Keresés

Részletes keresés

kispatrik Creative Commons License 2 napja 0 0 161262

Üdv!

 

Azokhoz fordulnék segítségért akik Közületek ott voltak a hétvégi Órabörzén! Volt ott egy Úr akinek a terem baloldali sarkában volt asztala. Volt a csuklóján egy egyedi készítésű feltűnő méretű (kb.10cm széles) csuklópánt és abba beépítve egy óra). Aki esetleg emlékszik rá és tudja az elérhetőségét, segítsen már nekem legyen szíves!

Kaptam tőle telefonszámot de nem találom.

Előre is köszönöm!!

APT Creative Commons License 3 napja 0 0 161261

Kifejezetten órákkal foglalkozó múzeum eleve nagyon kevés van - azok is leginkább Svájcban, és a nagy márkák saját házi múzeumai (vagy inkább bemutatótermei). Olyan modellek, amelyeket firtatsz - készültek (egyedileg), szemléltető, oktatást segítő segédeszközként, mestervizsga-feladatként is (jómagam is találkoztam párral) - de ezeknél is az a baj, hogy sehol sincsenek összegyűjtve (még adatbázis, elérhetőségek formájában sem). Pont olyan múzeum, amit firtatsz - valószínűleg egyáltalán nincs.

Előzmény: ---:Jani:--- (161260)
---:Jani:--- Creative Commons License 3 napja 0 0 161260

Értem, akkor félretájékoztattak. Igaz, nem hozzáértő a forrásom :) A második kérdésemre vonatkozóan tudtok valamit?

Előzmény: APT (161259)
APT Creative Commons License 3 napja 0 0 161259

Több ilyen mechanikus komplikáció is készült, már a XIX. században is, de nem terjedtek el, ami nem is csoda, mert miközben drámai mértékben elbonyolították a szerkezetet (konkrétan az erre szolgáló mechanizmus maga kb: ugyanolyan bonyolult, mint maga az óramű), közben némi bizonytalanságot visz bele a kijelzés pontosságába, és mechanikus órában energiát sem takarít meg, semmit sem - sőt...

Elektronikus - kvarc - órában viszont van/lehet valós energiatakarékossági funkciója, miközben adott esetben mechanikai értelemben gyakorlatilag semmit sem bonyolít a szerkezeten - csak az elektronikán kell változtatni.

Előzmény: ---:Jani:--- (161257)
Wicked Belzebub Creative Commons License 3 napja 0 0 161258

Azt én nem tudhatom :)

Ez inkább a mozgásra vagy fényre töltődő kvarcórákban divat energiatakarékosság céljából. 

Előzmény: ---:Jani:--- (161257)
---:Jani:--- Creative Commons License 3 napja 0 0 161257

De én úgy tudom, hogy ilyen automatákban is van. Pl. ha jól emlékszem a Girrard Perregaux ww.tc-jében.

Előzmény: Wicked Belzebub (161255)
ronin s8 Creative Commons License 3 napja 0 0 161256

A kis Portofino-kban Sellita SW300-as van, ami az ETA 2892-A2 klónja. A nagyokban saját kézihúzós szerkezet komplikációkkal vagy anélkül.

Előzmény: öccse (161253)
Wicked Belzebub Creative Commons License 3 napja 0 0 161255

 "Hogy hívják azt a komplikációt, amikor az óra másodpercmutatója egy bizonyos inaktivitás után megáll, de belül továbbra is jár a szerkezet és gombnyomásra a mutatók a pontos időre ugranak?"

 

Kvarcórának :)))

Előzmény: ---:Jani:--- (161254)
---:Jani:--- Creative Commons License 3 napja 0 0 161254

Köszönöm az ETA-val kapcsolatos válaszokat. Lenne még két amatőr kérdésem:

 

 

1. Hogy hívják azt a komplikációt, amikor az óra másodpercmutatója egy bizonyos inaktivitás után megáll, de belül továbbra is jár a szerkezet és gombnyomásra a mutatók a pontos időre ugranak? Illetve, hogy működik ez egyáltalán? Hogyan áll meg a mutató és mennyi idő elteltével? Az ilyen óráknak max. mennyi a járástartalékuk? Kb. hány százaléka az elfogyasztott energiának a mp-mutató mozgatása?

 

2. Ez lehet, hogy kissé gyerekes kérdés, de már egy csomószor felötlött bennem: van a világon valahol olyan múzeum, ahol egy egyszerűbb automata szerkezet fel van nagyítva hatalmasra, pl. egy szobányi méretre, úgy, hogy minden egyes alkatrész "kézzelfogható" nagyságú, és az egyes alkatrészekhez oda van írva, hogy mi micsoda, és ezt megtekintve a laikus legalább felületesen felfoghatja, hogy hogyan működik egy ilyen óra belülről, mi mozgat mit? Nagyon szeretnék egyszer látni egy ilyet. Gondolom, erre az a legegyszerűbb válasz, hogy menjek fel a legközelebbi templomtoronyba, de engem kifejezetten az automata órák működése érdekelne. Vannak persze egyszerűbb magyarázó videók a youtube-on, ahol bemutatják az alapvető dolgokat, de azokon tényleg csak a legalapvetőbbeket látni - engem nagyon érdekelne, hogy hogyan működik pontosan egy tourbillon, egy percismétlő, egy járástartalék-kijelző, vagy az első pontban említett komplikáció, aminek nem tudom a nevét.

Köszi előre is a válaszokat! Minél hosszabb, részletesebb annál jobban örülök neki! Privátot is szívesen fogadok, nem akarom szétoffolni ezzel a topikot. 

öccse Creative Commons License 3 napja 0 0 161253

Szerintem is nagyon jó szerkezet, nekem egy Steinhart-ban teljesített kiválóan, amit 92 ezerért vettem. No de egy IWC Portofino-ban ?

Előzmény: Smíró (161250)
nappapi Creative Commons License 3 napja 0 0 161252

A Tissottól is megválok.

GYÖNYÖRŰ, Tissot Seastar Seven, kézi húzós mechanikus 1960-1970 közötti kb. 18K aranytok (10,8 gramm), 34 mm kn, Incablok 2451 szerkezet, mindene jelzett a szíj kivételével. Új Milanese sűrű szövésű szíj 18 mm. Frissen szervizelve Váradi órásmesternél, egy év garancia, üveg, tok karc mentes.

Irányár: 150000

nappapi Creative Commons License 3 napja 0 0 161251

Sziasztok, eladó lett az Omegám.

Omega Constellation Automata Chronometer day, date (működik, rendesen vált) arany/acél óra eladó. A számlap, mutató, indexek, lünetta, feliratok 18K arany, a tok fölül és oldalt csak aranyozott. Szép állapotban, a szíj kivételével minden jelzett. Frissen szervizelve, Váradi órásmesternél, egy év garancia. Új Milanese szíj van rajta. Az üveg és tok karc mentes. Az ár irányár, minimálisan alkuképes.
Szerkezet szám:29083778, Cal:751, Tok: CD168029, 1969. A tok kn. 34 mm. 24 köves. Irányár:

320000

Smíró Creative Commons License 4 napja -1 0 161250

ETA szerkezet... van egy Certina DS-1 órám a jól ismert 2824-2 szerkezettel. 5 éves. Az első 3-4 évben sietett, heti szintem 2 perc körül. Egy éve olyan fokon állt be, hogy kb 2 havonta - ha a naptárt állítom át - lehet 1 percen belüli az eltérés. Ha már kihúzom a koronát, bevárom az atomjelest és indítom. Siet most is 40-50 sec körül, de 2 havonta. Nincs szívem lerakni, pedig a nyarat bőrszíjjal végigszenvedni... szóval jó kis szerkezetet rakott össze az ETA.

Előzmény: tomcat (161249)
tomcat Creative Commons License 5 napja 0 0 161249

Az Omega esetében nem igazán lehet kifogásolni az ETA szerkezetek használatát, hiszen a Swatch csoporthoz tartozik.

 

tomcat

Előzmény: öccse (161248)
öccse Creative Commons License 5 napja 0 0 161248

Valóban, az IWC, az Omega, a TAG Heuer, stb. használ(t) ETA szerkezeteket, a Rolex soha. Csak a Tudorokban korábban, most már kezd ezekbe is saját werket tenni.

Előzmény: ---:Jani:--- (161246)
tomcat Creative Commons License 6 napja 0 0 161247

www.eta.ch

A Swatch-csoport alapszerekezet gyártó vállalata. Több korábbi önáló gyártó felvásárlásából, összeolvadásából jött létre hosszú évtizedek alatt. Valjoux, Lemania, stb. utódja.

Ismertebb svájci szerkezetgyártók még az ETA beszállítóból önállósodott Sellita, a Soprod illetve idén a főleg kvarc gyártó Ronda is jelentkezett mechanikus szerkezettel. Az óragyárak kevés kivétellel ezeket tokozzák a swiss-made felirat jogos használatához.

Luxus kategórián nem tudom mit értesz, a svájci mechanikus karóra már egy jó ideje luxusnak számít, ennek megfelelően nem költségalapú hanem tisztán marketing árképzéssel.

Saját (in-house) szerkezettel viszonylag kevés gyártó rendelkezik, ilyenek például a Frederique Constant vagy a Rolexhez tartozó Tudor. És persze maga a Rolex.

Azért van viszonylag sok ETA vonatkozású hír, mert az ETA folyamatosan csökkenti a csoporton kívül értékesített szerkezetek számát, ezért a gyártók állnak át az alternatív szerkezetekre vagy valami sajátot készítenek, licenszelnek.

 

tomcat

Előzmény: ---:Jani:--- (161246)
---:Jani:--- Creative Commons License 6 napja 0 0 161246

Oké, most valami nagyon alapvetőt fogok kérdezni.

 

Kérlek titeket, ne fogjátok miatta a fejeteket, de már nagyon régóta szeretném megkérdezni: mi tulajdonképpen az ETA-szerkezet? Minek a rövidítése az ETA? Hogyan és miért terjedt el szinte minden nem-luxuskategóriájú svájci órában? (legalábbis ez a benyomásom, ahogy utánanézegettem. Ha jól értem, a Rolexig bezárólag kb. minden svájci órába az kerül, afelett meg már gondolom saját gyártású szerkezetek vannak). Bocsánatot kérek, hogy ilyen amatőr hülyeséggel zavarom a fórumot, de ahogy rákerestem, mindenhol úgy írnak erről a témáról, hogy magától értetődőnek veszik, hogy az olvasó már tudja, miről van szó. Elég lenne csak pár tőmondatban, hogy értsem, mi ez.

PhoebeCat Creative Commons License 6 napja 0 0 161245

Időm bőven van.

Köszi.

Előzmény: oys... (161244)
oys... Creative Commons License 6 napja 0 0 161244

Mondjuk P.Kiss István, a Népszínház utcában, ha van rá időd kivárni.

 

"a tokot megoldom"

Ne bízz annyira magadban!

Inkább komplett rendbetételét kérd, ezt is vállalni szokta.

Előzmény: PhoebeCat (161242)
oys... Creative Commons License 6 napja 0 0 161243

Az úttörő automata kronográf triumvirátus egyike.

A szememben az egyik legjobb kronó!

És ráadásul úgy luxusóra, hogy nem hivalkodó.

(Ezt a képességet a Breitling viselése során úgy vélem, hogy megtanulod majd értékelni.)

 

 

És az El Primero-k közül ez az egyik leginkább letisztult megjelenésű modell, az egyik legszebb változat. Eredeti acélcsattal, ez igen!

Az már csak hab a tortán, hogy ennek a másodpercgyűjtő mutatója azon nagyon kevesek közé tartozik, ami a beosztásokra pontosan mutat, ugyanis a 36.000-es féllengésének köszönhetően tizedmásodperces pontosságú mérésre képes - elvileg. Ez a mechanikus órák esetében komoly ritkaság!

Arra azonban készülni érdemes, hogy a dátum/óra beállítása a korona kihúzása során fordított sorrendű a megszokottakhoz képest!

 

Ha megteheted, kár kihagyni!

Előzmény: Chinaskii (161239)
PhoebeCat Creative Commons License 2016.09.22 0 0 161242

Üdvözletem

 

Segitségre lenne szükségem az alábbi Sicura automatához keresek perc mutatót, és szakit aki kipucolná.... csak a szerkezetet szeretném tatarozratni, a tokot megoldom.

Működik, csak rettenetes állapotban van.

Hova érdemes vinnem, Bp. és környékén?

Köszi

APT Creative Commons License 2016.09.22 0 0 161241

Egy már "modern" El-Primeroért ez jó ár, ráadásul ez egy teljesen vállalható kinézetű modell. A nagy, 36 ezres lengésszám miatt viszont szervizérzékeny, rendszeres használat esetén az 5 éves karbantartási periódust érdemes komolyan venni.

Előzmény: Chinaskii (161239)
dészáz Creative Commons License 2016.09.22 0 0 161240
Előzmény: Chinaskii (161239)
Chinaskii Creative Commons License 2016.09.22 0 0 161239

Ami érdekes fejlemény, hogy az örökösökkel beszélgetve a Breitling múltjáról kiderült, hogy az ügyvéd kollégának volt egy másik órája is, amit gyakrabban hordott és most ezt is felkínálták nekem 450 ezerért. (Ezt a család örökölte.)

 

Körülnézve az interneten (Ebay, Chrono24, stb.), ez nagyon megérné.

Az óra egy Zenith El Primero, mellékelek is róla egy képet. A kép nem saját, hanem internetről "lopott", de egészen pontosan így néz ki.

Ez (a Breitlinggel ellentétben) eredeti dobozzal-certifikáttal rendelkezik.

 

El akarják adni, de egyelőre csak egy 400 ezres ajánlatuk van rá. Szerintem 450-ért az enyém lehetne, bár nem akarok nyerészkedni, meg eleve gyűjtő sem vagyok.

 

Ami a fura számomra, hogy bár nyilván hallottam a márkáról, láttam is az órát, de nem vágom, hogy ez a típus miért annyira értékes? Csúcsminőség, rendben, de se a marketingje, se pedig a kinézete nem indokolja szerintem. Én totál laikus vagyok a topiktársak többségéhez képest, de szerintetek mi lehet az oka a magas árnak?

Előzmény: Johnny 78" (161237)
Chinaskii Creative Commons License 2016.09.21 0 0 161238

Szervusz!

 

Félreértés ne essék, a képek nem a sajátjaim, ezek a nagyszerviz során készültek.

A rossz minőségű képet, amit először töltöttem fel, amikor még érdeklődtem, nem is fényképeztem, hanem szkenneltem.

 

Az óra majdnem kész, nagyobb baja szerencsére nem volt azon kívül, hogy a karbantartás súlyos elhanyagolásából fakadóan kívülről igen koszos volt, a belseje meg tele volt nagyon durván beszáradt olajjal.

Előzmény: Johnny 78" (161237)
Johnny 78" Creative Commons License 2016.09.21 0 0 161237

Igen tudom. Viszont a fotózásba nagyon belejöttél.  :) Apropó hol tart az órád? Fog üzemelni?

Előzmény: Chinaskii (161233)
APT Creative Commons License 2016.09.21 0 0 161236

Mi más lenne? A megszokott szendvics, 2892 + DD modul.

 

Előzmény: deckwatch (161235)
deckwatch Creative Commons License 2016.09.21 0 0 161235

Modulkronó?!

Előzmény: öccse (161234)
öccse Creative Commons License 2016.09.21 0 0 161234

Úgy tűnik ez a jól bevált ETA szerkezet.

Előzmény: Chinaskii (161233)
Chinaskii Creative Commons License 2016.09.20 0 0 161233

A lünettát nem tekertem el, de a fényképezésnél úgy látszik, hogy el lett tekerve, én is látom.

Egyúttal azt is tudom, hogy ennek semmi jelentősége nincs. Ez egy mindkét irányba tekerhető lünetta az óra specifikácója szerint. Nincs jelentősége, tényleg.

 

Nézzünk egy képet a belsejéről:

 

 

Előzmény: Johnny 78" (161231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!