Keresés

Részletes keresés

agyarka Creative Commons License 1 napja 0 0 9469
Javítva:
Ami az egyiknél 90 az a másiknál 0, pedig ugyanarról az irányról van szó.
Előzmény: agyarka (9468)
agyarka Creative Commons License 1 napja -1 1 9468
A szolár technikának sajátos szóhasználata van. Besugárzás szöge van, ami nem azonos értékű a máshol alkalmazott beesési szöggel. Ami az egyiknél 90 az a másiknál 0, pedig ugyanarról van szó. Ugyanilyen a 0 fokos tájolás ami egyedül a szolárterminológiában jelen déli irányt, mindenhol máshol északot. A Fronius és úgy általában a rendes inverterek stringenkénti MPPT szabályozást végeznek, amit nem szokás optimalizálásnak hívni, habár tulajdonképpen az egész sor együttes teljesítmény maximalizásása történik ami végülis nagyobb egység optimalizálása. Az optimalizálás szót a napelemeknél jellemzően inkább kisebb egységek szabályozása esetén használják ( 2,1 panel vagy cellasorok) Olcsó PWM töltésszabályozónak annyira rossz a hatásfoka egy MPTT - shez képest, hogy alig számít neki az a kis árnyékolás. Rövid string esetén szintén kisebb a veszteség.
Előzmény: forgione1 (9459)
Nemo Creative Commons License 1 napja 0 0 9467
Előzmény: Nemo (9462)
bilek Creative Commons License 2 napja 0 4 9466

Miért nem hagyod abba? Miért égeted magad?

Miért nem nézel legalább utána? Mondjuk akkor nem égetnéd itt tovább magad.

Lehet, hogy nincs az 5,7 collos telefonodon gugli, ezért segítek kicsit. A beesési szög az a beesési merőleges és a beeső fény között bezárt szög. Azt hiszem ez még általános iskolai tananyag, de lehet, hogy későbbi. Valószínűleg valami betegség/hiányzás az oka, hogy erre nem emlékszel. Fejre nem estél?

Előzmény: forgione1 (9465)
forgione1 Creative Commons License 2 napja -6 1 9465

Civakodó terrmészetjáró c. topikban fogok felelni.

 

 

Ha lételemi szükségét érzed felelhetsz magadnak :-)

De fölösleges, hiszen a téma óvodás szintű, amit középiskolai tanárként felkészülve sem tudsz megtákolni. Különben már megírtad volna kis esszédet :-)

 

Először úgy gondoltam voks szinten megkérdezem a többiek véleményét, de mégiscsak sporttársak és ne égessem már őket miattad.

 

Roppant egyszerű példán át, mindenki maga elé képzelheti vagy akár ki is próbálhatja milyen az általad vizionált  0 fokos beesési szög amit te hivatalból tanítasz a félreértelmezett tankönyveidből. És ezt így le is írod, mint bűnvallást :-)))

 

Minden túrakerékpáros tudja, hogy a 0 fok a sík út, még a 90 a szakadék :-)

Ezt matematika (mértan) és fizika(?) tanárként de legalább bringásként illene a torz elmélet helyet a gyakorlatból előhozni elmédben.

 

Ehhez gondoljatok a fürdőszobai tükörre. Legyen ez a napelem. Veled együtt Némo a gyengébbek elő is vehetnek egy 5 forint értékű papír szögmérőt, amin megkereshetik a 0 fokot.

 

Szemetek legyen a Nap és mintha fényt sugároznátok nézzetek a tükörbe 0 fokos szögben. Kocka fejűek előnyben, mert a falhoz simulva ha nem is 0, de 3-4 fokos szögben rátudnak nézni a tükörre, hogy ellenőrizzék menzán evett mákos tészta nyomait foghíjas fogsorukon.

 

Ez így elég nehézkes ugye és nem is túl hatásos, ahogyan szegény napelemnek sem, ha így kapja a fényt.

 

Viszont ha szembe állsz a tükörrel és 90 fokos vagyis derékszögben nézel a tükörbe máris láthatod üde fogsorod, ahogyan a napelem is ekkor adja le ereje teljét. Gyengébbek előzetesen jelöljék be kis szögmérőjükön a 90 fokos értéket és ehhez tegyék orrukat, ugyanis ekkor fognak 90 fokos szögben nézni a tükörbe. A 0 foknál nem kértem a nózi odahelyezését nehogy valaki nyakgörcsöt kapjon vagy fülét megsértse ahogy a falhoz lapítja.

 

Vagy vegyünk egy lakatost, akit megbízol, hogy kapud tetejére hegesszen 45 fokos szögben 20 tüskét. Akkor ő 10-et felhevtel  jobbra és 10-et balra 45 fokban döntve.

De ha azt mondod, hogy 0 fokban fogassa oda, akkor nagyon hülyének fog nézni, de mivel te vagy a megrendelő, hát felhegeszti kapud tetejére elfektetve.

 

Ha 90 fokot jelölsz meg, akkor úgy fognak égnek állni a tüskék mint az óramutatók déli harangszónál.

 

Napocska viszont durván 180 fokot ír le mozgása (ok, Föld forog) közben és nekünk egy köztes szöget kell belőni, ahol fénye a lehető leghosszabb ideig megközelítőleg 90 fokban éri el napelemünket.

Fix telepítésnél én 35 fokos döntést mondok ideálisnak. Mivel nyári napállásnál 30, még az alacsony téli napnál 40 fokos döntés hozza a legtöbb termelést.

 

Számszerűsítve pl. augusztusban, amikor már jóval túl vagyunk a nyári napfordulón a 40 fokos döntés olyan sok, hogy 15% teljesítménycsökkenést okoz a 35 fokoshoz képest.

Aranyáron vannak már persze olyan technológiával gyártott elemek, hogy sokkal kevésbé érzékenyek a beesési szögre. De nem éri meg a felár, hiszen rakok fel 4 hagyományos elemmel többet és ugyanott vagyok termelésben.

 

Túrán, ahogy már írtam korábban nem egyszerű kivitelezni a hatékony szöget. De ebéd, pihenő, stb. közben ha picit odafigyelünk erre és nem csak a padra kidobjuk, akkor nagyságrendekkel több áramot nyerhetünk.

Másik ordas hiba a gumipókos rögzítés ahol részlegesen árnyékolunk egyes cellákat. Ezt hátlap felől kell megoldani vagy a szegő peremnél. Különben a leárnyékolt cella teljesítménye fogja az egész töltő teljesítményét produkálni.

 

Ez sem ördögtől való tudomány hanem általános iskola 3. osztálya. Igaz akkor még nem voltak napelemek elterjedve, elmúltam 50 éves, mint itt többen. De a 80-as években már megjelent a népautókon (Volkswagen)  a napelemes tetőablak, mely napsütéses parkolóban a termelt áramot ventilátorok működésére használta el, amivel a belső levegőt hűtötte (keringtetéssel).

Tehát a napelem téma nem olyan újdonság, mint az okostelefonok, hogy az öregebbek zoknik legyenek hozzá.

Előzmény: Nemo (9462)
forgione1 Creative Commons License 2 napja -5 1 9464

Engem mostanában az egybeírási/különírási hibák valamiért különösen irritálnak.

 

Engem pedig azok, akik fórumon, cheten helyesírási piperkőcként lépnek fel.

ők azok akik érdemben nem tudnak hozzászólni, így a hejesirást :-))) nagyítózzák csakhogy hallassák hangjukat.

 

Telefonon nem egyszerű írni, mert noha 5.7" a kijelző, mégis nagyok az ujjaim és félre nyomom vagy ami ennél is rosszabb, hogy telefon írja át a szót. Így hosszabb szavaknál célszerű szóközt nyomni, mert két különálló szónál kevesebb az esély, hogy átírja.

 

Persze fontos a helyesírás, de nem ezen van a hangsúly, mint mondjuk egy szerződésben vagy okiratban.

 

Fórumon belbecs a lényeg és az olvashatóság.

"Kedvencem" amikor a topikcím alatti apró betűs leírást 150 sorban valósítja meg, amit akkor sem tudna formázni ha akarná. 

Úgy van vele olvassátok ha már megírtam :-)

Előzmény: Mehmet Karcsika (9463)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 2 napja 0 3 9463

 

A tálalás valóban fontos! Amihez persze nem csak a szöveg tagolása tartozik hozzá, hanem az igényes helyesírás is. Engem mostanában az egybeírási/különírási hibák valamiért különösen irritálnak. Csak az elmúlt 3 hozzászólásodban pl. ezeket találtam:

"bekell rakni"

"labor körülmények"

"közép kategóriás"

" belelehet tekerni"

"vita stílusa"

"rákell hagyni"

"lájk vadászok"

"hiszti rohamot"

"elsem olvastam" 

 

Szóval ennek tükrében elég hiteltelen, hogy mások írását kritizálod...

Előzmény: forgione1 (9461)
Nemo Creative Commons License 3 napja 0 1 9462

A Civakodó terrmészetjáró c. topikban fogok felelni.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9166511

Előzmény: forgione1 (9461)
forgione1 Creative Commons License 3 napja -1 0 9461

egymás sértegetése, elüldözése, kitiltással való fenyegetése nem vezet sehova.

Persze még ez is jobb, mint a néma csend, mert azért voltak itt érdekes felvetések közben...

 

 

Nemoban csípem, hogy különösebben sosem sértődött meg, pedig kapta az ívet rendesen az elmúlt évtizedben:-)

Vita stílusa is sajátságos, húzza mint rétest és mint már írtam, csak a szavakon lovagol amint végére ér röpke és híg érveinek. Innen tudható, hogy már csak becsületből küszködik, de vesztett. Ilyenkor rákell hagyni és képzeletben megpaskolni egyre nagyobb területen fénylő fejecskéjét. 

 

Régen ő is fenyegetőzött, hogy jajj óvónéni az a ronda forgione csúnyán nézett rám, tessék őt azonnal vízbe fojtani majd jól elverni, hogy ne tegyen többet ilyet.

 

Érdekes fordulat, de ahogy ezt a dedós fenyegetős szintet kinőtte, rá 2-3 évre meg is nősült. Én látok összefüggést. A megkomolyodása alkalmassá tette a párkapcsolatra.

Persze nem elég megszerezni a nőt, meg is kell tartani :-)

 

Osztom véleményed, hogy csendtől ez is jobb, hiszen formálja az egyént.

Az is előny, hogy az önfényező lájk vadászok, akiknek senki nem mondhat ellent még olyan apróságban sem, hogy 50-80 sort ne küldjön el egybefolyva, mert az olvasó szeme jojózik tőle, nem építő kritikának veszi hanem hiszti rohamot kapva elrohan.

És még ő van vérig sértve, hogy elsem olvastam a művét :-)

 

A tálalás nagyon fontos! Önéletrajzot sem írunk kockás lapra, egybefolyva, mert hiába kiváló a belbecs, ránézve egyből visszadobják. Ahogy a shéf vagy éppen a vendég sem kóstolja meg a pocsék tálalású ételt, noha lehet, hogy ízekben remekbe szabott, de már ránézésre elbukik.

 

Az ember csak a barátait választhatja meg, családban az ilyen emberke vajon mit művel ha vétet hibáját szemébe mondják?

 

Remélem csak annyi, hogy nappali díványán alszik vagy a kerti diófa alatt sátorban :-)))

Előzmény: Mehmet Karcsika (9437)
forgione1 Creative Commons License 3 napja -2 0 9460

ha valakinek a túravideóját eleve meg sem nézed, akkor honnan tudod, hogy 10-ből hányas minőségű???

 

A képernyő alján van egy csúszka, amivel ha hiszed ha nem, de belelehet tekerni a videóba.

 

De általában kiderül az 1 percen belül, hogy a videó 10-bő hányas.

 

 

Sportkamerás, zenét alátolt videó még ennyit sem ér, hogy beletekerjek. Inkább elmegyek tekerni, minthogy egy- másfél órán át idióta zenét hallgassak és rázkódó képet nézzek, amiből az sem derül ki honnan indult, hol van és hová tart :-)

 

Hamár idő..... ti nem használjátok ki ezt a remekbe szabott szeptembert?

 

Én alig értem haza, de kedden újra túra, mégpedig úgy hogy esőcucc bizton marad itthon.

 

Előzmény: Mehmet Karcsika (9438)
forgione1 Creative Commons License 3 napja -4 0 9459

"A beesési szög 90 fokos és nem nulla" - Bocs, én ezt hivatalból tanítom, és a tankönyvek is így tanítják.

 

Jah ha így tanítják a tankönyvek akkor védve vagy a diákok vállalhatatlanul csekély és használhatatlan tudásáért. 

Szegény diákok, ha a tanár eleve hülyeséget oktat .... de kikerülve a munkaerőpiacra, netalán társulnak egy napelem kivitelező vállalkozásba, ott majd megtanulják rendesen, hogy bizony az 90 fok. Mert ha nem, akkor a megrendelő jogosan kér kártérítést, hogy 4 milliós beruházása csak töredéket termeli az előzetes kalkulációnak.

 

Megint olyan témába másztál bele, amihez halovány lila elképzelésed sincs. De próbálod tetetni, mintha már láttál volna olyan embert akinek szomszédja állítólag egyszer köszönt olyan napelemes emberkének. 

 

Ezen felül a linkelt képed

http://orszagcsavargo.hu/kep2016/FF160711-095936.JPG

is messzemenőben ordít a laikus felhasználóról. 

 

Most nem a beesési szögről van szó, mert azt bringán nem egyszerű kivitelezni, bár így álló helyzetben simán lehetett volna.

Hanem maga a felfogatása röhejes.

Pedig alap dolog, általános iskola 4. osztálya talán.

Napelem cellák sorba vannak kötve. Képen nem látszik melyik kínai csoda de általában egy kis cella feszültsége 0.5-1.2 volt. Sorba kötve adják ki a napelem üresjárati feszültségét,  USB töltőnél lehet olyan 9-15 Volt, ami kimenetre levan vezérelve 5.5 V-ra.

 

Nem is a feszültség itt a lényeg, mert azt szinte felhős Holdfénynél is megkapod. Hanem az áramerősség. Igen ám, de a két gumipók legalább 4 cellába beleárnyékol. A többit hiába süti a nap, mert az összes cella csak annyit fog hozni, amennyit a leggyengébb láncszem. Hacsak nincs beépítve teljesítmény optimizáló áramkör. Ami ilyen kis nudliban biztosan nincs különben az árát megtízszerezné :-) Tehát marad az alulról való felfogatás. Persze mindez egy okoskodó tanárnak olyan magas labda amit sosem lesz képes megugorni, hiszen a tankönyvei is hibásak.

 

Ilyen leárnyékolt gumipókos rettenetnél aztán bőszen mutatja az okos készülék, hogy töltésen van. Azon van, mert a feszültség az megvan ugyan, de nincs mögötte áramerősség ami dolgozna. Így fordul elő, hogy nem teljes felületen érő napsugárzásnál vagy árnyékban órákig ugrál a töltésjelző, de a töltöttségi százalékok alig emelkednek.

 

Aki ilyen tanártól és ilyen tankönyvekből tanul az a piacon az első nap kibukik. Vagy elfelejti az összes baromságot amit alulképzett, gyepes tanárjaitól hallott és utána néz a valódi szakirodalomban.

 

Ott találkozhat az ideális 90 fokos beesési szöggel, téli és nyári napállásnál. Ott megtanulhatja, hogy már egy kémény vagy antenna rúd árnyéka ami időszakosan átmegy akár csak egyetlen táblán az az egész rendszerre olyan kihatással van, hogy a felhasználó egyből elesik 30% teljesítménytől. Ez pedig éves szinten nem kevés pénz.

 

Megoldás mondjuk egy eleve teljesítmény optimalizálóval rendelkező inverter (pl. Fronius) Vagy minden táblához bekell rakni az optimalizáló diódákat. Többletköltség és többletmunka, de  a megrendelő azt kapja amit labor körülmények közt ígért a gyártó.

 

 

"Egy felső közép kategóriás aksitól pont 5 év üzemidő várható el" - Aha, ingyenenergia. Bruhaha.

 

Nem véletlenül írtam az 5 évet, (a nyuszis elem pont 5 évet ad a működésre) náladnál intelligensebbeknek már rég leesett, hogy szándékos gumicsontot dobtam, de te még mindig ezt rágod triplázva :-) Társaddal együtt :-))) Gondoltam jót mulatunk, de ez már szánalmas egy tanártól, hogy ennyire nem vág az elméje.

Csak nehogy összevesszetek rajta, melyikőtök vigye házába, hogy nyáladzva rágja az idők végezetéig.

 

Napelem ügyben legegyszerűbb ha veszel egy multimétert és méregeted a rövidre zárt áramerősséget különböző napfény beesési szögekben. Próbálgatod a részleges árnyékolást. Akár az eddigi tudásod igazoló okiratok tűzfényében is, hacsak nem tartod meg őket mellékhelyiségi papírnak.

 

Érdekesség gyanánt mérheted az üresjárati és terhelési feszültségértékeket is, különböző fényviszonyoknál. 

Most hogy megkaptad tőlem a gyorstalpalót, becsülettel elvégzed a házi feladatokat, és ha jól figyeltél akár elő is léptetheted magad naplopóvá, aki képes a napenergiát meglévő eredeti kínai termékein 80%-os hatékonysággal üzemeltetni.

Ennek előnye, hogy napfénynél nem lesz szükség az agydinamó terhelésére és kevesebb akkut kell cipelned az amúgy is túlterhelt bringádon.

 

 

Sánta Kutya (SK)

 

Ha ismersz olyan napelemes vagy örökmozgós eszközt, amelyik a 2100, netán 2600 mAh-s ceruzaakkumulátort feltölti, azonnal szóljál!

 

Mindegy hány mAh a ceruza akkud, hiszen csak a töltési idő változik. Inkább a jellege (alkáli, széncink, NIMH stb) a lényeg, de nálad se lövöm bokamagasság fölé a labdát, mert ilyen felvetéssel egy szinten mozogsz Nemoval.

 

És most nem arra gondoltam, hogy a gyárilag ráírt adatok kimérve jó ha tudják a 80%-át. De akkor az már minőségi termék borsos áron.

 

Arra sem térek ki, hogy már 10 éve szabványosították az USB aljzatot a maga  5 Voltjával.

Vagyis már legalább ennyi ideje dögivel vannak olyan 2 és 4 elemhellyel (AA és AAA) rendelkező töltők amit nem közvetlenül az ac 220 Voltba kell dugni :-))) hanem USB-vel csatlakozik. Ezt az USB-t pedig kötheted hálózati telefontöltőre vagy powerbankra, esetleg napelemre. És töltheted vele a ceruzaakkukat.

Ezen töltők ára sem jelentős, hiszen nem kell bele a hálózati áramot átalakító trafó. 600 és 1000 Ft közt kaphatóak.

Plusz előnye, hogy pehely könnyűek. Kb. 3 ezer forinttól már olyanok vannak ahol tranzisztor vezérli a töltést, így nyugodtan töltőn lehet hagyni.

Még értelemszerűen az olcsóbb verziókban elektronikusan nincs felügyelve a töltés. Vagyis addig töltenek amíg kinem húzod :-)

De 8-12 órát simán elbírnak a legócskább ceruzaakkuk is, bármiféle túltöltésből eredő károsodás nélkül.

Előzmény: Nemo (9432)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 3 napja 0 0 9458

 

Nálunk itt a nyugati határszélen az osztrák 1-et és 2-t lehetett fogni. Hát, túl sok német tudás nem ragadt rám belőlük, de legalább nézhettem az (akkoriban menőnek számító) amerikai filmeket meg sorozatokat német szinkronnal. Döbbenten értesültem pl. arról, hogy a Star Warsban nem is "dzsedik" vannak, hanem "jédik"...  :-))  

Előzmény: Nemo (9456)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 3 napja 0 0 9457

 

Nem is olyan elvetemült ötlet ez a napelemes sisak. Rákeresve a témára találtam is ilyeneket:

 

https://azolcsosag.hu/napelemes-ventilatoros-sisak-cn-sarga

 

https://attraktor.blog.hu/2012/03/07/napelemes_sisakot_tervezett_sieloknek_a_fraunhofer

Előzmény: Nemo (9453)
Nemo Creative Commons License 4 napja 0 0 9456

Nyilván Kodály sem úgy gondolta, hogy kötelezővé kellene tenni a szlovákot, románt vagy szerbet. Inkább úgy, hogy ki mihez közel lakik, abban jusson el a szövegértés szintjéig. Tömörkény idejében a szegedi "sztrájktanyán" konspiráló munkások is inkább csak szerbül tudtak gratulálni a "jó hosszú rumunynak", akiről és társairól kiderült, hogy a gyárigazgatóság szándékával ellentétben mégsem vállalja a sztrájktörők szerepét. "A többség rácul zsíviózik, tudósabbak szetreászkákat kiabálnak..." Mifelénk Budapesten a nyolcvanas években a csehszlovák tévét lehetett fogni, abból tűrhetően megtanultunk köszönni és vásárolni. Ehhez járult párhuzamosan az orosz. Valódi rátanulásra akkor lett szükségem, amikor tizenhat évesen szereztem egy dámajátékról szóló orosz könyvet, és az egyik mondatában nem találtam meg az állítmányt...

 

A link most már nekem sem működik. Egy katolikus rádió honlapján a Csavargó voltam c. könyv felolvasásainak hanganyaga szerepelt, ezt linkeltem be. Érdekes ez a könyv: a kerékpáros kontinenscsavargók szokásairól és kalandjairól szól. A második világháború alatt írta Kaposy K. Ödön, aki később festőművészként lett ismert. Két emlékezetes részletét tudom felidézni: a teherautó mögé beállás, a szélárnyékban bolyozás és menet közbeni helycsere érzékletes elbeszélését, illetve egy hosszabb beszámolót arról, hogyan fogtak meg fél Olaszországon átszáguldó csapatos üldözés után egy tolvajt. Ez kissé kikerekítettnek tűnik, de akkor is érdekes.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9452)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 4 napja 0 1 9455

Csak nem Moldova parasztja meg az észszerűsítő bizottság jutott eszedbe?

Előzmény: Nemo (9453)
Nemo Creative Commons License 4 napja 0 0 9454

Passautól kezdve nem láttuk a Napot egészen Linzig. A ceruzaaksikat a megmaradt agydinamós eszközöm sajnos nem tudta érdemben tölteni, és inkább a gopró akkumulátorait töltögettem vele.

Az ételeket ki-ki magának készítette, illetve alkalmanként hozzávalókat cseréltünk, mintegy a változatosság kedvéért. Illetve ha egyikünknek elfogyott pl. a sajtja, adott neki a másik.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9449)
Nemo Creative Commons License 4 napja 0 0 9453

Esetleg a sisakom csúcsára rátehetném egy gömbcsuklóra. A sisakkamerától elférne...

 

Előzmény: Mehmet Karcsika (9448)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 4 napja 0 0 9452

 

Én csak általánosban tanultam oroszt, mert ugye kötelező volt mindenkinek. Utána gimnáziumban már 2 nyelvet volt kötelező tanulnunk, de lehetett választani, hogy mit. Én hagytam a fenébe az oroszt és nekiálltam az angolnak és a németnek. Végül 4. év közepén meglett a középfokúm angolból, úgyhogy már csak németre kellett járnom. Végül az a vicces helyzet állt elő, hogy minél tovább tanultam/tanítottak egy nyelvet (5 év orosz, 4 év német, 3 és fél év angol), annál kevesebbet tudok belőle: oroszból szinte semmi nem maradt meg, németből is csak nagyon alap dolgok.

Ezért nem mindegy szerintem, hogy kényszerből tanul valaki egy nyelvet, vagy saját elhatározásból, intenzív módon. Úgyhogy nem látom értelmét annak sem, ha valamelyik szomszéd ország nyelvét kötelezően kéne tanulnunk, a túlnyomó többség valószínűleg úgyis a németet választaná...

Viszont ha egy szomszédos (vagy akár távolabbi, de latin írásrendszerű) országba készülünk bringatúrázni akkor alap dolognak tartom, hogy az adott nyelvnek minimum az ábácéjét, plusz az alapvető kiejtési szabályait valamilyen szinten elsajátítsuk. Hogy legalább a települések nevét, egyéb földrajzi neveket ki tudjunk ejteni megközelítőleg helyesen. Pláne ha valaki még videót is készít, amit aztán meg is oszt a neten.

 

"jól megértem az írott és beszélt nyelvet lengyelül, szlovákul és csehül" - így már kezdem érteni miért van ez a sok szlovák, lengyel és cseh bringatúra nálad :-)

 

A link amit megadtál nálam nem működik!

Előzmény: Nemo (9445)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 4 napja 0 0 9451

Pontosan. Valószínűleg nem éri meg az autoforgatás, plusz az hibalehetőséget is hoz a rendszerbe, növeli a méretét és a súlyát, sérülékenyebbé teszi a kerékpáron. Nekem sosem sikerült a mestereim, Márton és Géza szintjét elérni, de a jelszavukat megjegyeztem: egyszerűség a felszerelésben! Ha mondjuk egy autó tetejére szerelnéd, talán érdekes lenne, csak ott meg egyszerűbb a szivargyújtót használni töltésre.

 

Viszont nagyon gyakran haladunk hosszan egy irányba, enyhén kanyargó utakon.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9448)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 4 napja 0 1 9450

Nemo rendszerint négyesével csinálja ezeket a kenyereket, és nem szoktam elenni előle, van saját ételem. Önellátó, felnőtt emberek vagyunk, bár olykor nyilván megkínáljuk egymást.

 

Ha végiggondolod a napelemes töltőt az USB-kimenettel, könnyű elképzelni a vezeték másik végén az USB-s eszközöket, amiket feltölt, mindenekelőtt a telefont. Ha ismersz olyan napelemes vagy örökmozgós eszközt, amelyik a 2100, netán 2600 mAh-s ceruzaakkumulátort feltölti, azonnal szóljál!

Valójában persze a kényszerülés relatív, akkoriban haldoklottak a régi akkuim, és folyton töltögetni kellett őket (idén bivaly új akkukkal mentem, és szépen bírták is), de egyúttal ürügyül is szolgáltak az éttermi kajálásra.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9449)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 4 napja 0 0 9449

 

Úgy látom ez a kép a Drezda-Bécs túrádról való, aminek a bevezetőjében azt írod, hogy "az akkumulátorok töltése céljából gyakran kényszerültünk éttermekbe". Akkor ezek szerint mégsem volt elég hatékony a napelemes töltés?

 

Azt a 4 szalámis kenyeret mind te etted meg? SK-nak nem is adtál belőle? :-))

Előzmény: Nemo (9444)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 5 napja 0 0 9448

 

Ez a szélsőséges, szerpentines példa nyilván csak egy álnaiv kérdés volt a részemről. De mint elméleti probléma mégis érdekes, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy egy napelem mindig pont 0 fokosan a Nap felé nézzen. Lehet, hogy létezik erre valami technikai megoldás, persze én abszolút laikus vagyok a témában. De az is lehet, hogy nincs is értelme az állandó forgatásnak, mert amennyi energiát erre fordítanánk, azt nem is kompenzálja a maximális fénybevitelből nyert energia.

A napraforgóknak mondjuk ezt már évmilliókkal ezelőtt sikerült megoldani...:

 

http://www.origo.hu/tudomany/20160914-napraforgo-nap-mozgas-novenyek-belso-ora.html

Előzmény: Nemo (9442)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 5 napja 0 0 9447

Amikor először jártam Szlovákiában (akkor Csehszlovákiában) 1980-ban, még úgy kellett kezdeni, hogy magyar vagyok, és utána lehetett oroszul beszélni. Az oroszokat nem annyira szerették. :-)

Előzmény: vizus (9446)
vizus Creative Commons License 5 napja 0 0 9446

Tapasztalataim szerint a környező szláv nyelvű országokban kifejezetten előnyös, ha törve beszéljük az oroszt. Már azon ritka esetekben, amikor nem értik az angolt, vagy a németet. Esetemben az angol-német mixet.

Előzmény: Nemo (9445)
Nemo Creative Commons License 6 napja 0 0 9445

Az orosztanulásnak én is sokat köszönhetek. 10 és 18 éves korom között kötelező volt számomra az orosz. Tizenhat évesen rátanultam valamicskét az iskolai tananyagra, majd egy év múlva szereztem belőle egy középfokú nyelvvizsgát, és azóta derekasan felejtek ebből. Más nyelveket pedig ennek segítségével tanulok, jobbára magánúton, ahogy időm engedi. Bár nem mondhatom, hogy bármelyikből le tudnék vizsgázni, mégis elég jól megértem az írott és beszélt nyelvet lengyelül, szlovákul és csehül. Ebben nagyon sokat segített az orosz nyelvtan és szókincs ismerete. Emellett elfogadhatóan meg tudom magam értetni olyan szláv keveréknyelven, amit leginkább lengyel, kisebb mértékben szlovák és orosz szavakból áll, és lengyel közegben közelít a lengyel, szlovák közegben a szlovák nyelvhez. Ha mást nem, legalább Kodály ismeretes tanácsát követem ezzel, aki jónak tartotta volna, ha a kis haza minden polgára megtanulna valamelyik szomszéd nép nyelvén.

 

Azt olvastam a Csavargó voltam című, a harmincas években játszódó önéletrajzi regényben, hogy ők, egész Európát bejáró bicajos vándorok egymás között több nagy nyelv szavaiból összekevert saját nyelven beszéltek egymással, folyékonyan, és egymás számára is érthetően.

 

http://www.mkr.hu/index.php/letoeltesek-mainmenu-38/8396?task=view

Előzmény: Mehmet Karcsika (9439)
Nemo Creative Commons License 6 napja 0 0 9444

http://orszagcsavargo.hu/kep2016/FF160711-095936.JPG

Ez a kép mutatja a napelem elhelyezését a hátsó csomag tetején.

Előzmény: Nemo (9442)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 6 napja -1 1 9443

Én már összetúráztam pár ezer kilométert Nemóval, és elhiheted, hogy elég ügyesen csinálja, amit leírt az előbb. Amikor még nem volt power bankom, akkor az én telefonomat is megtöltötte, arra is tellett. Van egy óriási nagy trükkünk, amit nagyon sokáig kellett gyakorolnunk, de most már elég jól megy, és csak most, csak neked el is árulom, ha nem adod tovább. A titkos fegyverünk az, hogy nem töltjük az egész napot szerpentineken, csak egy csekély töredékét, és így annyit se számít, mi történik a napelemmel a hajtűkanyarban, mint hogy megizzadunk-e közben.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9440)
Nemo Creative Commons License 6 napja 0 0 9442

Nem erőltetem a százszázalékos, maximális fénybevitelt a napelemen, ezért csak nagyjából igazítom be a Nap átlagos állása irányába. Fontosabb ilyenkor, hogy elöl és hátul egyaránt legyen neki hely, mert saját árnyékom előbb-utóbb rá fog vetülni.

Alátéttárgyként hátul rendszerint a pillepalackjaimat használom: azokon körbe lehet csúsztatni a napelemet a gumipókok alatt, illetve a törülköző redőit pótlólag alá lehet gyűrni, ha finomabb igazítás szükséges.

Elöl nehezebb így variálni, mert a kosárban a fényképezőgép üldögél, és azt állandóan nyitogatom.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9440)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 6 napja -2 0 9441

Sőt, ha te  nem szereted a fizikát, akkor az összes fizikatanár is kollaboráns volt!

Nem is beszélve az adóhivatal dolgozóiról.

Előzmény: Mehmet Karcsika (9439)
Mehmet Karcsika Creative Commons License 6 napja 0 0 9440

 

"Nagyon könnyű megoldani, néhány gumikötél és alátétként szolgáló tárgy dolga az egész."

 

És egy szerpentinen tekerve pl. ezt hogyan oldod meg? Tegyük fel, hogy a hátsó csomagtartóra rögzíted valahogyan a napelemet. Akkor minden hajtűkanyarhoz érve leszállsz, leszeded a gumikötelet és átszereled a másik oldalra a napelemet, hogy megint pont 0 fokos szögben álljon a Napra?

Előzmény: Nemo (9432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!