Keresés

Részletes keresés

vizso80 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 34
Üdvözlök minden véradót a 49 kilósok nevében (és a még könnyebbek nevében is), és köszönöm, hogy helyettünk is megteszitek ezt a szép gesztust - mely "kicsit" több is, mint egyszerű gesztus. Remélem, jövőre már elérem a félmázsás álomhatárt...
Snakeins Creative Commons License 2008.02.04 0 0 33
Töredékét fizetik - cirka a tizede, inkább jelképes összeg, semmint "kereskedelmi érték".
Előzmény: gabi s1 (32)
gabi s1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 32

Sziasztok!

 

Segítsetek nekem létezik, hogy ausztriában 500-600 eurót adnak egy szimpla véradásért?

Hallott már valaki ilyet?

rbsat Creative Commons License 2004.10.10 0 0 31

Hello!

 

Én már a túloldalról szólok be a pályára. Mindig is véradó voltam. először fizetős a 70-es években, azután szervezett az összes eddigi 2 munkahelyemen. Tavaly decemberben a 76. véradásomon lettem túl, azután szép ajándékként a sorstól vastagbél daganattal operáltak és azóta is kemoterápiára járok, kilátásaim bizonytalanok. Véradói pályafutásom véget ért.

Mivel kb fél éve a kórház folyamatos kuncsaftja vagyok, nem kell mondani hányszor szúrták meg a vénáimat, amik persze a rengeteg szúrt előélet miatt egyre hegesebbek és fájdalmasabbak a legvékonyabb tűszúrások is.

Az élesebb szemű nővérek szóvá is tették, és mikor elmondtam a véradói előéletemet, egyértelműen és konzekvensen, mindenki, mindig lehülyézett.

Általános véleményük az volt, hogy értelmes ember max. 10x ad vért, minden további kísérlet meg fogja magát bosszulni.

Először meg voltam ütközve,  -nem vártam ugyan, hogy ennyi véradás hallatán a főorvos összecsapja a bokáját- de ilyen egyértelműen elítélő  megnyilvánulást a szakmától álmomban sem feltételeztem volna.

Utólag úgy vélem, a véradás nemes dolog, de aki ezt népszerűsíti a társadalomban az lehetne egyenesebb, hogy elmagyarázza a mindenkori kezdő véradóknak az önkéntes segítség árnyoldalát és későbbi kihatásait is.

Nem titkolom, ilyen véradói múlttal keserves csalódás ért, pontosan olyan elítélőleg véleményezik a vénáimat, mintha a hegek kábszeres tűszúrások nyomai lennének.

Senkinek nem tanácsolok semmit, amit írtam, minden tanulság nélküli törtnet, ami egy előrelátó, csak magával törődő emberrel sohasem történt volna meg.

 

üdv. rbsat

anikovacs Creative Commons License 2003.09.29 0 0 30
Sajnálhatja a Vöröskereszt, hogy egy-két ilyen hülyeség miatt elveszít véradokat. Talán nem kellene lemondanod a dologrol, máshol is biztosan leveszik töled. Én a segitségnyújtást tartom elöbbre. Egyébként én holnap adok vért.
Előzmény: ex_lx (29)
ex_lx Creative Commons License 2003.09.29 0 0 29
"Ti miért nem adtok vért? "

Adtam, amikor csak tehettem, gyakran a munkáltatóm akarata ellen téve. A véradókönyvemben 17 bejegyzés szerepel; nem az összes alkalom, de nem ez a lényeg.
A lényeg az, hogy többé nem fogok, és - nem látom okát, miért ne mondjam el - köszönhető ez a váci transzfúziós állomáson dolgozóknak.
Tudni kell, hogy itt csak hétfőn van nyílt véradónap, reggel nyolctól du. egyig. Tegnap este eszembe jutott, hogy a legutóbbi alkalmam már kb. 3 hónapja volt. Ugyan már akkor is dohogtam egy kicsit, mert elég hülyén éreztem magam; ui. - bár szálegyedül voltam véradóént a helyszínen -, tartott vagy másfél óráig a procedúra, mert holmi fontos teendője miatt a doktornőre kb. 3/4 órát kellett várnom. A kollektíva fél tucatnyi tagja kérte mosolyogva a türelmemet, amiből normális körülmények között bőven akad, de ha munkából ellógva adnék éppen vért, akkor hamar kifogy.
Mindegyi, az esetet el is felejtettem volna, ha nem történik a mai.
A 8 órai nyitásra bőven rászámolva tíz percet megjelenek a bejáratnál. Az ajtót gyorsan nyitja egy biztonsági őr, majd be is csukja maga mögött, és megkér, hogy menjek vissza 1/2-3/4 óra múlva, mert éppen a Nagy Értekezlet tart, de akkorra vége lesz. Mindezt hibátlan modorral, normális hangon, de olyan testbeszéddel, amelyről üvölt, hogy hazudik.
Nos, tudom, hogy rossz korán kelni, elhiszem, hogy borzalmas az, amikor nem fér az időbe a reggeli tea vagy kávé: de nem hiszem el, hogy egy 6-8 fős, jól összeszokott csapat nem tudja megszervezni azt, hogy a munka is menjen, és a reggeli is lecsússzon.
Ha mégsem, ígérem, én többé nem zavarom a társaságot.

Előzmény: farkendo (-)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.17 0 0 28
Nem vitázom veled. Nem tudod felfogni, milyen az, ha valaki RETTEG a tű gondolatától is.
Én hálistennek nem vagyok ilyen. Mindig figyelemmel kísérem, amikor megszúrnak. Igaz, vért soha nem adtam.
Előzmény: kzt (27)
kzt Creative Commons License 2003.03.17 0 0 27
Nem kell nezni :)). Az erzestelenitot mostanaban tu nelkul adjak :), tolem ketszer is elnezest kert a noverke amikor a tu nelkuli gep 'hazon kivul' volt es meg kellett szurnia (biztos latta rajtam is hogy nem dob fel a tu latvanya :))) ).
Előzmény: Gombócartúrné (26)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.17 0 0 26
Itt nem erről volt szó. Arról, hogy van, aki retteg a tűtől.
Én is ismerek ilyen embert. Csak mutattam neki egy tűt, s férfi létére majdnem elájult.
Előzmény: kzt (25)
kzt Creative Commons License 2003.03.17 0 0 25
No persze aki elbol rosszullesz a tu gondolatatol az ne adjon vert, ...
Szvsz nem olyan rossz a dolog. En is voltam neha adas utan rosszul de ettol meg surgossegi verado verado is voltam. Ha valaki tudja magarol hogy rosszul szokott lenni az szoljon elore, mert nem egeszseges ha csattan a padlon.
Előzmény: BZoltan (19)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.03.17 0 0 24
A Budapesti Újságban rendszeresen benne van, hogy hol van/lesz éppen véradás.
Előzmény: NemGuru (23)
NemGuru Creative Commons License 2003.03.16 0 0 23
most látom, hogy meghalt a topik.
ha tudsz címet,küldd el a nemguru42@mailbox.hu -ra
NemGuru Creative Commons License 2003.03.16 0 0 22
Hello emberek,

szeretnék én is vért adni, csak nem tudom, hová kell menni. Régebben "rendszeresen" (évente 2-3x) jártam, de mióta bp-n lakom, ez a dolog kimaradt az életemből.
a király utcánál lakom, hol van a közelben véradóhely? minden infót kösz

szodaviz Creative Commons License 1999.03.10 0 0 21
aki gyógyszerre szorult, az már általában nem igen fog vért adni szerintem. a c vitamint meg ki tudom fizetni. vagy esetleg családtagra is jó lenne??
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: moonchild (8)
Nadi Creative Commons License 1999.03.03 0 0 20
Én adnék, még sosem adtam.
Terhesen is lehet? Asszem nem.
:(

majd máskor

BZoltan Creative Commons License 1999.03.03 0 0 19
Udv minden topicosnak es modemtulajnak :-)

En mar pedig adok vert, olyan gyakran amilyen gyakran csak lehet. Nem erdekel, hogy a veremet esetleg gyogyszeralapanyagnak hasznaljak fel es eladjak, az sem erdekel, ha egy ido utan veletlenul megromlik es ki kell dobni es annak meg csak orulok, hogyha gyogyitas celjabol felhasznaljak.
Ruhellnem, ha penzt akarnanak adni erte, mert ez nem olyan dolog amiert penzt lehet adni. A jofajta aszok sornek es a teliszalaminak meg kedves apololanyoknak mindig szoktam orulni, ja es a legjobb az volt amikor vervetel kozvben monta a apolo, hogy meg ma emberben lesz a verem.
A fajdalomtol nem kell felnio, mert adnak erzestelenitot. No persze aki elbol rosszullesz a tu gondolatatol az ne adjon vert, az inkabb menjen el evente ketszer egy szeretetothonba egy csokor viraggal egy kis borral es latogasson meg maganyos oregeket. Az is van olyan jo erzes...

szodaviz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 18
az ötlet jó.

tisztelettel: szodaviz, az EgO, a másik véradós topic gizdája.

ui.: de legalább sokunkat foglalkoztat a téma:)))))
megéri:)

uui.: kérdezősködtem anno a csontvelődonorságról....

Előzmény: moonchild (8)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.03.02 0 0 17
Sok sikert hozza!
Remedios Creative Commons License 1999.03.02 0 0 16
Rockwell 33.6
Előzmény: Alejandro DeSilva (15)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.03.02 0 0 15
Remedios, a topicgazda dolga szolni az offtopicert :)
Milyen modemet?
Remedios Creative Commons License 1999.03.02 0 0 14
Ja, valamit kihagytam.
Én azért vagyok (zongora) kissé még járatlan ám, mert ám én tegnap vettem modemet. Ez most olyan offtopic volt, amiért majd meg leszek szidva??? Csak el akartam újságolni.
Majd mindjárt írok valami véreset is.
Remedios Creative Commons License 1999.03.02 0 0 13
A Száz év magányból.
Lehet, hogy feldolgozzák, de akkor is minek? Már úgy értem, nincs értelme.
Előzmény: farkendo (11)
Jozsó Creative Commons License 1999.03.02 0 0 12
Lehet, hogy furcsa, de azért vártam elsősorban a 18. születésnapomat, hogy vért adhassak. Azután katonaság alatt meg utána adtam vagy 15x, de mostanában rosszabb gondiban vagyok és félek, hogy elájulok, mint az első alkalommal.

Jozsó

farkendo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 11
Remedios (a Száz év magányból?)
köszi, hogy mellém állsz, de ez nem veszekedés, minden topic elején megtalálható :))
Egyébként úgy tudom hogy a leadott vért feldolgozzák... csak akkor van baj, ha aids-es, mert akkor mehet a kukába az egész, feleslegesen. Ezért kérdezik meg az elején, hogy felmerülhet-e a fertőzés veszélye.
Egyébként ismertem olyan emberkét, aki azt mondta:
"- Én azért nem adok vért, mert megörzöm a tisztaságot! Nem adom senkinek a tisztán öröklött vérem, hogy aztán továbbvigye valami mutáns...!"
Ájájáj
Előzmény: Remedios (9)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.03.02 0 0 10
farkendo, Remedios: http://internetto.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9000522&uq=74&tp=010
(meg kellene mar tanulnom linket berakni), utolso hozzaszolas: 1999-03-02 10:12:01. Azert ez nem volt olyan regen :) Nem letolas, csak sok erdekes dolgot mar leirtak benne, es nem valoszinu, hogy aki ott megszolalt, ugyanazt leirja megegyszer. Ez affele iratlan szabaly, de megvan az ertelme. Amugy Sehonnai Bitang Ember tervezett egy jo kis nyilvantartast a megnyitott topicokrol, linkekkel, tokkal, vonoval. Mar csak meg kellene valosulnia.
Remedios Creative Commons License 1999.03.02 0 0 9
Alejandro vs. farkendo
Veszekedtek mi?
farkendot nem hagyom, az engem megvédett. Mas:
így is kethetenkent mennek, es van, aki jó pénzért Ausztriába jár véradóba. A Diákszigeten is inkább alkoholt vettek le vér helyett. Ennek így nincs értelme. Csak én jogosulatlanul pofázok, mert nem adok vért.
moonchild Creative Commons License 1999.03.02 0 0 8
Nekem inkabb az a megoldas tetszene, hogy a veradoknak olcsobb lenne a gyogyszer. Ugy remlik, van egy ilyen kezdemenyezes. A penz az gaz, mert akkor minden csoves kethetente vert akarna adni. Vagy naponta.
En egyebkent a mult honapban voltam vert adni (eletemben eloszor) es nem is volt olyan felelmetes. Es volt sor meg bor meg szendvics meg csoki. De foleg a tudat volt furcsa / felemelo, hogy az en zacskozott veremet egy masik ember fogja megkapni.
Előzmény: BlumiDC (4)
farkendo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 7
Bocs Alejandro,
még csak egy hónapja vagyok itt... kellen nyitni egy olyan topic-ot, hogy Ilyen topic még nem volt! - és összegyüjthetnénk, hogy mi nem volt még.. : ))
Előzmény: Alejandro DeSilva (5)
farkendo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 6
BlumiDC,
hálstennek a véradás önkéntes... de az életbenmaradás nem mindig : (
Előzmény: BlumiDC (4)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.03.02 0 0 5
Adok. De ezt mar leirtam egy masik ugyanilyen topicban nemregen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!