Keresés

Részletes keresés

Andrea Valentinyi Creative Commons License 2017.06.09 0 0 371


Itt van már a bodzaszezon, ideje gondoskodnod az egész éves szörpadagról. A házi készítésű változat sokkal finomabb és egészségesebb, hiszen adalékmentes! 
Recept elérhető az alábbi linken: https://goo.gl/I7zM5A

basinger Creative Commons License 2011.08.24 0 0 370

"A gyökérben és a termésben keserű észter-iridoid-glikozidok találhatók, köztük az ebulozid és az izoszferozid. Keserűanyagai miatt enyhén mérgező, nyers vagy éretlen terméseinek fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat, haláleset is előfordult már."

 

A lexikon szerint. Jobb, ha inkább megfőzöd.

Előzmény: joakim (367)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.15 0 0 369

Fogyasztása nyersen nem ajánlott. A bor főzés nélkül készül. A többit rád bízom.

Előzmény: joakim (367)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.08.15 0 0 368

bort már csak azért sem, mert nagyon gyenge a cukortartalma, és igen hamar megromlana.

Előzmény: joakim (367)
joakim Creative Commons License 2011.08.14 0 0 367

Ezzel az akarod mondani, hogy nem is lehet belőle bort készíteni?

Előzmény: magyar bucó (325)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.02 0 0 366

Természetesen cukrot is teszek bele, ízlés szerint, de főleg arra tekintettel, hogy milyen lekvárhoz (mennyire édes, vagy savanyú) lekvárhoz fogom keverni, utólag.

 

Tartósítószert soha nem  használok, befőttes üveg tetőt (újat) rakok rá és dunsztolom. Vigyázni kell, hogy ne túl forrón kerüljön bele a főtt lekvár, mert leveti, pontosabban meglazítja a tetejét, na ekkor a teteje megpenészedhet idővel.

 

Ezt nem lehet nyersen eltenni, de amit lehet nyersen készítem (főként a szörpöket).

Előzmény: Kenyersutes (365)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.02 0 0 365

Borzaglekvár,  ahogy én készítem:

 

A földibodzaszemeket villával leszedem (nem kis teljesítmény, a kezet megfesti ), majd mosás után előfőzöm (minimális vízze). Az így megpuhított szemeket egy erős turmixgéppel összedarálom (ha nincs jó a húsdaráló is, az még lehet hogy könnyebb is).

Majd ujra felteszem az összezúzott szemeket főzni, ami kb. málfél óra. Sokkal tovább kelllene, hogy kemény legyen, de egy nőismerősöm megmutatta, hogy lehet bármilyen híg lekvárből akát kőkeményet, gyorsan főzni (én férfi vagyok). Theát ha kemény lekvárt akarsz, akkor 2-3 merőkanálnyi mennyiséget nagyobb tűzön felforralsz( de ezt a tartalma bánja, de sokszor nem ez a cél).



Én a fabodza magját benne hagyom, mert ilyen macerás fűzés mellett lepaszírozni (egy erős, nagyon nagy szűrőkanállal szoktam) meghagyom télre, mivel akkor több az időm. A fabodzában nem célszerű benne hagyni, mert az nagyon nagy szemek így ehetetlen, de a földibodza szemek nagyon apró, de rengeteg, ezért mindig passzírozni kell. Egyedül a feketeribizliszemeket szoktam benne hagyni, mert úgyis finom és nem zavaró.



Én mindig télen passzírozom le a borzaglekvárt (addig is jobb, ha a lekvárban marad), de melegíteni nem szabad, mert a borzag lekvár újramelegítve borzalmas szagot áraszt (a csatornaszag hozzáképest franciaparfüm). Szóval én hígra szoktam főzni, mert midig keverem más lekvárral, ami sűrűbb és aminek harmonizál hozzá az íze. Sárgabarackkal vétek összekeverni, de feketeribizlivel is csodálatos (vagy ringlószilvával). Ezeket a lekvárokat külön-külön nem igen szeretem. Keverékbe pedig fenséges lehet.

 

zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 363

a málenki robot után hazatérő csontsovány férfiakat is bodzával erősítették fel az asszonyok.

Előzmény: Törölt nick (361)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 362

azt nem nézik mennyit gyalogolsz utána, mennyi idődbe telik amíg elkészíted, stb.

Előzmény: Törölt nick (361)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 360

jó a lekvár, mert sok antioxidáns van benne. Télre egyszerűen szükséglet.

Előzmény: Törölt nick (359)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 358

ha csak kipréselt levet teszel el, az nagyon szép színt ad a sütemények krémjének.

Na és a pálinka...

Volt szerencsém bodzavirág ünnepen részt venni Németországban, ott jobban értékelik ezt a gyümölcsöt.

szék2004 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 356

Fajokat én alig tartok.  Nem egyszerű jó helyet biztosítani nekik....

Nálam is mindig van veszteség. 

Előzmény: magyar bucó (355)
magyar bucó Creative Commons License 2011.06.09 0 0 355

Amíg volt megfelelő élőhelyem, addig jópár faj volt nálam is. Most egyetlen Dendrobium phalaenopsis a túlélő. :(

Előzmény: szék2004 (353)
szék2004 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 354

Jaaaaa??? Ami az asztalon van? Epidendrum. Az épp sárga virágú.

Előzmény: szék2004 (353)
szék2004 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 353

Is! :)

 

Dendro, Cymbídium,  Cattleya, Brassavola, Phala, Paphiopedilum, Potinara stb. 

 

Ezek szerint nem csak a gombákat szereted?  :)))

Előzmény: magyar bucó (352)
magyar bucó Creative Commons License 2011.06.09 0 0 352

Milyen orchideád van? Dendrobium?

Előzmény: szék2004 (351)
szék2004 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 351

Olvasgatom az írásaitokat, újabb recept után kutatva, ezért gondoltam én is megosztom veletek az én bevált módszerem. 

 

Én így készítem a bodzaitalt.

Szokásos módon a nektárt kinyerem a virágokból.  Ez az alap. Sok virágot használok majd ezt levet hígítom a mi ízlésünk szerint.

 

Cukor, (méz) vízben feloldva, majd ehhez öntöm a viszonylag tömény bodzalevet,  citromlé, citromsav, egy citrom felkarikázva egy néhány szem eper feldarabolva (vagy több is) és egy nagy csokor menta. Én összetépkedem, hogy az aroma még jobban érződjön. 

Legalább egy napot álljon a hűtőben, az ízek így remekül összeérnek.

Poharakba öntve, jégrúddal dekorálva fennséges ital a kánikulában.

 

 

florentine Creative Commons License 2011.06.07 0 0 350

Egy nagyon jó recept: http://szinreszin.blogspot.com/2011/05/bodzaszorp-akkor-lesz-finom.html

Háromszor csináltam, igaz, kisebb mennyiségben. Citromsavat és citromot tettem bele, szalicilt nem, mert friss fogyasztásra szántam. Az utolsóból még van egy kevés, eperre locsolva is finom.

PiccolaBetty Creative Commons License 2011.06.03 0 0 349

Még utánanézek a dolognak...

Köszönöm a válaszokat!

Üdv. nektek!  A lényeg, hogy imádjuk a bodzaszörpöt.

Előzmény: TTNora (345)
PiccolaBetty Creative Commons License 2011.06.03 0 0 348

Miért? A citrom nem elég savanykás? Mivel nem szeretek pótlószereket használni, ezért gondoltam egyszerűen, hogy sok-sok-sok citromot raknék bele, hogy savanyú legyen.

Mindegy, inkább Norára és Bucóra hallgatok.

Azért köszönöm a segítséget!

Előzmény: Törölt nick (347)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.31 0 0 346

A hír biztosan nem igaz.

Előzmény: TTNora (345)
TTNora Creative Commons License 2011.05.31 0 0 345

Nemrégiben hallottam, hogy a friss citromtól romlik, megforr, stb.. a szörp.

Előzmény: PiccolaBetty (343)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.31 0 0 344

Valamilyen sav kell bele, hogy ne csak édes legyen. Vannak, akik erre citrompótlót használnak. Én bolti citromlevet szoktam.

Előzmény: PiccolaBetty (343)
PiccolaBetty Creative Commons License 2011.05.31 0 0 343

Sziasztok,

Érdekelne, hogy a Bodzaitalba miért kell rakni Citrompótlót?

Az mire jó?  Nem lenne jobb, ha helyette inkább több citromot raknánk bele?

Dharma Creative Commons License 2011.05.23 0 0 341

olvastam már a bodza pezsgőről :)

Előzmény: Zitka (337)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.20 0 0 340

Ülepíteni szoktam, azaz nagyrészt a szörpös üveg alján marad.

Előzmény: Zitka (339)
Zitka Creative Commons License 2011.05.20 0 0 339

Le szoktad szűrni a virágport is (pl. kávéfilteren), vagy csak egyszerűen otthagyod az üveg alján?

Előzmény: magyar bucó (338)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.20 0 0 338

A virágpor nem oldódik, az úgyis kiülepedik az üveg aljára. A nektár tartalmazza az illatanyagot. Az kiázik a hűtőben is., csak lassabban. Én egyébként egy nap után les szoktam szűrni a szörpöt, ami akar, addigra úgyis kioldódik. Nem vettem észre, hogy több napos áztatás esetén az első nap után erősödne az illat.

Előzmény: Zitka (337)
Zitka Creative Commons License 2011.05.20 0 0 337

Ha nem kapod el időben, akkor a hűtőben is meg tud pimpósodni. :-)))

Talán az az egyedüli megoldás, ha eleve hűtőben áztatod. De vajon nem rosszabb-e a virágpor kioldódás alacsony hőmérsékleten?

 

Egyébként kb. 10 perccel ezelőtt, itt a hátam mögött volt egy óriási pukkanás. Még szerencse, hogy nem gondoltam, hogy akár lőhettek is... :-DDDD

A konyhapulton maradt egy üveg (nem fért már be a hűtőbe), és úgy látszik, kész a palackos erjesztésű bodzapezsgő. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (336)
Zitka Creative Commons License 2011.05.19 0 0 335

Önmagában nem lenne baj, de mi alkoholmenteset szeretnénk inni egyelőre. :-)

A vége úgyis mindig megalkoholosodik. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!