fél rajzlap ára, 20 f-ért kaptál 4 vignettát, rá is volt nyomva az ára: 4 fillér.

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95334)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95334

A Frutti valóban 20 f. volt.

Istenkém, miért nem puffantottátok le a boltost??

Előzmény: nagypapi51 (95333)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95333

...A stoli volt a váltópénz, 10 fillér...

Gödöllőn akkor árdrágítás okán simán fel kellett volna akasztani a boltost, volt képe 15 f-t kérni darabjárt!

(a Frutti 20 f. volt)

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95331)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95332

A Hóvirág tkp ömlesztett sajt, tömbösítve, akkor már sokkal jobb volt a göcseji csemege, ami tényleg eltűnt a kínálatból. A szekszárdi csemege (rúzzsal érő) sajt meg sajnos rossz irányban változott, köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Ha nagyon Krőzusnak érzem magam, akkor Gruyere-t veszek. Na, az tényleg olvad, - mondjuk határozott illata is van, de ahogy a jó sajtról a salernoi orvosi iskola írja: "Non Argus: largus, non Matusalem: Maddalena, Non Petrus: Lazarus, caseus ille bonus"

/hétfői tanítás/

Előzmény: ZsuR (95329)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95331

Az én életem legszebb ideje volt az iskola, 4 osztály egy kupacban.

 

Egy cselédház, sorház.

Volt az iskola, anyám meg a boltos, a másikban.

A stoli volt a váltópénz, 10 fillér...

Előzmény: ZsuR (95330)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95330

Oh... Stollwerck... szeretem azt is... :)) mert feltapad a szajban :))

Előzmény: nagypapi51 (95328)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95329

Van egy fajta puha sajt nalunk (https://en.wikipedia.org/wiki/Muenster_cheese) aminek az ize neha eszembe jutattja a (finom) Hovirag sajtot.  Mar amikor EN finomnak ereztem... most is ez jutott eszembe... nosztalgia :)).

 

 

Finom magaban is, nem nagyon eros sajt iz - gyerekek szeretik.  Kivalo olvasztani is.

Előzmény: beetee (95327)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95328

Kapható, de régen sem szerettem, feltapadt mindenhová a szájban, kb. mint a stollwerck... :)

Előzmény: ZsuR (95326)
beetee Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95327

Még kapható. Persze lehet, hogy csak a neve ugyanaz...

Előzmény: ZsuR (95326)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95326

Mi jutott eszembe... Hovirag sajt... ismeri valaki meg?

Csimpolya Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95325

Nem csak vadashoz, hanem pl. gombamártáshoz is szívesen használom, de a saját kezű készítéssel még nem próbálkoztam, mert nem tudtam, hogy ha marad belőle, az mennyire tartható el. Ezek után viszont okvetlen megpróbálom.

Előzmény: joy (95320)
Csimpolya Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95324

Egyszemélyes háztartásom van, legalábbis többnyire, de az ötleted így is használható, köszönet érte. 

Előzmény: nagypapi51 (95314)
Csimpolya Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95323

Köszönöm szépen!

Előzmény: Mariska néni (95313)
joy Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95322

Piha, de utáltam a citromtablettát az utóíze miatt.
Nem is ittam sosem magamtól vele teát.
A seregben megmondtuk a szakácsnak, ha be meri tablettázni a teát, fölmossuk vele a konyháját!
Ugyan ezért sosem vettem "citromlét" -olympost sem.

Előzmény: nagypapi51 (95267)
joy Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95321

Valaha már írtam én is zsemlegombócról.
Én ölég 1*űen készítem.
A zsömiket fölkockázom, sütőben megpirongatom, közben tejes galuskamasszát készítek, majd beleszórom a pirított kockákat, némi aprított petrezselymet, elkeverem, ha túl sűrű, tejjel hígítom.
A sima liszt 1/4-ét kukoricalisztre cseréltem.

A vadas külön téma.

Lehet akár hogyan, én sülve-főve szeretem. :o)
Leg1*űbb, ha marhacsontlevesbe főzök meg egy szép darab lapockát, és azt vadítom meg a benne főtt répa-gyökér 2/4-ével, a léből hígítom föl a mártást.
Így van leves, és főétel is.

joy Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95320

Érdemesebb megfőzés után lefagyasztani a zsömibongócokat.
Eddig 1* kellett, mikor betegség miatt elmaradt a bandaroham, és a 10 személyre előkészített kaja kifogott rajtam, és kiadagolva-dobozolva lefagyasztottam a kész mártást-húst-gombócokat.
Egyébként nekem sosincs ilyenből csak +1-2 kajányi maradékom. Azt meg nem fagyasztom, fogyasztom.
:o)

Előzmény: Csimpolya (95311)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.25 0 0 95319

Nagyon koszonom a segitseget - Kari fiam kedvence a zsemlegomboc, es amit nem ettunk meg a vacsorahoz, azt vitte magaval :)).  Kb 24 gomboc lett... es nagyon finom. Nem zsemle kockaval, hanem baguette kockaval csinaltam, az volt itthon - nem rontotta el.  Mint a croutont fuszereztem (Herbs de Provance), olajat ra es a sutoben icipicit sutottem, inkabb szaritottam.

 

Egy darab maradek sincs - gyerekem elvitte magaval :)).  A vadas is finom lett - izlett a fiuknak a magyar iz.

 

Raadasnak az almaspite... az is finom lett. Levi megevett egy egesz szeletet a vacsoraja utan... :))

ZsuR Creative Commons License 2016.04.24 0 0 95318

...szoval tigris... :))  

Előzmény: Utolsó Muhi kán (95297)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.24 0 0 95317

:)) Igy csinalom en is a tesztaval :))

 

 

Előzmény: Mariska néni (95316)
Mariska néni Creative Commons License 2016.04.24 0 0 95316

Nálam egy műanyag tálca folpackkal, akkora, ami pont befér a fagyasztószekrény felső rekeszébe. Én nem is a maradékot fagyasztom le, hanem eleve sokat készítek, aztán innen hordja el a család (vagy helyükbe visszük).

Előzmény: ZsuR (95315)
ZsuR Creative Commons License 2016.04.24 0 0 95315

En is igy szoktam a maradek tesztat... mi a fagyaszto talcad?  Nekem egy sima alu tepsi ami knnyen befer a hutobe.  

 

Ha sok a teszta - es sokszor fozom ugy, hogy az legyen - akkor lefagyasztom, hamar ebed-vacsora lesz belole...

Előzmény: Mariska néni (95313)
nagypapi51 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 95314

Nekem még soha nem sikerült fagyasztásra érdemes mennyiségű gombócot készíteni.

Ha maradt az első evés után, a többit másnap a szószban felmelegítve ettük.

Az is előfordul, hogy a maradék gombócot gőz fölött megmelegítem, és pirított prézlibe forgatva, tejfölözve esszük.

 

 

Előzmény: Csimpolya (95311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!