bizonyos tipusu gombak nem igenyelnek _altalaban_ a mechanikai tisztitason kivul mast. a termesztett gombak jellemzoen ilyenek, de ha megfeleloen talalod az erdoben a tobbit, nagyreszt nem kell mast alkalmaznod. vannak gombak, amik jol viselik az aztatasos modszert. ilyenek a rokagombak, laskak, kemeny husu gombak. oket, ha feltetlen szukseges, lehet aztatni. mas gombakat viszont kifejezetten nem szabad vizben aztatni. pl. tinorufajok. tavaly talaltam egy sargaroka teruletet, de nagyon nagyot. egy problema volt vele, hogy nem volt aljnovenyzet. igy minden csapadek felverte a sarat a lemezek/rancok koze, gakorlatilag lehetetlenne teve a fogyasztasat. igy kb 2 honapon keresztul csak fotoztam azt a rengeteg rokat.
feltetelezem, hogy bb bo'ti csiperket szokott _hamozni_. ha megnezed, az hofeher, nem igenyel mechanikai tisztitasnal tobbet. nalunk a zasszony mindig meghamozza az almat a gyerkocoknek. na, a hejat mindig en zabalom fel.
Egesz eletemben jo volt a koleszterin szintem - amig chemo alatt felment. Amikor tobb etel jott ki mint ment be - es ami bement az legtobbszor oatmeal volt... azota is magas.
Ha gyogyszert szedek ellene - lemegy, de a gyogyszereknek olyan a mellekhatasa, ami jobban art mint a masas koleszterol szint - igy aztan... nem szedem.
Vigyazok arra, mit eszem, es az egyik legfontosabb szempont: szeressem amit eszem.
Masik - termeszetes alapanyagokat reszesitem elonyben, minel kevesebb tartositokkal keszitettek...
Harmadik - nem figyelek oda, most eppen mit mondtak az "angol kutatok"...
Negyedik - magam fozok, tudom mit teszek bele - ritkan eszunk etteremben... gyorsetkezdekben...
Szoval... :)) eros vagyok, es tudom, akarmit is teszek, a szervezetem csinal maganak koleszterint rendesen... :))
(Nem eppen konyha tema... de ... amikor egy termekre azt irjak: uj, es feljavitott valtozat... akkor az azt jelenti, hogy az elozo khm.. hogyismondjam... gyatra volt??? Epp igy erzek a legujabb etkezesi iranyokkal... valaki uzletet csinal belole... es en vagyok az aki fizetek... )
Légy erős, a kurrens elméletek szerint az ember koleszterinszintjén többet ront pl. a napraforgó- és repceolaj. A táplálékkal bevitt koleszterintől nem vagy alig függ -- a korai vizsgálatok, amik ennek ellenkezőjét hozták ki, nagyon rosszul tervezettek voltak. Pl. kisérleti nyulakat használtak, pedig ennek az állatnak a szervezete egyáltalán nincs felkészülve semennyi zsírbevitelre.
A vér koleszterinjét (aminek az alfajai között amúgy óriási a különbség, és az LDL-HDL arány fontosabb mutatója az érrendszer egészségének, mint az össz-koleszterinszint) a saját májunk állítja elő, és nulla bevitel mellett is képes magas koleszterinszintet produkálni. (Ez persze részben jó, hiszen a koleszterin nélkülözhetetlen a sejtfalak felépítéséhez, az idegek működéséhez stb.) Hogy miért viszi néha túlzába, az ma még elég homályos terület, de az már valószínű, hogy óriási szerepe van benne a krónikus gyulladásoknak. Mintha a szervezet javítóanyagként, kvázi természetes ragtapasz-féleségként küldené a lerakódó koleszterint a gyulladástól már károsodott érfalakra.
A krónikus gyulladás egyik fontos oka sokak szerint az Omega 6 és 3 aránytalan bevitele. Annak pedig fő forrása a magokból sajtolt olaj.
(Vagy valahogy így szólt a gondolatmenet. Igazi orvos igazi tanulmányokból többet és jobban megértene, mint én az ismeretterjesztő cikkekből.)
:)) Sok malomban orolunk kerem szepen... :)) Ertelmezesi gondok vannak :))
Eloszor is az olajban sutes nem (csak) 1-2 kanalnyi olajon tortenik.
Amikor en rantott csirket sutok vagy krumplit, akkor az 1 1/2 - 2 liternyi olaj... jo minosegu oliva olajat kidobni egy sutes utan, nem az amit meg akarok tenni - nincs annyi penzem ra.
A hus vagy krumpli utan leszurom az olajat az utan, hogy kihult, es ujra tudom hasznalni. Persze ez attol is fugg, hogy mennyit sutok egyszerre... 3-4 darab/szelet is mas mint 12-14...
mind a kettőről... ha csak pár kanálnyin sütöd, akkor is "megéghet" az olaj, ha kicsit közel kerül a határértékhez, ahol már füstölne - ezért jobb az olyan zsiradék, aminek magasan van ez az értéke (ha jól emlékszem, kicsit abszurd módon a disznózsírnak nagyon jó magas ez a hőmérsékletértéke :-)) )
Probald ki, egyszer susd kulon a gombat. Zsiradekon, es csak annyit tegyel egy retegben a serpenyobe, hogy ne legyen ideje levet ereszteni - amit ereszt azt el is fozi azonnal...
...masik otlet... mert a gombanak nem kell sok fozes/sutes - mi lenne ha nem a csirkevel es a tobbivel egyutt tenned bele? A gomba levet ereszt ha sokan vannak egy serpenyoben. Egy kulon edenyben piritsd meg oket - tobb kisebb adagban - es a vegen add a csirkehez. Meglepoen gazdagabb az ize igy a gombanak, mintha fone a csirke mellett.