Örömmel tudtaom, hogy sikerült az uborkakovászolás! Most betettem a hűtőbe, és kénytelen vagyok krumplistésztát főzni, mert legjobban ahhoz szeretem enni. Hiába no, az élet nehéz.
Vagy 3 napja leemeltem a polczról Polcz Alaine: Főzzünk örömmel c. művét, és falom, mint egy regényt, pedig megjelenése óta ('98) párszor már végigolvastam.
Fantasztikus, mennyi olcsó! ötlet van benne, aki teheti, szerezze meg!
Fehér mosásnál a folyékony mosószerhez - a ruhák közé tett kupakba - adagolom a nátrium perkarbonátot, ezt gondoltam a citromsavval turbósítani, mert állítólag a na/karbonátnak 60 fokos víz kell, hogy igazán fehérítsen.
Az tulajdonképpen nátrium-karbonát, ami kristályvíz helyett (részben) hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ha önálló mosószerként akarod használni, akkor kell a lúgossága is, ha csak folteltevolításra, akkor nyugodtan savazhatod, a fehérítő hatása nem csökken.
Délelőtt könyvtárban jártam, és a könyvtárosnő mesélte, hogy idén már öt nagy üveg kovászos uborkát tett el, és azt hitte, ennyi elég is lesz. Erre a családja megkérdezte, hogy miért nem csinál újat, a régi elfogyott. Én is nekiláttam, remélem, sikerül. Kb. 25 éve kovászoltam utoljára, akkor megjártam vele, mert apám nem tudta, hogy én már bevagdostam, ő is megtette, és valami szörnyű trutymó lett a végeredmény. Akkor nagyon megundorodtam tőle, de azt hiszem, felülvizsgálom az álláspontomat.
Falapka nincs, viszont alul felül kerül bele kapor. Utána 1 liter vízhez egy evőkanál só, forrás után ráöntöm, kenyér a tetejére, kész. Nálam ez bejött már rengeteg éve és igy is marad.