Ha olyan csirkeételt főzök, amibe nem kell a bőr, pl. rántott csirkecomb, akkor megnyúzom, felkockázom. Vagy azonnal kisütöm vagy összegyűjtöm, bedobom a mélyhűtőbe, és ha összejött 3-4 csomag ropogósra megsütöm saját zsírjában persze. Még forrón megsózom. Puha kenyérrel nagyon finom.
A zsírját felhasználom főzésre.
Pénteken éppen ilyen nap volt. 2 emberke volt nálunk és lesték, hogy mi van a tányéron. Jó viccet csináltak belőle: csirketöpörtyű. De ízlett nekik.
Én a kókuszolajat leginkább süteményekbe használom. pl rendszeresen sütök zabkekszet (férj azt viszi éhenhalás elleni rágicsának munkába), na ott az eredeti receptben shortening van, azt én kókuszzsíból teszem bele.
Szoktam palacsinta alá is tenni, de ha kihűl a palacsinta nehéz bánni vele, mert megkeményedik a kókuszzsír.
Kicsi fiam nagyon megszerette mikor Ausztriaban eltunk - igazan csinalhatnek mar variaciokat... csak a mezei zsemlegombocot szoktam, azt az Anyu is csinalt sokat. En is szeretem...o vadas marhasulthoz adta koretnek.
Régebben, a fólia előtti időben csak kanál segítségével annyi gombócot tettünk a levesbe, hogy mindenkinek jusson egy. Persze, ha nagyobb volt, felezni is lehetett. A nejlonos, folpackos változat annyiban más, hogy ha abból kivesszük, akkor szépen szeletelhető, mert hengeres.
A mi vidékünkön elmaradhatatlan a vasárnapi húslevesből a töltelék.
Elkapart csirkemáj (lehet más is), petrezselyemzöld, só, bors, hagyma, fokhagyma, zsír, személyenként 1 tojás. Jól kikeverni, és sűríteni(kb nokedlisűrűségűre) liszttel vagy zsemlemorzsával. A liszttől keményebb, én morzsát használok. A mennyiségtől függően részekre osztom, s folpackba csavarva a levesbe teszem a főzés befejezése előtt kb. fél órával. Ha a töltelék már felvette az alakját (megszilárdult), akkor eltávolítom a fóliát.
régen anyukám főzte a leves tölteléket nylon zacskóban - a zacskó egy idő után szétszakadt, és a húsleves íze jól belefőtt az addigra nagyjából megkeményedett tölteléknek (kenyér, tojás, petrezselyem, hagyma)
hetvegen lattam jimytol. egy kompotos talba folpackot tett, hogy felvegye a tal formajat. valami fuszereket tett bele, talan kakukkfu vagy rozmaring, vagy mindkettot? beletett egy tojast. osszefogta, megkototte, majd forro vizben megfozte. buggyantott tojas jobb alakban.
Február 28 és március másodika között konyhabútor és kisgép kiállítás és vásár lesz. Azt hiszem, messzire kerülöm, nehogy elcsábuljak valami szuper kinézetelű kütyütől. Azt nem hiszem, hogy egy szekrénnyel a hátamon távoznék, de a kísértés túl erős.
Egy barátnőm, aki ismeri a konyhai fölöslegességek iránti vonzalmamat, megajándékozott azzal a szerkentyűvel, amivel héj nélkül lehet tojást főzni. Miután úgyis rakottkrumplit akartam készíteni, kipróbáltam. Ami a végeredményt illeti, fogalmazzunk úgy, hogy nem ez a konyha legfontosabb használati tárgya.
Gagyi helyen olvastál :) Még a Wikipédián is ott a felsorolás. Az eddigieken kívül tartalmazza még a hal, kagyló, gomba, spenót, kínai kel, zeller, és ami legviccesebb: az anyatej.