Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90774

Az tulajdonképpen nátrium-karbonát, ami kristályvíz helyett (részben) hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ha önálló mosószerként akarod használni, akkor kell a lúgossága is, ha csak folteltevolításra, akkor nyugodtan savazhatod, a fehérítő hatása nem csökken.

Előzmény: sickamic (90770)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90773

Hideg vizes felöntéssel lassabban indul be az erjedés.

Előzmény: VKOrsi (90772)
VKOrsi Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90772

én se :D

csak elkevertem benne a sót :)

 

kenyér kivétele után még érlelem, utána megy hűtőbe

friss kaporral készül nálunk

Előzmény: Törölt nick (90769)
Csimpolya Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90771

Délelőtt könyvtárban jártam, és a könyvtárosnő mesélte, hogy idén már öt nagy üveg kovászos uborkát tett el, és azt hitte, ennyi elég is lesz. Erre a családja megkérdezte, hogy miért nem csinál újat, a régi elfogyott. Én is nekiláttam, remélem, sikerül. Kb. 25 éve kovászoltam utoljára, akkor megjártam vele, mert apám nem tudta, hogy én már bevagdostam, ő is megtette, és valami szörnyű trutymó lett a végeredmény. Akkor nagyon megundorodtam tőle, de azt hiszem, felülvizsgálom az álláspontomat.

Előzmény: Törölt nick (90769)
sickamic Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90770

Lehet egy mosóKONYHAI kérdésem a vegyészekhez?

 

Nátrium-perkarbonát citromsavval elkeverve a mosásnál semlegesíti egymást, vagy valóban növeli a fehérítés hatásfokát 40 fokon?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90769

Ahogy elnézem, a kovászos uborkának is lassan annyi készítési módja lesz/van, mint a lecsónak. :-)

Pl. én nem forralom fel a vizet sosem.

Előzmény: Boszorka (90764)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.08.06 0 0 90768

Nem intenzívebbnek mondanám, egyszerűen másmilyen íze van.

Előzmény: iiko46 (90766)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90767

Ha kapnék akkor igen, de most is frissel csináltam. Tudom a piac, de oda nem járok, ilyen hőségben meg pláne nem.:-)

Előzmény: nagypapi51 (90765)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90766

Én száras-virágos kaprot szoktam, annak intenzívebb az íze mint a zsengének.

Előzmény: nagypapi51 (90765)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90765

Ha már ennyire szétcincáljuk a kovászos uborkát, akkor ugye a kapor nem friss, hanem inkább a szára-virága?

Előzmény: Boszorka (90764)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90764

Falapka nincs, viszont alul felül kerül bele kapor. Utána 1 liter vízhez egy evőkanál só, forrás után ráöntöm, kenyér a tetejére, kész. Nálam ez bejött már rengeteg éve és igy is marad.

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90763

Ja, és mikor leszűröm, és megy a hűtőbe, a léhez teszek egy kk borecetet, így roppanós marad az uborka - már ha az volt elkészültekor. :)

Előzmény: nagypapi51 (90762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90762

Ahány ház, annyi kovászos uborka. :)

 

Én "szárazon" betöltöm az uborkát az üvegbe, felöntöm vízzel, majd ezt a "kimért" vizet forralom fel (1 literhez1 ek só), majd langyosra hűtve öntöm vissza az uborkára.

A falapka (nyelvlapoc) kötelező, így nem úszik fel a kenyér.

 

 

 

Előzmény: iiko46 (90761)
iiko46 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90761

Én úgy csinálom, hogy először fölteszek forrni annyi vizet, amennyi kb. megtölti majd az üveget. A vízbe teszek 2-3 nagy evőkanál sót, púpos teáskanálnyi köménymagot, mokkáskanálnyi mustármagot, esetleg egy kis kaprot is, és ez jól kiforr amíg az uborkákkal foglalkozom.

Egy nyakas, 3 literes üveg aljára teszek 2-3 szál száras kaprot, rárakom az uborkákat (két vége levágva, hosszában két irányban behasítva), a tetejére egy jó szelet száraz kenyér, fa spatulával leszorítva.

Forrón rászűröm a levet, gézkendővel lekötöm az üveget és mehet a napra. Ilyen melegben 2 nap után leveszem róla a kenyeret, de még egy napig kint hagyom, majd az uborkákat átrakom kisebb üvegekbe (amit el lehet helyezni a hűtő ajtajában), rászűröm a levet, lezárom, aztán elfogy.

nagypapi51 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90760

A kapor annyira kötelező, hogy nem írtam.

Fokhagyma: de gustibus...

Előzmény: Törölt nick (90747)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90759

Én sem véletlenül "felejtettem ki" a fokhagymát, nekem túl "tolakodó" benne. :D

Dehát, ez igazán ízlés dolga, én is kevés fokhagymát használok.

Előzmény: Boszorka (90758)
Boszorka Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90758

Csak annak aki szereti. Én küldtzem már vissza vendéglőben kovászos uborkát mert fokhagyma volt benne. Nekem nem passzol, igaz amugy se vagyok egy nagy fokhagyma fan.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90757)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90757

Néhány gerezd fokhagyma nem fogja elrontani, tegyél bele azt is :)

Előzmény: rollller (90756)
rollller Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90756

koszonom, ez igy teljesen ertheto, remelem sikerrel jarok, az idot elnezve, arra nem foghatok semmit:)

Előzmény: vani-lia (90755)
vani-lia Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90755

A lépések itt lejjebb részletesen leírásra kerültek, de akkor azért mégegyszer :

Egy ötliteres üveg aljára egy nagy szem, felszeletelt krumpli kerül (nem kell, hogy öreg krumpli legyen ), rárakjuk szépen a jól egmosott, hosszában négyfelé bevagdalt uborkákat, a két végüket szintén levágva, és amikor megtelt az üveg, a tetejére újra egy felszeletelt krumpli kerül, és egy kis csokor kapor.Erre jön kb. két evőkanál só, és annyi meleg felöntővíz, hogy jól ellepje.Tetejére kistányér, vagy folpack, és mehet a napra. Ebben a hőségben két nap bőven elég neki. Az uborkák színe ekkorra világosabb színre vált. Ha kész, az uborkát kiszedjük, a levet ráönjük, (a felesleges lé remekül fogyasztható lehűtve ),  és mehet is az uborka a hűtőbe. ( a krumpli meg nálam a kukába, de  van, aki azt is megeszi.

Jó étvágyat :)!

Előzmény: rollller (90753)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90754

Tegnap vittem be a melegről (a kenyeret már tegnapelőtt lehajítottam róla), ma délben ettem belőle először, jéghidegen. Hááát, alig bírtam abbahagyni. :-)))

Tegnap tettem el 6 db 720 ml-es üveggel ínségesebb időkre, a kimaradt levet meg csak üvegbe raktam, imádom hidegen inni. :-)

De gondolkodom, hogy kellene még egy nagy adaggal csinálni, a héten úgyis még ilyen gatyarohasztó meleg lesz, ideális idő a kovászoláshoz.

Előzmény: Chimney (90752)
rollller Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90753

addig irogatjatok, h eletemben eloszor nekiallok, de a krumplis verziot irja mar le valaki, legyen kedves, de tenyleg lepesrol lepesre, total kezdo kovaszos uborkazo lennek

Előzmény: Chimney (90752)
Chimney Creative Commons License 2013.08.05 0 0 90752

A maradék kovászosuborkából levest csináltam (hasznosítottam, mert nem fogyott). Most csak a leves miatt érik az újabb adag :-)

Próbáltátok?

Csimpolya Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90751

Köszönöm szépen, akkor én is kipróbálom. Annál is inkább, mert mostanában bármit olvasok, folyton ez kerül szóba. Mármint a kovászos uborka.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90749)
H_G Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90750

Még pici görögdinnyéket is szoktak...

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (90749)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90749

Igen, anyum rakott már az uborka közé méretben azonos kis cukkinit, sőt apró patisszont is. Nem volt rossz :)

Előzmény: Csimpolya (90748)
Csimpolya Creative Commons License 2013.08.04 0 0 90748

Elolvasva az eddig írtakat, határozottan kedvem támadt uborkát kovászolni, pontosan ehhez való idő van. Viszont azt olvastam, hogy a még kicsi cukkinit is lehet kovászolni, most terem nálam néhány darab. Volt-e valaki, aki a gyakorlatban is kipróbálta?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90747

Majdnem ugyanígy készül nálam is. :-)

 

A kenyeret géz helyett muszlinba szoktam kötni, az még sűrűbb szövésű. Nálam kerül még bele kapor is, meg az üvegek aljára szoktam tenni pár darab (nem permetezett) szőlőlevelet. 

A levágott végű kisebb uborkákat csak egyik oldalról hasítom be, a nagyobbakat mindkét végükről, egymáshoz képest 90° fokkal elfordítva. :-)

 

Most is érik két 5 literes üveggel. ;-)

Előzmény: nagypapi51 (90734)
Caipi Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90746

Igen, köszi, pont azóta én is utánaolvastam. :-) 

Előzmény: Boszorka (90744)
dulci Creative Commons License 2013.08.03 0 0 90745

Érdemes megpróbálni. Az ajurvédikus táplálkozás hívei esküsznek rá. Akitől tanultam, ő mindenben zsiradékként ezt használja, főzéshez is.

Amikor visszahül, sokkal keményebb a szokásos vajunknál. Hűtőben tárolva a kés is alig viszi. Lombfűrész :)

 

Előzmény: Caipi (90743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!