Keresés

Részletes keresés

nagisti Creative Commons License 45 perce 0 0 165531

Üdv!

 

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek bármilyen információja, tapasztalata az MWC (Military Watch Company) karórái felől? Kinéztem egy típust (Depthmaster 1000m), s már megrendeltem volna, de a neten rákeresve csak negatív véleményeket találtam ("kókler" hamisítvány márkaként van feltüntetve az MWC).

 

Köszönettel!

arpadvars Creative Commons License 5 órája 0 0 165530

Üdv emberek

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy honnan lehet megtudni egy certina óra pontos gyártási évét? Nemrég szereztem be egyet (olcsóbbik automata verzió, nem használt) és nagyon nem szeretném, hogy a rendes karbantartás hiánya miatt valami baja legyen (nem tudom, meddig állt az üzletben). Nézegettem a gyártó honlapját, de sehol nem találtam olyan lehetőséget, hogy szériaszám alapján mondjon bármit is.

Robici Creative Commons License 7 órája 0 0 165529

Ez azért már még nekem is sok lenne. :-)

Most néztem meg egy videót egy londoni Rolex szervizessel aki azt mondta, hogy a leggyakoribb probléma az órákkal, hogy az emberek elfelejtik visszazárni a koronazárat és úgy mennek vízbe.

Előzmény: Smíró (165526)
Robici Creative Commons License 7 órája 0 0 165528

Már úgy értem "normál esetben", a napi 5 perc azért nekem is sok volt.

Előzmény: Robici (165527)
Robici Creative Commons License 7 órája 0 0 165527

Teljes mértékben egyetértek, csak gondoltam megosztom a tapasztalatomat. :-)

Engem pusztán annyiban érdekelnek a pontosságok hogy az én adott órám "mit tud", de miután kiderült, teljesen jól megvagyok azzal amire képes.

Előzmény: APT (165522)
Smíró Creative Commons License 10 órája 0 0 165526

"...60-70%-ban csupán azért fürcsizünk az óránkkal, hogy-talán CSAK magunknak- villantsunk egy kicsit..."

 

:) Nálam nem egészen:) Egyszerűen nem tudok karóra nélkül még alvás közben sem meglenni. 5 éves lehettem, amikor az első órámat megkaptam, jóformán azóta sem kerül le a csuklómról óra. Ha netán igen (zuhanyzóban marad), nyúlok egy másikért ha lusta vagyok lemenni érte, de órának kell lenni a csuklómon:) Pedig világít más óra is a hálószobában, így éjjel nincs is jelentősége, ha felébredek sem:) Nappal meg pláne kell, még ha vízben is töltöm a nap nagy részét:) Mobiltelefon.... ugyan már. " laptopon dolgozom az irodámban felváltva, de ha az idő érdekel, az órámra nézek. Ha meg netán látom a telefonomon az órát, akkor automatikusan ellenőrzöm, jól jár-e - a karórám az etalon:))

Előzmény: satzowlee (165525)
satzowlee Creative Commons License 19 órája 0 0 165525

Ez igen!--amúgy a szervíznek igazat adok, amit Te műveltél itt, azt nem lehet simán egy akármilyen pénzösszegben kifejezni!

Vízhatlanság?-azért szeretem a WR-órákat, mert kisebb az esélye annak, hogy párát kapjon a szerkezet, lehaljon a számlap.

Bevallom, kölyök-koromban jól esett látni, hogy rám-rámfigyeltek a strandon, mert óra volt a kezemen, de ma már bármelyik strandon, welness-hotelben att van a falon egy karCóra, meggyőződésem tehát, hogy 60-70%-ban csupán azért fürcsizünk az óránkkal, hoy-talán CSAK magunknak- villantsunk egy kicsit...

Tisztán emlékszem, hogy '85-ben hozzámkerült egy(OFF) Prim Sport, a Fekete-tengeren is meguszikáltattam, igazán semmi bajom  sem volt vele, aztán odaadtam Édesanyámnak, most 2-3-éve került vissza hozzám, mert már nem használta. És láss csodát, az óra keményebb külső ösztönzéssel sem akart elindulni, amikor szétkaptam, egy-és csakis egy fogaskerék volt elég komolyan lekorrodálva, sikerült úgy-ahogy a rozsdát levakarnom, az óra működik.

 

A hátlapon vmi "zkouseno za 4 AT"-ír, ezek után nem értettem meg, hogy miért nem látom-de még a helyét sem!- tömítésnek-tömítéseknek sem a kilincsen, sem a korona belsejében.

Közben átesett némi kozmetikán és továbbra is egyik kedvencem. Természetesen nem strandoltatom, nem én egyiket sem.

 

Előzmény: APT (165523)
Karesz543 Creative Commons License 1 napja 0 0 165524

Eladó Breitling for bentley supersport b55 limited edion (500) órám.

2018.10.05 vásárlás, full set, gari.

ref : EB552022/b47/285S

Minimális sérülés az oldalán, de alig észrevehető.

Csere érdekel : rolex,panerai,omega.

ár : 1.580.000ft

 

telefonszám : 30/943-04-hatvankettő

APT Creative Commons License 1 napja 0 1 165523

Más - némi idővel ezelőtt egy topictárs érdeklődött, hogy mit lehetne kezdeni a beázott és "elhalt" Isobrite karórájával. Mivel nem nagyon akart vele foglalkozni, az óra végül is - próba szerencse alapon - nálam kötött ki (konkrétan felháborítóan kis pénzért átvettem tőle, azzal a felkiáltással, hogy ha nem jön össze, talán alkatrészként tudok valamit hasznosítani belőle :-)) ).

Azért írom le az esetet, mert van szerintem némi tanulsága. Az óra hatalmas, brutális acéláru, 46-48mm, van vagy 30 deka, de mutatós. Eléggé összevert, lelakott volt, de fel tudtam csiszolni. Megjegyzem, a csavaros csatszem-kötések szokás szerint most is "leszerepeltek", a fenének erőltetik ezeket - mindig berohadnak, alig lehet őket aztán szétszedni - ha egyáltalán. Ez volt egyébként a praxisomban az első rámás-lünettás óra a sok-sokból, amiből semmilyen módon sem lehet a rámát leszedni (roncsolás nélkül), tisztításhoz, csiszoláshoz, polírozáshoz - ezt meg is említik vele kapcsolatban, szerencsére ez még nem állt be, de azért ez sem jó pont.

 

Az óra valószínűleg már kicsit "obsitos" lehetett, az amúgy nagyon látványos trícium-csövek már jórészt elvesztették a fényüket, ebből ítélve 10-15 évesnek saccolnám a korát. A werk ETA 2824-2, és tényleg állt, mint a szög - a bejutott nedvesség miatt - mivel ez az egyetlen nem kent csap - a horgony tengelyei szó szerint belerozsdáltak a csapágyakba, le is törtek, új horgonyt kellett venni az órához, és azért volt máshol is tisztítani-korrigálni való rajta, de végül is simán menthető, a tok csiszolása-polírozása után esztétikailag is vállalható állapotba hozható volt.

 

Ami szerintem az egész topicnak tanulság, és ezért is írom le - az órát az végezte ki, hogy az amúgy teljesen jó fizikális állapotú és nagyon erős tömítések (koronazár, két gumikarika a tokcsőben, plusz természetesen egy a korona sapkájában, és nem is kikeményedve, nem is sérülten) olyan elképesztő szinten elszennyeződtek (a hátlap pereme alól is filckarikaként volt a kosz kifejthető), szőrszálak a tengely, a tokcső menete mellett befűződtek, hogy az óra végül elveszítette a tömítettségét, viszont csak kicsit, és a bejutó nedvesség kijutni már nem is nagyon tudott, képes volt szépen "dolgozni". 

 

Nem véletlenül ajánlás az, hogy ténylegesen "vizes", valóban nedves környezetben vagy úszásra (is) használt órát egyfelől rendszeresen kell tisztítani, másrészt évente érdemes elvinni kitakarításra, a tömítések újra ellenőrzésére - vagy ez lehet a dolog vége. Igénybevétel-környezet kérdése, de semmilyen garancia sincs arra, hogy egy sokat nyúzott óra tömítettsége tényleg kitart gond nélkül két szerviz-intervallum között, ha meg még a szervizelés is elmarad - akkor annak a vége akármi is lehet. Akár ez is.

 

Ahogy az is tanulság, hogy a dolgok korántsem mindig reménytelenek, a szerviz, ahová először került az óra, nem akart vele foglalkozni és irreális vállalási árakat is emlegetett - holott az óra korántsem volt menthetetlen.

 

APT Creative Commons License 1 napja 0 0 165522

Ha selejt a kvarc, természetesen a végeredmény is selejt lesz. De ilyen alapon egy gyenge minőségű orsójáratú mechanikus óra meg, ha szintén nagyon gagyi, akkor napi több órás, ráadásul hektikus eltérést produkálhat...

 

Most itt nem ez a kérdés - hanem az, hogy az adott technológiából mi hozható ki. A mechanikus megoldásokból több nagyságrenddel kisebb stabilitású időalap az elérhető elméleti optimum, de ami még fontosabb - mindenképpen érzékenyek a külső hatásokra. Teljes nyugalomban, búra alatt, temperált hőmérsékletű és állandó nyomású (hermetikusan zárt burák voltak alkalmazva !!) egy csillagászati ingaóra-időalap évi néhány másodpercen belüli pontosságra is képes - de már a közelében járkálni sem szabad... Egy ténylegesen hordott kar- vagy zsebórától mechanikus esetben napi 1-2mp körüli pontosság az elérhető-kihozható maximum, ennél jobbat csak átmenetileg és esetlegesen lehet produkálni, tartósan és vállalhatóan, "üzemszerűen" nem.

Míg egy VHP kvarcóra évi 5-10mp-et ténylegesen és minden különösebb odafigyelés nélkül tudhat, egy DCF vagy BT/net alapon korrigáló óra pedig olcsón lehet képes praktikusan abszolút pontosságra, hosszú távon sem fog az egyáltalán elérhető precíziós időalapokhoz képest eltérést mutatni.

 

Ennek megfelelően az én személyes véleményem az, hogy a pontosságot hajszolni mechanikus óra esetében értelmetlen, akinek ez fontos, az ne vegyen ilyen órát. A mechanikus órában pont az a lényeg, hogy "lelke van", igényel némi törődést, odafigyelést, korrekciót.

Előzmény: Robici (165521)
Robici Creative Commons License 1 napja 0 0 165521

Mondjuk nekem volt gyerekkoromban (80-as évek vége) olyan lengyel piacos "hétzenélős" digitális kvarcórám ami 24 óra alatt 5-6 perc eltérést produkált (legalábbis a korabeli rádiós "pontos idő" bemondáshoz képest). Hogy a piacos óra volt selejt vagy a rádiós időbemondás, azt már nem tudnám megmondani.

Előzmény: x20fan (165519)
Robici Creative Commons License 1 napja 0 0 165520

Nekem eléggé google-fordítós íze van. :-)

Előzmény: Aszpirin (165517)
x20fan Creative Commons License 1 napja 0 0 165519

A kvarcórákat olcsóbban lehet gyártani, kevesebb szervizelést igényelnek és pontosabbak, az 1-2 $-os kínai gagyik is sokszor pár tizedmásodperc/nap pontosságúak.

A mechanikusok a hagyomány miatt élnek még, mert valamikor csak ilyenek voltak, és a technikát szerető emberek hajlandóak többet fizetni egy ilyen finommechanikai csodáért, mint egy óra. Meg az elektronikában nem bízó emberek is, meg akik félnek attól, hogy pont a legfontosabb pillanatban fogja cserben hagyni a kimerülő elem miatt az órája. De ha napelemest vesz, akkor ez a hibalehetőség kilőve, ha meg még rádiós szinkronos is, akkor állítani se kell sose, mégis atompontos.

Viszont ha kezünkbe veszünk egy mechanikust, fölhúzzuk, kerreg, perceg, racsnizik, és utána 30-40 órán át elketyeg, az olyan élmény, amit egy kvarc az életben meg se tud közelíteni.

Előzmény: APT (165518)
APT Creative Commons License 1 napja 0 0 165518

A sporttárs valami új gátszerkezetet emleget. Van pár ilyen a tarsolyban mindenfelé - és nyilván kitalálni is lehet újabbakat.

 

A gondot ott látom, hogy a mechanikus lengőrendszerre alapozott időalap inherens módon rendelkezik pár olyan elméleti-technológiai korláttal, aminek okán egy mechanikus óra semmilyen energia- és pénzügyi-ráfordítás mellett sem tud olyan pontos lenni, mint egy normálisan kivitelezett kvarc vagy más elektronikus időalapú rendszer.

 

Ergo a pontosság hajszolásának a mechanikus óra vonalon már nincs értelme, ez a vonat valamikor 4-5 évtizeddel ezelőtt ment el végképp. Természetesen lehet még tovább javítani - de most komolyan, mi jelentősége van annak, hogy egy mechanikus karóra nem napi 2-3, hanem mondjuk 1mp eltéréssel fog járni? És persze ezt is csak akkor tudja, ha éppen kiválóan le van szervizelve és be van állítva - és ha nem érik komolyabb külső behatások. Akit ez komolyan izgat, úgyis kvarcot, még inkább okos/DCF órát fog venni - aki viszont kifejezetten mechanikus órára vágyik, azt nem fogja érdekelni napi pár másodperc eltérés ide-oda.

Annál inkább fogja viszont érdekelni az óra megbízhatósága, használhatósága, tartóssága, üzemeltetésének költségei. 

Előzmény: Aszpirin (165517)
Aszpirin Creative Commons License 1 napja 0 0 165517

Elnézést, de az előbbi mondókát csak én nem értem (hosszú fárasztó hetem volt, lehet ez a gond), vsgy más is így van vele? 

sg70 Creative Commons License 4 napja 0 0 165516

Szeretnék a svájci órákra célozni azzal gondolattal, hogy miért történt meg az okos óra, telefon kényelmi használata. Sajnos való igaz, hogy távolra nyúlik a kihasználhatóságuk. Az is igaz, hogy nem csak a fiatalok kedvenc felhasználása az okos és tényleg használható működés. 

Most egy teljesen új járatot említenék, természetesen mechanikai megoldásokkal ami nem vesz igénybe ankert és horgonyt.

Furcsán hangzik de működne. Ahhoz, hogy még a súrlódás is eltűnt illetve minimálisra állt be. A lengés értéke a teljes lengést számítva 710 fok is lehet anélkül, hogy fémesen érintkezne bármivel.

Csak próbálok kutatást végezni, hogy az órák működési elmélete képes lenne vissza állítani a mechanikus órák gyönyörű világát.

Készen álok arra, hogy megdöntsem, persze ha más is hagyja ezt.

 

Visszatérek még ha lehet. 

 

Üdv: Siklódi

Otoyrop Creative Commons License 2018.11.30 0 0 165515

Most nem kuldtek a linket, hanem magam kerestem ra,

 

A legujabb hong kongi oraaukcio leutesei:

 

https://www.phillips.com/auctions/auction/HK080218

 

öccse Creative Commons License 2018.11.28 0 0 165514
Előzmény: Pogesz (165502)
öccse Creative Commons License 2018.11.28 0 0 165513

Szerintem nagy az esélye, hogy Landeron szerkezet lapul benne.

Előzmény: Pogesz (165502)
boxer-gs Creative Commons License 2018.11.28 0 0 165512

Te érted félre. A működéssel kapcsolatos dolgokat a másik sporttársnak írtuk.

Előzmény: Cornwel (165510)
bosijani Creative Commons License 2018.11.28 0 0 165511
Előzmény: Cornwel (165510)
Cornwel Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165510

Valamit félreértettetek,tavasszal volt órásnál, működik, ha felhúzom 35 órát megy.

APT Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165509

Rendbe hozható, mindazonáltal alaposabban körül kell járni, mert az kapásból látszik, hogy a gombokat cserélni/pótolni kell (megoldható, de nem filléres), és a "nem működő" állapot sem tudni, mit takar, ha a szerkezet súlyosan károsodott, hiányos - akkor nem sok értelme van - egy ilyen óra 100e körüli értéket képvisel szép és működő állapotban - és súlyos problémák esetén ezt az összeget a helyreállítása is elnyelheti végül... De ha csak egy szervizelésre, a gombok pótlására van szükség - akkor érdemes lehet, hiszen a mostani állapotában meg tényleg csak gombokat fognak adni érte.

Előzmény: Pogesz (165503)
APT Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165508

A sorszáma alapján 1938-as modell, a kinézete is egybevág ezzel, tehát eléggé régi óra. De nem rendkívüli ritkaság, nagyságrendileg 50-100e közötti összegre lehetne érte egy árverésen számítani, próbáld meg megfuttatni a Vaterán, még jobb, ha az Ebayon tudod megtenni, ott többet is kaphatsz ennél (a van "nyugaton" élő ismerősöd, aki ebayozik eladóként is, érdemes rajta keresztül próbálkozni, mert a piac fizetőképesebb fele nagyon bizalmatlan a térségünkbeli eladókkal szemben).

Előzmény: Cornwel (165506)
boxer-gs Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165507

Foglalkozni mindenképpen érdemes vele. Vidd el óráshoz, hogy kiderüljön a szerkezet állapota. Külsőleg abszolút menthetőnek tűnik.

Előzmény: Pogesz (165502)
Cornwel Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165506

Cornwel Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165505

Ha sikerült itt vannak a képek.

Cornwel Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165504

Sziasztok !

 

Szakértő segítségre lenne szükségem.Örököltem egy Omega karórát,de netről sajnos még a tipusát sem tudtam megállapítani,legjobban a Medicusra hasonlít de ez nem vízálló.

A szerkezet valószínűleg 23.4 sc de ez sem biztos.Annyit tudok az óráról hogy tavasszal volt szervizelve,működik járás tartalék 35 óra.Átmérő kn. 33mm.Leginkább az érdekelne hogy mennyit ér, mert nincs szükségem rá. 

Pogesz Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165503

Bocs, a kép lemaradt. 

Pogesz Creative Commons License 2018.11.27 0 0 165502

Sziasztok!

 

Van egy ilyen órám. Sajnos elég rossz állapotban leltem rá, nem jár. Norexa márkájú és talán egy valjoux 7730 van benne. 

Ránézésre mit gondoltok, érdemes egyáltalán foglalkozni vele? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!