Na jó, nálunk a Muttert kicsinálhatta volna a nép egy sima bojkottal...:}}}
Nem tudom, hány gyerek volt a 4 osztályban egy cselédszobába összecsukva, de Istennek hálálkodok, hogy ott jártam elsőbe.
Miközben kapirgáltam a palatáblára az ABC-t, a másodikosok skandálták az egyszeregyet, meg a száztól visszafelé hármasával a mindenfélét, úgyhogy nekem aztán nem volt semmi gondom később.
Még a muhi csatát is megtanultam, ahogy a nicknevem is mutattya...:}}
A Hóvirág tkp ömlesztett sajt, tömbösítve, akkor már sokkal jobb volt a göcseji csemege, ami tényleg eltűnt a kínálatból. A szekszárdi csemege (rúzzsal érő) sajt meg sajnos rossz irányban változott, köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Ha nagyon Krőzusnak érzem magam, akkor Gruyere-t veszek. Na, az tényleg olvad, - mondjuk határozott illata is van, de ahogy a jó sajtról a salernoi orvosi iskola írja: "Non Argus: largus, non Matusalem: Maddalena, Non Petrus: Lazarus, caseus ille bonus"
Van egy fajta puha sajt nalunk (https://en.wikipedia.org/wiki/Muenster_cheese) aminek az ize neha eszembe jutattja a (finom) Hovirag sajtot. Mar amikor EN finomnak ereztem... most is ez jutott eszembe... nosztalgia :)).
Finom magaban is, nem nagyon eros sajt iz - gyerekek szeretik. Kivalo olvasztani is.
Nem csak vadashoz, hanem pl. gombamártáshoz is szívesen használom, de a saját kezű készítéssel még nem próbálkoztam, mert nem tudtam, hogy ha marad belőle, az mennyire tartható el. Ezek után viszont okvetlen megpróbálom.
Piha, de utáltam a citromtablettát az utóíze miatt. Nem is ittam sosem magamtól vele teát. A seregben megmondtuk a szakácsnak, ha be meri tablettázni a teát, fölmossuk vele a konyháját! Ugyan ezért sosem vettem "citromlét" -olympost sem.
Valaha már írtam én is zsemlegombócról. Én ölég 1*űen készítem. A zsömiket fölkockázom, sütőben megpirongatom, közben tejes galuskamasszát készítek, majd beleszórom a pirított kockákat, némi aprított petrezselymet, elkeverem, ha túl sűrű, tejjel hígítom. A sima liszt 1/4-ét kukoricalisztre cseréltem.
A vadas külön téma.
Lehet akár hogyan, én sülve-főve szeretem. :o) Leg1*űbb, ha marhacsontlevesbe főzök meg egy szép darab lapockát, és azt vadítom meg a benne főtt répa-gyökér 2/4-ével, a léből hígítom föl a mártást. Így van leves, és főétel is.
Érdemesebb megfőzés után lefagyasztani a zsömibongócokat. Eddig 1* kellett, mikor betegség miatt elmaradt a bandaroham, és a 10 személyre előkészített kaja kifogott rajtam, és kiadagolva-dobozolva lefagyasztottam a kész mártást-húst-gombócokat. Egyébként nekem sosincs ilyenből csak +1-2 kajányi maradékom. Azt meg nem fagyasztom, fogyasztom. :o)
Nagyon koszonom a segitseget - Kari fiam kedvence a zsemlegomboc, es amit nem ettunk meg a vacsorahoz, azt vitte magaval :)). Kb 24 gomboc lett... es nagyon finom. Nem zsemle kockaval, hanem baguette kockaval csinaltam, az volt itthon - nem rontotta el. Mint a croutont fuszereztem (Herbs de Provance), olajat ra es a sutoben icipicit sutottem, inkabb szaritottam.
Egy darab maradek sincs - gyerekem elvitte magaval :)). A vadas is finom lett - izlett a fiuknak a magyar iz.
Raadasnak az almaspite... az is finom lett. Levi megevett egy egesz szeletet a vacsoraja utan... :))
Nálam egy műanyag tálca folpackkal, akkora, ami pont befér a fagyasztószekrény felső rekeszébe. Én nem is a maradékot fagyasztom le, hanem eleve sokat készítek, aztán innen hordja el a család (vagy helyükbe visszük).