Keresés

Részletes keresés

TopGun111 Creative Commons License 2002.05.03 0 0 220
Szia Somap!
Tegnap megneztem a fat es feltettem az ablak parkanyra. Eszak-Eszak keletre nez az ablakunk. Viszont ugy vettem eszre, hogy mar nagyon sok a sarga level rajta :(( sot! van ket harom level ami megbarnult es elszaradt, igaz, hogy vannak pici uj hajtasok, de nem tudom, hogy ezek szombat ota jottek-e rajta? megint megontoztem, kiprobalom a martogatasos ontozesed is. Holnap delutan nem mesz ki veletlenul a Jozsef A muv. hazba a kiallitasra? mert en 2-3 korul biztosan kimegyek es ha Te is ott leszel esetleg beszelgethetnenk szemelyesen ha benne vagy?
Előzmény: somap (216)
somap Creative Commons License 2002.05.03 0 0 219
Üdv Mindenkinek!
A "szobabonsai" lehűtésével kapcsolatban (pl. Kinai szillel) is ugyanez a tapasztalatom. Az üzletben azt mondták, nem télálló. Nagy Árpáddal beszélgettem és elmondta, hogy talajtakarással jól bírja a telet. Nálam kivállóan áttelelt szabadban.
Tud valaki tanácsot adni magról nevelt tölggyel kapcsolatban? Tavaly ültettem, most kelt ki. Mikor kéne majd átültetni? (2-3 éves magonc korában?)
Somap
Előzmény: endru (218)
endru Creative Commons License 2002.05.02 0 0 218
Az Osmocot műtrágyáról és a többi hozzászóláshoz.
A Osmocot ugyan eléggé drága de tapasztalatok szerint kiváló. Nagyon kevés kell belőle 2 vagy 3 liter földbe egy csapott mokkás kanál.
A mártogatásos öntözést nem szeretem, mert ahogy a fölösleges viz kicsurog a tálból vele megy a tápanyag egyrésze.
A Carmonával nincs tapasztalatom, az én (német) könyvem +10...+18 fokot ir a teleltetésre, de sajnos ezek a könyvek nem a magyar viszonyokat veszik alapul, és sokszor a szerző csak hallotta vagy olvasta mit kell tenni. Az én 2 serissám minusz 3 fokig lehült a télen és szebb mint amit a fűtött szobában tartottam.
üdv
Gabinet Creative Commons License 2002.05.02 0 0 217
Sziasztok........Gyönyörűen hajt a Tölgyfám. Úgy tűnik, hogy jól érzi magát. Tegnap a Börzsönyben jártunk. Találtunk egy sarjerdő táblát. Hát ha azt mondom, hogy a bőség zavarába estünk, akkor nem mondok sokat. Gyönyörűséges növényeket láttunk. Azt hiszem, hogy szerzünk engedélyt és az ősszel megpróbálunk gyűjteni.
somap Creative Commons License 2002.05.02 0 0 216
Szia 111!

Én mindig "mozgattam" a fát. Én "mártva" locsoltam. Van egy nagy lavórom és beleteszem a fákat úgy, hogy a víz ellepje a földlabdát. Utána hagyom, hogy a felesleges víz kifollyon a tálból és csak azután teszem vissza a fákat a helyükre. Én speciel Carmonával kezdtem ezt a hobbit amire mindeki azt mondta, hogy "szép fa, de két hónap után kidobhatom". Ennek már 5 éve. Azóta szaporítottam róla egyedeket. Teleltetés volt a legcikibb. A szakkönyv azt írja, hogy 15 fok alatt megdöglik, de kivállóan telel 18 fok körül. Olyan ablakunk volt, hogy a két ablakszárny között elfért a fa. Oda tettem télre. Többször előfordult, hogy a tál hozzáfagyott az ablaküveghez, tehát kb 0 körüli hőmérséklet lehetett a fa körül. ÉL a fa, lehet hogy nem olvasta a róla szóló szakirodalmat? :-)
A fádat ha jól csinálod nem fogod elveszíteni. Figyelj rá és szeresd. Ez az egész hobby lényege. Szeretni kell a természetet a fákat. A növények meghálálják a törődést.
Nekem délelőtt árnyékmentes volt a serissa helye viszont délután félárnyékos. Nálam bejött. Ahol a legtöbb szobanövény jól érzi magát ott a serissa is biztos elél.
Kérdezz bártan! Nem lehet butaságot kérdezni, csak esetleg bután lehet feltenni a kérdést.
Somap

Előzmény: TopGun111 (215)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.02 0 0 215
Koszi! Semmi baj, nem veszem a szivemre a "cinikus" megjegyzest. Azt hallottam, hogy az ezercsillag fak nem szeretik ha mozgatjak oket, azt meg elturi ha atteszem az ablakba? nem baj, ha tuzo nap is erni fogja? bocsi ha Neked termeszetes dolgokat kerdezek, de mint kifejtettem TOK KEZDO vagyok ebben a temaban es mivel nagyon reg vagyom egy bonsai-ra nem szeretnem elvesziteni a "kicsiket" :)
Előzmény: somap (214)
somap Creative Commons License 2002.05.02 0 0 214
Szerintem a száradással most nem kell foglalkozni, különösen akkor, ha jönnek az új hajtások. 15-20 levél egy "kifejlett" fánál semmiség.
A használati utasítás jó dolog. Nyugodt lehetsz, hogy minőségi árút vettél. Andrást nincs szerencsém ismerni így a fáit szinten nem láttam.
Konvektor nem szerencsés a fának télen, mert gyorsan szárítja a növényt, bár nyáron ritkán fűt az ember így az égéstermék is kevésbé "mérgezi a fát", szerintem nyáron nyugodtan tarthatod az ablakban a bonsaiodat. /bocs a cinikus megjegyzésért./
Somap
Előzmény: TopGun111 (213)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.02 0 0 213
Szia Somap!
"mezitlab" vettem a fat, semmi csomagolasa nem volt es irtam, hogy a Budai arboretumban vettem a kiallitason, a mult szombaton a Marczika Andras nevu, (a nevet azert tudom, mert adott egy "hasznalati utasitast") gondolom bansai "tenyeszto"-tol. Eleg sok level sargult meg hirtelen, tegnap delutan vettem eszre, kb 15 level sargult meg. Ablakban nem tudom szerencses-e tartanom a fat? mivel az ablak alatt gazkonvektor van, ami a szabadba nyilik.
Előzmény: somap (212)
somap Creative Commons License 2002.05.02 0 0 212
Szia 111!

Nem tudom milyen "külalakban" vetted a fát. Én serissát eddig nagyon "guszta" csomagolásban láttam. Ez mind olasz, holland árú. Kis fa ügyes és nagyon figyelemfelkeltő papírdoboz csomagolásban. A tál kicsi (7-10 cm) nagyon egyszerű és esztétikus. Na ezek az import fák általában "tiszta" agyagban vannak.
Véleményem szerint a levél sárgulás akkor baj, ha nagy mennyiség kezd sárgulni. A "pár levél itt-ott sárgul" tünet egyáltalán nem vészes, hanem természetes.
Ha kis zacsis tápot vetted akkor 99,9999999 % hogy osmokort a neve. A legjobb választás. Kertészeti boltban is kaphatsz más csomagolásban. Az összes szobanövényedhez használhatod. Folyamatosan, több hónap alatt adja le a tápanyagot. A kertészetek évente egyszer adják a növényeik alá és a kiadagolt mennyiség elég egy teljes tenyészidőszakig.
Az ablakpárkányon is elél a fa. :-)

Somap

Előzmény: TopGun111 (211)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.02 0 0 211
Szia Somap!
Marczika Andrastol vettem a fat, gondolod, hogy agyagba ultette? Azt mondtak ne ultessem nagyobb talba mert akkor nem fog lombosodni, mert a gyokerere fog noni. Nem tudom mi a neve a tapgolyonak mert csak egy atlatszo nylon tasakban van, a szine vilagos barna, a level sargulas nem gond? Sajnos nekunk nincs kertunk ahova ki tudnam tenni a fat :( igy marad a szobam. kb 15cm nagy ovalis a tal amiben most van a fa.
Előzmény: somap (210)
somap Creative Commons License 2002.05.02 0 0 210
Szia 111!

A tápgolyó amit vettél valószínűleg Osmocort. Kiválló választás! Az, hogy mikor tápozod a növényt tőled függ. Mivel "friss" a növényed még benne van a kereskedelmi "eladási varázslat". Most meg van trápozva elég rendesen. Szerintem majd egy hónap múlva már nyugodtan elkezdheted a tápozást. Az osmocort-ot van aki a talajba bekeveri átültetéskor és van aki csak a talajra rászórja és "lesz ami lesz majdcsak fejlődik a növény" alapon. Én a talajba keverést javaslom. (Ha most nem szándékozol ültetgetni akkor szúrsz egy kis lukat a talajba és beleszórod a golyócskákat aztán betemeted a lukat.) A locsolást akkor kell végezned ha a talaj kezd kiszáradni. Nyáron ez lehet akár napi több öntözés is (napos helyen kis földlabda). Ha a fa hajt akkor nincs gond, mert jól érzi magát. Amikor észreveszed, hogy a hajtásai túlzottan megnyúltak (hosszú az ág és kevés a levél és azok a levelek sem "túlzöldek") akkor kicsit sötét a helye. Én a sajátomat nyaranta a szabadban tartottam, olyan részén a kertnek, ahol délelőtt napot kapott és délutánra félárnyékban volt. Sajnos egyszer kihagytam egy öntözést ami túlzottan megviselte a kis fát és elpusztult. :-(
Javaslom, mivel valószínüleg kicsi a földlabda egy nagyobb tálba ültesd át a kisfát. (ha jó tálat választasz jobban fog kinézni a bonsaiod) A Serissa, Carmona, Ulmus bonsaiokat kis tálakba szinte "tiszta" agyagba ültetik, ez hosszú távon nem a legjobb élettér. Földdel kapcsolatban rengeteg infót kapsz Endru weboldalán. Gyökerekhez most ne nyúlj!
Más most nem jut eszembe "jótanácsként".
Üdv

Somap

Előzmény: TopGun111 (209)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.02 0 0 209
Kedves Endru! Sajnos nem voltam fent a galerian mert nem tudtam, hogy hol kell felmenni igy nem talalkozhattunk, a foldszinten neztem vegig a kiallitast. Somap koszi a segitseget elore is. Az a helyzet, hogy nehany level elkezdett sargulni a fan, nem tudom ez igy termeszetes? vagy valami baj van? (igaz, hogy par uj level is kezd noni) az eladotol vettem egy csomag tapgolyot, csak elfelejtettem megkerdezni mikor kell adni belole a fanak? 3 naponkent ontozom, ahogy mondtak es foldnedves a talaj. Vilagos helyen van, igaz, hogy nem tuz be a nap, a fuggony elvan huzva, de azert egesznap kap fenyt. a szobaban a homerseklet 22-23C korul van stabilan.
endru Creative Commons License 2002.04.30 0 0 208
Kedves 111
Jól választottál, itt vagyunk többen, ha nem is aznap de segitünk (ha tudunk)
Mivel ez a reklám helye: olvasd www.extra.hu/bonszaj/index.html oldalakat
És még 5.ig nyitva a XIII. József A. Műv. Házban a kiállitásunk. Ha az Egyetemen fenn voltál a galérián, akkor találkoztunk.
Előzmény: TopGun111 (206)
somap Creative Commons License 2002.04.30 0 0 207
Szia!
Kérdezz nyugodtan! Volt egy ilyen fám. Azt nem mondanám, hogy mindenben tudok tanácsot adni, de hátha!
Somap
Előzmény: TopGun111 (206)
TopGun111 Creative Commons License 2002.04.30 0 0 206
Sziasztok! Van itt most valaki hozzaerto szakember? Endru itt vagy? volna par kerdesem! En egy NAGYON KEZDO bonsai-os vagyok! Szombaton a Budai botanikuskertben, a kiallitason vettem egy ket eves Ezercsillag facskat es lenne par kerdesem vele kapcsolatban!
somap Creative Commons License 2002.04.19 0 0 205
Sziasztok!

Senkinek semmi bonsaios kérdése sincs?
Ez elég furcsa.

Somap

endru Creative Commons License 2002.03.26 0 0 204
Kedves Toserve.
Előszőr is a kérdéseim:
Milyen fád van?
Mekkora a fa?
Melyik könyvet vetted meg?
Olvastad-é a honlapomat? www.extra.hu/bonszaj/index.html
Tálat kapsz Óbudán a Lajos u 37.ben levő kis virágüzletben vagy néha az Oázis Kertészeti Kft-ben. De ha kivárod a májust, akkor a kiállitásokon szoktak árulni sokkal olcsóbban tálat. Földet csak magad állitsd elő, lásd honlapom. Szerszámokról is irtam. Ha van konkrét kérdésed akkor vagy itt vagy a bbandy@levele.hu -ra irhatsz.
szia
Előzmény: toserve (203)
toserve Creative Commons License 2002.03.26 0 0 203
Sziasztok!

Húsvét alkalmából kaptam egy kis fácskát. Teljesen kezdő vagyok a témában, de azt látom, hogy egy gyökere már a tál alján levő lyukon kandikál, és a metszése sem volt éppen szakszerű. Sürgősen át kellene ültetnem, és be kellene szereznem minden egyéb eszközt is. Kérlek benneteket, segítsetek, hol tudok olyan boltot találni itt Budapesten, ahol földet is, eszközöket is beszerezhetnék. Vettem egy könyvet, elég hasznosnak tűnik.
Előre is köszönöm!

toserve

Gabinet Creative Commons License 2002.03.12 0 0 202
Sziasztok.....A Neten is meg a boltban is az volt a beceneve hogy " Lucky" bamboo. Egy jópofa kis 5 cm-es cserépben, köveken volt. A helyét nagyon hamar kinőtte és mivel a szára is megvastagodott, át kellett ültetnem. 14 különböző hosszú szárat csomóba kötöttek és ezen nőnek a hajtások. Most elindúlt, úgy egy hónapja, és neki is az alsó levelei leszáradnak, ahogy fent hozza az újakat. Láttam olyat, ami összefont szárakkal kapható.

http://www.planetbonsai.com/

Ezen a címen megtalálod. Ha emlékszel, írtam hogy valami 3000.- ft nyi áron vettem, ítthon a füvészkertben pedig majdnem 10000-be kerül. Most majd megpróbálom szaporítani, szeretnék belőle többet nevelni, illetve megpróbálom majd kint is, a cicakertben, a tó szélén is nevelni.

Előzmény: endru (201)
endru Creative Commons License 2002.03.11 0 0 201
Gabinet.
Valóban, a napsütésnek törpésitési hatása van, az árnyékban hosszú hajtások nőnek, hogy mihamarabb fényre kerüljenek. Milyen bambuszod van? Nekem van valami törpe bambuszom, cserépben, alig 20 cm, de nem nagyon működik, amennyi új hajtást hoz annyi el is szárad, szaporitása alig sikerül.
szia
Előzmény: Gabinet (200)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.10 0 0 200
Köszönöm a válaszokat.. A gesztenyéket a kertbe szeretném és nagy kisfát szeretnék belőlük a cicáim játszóterére. Tanulásképpen szeretném megfigyelni őket. Érdekes látni, hogy a decemberben ültetett szelídgesztenye 15 cm magasan hozta az első leveleit és utána 1,5 cm en belűl van 4 levélpár, a februári ültetésen pedig már 4 cm magasan lett levele és utána 1 cm-enként hozta a többit. Gondolom a kevesebb fény miatt növesztett hosszabb szárat. Az almafa ágak a hajtatás gyakorlására jók, a többit meglátom. A tavalyi növényemet átültettem. Teljesenn fullra nőtte a tálat a gyökere, majdnem 1 órán keresztűl fésűlgettem, mire kibogoztam. Igyekeztem finoman visszavágni, azt hiszem nem lett rossz, mert szépen kezd hajtani. Felhoztam a pincéből a többieket is, gondolom egy héten belűl látni fogom, hogy ki maradt életben. A bambuszom tartósan lassú fejlődést mutat, úgy néz ki, hogy elfogadta a földbe ültetést. Köszi mégegyszer és mindenkinek szerencsést tavaszt és jó gyüjtögetést kívánok.
Előzmény: endru (199)
endru Creative Commons License 2002.03.08 0 0 199
Kedves Gabinet.
Először is a nagy faág legyökereztetése. Kertészetileg használt szaporitási mód, légbújtásnak nevezik, a munkaigényessége miatt csak spéci esetben alkalmazzák. A módszert képekkel illusztrálva (ez itten a reklám helye) a www.extra.hu/bonszaj/index.html honlapomon leirtam. Minél öregebb a fa annál nehezebben ered meg. Ha a kérget teljesen körbevágod szinte biztos hogy elpusztul. Külföldi irodalom ir erről de más az ő éghajlatuk. A másik két kérdésedet nem egészen értem, ird le egy kicsit részletesebben. Ha van türelmed magról kezdeni nosza. A gesztenye alakitást már 1 évesen megkezdheted, kisiskolások élvezik, hogy akár csomót is köthetnek a törzsre és cikkcakkosra drótózzák. Az a baj a gesztenyévek, hogy nagyok a levelei, furán néz ki egy pl. 40 cm-es fán a 20 cm-es levelek. Vannak ugyan módszerek a levélméret csökkentésére de csodát nem tehetünk. Voltak bonsaios barátaim akik abban versenyeztek, hogy melyikük gesztenye levele a kisebb. Az almafával kapcsolatban csak annyit, hogy valószinüleg dugványozható (lásd honlapom), de nemes gyümölcsből nehéz bonsait csinálni, kényesek, ezért inkább vadalmát, vadkörtét, disz szilvát (Prunus félék gyönyörüen virágzanak) használunk.
Előzmény: Gabinet (198)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.08 0 0 198
Sziasztok.....Endru. Ha magról kezdem a dolgot, akkor mikor nyúlok bele előszőr a fejlődésbe? Vad és szelíd gesztenyéről van szó. Igaz az, hogy egy nagy, élő fának, ha egy ágrészén a héját be vagy körbemetszem és egy kis mobil cseréppel körbefogom, akkor ott gyökeret növeszt? Van ilyen csalós technika? Ha pl. almafa gallyazás után hajtatok ágat, abból a fajtának megfelelő fácska lehet? Bocsi a sok kérdésért, ha tudsz kérlek segíts. Köszi
chipmunk Creative Commons License 2002.03.08 0 0 197
Ezt én is meg tudnám csinálni, csak most az elmúlt két három hétvégém úgy alakult, hogy programom volt, és nem mászkáltam és hétköznap este én mindig későn esek haza. A szobanövényeket is este nyóckor ültettem át.
Csak onnan indult ez az egész, hogy hátha egy helyen megtalálható, akkor elmegyek és nem kell utánajárnom. Meg későn is jutott eszembe az átültetés, valóban...

Már így is sokat beszéltünk róla. A bonsajoldal nagyon hasznos és sokat segít, és azért is kérdezek itt, mert tudom, hogy profi segítséget kapok. Az a baj, hogy nálam az idő elég szűk keresztmetszet, ezért most is előbb kérdeztem, mert az csak gyorsan megírtam és elküldtem és másnap olvasom a konkrét választ. Meg egy kicsit lusti is voltam bevallom.

Köszi mindenkinek az infót!

Chip(sz)

Előzmény: endru (196)
endru Creative Commons License 2002.03.07 0 0 196
Kedves Chip.
Az akváriumi kvarc egész biztosan jó, hisz a sóder is kvarc. De nehezen hiszem, hogy kis hazánknak olyan szegletén élsz, ahol nincs valamilyen épitkezés. Legyen nálad egy nejlon zacskó és előbb utóbb találsz. Én a kiállitás előtt a diszitéshez használatos mohával vagyok úgy, hogy ha valahol egy zöld mohafoltot látok, már szedem elő a nejlont és a bicskával már kaparom is.
Előzmény: chipmunk (195)
chipmunk Creative Commons License 2002.03.06 0 0 195
Jut eszembe, ugyanez volt az orchideákkal. Ott akváriumba való kvarcot alkalmaztam, kicsi 2-3mm körüli kövecskéket. Lehet, hogy a bonsainak is megfelelne??
Még van belőle.

Chip

chipmunk Creative Commons License 2002.03.06 0 0 194
TUTTAM, HOGY EZ LESZ.
Semmilyenféle fajta sódert nem bírok szerezni ez az én bajom. Összetétel a Tomlinson-ban is van, olvasom az Endruoldalt, csak nem birom beszerezni a sódert. Bármilyen talajlazító jó lenne, de most nem írom le az életmódomat, nem tudok utánajárni, mert most így alakult. Szombaton is csak azért veszem rá magam a gyakfoglalkozásra, mert eccer muszáj lenne megnézni, hogyan kell megmetszeni egy növény gyökerét, meg hogy hogyan formálunk normál növényből bonsait. Tudom, hogy egyszer-kétszer el kell törni egy ágat a drótozás megtanulásához, de ha nem muszáj nem akarok egy növényt tönkretenni a tapasztalatlanságom miatt. Jövőre majd időben beszerzem az alapanyagokat.

Szóval szombaton találkozunk a gyakfoglalkozáson.
Köszi mindenkinek

Chip

endru Creative Commons License 2002.03.06 0 0 193
MÁR nehogy a bonsai földdel problémátok legyen. A honlapomon megtalálható az összetétel az "átültetés" oldalon. (www.exrta.hu/bonszaj/index.html)
De azért leirom.
1 rész virágföld,
1 rész tőzeg (Hansági, vagy Novobalt).
ezeket virág és vetőmagboltokban kaphatsz.
1 rész sóder. Épitkezésekről szerezheted be, ne legyen kutya-macskapiszkos. Szitáld át pl. egy müanyag gyerek homokozó szitán, vagy tésztaszűrőn. Ami áthullik azt használod fel.
Ezzel kész, de ha hozzájutsz más alkotórészehez amit ajánlanak nyugodtan hozzákeverheted. Ilyen pl. a márványliszt, idősebb fákhoz vályog, agyag.
Előzmény: Gabinet (191)
Vacy Creative Commons License 2002.03.06 0 0 192
>-akkor most szombaton délután is lesz foglalkozás egytől háromig?
IGEN
>-lesz föld, mert azt nem tudok keverni, meg beszerezni, mert nem tudom honnan?
IGEN
>-lesz tál, mert csak egy van nekem és még egy kellene. ha ott lesz, akkor nem veszek a Lajos uccába méreg drágáér...
IGEN
Előzmény: chipmunk (189)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.05 0 0 191
Kimaradt, hogy az Oazisban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!