Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93998

bizonyos tipusu gombak nem igenyelnek _altalaban_ a mechanikai tisztitason kivul mast. a termesztett gombak jellemzoen ilyenek, de ha megfeleloen talalod az erdoben a tobbit, nagyreszt nem kell mast alkalmaznod. vannak gombak, amik jol viselik az aztatasos modszert. ilyenek a rokagombak, laskak, kemeny husu gombak. oket, ha feltetlen szukseges, lehet aztatni. mas gombakat viszont kifejezetten nem szabad vizben aztatni. pl. tinorufajok. tavaly talaltam egy sargaroka teruletet, de nagyon nagyot. egy problema volt vele, hogy nem volt aljnovenyzet. igy minden csapadek felverte a sarat a lemezek/rancok koze, gakorlatilag lehetetlenne teve a fogyasztasat. igy kb 2 honapon keresztul csak fotoztam azt a rengeteg rokat.

Előzmény: bakibaby (93997)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93997

A Csepel piacon szoktam venni a gombát. Általában a Békésivel szemben lévő gombaárus(ok)nál.

 

bb

Előzmény: homerx (93996)
homerx Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93996

feltetelezem, hogy bb bo'ti csiperket szokott _hamozni_. ha megnezed, az hofeher, nem igenyel mechanikai tisztitasnal tobbet. nalunk a zasszony mindig meghamozza az almat a gyerkocoknek. na, a hejat mindig en zabalom fel.

Előzmény: H_G (93994)
homerx Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93995

elegendo gombat fogyasztok :)

Előzmény: H_G (93994)
H_G Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93994

Akkor jó étvágyat a földhöz! :) Én bizony megmosom, persze áztatásról szó sincs, folyó vízben és lehetőleg gyorsan.

 

Előzmény: homerx (93992)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93993

Értettem.

Előzmény: homerx (93992)
homerx Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93992

a gombanak nem kell leszedni a _hejat_. vizbe tenni pedig bun :) 95%-a viz. nedves torlokendovel max at kell torolni.

Előzmény: bakibaby (93971)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93991

...es tudom, akarmit is teszek, a szervezetem csinal maganak koleszterint rendesen...

H_G-vel értek egyet, a bevitt tápláléknak van a legkevesebb köze a koleszterin szint mértékéhez, ez főleg genetikai alapú dolog.

 

 

Előzmény: ZsuR (93990)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93990

Egesz eletemben jo volt a koleszterin szintem - amig chemo alatt felment.  Amikor tobb etel jott ki mint ment be - es ami bement az legtobbszor oatmeal volt... azota is magas.

 

Ha gyogyszert szedek ellene - lemegy, de a gyogyszereknek olyan a mellekhatasa, ami jobban art mint a masas koleszterol szint - igy aztan... nem szedem.

 

Vigyazok arra, mit eszem, es az egyik legfontosabb szempont: szeressem amit eszem.

Masik - termeszetes alapanyagokat reszesitem elonyben, minel kevesebb tartositokkal keszitettek...

Harmadik - nem figyelek oda, most eppen mit mondtak az "angol kutatok"... 

Negyedik - magam fozok, tudom mit teszek bele - ritkan eszunk etteremben... gyorsetkezdekben...

 

Szoval... :)) eros vagyok, es tudom, akarmit is teszek, a szervezetem csinal maganak koleszterint rendesen... :))

 

 

(Nem eppen konyha tema... de ... amikor egy termekre azt irjak: uj, es feljavitott valtozat... akkor az azt jelenti, hogy az elozo khm.. hogyismondjam... gyatra volt???  Epp igy erzek a legujabb etkezesi iranyokkal... valaki uzletet csinal belole... es en vagyok az aki fizetek... )

Előzmény: H_G (93989)
H_G Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93989

Légy erős, a kurrens elméletek szerint az ember koleszterinszintjén többet ront pl. a napraforgó- és repceolaj. A táplálékkal bevitt koleszterintől nem vagy alig függ -- a korai vizsgálatok, amik ennek ellenkezőjét hozták ki, nagyon rosszul tervezettek voltak. Pl. kisérleti nyulakat használtak, pedig ennek az állatnak a szervezete egyáltalán nincs felkészülve semennyi zsírbevitelre.

 

A vér koleszterinjét (aminek az alfajai között amúgy óriási a különbség, és az LDL-HDL arány fontosabb mutatója az érrendszer egészségének, mint az össz-koleszterinszint) a saját májunk állítja elő, és nulla bevitel mellett is képes magas koleszterinszintet produkálni. (Ez persze részben jó, hiszen a koleszterin nélkülözhetetlen a sejtfalak felépítéséhez, az idegek működéséhez stb.) Hogy miért viszi néha túlzába, az ma még elég homályos terület, de az már valószínű, hogy óriási szerepe van benne a krónikus gyulladásoknak. Mintha a szervezet javítóanyagként, kvázi természetes ragtapasz-féleségként küldené a lerakódó koleszterint a gyulladástól már károsodott érfalakra.

 

A krónikus gyulladás egyik fontos oka sokak szerint az Omega 6 és 3 aránytalan bevitele. Annak pedig fő forrása a magokból sajtolt olaj.

 

(Vagy valahogy így szólt a gondolatmenet. Igazi orvos igazi tanulmányokból többet és jobban megértene, mint én az ismeretterjesztő cikkekből.)

 

Előzmény: ZsuR (93988)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93988

Papus is... es nagyon aggodom miatta... a sok az sok...

Előzmény: ketyo61 (93987)
ketyo61 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93987

:-D

 

A tojasrol engem nem lehet lebeszelni, hetente legalabb tizet eszem igy vagy ugy. 

Előzmény: Boszorka (93956)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.18 0 0 93986

En is eleg ritkan - de szeretem tudni mit eszem... mert az olaj a munkahelyi konyhan is odaeg :) es sokszor hasznalt... 

 

 

Előzmény: ásítósmacska (93985)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93985

Hétközben a munkahelyi étteremben szinte csak a rántott cuccok ehetőek - úgyhogy én már évek óta nem sütök otthon semmi rántottat.

Előzmény: ZsuR (93983)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93984

Azt hiszem a tobb zsiradkot konnyebb beallitani mint a keveset...

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (93982)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93983

:)) Sok malomban orolunk kerem szepen... :)) Ertelmezesi gondok vannak :))

 

Eloszor is az olajban sutes nem (csak) 1-2 kanalnyi olajon tortenik.

Amikor en rantott csirket sutok vagy krumplit, akkor az 1 1/2 - 2 liternyi olaj... jo minosegu oliva olajat kidobni egy sutes utan, nem az amit meg akarok tenni - nincs annyi penzem ra.

 

A hus vagy krumpli utan leszurom az olajat az utan, hogy kihult, es ujra tudom hasznalni.  Persze ez attol is fugg, hogy mennyit sutok egyszerre... 3-4 darab/szelet is mas mint 12-14... 

 

Előzmény: ásítósmacska (93980)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93982

mind a kettőről... ha csak pár kanálnyin sütöd, akkor is "megéghet" az olaj, ha kicsit közel kerül a határértékhez, ahol már füstölne - ezért jobb az olyan zsiradék, aminek magasan van ez az értéke (ha jól emlékszem, kicsit abszurd módon a disznózsírnak nagyon jó magas ez a hőmérsékletértéke :-))    )

Előzmény: ásítósmacska (93981)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93981

Öööö... most mélysütésről (fritírozás) van szó...? Mert akkor visszavonulok. :-D Ui. ilyet soha nem szoktam.

 

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (93963)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93980

Hányszor...???

 

Ez számomra értelmezhetetlen kérdés.

Egyszer. De miért is kéne koszosan/olajosan otthagyni a serpenyőt...?

Egy-két evőkanálnyi olajnál több soha nem kell!

 

 

Előzmény: ZsuR (93969)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93979

Igen, köszönöm. Lásd 93970.

 

bb

Előzmény: ZsuR (93978)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93978

Probald ki, egyszer susd kulon a gombat. Zsiradekon, es csak annyit tegyel egy retegben a serpenyobe, hogy ne legyen ideje levet ereszteni - amit ereszt azt el is fozi azonnal...

...valahogy igy...

Előzmény: bakibaby (93976)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93977

Hm... zsirpapiron kezded sutni?

Előzmény: bakibaby (93976)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93976

Mert - ahogy zsírpapíron kezdem sütni - nagyon hamar megtelik az alja a csirkéből kisülő zsírral / gomba, hagyma, krumpli levével...

 

bb

Előzmény: ZsuR (93975)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93975

Miert nem teszel olajat ala?

Előzmény: bakibaby (93974)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93974

Igen-igen, ezzel vigyázok. Mostmár olajat sem teszek a tepsi aljára. 

 

Ezt láttátok?     https://www.youtube.com/watch?v=z6Me5NsHTXc&feature=youtu.be

 

bb

Előzmény: ZsuR (93973)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93973

...mert ha all a vizben, magaba sziv eleg sokat...

Előzmény: bakibaby (93971)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93972

Aham. Ez is jó ötlet!

Előzmény: ZsuR (93970)
bakibaby Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93971

Leszedem a "héját" és áttörlöm. Néha megmosom. Ha mosom akkor megtörlöm.

Előzmény: ZsuR (93968)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93970

...masik otlet... mert a gombanak nem kell sok fozes/sutes - mi lenne ha nem a csirkevel es a tobbivel egyutt tenned bele?  A gomba levet ereszt ha sokan vannak egy serpenyoben.  Egy kulon edenyben piritsd meg oket - tobb kisebb adagban - es a vegen add a csirkehez.  Meglepoen gazdagabb az ize igy a gombanak, mintha fone a csirke mellett.

Előzmény: bakibaby (93962)
ZsuR Creative Commons License 2015.05.17 0 0 93969

Hogy finom legyen az elso darab is :)).

 

Hanyszor sutsz ugyanabban az olajban?  Milyen minosegu oliva olajat veszel?

Előzmény: ásítósmacska (93960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!