Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.12 0 0 41205

Ahogy a deabetikus termékekkel is ... pedig - elvileg - a cukorpótlók (legalábbis az amit a legtöbb termékben használnak) olcsóbbak. Akkor, amikor a cukorpótló tényleg valami szuper cucc, pl. stevia stb., még csak-csak megértem, hogy drágább, de hogy pl. az aszpartamos ital stb. miért drágább, gőzöm sincs:-)

 

Egyébként pl. Németországban nincs sok különbség az árak között, pl. a sima tej, vagy a szójatej, ill. a fehér, félbarna, vagy a fekete(barna) kenyér között (én mindig ez utóbbit veszem magamnak kint).

Előzmény: ottofon (41202)
monyesz Creative Commons License 2015.02.09 0 0 41204

A legolcsóbb kenyér a kovászos (nem kell élesztőt venni).

Valamit érdekesen csinálsz, ha neked akovászos és az élesztős állaga ugyanaz lesz a végén.

A NEM KELL kitétel azt jelenti, hogy anélkül is lehet kenyér. :) Egyébként valamennyi (kb 5%, azaz 1kg liszthez 5dkg) zsíradék éppenséggel javítja az állagot. Másokba jellegüknél fogva sokkal több kerül (ciabatta például).

Próbáltad az előtésztás (levain) kenyereket? Ezek kevésbé macerásak a kovászosnál, bélzetre pedig hasonlóak.

Előzmény: vidékipupák (41201)
vidékipupák Creative Commons License 2015.02.09 0 0 41203

Sajnos, sokszor tapasztaltam már, hogy az ár köszönő viszonyban sincs az előállítási költséggel. Ezekből valószínű, hogy nincs túlkínálat, azért drágább. De mindig lehet valamivel indokolni az árat. Hol az alacsony termés, hol az üzemanyag ár, hol a kenyérben levő importanyagok ára. De ha bárminek is lefelé megy az ára, az rendszerint nem jelentkezik árcsökkenésként.

Előzmény: ottofon (41202)
ottofon Creative Commons License 2015.02.09 0 0 41202

Tudja valaki miért kerül sokkal többe a teljes kiőrlésű liszt mint a sima fehérliszt? Elvileg sokkal kevesebb a munka vele hiszen nem kell a külső maghéjat eltávolítani. A rízzsel ugyanez a szitu. (barnarízs-fehér rízs)

vidékipupák Creative Commons License 2015.02.09 0 0 41201

Nem szidom a liszteket. 

Tudom, hogy nem a BL55 lisztet ajánlják kenyérhez. Próbáltam malomtól közvetlenül kenyérlisztet, BL55, BL80, BL120-asat venni, - 50kg-ot, - de az sokkal drágább volt, mint a BL55 ami a boltban kapható kilónként.

Bizonyára nem olvastad a régebbi bejegyzéseimet.

Több mint 10 éve sütök kenyeret, tudom, hogy olajat nem tesznek bele, de miután ez pékárú, mindenkinek egyéni döntése, hogy mit tesz bele. Mint ahogyan más pékáruban, süteményben is van zsiradék. Azért használtam, használok étolajat, mert olcsóbb mint a margarin és főleg a vaj. A kenyérsütő géphez kapott receptekben volt a zsiradék, nem hiszek abban, hogy csak egyfajta kenyér, sütemény létezik.

Ha már sütök kenyeret, nem azért csinálom, hogy drágább legyen, mintha készen venném. Arról nem is szólva, hogy nem kell kilométereket gyalogolnom a boltba.

Kovásszal is próbálkoztam, de elég macerás a kezelése és semmivel nem lett jobb az eredmény, mint élesztővel. Az élesztőnél is az volt először a probléma, hogy ha csak beletettem a kenyérsütőgépbe, érezni lehetett az élesztőízt. Amióta előbb felfuttatom, azóta ilyen mellékíz nincs. Nem is gépben sütöm, hanem elektromos sütőben, a gépet csak keverésre használom. De az én kenyerem sem morzsálódik, nem savanyodik és nem szárad ki, napokig fogyasztható. Azt a lágy, zsömleszerű, vattaszerű állagot még nem sikerült elérnem, amit a boltban kapható kenyérnél tapasztaltam, igaz, nem is akarom, mert azt megkenni sem lehet semmivel, mert a libazsír átfolyik rajta, a vaj meg nem kenhető rá, mert előbb esik szét a kenyér, mint hogy rákennék valamit.

De a kenyérsütést mindenki úgy csinálja, ahogyan gondolja, én csak leírtam a tapasztalataimat.

Előzmény: monyesz (41200)
monyesz Creative Commons License 2015.02.08 0 0 41200

Teljesen feleslegesen szidod a liszteket. Nem az alacsony sikértartalom miatt morzsálódik a kenyér.

Ha jobb lisztet akarsz, vegyél BL80 vagy BL120-as lisztet. Keverhetsz hozzá rozslisztet (vagy rozskovásszal is csinálhatod).

Olaj NEM KELL a kenyérbe.

Ami nem morzsálódik, az a kovászos kenyér!

Előzmény: vidékipupák (41199)
vidékipupák Creative Commons License 2015.02.08 0 0 41199

Kísérleteztem egy új kenyér recepttel.

Előre kérem, hogy senki ne hülyézzen le, mert más topicokban már megkaptam a magamét, pedig ott is csak leírtam a véleményemet, de úgy lerántottak hogy ne írjak baromságot, mintha valakinek az anyukáját szidtam volna.

 

Szóval: Eddig lágy tésztából, kevés olajjal készítettem kenyeret jénaiban sütöttem, hogy meglegyen a formája. Most megpróbáltam keményebb tésztával, étolaj hozzáadása nélkül.

De. Abból indultam ki, hogy az olcsó lisztnek alacsony a sikértartalma, ezért morzsálódik a kenyér. Gyerekkoromban lisztből, vízből lassú főzéssel készítettem ragasztót.  Most kb 5 dkg lisztet vízzel összekevertem, nagyon lassan folyamatos keverés közben melegítettem, amíg be nem sűrűsödött. Úgy gondoltam, ha ragasztónak jó, akkor talán a kenyérnek sem árt, megakadályozza a morzsálódást.

Végül kihűlés után összekevertem a többi liszttel, a megfuttatott élesztővel, sóval, de ezt kézzel gyúrtam meg és a sütőben 40 fokon kelesztettem. A pékek a fene tudja miket kevernek a kenyérhez, én nem akarok semmit hozzákeverni, de még 260Ft-os kenyérlisztet sem akarok venni, mert akkor már kenyeret is vehetek.

Szóval liszt, só, viz, élesztő és jó lett a kenyér. Nem kellett a jénai, mert megtartotta a formáját, szépen megkelt. Mielőtt teljesen kisült, bekentem a tetejét tiszta vízzel, szép fényes lett.

Én csak próbálkozom, hátha tudok úgy kenyeret sütni, hogy ne legyen drágább mint a bolti és jó is legyen.

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.04 0 0 41198

Szia!

Még sosem próbáltam, de E.Margit oldalán sok-sok recept van:

 

http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5415270&nid=1050758

 

Esetleg ezt is ki lehet próbálni:

http://nyiregyhaza.kerak.hu/receptek/reckat.php?rec=269&kat=kenyer

 

Előzmény: Tizzyke (41197)
Tizzyke Creative Commons License 2015.02.03 0 0 41197

Sziasztok!

 

Tudnátok segíteni? Találtam ezt a receptet, de ez sütőre van én meg gépben szeretném megcsinálni. Tudtok tanácsot adni hogy csináljam, milyen sorrendbe, hogy változtassak valamit a hozzávalók mennyiségén.

 

BURGONYÁS KUKORICAKENYÉR (lisztérzékenyeknek)
Hozzávalók kb. 1 kg-os térfogatú kenyérhez: 60 dkg kukoricaliszt, 20 dkg tisztán mért, héjában főtt burgonya, 4 evőkanál tej, 4 dkg élesztő, 2 csapott teáskanál só, 2 csapott teáskanál cukor. 

 

Köszönöm.

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.24 0 0 41196

Na ja, gondolom, hogy az árban csak a tizedesvessző vándorolt máshová ... :-))

Előzmény: Csucsu.007 (41194)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.24 0 0 41195

A 3,60 euróban, dollárban, vagy 100 Ft-ban értendő? i

Előzmény: Csucsu.007 (41194)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 41194

a kenyéráremeléshez csak annyit,

hogy én évek óta 3,60 -ért veszem kedvenc kenyerem

 Ők nem emeltek

 

"hiába a szokás hatalma, a múlt században is sokáig ennyi volt."

 

 

Előzmény: vidékipupák (41192)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.23 0 0 41193

 

ez a ciabatta kenyér az amit te keresel,   :)

libazsirhoz kitűnő

 

:)

 

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=44116288&t=1001728

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=73582134&t=1001728

 

 

 

 

 

Előzmény: vidékipupák (41192)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.23 0 0 41192

De ha én rákenni szeretném! :-)

De a viccet félretéve: Akárhányszor vettem kenyeret, morzsálódott, még vajat sem tudtam rákenni, mert kifordult a közepe. Persze töpörtyűhöz (tepertőhöz, kinek mi tetszik, nehogy még ebből is vita legyen).

Tulajdonképpen még lekváros kenyérnek sem volt jó, mert a lágyabb lekvár ugyanúgy átfolyt rajta.

Évek óta sütök kenyeret, erről már nem fogok leszokni.

Egyébként is, már tavasszal arra való hivatkozással emelték a pékek a kenyér árát, hogy rossz lesz a termés, ezért meg kell emelni. Végül bőven termett búza, de arról már hallgattak.

amikor felment a benzin ára, a pékek arra hivatkozva emelték a kenyér árát, mondván, hogy sokba kerül a szállítás, a kenyér árának 10-15%-a. Most, hogy lement a benzin ára, azt hallom, hogy a szállítási költség a kenyér árának kb. 1%-a, ezért nem tudják csökkenteni.

Majd hogy a CHF árfolyama megugrott, az a hivatkozás, hogy rengeteg import anyag van a kenyérben, ezért nem tudják csökkenteni az árat. Előfordulhat, hogy a kenyérbe lisztet is tesznek, ami nálunk terem és még exportra is viszik? Például az EU-ba, hogy feljavítsák az ottani búza minőségét.

Nekem nagyon megfelel a boltban kapható 95-105 Ft-os liszt.

Megkerestem egy malmot, ahol a BL 55 lisztet közel 200Ft-ért adták, a BL80-ast, amit kenyérnek javasolnak, valamivel olcsóbban, de még az 50kg-os kiszerelésben sem volt olcsóbb, közel 190%-a volt a bolti liszt árának. Kíváncsi lennék, hogy az olcsó liszt honnan származik, lehet hogy a magyar lisztért kapott import, gyengébb minőségűnek ilyen alacsony az ára? Lehet, hogy én is azt veszem 95Ft-ért. Mert a zacskóra van az van írva, hogy "származási hely: EU", vagy egy malom név, ahol ugye nem termelnek lisztet.

Előzmény: Pitbull_vagyok (41191)
Pitbull_vagyok Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41191

azt a zsírt lehet tunkolni is, nem is kell rákenni

 

 

 

 

Előzmény: vidékipupák (41185)
beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41190

Nem akarok belemenni a ki tud nagyobbat mondani játékba, de a Lipóti cipója normálisan tárolva akár egy hétig is ehető (értsd: frissen, fagyasztás nélkül). Sosem morzsálódik. Nálam soha nem savanyodott meg.

Előzmény: vidékipupák (41188)
beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41189

A'sszem félreértettél. A fagyasztást azért mertem javasolni, mert különösebb minőségromlás nélkül eltárolható hosszabb távra a kenyér, nem kell újból boltba menni (ha ennek költsége van - benzin, buszjegy, stb.- azt nem kell kifizetni). Ha fogyóban van az épp aktuális adag, akkor csak kiveszek egy másikat, és folyamatosan van jó kenyerem. Ezért szerzek be egyszerre nagyobb adagot, ami ebből a cipóból az egy darab 3 kg-os.

Annyi kenyeret meg nem fogyasztunk, hogy megérje negyed-fél kilónként sütni.

Kifli-zsemle-pita, stb is van a világon.

A saját sütéshez is használom a fagyasztást, mert jó dolog.

Ráadásul kenyeret inkább a kemencémben sütök, azt meg nem nem minden nap fűtöm fel. :D

Előzmény: vidékipupák (41188)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41188

Köszönöm a választ.

Hát én ezért sütök kenyeret. Az 3-4 napig friss fagyasztás nélkül, a libazsír nem folyik át rajta, nem morzsálódik és nem savanyodik, az ára meg a harmada. Mindezt fagyasztás nélkül.

Előzmény: beetee (41187)
beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41187

Én szeretem. Általában egy egész cipónyit veszek, otthon elszeletelem (sajnos a Lipóti pékségekben ezeket nem szeletelik el géppel.... ez nagy hiányosságuk.), ami a nagy átmérő miatt elég macerás, hogy szép, egyenletes karéjok legyenek. 4-5 felé osztom, zacskózom és egy kivételével megy a hűtőládába.

Szobahőmérsékleten kiolvasztva simán hozza a bolti, friss szintet hetek múlva is.

 

Ízre, állagra nekem bejön. Savanyodást soha nem tapasztaltam. Elég sokáig friss marad, de ez ugye tárolás, páratartalom, stb függő. Leginkább úgy jellemezném, hogy nem nagyon találtam másik gyári kenyeret, ami ennyi ideig nem veszít a minőségéből.

 

A libazsíros tesztről :) : ha nagyon folyós a zsír, azt nem csak megmutatod a kenyérnek, és pont olyan részét találtad meg a cipónak, ahol nagyobbak a légbuborékok, akkor bizony átfolyhat...

Erre két megoldást tudok: 1., gyorsan megeszed; 2., tányér felett teszed ezt.... ;)

Előzmény: vidékipupák (41185)
beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41186

Sőt.. negyedbe is. :D

Előzmény: Csucsu.007 (41184)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41185

Kinek milyen tapasztalata van a 3 kg.-os Lipóti kenyérről? Én is ettem már, jóízű, csak az a kérdésem, hogy hány napig marad friss, nem savanyodik-e,  megkenhető-e libazsírral, azaz nem folyik-e át a tenyerembe a libazsír, morzsálódik-e?

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41184

félbe is vágják, ha neked 3 kg sok...

 

:)

Előzmény: Pirandus (41181)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41183

Ott van az alanti linken. Neve: "Lipóti paraszt házikenyér, 3 kg."

Előzmény: monyesz (41182)
monyesz Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41182

Nem a 2 kilós rozsos-kovászosra gondolsz? Én 3 kilósról nem tudok.

Ez a 2 kilós viszont talán a legjobb a piacon manapság. Valódi kovászos íze van!

Előzmény: Csucsu.007 (41180)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41181

Valóban a 3kg-os Lipóti a legjobb. Sajnos, nekem 1személyre kell. A kisebbek ott sem a legjobbak.

Előzmény: Csucsu.007 (41180)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41180

a Lipótit próbáltad?

 

amióta van a 3 kg-os kenyerük, azóta nem sütők itthon kenyeret

 

http://lipotipekseg.hu/termekek/

 

 

 

Előzmény: Pirandus (41178)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41179

A legdrágább (Pur-pur) kenyér minőségét is romlani érzem.

Előzmény: Pirandus (41178)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41178

Üdv a topiknak. Sajnos egyre többször kapok rossz, nem jó ízű, gumis állagú, hamar porladó rozs ill. barna kenyeret jóhírű helyeken (kis boltlánc). Köszönöm, ha Bel-Budán ill. a 6-os vill. vonalán nagyon jó kenyérhelyeket ajánlotok. Kösz. 

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41177

(sajnos) ... mármint úgy értem, hogy nincs időm kimenni mindig a piacra, hogy házitejet vegyek így sajnos megelégszünk a boltival, a minőségre ugyan általában ma már figyelünk, de hát ez mégis csak "bolti" :-)

Előzmény: .ETNA. (41176)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41176

Nem azon csodálkoztunk, hogy nulla, mínusz egy fok körül a Tatra miért nem fagyott be, hanem, hogy ilyen hőmérsékleten miért fagyott jéggé a magyar tej, mert szerintem, nem lett volna szabad jéggé fagynia ... ha nincs .. mit tudom én, pl. felvizezve .... Persze én sem értek hozzá de az tény, hogy a felforralt Tatranak volt "pilléje" a magyarnak semmi ... és ízre is finomabb volt a Tatra :-) Persze az "igazi" tejnél nincs jobb, de a boltihoz hozzájutni egyszerűbb (sajnos) , egyébként mostanában már csak ritkán veszünk tartós tejet, szóval nem tudom, hogy a manapság árult szlovák és magyar tejek minősége között van-e különbség.

Előzmény: vidékipupák (41175)