Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2010.05.10 0 0 133
No, akkor ezen felbuzdulva én is közzéteszem legfrissebb "elméletemet"!
Ahhoz hasonlóan, ahogy meggyőződésemmé vált pár éve, miszerint Artoo Detoo és R. Daneel egy és ugyanaz a "személy", a minap felötlött benne a hasonló rejtett párhuzam a watchmenes Rorschach és Boba Fett között... Tudom, meredek, de ahogy (többedszer) olvasgattam a képregényt, egyre csak a legendás fejvadász rejtélyes személyisége tűnt ki nekem a magának való maszkos igazságosztó figurájából.
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 1 132
Találtam még két lehetséges hasonlóságot a korábban említetteken kívül...
1. névegyezés: Korell - Corellia (Han Solo szülőbolygója, azt hiszem)
2. Ősradiáns - Obi-Wan galaxistérképe, amit a II. epizódban használ (úgy értem, a működése elvük - kicsi adattároló, ami a környező térségbe vetíti magáról az adatokat)
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.14 0 0 131
Ebben a számában nem, de volt még jó néhány. Ez csak véletlenül került elő, egy nagytakarítás méltó jutalmaként. Sajnos, nem tudom beszkennelni, ezért írtam ilyen pontosan, aki akar, utánanézhet az OSZK-ban. 
Előzmény: tillA (128)
tillA Creative Commons License 2006.06.14 0 0 130

Várjuk Mr Fusion véleményét :)

(nem gúnyból írtam: tényleg várom)

Előzmény: stor (129)
stor Creative Commons License 2006.06.14 0 0 129
Ezek után nem értem, miért kell még mindig kételkedni a hasonlóság ügyében...  A nyilatkozat nélkül is egyértelmű.
Előzmény: Csimpolya (127)
tillA Creative Commons License 2006.06.14 0 0 128

De jó, hogy emlékeztél erre az írásra! Bárcsak megvolna beszkennelve...

Érdekes tényleg, hogy maga Asimov említi ezt ilyen összefüggésben. Azt hiszem, teljes joggal teszi.

Megjegyzem, az sem "semmi", ha 1990-ben, 11 évvel a Csillagok háborúja magyarországi bemutatója után egy magyar újságba tényleg azt írták, hogy "Csillagháború". Mint az IPM-ben anno, még a hazai premier előtt.

Szóval Lucas nem szerepelt a Vega Magazinban? :)

Előzmény: Csimpolya (127)
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.13 0 0 127

Szerbusztok, engedjétek meg, hogy hozzászóljak a témához, mint réges-régi Asimov rajongó. Talán érdekes adalék lesz, amit idézek.

A Vega c. sci-fi magazin 1. száma 1990 május 8 oldal (a nagyobb hitelesség kedvéért). Megkérdezték, mi a véleménye a sci-fi írókról, és hová helyezné saját magát.

Válasz: Nehéz magamat megítélnem. Egyesek úgy vélik, hogy az Alapítvány-trilógia a modern sci-fi mintaképe. Művem megihlette Lucast, és ő létrehozta a Csillagháború-ciklust.

Lucas véleménye számomra nem ismeretes...

tillA Creative Commons License 2006.06.08 0 0 126

Köszi!

Na, ez utoljára jutott volna eszembe: hogy a zenész nevéből képzett szójáték. Lám, ezért nem érdemes találgatni.

Az Edda, bár zeneileg nem állt sosem közel hozzám, amúgy - magam is miskolci lévén: földrajzilag - nagyon is. De ennek már tényleg semmi köze Asimovhoz, pláne a Star Wars-hoz :)

Előzmény: stelvio (125)
stelvio Creative Commons License 2006.06.06 0 1 125

Szia tillA!

 

Természetesen véletlen egybeesés, az Alapítvány együttesnek semmi köze az Asimov-regényhez. Az együttes alapítója Alapi István, az Edda gitárosa, a név nyilván az ő nevére utaló szójáték.

 

Egyébként meg nyugodtan hallgassátok meg, vérprofi zenészek csináltak egy olyan rock albumot, ami meg sem próbálja a kereskedelmi rádiók igényeit kielégíteni hál' istennek, tehát nem gagyi.

 

Előzmény: tillA (95)
tillA Creative Commons License 2006.05.31 0 0 124
Ezeken a bizonyos életrajzi említéseken kívül én is max. egyszer-kétszer találkoztam rá való utalással. Az amerikai popkultúrában azonban bizonyára jelentős alak. (Mintha egy külföldi, mondjuk, a magyar Gárdonyi nevével meg az Egri csillagokkal találkozna - ki az, mi az?, kérdezné báván.)
Előzmény: DuDoR (123)
DuDoR Creative Commons License 2006.05.30 0 0 123
Asimovról meg mindig lejegyzik életrajzaiban, hogy valami Doc Smithnek vagy kinek a folytatásos űroperett sztorijai indították, hogy az 1940-es években belefogjon valami történetbe, amiből utóbb az Alapítvány kerekedett ki. Nyilván minden Smith-rajongó borzolta a szemöldökét... :)

Egy átlagos magyar sci-fi olvasó/rajongó viszont azt a kérdést teszi fel, hogy ki a rák az a Doc Smith - akiről még semmit sem hallottam, olvastam.
Előzmény: tillA (122)
tillA Creative Commons License 2006.05.30 0 0 122
Asimovról meg mindig lejegyzik életrajzaiban, hogy valami Doc Smithnek vagy kinek a folytatásos űroperett sztorijai indították, hogy az 1940-es években belefogjon valami történetbe, amiből utóbb az Alapítvány kerekedett ki. Nyilván minden Smith-rajongó borzolta a szemöldökét... :)
Előzmény: tillA (121)
tillA Creative Commons License 2006.05.30 0 0 121

Szerintem ebben a topikban épp az a szép, hogy egyáltalán nem a realitásról szól.

Arról ugyanis nincs értelme polemizálni, hogy a "Star Wars = Alapítvány"-nyal, vagy sem. A kettőnek nyilvánvalóan semmi köze egymáshoz. Másrészről meg nagyon is.

Asimovot, akárcsak uszkve harminc évvel később Lucast, az motíválta, hogy egy hatalmas bolygóközi társadalom évszázadokon átívelő mesebeli történetét alkossa meg, többé-kevésbé mély aktuál-politikai, -szociológiai, -históriai áthallásokkal a mi emberi valóságunkra. És ez neki, akár később kollégájának, kétségkívül sikerült.

Ezen felül nem triviális, hogy a lucasi sztori egyik legjelentősebb ihletője, mondhatni előképe - a Gyűrűk ura és a Dűne mellett - az Alapítvány-széria volt.

EZEK UTÁN (amiket leszögezni már-már felesleges, annyira kézenfekvőek) viszont nagyon érdekes és gondolatébresztő lehet az összefüggéseken eltöprengeni, akár azokon fantáziálni, továbbgondolni, nem létező, avagy rejtett csatornákat találni a két történetfolyam és mitológia között.

Az R2-D2 - R. Daneel (képzeletbeli) "párhuzam" például immár az én dédelgetett kis marhaságom, amin spekulálni jóleső intellektuális tevékenység és talán másokat is hasonlóra indít. Ugyebár?

Előzmény: stor (120)
stor Creative Commons License 2006.05.19 0 0 120
A téma jellege miatt nehéz lenne meggyőzni itt bárkit is. Viszont fordított esetben szerintem Lucas már régen perelne.
Előzmény: tillA (119)
tillA Creative Commons License 2006.05.19 0 0 119

Egymásnak nem kell bizonygatnunk :)

Vitapartnerünk meg vagy elfogadja, vagy visszavonul.

(Vagy meggyőz minket?)

Előzmény: stor (118)
stor Creative Commons License 2006.05.19 0 0 118
Na ja... Egyértelmű. Színházban sem lehet számonkérni, ha a díszlet csak jelképes. Számomra egyértelmű, hogy az Alapítvány több volt, mint inspiráció a SW megírásában...
Előzmény: tillA (117)
tillA Creative Commons License 2006.05.19 0 0 117
Ami a kereskedővilágokat illeti: a Csillagok-háborúja-univerzumban is - nem a filmekben, hanem regényekben - a kereskedők (csempészek) gyakorlatilag egy láthatatlan hatalmi centrumot képeznek, vagy is egy Csempészbolygó, amiről a fennálló közigazgatás képviselői nem nagyon tudnak, pedig komoly behatása van akár a legmagasabb szintű folyamatokra is. Például a frissen kivívott győzelem után a lázadók - mint Új Köztársaság kormánya - kénytelenek a csempészek segítségét kérni az új rend megteremtésében, mivel azoknak megvan a képességük, a hálózatuk, a technikájuk és tapasztalatuk a dolgok befolyásolására a háttérből.
Előzmény: stor (116)
stor Creative Commons License 2006.05.18 0 1 116

"Ezek legjobb esetben is csak is csak erős belemagyarázások egy-egy hasonló jellemzőre alapozva, semmi valós párhuzamot nem látok."

 

Nem baj. Én igen.

 

Trantor: a fémborítású bolygó, a Birodalom központja és jelképe (!), a császár székhelye, amely az űrből nézve kb. úgy nézhet ki, mint a Halálcsillag (amely szintén nyugodtan válhat szinonimája a Birodalomnak. Annak a másiknak.) Mindkettő demonstrálja a Birodalom hatalmát.

 

Kereskedővilágok: azösszeomlás után az (Első) Alapítványnak dolgozó bolygók gyűjtőneve, akik messze nem vetették meg a hasznot, és elég agyafurtak is voltak ahhoz, hogy Han Solo akár közéjük is tartozhasson. Azonkívűl a Kereskedővilágokra is érvényes volt a pszichohostória egyik alaptörvénye, miszerint csak akkor működik, ha a vizsgált tömegek nem tudnak róla. Első Alapítványon ezért ez alig volt több vallásnál. Ha több volt. Han Solo pedig nem volt egyedül. Egy kereskedő nem kereskedő.

 

Pszichohistorikusok: amit leírtál. Ezen felül egy rejtélyes kisebbség, még rejtélyesebb hatalommal, akik ugyanúgy irányításra készülnek (és irányítanak), mint a jedik. A jedik is "látják a jövőt". Csak ők nem statisztikai alapon, ami érthető, lévén a SW elsődleges célközönsége kevésbé intellektuális.

 

Császárság: államforma, amely túlságosan vonzó állás ahhoz, hogy sokan megpályázzák, mivel megszerzése független lehet az azt kiszolgáló apparátustól. Az I. Galaktikus Birodalomban sem volt ez másképp. A hasonlóság alapja maga a tény, nem pedig a sztori. A többi, amit írtál, idealizál irreális elképzelés a hatalomról. Sem a SW-ra, sem az Alapítványra nem jellemző.

 

Robotok: az '50-es években nagyon népszerű volt ez a téma. Daneel és társai sokkal komolyabb szerepet játszanak az emberiség történetében, mint az aranyozott és csetlő-botló kollégája a másik vonalon. Daneel és Giskard, 3PO és R2D2 Daneel emberformájú, Giskard nem (illetve kevésbé). Folytassam? Lucas zseniálisan ismerte fel, hogy kell filmre vinni ezeket úgy, hogy emészthető és vicces legyen, és még a hasonlóságokról is lehessen vitatkozni.

 

Eltűnt Föld: tökmindegy, kinek az akciója. A lényeg az eltűnés, mindkét vonalon. Szóval sem állítottam, hogy hasonló a sztori. Maga a momentum viszont elég ritka ahhoz, hogy feltűnő legyen.

Eltűntetett kisbolygó: amit leírtál. És?

 

Alfa és klónbolygó: Mindkettőn a víz az úr. Eltűnés és víz egyszerre kicsit már sok a jóból...

 

Hangsúlyozom: nem a sztori hasonló. Az Alapítvány ilyen-olyan mozaikdarabkái jelennek meg a SW-ban.

Előzmény: Mr_Fusion (113)
tillA Creative Commons License 2006.05.18 0 0 115
Belekattintottam az Általad ajánlott asimovos topikba (köszi ismét), van amúgy több is a keresős szerint, de ez tűnik a leginkább működőnek. Kétezer hozzászólás van, úgyhogy erősen neki kell majd feszülnöm, mert szeretném elejétől végigolvasni. Hát, nem ma lesz..., sajnos. (Munkahelyről internetezem.)
Előzmény: Mr_Fusion (113)
tillA Creative Commons License 2006.05.18 0 0 114
Nyilván igaz, amiket leírtál. Mégis, hozzá kell tennem, hogy 'stor' inkább a Trantor/Coruscant párhuzamot említhette volna - ami sokkal inkább nyilvánvaló -, nekem a pszichohistorikusok/jedik összevetése sem tűnik minden alapot nélkülözőnek, ahogy a robotok, azon belül bizonyos robotok (az Artoo/R. Daneel "összecsengés", félig tréfásan, félig komolyan, az én vesszőparipám; közvetítő útján Asimov özvegyétől is megpróbáltam érdeklődni a nevek hasonlóságáról) hasonlósága is, és még számos hasonló tényező. De ha ezeket Te nem látod, vagy félreértésnek tartod az asszociációt, akkor az csak azt jelenti, hogy mi ketten (hárman) nem ebben a topikban fogunk beszélgetni. Mert ez a topik ezekről az asszociációkról szól.
Előzmény: Mr_Fusion (113)
Mr_Fusion Creative Commons License 2006.05.18 0 0 113

Ezek legjobb esetben is csak is csak erős belemagyarázások egy-egy hasonló jellemzőre alapozva, semmi valós párhuzamot nem látok.

 

Trantor: egy bolygó, ahol az urbanizáció olyan magas fokú lett, hogy a városok egyszer csak összeértek, ráadásul bizonyos praktikussági okokból tetőt éptettek föléjük, történetesen fémből; ezért titulálják fémbolygónak, de nem az.

Halálcsillag: egy bolygóromboló fegyver, és az azt ellátó reaktorrendszer köré épített mesterséges bolygó, elsődleges feladata a Birodalom hatalmának demonstrálása a megfélemlítés egy végletes eszközével. Fémből van, miből lenne?

 

Kereskedővilágok: azösszeomlás után az (Első) Alapítványnak dolgozó bolygók gyűjtőneve, elsődleges feladatuk az összemolás előtti technika újból elterjesztése annak érdekében, hogy az emberiség minél hamarabb felemelkedhessen.

Han Solo: csempész, effektíve bűnöző, csak a saját hasznát tartja szem előtt; ráadásul egyedül van, nem egy naprendszerekre kiterjedő szervezet képviselője.

(Akkor már inkább a Kereskedelmi Tanács, vagy mifene, aminek a robothadserege volt, de ők meg csak sima kereskedők voltak, semmi világmegváltó háttérküldetés.)

 

Pszichohisztorikusok: nagy embertömegek viselkedését statisztikai eljárásokkal előre jelezni igyekvő tudósok, akik a negatív kimenetelű szimulációkat látva belekezdenek egy tervbe, ami talán enyhítheti majd egy elkerülhetetlen összeomlás utóhatásait.

Jedik: a mindenkiben élő titokzatos midi-micsodák felszentelt papjai, akik mágikus képességeiket (jó, persze harci, taktikai és diplomáciai képzettségüket is) a klasszikus lovagi eszmények szellemében alkalmazva küzdenek az igazságtalanság, elnyomás, stb ellen.

 

Császárság: államforma, melyben a hatalom egy ember kezében összpontosul, jellege ennek az embernek a hozzáállásától függ. A Galaktikus Birodalom esetében a császár jobbára jóindulatú, elsődleges célja nem feltétlenül saját hatalmának fenntartása és uralkodni vágyás jelentős néptömegek fölött, míg a Császárnak egy célja és útja van, a Hatalom minden és mindenki fölött, bármi áron.

 

Robotok: mondj egy sci-fi-t abból az időből (vagy korábbról), amiben nem voltak robotok. Korszellem, a robot tudományos, fantasztikus, emberfeletti (de legalábbis embertől eltérő) képességei miatt lehet magasztalni mint az emberiség jótevőjét, vagy alkotója ellen fellázadó szolgának beállítani, akitől félni kell, esetleg mindkettő vagy egyik sem ezek közül, mindenesetre kötelező darab. A nyolcvanas-kilencvenes évekre, mint vezérmotívum, eltűnt az SF-ből, bár vannak üdítő kivételek velük kapcsolatban (pl. Iain M. Banks nem-humanoid drónjai, amik ember által készített, de tőlük függetlenné vált, egyenrangú értelmes életformaként vannak jelen).

 

Eltűnt Föld: az eltüntetési akció leginkább talán Daneel azon egykori törekvésére vezethető vissza, hogy kiűzze az embereket a "földi paradicsomból", és gondoskodjon róla, hogy még véletlenül se találjanak vissza. Persze az sem hátrány, ha nem lábatlankodnak paparazzik a penthouse-á átalakított Hold közelében; ennek elérésére pedig az a legjobb eszköz, ha azt sem tudja senki, hogy egyáltalán létezik.

Eltüntetett klónbolygó: egy nagy katonai jelentőséggel bíró, a jelenleg fennálló társadalmi rend megdöntésére közvetetten alkalmas helyet/műveletet persze, hogy igyekszenek eltitkolni azok, akiknek érdeke fűződik a létezéséhez.

 

Alfa: ha jól rémlik, ez a Tau Ceti egyik bolygója, mint első földi kolónia, amiről valahogy megfeledkeztek az évezredek során (Daneel keze is biztos benne volt a dologban), ezért lakói háborítatlanul éltek saját kis világukban, viszonylagos technikai elmaradottságban.

Klónbolygó: erre nem tudok mit mondani, egy bolygó, ahol azok a lények élnek, akik a klónhadsereget gyártják a puccsisták megrendelésére. Van bármi jelentősége annak, hogy pontosan miféle bolygó az? Egy a sok közül.

Előzmény: stor (110)
tillA Creative Commons License 2006.05.17 0 0 112
Az invitálást persze köszönöm szépen.
Előzmény: Mr_Fusion (109)
tillA Creative Commons License 2006.05.17 0 0 111

Rendben, erről lehet beszélgetni - akár itt, akár máshol -, ugyanakkor az a kitétel, hogy ez a topik csak "zöldség", a benne tárgyalt egyik téma pedig egy "három mondatban elmondható" semmiség, gyakorlatilag azt jelenti, hogy mi, ennek a topiknak a hozzászólói  - Téged nem számítva, természetesen - legalábbis megkérdőjelezhető intellelektusú fórumozók vagyunk. (Hiszen hülyeségről a hülyék beszélgetnek.)

Pedig szerinte nem.

Előzmény: Mr_Fusion (109)
stor Creative Commons License 2006.05.17 0 1 110

De. Nyilvánvaló. És valóban nem az. Mindig tudok olyan kategóriát alkotni, hogy igaz legyen a párhuzam, és olyan is létezik, amelyben nincs értelme.

Így az, hogy milyen korban született egyik vagy másik, nem érdekes. Nem ilyesmire gondolok.

Párhuzamok (a teljesség igénye nélkül):

Trantor - Halálcsillag

Kereskedővilágok (egyik képviselője) - Han Solo

Pszichohistorikusok - jedik

császárság (bár ez valóban sok műben előfordul)

robotok kiemelt szerepe - Thripio és R2D2

eltűnt Föld minden könytárból - klónhadsereg gyártói szintén nincsenek nyilvántartva

Alpha - klóngyár bolygója (a nevét nem tudom)

 

Ha belegondolnék, biztosan találnék még tucatszámra, annyit biztosan, amennyi a véletlen esélyét erősen csökkentené.

Alapítványból nem lehet jó filmet készíteni. Lucas zesnije abban nyilvánul meg, hogy ő viszont tudott.

Előzmény: Mr_Fusion (109)
Mr_Fusion Creative Commons License 2006.05.17 0 0 109

Az, hogy nem nyilvánvaló, egy egész picit sem. Sokkal inkább az égadta világon semmi közük nincs egymáshoz; mint ahogy azt a topic korábbi hozzászólói közül is sokan kifejtették.

(Esetleg egy átvitt értelmű kapcsolatra tudnék gondolni, hogy az SW az volt az SF moziknak, mint az Alapítvány az SF regényeknek, de az meg nem igaz; egyrészt az Alapítvány már nem az "aranykor" szülötte, bár kétségkívül jelentős mű még a régi klasszikusok idejéből, másrészt sokkal elvontabb annál, hogysem olyan populáris tudna lenni, mint az egyébként elég gyermeteg, három mondatban összefoglalható történetű SW.)

 

Átfutottam az egész topicot, az egyetlen vérszegény próbálkozás ennek a "nyilvánvaló koppincs"-nak az igazolására az, hogy valaki rámutatott az R2-D2 és R. Daneel nevében levő esetleges hasonlóságra (amit, feltéve, hogy valóban szándékos volt ez a némiképp erőltetettnek tűnő összefüggés, "hommage"-nak hívnak egyébként; a kérdéses alkotó így emlékezik meg valakiről, akit valamiért tisztel/kedvel). A topicindító ugyan elveszett, de onnan kezdve ez egy általános SF topicnak tűnik, ami meghalt, valaki nemrég felélesztette, és Asimovról folyt itt némi eszmecsere, azért jegyeztem meg, hogy annak van saját topicja, ezt a zöldséget meg hagyjuk inkább elsüllyedni.

 

Egyébként szeretem az SW-t (bár, bevallom, csak a filmeket láttam, tudom, hogy azokon kívül van több tonna, az SW univerzumban játszódó regény, de annyira nem tudtam soha komolyan venni, hogy elkezdjem elolvasni őket), remek kis űropera, jól bele lehet feledkezni.

Előzmény: stor (106)
stor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 108

Mr Fusion csak úgy tesz, mintha nem értené. Azt hiszem, arra gondolt, hogy méltatlan az Alapítványt a SW-hoz mérni. A topic címe nyilvánvalóan provokatív, ezért jónak tartom.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a SW rajongók ne itt háborodjanak fel. Miért ne tehetnék? A témába bőven belefér. (nem mintha olyan nagy lenne itt a tolongás...:-))

Előzmény: tillA (107)
tillA Creative Commons License 2006.05.17 0 0 107

Sose volt számomra világos, miért zavar valakit, hogy mások egy olyan internetfórumon beszélgetnek egymással, aminek címe vagy a témája (vagy akármi egyéb) nem tetszik neki?

Ami pedig az érdemi részét illeti: szerintem érdekes asszociáció, ami a címben megfogalmazódik, és a topik korábbi hozzászólásaiban merültek is fel fontos gondolatok. Azok alapján senki sem mondhatja, hogy az "egyenlőségjel" nem egy izgalmas gondolatkísérlet. De ha már valaki mégis megtette, hát vitatkozzunk vele.

Kedves Mr. Fusion, kérlek, add elő, miért nem tartod helytállónak a korábbiakban általunk leírtakat. Ha netán nem olvastad, de érdekel a téma, kérlek, pótold a mulasztást, érdemes.

Más. Ezúton kérek minden olyan Star Wars-rajongót, aki "felháborodik", hogy ennek az ősöreg, elavult sci-fi izének, végeláthatatlan könyvfolyamnak (ami valami öreg tudósról meg a lökött elméletéről szól) bármi köze volna a filmtörténet vitathatatlanul legnagyobb hatású, korszakos alkotásához, ne itt adjon hangot felháborodásának.

Aki viszont szereti mind az Asimovot-regényt (a sci-fi irodalom No 1-ja Alapítvány-sorozatot), mind Lucas moziját (minden idők legnépszerűbb filmtrilógiáját), bátran szóljon hozzá.

stor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 106
Nyilvánvaló, hogy a SW nagymértékben Alapítvány koppincs. Mi a problémád?
Előzmény: Mr_Fusion (105)
Mr_Fusion Creative Commons License 2006.05.17 0 0 105

Emberek, vonuljatok már át az Asimov-topicba, mert ennek a címétől a guta üt meg:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9005226&la=53250373

 

Egy lapon említeni az Alapítványt az SW-vel, ráadásul egyenlőségjelet tenni közéjük

stor Creative Commons License 2006.05.15 0 1 104
Én is végigrágtam magam rajta. Pedig mire beszereztem őket, a legtöbbet már olvastam. De ami zseniális, az zseniális. :-)
Előzmény: tillA (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!