Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41266

Pont a napokban láttam egy (nem kenyér) receptet, amiben az írót egy pohár tejbe facsart fél citrommal helyettesítették. Pár perc állás után az egész állaga megváltozott, krémesebb, sűrűbb lett.

Előzmény: Daniel Jozsef (41256)
GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41265

Ja, hogy a mosószóda közömbösítésére kell a sav? Az lehet.

 

Maradok az élesztőnél :)

Előzmény: Daniel Jozsef (41264)
Daniel Jozsef Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41264

Ez igaz, de mire bomlik szegény... Széndioxidra (ez jó) és mosószódára (ez rossz, mert nagyon szar íze van, ahogy arra a neve is következtetni engeg).

Előzmény: GPF (41263)
GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41263

A szódabikarbóna 50 fokon bomlik.

 

De az igaz, hogy savval reagál és intenzívebb a gázképződés. És az is igaz, hogy a sütőpor az szódabikarbóna plusz szilárd sav (és keményítő), amik még nem lépnek reakcióba, csak hő hatására.

 

De továbbra is tartom, hogy nem teszünk jót, ha a hideg szódabikarbónás cucchoz folyékony savat adunk.

Előzmény: Daniel Jozsef (41262)
Daniel Jozsef Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41262

Ha ez így lenne, sose találták volna fel a sütőport, mert a szódabikarbóna magában is tudta volna ugyanazt. Nem, a szódabikarbóna nem bomlik hőre. Igen, amint savval találkozik, szén-dioxidra és sókra bomlanak, ill. sütés alatt a magasabb hőmérsékleten gyorsabban zajlik ugyanez a reakció.

 

A hagyományos sütőpor az szódabikarbóna és borkő keveréke, a kettő már keverés alatt elkezd gázt fejleszteni. A modern sütőpor más savakat tartalmaz, amikkel csak szobahőmérséklet felett (azaz a sütőben) reagál a szódabikarbóna, hogy a tészta akkor is feljöjjön ha a szobahőmérsékleten fejlődött széndioxidot kikeverték volna belőle.

Előzmény: GPF (41258)
GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41261

Ha valaki allergiás az élesztőre, az kovászos kenyeret sem ehet, szerintem.

Előzmény: Mr Reacher (41260)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41260

Igazad van, a kovászban is vannak élesztőgombák. De a köznyelvben élesztő alatt az élelmiszeripar termékét értjük rajta. Két ok miatt is meg kell különböztetnünk az élesztős és a kovászos kenyeret. Egyrészről más a bélzete (és az íze is) a kovászos kenyérnek, másrészt vannak, akik allergiásak az élesztőre.

Előzmény: GPF (41259)
GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41259

Az öregtésztába is és a kovászban is van élesztő. Csak a levegőből szedi össze, nem pedig a gyárból nagy töménységben.

Viszont a gyár tudja, hogy milyen élesztőgombákat érdemes használni, a levegőben meg van mindenféle. Jó is meg nem jó is. Ha ezt szaporítjuk el, egyáltalán nem lehetünk biztosak az eredményben.

Előzmény: molandi (41254)
GPF Creative Commons License 2016.06.09 0 0 41258

A szódabikarbóna hőre bomlik. Egyáltalán nem kell neki sav. Sőt, ha savas közegbe kerül, már ott elbomlik, nem amikor fel kellene fújnia a tésztát.

Előzmény: Daniel Jozsef (41256)
molandi Creative Commons License 2016.06.08 0 0 41257

Joghurttal készítettem, volt, h csak joghurttal, volt olyan reci, h joghurt-víz keverék, de nem felesben, hanem több a joghurt, de már nem emlékszem az arányokra fejből. Esetleg aszkorbinsavat lehet még beletenni?

Előzmény: Daniel Jozsef (41256)
Daniel Jozsef Creative Commons License 2016.06.08 0 0 41256

A szódabikarbóna titka hogy az összesnek el kell reagálnia valamilyen savval, hogy ne maradjon meg az íze. A szódás kenyeret eredeti recept szerint íróval kell sütni, de sajnos én vagy tíz éve nem láttam a közértben írót - meg kéne nézni hátha a Cserpesék árulnak...

 

Minden esetre ha szódaízű lesz a tészta az azt jelenti hogy nem volt elég savanyú, valamivel savanyítani kell rajta (ha író nincs akkor borkő, joghurt, kefír, káposztalé, tudomisén). :)

Előzmény: molandi (41254)
Daniel Jozsef Creative Commons License 2016.06.08 0 0 41255

Na a liszt... Olyan szintű káosz van ezen a téren hogy több hetembe tellett kinyomozni hogy nagyjából mi a helyzet, és még mindig nem látom át igazán.

 

Ha egy átlag kenyérsütésről szóló könyvet kinyitsz (amilyet a kenyérsütőgéppel együtt szoktak ajándékba adni közepesen távoli rokonok), akkor jó eséllyel hatalmas sületlenségeket olvashatsz... Pl. hogy a "kenyérliszt" sikértartalma magasabb mint más liszteké. Ismerős? Francokat.

 

Ezeket a könyveket Amerikában írták, és az amerikai lisztkategóriákat ismertetik. Amerikában a legfehérebb lisztek közt ('patent flour', a búzaszem legbelsejéből, így a legalacsonyabb korpatartalommal) kapható sikértartalom ill. felhasználás szerint a 'cake flour' (alacsony sikértartalmú, klórozott), a 'pastry flour' (alacsony sikértartalmú), az 'all-purpose flour' (közepesen magas sikértartalmú) és a 'bread flour' azaz keyérliszt (magas sikértartalmú).

 

Ezen túl létezik malomtechnikai osztályozás szerint a 'clear flour', ami a búzaszem külső részéből készül, és így magasabb a korpatartalma, a 'straight flour' ami az egész hántolt búzaszemből készül, és aztán a különböző teljes kiőrlésű lisztek.

 

Na most itthon nem osztályozzák a liszteket sikértartalom szerint. A finomliszt (bl-55) nagyjából az amerikai 'patent flour' kategóriának felel meg, azaz alig tartalmaz korpát. A réteslisz (bff-55) hajszálon ugyanez csak durvábbra őrölve.

 

A magyar kenyérliszt (bl-80) nem a sikértartalomban, hanem a korpatartalomban különbözik a finomliszttől, amennyire értem az amerikai 'clear' vagy 'straight flournak' felel meg. Az élelmiszerkönyvi definíció szerint egy kicsivel magasabb az elfogadható minimális sikértartalma mint a finomliszté, de ha jó finomlisztet veszel, annak itthon jó eséllyel úgyis jóval magasabb a sikértartalma az élelmiszerkönyvi minimumnál. (Egyszer megkérdeztem a Szabó Malomban, és az ő finom-, és kenyérlisztjük sikértartalma megegyezik.)

 

Na most nemrég a 'Nagyi titka' márka alatt kihoztak egy rakás különféle lisztet, de ezekkel nem tudok mit kezdeni a rájuk írt információk alapján. Pl. a 'süteménylisztjük' azt írja hogy "kiemelkedő sikértartalmú" liszt, ami ritka nagy állatságnak hangzik, tekintve hogy a süteménylisztet épp az kéne megkülönböztesse a kenyérliszttől hogy jóval alacsonyabb a sikértartalma (a főleg keményítőből álló süteményliszt puhább és porhanyósabb süteménytésztákat eredményez, ill. a túl erős gluténhálózat nem rántja össze a sütit sütés után, így a végső térfogat is nagyobb lehet).

 

Továbbá mivel több terméktesztben elég gyengén szerepeltek, a lisztkódot (típus-hamutartalom, pl. bl-55 vagy bl-80) sem írják rá a legtöbb lisztjükre, és a honlapjukról sem derült ki több mint a csomagolásról, ezt kénytelen vagyok olcsó marketingvakításnak tekinteni.

 

Szóval lisztügyben azt hiszem a legjobban azt tesszük ha olyan kisipari lisztet veszünk amiben megbízunk. Nekem az említett Szabó Malom lisztje igen tetszik eddig. :)

molandi Creative Commons License 2016.05.24 0 0 41254

Szép estét mindenkinek!

Most találtam erre a fórumra. Évek óta sütöm a kenyeret magunknak gépben, élesztőset. Néha megpróbálkoztam a szódás kenyérrel, de nem igazán tetszett az íze, érződött a szódabikarbóna rajta. Ma ujra megpróbáltam, gondoltam utoljára és sikerült, jó ízű lett. Szeretném az élesztőt elhagyni, de a kovász készítés nekem túl macerás és sok a hibalehetőség is. Az lenne a kérdésem, hogy szódabikarbónával bármilyen liszttel süthető kenyér? Vagy még az öreg tésztáson gondolkodom, mivel azt mindig tovább adom a következő kenyérhez, abban már nem sok élesztő marad (v rosszul gondolom?) és így akár candida diétás is fogyaszthatja majd? Vagy ugyanannyi élesztőgomba fog tovább élni, működni a későbbi kenyerekben is mint az öreg tészta egy adagjában? 

Köszönöm a válaszokat. 

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.12 0 0 41253

Szia!

 

A kenyérsütőmmel dagasztom a ... pl. a pizza tésztáját stb., így nem tudom, hogy a dagasztók milyenek, de ezen az oldalon kb. minden géphez van több tucat vélemény ... de legalább 3 db biztosan :-)

Talán ez is segít addig, amíg nem válaszol itt a fórumon valaki (akinek van ilyen gépe) Neked!

 

http://www.arukereso.hu/konyhai-robotgep-c3404/

 

http://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=dagaszt%C3%B3g%C3%A9p

 

Előzmény: beeex (41251)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.12 0 0 41252

:-)) ja, igaz, ez is rendszeresen előfordul - sajnos - a forgalmazók sokszor pont tesznek rá, hogy valóban a dobozban van-e a használati utasítás.

 

A közelmúltban pl. egy 9ezres "készletet" vettünk (kisbabáknak mindenféle egy zipzáras dobozkában) és szerencsére még ott kibontottuk a vevőszolgálaton (amikor lepecsételték a jótállásit) ... és milyen szerencse, mert a tárgyak fele hiányzott ... végül az eladótérben lévő másik három készletből összeszedegetve tudott az eladó egy teljes készletet "összedobálni" nekünk:-) De már azonnal az volt az első kérdése: "hol bontották ki" - bakker, hát itt az orrod előtt .. egy lépéssel a pult mellett, előtte meg a kezedben fogtad és láthattad, hogy le volt zárva ... na így szerencsére megúsztuk. De ha otthon bontjuk ki és jövünk rá, hogy hiányos, aligha tudtuk volna bizonyítani.

Előzmény: Csucsu007 (41249)
beeex Creative Commons License 2016.05.10 0 0 41251

Sziasztok, érdeklődnék, hogy van e tapasztalat dagasztó géppel kapcsolatban. 34ezertől a csillagos ég a határ, rengeteg márka van. Mi az ami házi használatra már megbízható és strapabíró, van ereje mondjuk másfél kg keltésztát gyúrni?

.ETNA. Creative Commons License 2016.01.17 0 0 41250

Na igen ... :-)

Előzmény: Csucsu007 (41249)
Csucsu007 Creative Commons License 2016.01.16 0 0 41249

"kaptak kenyérsütőt"  használati útmutató nélkül  "és a fórum újra beindul :-)"

Előzmény: .ETNA. (41248)
.ETNA. Creative Commons License 2016.01.16 0 0 41248

Igen, ez igaz, néha leül ... pl. ünnepek környékén, de aztán megjelennek újak, akik éppen karácsonyra kaptak kenyérsütőt és a fórum újra beindul :-)

Előzmény: firmitudo (41247)
firmitudo Creative Commons License 2016.01.15 0 0 41247

Nem is tudom. Valahogy a face jól beszippantotta az embereket...engem is :) Mondjuk ez mindig barátiasabb volt.

Előzmény: .ETNA. (41246)
.ETNA. Creative Commons License 2016.01.12 0 0 41246

:-) No, már miért ne menne? :-D

Előzmény: firmitudo (41245)
firmitudo Creative Commons License 2015.12.29 0 0 41245

Úristen! Megy még ez a topik? :) És egyedül .ETNA. a régiek közül :)

ásítósmacska Creative Commons License 2015.12.13 0 0 41244

Ha te sütöd a zsemlét, akkor van benne: liszt, víz, élesztő, só. Slussz.

 

 

Előzmény: pimre (41242)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.12.13 0 0 41243

Szerintem nem kell bagatellizálni...  Kicsit próbálod összemosni, nem értem, miért.....

 

A felsorolásban a búzán (legyen annak akárhány összetevője) FELÜL belegyúrt dolgok vannak!

 

 

Előzmény: pimre (41242)
pimre Creative Commons License 2015.12.13 0 0 41242

És ez miért baj?

 

Mellesleg a lista annyira vehető komolyan, hogy a víz és a só kétszer, a cukor háromszor szerepel benne. Így marad 25. Ebből csak a búzaszemben megtalálható vagy 16 összetevő, mielőtt még liszt lenne belőle: 

 

A búzaszem összetétele (ld.: zeus.nyf.hu/~tkgt/okse/elista08/elis0805.pdf):

Víz,

Szárazanyag: fehérje, szénhidrátok (cukrok, keményítő, pentozánok, cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin),zsírok, ásványi elemek (hamualkotók), vitaminok, enzimek, hormonok, egyéb bioaktív hatóanyagok.

 

A lényeg, hogy nem kell bedőlni az összetevőkkel való riogatásnak.

Előzmény: Csucsu.007 (41241)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 41241

 

 

 

"Igen, jól tetszik látni, a Spar alvállalkozója 27 féle összetevővel dolgozik

a császárzsemle esetében, és a végtermék még tejet és szezámmagot is tartalmazhat.

 

Ez így már 29."

 

 

http://valasz.hu/itthon/nem-hittunk-a-szemunknek-ez-mind-benne-van-a-spar-zsemleben-116469

 

 

 

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.11.12 0 0 41240

Majd írd meg, hogy sikerült-e ! Szurkolok :-)

Előzmény: beeex (41239)
beeex Creative Commons License 2015.11.09 0 0 41239

igen olvastam azt is meg vagy masik 3 megbizhato oldalt. Mind kicsit mas de a lenyeg ugyan az,liszt,viz,etetes,turelem.

csinalok most meg egyet de a tozslisztet kihagyom

Előzmény: .ETNA. (41238)
.ETNA. Creative Commons License 2015.11.09 0 0 41238

Limara oldalán részletesen megtalálható a leírás, méghozzá fotókkal ...  még sosem készítettem, szóval csak elméletben tudom, hogy ha "csak" erjedt az jó, de ha már büdös, akkor nem ...

 

Szerintem azért ne add fel :-)

 

http://www.limarapeksege.hu/2010/04/kovasz.html

 

Előzmény: beeex (41236)
beeex Creative Commons License 2015.11.08 0 0 41237

Savanyú lett a kenyér mint a fene a kovásztól, pedig nem rozs liszt hanem, BL80as búzából készült.

Szinte ehetetlen volt. Fene sem érti mi a baj a kovásszal...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!