Keresés

Részletes keresés

Darlyn Creative Commons License 2006.07.04 0 0 4115

Sziasztok!

Valami baj volt az "indexemmel", nem tudtam feljönni, szal most olvashatok vissza kábé ezer hozzászólást! ;)

kyra42 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 4114
Fémallergia:
Mondtam a fogdokinak, hogy kiütéseket kapok egyes fémektől, de nem tudom, miktől. Azt javasolta, hogy teszteltessem le. Hol lehet ilyet csináltatni? (Ja és nem lenne hátrány, ha olcsóbb lenne, mint itt)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.04 0 0 4113

"A megelőzés lett volna könyebben kivetelezhető..."
A leggondosabb ápolás mellett is van olyan, hogy egyszercsak hipp-hopp begyullad a fog vagy észrevétlenül elhal. Az ilyet hogyan lehet megelőzni?

 

Meg szoktuk hallani, hogy belülről szuvasodik a fog. Az meg hogy lehet?

Tényleg. Ha a gyökércsúcson a bacik kijuthatnak a szerveztbe, akkor fordítva is "működik" ez a dolog?

Előzmény: Lándzsa Erőskar (4111)
Chess Creative Commons License 2006.07.04 0 0 4112
Köszönöm az infot. A megelőzés megvolt, részben 3,5 éve kezeléssel, és előtte és azóta is Elmex rendszeresen. A fog most is úgy gyulladt be, hogy sehol egy lyuk.  És mi a helyzet lézerrel ill. azzal rezes kezeléssel ? Van róla vkinek tapasztalata ?  
Előzmény: Lándzsa Erőskar (4111)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4111

Ami a gyökércsúcson túljuthat, az a végleges tömés vagya sealer. Legalább is, ez ami problémát jelenthet később. A tisztítási folyamatban pedig a leforgácsolódott dentin+baktériumok. De a javulás elmaradása köszönhető lehet még a gyökércsúcs körüli nagy gyulladásnak. Az orvos csak csinált rtg felvételt. Nem minden fogat lehet megmenteni gyk-val. Sajnos ezt el kell fogadni. A megelőzés lett volna könyebben kivetelezhető...
A CaOH2 nem új, nem csodaszer. Régóta használják, van ahol rutinszerűen. Ártani nem árt, és sok esetben a csatorna letömhetősége csak ennek köszönhető.

Azért a dentálhigiénikus fogkőeltávolítást ne erőltessük. Abban a képzésben tényleg csak a supragingivalis depurálás szerepel szonikus vagy UH műszerrel. De a GRacy vagy egyébb kézi műszerek pontos használata azért orovosi feladat, és a nehezen hozzáférhető, vagy nagyon durva gyulladásos fogak kezelésekor szükséges fogkőeltávolítás nyugaton is az orvos feladata. Ha csak egyszerű fogkő van, akkor jól hangzik, hogyaz orvos a letisztított szájba nyúl bele, de a magyar viszonyok közt ez elég nehezen honosítható...

szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4110
Igen, tudom. De ez csak jobb helyeken van így. Egy "mezei" körzeti rendelőben még "ragaszkodnak" a hagyományokhoz. :)
Előzmény: Csimbió (4109)
Csimbió Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4109
Általában nem a dokik szokták leszedni a fogkövet, hanem az asszisztens, vagy dentálhigénikus. Mert ehez nem kell akkora szaktudás, alacsonyabb órabérű munka.
Előzmény: szaguldo kacaj (4108)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4108

Értem. Azért kérdeztem csak, mert az én dokim még sose szedte le a fogköveimet. Akkor majd legközelebb megemlítem neki. Bár - szerencsére - nincs is sok fogkövem.

Csimbió Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4107
Kösz Lándzsa. Remélem, azért nem ügyködtek a hátsó fogakon, mert nem volt mit leszedni.
Előzmény: Lándzsa Erőskar (4104)
Chess Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4106
Én a páciens jelöltek közé tartozom. Kb.3,5 éve gyökérkezelték a bal felső 2-es fogam és úgy tűnt minden rendben. Sajnos ezelőtt 2 hónappal bejelzett és begyulladt alaposan. A nyitott gyökércsatornát tisztogatja, öblögeti a doki, de amikor már majdnem jó újra érzékeny lesz. A belső reszelgetés+hyperol úgy tűnik nem elegendő. A neten olvason ilyenkor a csúcson kijuthat némi nem odavaló anyag a gyökércsúcsra ? Kérdésem, hogy esetleg érdemesebb próbálkozni hatékonyabbnak ígért új eljárásokkal. Gondolok itt a lézeres fertőtlenítésre, CaOH-ra, illetve valami rezes belső kezelésre (Depotphorese). Mennyire jók és elterjedtek ezek a módszerek ?
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4105
Ja,a nyitott kürett..műtét, az ínyen lebenyt képeznek a súlyosan leépült parodontiumnak megfelelően, és a szabaddá vált gyökérfelszínt megtisztítják. Aztán a leválasztott ínylebenyt visszafektetik, összevarrják. Így van esély a fogak megmentésére.
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.07.03 0 0 4104
Nem tudom hány éves vagy. Ha fiatal, és mosod a fogaidat, akkor lehet, hogy nem kifejezett fogkőről van szó, csak arról az elszíneződött pelliculáról. Ami mindenhol előfordul, főleg a fognyaki tájékon.
Lehet, hogy azért nem nyúltak az örlőfogaidhoz, mert ott nincs különösebb tisztínani való.
Csimbió Creative Commons License 2006.07.02 0 0 4103
Igen, tudom hol van a leggyakrabban, de ott is le kéne szedni, ahol ritkábban van. Az én esetemben akkor hátul nincs, vagy mire hátraér a leszedő (mert előről szokták kezdeni) elfárad.
Mindig más helyre járok fogkövet leszedetni, így kipróbálom, hol milyen.
A doki is szól a fogkőről, ha lát engem, de én is látom, ha doki nem lát és megyek valahová.
Előzmény: szaguldo kacaj (4101)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.07.01 0 0 4102

A fogkő ínyfeletti elhelyezkedésű típusa leginkább a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásainak közelében szereti ellepni a fogakat. Így az alső metszők belső felszínén (ezt jól tudod, Kacaj) itt a glandula sublingualis kivezetői vannak, és a felső molárisok buccalis (azaz külső) felszínén, ahol a parotis ivezető csövének nyílása található. De általában igaz, hogy a fogkő a f ogon lévő pellicula, az abból kifejlődő plakk továbbfejlődött változata, és így azért szinte mindenhol előforduhat rossz szájhigéné esetén.

Az íny alatti fogkő, ami a gyökereken jön létre, ép, gyulladásmentes íny mellett NEM alakul ki. Ehhez hosszú elhanyagolt szájápolás kell.

A fogkövön, mivel érdes a felszíne megtapadnak újabb baktériumok, tovább kolonizálják a területet.
A fogak között nem tipikus az előfordulása, ha emiatt aggódsz. De vékony, éles kézi műszerrel lehet csodát tenni. De azért érdemes paradontológia szakrandelést felkeresni, nagyobb régiós központ, klinika (akár a SOTE intézményeit), ingyenes és sokkal precízebb, hozzáértőbb a súlyosabb fogágyproblémák ellátása, mint egy normál pénz-orientált rendelőben.
Az eltávolított bölcsességfogak mögött mindig marad egy kis üreg, mélyedés. Ezt sajnos fokozttabban kell tisztínai, nincs mit tenni. Nem mozdultak hátra a fogaid, ilyen rövid idő alatt semmiképen. A disztalizálódás amúgy is elég ritka ilyen körülmények között.

 

szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.06.30 0 0 4101

A fogkő leggyakrabban az alsó elülső fogak belső felszínén és a felső első nagyörlőfogak külső felszínén alakul ki.

A te dokid "magától" szedi le a fogkövedet, vagy te mondod neki, hogy szedje le?

Előzmény: Csimbió (4099)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.06.30 0 0 4100
Sziasztok
egy kis tanacsot szeretnek kerni: amiota kikaptak a bentmaradt bolcsessegfogaim, ugy tunik, hatrebb mozdultak a fogaim, es azota nagyon konnyen beleragad minden kaja a fog es az allkapocs koze. (Pont ott kezdodik ugye az allkapocs felszallo aga.) Hogy a fenebe pucoljam ki minden etkezes utan, ha nem tudok mindig fogat mosni? Nem szeretnem, ha elkezdene romlani arrafele a fogam...
Koszonom
Csimbió Creative Commons License 2006.06.30 0 0 4099
Kösz a választ. A zárt küret, nyitott küret mit jelent?
Normál ínyfeletti fogkő esetén a hátsó széles fogak között hozzá lehet férni valami szerszámmal? Vagy ott nem jellemző a fogkő?
Ahányszor voltam fogkőleszedésen, az idő nagyrészét az első fogakkal töltötték, a hátsókon nem nagyon ügyködtek, sőt szinte semmit.
Előzmény: Lándzsa Erőskar (4096)
paramami Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4098
ne haragudjatok a sok elírásért.
Előzmény: paramami (4097)
paramami Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4097

hát sem tegnap sem ma nem fájt, úgyhogy nagyon úgy fest, hogymegúsztam ezt a "kikanalazást" :))
vagy ha nem azt már egy falusi doki fogja csinálni sz Őrségben :)
de azért remélem ott nem fog már feldagadni.

de sajnos ha visszajövök nem úszom meg az ideiglenes cseréjét meg amásik ideiglenes cseréjét.
aztán van egy olyan fogam ami gyökérkezelt volt, ki lett húzva csak éppen a gyökere nem jött ki az mos ott ftyeg a számba azzal is csinálni kéne valamit.
szóval boldogítalak majd még itt titeket a paráimmal .

 

Előzmény: szaguldo kacaj (4095)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4096
A gyökerekről eltávolítható a fogkő, egyszerűbb esetben zárt kürettel. Beérzéstelenítés után kézi eszközökkel (értsd, nem az elektromos pl a depurátor). Lekargatják, ha sok a akkor inkább a pattintás a jó szó. De akinek a gyökerén sok a fogkő, az már általában visszahúzódott, gyulladt  ínyű, nem kizárt, hogy mozognak is a fogai...Bonyolultabb eset a nyitott küret.
Előzmény: Csimbió (4091)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4095
Túlélted a tegnapi napot? Remélem, ma már egész vidám voltál.
Előzmény: paramami (4094)
paramami Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4094
mi meg nektek!
ezt még olvasni is borzalmas :(
remélem hamarosan kiderül mi a baj!
Előzmény: stephanking (4092)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4093

"Harmadik fogsor 95 évesen     

Hanoi, 2001. szeptember 11. (MTI-Panoráma) - Harmadik fogsora nőtt egy 95 éves vietnami férfinak - persze nem egymással párhuzamosan, hanem időrendi váltásban, "stafétaszerűen

".Nguyen Cong Dunak 75 évesen kezdtek megfogyatkozni a fogai, mármint a véglegesek, tehát a 2. "sorozat", nem pedig az 1., a gyermekkori tejfogak. Három évvel ezelőtt azonban ismét elkezdett "fogzani", és azóta már tucatnyi új foga nőtt. Metszőfogakkal éppúgy gazdagodott a szája, mint őrlőkkel. "Második gyermekkori" fogai oly fehérek, mint a babák tejfogai, de hogy tejfogak lennének azt azért nem állította az aggastyán 3., újjászülető fogsoráról hírt adó Thanh Nien (Ifjak) című vietnami lap."

 

Ezt a hírt ma találtam véletlenül. Nem éppen a legfrissebb, de nagyon érdekes. Már csak az is, hogy 75 évesen kezdődtek csak a problémái...

stephanking Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4092

Szia! Amikor nálam elkezdődött, azt hittük, hogy a bölcsességfogam, mert akkor kezdett nőni. Azt kiszedték, nem múlt el. A mellette lévő fogat gyökérkezelték, aztán annyit piszkálták, hogy azt mondták jobb lenne kihúzni. Aztán begyulladt a mandulám, azt is kiszedettem, hátha az. Nem az volt:) Most ott tartunk, hogy megcsinálták az MRI, azt majd augusztusban nézi meg egy doki.

Ne sajnáltasd magad:) nekem a mandulaműtét után már a fülem is fáj, meg a nyakam. :))))

Remélem hamar túl leszel rajta, én szorítok:) meg magamnak is!

 

Előzmény: cerebrum (4090)
Csimbió Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4091
Sziasztok. Sajnos visszatértem erre a rég elhagyott fórumra.
Azon gondolkozom, hogy a hátsó széles fogak (pl 6-os 7-es) közül ki tudják-e szedni a fogkövet? Főleg ha íny alatti fogkő.
Szerintetek?
cerebrum Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4090

Én is gondoltam már erre... Neked amúgy hogy kezdődött? Én még februárban betegedtem le pár napra (sima influenza), és utána keztem el érezni a bizsergést az állkapcsom tájékán, a nyakam csak valamivel később kezdett el fájni. És most, hogy mégsem a fogaimmal van baj, már tényleg kezdek megijjedni...

 

Ja, és nálad is csak bizonyos időközönként jelentkezik ez a kellemetlen érzés az állkapocsban? Ez is teljesen őrjítő. Az ember beleéli magát, hogy na, elmúlt, aztán kiderül, hogy mégsem... :-(

Előzmény: stephanking (4089)
stephanking Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4089

Szia! Nekem hajszálra ugyanez a bajom, de már lassan 2 éve tart. :( Nem szeretnék kéretlen tanácsokat osztogatni, de ha nem múlik, akkor érdemes elmenni neurológiára, én már ott tartok, végső eredményről csak a nyár vége felé tudok beszámolni. Nekem azt magyarzták, hogy valami baj leshet ott a (fő) ideggel, attól van ez a "fájdalom".

Remélem tudtam valamit segíteni, de kérdezzd meg a fogdokidat is.

Előzmény: cerebrum (4084)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2006.06.29 0 0 4088
Vitalitás vizsálatra használják, de kb ugyanaz, mint a hideg vatta és a kopogtatás. Rutinnal a hagyományos vizsgálódás is eredményre vezet, nem kell elektromos szerkezet :-D
Előzmény: optikus (4085)
paramami Creative Commons License 2006.06.28 0 0 4087
áááááá
ez nem hangzik túl jól.
de én is szoktam ilyen gondban lenni, hogy nem tudom melyik fáj.
Előzmény: optikus (4085)
paramami Creative Commons License 2006.06.28 0 0 4086

Az Őrségbe megyünk nyaralni egy kicsit és csakis utána megyek majd el a rettegő betegeket szerető dokihoz :))))
de még filózom, mert az van, hogy az én dokim már nem dolgozik ezért most mikor fájni kezdett a fogam egy szimpla körzetihez kellett mennem, mert sűrgős volt.
elég szimpi volt a doktornő de nem az igazi.
/nagy kérés az, hogy csak egy icipicit legyen kedves ?/
visont profin dolgozott szerintem és elkértem a magánrendelője telefonszámát.
meglátjuk.

a kis totyogósomnak aki retteg az orvosoktól szépen elmagyaráztam, hogy nem őt, hanem anyát nézi meg a drnéni és láss csodát : megértette :)
adtam neki egy muffint és a nővérke székén ücsörögve majszolt míg anyát piszkálták :)
nem sírt, nem rohangált és nem vert le semmit.
hja, a fogorvosi rendelő hangulata őt is megérintette :DD

 

 

csak nagyon halkan merem leírni, hogy ma egész nap nem fájt .
kopp kopp kopp

Előzmény: kyra42 (4079)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!