Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

tomi46 2014.03.09 13:33:36 © 41115

Vendégségbe vittük a kenyeret,az biztos,hogy lapos lett.

Csak az a hibája,hogy nagyobb mennnyiséget kellett volna készitenem,ezért lett lapos.

Szerencsére igy is elfogyott.

 

.ETNA. 2014.03.09 12:44:56 © 41114

Két dolog miatt vesznek az emberek kenyérsütőt (túl azon, hogy nem szeretik a bolti vicket-vackot):

1./ vagy nincs idejük a konyhában órákat tölteni, mert pl. minden nap 8-tól 5-ig dolgoznak + vagy egy óra míg hazaérnek és inkább a maradék időben pihennek, vagy játszanak a gyerekkel stb.

2./ nem bírja csuklójuk a dagasztást, ami cseppet sem könnyű ("vizes a padlás"... azaz akkor jó, ha már izzad a homlok)

 

Rám mind a két csoportból igaz valami ... ha van időm, abból nem szeretném az egészet a konyhában tölteni, plusz a csuklóm kb. azonnal kiakad, egyszóval nekem kb. tök mindegy, hogyan csinálták a dédimék (ha csinálták egyáltalán egy nagyvárosban is a kenyérsütést), úgy sem tudom utánozni, bármennyire is szeretném. Egyébként meg nem kiállításra készítem a kenyeret, ha lapos, akkor lapos (általában szerencsére nem az), ha kicsit "göröngyös", akkor olyan, a lényeg, hogy jól átsült,  finom és természetes alapanyagokból készült legyen.

 

Lehet kísérletezgetni a liszttel, vízzel, arányokkal, ecettel, plusz sikérrel, meg mint tudom én még mivel, nem ugyanolyan az ízlésünk, van aki szeret mindig változtatni, másnak jó az állandóság is .... de az tény, hogy sütöttem már gyönyörű kenyeret BL55-ös tescos akciós lisztből is, egyszóval nem feltétlenül a kimondottan kenyérliszt garancia a jó kenyérre:-)

 

 

 

 

monyesz 2014.03.08 15:49:31 © 41113

Az közel nem mindegy hogy milyen lisztet használsz, BL-50-et vagy BL-120-at, vagy teljesen más egy rozsliszt, mint a búzaliszt.

De a kovászos vagy élesztős is mutat eltérést.

 

Nagyanyáink kézzel dagasztottak és szaggatták a tésztát, érezték a kezükkel, hogy mikor jó, ezért nem méricskéltek.

Lehet 70% és 30% vízzel is kenyeret készíteni, csak más lesz a végeredmény, és más az eljárás!

GPF 2014.03.08 12:46:05 © 41112

Ja, én sütöttem már párszor 2:1-es vagyis kb. 75 százalékos kenyeret. Edényben. Tudom miről beszélek.

 

Te még nem sütöttél, de szívesen megnézem majd az elsőt. Vagy az első 10-ből azt, amelyik sikerül.

Előzmény: enil (41110)
GPF 2014.03.08 12:43:25 © 41111

Ok. Akkor te süssél grammra. De feltétlenül szerezz be pl. egy légnedvesség mérőt is, hisz a liszt nedvessége felveszi a környezetét. Így már arról sem nagyon lehet fogalmunk, hogy a "száraz" liszt hány százalékos nedvességtartalmú.

 

Aztán utána szerezz be olyan liszteket, amiket ezeken a videókon látsz.

 

Te láttál már idős kenyérsütő asszonyt mérleget használni? Ők bizony poharazgattak, vagy még az sem. Nekem jó az a minőség, amit ők tudtak.

Előzmény: enil (41110)
enil 2014.03.08 12:24:35 © 41110

Maradjunk annyiban, hogy nem sutottem kenyeret, de tudom hogyan kell magas viztartalmu tesztat kesziteni es azt kezelni. A magas viztartalom segiti a teszta elokesziteset, dagasztasat, a glutenfejlodeset, nem melegszik tul a teszta dagasztaskor, hosszabb ideig elall a produktum, puhabb a teszta, stb.

 

Ez a "nagyjabol" poharazgatas nekem egy kicsit vicces...

 

"formazhatatlan": vagy nincs kelloen dagasztva, vagy sutemenylisztet hasznalsz, esetleg nem tudod a magas viztartalmu tesztat kezelni, vagy az osszes egyszerre.

 

Pl. nezd meg ezt a kenyeret, 78%-os hidrataltasagu: http://www.thefreshloaf.com/node/37487/white-sd-bread

 

Ez csak 70%: http://www.thefreshloaf.com/node/37412/work-days-sourdough-country-loaf

es akkor meg nincs beleszamolva a kovasz viztartalma

 

Amugy altalaban javaslom linkelt honlapot, ahol nagyon magas szinvonalon keszitik a kulonfele peksutemenyeket, kenyereket lelkes amatorok es profi pekek is. Merleg azert nem art, mert grammra pontosan megadjak a recepteket.

Előzmény: GPF (41108)
GPF 2014.03.07 22:42:36 © 41109

Kiszámoltam. A 3:1-es arány, az kb 50%-os tömegszázalék. A 2:1 arány az kb. 75%. Szerintem ez kenyérhez már sok.

Előzmény: GPF (41108)
GPF 2014.03.07 22:36:36 © 41108

Ja, ha nem sütöttél még, akkor biztos tudod.

 

Nagyjából 3 pohár liszthez kell 1 pohár víz. Ha egy fél pohárral több, az már formázhatatlan, így edényben kell sütni.

Előzmény: enil (41107)
enil 2014.03.07 22:03:13 © 41107

meg nem probaltam kenyeret sutni, de latatlanban en is a nagy viztartalmu teszta hive vagyok. Pizzanal pl 75%-nal tartok...

Ha formazta volna Tomi46, talan neki is pofasabb lenne.

Pl ebben a videoban is 70% os viztartalmu tesztat hasznal az uriember: http://m.youtube.com/watch?v=E29v5rx97bo

GPF 2014.03.07 20:26:43 © 41106

Hát, ezek mintha "kicsit" laposkásak lennének. Szerintem sok a víz.

Előzmény: tomi46 (41103)
tomi46 2014.03.07 17:19:14 © 41105

A viz mennyisége mindig attól függ,hogy hány darab kenyeret készitek,mekkora edénybe. 1,2 liter volt ma a 2 egymás mellett lévő tepsibe tettem 3 kávéskanál só,kicsi oliva olaj 1,5 élesztő kocka, kevés ételecet, finom liszt,rétes liszt,Graham liszt Aldi-ban kapható sokmagvas kenyérliszt.

 

A liszt nagy része finom,kevesebb rétes és nagyon kevés a többi.Sajnos mérni soha nem mértem,érzésre készitem.

tomi46 2014.03.07 17:07:40 © 41104

tomi46 2014.03.07 16:54:33 © 41103

tomi46 2014.03.07 16:37:31 © 41102

Ma 2 darabot sütöttem,megpróbálom mindkettőt lefotózni

enil 2014.03.06 11:49:59 © 41101

Egy képet vágatlanul, egyet kenyér-vágottan raknál fel? Kíváncsi vagyok, hogy néz ki a produktum. Egyszer, ha eszedbe jut, lemérnéd hogy mennyi liszt ment az 1 liter vízhez?

Előzmény: tomi46 (41100)
tomi46 2014.03.06 06:43:08 © 41100

Nem a dagasztás a gond,kicsi a kenyér a Családnak.

Éppen most sül a sütőben 1 liter vizzel,1 kocka élesztővel gyurt kenyér,ami 3-4 napra bőven elég.

A viz mennyisége adott, a liszt pedig addig szóródik a vizhez,amig az ideális sürüséghez kell.

Beteszem liszttel megszórva langyos sütőbe,ott 3/4 órát kel duplájára,átdagasztom 2 perc alatt.

Akkor már nem szórom meg liszttel.

Megint duplájára kelesztem,beteszem egy lisztezett magasfalu tepsibe és addig sütöm max.-on amig piros lesz a teteje.

Onnan leveszem 160 C fokra és kb 25 percig hagyom ezen a hőmérsékleten.

Dagasztások közben 1-2 evőkanál olajat is adok hozzá

janijani 2014.03.05 11:18:14 © 41099

Hát bizony, a kenyérsütő nem dagasztógép. Megvannak a korlátai (gondolom a dagasztógépnek is csak azt nem ismerem)

A kétlapátos kenyérsütő kb 50-80 dkg liszttel szépen dagaszt.

50 dkg alatt a két lapátnál különválik a tészta és két gombócot dagaszt, egymással nem is igen keverednek.

80 dkg felett meg megáll a tészta teteje mint egy alagút és alatta üresen forognak a lapátok. Persze ez a tészta keménységétől is függ.

Jártam már úgy, hogy 2 kg lisztből akartam pogácsatésztát gyúrni, 3 felé osztottam a hozzávalókat, az első kettőt szépen megdagasztotta, a harmadiknál kiírta hogy warm (a motor hőjétől túlmelegedett a gép) meg kellett várni amíg kihül és csak akkor lehetett újraindítani. Játék az egész, kézzel hamarabb megdagasztom egy vájlingban és nem nyüstölöm a kenyérsütőt. Elkopik az enélkül is.

Előzmény: enil (41098)
enil 2014.03.05 09:41:02 © 41098

Ezek szerint xarul dagaszt a kenyérsütő (?).

Előzmény: tomi46 (41097)
tomi46 2014.03.05 07:02:08 © 41097

Össze sem hasonlitható,maradok a kézinél

 

.ETNA. 2014.03.04 23:04:44 © 41096

OK, köszi:-)))

Előzmény: tomi46 (41095)
tomi46 2014.03.02 09:19:44 © 41095

Nyugodtan próbáld megsütni a gépben kelesztett kenyeret sütőben,nagyon jó

.ETNA. 2014.03.01 14:08:08 © 41094

Nekem jobban tetszenek azok a kenyerek, amelyek nem téglaformájúak, de még nem vettem rá magam eddig arra, hogy a géppel megdagasztott tésztát kivegyem, megformáljak és megsüssem a sütőben . . . de ha sok-sok pozitív tapasztalatról olvasok, előbb-utóbb csak rászánom magam:-))) Jó étvágyat a kenyérhez!

Előzmény: tomi46 (41093)
tomi46 2014.03.01 07:29:23 © 41093

Jó reggelt!

Most ujra kézzel dagasztott kenyeret tettem a sütőbe,nem vett több időt igénybe az összeállitása,mint a gépi kenyér előkészitése.

Beszámolok róla,ha megkóstoltuk.

.ETNA. 2014.02.27 23:40:23 © 41092

Mitől lesz "fokhagymás" a magkeverék, olyasmi, mint pl. az újhagymás Chio vagy a baconos chipsek? De ezek a bolti dolgok nem valamiféle mű-akármi aromával vannak ízesítve, annyi fokhagyma a világon nincs, amennyi pl. hagymás chips készül a világban:-) 

 

Ezt nem lehet házilag elkészíteni? Pl. néhány gerezd fokhagymát, vagy fokhagymakrémet nyomni a vajba, vagy fokhagymás olajban áztatni kicsit a magokat (ahogy pl. rumban a mazsolát ... ilyesmi), de olvastam már a neten olyan receptet is, ahol a lisztbe nyomtak bele néhány gerezd fokhagymát és ezzel dolgozták össze . . . vagy . .  nem is tudom .... hirtelen ennyi jutott eszembe:-)

Előzmény: jazmin:) (41090)
enil 2014.02.27 13:36:47 © 41091

"Ott van ugye az a sok-sok "ha" : ha nem lenne tele mindenféle mű ez+azzal a bolti és persze nem lenne ennyire - relatíve - magas az ára, gyakrabban venném a boltban "

Azt még hozzátehetjük, ha esetleg fizetnél is érte, akkor sem kapod meg/ill. azt a minőséget nem kapod meg.

 

"Egyébként nálunk a férjem a főcukrász, neki az ilyesmi meg se kottyan és még szereti is"

Ez nálunk is így van, de ha végül nem akarunk éhen halni, akkor inkább a feleségem főz... :)

 

Előzmény: .ETNA. (41089)
jazmin:) 2014.02.27 10:58:05 © 41090

Még beszerzés alatt van a fogkhagymás magkerverék. Sajnos a cég, aki ezt forgalmazza, nem ad el "mezei" embereknek, csak kereskedőknek, és pékségeknek.  Az a legjobb keverék, és nyomozom, hol tudom megvenni még. Vettem ugyan külön len, szezám, tökmagokat, de az mégsem ugyanaz. :)

Előzmény: .ETNA. (41088)
.ETNA. 2014.02.27 10:46:56 © 41089

Na ja, de a valóságban nem ennyire egyszerű és túl hosszadalmas meló is ...

 

Ott van ugye az a sok-sok "ha" : ha nem lenne tele mindenféle mű ez+azzal a bolti és persze nem lenne ennyire - relatíve - magas az ára, gyakrabban venném a boltban (mostanában az Intersparos juharszirupos pekándiós a kedvencem ... valami isteni az íze), ha nem lenne olyan problémás a csuklóm és nem fájdulna meg szinte azonnal a "nyújtogatósdiban", akkor gyakrabban csinálnám itthon ... ha élne a drága Édesanyám, akkor még most is ő csinálna nekünk is, ahogy régen . . . . háát, nem egyszerű történet.

 

Egyébként nálunk a férjem a főcukrász, neki az ilyesmi meg se kottyan és még szereti is csinálni, bejglit, fánkot  stb. például mindig ő süt:-)) Én inkább azokat a sütiket szoktam itthon készíteni, amelyeket csak össze kell keverni a robotgéppel, vagy a tésztát meg tudja dagasztani a kenyérsütőm, a babrás dolgokhoz - sajnos - nincs türelmem.

 

Köszi a videókat, lementettem a gépbe, hááátha egyszer majd ... :-))

Előzmény: enil (41086)
.ETNA. 2014.02.27 10:40:06 © 41088

Igazán nincs mit, majd írd meg, hogy sikerült-e és ízlett-e a skacoknak:-)

Előzmény: jazmin:) (41087)
jazmin:) 2014.02.26 08:59:48 © 41087

Nagyon kösziiii!!! :)

Előzmény: .ETNA. (41080)
enil 2014.02.25 23:36:27 © 41086

he-he milyen egyszerunek tunik... :)

 

En anno egy francia cukrasz-pek honlapjan (Sebastien Chainay) talaltam meg a bevalt receptet: 1 kg liszt(80% bl55, 20% bl80), 500 g viz, 20g so, 250 g hideg olvasztott vaj a tesztaba, 500 g vaj a hajtogatashoz. Ja es a tesztaba a vizhez egy keves citromle, kulonben a sok allas es hajtogatas miatt bebarnul a teszta.

 

A tesztat amibe a vajat hajtogatjuk, nem szabad dagasztani, tuldolgozni, kulonben nem lehet kello vekonysagura hengerelni, mert visszaugrik a teszta.

Video az teszta elokeszitesrol: http://m.youtube.com/watch?v=FkBcyXks7wc

 

Az igy elokeszitett tesztat foliaba csomagolva egy ejszakat pihentetjuk a hutoben.

Masnap az elokeszitett (pl. sutopapir kozott negyzet alakura hengerelt) vajat belehajtogatjuk. Ez is megerne egy miset...

En ket szimpla hajtast csinalok egymas utan, aztan be a melyhutobe 15 percre, utana a sima hutobe 45 percre. Ezt meg 2szer meg kell ismetelni, tehat osszesen 6 szimpla hajtas.

 

ja es max fel kilo lisztbol keszult tesztaval egyszerubb dolgozni, mert igy is boven tobb mint egy meter mikor kihengereljuk, gyakolatilag lelog az asztalrol... :)

A hajtogatas technikajarol itt egy video (itt eppen kelesztett leveles tesztat hajtogat, de az elv ugyanaz): http://m.youtube.com/watch?v=YjKgXGJZUaI

 

Előzmény: .ETNA. (41084)