Keresés

Részletes keresés

rtivi Creative Commons License 2014.02.19 0 0 151683

A kínaiak nálunk már a szuterénben  működtetik az üzleteket, szoláriumoznak, kereskednek. És kőkemény érdekérvényesítéssel. 

Előzmény: ronin s8 (151682)
ronin s8 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 151682

Ez már tényleg lassan filozófiai, gazdaságtörténeti kérdéssé alakul. :-))

Számomra a nagy kérdés az, hogy miközben Kínában felnőtt, kialakult egy erős középréteg, addig a Közép-Kelet Európában fájó elrévedéssel emlegetett ún. "polgári" osztály (és ami itt gyakorlatilag teljesen eltűnt, de inkább lecsúszott) számára kialakított "svájci óra" ugyanolyan indokolhatatlan luxus marad, mint 100 évvel ezelőtt, amikor még vastagon létezett ez a réteg. Ma Kínában 300 millió gazdag ember él egy központosított, patkányvírust dédelgető, és csak a saját gazdasági érdekeit néző erős államszocializmus alatt, ami most már kimondva is kapitalista gazdasággá alakult, és ez csak tovább erősítette a politikai hitelét, mert hiszen képes volt ezt a másfél milliárdos népet a Kánaán szélére sodorni ;-) Ez a 300 millió pontosan a fele Európa népességének, és megegyezik Ameróka lakosságának számával.

Ez a gyakorlatban a külföld számára azt jelenti, hogy Kína ma megkérdőjelezhetetlen gazdasági hatalom, aki iszonyatosan erősen rányomja a bélyegét minden ország gazdaságára. Ezzel párhuzamosan a patkányvírus hordozója, ami meg azt jelenti, hogy magasan szarik minden kintről érkezett, és akár évezredek óta dédelgetett jogra és szokásra, mert ennek a tömegnek ennie kell. Ezért támogatja a külföldi piacok tönkretételét, a hamisítást, és a dömping árazást. Kínában sohasem volt demokrácia, mert ha véletlenül rossz volt az időjárás, milliók haltak éhen. Ekkora tömeget csak diktatórikusan lehet irányítani, vaskézzel. A demokrácia megmaradt a szélső ballib demagógiájának. (De hogy lássátok, valójában nem politizálok, elárulom, a jobblib is ezt a demagógiát használja.) Tehát az elkövetkező évtizedekben, és lehet, hogy 100 évben Kína hugyozza a Golf áramot, és ő fingja a passzát szelet a világban. 

Európának két lehetséges zsákutcája marad: vagy egy jóléti skanzenné szűkül, és az ázsiai elit nyaraló és ingatlanbefektető helye lesz, vagy egy Észak-Afrikai félgyarmati bérmunkaadó provincia marad. Magyarországra nagyjából az utóbbi sors vár... Itthon egy Citizen, Seiko, Casio tűnik realitásnak, és a "svájci óra" a rabszolgatartó réteg kiváltsága marad továbbra is.

Előzmény: APT (151680)
APT Creative Commons License 2014.02.19 0 0 151681

Azért nem olyan katasztrófa ez a szerkezet (a Lemania 5100-ak többsége is három évtized múltával is köszöni szépen, jól van) - műanyagot olyan helyen lehet találni benne, ahol tényleg kicsi az igénybevétel. Alapvetően tartóelemként, és a dátumszerkezet lassan mozgó, kis erőket továbbító kerekeinél. Ez azért nagyon tartós tud így lenni - a teljesen műanyagból készült, de amúgy jól átgondolt, jól kivitelezett 70/80-as évekbeli asztali-fali kvarcóra-szerkezetek többsége tökéletesen működik 2-3 évtized után is, a kopások sem jelentősek, elmennek még egyszer ennyit.

 

De az viszont nem is kérdés, hogy ez nem egy felső, de még csak nem is közép-kategóriába illő megoldás, látvány. Bárki bármit mondjon - egy 1-2 ezer dolláros mechanikus svájci karstopper az luxusóra. Lehet, hogy nem a non-plus-ultra kategóriából, de akkor is luxusóra, pont úgy, ahogy egy S-osztályú Mercedes, egy 7-es BMW az luxuskocsi, a legegyszerűbb kivitelében, a legkisebb motorjával, felszereltségével is egyértelműen luxuskocsi, akkor is, ha bőven van onnan feljebb is... És mivel luxuskocsi, így nem lehet benne olyan megoldásokat, olyan anyagokat, olyan kivitelezést alkalmazni, mint mondjuk egy Daciában, legolcsóbb Kiában - akkor sem, ha amúgy azok az anyagok, megoldások a célnak akár ugyanolyan jól megfelelnek...

Előzmény: Szepy2884 (151678)
APT Creative Commons License 2014.02.19 0 0 151680

A tulajdonosi szerkezet önmagában nem lenne gond (valójában nem volt sokkal tisztább, kevésbé cifra korábban sem a legtöbb cégnél...), inkább ott van a probléma, hogy a terület összeszűkülésével párhuzamosan az innovációs költségek elszálltak a csillagos égbe. Ma olyan költség egy aztán nem százezres-milliós szériában gyártott saját szerkezet kifejlesztése és gyártásba vitele, hogy akkor is drága luxustermék lesz belőle, ha amúgy egy Pobeda minőségű-színvonalú konstrukcióról van szó... A gépi háttér is teljesen polarizálódott - nagyon-nagyon drága, ugyanakkor nagyon termelékeny CDC berendezések kaphatók, amelyekkel gond nélkül lehet olcsón-tömegesen előállítani mondjuk fogaskerekeket, csapágylemezeket, tényleg kiváló minőségben - milliós darabszámban...

Ha viszont pár tucatról van csak szó, akkor a fajlagos költségek katasztrofálisak, marad a bérmunka, vagy az egyedi reszelgetés - amit meg a munkaerő elszállt költségei drágítanak meg...

Erről nyilván nem a gyártók tehetnek - ez egy folyamat, abban a Svájcban, ahol száz éve még szó szerint éhbérért látástól-vakulásig reszelt egy egyébként ügyes kezű, rátermett szakember - ott ma a világ egyik legfejlettebb jóléti állama van, olyan munkajogi szabályozásokkal, aminek eredményeképpen ugyanaz a szakember fajlagosan több tízszeres, akár százszoros költséggel végzi el - ugyanazt a munkát. Az eredmény nem is lehet kétséges...

Előzmény: Wreck Diver (151679)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151679

Persze, elvégre a Vacheronnak is olyan tulajdonosi gárdája volt az elmúlt
50 évben csak, hogy simán felvehetnék a versenyt a Jaguar-ral, vagy az Aston Martinnal. :D

A középszerű tucatáru az élet minden területén lassan
különlegesnek számít. Elég megnézni a mobiltelefonok piacát,
az autókat, sőt akár a kapható köyveket is. Minőség a kanyarban nincs már...

Előzmény: APT (151676)
Szepy2884 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151678

Az eszem megáll! Ez undorító! Ez egy rakás hulladék!

 

Különösen annak tekintetében, hogy annyiba kerül amennyibe! Mert ha egy swatchba pakolnák bele, akkor még hadján. De erről persze szó sincs! Ezek a vackok 100 ezer+ kategóriásak. Ezért ennyiért ez rablás. Ennél még a 30 ezer forintos Seiko 5 is messze jobb és korrektebb! Sőt!

 

De nincs új a nap alatt. Az első munkahelyem jut ismét eszembe. Mérnökként végig kellett néznem hogy váltja le az acél fogaskerket a szinterelt aztán meg a műanyag. De a termék ára nem, vagy csak alig csökkent. 

 

Köszönhetően a "fantasztikus managereknek" meg az ő "mégfantasztikusabb cost saving projectjeiknek". 

 

De a reklamációk, a selejtek, és a garanciális problémák a mérnökök hátán csattantak, akik hiába szóltak annó jóelőre hogy ez lesz! Senki nem volt rájuk kíváncsi.

 

Undorodom az egésztől! Időzített hulladék termelés! Gratulálok!

Előzmény: thoms66 (151660)
ronin s8 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151677
Nem kell azt szégyellni, főleg ha arany! Kérünk fotót a szépségről! :-))
Előzmény: bbuffy (151672)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151676

Ilyen alapon, ha bekukkantasz az ETA-hoz, jóformán mást sem látsz a szalag mellett dolgozni, mint bevándorló vendégmunkást. ;-)))

A cég feje meg a Libanonból bevándorolt Hayek fia. ;-)))

 

Az igazság az, hogy ez engem különösebben nem is zavar. Sőt, egyáltalán nem. Ilyen a globalizáció. Az zavar, ha középszerű tucatárut kapok, és közben azt akarják velem elhitetni, hogy valami nagyon különleges, másnál jobb, egyedi portékát kaptam. Ez nem tetszik...

Előzmény: Wreck Diver (151675)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151675

Persze. Volt egy 2903-as seagull kronóm. Igen jó minőségűnek tünt az is.

Engem nem is a minőség zavar.
Pl. a kínai légierős kronóból szívesen tennék egyet a szekrénybe.
6497-98-ból meg már annyit csinálhattak, hogy szerintem már rég letermelték
azt a mennyiséget, amennyit az Unitas és az ETA összesen valaha készített.
Már jobbnak kellene lennie, mint az eredetinek.

Inkább az bánt, hogy ez lesz a svájci óraipar jövője.
Kínai szerkezetek swiss made felirattal...

Ez egy lépcsőfokkal nagyobb pofátlanság azért,
mint 2824-eseket BR01-nek, és unitasokat OP akárminek titulálva vagyonokért adni.

Hozzátéve, hogy biztosan nem véletlen, hogy nem az eredeti Panerai-ok
koronája törik, mint a ropi, hanem a kínai hamisítványoké.
Tehát azért némi hozzáadott érték csak van a reklám mellett ahhoz az etához.
Nyilván az árkülönbözettel köszönőviszonyban sincs, de akkor is számít.

Pont azon gondolkodtam, hogyha a Claro felhúzna egy gyárat Genf mellett,
és kicsit ráfeküdne a finiselésre, vajon lenne-e gerincük beütni nekik a Genfi pecsétet?
Lassan odajutunk, hogy lenne...

Előzmény: APT (151674)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151674

Lehetséges - de valahol éppen arra próbáltam célozni, hogy nem biztos, hogy annyira szemét fog érkezni Kínából...

Rettenetes gyorsasággal javult fel a minősége a kínai óráknak - túlzás nélkül rá lehet most már többségükre mondani, hogy semmi baj sincs velük, és nagyon valószínű, hogy hosszú távon sem lesz. Nem több, mint bármi mással. A legutóbb egy órában általam mért kínai Unitas klón kidolgozottságára semmi panaszt nem lehetett tenni, ha nem tudom, hogy nem ETA, elhihettem volna annak is. A pontossága meg kimondottan meglepett - nyílegyenes, megingás nélkül vonal a vibrón, pozícióváltásra is csak alig rezdült - szerintem simán belefért volna a kronométer-minősítésbe.

Ez már nem az a bóvli, amit sokan asszociálnak rá. Ha ez még tovább javul - akkor ugyanaz a történet lesz, amit az Európai és USA autógyártás átélhetett a Japán, majd Koreai autóipar kapcsán - először kiröhögték őket (és főleg eleinte teljesen megalapozottan), később már csak lenézték, végül megtanulták rettegni őket...

Előzmény: Wreck Diver (151671)
oys... Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151673
bbuffy Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151672

Kösz.:-)

be is került egy rózsaarany a dobozba. Esküvőre kellett öltönyhöz, erre hibátlan, és szép is sztem. Olyan nagypapásan egyszerű.:)

Amúgy meglepő ebben az árban a zafir, a Rhonda belső meg teljesen jó. 

Előzmény: ronin s8 (151626)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151671

Ez eddig rendben is van, illetve nincs. :)

De az, hogy kínából alkatrésznek behordott seagullokat
finiselnek kicsit szebbre, és a svájcban gyártott főelemek ( rotor pl. )
miatt röhögve rányomják a swiss made feliratot, még ehhez képest is botrányos.

Csak a luxusipar fog jól járni, amikor a luxus alatti szegmensek kínai konténerekből
összepakolt szerkezeteket fognak tokozni swiss made logóval, csak mert a szerkezet értékének
bőven több, mint 50%-át adja majd a rotor meg a rugóház. Mert ugye svájci kivitelben ez a
két alkatrész már körökkel megveri árban a darabokban érkező kínai werket...

Ennek hosszútávon szerintem az lesz a következménye,
hogy silány - a swiss made mögé bújtatott - szemétdombbá válik az eddig legalább
valamennyire minőségi ETA tokozó szegmens. Mert nem kétlem, hogy ezeknek
a cégeknek vajmi keveset fog számítani a minőség.

Ehhez képest az ETA a több évtizedes konstrukcióival,
meg az Unitastól és másoktól a 70-es években bevásárolt werkjeivel egy angyal.
Megtehetnék, hogy 2-3 alkatrészen kívül mindent kínából hordjanak be. De eddig nem tették.
Majd a Claro és a hozzá hasonlók megoldják ezt a problémát.

A luxusvásárlók ellesznek továbbra is, ahogy az őket kiszolgáló gyártók is.
De a mondjuk félmilliós árkategória alatt új órát vásárlók vagy elözönlik a használt piacot,
vagy vehetnek Seiko-t 10 év múlva, ha rendes órát akarnak.

Előzmény: APT (151668)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151670

Nem, nem biztos, hogy így lesz. És ahogy írtam, nem is az igazi luxusgyártókat féltem - hanem úgy általában a "svájci óraipar" ami szerintem lassan megkérdőjeleződik.

 

Hogy egy párhuzammal megvilágítsam, mire gondolok - itt van példának a hatalmas múltú, sok területek úttörő brit autóipar. Nos, pár állócsillaga most is van, a Rolls, a Bentley, az Aston Martin ma is fogalom, és remekül fogy is. Jól cseng még és keresett a Jaguár is, a tulajdonosi, esetenként a műszaki háttér - hát, az meg olyan, amilyen, de a jelek szerint ez a vevőket nem zavarja.. Jobban fogy a BMW motoros Rolls, mint valaha...

Ám ettől még maga a nagybetűs "brit autóipar" voltaképpen megszűnt létezni. Az átlagember már nem brit autóval jár ott sem, saját márkák gyakorlatilag nem is maradtak, gyártás sem nagyon.

 

Nos, a Patek, a Rolex, a Vacheron, a Cartier nem fog eltűnni. Meg az IWC, a Breitling, az Omega sem. De az, hogy ténylegesen mi is lesz belőlük..?.. Ez most még aligha megjósolható.

 

Mindenesetre nekem az előbb tárgyalt, fülig műanyag kommersz szerkezetek ezerdolláros és afeletti árfekvésű "minőségi svájci órákban" valahogy nagyon nem állnak össze. Meglehet, hogy a piac ezt gond nélkül benyeli - de én nem...

Előzmény: ronin s8 (151669)
ronin s8 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151669

Ez biztos így lesz....? 

Az ETA ezerrel nyomul az olcsóbb, már nem javítható, és műanyag szerkezetekkel is. Gondoljunk a Swatch órákra. A Swatch Group-ot egészében lenne érdemes tekinteni, nem csak az ETA luxus szegmensbe szánt szerkezeti előrehaladásait. 

A luxus ipar amúgy rakéta sebességgel halad felfele, még a válság sem ingatta meg, sőt! Soha nem érte meg jobban Louis Vuitton vagy Cartier részvényeket venni, mint az elmúlt 10 évben, és ez a tendencia tovább erősödik. Én nem látom, hogy ne lenne növekedési lehetőség a luxus iparban.

Előzmény: APT (151668)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151668

Nézd, az alapvető probléma ott van, hogy amit ma például az ETA a kezéből kiad, az 99%-ban olyan ipari tömegtermék, amit igazándiból akármelyik felkészült finommechanikai gyártó képes reprodukálni. Eleve sokatmondó, hogy azért tudják a kínaiak a 7750, 2824, 2892 klónjait zavartalanul gyártani, mert 40-50-60 (!!!) éves konstrukciókról van szó, amelyeknek réges-régen lejárt mindenféle jogvédelme. Még a "legfrissebbnek" nevezhető 7750 is az idén lesz kereken 40 éves, a többi még régebbi, 40/50-es évekbeli Eterna alapokra nyúlik vissza...

És ez nem lenne baj, ha nem olyan marketing-körítéssel próbálnák a hovatovább historizáló őslény konstrukciókat eladni, hogy ez valami különleges műszaki teljesítmény, kész csoda, és ezért kerül vagyonokba...

 

No, ez nem működik, ebből újra válság lesz - olyan, amit egyszer már a 70-es években megértek.. Akkor a japán kvarcdömping söpörte el az útból szinte teljesen a svájci óraipart. Most nem igazán ez fenyegeti őket - inkább az, hogy végképp beszorulnak egy nagyon szűk, mozgásteret, növekedési lehetőséget már nem nagyon adó luxus-szegmensbe, a tényleg nagyon drága és valamiért legalább kicsit egyedi-különleges dolgok megmaradnak, eladhatók lesznek - de a "tömegáru" elhal...

Előzmény: Wreck Diver (151667)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151667

Legalább csináltak valamit. Manapság ez már eredmény. 
Sőt, az ETA-nál egyenesen evolúciós lépés. :)

A Claro Semag swiss made státusza viszont szerintem gyomorforgató.
Undorítónak tartom az évről évre híguló swiss made kritériumokat,
amik megengedik ezeket a fajta mutatványokat.

Lassan eljutunk oda, hogy a klóngyártó kínai fogja hajókonténer számra hordani
a kevésbé elcseszhető alkatrészeket az ETA-nak. Ha ugyan még nem tartunk ott...

Előzmény: APT (151666)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151666

Azért annyira ne ájuljunk el: ez a teljesen megszokott ETA2824, egy excentercsavaros billegővel. Valójában nem olyan nagy durranás állítani ezt a billegőt (konkrétan egy csavarhúzó kell hozzá...), a többi meg ugyanaz, csereszabatos a többi/korábbi családbeli ETA-val.

 

Valójában nyomorultul hiányoznak a valódi újdonságok, és a minőség is kezd a középmezőnybe beleszürkülni - nem azért, mert az ETA rosszakat gyárt, hanem azért, mert a közvetlen versenytársak őrült tempóban jönnek fel, a Selliták, Claro-Semagok igazándiból már nem rosszabbak semmivel sem, de lassan felzárkóznak a kínai klónok is.

Előzmény: Wreck Diver (151661)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151665

Kellene egy értékelhető kép, de ránézésre egy "szokásos" rém egyszerű pecek-gátszerkezetes olcsó 70-es évekbeli divatóra, kopott tokkal - pár száz forintos tétel a piacokon.

Előzmény: g.maria (151663)
APT Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151664

Ez a werk az amúgy nem rossz emlékű egykoron volt Lemania 5100 leporolt, és még tovább optimalizált-egyszerűsített változata.

És annak ellenére, hogy a korszerű gyártástechnológia és jó minőségű szabályozó eredményeképpen pontos, jó jellemzőkkel rendelkező szerkezet - bizony szerintem is igazad van. Ez egy kifejezetten olcsó, "eldobható" kategóriás jellemzőkkel bíró szerkezet, valahol a régi EB, Baumgarten pecekjáratos stopperszerkezetek "méltó utóda", általános minőségben, összképben egy Seiko 5 is jobb nála (még egyszer: a nagyon korszerű, jó billegő-hajszálrugó miatt pontosságban nem - az rendben van!).

Ezt több százezres, a világ nagy részén igenis már minőséginek tartott, "prémiumgyanús" órákba betenni - megkérdőjelezhető döntés. Üzletileg sem értelmezhető igazán, mert nem hiszem, hogy akkora megtakarításról lenne szó, amit ne bírnának el a szóban forgó órák (10-20 eurós többlet-ráfordítással rendesen kidolgozott, fém alkatrészek, korrekt kőcsapágyak lehetnének ott is, ahol most tobzódik a műanyag).

 

Ez sajnos annak a szomorú jele, hogy átvették az uralmat a menedzserek és a költségmérnökök.

Előzmény: thoms66 (151660)
g.maria Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151663

szép napot!tudna valaki segíteni ennek az órának az áráról?köszönöm

Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151662

Muszáj a műanyag.
Már 150 éve is tudtak jóformán az örökkévalóságnak órát készíteni.
De az manapság a legtöbb cégnek már nem buli, ha valami nem kopik el. :))

Előzmény: thoms66 (151660)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151661

Érdekes irányba indult el ezzel az ETA.
Szerintem ezt a kalibert nem fogják tokozóknak árulni.
Nyilván valami kifinomultabb külsővel landolni fog a technológia
a Longines-nél is. Ez komoly előny lesz a hasonló árban tokozókkal szemben.
Feltéve ha nem dobják ki teljesen a piacra ezt a szerkezetet is. De én kétlem.

Azért ez a "dobjuk el a hajszálrugókulcsot és fejlesszünk
Rolex microstella és Patek gyromax irányban" komoly dolog.
Legalábbis az ETA-tól nem számítottam volna rá...



Az már más kérdés, hogy a Ronin topiktárs által leírtakhoz jutunk ezzel is.

A gyárban, lézerrel szabályozott óra, amely szükségtelenné teszi
a szokásos - órás általi - kézzel való szabályozást.
Tehát ha nagyszervíz után-közben mégis szükség lenne a szabályzásra
( márpedig szükség lesz rá ), akkor gyári szervíz, vagy kapásból gyár - Svájc.
És ha csak a lézeres megoldással szabályozható? 
Ezzel még a Rolex féle microstella célszerszámos megoldásra is alaposan rávernek.
Valójában akkor ez a GP constant escapement kategória lesz, legalábbis szervízben. :)

Előzmény: Exebeche (151657)
thoms66 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 151660

Nem a Certina-nál reszelték hanem az ETA-nál :-)

 

Ebben is meg a Tissot Powermatic 80-ban is egy  ETA C07.111 olcsósított szerkezet dolgozik.

A legújabb ETA szerkezetekbe nem szégyellnek műanyagot is rakni. Itt azokat a mechanikus calibereket értem amik száma "C" betűvel kezdődik.

 

Például egy ETA C01.211 automata chronograph szerkezetről kép:

 

 

 

 

 

 

Ezekben is ez van :-)))

 

Hol van már a Svájci óragyártás.

Előzmény: Exebeche (151657)
python 357 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151659

Hagyjad!:))))...........

Előzmény: Explorer2 (151658)
Explorer2 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151658

Milyen autómárka reklám? A Ray Ban Aviator napszemüvegen meg a repülőgép-reklám zavar. Tényleg nem beszélünk egy nyelvet - pedig nem is nekem írtad. Anélkül mondom ezt, hogy kedvelném a Breitling-kvarcokat. Nem akarom megtudni, hogy az IWC, a TAG-Heuer vagy a Panerai autógyártókra márkázott termékeiről mi a véleményed... Reklám? Azt a betyárja, kicsit drága lenne felületnek, nem?

Előzmény: natureins (151656)
Exebeche Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151657

Volt már?

http://www.hodinkee.com/blog/hands-on-with-the-tissot-powermatic-80-chronometer-live-pics

Ez nekem nagyon tetszik és a járástartaléka is rendben van. Nem tudom csak én gondolom-e így, de a 40-45 óra járástartalékot picit keveslem.

Mindjárt más, ha a duplája áll rendelkezésre.

 

De mint látom, a Certinánál sem voltak restek egy változatot reszelni.

Bármelyiket szívesen viselném...

 

natureins Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151656

Lehet zavaros, mert valószínűleg nem egy nyelvet beszélünk. Van egy Seiko 1977-es digitális aranyozott órám, egy jóbarátomé volt, nekem adta, már nem él.. De nem csak azért van kisugárzása annak az órának, mert emlékhez kötődik, mert anélkül is egyszerűen szép, hanem van egyfajta varázsa. Talán A breitling kékszámlapos óráját tudnám megemlíteni amire rámondom, hogy egyedi, de azzal se engem célzott meg a gyártó, mert nem hat meg az autómárka reklám rajta, sőt kimondottan irritál..

Mindegy, nézelődök tovább, hátha kiszúrok egy ízléses darabot ami nem 6 nullától indul.

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151655

Eléggé zavaros, amit itt elöadsz:-(

Előzmény: natureins (151639)
tomcat Creative Commons License 2014.02.17 0 0 151654

Ha valóban érdekelnek az órák és elfogadsz egy tippet, szerintem fuss neki még egyszer...

"Elkezdtem az interneten a létező összes fellelhető modellt feltérképezni."

Ez bizonyára komoly meló lehetett, főleg hogy a végén eljutottál egész az Invicta márkához.

Számtalanszor szerepelt a fórumon Mechanikus topiktárs évtizednyi munkája, óraszerkezetekről, pontosságról, mérésekkel alátámasztva, olvasnivalónak szerintem hasznos lehet, ha tényleg komolyan érdekel a téma:

http://www.mechanikus.hu

Jól árazott automata mechanikus órának egyébként ott a Seiko5, számtalan változatban megveheted, van annyira strapaóra, mint a 20 éves kvarc Casio-d.

Ha viszont csak egy divatórát keresel, mert a kinézet számít, akkor nem feltétlenül ez a fórum fog segíteni, fordulj egy stylisthoz.

 

tomcat

Előzmény: natureins (151639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!