Keresés

Részletes keresés

danimad Creative Commons License 3 órája 0 0 8165

Nincs semmi kötött téma, de szerintem tudunk majd miről beszélni.:)

Én viszek majd néhány érdekesebb dolgot amit tudok.

 

Én is csak egyszer voltam itt, néhány éve, lehet hogy nem a legvilágosabb, meg mondták hogy aznap lesz pub quiz is, de megoldjuk. :D

Szerintem első alkalomra jó lesz, elbeszélgetünk kicsit, meg kigondoljuk milyen legyenek a többiek.

Az a baj, hogy a legtöbb kávézó este 7-kor már bezár, a Magvető jó lett volna, de amikor ott voltam mondták, hogy ha van valamilyen esemény akkor az egész kávézó bezár, és elég sűrűnek tűnik a naptárjuk.

Hallottam, hogy valahol minden héten szerveznek tollas találkozó reggelit, egy olyanra könnyebb lenne megfelelő helyet találni. :D

Előzmény: Muszga (8161)
Landsmann_ Creative Commons License 18 órája 0 0 8164

Köszönöm az elismerő szavakat a videóval kapcsolatban. Sajnos most egy kicsit elvette a harci kedvemet a videógyártástól a youtube. Az köztudott, hogy a feltöltött videókkal pénzt lehet keresni. Éppen ma utalták át a harmadik minimális limit összeget. Csakhogy a probléma az, hogy 1 hónap múlva megszűnik a bevételszerzési lehetőségem, ugyanis az egyik kritériumnak nem felelek meg. Ahogy elnézem, jó néhány évig nem is fogok. Így aztán lehet hogy kevesebb videó fog készülni, de ami igen, az talán hosszabb, az adott témát jobban körül járja majd. De mindegy, ez az én problémám. 

A sötét toll egy Tchibo ajándékcsomagban volt. Utána kutakodtam mégis milyen márka lehet. Külföldi fórumokon más is találkozott ilyennel. Sajnos semmi márkajelzés nincs rajta, a tollhegyen egy "B" betű látható. Szerencsére az egyik fórumon a kérdező illetőnek megadták a választ. Ez egy Herlitz márkájú, Bugatti névre keresztelt toll. Kimosni ezt is csak úgy tudtam, hogy annyiszor szívtam fel a vizet és engedtem ki, amíg nem látszott a tinta színe. Fogalmam sincs hogy lehet szétszedni. A tollhegyet sem tudtam kiszedni. Csavarásra, húzásra nem jött ki. A Parker hegye legalább menetes, azt teljesen szét tudtam szedni, hogy alaposan elmossam. 

Ha már itt tartunk, lenne egy kérdésem, hátha tudtok rá választ adni. Ebben a Herlitz márkájú tollban míg el nem fogyott a tinta, (a konverterbe szipákoltam fel az utolsó cseppeket, az utolsó előttiek meg az asztalon landoltak) az volt benne, amit gyárilag hozzá csomagoltak. Tegnap kifogyott és Pelikan 4001 Blue-Black tintával lett feltöltve. Már tegnap feltűnt, de most ma is, hogy ahogy elkezdtem írni, körülbelül fél oldal után, de gyakorlatilag 2-3 sor után már látszott, hogy az írt szöveg színe egyre világosabb. MIntegy 4-5 oldal folyamatos írása után nagyjából fele annyira volt sötét az írás mint az első sorban. Nekem úgy tűnik, mintha kevesebb tinta kerülne a papírra. Ez jól látszik ha úgy esik a fény, hogy amikor sötétebb az írás, akkor körülbelül 2-3 betűt is leírok mire a tinta teljesen megszárad. MIkor világos az íráskép, akkor gyakorlatilag egyáltalán nem látszik a tinta száradása. Ahogy végzek egy betűvel, már meg is van száradva. Ez mindenképpen abból adódik, hogy kevesebb a tinta. Már csak az a kérdés, hogy miért? Mint írtam, az előző tintával ilyen probléma nem volt. A tintaszintet kémlelő nyíláson benézve, csupa légbuborék látszik. Ez valamilyen szinten normális, hiszen a kikerülő tinta helyére levegő kerül, ami apró buborékként jut fel a tinta felszínére. Az lehet a probléma, hogy olyan sok a buborék, hogy talán egyfajta vákuumot képez, ami miatt kevesebb tinta jut el a hegyhez. Az előző tintánál 3-4 kis buborékot lehetett megszámolni. Ennél számlálhatatlan, az egész kémlelő nyílást beterítik, így nem is igazán látszik a tinta szintje, hogy mennyi van még a tollban. Sima vízzel volt mosva, tehát semmiféle tisztítószer nem került a tollba, hogy "habos" legyen. Találkoztatok már ilyennel? Én mindenképpen a tinta hibájának tartom ezt. Az apró buborékoknak egybe kellene olvadnia. Valóban, a tinták sokfélesége színessé teszi a töltőtollak világát. Egyelőre a már említett Pelikán Blue-Black és szintén Pelikan 4001 Brilliant Black tintám van. Érdekes, mikor telefonon érdeklődtem az egyik papírboltban, akkor az eladó ezeken kívül még felsorolt olcsóbb kategóriájú festékeket is, még vagy 3-4 színben. Mikor oda került a sor, hogy megvetessem, akkor meg már csak ez a kettő féle volt. De majd én is beszerzek más színben is.

Munkahelyen is  és itthon is tollal szoktam jegyzetelni. A ceruza azt valahogy kicsit távol áll tőlem, azt nem kedvelem. Gyerek korom óta szerettem az ICO Kaméleon golyóstollat. Lehet sokan nem tudják, hogy ez a hivatalos neve a simán csak négyszínű tollnak nevezett fém testű tollnak. Van is belőle néhány példány. Munkahelyen és itthon is olyat használok. Sokan rácsodálkoznak mikor meglátják nálam, hogy még lehet kapni ilyen tollat? Igen, lehet, de már nem fém kupakkal, hanem kis gumi bigyóval a végén, hogy az érintős képernyős eszközökön is lehessen vele matatni. A munkahelyi példányt az egyik fiókban találtam vagy 4-5 éve, az már lehet vagy 20 éves ha nem több. Többször javítottam is más, mert vagy a színváltó gomb tört el, vagy a betéttartó végéről a rugórögzítő. Most ott tartok, már nincs donor alkatrészem. Ha újabb ilyen törés következik be, akkor ez lesz a donor és ebből fogom javítani a többit ha szükséges. A toll összeszereléséről is készült egy kis film, íme:

http://www.youtube.com/watch?v=4Nn2YrO5sw0

Sokan nem szeretik ezt a tollat, mondván hogy nehéz és csúszós, nincs rajta jó fogás. A súlyával nekem nincs bajom, de valóban ha izzadt az ember keze, akkor egy hosszabb, folyamatos írás nehézkessé válik vele. A toll súlya egyébként nekem sem mindegy. Vannak ezek az egyszerű, egyszer használatos, vagy cserélhető betétű, de teljesen műanyag olcsó tollak. Múltkor egy ilyen került a kezembe. Egy egész zacskónyi toll van már összegyűlve, amikből kifogyott a betét. Mindig kapunk annyi tollat, hogy nem kell betétet venni, van ellátás belőle. A Kaméleonba veszek betétet, mert olyan típusú betét egyikben sincs. Szóval egy ilyen olcsó toll került a kezembe. Láttam, a betétben már nem sok tinta van, mondom pár nap alatt ki is végzem. Nem tudom ki tervezhette, de hogy életében nem fogott tollat 2 percnél hosszabb ideig, az biztos. Az a része, ahol megfogjuk, az négyszögletes. Nos, ha valamit három ujjal fogunk, oda a négyszögletes forma sehogy sem passzol. Az még hagyján, hogy nyomta az ujjamat, de olyan könnyű volt az egész toll, hogy egyszerűen érezni sem lehetett, hogy a kezemben van. Hála istennek, ma ki is fogyott a tinta, úgyhogy ment a zacskóba a többiek közé. 

Sok-sok éve áttértem a nyomtatott betűs írásra, mert a folyóírásom olyan ronda, hogy azt kiolvasni művészet. Így aztán a számlákat, illetve a másoknak szánt írást azt nyomtatott betűkkel írtam. Nagy nyomtatott betűkkel. Mit ne mondjak, még állítólag itt is voltak problémák az olvashatóság terén. Ezért is jött jól  a töltőtoll, így áttértem a korábban már említett írásfajtára. Nem tudom mi a neve neki, de egyelőre ez még olvasható. Remélem az is marad, mivel egymástól elkülönülnek a betűk, nem torzul annyira az alakjuk hogy felismerhetetlen legyen. Lényegesen lassabban lehet így írni, de szerintem az úgy írt szöveg elolvasása senkinek sem okoz problémát. Hiába írnék rovással, azt más okból kifolyólag nem tudnák elolvasni. :) Magamnak szánt instrukciókat, bevásárló listát szoktam rovással írni. 

Előzmény: Muszga (8163)
Muszga Creative Commons License 20 órája 0 0 8163

Az a jó ebben az egészben, hogy senki sem szakiként kezdi a töltőtollas hobbit/hivatást/kinekmit, és a ebben a mai "kommunikációs aranykor"-ban elég sok hasznos információ elérhető a neten, tehát mindenki a maga tanfolyamának szervezője. És a videók tényleg hasznosak. Azt hiszem, minden, ami lényeges, már fent van, csak hiányolom a magyar hobbitársak tartalomszolgáltatását. Talán az önbizalom hiányzik. A Te videód az első, amit ebben a témában találtam, szóval üdvözlöm a cselekményt, s támogatom a további mozgóképeket! :-)

 

A sötét színű tollad, amit mutatsz, dugattyús töltésű (könnyen elérhető külföldi terminológiával egy piston filler), úgy hiszem, ez a töltési mechanizmus korábban elterjedtebb volt, de érdekes módon ma reneszánszát éli, persze csak a rajongók között. A csúcs tollak között sokan használják a technológiát, gondolok itt a Montblanc-ra vagy a Pelikan orom-modelljeire, de az elérhetőbb kategóriában is időről időre megjelenik, mint a már általam említett Twsbi esetében. A dugattyús töltésű tollaknál alapvetően a tisztíthatóság a fő kérdés, bár ezt ma már a szétszedhetőséggel orvosolják, adott esetben sajátos kis szerszámkészlettel, amit a tollhoz mellékelnek. Átlátszó testű tollak esetén az ember látja, mit kell kimosnia a tintatartályból, s hogy mikor tiszta az, nem átlátszó tollaknál ez maximum a kimosott víz tisztaságából kikövetkeztethető, ami számomra nem annyira komfortos érzés.

 

Bizonyos márkák, mint például a Parker is (de Lamyt és a japánokat sem kell félteni) saját szabványt használnak a patron vagy a konverter területén. Ez nem annyira szimpatikus vonás, de ők azt gondolják, könnyebben ragaszkodsz a márkához, ha már invesztáltál, gondolom én. De még az általam rendelt "nemzetközi" konverterek sem feltétlenül jók nemzetközi konvertert egyébként befogadó tollakba. Szóval itt tizedmillimétereken könnyen elcsúszhat az öröm, nincsen százszázalékos bizonyosság. (Pl. a Faber-Castell Loomba rendelt tizes csomagolású kínai konverter pofáraesést okozott.)

 

Én magam a töltőtoll írásban a golyóstollal szembeni könnyedséget, az érzést, és nem utolsó sorban a tinták sokszínűségét preferálom. Kézírásom elszakadt az iskolai folyóírástól, az egyetemi jegyzetelés sebessége nekem is betett. Örülnék, ha javíthatnék az írásképemen, de amíg én el tudom olvasni, addig nem fáj annyira.

 

 

 

Előzmény: Landsmann_ (8162)
Landsmann_ Creative Commons License 22 órája 0 0 8162

Hát igen. Komolyra akartam venni a  figurát, aztán mégis burleszk lett belőle. De nem baj, a lényeg benne van. Legalább az is látható, ha valaki hasonló műveletekre ragadtatja el magát, ilyen történésekkel is számolnia kell. :) Én is keresgettem töltőtollakkal kapcsolatos magyar nyelvű filmeket, de nem nagyon találtam. Azt nem vállalom, hogy majd én csinálok. :) 

Nem írtam róla, én hogy kerültem kapcsolatba a töltőtollal. Gyerek koromban, még talán óvodás voltam, a lomok között találtam egy töltőtollat. Fogalmam nem volt hogy kell használni, hát honnan is tudná egy pár éves kölyök? Azt tudtam, írni lehet vele. Még tinta is volt otthon valahol. A toll valamelyik része repedt volt, normálisan nem is lehetett megtölteni, mert folyt belőle a tinta. Ez is olyan volt mint a videón a sötét színű, hogy belül volt a tartály és a toll végét csavarva lehetett a tintát felszívni. Ez után évtizedeken keresztül semmi kapcsolatom nem volt ezzel a fajta íróeszközzel. Jópár éve az egyik cégtől kaptunk egy töltőtollat. Igazán ez sem volt használva. Ez az a Parker toll, amit a filmen lehet látni. Miután kifogyott belőle a tinta, félre lett téve. Éveken keresztül hevert egy fiókban. Én találtam egy halom patront mellette, de azok nem stimmelnek hozzá, kisebb az átmérőjük. Fecskendővel szipákoltam ki belőlük a tintát és töltöttem át az eredeti patronba. A két kis patronból leszívott tinta nem fér bele a nagy patronba. Néha átfejtettem egy-egy patronnal, de igazán használatra nem került. Annak ellenére, hogy a toll kupakja rajta volt, mindig elpárolgott a tinta belőle. 

Aztán karácsony előtt kaptam egy készletet, abban volt az a toll ami a filmen is látszik, plusz egy üveg tinta, de már csak körülbelül 3 töltésre volt elegendő. A készlet része volt még egy ugyanolyan stílusú golyóstoll is. Ez után kezdtem el gyakorolni az írást. Rá kellett jönnöm, ezzel úgy nem lehet írni mint  a golyóstollal. Gyorsan írok, ebből kifolyólag rohadt rondán, esetenként én magam sem tudom kiolvasni az írásomat. KÉnytelen voltam változtatni az írásomon, hogy  a tollat tudjam használni. Ekkor tértem át erre az írásmódra:https://www.youtube.com/watch?v=rLRooafiyp8 Rájöttem, hogy az így írt szöveg teljesen olvasható. Igaz, lényegesen lassabb mint a megszokott folyóírás, viszont ha a leírt szöveget dekódolni kell, akkor lehet, hogy az időkülönbség megtérül, mert nem kell agyalni, hogy vajon mi is van leírva. Azóta napi szinten gyakorolom ezt a típusú írást, hogy a mindennapokban is teljesen természetes legyen és így írjak. Eleinte néha kevertem a betűtípusokat, de mára már ez eléggé ritka. Használom még a régi folyóírást, ha gyorsan kell valamit leírni, az alkalmasabb, de tervezem, hogy azt teljesen kivezetem a gyakorlatból. 

Előzmény: Muszga (8160)
Muszga Creative Commons License 23 órája 0 0 8161

Kösz a szervezést! Én ott leszek. Nem ismerem a helyet, de ha nem túl sötét, akkor jó lesz.

 

Van esetleg valami előre egyeztetett téma, kívánság, óhaj-sóhaj?

Hogyan készülünk, ki mit hoz, stb. Programpontok?

 

Gondoltam rá, hogy viszek mártogatós tollat, amivel ki lehet próbálni tintákat, ha valakinek erre lenne igénye.

 

Én magam megköszönném, ha valakinél lenne egy betöltött Emerald of Chivor. Akkora a hájp, hogy most már szeretném látni ezt a csodát élőben is. :-)

 

Karácsony óta megvan a Diamine "zeneszerzők sorozata", ha esetleg valakit érdekel.

Előzmény: danimad (8157)
Muszga Creative Commons License 24 órája 0 0 8160

Tényleg komédia a videó, komolyan kezdődik, aztán fokozatosan átmegy "abszurdba". :-)

Kezdetben én is (de egyszerűen nem tudom megmagyarázni, miért) a konvertert dugtam a tintába töltéskor, aztán láttam, hogy sokkal egyszerűbb a tollal, vagyis a heggyel együtt alámeríteni. Így rögtön írásra kész a toll, míg a konverter megtöltése után még várni/erőlködni kell, hogy a tinta áramlása meginduljon az adagolóban.

Ha ennyire kevés a tinta az üvegben, persze a tollal sem lehet felszívni, mert a hegy teljes részét el kell hogy lepje a tinta, különben csak szürcsög, a levegőt szívja. A legjobb megoldás a fecskendő szerintem, abból mindenből mindenbe tölthető a tinta, és itt a legkevesebb a veszteség. (Csak ami a tűben marad.) Az igazi kihívás persze az, ha egy dugattyús mechanikájú tollat (pl. Twsbi Eco) kell ekképpen üvegből feltölteni, ahol a fecskendőzés nem lehetséges.

 

Tényleg, tudtok magyar nyelvű és töltőtoll tematikájú videókat a neten?

Előzmény: Landsmann_ (8153)
danimad Creative Commons License 28 órája 0 0 8159

Én most ezzel a pipettával csináltam a mintáidat, és sokkal jobb arra, csak ettől nagyobbat vegyél ha tudsz, mert elég kevés tintát szív fel egyszerre.

De a gyógyszertárban csak ez az egy méret volt. :D

Előzmény: dragorsi (8158)
dragorsi Creative Commons License 28 órája 0 0 8158

Eddig én is fecskendővel töltöttem leginkább a patronos/konverteres dolgokat, de majd nézek egy ilyen üveg pipettát is. Lehet, hogy csak minta gyártáshoz fogom használni, de ahhoz se rossz :D

 

Remélem sokan el tudtok jönni csütörtökön! 

 

danimad Creative Commons License 1 napja 0 1 8157

Sikerült egy másik helyen foglalni asztalt!

Ez is az Astoria környékén van:

 

Puskin Kávézó:

https://www.facebook.com/restropuskin/

 

2018.01.25 (Csütörtök) 18:30

 

Várlak titeket! :)

Előzmény: danimad (8155)
Landsmann_ Creative Commons License 2 napja 0 0 8156

Ez a pipettás megoldás sem rossz. Nem mártogattam a toll hegyét, mert előtte patron volt benne, ahogy mondtam is, fecskendővel szívogattam ki a kisebb méretű patronokból a tintát és azt töltöttem át. Így a toll hegyénél volt már tinta. Én valószínűsítem, a jövőben úgy csinálom, hogy  a konvertert nem veszem le  atollról, hanem a toll hegyét a tintába mártva szívom fel az anyagot. Már csak azért is, mert  a videón is jól látszott, ahogy a konvertert megpróbáltam a helyére tolni, a toll alsó része elrepült, ezzel másodjára terítve be tintával az asztalt. Lehet ha még 1-2 tized mm-t fúrnék a konverteren, akkor könnyebben rá lehetne illeszteni. De az is lehet, hogy idővel a műanyag vége egy picit kibővül, hiszen állandó feszítés alatt van és akkor majd azt a méretet fogja tartani. 

Előzmény: danimad (8154)
danimad Creative Commons License 2 napja 0 0 8155

Sziasztok! Gyorsan annyit szeretnék, hogy a Magvető Café-ben mégse lesz jó mert foglalt arra a napra, de mindenképpen megtartjuk a találkozót, csak más helyen! :)

Amint meglesz a hely kiíróm.

danimad Creative Commons License 2 napja 0 0 8154

Én ma vettem egy üvegpipettát mert van néhány műanyag pipettám, és fecskendőm, de azokat nem szeretem tisztítgatni, és észrevettem, hogy a vége belefér egy standard international konverterbe, szóval én szerintem ezzel fogom majd töltögetni őket. :)

Eddig fecskendővel töltöttem őket, de áttertem egyből a tollakkal felszívni a tintát, mert tényleg nem szeretem tisztítgatni a fecskendőt. :D

 

Amúgy, belenéztem a videódba, valahol láttam, hogy ha külön töltik fel a konvertert akkor a toll hegyét is belemártják egy kicsit a tintába, hogy előbb induljon meg a tintafolyam, nem tudom próbáltad-e már? :)

Előzmény: Landsmann_ (8153)
Landsmann_ Creative Commons License 3 napja 0 0 8153

Egy kis érdekesség. Akár vígjátéknak is elmehetne. "Ez a kis konverter hivatott kiváltani a pancsolást."

De nézzétek meg hogy. Ááááá, tényleg nem pancsoltam. :D

http://www.youtube.com/watch?v=sLUavy9r60c

danimad Creative Commons License 5 napja 0 1 8152

Sziasztok!

A Doodle-en bejöttek az eredmények, ami alapján szerintem az első összejövetelt tartsuk január 25.-én, csütörtökön.

Még ma felhívom a Magvető Café-t és foglalok egy asztalt:

http://cafe.magveto.hu/kapcsolat/

Szerintem 18:30 felé találkozzunk majd ott.

Ha lenne valamilyen változás akkor még szólok majd.

dragorsi Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8151

Az is nagyon szép! :D Majd kérünk képeket :D

 

Dani: én bejelöltem, hogy mindegyik jó, most még elvileg az, csak nálam a meló bekavarhat. :/ 

De remélem sokan eljöttök!

 

KÉRDÉS: Tud valaki (Szűcs Tamáson kívül, mert neki most nincs) olyan helyet vagy embert aki antik Sheaffereket vagy Esterbrookokat árulna esetleg?

Előzmény: VKOrsi (8150)
VKOrsi Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8150

na, persze nem volt időm elmenni. Így végülis egy leuchtturm dailyt rendeltem berry színben 😀 

danimad Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8149

Én is a budafoki boltjukba szoktam menni, a másikban mintha inkább a netes megrendelésekért lehetne menni.

Előzmény: VKOrsi (8147)
mor_dor Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8148

Én még csak a Budafoki úti boltjukban jártam, ott voltak határidőnaplók. Azt nem tudom, hogy mindegyiket ott tartják-e.

Előzmény: VKOrsi (8147)
VKOrsi Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8147

Sziasztok,

Fiókból melyikbe kell menni? melyik üzletben vannak a határidőnaplók? (2 cím is van, elég közel egymáshoz)

 

Köszi, O.

Előzmény: mor_dor (8144)
danimad Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8146

Itt a kávézó oldala:

http://cafe.magveto.hu/kavehaz/

Előzmény: danimad (8145)
danimad Creative Commons License 2018.01.08 0 0 8145

Sziasztok, Boldog Új Évet mindenkinek!

 

Ha gondoljátok január második felében megtarthatnánk az első közös kávézás/teázást.

Csináltam egy Doodle-t hogy lássuk kinek melyik nap lenne jó:

https://doodle.com/poll/4ynufbqc2nwtprf2

 

A helyszínnek a Magvető Café-ra gondoltam, olyan 18-19 óra körül.

A héten megvárom a szavazatokat, és az alapján foglalok asztalokat.

 

Ha van más ötletetek nyugodtan osszátok meg itt. :)

mor_dor Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8144

Szintén a Fiókot ajánlanám első körben.

 

Tartanak Midori Traveler's Notebook refilleket is, a heti bontású szerintem megfelelne, majdnem olyan, mint a Moleskine weekly, csak nem vonalas, hanem négyzetrácsos a jobb oldala. Na meg nem A5, hanem kb. slim A5 (11×21 cm). Nekem a dátumozatlan verzió van most használatban, nagyon szeretem, kényelmes a mérete és a beosztása is. És persze kiváló a papír minősége. Viszont mivel refill, ezért önmagában kissé sérülékeny, szóval kellhet rá valami védőborító, vagy ha nagyon elkap a gépszíj, rögtön egy TN. :)

Előzmény: VKOrsi (8143)
VKOrsi Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8143

jah, azt néztem is most a neten :)

 

leuchtturmnak van olyan weeklyje ami notebook is, vagy megveszem a dailyt.

Hétfőn ott kezdek azt hiszem 😀 😀 

Előzmény: dragorsi (8142)
dragorsi Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8142

Huh jó kérdés, én bemennék a Fiókba és ott néznék először körül, az instájuk alapján elég sok határidőnaplójuk van most.

Előzmény: VKOrsi (8141)
VKOrsi Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8141

illetve bonyolítom.

Olyan kellene, amilyen a moleskine weekly, vagyis a hét napja a bal oldalon, jobb oldalon csíkos.

Fontos, hogy tudjak bele jegyzetelni is. (De a dailyket meg túl soknak érzem, bár lehet, hogy az lenne a jobb megoldás)

Előzmény: VKOrsi (8140)
VKOrsi Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8140

sziasztok,

sos kérdés :)

max a5 méretű, töltőtollal jól írható 2018-as naptárból mit vegyek?

olyan kell, ami nem rendelős, hanem bemegyek boltba és megveszem.

Köszi, O.

 

 

Paco155 Creative Commons License 2018.01.03 0 0 8139

Az itatósgomba helye.

Előzmény: villosa (8138)
villosa Creative Commons License 2018.01.02 0 0 8138

És mi az a középső mélyedés?

Előzmény: villosa (8137)
villosa Creative Commons License 2018.01.02 0 0 8137

Köszönöm, a kifolyóra nem jövök rá én sem. Meg arra, hogy ennek önálló tintásüveget kellett oda beállítani, vagy mi? Láttam kupakos ilyen asztali "nehezéket kupakkal, de tintacsatornája annak nem volt.

Másik kérdés: Hogyan lehet megmenteni rozsdás tollszemeket?

 

Landsmann_ Creative Commons License 2018.01.02 0 0 8136

Talán oda lehet a tollat bele állítani ha rövid időre le kell tenni.

Előzmény: dragorsi (8135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!