Az én tapasztalaton is az, hogy csalihalnak, a küsz a legjobb akár élő, akár taposott, szeletelt formában. Fényes, szagos, ahogy egyetlen másik csalihal sem.
És hogy alá is támasszam az elméletemet egy kis gyakorlattal is...
Egyszer az RSD-n voltam néhány napot egy horgásztanyán, ahová nem elsősorban pecázni mentem, de egy napijegyet azért vettem.
Békéshalból szinte nulláztam nappal, na de este...!
A helyi erők, a stég bejáró melletti, 50 centis vízből fogtak vörösszárnyúkat, mert szerintük az a legjobb rablózni.
Én nekik is mondtam, hogy kurvára nem, csak ti lusták vagytok kiseggelni a sokkal nehezebben megfogható snecit. (ott, valamiért, tényleg kínlódva lehetett összefogni 6-8db, méretes küszt)
Na de én 2 órás pecával, kiszenvedtem 4-5 darabot és meg is fogtam vele a magam sűllőit, csukáját és volt szakításom is, meg üres bevágásom, tehát mozgalmas 3-4 óra volt a sötétban, miközben a többieknek, kapásuk sem volt a vörösre.
Persze avval magyarázták, hogy véletlen betaláltam a "süllőutcába".
Aha! Persze!
Többször egymás után, idegen pályán, korom sötétben.
Visszaengedtem mindegyiket és további jó ücsörgést kívántam, de nekem most föl kell mennem sörözni a haverokkal. (egy picit jólesett arcoskodni, a sok, okoskodó öregnek)
Még valami érdekesség. Van egy méretes kerti tavam, amibe tettem fogassüllőt is. A legnagyobbat (kb 35 cm-es) éppen ma este láttam vadászni.
A híd alatt van három reflektor, ami bevilágítja a vízfelületet. Most nagyon tiszta a víz, fenékig lelátni (kb 1,8 méterre).
Egész nap a fenéken dekkol az árnyékban. Este feljön vízközbe és lassan úszik. Könnyen lehet azonosítani, mert világít a szeme a reflektorfényben. A kishalak általában a fényben rajzanak, nyáron a világítás az esztétikai szerepe mellett a rovarokat is odavonzza, így kvázi önetetőként működik.
A süllő látszólag közönyösen cserkészik. Amikor lőtávolságba kerül egy kishal, hirtelen meglódul, legfeljebb egy métert, talán annyit sem. Ha nem jön be, akkor folytatja a tettetett érdektelenséggel történő úszkálást.
Idén szépen növekedett, ezzel párhuzamosan a kishalak, főleg a snecik elkezdtek fogyatkozni. Tavaly még több száz volt, mostanra talán ötvenre fogyatkozhattak annak ellenére, hogy van természetes szaporulat is. Hétvégén gondoskodnom kell az utánpótlásról, úgyis gyűjtöm őket fagyasztani.
Ahogy elnéztem, az aranykárász ivadékokat nem nagyon zaklatja. A sneciknek és esetleg még a bodorkáknak van okuk rettegni.
Ezektől és a Macmester által másodiknak javasolt fém VIB-ek 20 grammos méretben a bottól és zsinórvastagságtól függően 50-70 méter távolságra eldobhatók. Szóval partról is elég jól lehet velük operálni. Akadós terepen viszont elég problémásak, mert a meder felett jönnek vissza, sőt én közben néha le is ejtem az aljzatra egy pillanatnyi megállítással. Szóval ajánlott az ócó kínait venni, mert ha beszakad nem fáj annyira.
Süllőre és harcsára is használom, de a balin is odfa-odacsap neki.
A Macmester által elsőnek berakott képen lévők inkább csónakból közelre használhatók, mert műanyag testűek és aerodinamikailag nem is a távdobásokhoz vannak optimalizálva.
Az RSD-n a dömsödi szakaszon megmozdultak a ragadozók. Ez már az őszi szezon kezdete lehet.
Hétvégén egy napot tudtam a parton lenni, szokás szerint pergettem. Egy igen remek balin (45-50 cm között) és egy kb 30-as fogassal indítottam a napot. Este megakasztottam egy 2,5-3 kg közötti fogast, de szákolás közben lerázta magát. Már azt hittem megvan a karácsonyi süllőm...
Hétfőn meló után 17 órakor visszamentem a lemaradt süllőért, de az már nem jelentkezett vissza.... :-(
Jött viszont egy 20-22 cm-es fogaska, aztán egy 55 cm-es kisharcsa (fénykép). Aztán pár perc múlva a part melletti sekélyebb vízben valami böszme nagy dög odavágott. Lassan és komótosan, de folyamatosan elindult felfelé. Esélyem sem volt a 13-as fonottal, vitte magával az új kínai világító VIB-emet is... :-(
A zsinórom kb egy méter hosszan volt taknyos, plusz az 70 cm-es fluorkarbon előke, amit letépett.
szombat este fél nyolckor, már sötétben gyönyörű kapás, bevágok, megakad. a klasszikus módon elkezdem kihúzni, érzem, hogy talán elvihető méret (5 kiló alatti). mielőtt az akadóhoz (tuskósor) érne, egy nagy ütést érzek a boton, és valami iszonyú erővel letép az orsóról legalább 50 méter damilt (a fék a 0,32-es előkéhez, keményre állítva), semmit nem tudok csinálni, csak tartom a 390-es surf botot. elszakad az előke. az a gyanúm, rárabolhatott a pontyra egy harcsa. 50 éve horgászom, de ilyet még sosem éreztem,csak egyszer, mikor a Balcsin egy vitorlás tőkesúlya felszedte a damilomat . 😲 ma hallottam, hogy a múlt héten nagyon mozogtak a harcsák a zsilipnél.
Varázsütésre, ahogy lehült a víz, megjelentek végre a halak is Keszin. Ami érdekesség hogy a hajnali órák a kapósak (6-7:30 között) és utána 11-12 után jön egy hullám. Az első etapban márnák (még csak kicsik), szilvák, a másodikban pedig a koncérok, paducok. Lehet ez utóbbiak későn szeretnek kelni..
A sötétben még persze feeder, világítópatronnal, aztán ahogy kivilágosodott jöhetett a bolo.
Ma a legszebb ami jött az egy 1-1,5-es koncér volt, jót verekedtünk a 7-es medium Aria-val. Sajnos egy még nagyobb elment és amúgy is egy csomó rossz akadásom volt, nem nagyon értettem miért.
Ha valaki azt mondja nekem egy hónapja hogy ilyen ősz lesz, körberöhögöm. :)
na tessek elvihetted volna 400 ezerert az en 5 meteres algyoi gyartasu 100 kilos alu csonakomat is :-) meg 800 000 -ert a 12 uzemoras 20 loeros oninditos suzukimat is.. De nem, nem jottetetek addig amig el nem kelt :-) A rendszamos uj 3 eves trailer is gombokert kelt el :-(