Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2006.06.29 0 0 32
Meg a kis kezdő vállalkozások is, akiknek még nincs sok pénzük a komolyabb reklámokra. Tudod, az emberek már csak ilyenek: valamiért szeretnének nem éhenhalni. A nagyok meg akkor is teleszórnák a postaládádat, nyugodt lehetsz benne. Nem az a környezetvédelem, ha nincs szórólap-információ, hanem az, ha a papírt minél famentesebben csinálják, és utána az emberek nem szanaszéjjel dobálják a szemetet.
Vagy nem erre gondoltál?
Előzmény: zividivi (31)
zividivi Creative Commons License 2006.05.19 0 0 31
Mi lenne, ha egyszer végre rájönne a Hivatal (és a közélet) arra, hogy a reklámokat nem csupán adóalapcsökkentő költségként lehet elszámolni, hanem az adózott nyereség terhére is.

Kitörne a papírspórolási láz és tönkremennének bele a gagyikultúra intézményei?

Na bumm! És akkor mi van?
Franci` Creative Commons License 2006.05.19 0 0 30
Sziasztok! Érdeklődnék hogy amennyiben Tenerifén vásárol az ember ingatlant ,és előtte magyarországon eladja egy ingatlanját az után kell-e adót fizetni? Tehát a tenerifei vásárlás "beleszámít-e" ? Mert ha csak úgy eladsz egy frissen vásárolt ingatlant,akkor elég sok adót kell utána befizetni az államnak, amennyiben nem veszel egy másikat, de az beleszámit-e ha az a másik nem magyarországon van,hanem Tenerifén?
Attilám Creative Commons License 2006.02.21 0 0 29

kedveseim!

szeretném megkérdezni hogy szeretném eladni a 32éves lakásomat 16kerületbe 14millióért és nem szeretnék más lakást venni tehát hány százalék adót kell majd fizetnem?mondták mégis nem kell fizetni mert öreg a ház !tényleg?

kérek tanácsot elöre is köszi Orsy

slad Creative Commons License 2001.09.19 0 0 28
Sziasztok!
Valaki segítségét kérném abban a kérdésben, hogy egyéni vállalkozóként elszámolható-e a másoddiplomás továbbképzés.(tevékenységi körhöz kapcsolódó) Én azt hallottam, hogy nem, - csak alkalmazottat iskolázhatok be, magamat nem -, de talán ez mégsem így van. Várom mielőbbi segítségeteket, mert elég sürgős lenne!
Előre is köszi!!!
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.19 0 0 27
Most hallottam, hogy lehet visszavonja az apeh a reprezentáció szigoritást. Állitólag ők sem gondolták komolyan ezt a baromságot, de azt hitték az ogy úgy se hagyja jóvá, hanem kihúzzák. Nos, nem húzták ki. Állitólag az APEH-ban az elvtársak már dolgoznak a visszavonás technikáján, mostmár csak az ogy-n múllik mi lesz.
szabika Creative Commons License 1999.08.10 0 0 26
Szia. Ez is egy lehetséges lépés, s ha körbejárjuk a témát még sokat lehetne találni, de én csak akkor javasolnék ilyen megoldásokat ha az alapokat, az alapelveket rendbe tennék mert egyébként egy újabb fosztogatási lehetőség lenne belőlle mérhetetlenűl amit azok fizetnének akik nem tudnak kibújni. Pl. ilyen lehet a vagyon vagy tisztábban a lakásadó ami már a vagyonok nagy részét kizárná a teherviselésből, meg egyébként is egy viszonylag tiszta gazdaságban adózott jövedelemnek (vagy annak eredményének) tekinthető.
Mario Brekt Creative Commons License 1999.08.10 0 0 25
Kedves szabika!
Nagyon sok igazság van abban, amit írtál! Talán megtoldanám azzal, hogy okosan ki lehetne kényszeríteni a fekete pénzek egy részét azzal, hogy a büfében kért számla összegének mondjuk 5 százalékát le lehetne írni. Ez ugyan nem jelent hatalmas összeget (persze, "sok kicsi sokra megy") de a büfés kénytelen lesz elszámolni vele, ami az államnak 20 százalékot jelenthet.
szabika Creative Commons License 1999.03.12 0 0 23
Elnézést, hogy csak most írok de nem jutok mindig gépközelbe, s nincs sokszor annyi időm hogy minden számomra érdekes oldalt elolvassak, de az utólsó hozzászóllást érdemes lenne tovább gondolni. Elősször is a fekete gazdaság nem 100Mrd Ft körüli hanem szerény becslések szerint is 2500-3200 Mrd körüli ami összehasonlítva a nettó bértömeggel félelmetes. A másik hogy nem csak teljesen ellenséges adórendszert lehet elképzelni hanem olyat is amely bizonyos fokig érdekeltté tehet a bevallásban. Ha nem általában adót, TB fizetünk, ami eltünik ellenőrízhetetlenül a nagy kalapban, hanem konkrétan valami számunkra fontosat támogatunk és főleg közvetlenül. A saját és gyerekeink, hozzánktartozók egészéségét, gyógyulását, de esetleg már a megelőzést is, s nem a TB-t átalányban. Tovább a saját és a gyerekek oktatását, nevelődését kulturálódását s nem az oktatást és a kultúrát általában. A lakáshelyzetünket s nem az állami lakásépítési támogatási programmokat vagy bankokat. Nem általában pártokat és civil szervezeteket hanem konkrétan azt akit mi szeretnénk. Nem általában az önkormányzatokat hanem a miénket esetleg konkrétabb célokkal ellenőrízhetően. Így amit az állam nem szed be azt nem is kellene kifizetni mindnhol támogatásra mert megoldódna ott a helyszinen és a pénz nem utazik föl és vissza sokszor aránytalanul. Az adókat be lehetne szedni helyben is s a szakirodalom szerint jobban ellenőrízhető és hatékonyabb lehetne. Persze ez nem lenne egy ugrás de meg lehetne célozni viták után ilyen irányt a globalizáció(a döntések fölfelé csúszása) s a civil társadalom szerepe között. S ha tovább bontjuk látható hogy lényegileg a munkaerő költségeiről beszélünk csak ekkor ez itt is költségként jelenhet meg egy más elszámolástechnikai összefüggésben. Már csak azért is mert szerintem egy jobb adórendszernek az is feladata, hogy egyre kevésbé torzítsa a piaci(csere)viszonyokat, pl. adózott jövedelmet ne adóztasson esetleg többször, költséget ne adóztasson főleg úgy hogy utánna támogatnia kell. Jó lenne adót fizetni s nem adóelőleget hogy átlátható tervezhető arányos legyen. Ne az adórendszer döntse el hogy mit érdemes termelni s hogy a pénzt a piac a termelő szellemi vagy működő tőkeként akarja (érdemes) felhasználnia, mert ha ezt az állam meg tudná mondani a szakértőivel akkor nem kellet volna rendszerváltás.
Előzmény: Geyza (22)
Geyza Creative Commons License 1999.03.03 0 0 22
Kedves Szalai!
Nagyjából egyetértek sokmindennel, amit írtál. Pl. a feketegazdit tényleg nem lehet 100%-ig kifehéríteni, hiszen lenne olyan munka, amit fehéren az illető inkább nem végezne el. Vagyis, ha tegyük fel teljesen megszüntetnék a fekete gazdaságot, aminek a forgalma mondjuk 100 milliárd forint volt (hasszám), akkor a "fehérben" csak muondjuk 40 milliárd Ft jelenne meg. A többi megszűnne, mint gazdasági tevékenység.
Ettől függetlenül én a feketegazdi elleni harc híve vagyok, mert vérlázító, hogy nálam jóval nagyobb keresetű emberek havi 20 ezreket vallanak be. Állítom, hogy ezen a téren rengeteget el lehetne érni, persze nem máról holnapra és csak nagyon ügyes taktikával.

Azt is fenntartom hogy nálunk a szegényeken csattan az ostor.

Üdv: Géza

szalai Creative Commons License 1999.03.03 0 0 21
T . kukacz kollega!
Valóban igaza van, az adatok korábbi időszakra vonatkoznak, a pontatlanság viszont önnél is nyomon követhető, ugyanis kifelejtette a 11% nyugdíj és eg.bizt. járulékot, valamint a havi fix összegü egészségügyi hozzájárulást ami 3800,-Ft. Ez alacsonyabb jövedelemnél több mint 54% tb jellegű elvonás. Ezeket a költségeket (+ mbér) úgy tudom kifizetni a bevételből, hogy előbb befizetem az Áfát.Nem értem hogy ez milyen tévútra visz? Én az előzőekben azt írtam, hogy tudok úgy állami bevételt produkálni, hogy egy fillért nem látok belőle sőt előfordulhat, hogy tényleges veszteségem van . Ha ön tényleg vállalkozó akkor megkérném, hogyha általánosít, akkor használjon többesszám első személyt, úgy sokkal hitelesebbnek tűnik.))))
("A vállakozó olyan fajta" helyett, mi olyanok vagyunk...)

Kedves Géza!
Fentartom azt a véleményem, hogy a kamatadó csak arra jó hogy drágítsa a hiteleket, ugyanis a betét és a hitel közti rést növeli és fékezi az egyébként szükséges pénzügyi folyamatokat. Ha belegondolsz a hitelkamat az adós szempontjából költség, tehát ha ennek mértéke kisebb akkor a külömbség itt jelentkezik, és mint nyereség itt adózik.
A feketegazdaságot nem lehet egy az egyben a "fehérbe" konvertálni, ugyanis nem biztos, hogy azokkal a paraméterekkel működni fog. Itt ugyanis szintén működik a kereslet, kínálat mechanizmusa, tehát ha a kínai maffia rendesen kivámoltatja a holmijait és a kereskedők minden fillérről számlát adnának akkor valószínűleg a piaci cuccok 50-100%-al drágábbak lennének, a kisemberek nem tudnák megfizetni és összeomlana az egész. A feketegazg. másik nagyobb szelete a lakossági szolgáltatások: A TV szerelő 50%-al többér dolgozik számlára akkor te is azt mondod, hogy nem kell szla. Igaz, hogy nem jut az államnak, de a lakosság széles tömegei "élvezik" ennek előnyeit. Mifelénk élénk mezőgazdasági tevékenység folyik, és ősz táján a kispénzű emberek elmennek napszámba dolgozni. Ismerve a mezg. jövedelmezőségét, egy közterhekkel megrakott napszámot egyszerűen nem bír el a foglakoztató, tehát vagy feketén, vagy sehogy.
Egyébként SZVM a feketepénzek a közhiedelemmel ellentétben nem tünnek el a gazdasági folyamatokból csak kihagynak egy-két lépcsőfokot. Pl. Van felesleges 2 ezer Ft-om, elhatározom , hogy leiszom magam és veszek egy üveg konyakot (jövedéki termék, lyó magas adótartalommal, ) de közben elromlik a TV-m, a szerelő elvisz a konyakra szánt pénzemet. A szerelő hazafelé menet vesz egy üveg konyakot és megissza. Mi történt? A konyakpénzem lement a feketegazdaságba, majd onnan gyorsan kifehéredett. CSupán annyi történt, hogy helyettem a szerelő rugott be. (sajnos)
szalai

Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.03 0 0 20
Kedves HAME!

A dolog elég bonyolult. Ha munkavállaló vagy, akkor nem számolhatod el a munkábajárási költségeidet (a benzint sem). Viszont ha ezt megtéríti neked a munkáltatód, akkor a költségtérítés 3 Ft/km-ig adómentes, efölött adózik. Ha nem téríti meg, megszívtad.

Ha útnyilvántartást vezetsz, akkor a hivatali út, az autó fogyasztási normája és APEH által közölt üzemanyagár (vagy számlával igazolt vételér) szorzatának mértéke fölötti benzinfogyasztás adóköteles jövedelem.

Ha vállalkozó (vállalkozás) vagy, akkor a teljes benzinköltségedet elszámolhatod, de a "magánhasználatra tekintettel" keletkező jövedelem után cégautó-adót kell fizetni. Sőt, értékcsökkenést is csak akkor számolhatsz el, ha megfizeted a cégautó-adót.

Egyébként ez a legszebb paragrafus:

"Nem számít költségnek - az e törvényben meghatározott kivételektôl eltekintve - azon kiadás, amely a magánszemély személyes vagy családi szükségletét részben vagy egészben kielégítô termék vagy szolgáltatás megszerzése érdekében merült fel."

Aranyos, nem?

Diolen Mobi

Előzmény: HAME (19)
HAME Creative Commons License 1999.03.02 0 0 19
Diolen,
a benzint se? :-)

Nálunk egyébként az alkalmazottak 300Sk (1700 Ft) pausált elszámolhatnak munkábajárás címén.

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (13)
moineau Creative Commons License 1999.03.02 0 0 18
OFF ON
HJM ez szivmelengeto! koszonom :-)))
OFF OFF
HJM Creative Commons License 1999.03.02 0 0 17
OFF ON
Delyó, hogy itt vagy ;-)))))))
OFF OFF
Előzmény: moineau (16)
moineau Creative Commons License 1999.03.02 0 0 16
Meg amit a franciak a jovedelemadonal elengednek azt azért beszedik mashol. :-)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.02 0 0 15
Kedves HJM!

1. Franciaországban egy családi tipusú adórendszer van.
2. Kisebb a költségvetés finanszírozási igénye.
3. Alacsonyabb a feketegazdaság részaránya.

Hirtelen nem jut több az eszembe.

Diolen Mobi

Előzmény: HJM (14)
HJM Creative Commons License 1999.03.02 0 0 14
Kedves Diolen!

Akkor hogyan lehetséges, hogy (mint már utalás történt rá korábban) pl. Franciaországban a munkaerő is elszámolhatja a költségeit?

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (13)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.01 0 0 13
Valóban indokolt, hogy a munkaerő újratermelésének és rendelkezésre állásának szükséges költségei ne adózzanak. Ez bizony nálunk is így van: a létminimum környéki jövedelmek gyakorlatilag adómentesek. Természetesen az SZJA-törvény soha nem a hivatalos létminimumszámításokra hivatkozik, de ha megnézitek a törvény változásait, mindig is összhangban volt vele. A "rendeletalkotó" gyakorlatilag a létminimumot ismeri el a munkaerő újratermeléséhez szükséges költségnek.

A munkaerő újratermelési költségeinek tételes elszámolása előtt azonban néhány komoly elvi akadály áll. A vállalkozások elméletileg nyereségérdekeltek, tehát érdekük a költségek alacsonyan tartása. Ezzel együtt sem ismer el a társasági adó törvény minden költséget, amit pedig a számviteli törvény elismer. A munkavállaló ezzel szemben nem a "nyereségét" figyeli (nem is tudná), hanem az életminőségének maximalizálásában érdekelt - ami a fogyasztás (tehát a költségek) maximalizálását jelenti különféle időtávokon.

Nem hiszem, hogy egyszerűbb vagy igazságosabb lenne egy olyan adórendszer, ahol minden munkavállaló gyűjti a költségeit. Ennél ésszerűbbnek tűnik, ha a törvény előírja, hogy milyen esetekben kell a munkáltatónak megtérítenie a munkaerő rendelkezésre állásának költségeit (utazási költségek, étkezési hozzájárulás, táppénz, munkaruha, védőfelszerelés stb.), amit aztán részben vagy egészben el is számolhat költségként.

Szeretném megjegyezni, hogy a vállalkozók sem számolhatják el adómentesen a munkába járásuk költségeit. Emögött szerintem csak fiskális - és nem mondjuk adófilozófiai - megfontolások állnak, ami azt jelenti, hogy idővel megváltozhat a szabályozás.

Diolen Mobi

Geyza Creative Commons License 1999.02.28 0 0 12
Kedves Szalai!
Kiegészítés: nálunk most nincs kamatadó, a Horn-kormány törölte el. Én véletlenül ezzel jól jártam, de nem tartom igazságosnak. Ha valaki bármely munkával pénzt keres, kell adóznia - ha a pénzéből származik jövedelme, nem. Ez szerintem igazságtalan, bár kellemes.
Ha Németországban betétkönyvet veszel, belepöcsételik: "A tőke jövedelme adóköteles." Ha őket nem tette ez eddig tönkre... (Nyilvánvaló persze, hogy csak a reálkamatot lehetne erkölcsös megadóztatni, azaz, ha pl. 10%-os infláció mellett valaki 9,5% kamatot kap, annak nem jövedelme, hanem vesztesége van, a kamatadó ilyen esetben disznóság lenne.) Azt is lehetne csinálni, hogy csak egy bizonyos pénzösszeg fölött vessék ki, stb. Veszélye is lenne persze az ilyen megoldásnak, a tőkekimenekítés. Ez nagy méreteket öltött Németországban is, elsősorban Luxemburg irányába. Sokak szerint a luxemburgi főpályaudvaron fel is kellett volna állítani az ismeretlen német adócsaló emlékművét (szép aktatáskás ember lett volna rajta), annyira jól járt ezzel Luxemburg. Az igazságosság sajna nem mindig fizetődik ki.
Nem fejtettem ki világosan, hogy jön ide a feketegazdaság. Egyszerű: Ha annak egy részét "kifehérítenék", az állam plusz adóbevételhez jutna, ami lehetővé tenné, hogy az átlagos adószint csökkenjen. (Ez eléggé nyilvánvaló, persze a megvalósítása nem a legegyszerűbb.) Az átlagos adószintet pedig nemcsak úgy lehetne csökkenteni, hogy mindenkinek elengedünk mondjuk 5%-ot, hanem úgy is, hogy a bérből és fizetésből élők is leírhatnának költségeket. (Például: egy mérnök, tanár, orvos a szakkönyv árát, a nyelvtanfolyam vagy egyéb továbbképzés tandíját, bárki a munkábajárás költségeit stb.

Üdv: Géza

Geyza Creative Commons License 1999.02.28 0 0 11
Kedves Szalai!
A vállalkozókkal kapcsolatos adatokat nem ismerem (pontosabban csak a kis (magyarul kényszer-) vállalkozókét, ennek a szférának nagyon jó az adózási helyzete. Magam is mellékállású vállalkozó vagyok és mondhatom, hogy TELJESEN TÖRVÉNYESEN adózva, ha az ember csak kb. az átlagbért keresi meg ilyen módon, szinte mindent leírhat (lakásrezsi, autóhasználati átalány, stb.) Nem véletlen, hogy ennyi "vállalkozó" van nálunk, magam is azért dolgozom mellékesen vállalkozóként, mert ez tényleg kedvező (pedig én mindig adok számlát, az én területemen nem is tehetnék mást.)Valószínű, hogy a nagyobb vállalkozóknál más a helyzet, de pl. a havi 20 ezerből élő taxisokra vagy fodrászokra gondolva...

A befektetési adókedvezmény - bocs, hitel -(az adó feléig) magyaroknak is jár, bár az új kormány ezt csökkentette. Akinek van esze és kis megtakarított pénze, szép adóhitelt kaphat vissza. Jó, ez csak kölcsön, de igen kedvező dolog. (Kamatmentes kölcsön, akár korlátlan időre.)

Én elég sokat foglalkozom az adózás kérdésével, külföldön is adóztam, hidd el, a magyar adótörvények kisember-ellenesek. Én magam ezzel személyesen nem járok rosszul, de igazságtalannak tartom.

Géza

kukacz Creative Commons License 1999.02.28 0 0 10
T.Szalai'
Mint gyakorló vállalkozó hadd jegyezzem meg, hogy előzőekben leirt számai erősen pontatlanok. /pl. A munkáltató csak 33% TB-t fizet, +4% munkaadói jár. +1.5% szakképzésijár., az ÁFÁ-t meg ne keverje a bevételbe, mert az tévútra viszi/.
Tapasztalataim szerint Mo-n az a baj, hogy sok vállalkozó /ha már mutat ki egyáltalán nyereséget/ cége eredményét rögtön jövedelemként ki akarja venni, azaz el akarja költeni. Nem gondol arra, hogy ez lehetne fedezete a fejlesztéseknek, arra hitel kellene, de ki ad /joggal/ ilyen szemlélet mellett hitelt ... Hány olyan céget ismerek, ahol 5-6 éves számitógépet használnak, de a tulaj 1-2 évente cseréli a "cég" autóját, mindez mellett panaszkodik, hogy nem kapott hitelt gépvásárlásra.
A vállalkozó olyan fajta, aki minden kiadást szeretne azonnal költségként elszámolni, de a bevételeit csak bizonyos határok között, csak egy adott adóalapig /lásd PM jövedelemhatárok/. Néhány éve a nagyértékü tárgyi eszközök egyösszegü elszámolhatóságának évében milyen boldog volt sok vállalkozó, hogy nincs adóalapja, a következő évben meg csak nézett ki a fejéből, hogy mitől lett ilyen nagy adóalapja, hát más módon gyorsan eltüntette.
A költségként elszámolható kiadások érdekes részei az adótörvénynek, de sajnos erre MO-n komoly szükség van , mert akkor nálunk a kerti uszoda mellett még a nagymama fogsora is a cég müködése érdekében felmerült költség lenne /ami egyébként könnyen levezethető/.
Én nem szeretek állandóan panaszkodó ügyfelekkel dolgozni, és hálisten miótta egyre több külföldi megrendelés van, hát elmondhatom, hogy ég és föld a külföldi és magyar megrendelő /nem nagycégekre gondolok/
Üdv.Kukacz
szalai Creative Commons License 1999.02.28 0 0 9
Kedves Géza!
Nem sajnáltatni akarom a vállalkozókat, csak a tárgyilagosság kedvéért írom ide a következőket:
Ma Mo.-gon a munkaadó tb. befizetése bruttó mbér 44% ami magasabb mint a legmagasabb szja. adókulcs és a kettő összege (sztk+bruttó bér) után lehet fizetni 25% Áfát. Tehát, ha van 1000 Ft bevételem, ebből 200 Ft áfa 245 Ft sztk.555 Ft alkalmazotti bruttó bér, tehát úgy tudok 1000Ft-ból 445 Ft állami bevételt produkálni hogy 1 (azaz: egy) Ft-ot nem látok belőle. (A felvett összeg után természetesen a munkavállaló is adózik) Természetesen ez átfordulhat abba az állapotba is hogy maga a vállakozás veszteséges és mégis tetemes adófizetési kötelezettsége van. Persze ezek a nagyobb elvonások, emelett még van jó néhány fizetési kötelezettség is. Persze ha marad saját részemre is pénz, ezután is be kell fizetni az Áfát, 54 % sztk, és természetesen szja-t is kell fizetni.
Költségelszámolás: egy vállalkozás igazi kiadása nem a papir ceruza, wc papir, hanem a fejlesztési költségek. Állóeszköz (30eFt-tól) 7 év alatt irható le az adóalapból, beruházás (épület) 20 év alatt számolható el. Tehát nekem az adózott jövedelmemből kell beruházni, aminek évi 5 %-át tudom leírni az adóalapból úgyhogy ez is inkább az államnak üzlet.

A befektetési kedvezmények bizonyos feltételekkel külföldi befektetőknek jár .

Nem tudom, hogy most van-e a bankbetéteknek kamatadója, régebben volt nálunk is, (20%) amiről a betétes nem is tudott, mert a bank eleve a nettó kamatot számolta el. Az ilyen jellegű adó arra lyó, hogy a hiteleket megdrágítsa, és ezt Széchenyi óta tudjuk, hogy igen káros a gazdasági fejlődésre.
A fentieket figyelembevéve nem tudom miért kisemberellenes az adórendszer?
Mi köze ennek a feketegazdasághoz ? Ha jól tudom, ott a munkaadó és a munkavállaló sem adózik.
Nem túl vidám a helyzet. Ebben egyetértünk.
szalai

Előzmény: Geyza (8)
Geyza Creative Commons License 1999.02.27 0 0 8
Teljesen jogosnak tartanám, hogy a munkavállaló is elszámolhasson költségeket. Egy példa: Németországban a munkábajárás költségei elszámolhatók (a munkahely és a lakás közötti távolságtól függő átalányban.) Ugyanott a szakkönyvek, szótárak, tanfolyamok, stb. árait is levonhatja a dolgozó az adóalapjában, hasonlóan ahhoz, ahogy nálunk a vállalkozók tehetik költség formájában.
Erre mondhatnánk azt, hogy miből térítse vissza az állam, hiszen kevesebblenne az adó! - Sajnos ma nálunk teljesen egyenlőtlen a terhek megosztása. A bérből és fizetésből élők aránytalanul többel járulnak hozzá az állam fenntartásához, mint a vállalkozók ill. módos rétegek.
Németországban pl. elképzelhetetlen olyan nagyvonalú befektetési adókedvezmény, mint nálunk van.
Németországban és Kanadában és sok más országban is megadóztatják pl. a tőzsdei árfolyamnyereséget és a banki kamatot (legalábbis a kedvezőbb konstrukciók kamatát, nem a látraszóló betétek utáni minimális kamatot).

Összefoglalva: nálunk sokkal kisember-ellenesebb és a gazdagoknak kedvező az adórendszer, mint az általam ismert nyugati országokban.
Vegyük még ehhez hozzá a fekete gazdaságot...
Nem túl vidám a helyzet.

Géza
szalai Creative Commons License 1999.02.27 0 0 7
SzVM ez a dolog munkavállaló, munkaadó és az állam közötti alku kérdése. A munkaerő mint áru jelenik meg a piacon értékét a munkabér és egyéb juttatások (!) határozzák meg, kereslet, kínálati alapon. Ettől a piaci értéktől nem nagyon szabad eltérni, mert csődöt, vagy munkaerő elvándorlást okozhat.
A másik oldala a dolognak, hogy az államnak szüksége van adóbevételekre, mondjuk kb. 3000 milliárd Ft-ra és ez az adó nagyrésze a kereskedelemben forgalmazott termék termelése közben keletkezik, és ha az ebben résztvevőket adójóváírásban részesíti, akkor egyszerűen elesik ettől a bevételtől. Igaz hogy mindenki eleget tesz a számlaadási kötelezettségnek, csak ebből a pénzből nem sokat lát az állam, ugyanis a munkaadó is gyorsan alkalmazott lesz saját vállakozásában, a nyereséget munkabérként felveszi, és megélhetési költségként,
kiadásként elszámolja.
Az, hogy a munkába járás költségét nem lehet elszámolni, ez lehet hátrány a messzebb lakók részéről, de ez egyéni mérlegelés tárgyát képezi, hogy ennek ellenére elvállalom ezt a munkát, vagy közelebb keresek állást esetleg kevesebb pénzért.
Az államnak az adott kedvezményt valahonnan pótolni kell, hacsak nem akar szűkebb költségvetésből gazdálkodni.
szalai
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.02.27 0 0 6
Kedves Desider,

Ön írja:
"2. A munkaerő, mint áru a munkavállaló oldaláról közelíthető meg ily definitíve. A gond ott jelentkezik, ha a munkavállaló árunak érzi magát. Ő nem az, hanem termelő egység, aki produktumot, árut hoz létre. A mikrogazdaságtani megközelítésben áldozatot hoz a termelés érdekében, ennek az áldozatnak a haszna, azaz az eladott termékbő befolyt bevétel (annak egy része!) lesz az áldozatának a jutalma, azaz a bére."

Én úgy gondolom, hogy a munkavállaló nem magát érzi árúnak, hanem a munkáját. A munkavállaló, ha a különbözo szabályokban nem is így írják le, valóban vállalkozó, a munkáját adja el. Rendben van, a bevétele a bér. Csakhogy költségei is vannak. Ha speciálisan a közalkalmazottakat nézem, akkor az egyik legnagyobb költsége a munkahelyre való eljutáshoz feltétlenül szükséges utazási költség, Ez nem elhanyagolható, hiszen egy évben ez azonos nagyságrendu az egy havi bérével. Sok mintát nem tudok prezentálni, de Franciaországban ez a költség levonható az adóalapból ( Büdzsé '99 [1998-10-15 22:49:00]). Vannak munkahelyek (nem a pénzügyi ágazatra gondolok), ahol úgy követelik meg a jó megjelenést, hogy a ruha árát nem finanszírozzák. Mi ez ha nem a munkavállaló vállalkozásával kapcsolatos költség? Nyilván még lehetne sorolni költségeket, mint ahogy a vállalkozóknak kitaláltak egy csomó elszámolható költséget, de minek? A lényeg az, hogy a költségek levonásának lehetelenné tétele az adóalapból súlyos diszkrimináció azokkal szemben, akik a munkájuk eladásával vállalkoznak. Még egy elonye lenne, ha levonható lenne a költség. Ez azt jelentené, hogy a munkavállalók is, akiknek tetemes a száma, számlát kérnének.

Tisztelettel,
mint fent
Előzmény: Desider (0)
Lama Creative Commons License 1999.02.27 0 0 5
Kedves HJM & Desider!
Elvben Magyarországon is elszámolhat bizonyos költségeket a munkavállaló (lásd. adóbevallás vonatkozó részei), de ez még inkább igaz, amikor a munkavállaló formálisan vállalkozóként kapja meg a munkát. Ez az olyan "Mikiegér" Kft.-k környékén, mint az enyém teljesen szokványos és elterjedt formája a dolgozók alkalmazásának. Ezzel a technikával ugyanis számottevően nő - törvényesen - a munkavállaló által elszámolható költségek tömege, nekem, mint munkáltatónak azonban változatlan a munkaerő megvásárlásának költsége. Azt hiszem, hogy ez a technika, valójában jól helyettesíti a fekete munkát, mert ily módon a munkáltató könyvelése teljesen tiszta marad, azaz nincsenek veszélyes és törvénytelen trükkök benne. A munkavállalóra van innentől kezdve bízva, hogy elcsalja-e a saját közterheit vagy sem. Azaz mennyire tartja meg nettónak a kapott bruttó összeget - ehhez a számlára történnő kifizetés után a munkáltatónak semmi köze. Van azonban egy másik, lényeges előnye ennek az alkalmazási formának: a munkavállaló tényleg a bruttó összeget kapja kézhez, tehát megszűnik a munkáltatót és a munkavállalót terhelő legnagyobb és a jelenlegi adórendszerben tényleg antagonisztikus ellentét, ezáltal lényegesen nő az alkalmazás hatékonysága. Ugyanis tapasztalatom szerint (csak a nagyságrendet érzékeltetem) az alkalmazott munkateljesítménye 55 egységnyi kézhez vett nettó munkabér után, többnyire megfelel az 55 egységnyi pénznek és abszolút nem érdekli, hogy a munkáltató számára 100 egységnyi bér és járulékai formájában megjelenő költséget jelent, azaz 100 egységnyi költségnek megfelelő teljesítményt vár el. Ha vállalkozóként kerül alkalmazásra a munkavállaló, akkor neki kell magának befizetnie a TB-t (mind a két részt: amit a munkáltató fizet és amit a bérből kell levonni), SzJA-t, Szolidaritási járulékot, szakképzési hozzájárulást, stb. Innentől kezdve, ha becsapotnak is érzi magát, dühe nem rám irányul (mert megkapta a kialkudott összeget), hanem az adó, TB rendszerre zúdítja. Ha úgy tetszik a mindenkori kormányzatra. Tehát a munkáltató szemszögéből nézve erre a problémára van ma Magyarországon jogszerű megoldás.
A fekete munka egy teljesen másik kategória, ugyanis ebben az esetben a munkáltató számszerűleg is olcsóbban jut a munkaerőhöz, viszont esélye sincs a dolgozónak arra, hogy az eleve nettósított jövedelméből adót, TB-t fizessen.
HJM Creative Commons License 1999.02.27 0 0 4
Lemaradt valami.

Kedves Desider!

Hogyan lehetséges, hogy véleményed ellenére mégis vannak olyan nyugati államok(gazdaságok) ahol a "munkaerő áru" és elszámolhat költségeket?
Előzmény: HJM (3)
HJM Creative Commons License 1999.02.27 0 0 3
Kedves Desider!

"...A vállalkozás működteti a gazdaságot, mert megtermeli azt amire a fogyasztónak (munkavállaló) szüksége van..."

A vállalkozó működtet és ezért mag is kapja a "profitot", DE nem Ő termel, hanem a "munkaerő áru".
(Szerintem a profit nem a forgalomból, hanem a munkával előállított új értékből származik.)

S végül a válalkozó semmire sem menne a "munkaerő áru" nélkül, dolgozhatna egyedül.

Ezért(szerintem) méltánytalan és igazságtalan, hogy csak a vállakozó számolhatja el a költségeket.

A "közjó"-ról meg jobb ha(most) nem is beszélünk mert az nálunk most minden csak nem éppen jó.
Előzmény: Desider (2)
Desider Creative Commons License 1999.02.27 0 0 2
Kedves HJM!

A kérdés létjogosultsága nem ott kérdőjeleződik meg, hogy a termelő egységnek vannak költségei. Ez egyértelmű. A munkás költsége nemcsak a bére, hanem a zuhanyozákor felhasznált víz költsége is (ld. még J. M. Keynes "bruttó jövedelem" felfogását).

Az ebből adódó kötségelszámolás nálunk is működik, a gond azonban ott van (és lassan sejtem, hol a bibi), hogy a munkaadó költségelheti le az egész bulit. De Istenem, ő még beruház is, gépeket vásárol, amellett hogy munkabért fizet ki. A vállalkozás működteti a gazdaságot, mert megtermeli azt amire a fogyasztónak (munkavállaló) szüksége van.

Véleményem szerint úgy gondolod, hogy a munkavállaló adó és TB terhei magasak és nem tud keresletet indukálni. Nos, ez igaz. De az adórendszerünk sajátossága, hogy a fentebb említett bruttó értéket csak a munkaadó tudatja le költségként.

Ha kisebb az adó és a TB (amelyhez a munkaadó egyaránt hozzájárul), akkor nincs közjó (eü, oktatás, rendőrség, ha-ha) és erre bizony szükség van. A nagy váltás anno ezért tett jót a vállalkozóval, mert ő máshonnan kezdé építkezni a szép jövőt (tabula rasa), míg a munkavállaló továbbra is a béréből kénytelen megélni ebben az otromba, torz és módfelett érzéketlen közjó-rendszerben.

Desider
Előzmény: HJM (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!