Keresés

Részletes keresés

Cimcike Creative Commons License 2010.03.15 0 0 155
Sziasztok! Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a Tudaspont Kft. 1 napos érettségi felkészítőjét matekból, angolból, töriből és informatikából. Nagyon hatékony, mert a tanfolyam intenzív (10 óra/nap) és olyan több éves tapasztalattal rendelkező tanárok tanítanak, akik különböző szakmai szervezetekben is kaptak felkérést korábban. Sok sikert mindenkinek!
http://www.tudaspontkft.hu/szolgaltatasok/erettsegi/erettsegi.htm
fragolka Creative Commons License 2009.10.16 0 0 154
Szia!
A 72 órás határidőre az érettségi elnök hívja fel a figyelmet a kezdetén és a végén (a bizonyítványosztáskor). Az elején túlságosan izgulnak a maturandusok, a végén meg nem érdekli őket, ezért általában nem figyelnek.
Előzmény: Vissai (125)
fragolka Creative Commons License 2009.10.16 0 0 153
Szia!
Amennyire az írásodból látszik nem olyan régen érettségizhettél. Akár a régi rendszerben, akár az újban, ha a tanárod előtt feleltél az azt jelenti, hogy ő állította össze a tételsort. Neked elméletileg a témaköröket kellett kiadni. Szóval a kérdésedre csak a tanárod, te, és az ott jelenlevők tudták, tudhatták a választ. Az érettségi elnök szerintem szólt volna, ha nagyon eltértek a témától. A pontos fogalmazásnak utána lehetett nézni a könyvben....
Előzmény: inad (130)
Vohaa Creative Commons License 2009.07.06 0 0 152
Nem tudom a mai érettségik mennyire kemények egy mai középsulisnak, de a töri az elég gyönge. Akinek van esze, annak nem okozhat problémát tanulás nélkül is megírni.

Én a régi rendszerben érettségiztem, de 2005-ban csináltam egy emelt szintű törit is. Jó páran jelentkeztünk ebben az évben az egyetemről egy másik szakra, és mivel a régi érettségi ötösünk max pontot jelentett akkor, nem is volt probléma bejutni sehova. De akkoriban (lehet hogy most is), volt egy olyan szabály hogy aki leteszi az emelt szintűt, az kap még pluszpontot, tehát még jobban lehetett növelni az esélyeket.

Kb 5-en mentünk haverok együtt a bp-i Puskás Tivadar szakközépsuliba megírni a törit. Mivel vizsgaidőszak is volt, nem nagyon feccöltünk bele sok energiát. Nulla tanulás nélkül ültünk be. Kicsit paráztunk, de amikor kiosztották a feladat lapot, hatalmasat néztünk. Ez egy IQ teszt. Na jó nem az egész, de kb. a 70%-a az. Olyan minimális tudásanyagot követelnek, hogy az sírni való.

Tegnapelőtt haverommal végignéztünk pár feladatsort, nem hittük el hogy ez a tendencia tovább folytatódik. ott van a válasz a kérdésekben, a grafikonokban. Lehetetlen megbukni rajta...

Összehasonlítva a töri felvételivel, ami még a régi rendszerben volt, ahhoz képest, ez az emelt szintű egy nagy semmi.......

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 151
Szerezz érettségit 2 év alatt!
Szakmunkásoknak és 10 szakközépiskolai osztályt végzetteknek!
Képzés helye:Szigetszentmiklós-Gyártelep
Csonka János SZKI-ban
Heti 2 délután!
érd: 06-30-638-7475
Felvételi tájékoztató letölthető, és további képzési helyek az ország 18 településén:
Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző iskola szigetszentmiklósi tagintézménye
Rascall Creative Commons License 2009.06.24 0 0 150
Sziasztok!

Az én Érettségim jó volt.Történelemből kihúztam a Kádár korszakot "mindent tudtam azt el is mondtam 5 percben.Hogy teljen az idő már a végén olyanokat kérdezgetett tőllem h láttam e a Made in Hungariat..-jahh mondom... :) nem épp
Megkérdezte h mit csmpésztek be nyugatról "a válasz a farmer lett volna ...hát én nagy keményen benyomtam!!!Sapkát!!!Kiröhögtek..ugyanígy volt a zenével."a válasz a Rock &Roll lett volna én mondtam h világi zene.Kiröhögtek again.Irodalomból keményen letegeztem az Írót "mondom- A sanyíí.egyszerre mondták nem sanyiiii hanem sándor.jah mondom ki figyel a részletekre.De összeségében jó lett az eredményem.Go to the college.:))) Nagyon örültem a jegyeimnek 3 tantárgyból is dicséretet kaptam."NA KI A KIRÁLY"?!?! szaar
Banketten pedig 1 üveg fütyi társaságában megünnepeltük h végre kockák lettünk :)
szunyog188 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 149
Én az érvelést választottam sztem könnyű volt. Anyit lehetett rizsázni h csak na. 3 oldal össze is jött.
siófoki35 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 148
Ti melyiket írtátok? Én az öszehasonlítást. Sokan választották az érvelést, amikor a tanárunk ezt megtudta,majdnem összeesett.... :-D
kábelbúvár Creative Commons License 2008.05.05 0 0 147
szunyog188 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 146
Most indulok majd magyar írásbelire:(

Sztetek töriből mi várható majd szerdáre?
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.11 0 0 145
Ugye tudod, hogy ez nem a polidili?
Előzmény: Lagerpapa (144)
Lagerpapa Creative Commons License 2005.05.11 0 0 144
Idenézzetek érettségizők: wrgap.fw.hu
nickyki Creative Commons License 2005.05.11 0 0 143
Köszi, de én már 10 éve érettségiztem, ......................
winDirVariable="C:/WINDOWS"
deeta Creative Commons License 2005.05.11 0 0 142
nickyki Creative Commons License 2005.05.11 0 0 140

Segítsetek!!! Hol találom a már nem érvénes töri tételeket????????????,

Ma érettségzizem töriből és jó lenne tudni mi nem lesz..........!!!!!!!!!!!!!!

deeta Creative Commons License 2005.05.11 0 0 141
Híd Creative Commons License 2001.06.14 0 0 136
Nekem a sajátom nem volt annyira érdekes, amikor tanárként érettségiztettem, annál inkább.

Kedvencem egy Erzsike nevű babaarcú félroma lányzó volt, valahogy mindenből átment, pedig az írásbeli jegyei ilyenek voltak:
magyar 1,1
matek 1,
könyvvitel 1,
programozás 2.

Én a magyart tanítottam neki. A feladat, amit az írásbelin megpróbált megoldani, valami olyasmi volt, hogy mi a magyarság eszméje a 16-17. sz-i magyar irodalomban. A csajszi leírta 3-4 mondatban Zrínyi és Balassi életrajzát, majd folytatta 3 oldalon át 18-19. sz-i költőkével. A szöveggyűjteményében persze világosan benne volt, mikor is éltek a pacákok. Ilyen mondatai voltak: "Csokonai Vitéz Mihály. Ő inkább a magányos költők közé sorolható (megjegyzésem: érdekes kategória!). Híres verse Az estve és a Konstancinápoly. Konstancinápoly külföldön található." És ilyen stílusban, ilyen kimerítően írt még egy halom másik íróról is. A befejezése se volt kutya, azt hittem, rosszul látok, mikor olvastam: "És végezetül, bár nem ide tartozik, egy idézet:" Ide valami emlékkönyvi marhaságot írt az emberi élet értelméről. Egyszerűen értékelhetetlen volt az irománya.

A helyesírás, stílus stb. a tartalomhoz illően nem ütötte meg a kettes szintet.

Jött a csaj szóbelizni, először húzott: Petőfi. Gondolom, oké, erről valamit csak eszébe jut fél óra alatt. Tévedni, emberi dolog... Nyamvadt verscímeket se lehetett belőle kiszedni. Nem volt képes eldönteni, melyik verse szerelmes vers, melyik nem. Nyelvtanból nem tudom, mit húzott, de ugyanaez volt a helyzet, egy értelmes mondata sem volt. Póttételt kellett húzatnom vele mindkettőből. Irodalomból kihúzta Az ember tragédiáját. Ilyesmi kérdéseket tettem föl: "Hogy hívják a három főszereplőt a műben?" Nincs válasz. "Milyen színeken játszódik?" Nincs válasz. "Erzsike, jártál hittanra?" Erre van válasz: "igen." Meséld el a bűnbeesés történetét!" Mesél valamit.

Gondolkozom, mi a francot csináljak most, írt két egyest, jó az egyiket teszttel kijavította 2-esre. A szóbelije viszont elég gáz.
Mindegy, az elnök végül megkérdezte tőlem, biztos, hogy a 4 felet nem ér meg két kettest? Mondtam neki, ha ő úgy látta, megér két kettest, akkor megadom.

ready Creative Commons License 2001.05.15 0 0 135
1998. tortenelem erettsegi
fotetel:Hitler hatalomrajutasa es a fasizmus

Mivel kedvenceim mindig a nemetekvoltak, es ezt a reszt kivulrol fujtam , mert kiseloadast is tartottam mar belole, szal a legkisebb betuig mindent elmondtam, de tenyleg mindent.

kistetel :1351
Total semmi nem jutott rola eszembe
Csak annyit tudtam kinyogni, hogy aranybulla, meg 1222-hez is van valami kapcsolata
tanar meg mar egy fel oraja mutatja a kezen a kilencet:))))))))))(kilenced torveny)

Na de vegulis 5s lett.
Viszont az az evi matek muszaki kozos iszonyat nehez volt.Akik meg a normalt irtak , azok rohogtek , mert nekik 5s lett, nekem meg negyes.
Akkoriban 4-en irtunk kozpontit a giminkbol, legalabbis muszakit, a ket matek-fizika tagozatosank (Nekem es meg egy lanynak) 4 es 5 lett, a nemetesek kozul lett egy 2-es es egy bukta:-((((((

krisztababa Creative Commons License 2001.05.15 0 0 134
Nekem az érettségi életem legszörnyübb napja volt.
A .... Gyak Közg. SZKI. Azaz gyakorló iskola lévén fiatal tanárok 'szórakozóhelye', havonta volt tanárváltás. Az ofő tanitotta a törit, oroszt. Jó tanuló voltam, a 2. az osztályban + matek fakt-os, mert az ELTE TTK-ra szerettem volna jelentkezni.
Két helyen rontottam. 1. Az érettségin már várandós voltam a most 11 éves kislányommal. Tanakodtak: érettségizhetem-e. Engedtek, de hátrányból indultam.
2. Annyira akartam évvégére a magyar nyelvtan ötöst (8 ötösöm és 2 négyesem volt), hogy utolsó órán a magyar tanár csak engem feleltetett a táblánál 45 percig. Feltétele az volt, ha egy hibám lesz, akkor évvégén 4-es. Megadta az ötöst.
Persze érettségin ez visszaütött.
Magyar írásbelin a Himnusz-Szózat összehasonlító elemzést írtam - véleményem szerint szuperül, ugye a jegybe beleszámít a helyesírásod is... A szóbelin Gogol: Köpönyegét húztam, az elnök már leállított, hogy nagyon jó felelet volt. Erre a magyartanár: És milyen hasonlóságot lát Gogol és Tolsztoj munkássága között, kifejezetten az Ivan Iljics halála c. mű alapján? És még erre is feleltem!!! Végeredmény: hármas (ugye az írásbelivel együtt!)
Teljesen kiakadtam, sírógörcs kerülgetett, de töritételt kellett húzni. 13-as: Bach korszak. Rendes volt az ofő: 3-ast kaptam. Ezután tényleg rosszul lettem, kivezettek, megitattak, majd vissza orosz tételt húzni: 13-as: "A csepeli munkás megmozdulás 1919-ben". Hát gyerekek, a címét alig bírtam lefordítani, írásbelivel együtt: kettes. Utána megkérdeztem az ofőt, mi volt ez a tétel. Ugyanis 19 tételnek kellett lenni (ahányan vizsgáztunk). És ő előtte nem adott tételeket, csak azt mondta, a vastag betűvel szedett címek lesznek, úgy mint: Budapeszt, Mászkvá, SzSzSzR stb.
Azonban nem volt ilyen 19 tétel, ezért kénytelen volt a 3.-os tankönyvünkből egy apróbetűs olvasmányt betenni. Pont 13.-nak és pont én húztam.
A legszebb a matek írásbeli volt: teljesen biztos voltam abban, hogy legalább négyesre írtam (fakt. ugyebár). Végeredmény: kettes.
Azóta sem voltam az iskolámban és nem is szándékozom oda többet betenni a lábamat.
Így általában a 4.-es évvégi bizimmel dicsekszem, mert az majdnem kitűnő, no meg az államvizsgámmal mert az pedig jeles.
Előzmény: BahnScorper (133)
BahnScorper Creative Commons License 2001.05.15 0 0 133
Nekem is már két éve... hogy rohan az idő...

Én eleve úgy mentem érettségizni, hogy a két nyelvvizsgának köszönhetően két ötös helyből garantált volt. Az írásbelik előtt csak annyit tanulgattam, hogy vasárnap átolvasgattam az irodalomfüzeteket. Megyek be hétfőn reggel, mondják a rádióban a tételeket:

1. Helytállás és hősiesség a XVI-XVII. századi magyar irodalomban - ezt helyből el is felejtettem, mert Balassit utáltam, a szigeti veszedelmet meg még jobban, hisz abból elég erősen szivattak anno

2. Tóth Árpád Esti sugárkoszorú...

Ez lett aztán, mert XX. századi magyar drámát nem tanultunk (3. tétel). Mikor elkezdtem olvasni a verset, nemigen rémlett, pedig tanultuk órán. De aztán mikor olvasom: "Hoppá, ez az érzés ismerős!" Hogy a fenébe ne lett volna az, hogyha annyi Scorpionst hallgatok, és azokból is az ilyen érzés jön ki. Verset elemezni meg tudtunk, az ősi kliséket, melyekre "harapott" az ofő, simán be lehetett építeni. Így aztán "életem legjobb dolgozatát" írtam az ofő szerint (2-ban majdnem alámvágott, és nem szivesen adott sose hármasnál jobb jegyet...). Matekból a központin hoztam ki egy négyest... aztán eljött a szóbeli. Történelmet tanulgattam, meg ki volt gyűjtve a lényeg, attól nem is féltem annyira, pláne, hogy pofázni tudok. És kihúztam a "nemzetközi helyzet 1950-56" nevű tételt, meg szövegelemzésként az Aranybulla 1351-es megújítását. Itt nem volt mibe belekötni, úgy löktem a témát, persze előtte térkép alapján könnyű volt mire építeni. Még azt is benyögtem, hogy '56-ban az oroszok itt keresték a szuezi csatornát. A végén meg az igazgatónőt döbbentettem le, mikor kérték a jegyzetlapot, ami viszont nem volt, mert nem adtak...

A magyar már egy komplexebb téma volt, attól nagyon féltem, meg rendes jegyzetem se volt, így elkértem a csajoktól a kidolgozott tételeket, azokat tanultam. Ezek között ott volt az egyik csaj dolgozata Petőfiről, amire ötöst kapott anno. A beosztásnál meg a legjobb jutott: első nap, de utolsóként, így délelőtt haza tudtam menni még tanulni, és ezt is átnéztem. Utána megyek vissza, és mint kiderült, a veszélyes tételek nagy részét kihúzták előlem. Megyek be, húzok: PETŐFI! Eldaráltam neki a dolgozatot szinte szóról szóra, ofő tök odavolt, aztán nyelvtanból a metaforákról brillíroztam. Így négyes! A csúcs aztán másnap volt. A lány, aki a jegyzetet kapta, szintén akkor érettségizett, mint én, igaz, az elején. Másnap ő is bement "drukkolni", mint én. Elkezdtünk beszélgetni, és mondta, hogy beszélt ofővel, és az meg mesélte neki, hogy milyen jó voltam tegnap magyarból, látszik, hogy tanultam, és látszik, hogy valakinek a jegyzetét használtam. Csaj hümmöghetett, az sicher... :-))))))

és így lett 4,6-os átlagom, amire bazira nem számítottam...

Jó Ember Creative Commons License 2001.05.14 0 0 131
Aktuális téma, hozzuk fel!

Mivel már elévült, bevallható:
Régen volt, 1971-et írtunk, mégis igaz volt a következő:

Koleszban idősebb diáktársaim velem, mint elsős matekzsenivel "leegyszerűsíttettek" egy szép emeletes törtet. El is babráltam vele sikerrel, ők is örültek néki, de nagyon.

Másnap déltájban ugyanezt a példát viszontláttam a táblán, mint aznapi (!) érettségi feladatot!!!

Azóta sem szóltam senkinek erről, de úgy sejtem, hogy két majdnem bukdácsoló diáktársamat sikerült megmenteni. Szerintem azóta ők meg arról mesélnek, hogy sikerült megszerezniük az érettségi tételeket a minisztérium gépírójától, akihez akkor ők takarítani jártak már jó egy éve...

Hasonló sztorik jöhetnek, talán akad másnak is, frissebb is!!!

inad Creative Commons License 2000.06.21 0 0 130
Elég elkeserítő volt a történelem érettségim. A "Három részre szakadt Magyarország és berendezkedésük." c. tételt húztam. Ki is dolgoztam, a berendezkedésre nagyobb hangsúlyt fektettem, mint az eseménytörténetre. A tanár (a sajátom!) azt állította később, hogy a tételem címe:".... és irányításuk". Hiába tiltakoztam, csak még több kérdést kaptam az irányításból, amikre pontosan válaszoltam. Ezzel kiérdemeltem a "pongyola" jelzőt. A tanár ezután személyesen biztosított arról, hogy nem fogok jelest kapni, nehogy kétségek közt örlődjek.

A propos: van egyáltalán olyan tétel, hogy "A három részre szakadt Magyarország irányítása"?

.hun Creative Commons License 2000.05.15 0 0 129
Én meg a szóbeli érettségi napján, a névsorolvasáskor már azt hittem, hogy hú de jó, nem első nap leszek és akkor még meg tudom tanulni azt a pár hiányzó tételt, mire bemondtak utolsónak. Így reggel fél 8-tól délután 3-ig ültem egy teremben és vártam, hogy sorra kerüljek. Elég kellemes volt, meg az is, hogy amikor beültem a kihúzott tételeimmel, pont a hátamba tűzött a nap és azt hittem, hogy leesek a székről. Amúgy viszont jól sikerült, úgyhogy utólag már kellemes élmény.
00behave Creative Commons License 2000.05.15 0 0 128
Szóbeli első napja, elkezdik olvasni az első öt ember nevét. Gyakorlatilag nyílt titok volt, hogy az öt legjobb (lány) tanuló kezd majd, ennek ellenére az ötödik névnél az illető elájult. Úgy ájult el, a teste összecsuklott, és a feje hatalmas koppanással csapódott a földhöz. Szerencséjére linoleum volt a földön, de még így is agyrázkódással szállították kórházba, így ő késve érkezett a bankettre, ugyanis pont előtte vizsgázott le, külön miatta ült össze az eredeti bizottság.
A furcsa az volt az egészben, hogy majdnem közvetlenül mellette álltam, mikor elájult, de mozdulni sem volt időm, pedig utólag visszapörgetve egy lassú folyamatnak tűnik az egész..Még most is előttem van az a kép, mikor a teste már a földön van, és a fejét továbbviszi a lendület. Aztán a koppanás.
pampalini Creative Commons License 2000.05.15 0 0 127
Halihoo!

Érettségi élmények? Van bőven...

Irodalom. Írásbelire csak 1 tételt tanultam meg, de azt kegyetlenül. És bejött! A 20. század prózája...

Matek: Puska minek amikor a tanár 10 percenként kiment 20 percre...

Közgáz, gazdálkodási ism: Ide se kellett túl sok puska, ugyanis hivatalosan kaptuk...

Szóbeli elött bejön az ofö (gazdálkodás, közgáz, stb tanár): -Na emberek, csak én értek a tantárgyhoz, tehát aki iszonyatosan nagy marhaságot mond az 4-est kap. Aki tud is valamit az 5-öst...

Technikusvizsga(számítás, és infotechnikus):
Írásbelin csak az nem puskázott aki nem akart, vagy nem volt puskája...

Gyártástechnológia: A sok ex gépész mint azon sírt, hogy a heggesztést húzza... Erre én húztam... Elmondtam...

Informatika: A tancsi eltakarta az arcát, hogy az elnön ne lássa, hogy csöppet vigyorog azon amit mondok, pedig szóról szóra elmondtam a tételt... Az automatika tanár már nem vigyorgott hanem szivatott mint atom...

Minőség bizt: Hááát, ha a hivatalosan kirendelt tanárnál vizsgázok akkor érdekes eredmény lett volna belőle, de szerencsére az ofö vizsgáztatott (-igen pont úgy van ahogy a tanár úr mondja...)

Most csak ennyi...

Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2000.05.15 0 0 126
Igen, kb. akkor voltál utoljára az oroszlánosban is...
:-))
Előzmény: CaMeL (124)
Vissai Creative Commons License 2000.05.15 0 0 125
Toribol - amitol mellesleg a legjobban tartottam - otost kaptam. Merthogy egesz veletlenul azon ket tetel egyiket huztam, amiket nagyon tudtam. A romaiak es a gorogok kozul a gorogoket.
Vissai elmondott mindent, amit csak tudott, es boldog volt.

Masik, joval kellemetlenebb elmenyem a kozos matek felveteli-erettsegi. A mi draga jo matektanarunk a fiuk erettsegijet is lepontozta (max. 8 ponttal), amde a baratnomet es az enyemet 27, illetve 25 ponttal. Nekem ez mindossze egy harmast jelentett matek erettsegin, neki meg a teljes boldogsagot.

Probaltunk fellebbezni, de, es ez egy jotanacs azoknak, akik esetleg erre szorulnak, az eredmeny kihirdeteset (nem megtudasat) koveto 3, azaz harom munkanapon belul el kell juttatni a fellebbezest az illetekesekhez.
Az mar szinte mellekes, hogy emiatt a teljes hetvenket oras hatarido miatt oda se bagoztak a fellebezesre. Igy lett nekem harmasom matekbol.

CaMeL Creative Commons License 2000.05.15 0 0 124
Jéé....eltelt 1 év.
: )
CML
malenykij polgar Creative Commons License 2000.05.15 0 0 123
Igen, a matekon puskáztam, a WC-ablakon beesett egy puska, amit nem is nekem szántak. Azóta is eszembe jut, hogy az eredeti címzettnek a puska hiányában hogyan sikerülhetett...
Cserébe az érettségi többi része egész jól sikerült, jövendö csemetéim orra alá dörgölhetek majd egy kítünö érettségi bizonyítványt.
CaMeL Creative Commons License 1999.12.28 0 0 122
Én ugyan már sikeresen leérettségiztem, de hátha vannak az indexen 4-esek, akiket még lehet rémisztgetni sztorikkal. :))Bár nem csak erről szól(t) a topic, pojénoss történeteket mindig lyó olvasni.
CML

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!