Keresés

Részletes keresés

Muszga Creative Commons License 3 órája 0 0 7958

Megjött a Pelikan Hubról az email, an Anker'tben lesz. Az jó hely szerintem ilyesmire, ha nem lesz túl hangos. Viszont van egy kis félelmem, hogy mégsem tudok ott lenni pénteken...Remélem, innen azért mentek többen is. Ha már biztos a szitum, értesítem Sziddhártát.

danimad Creative Commons License 24 órája 0 0 7957

Nem tudjátok véletlenül, hol lehetne tinta minta tartó fiolát venni a belvárosban?

Múltkor beszélgettetek róla, de most nem találtam meg a beszélgetést.

d3c4dent Creative Commons License 4 napja 0 0 7956

Egy ideje nézegetem a Van der Spek tolltartókat. 1-4 tollhoz vannak, bőrből, sokféle színből lehet egyénileg kiválasztani, milyet szeretne az ember.

Nem olcsó a 65 eurós ár (a 4 tollas változat), de a további 21 euró szállítási díj miatt eddig nem vitt rá a lélek. Viszont a szállítási költség ugyanennyi marad akkor is, ha egyszerre többet küldenek.

Ha lenne jelentkező, akivel közösen lehetne rendelni, akkor többfelé oszlana a szállítás, kevésbé fájna :) Ha összejövünk páran, megszervezem a rendelést.

Ha valakit esetleg komolyan érdekel a dolog, keressen meg! Jelentkezési határidő mondjuk szept. 24. vasárnap...?

 

VKOrsi Creative Commons License 4 napja 0 0 7955

fú, ezen én régóta gondolkodom, de még nem tudom, hogy mire tudnám használni

Előzmény: ...slr... (7954)
...slr... Creative Commons License 4 napja 0 0 7954

Aki üzletember és tollimádó, az már mindent megvett magának, nagyon nehéz meglepni és olyat venni, ami jobb, mint amije már van. 

 

Ha nekem adta volna valaki ezt a feladatot, én valami extrémmel, vagy különlegességgel próbálkoznék, valami olyannal, ami csekély eséllyel van már meg neki, és ami kategóriát talán még eszébe se jutott a kezébe venni. 

 

Sokminden eszembe juthatott volna, de most a KaWeCo jotott, és azon belül a Sketchup, abból is ez: 

Ez a ceruza vastag. Nagyon vastag. Első pillanatra értelmezhetetlen, ötödik pillanatra zseniális. 

A KaWeCo nagy múltú márkanév, extrém és extrém jó tollakat és töltőceruzákat készítettek, semmi mással össze nem téveszthető formaviláguk volt. A digitalizáció hamarabb vitte csődbe a céget, mint a nagyokat, idejekorán. Egy kedves Család, Gutberlet-ék úgy gondolták, fel kellene éleszteni a márkát, figyeltem az első lépéseiket, azóta csak döbbenettel nézem, mit csinálnak. Kiváló minőségű, különleges írószereik vannak, például ez. 

 

A környezetemben egyre többen fedezik fel a vázlatceruzát, fehértábla helyett én is ilyennel (egy hasonlóval, korábbi modellel) írok nagy papírra úgy, hogy a többiek is lássák. Na ez talán meg tud lepni egy olyan embert, akinek már minden írószere megvan.

Előzmény: Ruben82 (7935)
Muszga Creative Commons License 4 napja 0 0 7953

Töltőtoll vagy golyóstoll? Golyóstollhoz nem tudok hozzászólni, lletve láttam, hogy szép, fém Parkerek vannak dögivel 15 ezer forintig is.

Töltőtoll esetében kérdés, hogy klasszikus, elegáns, fém, vagy lehet valami modernebb forma, esetleg műanyag lehet-e, fekete vagy színes inkább, egy bizonyos szín favorizálva van-e?

 

Nekem a Lamy Safari nagyon bevált, és hasonló az All Star, ezek 5-8 ezer forint körül kaphatók, csak ajánlani tudom, de előtte meg kell őket fogni, az biztos. Lamy LOGO, Lamy STUDIO, ezek ízlés kérdése, mindegyik minőségi toll és a Pirexekben meg lehet nézni őket.

A fém, nem-fém kérdés szerintem eléggé fontos.

Szép töltőtollnak tartom a Faber Castell Loom-ot is, bár nekem nem vált be a csúszós szekció miatt. Viszont a hegye csodálatosan sima.

Tollak boltjában vannak japán tollak, Platinum, Pilot, Sailor, ebben az árkategóriában olyan nagyon elegánsat most így hirtelen nem tudnék mondani. De minőségre ezek is mind kitűnőek.

Személyes kedvencem a TWSBI, ebből sajnos az ECO nem kapható itthon, de kb. 13 ezerért berendelhető német Amazonról. Akinek tetszenek a demonstrátor (teljesen áttetsző) tollak, annak csodás élmény az ECO.

Amit még a plázákban kapni Waterman, Graf von Faber Castell, de ezek között szerintem inkább magasabb áron találnál valamit, és a megjelenésük is erősen ízlés dolga. Én például nem szeretem a fém, csilli-villi tollakat, de ez egyéni preferencia.

Szerintem a felhasználás módja is fontos. Gyors jegyzeteléshez célszerűbb golyósat venni, vagy esetleg pattintós kupakos töltőt. Hosszabb dolgok írásához (jegyzetelés előadáson, level, regény, stb.) kényelmes, könnyű töltőtollat ajánlanék. ami nem csúszik a kézben, és megbízhatóan bánik a tintával.

 

 

Előzmény: Ruben82 (7935)
...slr... Creative Commons License 5 napja 0 0 7952

Ez így nagyon találó :-), de nem biztos, hogy betalál a tollak esetében, mert itt a bevonatnak, felületkezelésnek, lakkozásnak, stb. régóta fontos szerepe van, a megfelelő felületi kiképzés a használhatóság feltétele. Mondjuk pont ez a PVD, vagy bármi is legyen ez az érzékelhetetlen vastagságú színező réteg, na ez nem oszt nem szoroz, csak dekorál. De egyébként a krómozás, aranyozás, ezüstözés, lakkozás, ródiumozás, stb. kifejezetten funkcionális. Szerepe van a foghatóságban, az érzetben, a tartósságban és a karbantarthatóságban. Ha még egyszer összejövünk (mondjuk a Camponában), akkor elhozom a fém- és bevonatgyűjteményemet.

Előzmény: Soká (7949)
...slr... Creative Commons License 5 napja 0 0 7951

Szia, nem tudok szakkifejezést, csavarós vagy tekerős mechanikájúként szokták emlegetni.

Előzmény: Spydercofan (7950)
Spydercofan Creative Commons License 5 napja 0 0 7950

Tisztelt Fórumtársak!

A segítségetekre lenne szükségem.

Mi annak a golyóstollfajtának a neve amin nincs nyomógomb, a toll hegyét a henger elfogadásával lehet előhivni.

Soká Creative Commons License 5 napja 0 0 7949

Teljesen igazad van, én a hagyományos kézműves szakma felől közelítve gondolom úgy, hogy az a legjobb, ha valami az, aminek látszik. De az említett technológiák más minőséget képviselnek, csak bennem vagy egy bizonyos berzenkedés amiatt, - de ez most merész ugrás lesz - hogy a kultúránk egészére jellemző, hogy a felszín nagyon ki van találva... :)

Előzmény: ...slr... (7948)
...slr... Creative Commons License 5 napja 0 0 7948

A vékonyréteg technikának a chipgyártásban vitathatatlan és nélkülözhetetlen szerepe van éppúgy, mint a kijelzők készítésében. 

 

A fémek bevonatolása sem öncélként indult, a forgácsoló szerszámok ellenállóbbak lesznek a kopással és repedezéssel szemben. A csípőprotézisekben a PVD bevonat növeli a tartósságot, javítja a működést. 

 

Vannak fémek, amiket jó alakítani és forgácsolni, és kiváló hő- és elektromos vezetőképességük van, de a szabadon hagyott felületük oxidálódik, patinásodik. 

 

Csomó toll és mechanikus ceruza háza vagy alkatrészei vannak a réz ötvözeteiből, de a puszta rezet kézbefogni nem mindenkinek kellemes: irritálhatja a bőrt, szaga van, és változik a felülete. Kipróbáltam, vettem raw brass Fisher Bullet-et, pont azt a király érzést adja, amit mondasz, hogy az anyag az legyen anyag kívül-belül egyaránt, legyen őszinte és természetes. Az is, és mégsem vált kedvencemmé a kezeletlen sárgaréz toll.

Előzmény: Soká (7945)
...slr... Creative Commons License 5 napja 0 0 7947

Lehet kötekedni, de minek.

 

Tökéletes vákuumot a gyakorlatban még senkinek nem sikerült létrehoznia, valamennyi anyag mindig jelen van a térben. Lehet, hogy tévedek, de ebben az esetben a normál légköri sűrűség tíz a mínusz hatodikon-szorosára ritkítják a gázt, a lehető legnagyobb mértékig kiszívott levegő helyére egy csekély mennyiségű nitrogéngázt engednek vissza. 

 

Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy az anyagok halmazállapot-változási hőmérséklete függ a hőmérséklettől, itt négyszáz celziusz körül már plazma állapotban van a gáz, mely igen ritka közegbe elektromágneses gyorsítással kerülnek be a - jelen esetben titánötvözet - anyagról nagyfeszültségű ív segítségével leszakított ionok. 

 

Ha megnézzük a magyar szolgáltatókat, van, aki ezt a technológiát vákuumplazma bevonatnak nevezi. Vákuum alatt itt nem a térben lévő semmit, hanem az általunk ismert és megszokott közegeknél nagyságrendekkel ritkább plazma-teret értjük.

Előzmény: Paco155 (7946)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 7946

"Ez a szín nitrogén vákuumban készül"

 

A kiemelt két szó üti egymást :P

Előzmény: ...slr... (7944)
Soká Creative Commons License 5 napja 0 0 7945

Hogy félrement-e vagy sem, ezt nem tudom megítélni. :) De szíved hölgye tapasztalni fogja, hogy mit bír majd a karóra PVD-je.
Én - tényleg sajnálom - kevéssé vagyok jártas ebben a bevonattechnológiában. Aminek nyilvánvaló oka, hogy a hagyományos galvánmegoldások okán minden ilyen felületkezelést szükséges rossznak gondolok. Az a legjobb, ha a dolgok kívül-belül ugyanabból vannak. :) De a kereskedelem nem így gondolkodik és az, hogy egy terméknek tízféle színe lehet, az nagy vonzerő, mindent überel.
Ráadásul a bevonatok terén is vannak extra dolgok, mert az olyan varázsszavak, mint CVD, DLC, ezek még ellenállóbb felületeket takarnak.

Előzmény: ...slr... (7944)
...slr... Creative Commons License 5 napja 0 0 7944

Szívem hölgye születésnapjára egy acél tokos és milánói acél szíjas karórát kapott, a tok, a számlap és a páncéling-szerű acél szíj egyenletes, gyönyörű mély kék színű PVD bevonatot kapott. Ez a szín nitrogén vákuumban készül titán-alumínium ötvözet szikráztatásával. Van egy acél tokos lámpám, aminek "gunmetal" szürke tónusú PVD bevonata van egy selyemfényű felületre felhordva, és jártak a kezemben tükörfényesre polírozott alumínium tárgyak ezüst színű PVD-vel, és fényes réz tárgyak fényes arany színű PVD bevonattal. Látom, hogy egyre többen vállalnak bérmunkát, és kínálnak speciális színeket a porlasztott anyag összetételének és rétegvastagságának variálásával. Ennek a vékonyréteg technológiának a civil formatervezésbe való benyomulása éppen most történik, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a metróállomásos Jotterek is így készülnek. Ami ha igaz lenne, akkor gyártóként nemhogy titkolnám, inkább büszke lennék a fejlesztésre.

 

Aztán persze lehet, hogy az egész találgatásom nagyon félrement...

Előzmény: Soká (7942)
Ruben81 Creative Commons License 5 napja 0 0 7943

15ezerig

Előzmény: danimad (7936)
Soká Creative Commons License 5 napja 0 0 7942

Valószínűleg jól látod a dolgot. Az a helyzet, hogy ahány üzem, annyiféle eljárás. Hol a spórolástól lesz "valamilyen" a felület, hol a szakértelemmel továbbfejlesztett technológiától. Csak annyi a közös bennük, hogy mindkét esetben folyik a mellébeszélés és csak annyit lehet tudni, hogy a technológia "speciális". Még egy kutyaközönséges eloxálást sem sikerül kétszer egyformára megoldani az ilyen cégeknél, de azért egy adott termék sorozatgyártására szakosodott üzem jó esetben szigorúan odafigyel a technológiai fegyelemre.

Én korábban kutakodtam hazai PVD bevonatolás ügyben, de csak olyan céget találtam, akik szerszámipari kopásállóságban voltak érdekeltek és amikor azt mondtam, hogy óratok esztétikailag kifogástalan bevonata lenne a cél, akkor inkább elzárkóztak. De ismerek olyan acélékszert, amit itthon látnak el PDV-vel. De színessel még nem találkoztam.

Előzmény: ...slr... (7941)
...slr... Creative Commons License 6 napja 0 0 7941

Pont az van, hogy a felület nem tűnik különbözőnek, mint a szokásos rozsdamentes acél Jotterek, csak az alsó részen van egy szín. Egyfajta visszafogott szín, én nem érzékelek semmiféle réteget, lakkot, vagy a krómozáshoz hasonló érzetet. Sokkal inkább hasonlít a PVD-s tárgyainkra. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=FKG4-RlQCS8 - gyakorlati PVD készülék

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ukvs6Rct4w8&t=3s - PVD kísérleti környezetben

 

Itt 10-20 nm rétegvastagságról (vékonyréteg) van szó.

 

Lehet, hogy tévedek, de amit a tollon látok, arról ez jut eszembe.

Előzmény: Soká (7940)
Soká Creative Commons License 6 napja 0 0 7940

"hogy acél-e, vagy réz."

 

Azért egy mágnes segíthet ennek az eldöntésében. Ha meg rozsdamentes acélról van szó, amit a mágnes vagy fog vagy nem (pontosabban nem nagyon, de kicsit mindenképpen) akkor ott jó esetben látszania kell annak, hogy az nem egy galvanizált felület. (de most csak belekotyogtam, azt sem tudom miről van szó éppen :))

Előzmény: ...slr... (7939)
...slr... Creative Commons License 6 napja 0 0 7939

Köszönöm, az az említés első megnyitásra elkerülte a figyelmemet. Feleségem tolltartójában a CdA 849 mellett (amiben piros betét van), most egy Waterloo Blue figyel, illetve gyakran dolgozik, megpróbálom majd jobban megnézni, legbiztosabb egy roncsolásos teszt lenne, de arra most nem vállalkoznék :-)

 

Mostanában iszonyat jó alumínium tárgyak vannak a kezemben, de a kényes, igénybevételnek kitett részeken acél védi az alumíniumot. Több alumínium írószerem is van, de azok is másképp néznek ki, mint ez a Jotter: főleg nagyobb a falvastagságuk. 

 

Az első Jotter szériának (az ötvenes években) az volt az egyik baja, hogy a csúcs körül tönkrement az alsó rész, szétrepedt, kirojtosodott. Azóta a műanyagból készült alsó részeket egy fém végdarab erősíti, nem tudom, hogy acél-e, vagy réz. Ezeknek a metróneves Jottereknek semmi erősítés nincs a tollhegynél, a falvastagság is elég kicsi, ezért kétlem az alumíniumot. 

 

Csak azért érdekel ennyire a dolog, mert gyerekeknek szeretnénk különféle fém tárgyakat megmutatni, sűrűséget mérni, megtapintani, meg ilyesmi, de csak olyan tárgyat vennék be a játékba, amiről biztosan tudom, hogy készült.

Előzmény: ace22 (7934)
d3c4dent Creative Commons License 6 napja 0 0 7938

"A hivatkozás mögött sem találtam alumíniumot csak azt, hogy anodizált"...

 

- úgy értettem, a listában az egyes tollakra kattintva majdnem mindegyiknél van egy-egy mondat az anyagról. Az egyes tollak alatt én lényegében kétféle változatot láttam, az acél és az alu opciókat. De se arról nem tudok sokat, hogy van-e ezeken felül további (esetleg PVD), se arról, hogy ez mennyire pontos adat.

Egyedül abból gondolom, hogy pontos, hogy a nagy tollmárkák (és a luxusmárkák általában) nagyon szigorúan ellenőrzik minden partnerüket, hogy az hogyan mutatja be a termékeket. A termék elhelyezése, világítás, szomszédos termékek, feliratok, eladók ruhája, minden számít. A Montblanc például azért bontott szerződést egy nagy kereskedőházzal, mert az nem volt hajlandó a Montblanc tollakat az üzlet írószer részlegéből a Montblanc többi terméke, vagyis az ékszerek mellé, az ékszer részlegbe áttelepíteni.

Lényeg, hogy tudni ugyan nem tudom, de úgy sejtem, ami le van írva, az nem találgatás.

Előzmény: ...slr... (7933)
danimad Creative Commons License 6 napja 0 0 7937

Nekem is lenne egy kis segítségre.

USA-ba szeretnék küldeni egy üveg tintát (Pelikan Edelstein Turmaline).

Eddig nem küldtem csomagokat külföldre, és nem tudom melyik opció lenne a legolcsóbb.

Most néztem több csomagküldőt, és eddig a Posta volt a legolcsóbb a kalkulátoruk szerint:

https://posta.hu/szolgaltatasok/calculator/foreignpackage?ln=hu

Itt néztem, hogy az EMS Print lenne a legolcsóbb, de nem írnak semmi részletet az oldalon, hogy az magába annyi vagy felár a sima csomagküldésre.

Ti mit ajánlatok?

danimad Creative Commons License 6 napja 0 0 7936

Milyen ár sávban gondolkodsz?

Előzmény: Ruben82 (7935)
Ruben82 Creative Commons License 6 napja 0 0 7935

Sziasztok.kis segitséget szeretnék kérni töletek.barátomnak szeretnék tollat venni ajándékba. amit tudni kell rola üzletember tehát gyakran használja és tollimádó mit ajánlanátok? válaszokat elöre is köszi

ace22 Creative Commons License 6 napja 0 0 7934

Innen vettem: https://www.executivepensdirect.com/parker-jotter-pens#/parker-jotter-pens?p=1

 

"With bright anodised aluminium metal barrels"

 

A 10.5% - 13% feletti krómtartalmú acélövözetet tartják "stainless"-nek azaz rozsdamentesnek, (országtól, szabványtól függően). Ezen felül nem rozsdamentes acélfelületet is be lehet vonni krómmal. A felületet lehet szálcsiszolt vagy polírozott (utóbbi nagyon tud kis izzadsággal is csúszkálni írás közben). Költség, tartósság szempontjából nagyon nem mindegy, miből van a toll.

 

A Royal Blue verzió röviden volt a kezemben, nem tudtam megvizsgálni (pláne, hogy a rozsdamentes acélok kevésbé mágnesezhetőek), csak tippelek, hogy nem rozsdamentes acél az alsó része, hanem fényes felületű bevonat. Az eladó nem tudott segíteni...

Előzmény: ...slr... (7933)
...slr... Creative Commons License 6 napja 0 0 7933

Sziasztok, kösz a válaszokat. 

 

Nekem nem tűnik alumíniumnak az alsó része, inkább rozsdamentes acélra tippelnék. A hivatkozás mögött sem találtam alumíniumot csak azt, hogy anodizált: ezt a szót használni szokták acélra is. 

 

Ami a krómot illeti, az szerintem nem felületi bevonat, hanem része a rozsdamentes ötvözetnek.

 

Kiváncsi lennék, ezek az oldalak tényleg tudják a frankót, vagy ők is csak tippeltek, látva a terméket. 

 

Mostanában elég sokat foglalkoztam a pvd technikával, látom, hogy éppen kezdenek terjedni azok a nagyon drága gépek, amikkel el lehet készíteni az ilyen bevonatokat. A metróállomásos sorozat alsó részének csiszolt felülete annyira élesen kirajzolódik, hogy arra gondoltam, ez csak valami nagyon vékony bevonat lehet, a pvd pont így néz ki. De ez csak sejtés, semmi bizonyítékom nincs rá.

 

Régen a gyártók büszkén leírták az alapanyagok, bevonatok anyagát, technikáját, most más gyártóknál is azt látom, inkább nem kötik a vevő orrára.

ace22 Creative Commons License 6 napja 0 0 7932

Az http://www.parkerpen.com/en-GB/jotter oldalon böngészve nem találok egyértelmű utalást az alsó rész anyagára (prémium és nem prémium modellek esetén is az anyag  "stainless steel" vagy "metal" a választék, a borítás (trim) "Chrome + polished", a specifikációknál " Material Stainless steel, lacquer & linished" - azaz nem derül ki, hogy rozsdamentes acél-e teljes anyagában, esetleg a felülete krómozott és polírozott, esetleg elektrolitikus úton vagy lakkozással színezett más fém.

 

https://www.executivepensdirect.com/parker-jotter-pens#/parker-jotter-pens?p=1 oldal pedig "anodizált alumínium" szárakról beszél. 

Előzmény: d3c4dent (7931)
d3c4dent Creative Commons License 2017.09.11 0 0 7931

Szia!

 

Nekem úgy tűnik, ez a sorozat amolyan "fiatalos" széria, érdekes új felületekkel. Amennyire látom, nem egy konkrét eseményhez kapcsolódnak.

Nem vagyok tökéletesen biztos benne, hogy minden modellre igaz, de úgy tűnik, a Premium modellek lakkozott rozsdamentes acélból vannak, a Core modellek viszont anodizált alumíniumból vannak.

Ennek a webshopnak a termékleírásaiból sok minden kiderül: https://www.executivepensdirect.com/parker-jotter-pens#/parker-jotter-pens?p=1

 

Előzmény: ...slr... (7930)
...slr... Creative Commons License 2017.09.07 0 1 7930

Sziasztok, kerestem a metróállomásokról elnevezett Parker Jotter sorozat történetét és technikáját, de nem jártam sikerrel.

 

1) Ez a sorozat valami konkrét eseményhez, évfordulóhoz kötődik, vagy csak úgy spontán kihoztak egy új szériát?

 

2) A sorozat alap-tollainak alsó része is acél, de különböző színűek, állomásról állomásra feleségemnek egy Waterloo Blue van. Tudja-e valaki, hogy milyen technikával készül ezek színezése? Gyerekeknek mutatnánk különféle bevonatokat, de ezt nem találtam meg. PVD-re tippelnék, de nem vagyok benne biztos.

d3c4dent Creative Commons License 2017.09.06 0 0 7929

Ráírtam a héten, de nem válaszolt egyelőre.

Előzmény: danimad (7928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!