Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41147

Nem tudom mi a cél a géppel, de javasolnék egy alapjaiban más megközelítési módot és igazából mindenkinek, aki elégedetlen lenne a gépével!

Hagyd a fenébe a recepteket! Fogsz egy tálat teszel bele x kiló tetszőleges lisztet, szép fokozatosan adagolod hozzá a vizet. Annyit, hogy a liszt pont feligya a vizet és összeálljon egy labdába, dobsz rá találomra valamennyi sót. Innentől már csak a jó élesztő mennyiséget kell eltalálni. Ha ezzel megvagy gyakorlatilag előtted a soha ki nem meríthető tárház. Alsó hangon is van minimum 12-13 bárhol, nem elérhetetlen áron beszerezhető liszt, rengeteg féle mag, temérdek fajta fűszer, ezer meg egy pehely, korpa, csíra és társai, ezeken túl még mindig lehet a vizet halom más folyékony dolgokra cserélni és lehet bármit és akármit dobálni bele. Ha nem jön ki eléggé a kívánt íz, akkor teszel többet. Végtelen kombináció, variáció és permutáció, az életbe nem fogod kétszer ugyanazt enni, ha nem akarod. 

Amivel érdemes még játszani, hogy előfordulhat, hogy nem az a program lesz a nyerő, amit a leírás ajánl hozzá. (Nálunk szerintem az alap programon minden jobb lesz, mint az ajánlotton.) 

Persze, ha megelégszel egy életen át ugyanazzal, ami igazából lehet, hogy neked nem is csak másnak ízlik, akkor kell valami receptet keresni.  :)

Előzmény: hadny (41146)
hadny Creative Commons License 2015.01.03 0 0 41146

Hellótok!

 

Karácsonyra kapott a feleségem egy ETA kenyérsütőgépet, próbálgatjuk a gyári recepteket, de eddig egyik sem vált be. Tudnátok ebben segíteni? Egyáltalán a neten található receptek mindegyike bármelyik gépre jó lehet, vagy egyes gépeknek meg vannak az un. jól bevált receptjei? 

 

Köszi előre is.

 

.ETNA. Creative Commons License 2014.12.26 0 0 41145

Köszi! Nektek is ... és minden kedves Fórumtársnak nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok! :-)

Előzmény: vidékipupák (41144)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.24 0 0 41144

Én ma készülök mákos, diós bejglit sütni, mazsolával.

Ez olyan karácsonyi szertartásféle.

 

Boldog Karácsonyt!

Előzmény: .ETNA. (41143)
.ETNA. Creative Commons License 2014.12.23 0 0 41143

:-)) igaz, még az én gyerekkoromban sem volt "lyukas", hólyagos a zsemle és a kifli, de rágós sem ... ó hogy imádtuk "kitunkolni" a két decis (nem, akkor még nem 1,75 dl-es volt egy doboz) tejfölt, tejet, vagy kakaót, de annyira "perverz" voltam, hogy én még a sűrített tejkrémet is csak lazán nyomtam a fincsi - bolti! - kiflire, hú, de fincsi is volt:-)

Nekem már elkészült a karácsonyi kenyér + karácsonyi zsemle (mézeskalácsízű), sőt a mézeskalács és a csokis-kókuszos keksz is, egyedül a bejglit vettem boltban (vagyis cukrászdában) ... de ezt is csak lustaságból:-)

Előzmény: vidékipupák (41142)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.22 0 0 41142

Nem a spéci szerszámmal van probléma, mert azt bármikor elkészítem. Hanem többek közt utálom a kockás kenyeret, mert eszembe jut, mikor 56-ban itt voltak az oroszok, mint "felmentő sereg" és osztogatták a fekete kockás kenyeret.

Nagyon sokszor sütöttem kenyeret, mindig friss élesztővel, de mindig éreztem az élesztő ízét. Porélesztővel soha nem próbálkoztam. No meg az sem mindegy, hogy mennyibe kerül, amit sütök. Lehet kenyérlisztből is sütni, de az már nem kifizetődő. Én minden kenyeret a legolcsóbb lisztből sütök és csak a jelenlegi recept vált be igazán, csak ezt a kenyeret tudom megkenni, mert nem morzsálódik, nem savanyodik, a csomagolásnak köszönhetően nem szárad ki. Csak azóta sütök folyamatosan kenyeret, mióta felfuttatom az élesztőt, azóta nekem tökéletesen megfelel a minősége. Ja, az elfelejtettem leírni, hogy gyerekkoromban a kenyerek általában 2 kg.-osak  voltak és én azt az állagot, tömörséget és ízt akartam érezni. Gyerekkoromban még a zsömlét is meg lehetett vajazni, a vajnak vaj íze, a tejfölnek tejföl íze és állaga volt. A mai tejföl az inkább egy gyenge minőségű krémsajt, a vaj meg inkább margarin. Mint ahogyan a mai csirkék sem olyanok, mint a házilag nevelt csirkék. Igaz, a házi csirkét 2,5 kg-osan nem lehet kirántani, mert mire eléri azt a súlyt, már csak sütni, vagy pörköltnek jó.

Amit én sütök kenyeret, azt meg lehet kenni, nem folyik át rajta a libazsír, és nem a tenyeremet kenem meg. Lehet hogy a gyári kenyér laza, jóízű, sok-sok levegővel felfújt, de az nekem nem kenyér. Még a prézlinek is sütöm a kenyeret, kiszárítom és ledarálom, mert sajnos sokszor tapasztaltam hogy a bolti prézliben vagy gríz, vagy kukoricagríz van. (Nem is szólva az orromat megcsapó egérvizelet szagról). Ezt azért érzem pontosan, mert sokszor tapasztaltam, mikor a műhelyembe bejöttek az egerek. Ugyanazt a szagot éreztem a bolti "zsemlemorzsa" nevű nem tudom miben. Azt is összemászták az egerek, még szárazkenyér korában. Nekem megéri, hogy olyat egyek, amiről tudom, hogy mi van benne. Persze lehet "tanyasi" csirkét is nevelni 2 hónap alatt hibrid csirkéből, csak az utolsó 1-1,5 hét alatt fokozatosan kell áttérni befejező tápról a kukoricadarára és ettől aztán szép sárgák, jóízűek és mégis kiránthatóak lesznek. Ezt sokan árulják tisztítva "tanyasi" csirkeként, aki meg nem ismeri a technológiát, az megveszi kétszer olyan drágán, mint az ugyanannyi idő alatt szintén tápon felnevelt hibrid csirkét. Ezt azért tudom, mert én is neveltem így csirkét, de csak magamnak, nem eladásra. Végül is jóízű, kirántható, anyagilag nekem is megérte, hát még annak mennyire megéri, aki eladja.  Egyébként a szomszédaim közül sokan felhagytak a kenyérsütéssel, mert sokkal egyszerűbb készen megvenni mindent. Én meg szeretek sütni, főzni, és azt hiszem elég tűrhetően. most is, hogy jön a karácsony, nem csak kenyeret sütök.

Előzmény: .ETNA. (41141)
.ETNA. Creative Commons License 2014.12.20 0 0 41141

A gépemhez kaptam egy spéci eszközt, amivel egyetlen mozdulat és már kint is van a kenyérből a lapát (ha esetleg belesül). Hausmeiserhez Te nem kaptál olyan kampós "izékét"?

 

Az élesztő ízét sosem érzem, hogy ez a Hausmeisterem kiváló receptjeinek, vagy a kevéssé kényes ízlésemnek köszönhető ... az nem tudom:-)

 

Csak a pizzatésztát és a zsemlét sütöm a sütőben, de lehet, hogy egyszer ráveszem magam a sütőben való kenyérsütésre is, de magamat ismerve, ennek elég kicsi az esélye, eddig mindössze egyetlen egyszer - kényszerből - került rá sor, még anno kb. ezer éve, a taxisblokád idején:-)) De azért, a biztonság kedvéért, lementem a gépre a recepted!

 

Karácsonyra mézeskalácsfűszeres-fahéjas-mézes karácsonyi kenyeret sütök ... mézzel, vagy házi lekvárral megkenve, habos-kakaóval ... nyami-nyami karácsonyi reggeli (nálunk már tradíció) :-)

Előzmény: vidékipupák (41139)
Super rock Creative Commons License 2014.12.20 0 0 41140

Köszönöm

Előzmény: Csucsu.007 (41137)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.02 0 0 41139

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem is van kenyérsütőgépem, de azt kizárólag dagasztásra használom.

Nagyon jól hangzik, hogy reggel a friss kenyér illatára ébredünk, de nagyon untam, hogy a keverőlapátot ki kellett bányászni a kenyérből, de azt is, hogy mindig érezni lehetett az élesztő ízét. Próbálkoztam kovásszal is, de azt meg nem lehet a kenyérsütőgépbe tenni, mert az rögtön beindul. Továbbá nem igazán szimpatikus a kockás kenyér, a beragadt keverőlapáttal.

Én a következőképpen sütöm a kenyeret, kétlapátos kenyérsütőgépet használva:

70 dkg liszt, 5 dl víz, (ez lehet 1 kg liszt és 7 dl. víz, de akkor több só és több étolaj kell hozzá, az aránynak megfelelően) csapott evőkanál só, fél dl étolaj, -én teszek hozzá kevés köménymagot is, - ezt a sütőgép (Hausmaster) 6-os programján 15 percig keverem, ezután leállítom.

 

Egy félliteres csészében 1/3 élesztőt (5dkg egyharmada) két kiskanál cukorral, pici vízzel és két kiskanál liszttel elkeverek, hogy az élesztő teljesen feloldódjon majd 40 fokon felfuttatom, (ne tegyük mikróba, mert az élesztő rögtön bedöglik, hiszen az egy élő organizmus, gomba, a mikrohullám megöli) ha a csésze majdnem megtelt, hozzáadom a keverőgépben levő viszonylag híg tésztához és ismét 15 percig keverem. (nem tovább, mert a gép elkezdi sütni)

Eddig használom a kenyérsütőgépet. Ezután egy margarinnal kikent, majd kilisztezett jénaiba öntöm a tésztát ( öntöm, - mert viszonylag híg, - vizes fakanállal kikotrom az egész tésztát) majd a tetejét szintén vizes fakanál hátával elsimítom, finoman, hogy ne kaparjam le a margarint a jénai oldaláról. Ezután 40 fokos sütőben megkelesztem (kb. 50 perc-1ó) addig, amíg a tészta kb. a jénai tetejével egy magasságba kerül. Ezután felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beállítok 57 percet. A tészta ismét megkel, kiemelkedik a jénaiból. A teljes sütés vége előtt 2-3 perccel megkenem vízzel a tetejét, (szilikongumi ecsettel, ettől szép fényes lesz)  majd a teljes idő leteltéig tovább sütöm. Ezután a sütőből kivéve a jénaiból kiborítom, - kiesik belőle, nem ragad bele, - becsomagolom 3-4 db tiszta konyharuhába és abban hagyom kihűlni. Ebben a konyharuhában tárolva 3-4 napig friss, nem szárad, nem morzsálódik, nincsenek benne nagy lukak, teljesen egyenletes az állaga, még a libazsír sem folyik át rajta. A héja nem ropogós, viszont könnyű szeletelni, nem esik ki a közepe, mint a bolti kenyérnek. A legolcsóbb lisztből sütöm, még soha nem volt a liszttel probléma. Az már előfordult, hogy az élesztő nem akart beindulni, de sajnos ha sokáig kel, akkor megsavanyodik, mire kisül.

Rendszerint előre megveszek 10x5 dkg élesztőt, mindegyiket 3 felé vágom - ez elég 70 dkg liszthez, - és egyenként fóliába lezárva lefagyasztom, így mindig van itthon élesztő.

Próbálkoztam már kovásszal is, de az nagyon macerás. Ezzel a megoldással, hogy az élesztőt először felfuttatom, semmilyen élesztő mellékíz nincs, és a kenyér nagyon szépen, egyenletesen kel, a tészta egyenletes, finoman lágy, nem savanyodik és nem morzsálódik, 3 napig eltartható a konyharuhában. Van fém kenyértartóm is, de abban megpenészedett a kenyér, és a vágási felület mindig megszárad. A konyharuhába csomagolva nincs ilyen probléma, szellőzik és mégsem szárad ki, csak forrón kell becsomagolni.

Én évek óta így sütöm a kenyeret, aki eddig megpróbálta, mindenkinek ízlett.  Lisztet 10-20 kilónként veszek.

A kenyér formáját a jénai adja, aki a hagyományos formát szereti, annak jó az ovális jénai, nekem kerek van. Igaz, ebben sem igazi cipó formája van , mert sütéskor tovább kel és a teteje egy kissé nagyobb mint az alja, viszont a formáért messzemenően kárpótol az íze, az állaga és az eltarthatósága.

 

 

Pandus Creative Commons License 2014.11.22 0 0 41138
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 41137

https://html1-f.scribdassets.com/43fivjexa8o63qe/images/1-5e7032ed64.jpg

 

 

Előzmény: Super rock (41136)
Super rock Creative Commons License 2014.11.17 0 0 41136

Sziasztok. Kaptam nemrég egy Net Haus Nh 4500-as kenyérsütő gépet. Sajnos se használati utasításom, se receptem nincs hozzá. Elsősorban használati utasításra lenne szükségem, de bármilyen segítséget szívesen fogadok. Segítséget előre is köszönöm. Éva

Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 41135
Előzmény: Sumi62 (41128)
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 41134

Vezérlőpult
A LCD-kijelző
Az LCD-kijelző mutatja a kiválasztott programot, valamint a többi programot
idő. Az aktív programot jelzi a folyamatosan villogó kettőspont az idő
kijelző.
példa:
Ebben az esetben, az 5-ös (a teljes kiőrlésű kenyér) lett kiválasztva keresztül
gombot. A kijelzőn megjelenik az 5. 03:40. A kenyér súly látható formájában
háromszög jel a jobb felső részén a kijelző, csak alatta a nagyobb kenyér
szimbólum (
). A kiválasztott barnulási szint jelenik meg a "közepes", mint azt a
formájában háromszög szimbólum a felső középső részén a kijelző.
A program teljes futási idő 3 óra és 40 perc.
B időzítő
/
Programok 1., 3., 5., 7., 8. és 10. lehet indítani egy késleltetett időzítő beállítása, lehetővé téve a
kiválasztott programot befejezni akár 13 órával később.
példa:
Azt akarod, hogy indítsa el a programot a 20h00, és azt szeretné, hogy kenyeret be kell fejezni
at 7h30 a következő reggel. Ennek megfelelően a program teljes futási idő lesz 11
óra és 30 perc.
- A
gomb segítségével válassza ki a kívánt programot.
- Nyomja meg a
vagy
amíg a kijelzőn megjelenik a teljes futási ideje 11:30.
- A hozzávalókat utasításait követve részben Operation. Kerülje a
közötti kapcsolatokat az élesztőt és folyadékok vagy só.
● A legjobb sütési eredményt lehet elérni, ha az összetevőket használnak, a helyes
relatív mennyiségben, amely biztosítja, hogy a tészta nem emelkedik széle felett a baking-
ón. Ezért azt javasoljuk, hogy csak a recepteket használnak, amelyek már korábban próbálta
kielégítő eredménnyel.
● Ne használja az időzítő funkció, ha a recept használatára van szükség romlandó összetevők
mint például a tojás, friss tej vagy gyümölcs. Az időzítő funkció is alkalmatlan receptek
szükség arra, hogy bármely összetevőjére (pl diófélék, magvak és aszalt gyümölcsök) során
második dagasztás.
C Browning
Sütés programok 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 és lehetővé teszik egy előre kiválasztását a kívánt szintű
pirítás; három beállítás áll rendelkezésre. A kiválasztott pirítási fokot látható a
formájában háromszög szimbólum a felső középső részén a kijelző.
LIGHT
MEDIUM
DARK
D menü
Nyomja meg a
gombot, amíg a kívánt program jelenik meg az LCD-kijelző (A).
A menü lehetővé teszi, hogy a 10 különböző programok közül választhat:
21

Előzmény: Csucsu.007 (41133)
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 41133

Control panel
A LCD-display
The LCD-display shows the selected programme as well as the remaining programme
time. An active programme is indicated by the continuously flashing colon in the time
display.
Example:
In this case, programme 5 (for WHOLEMEAL BREAD) has been selected via the
button. The display shows: 5 3:40. The bread weight is shown in the form of a
triangular symbol in the upper right part of the display, just beneath the larger bread
symbol (
). The selected browning level is shown as 'MEDIUM', indicated in the
form of a triangular symbol in the upper centre part of the display.
The total programme running time is 3 hours and 40 minutes.
B Timer
/
Programmes 1, 3, 5, 7, 8 and 10 may be started with a delayed timer setting, enabling the
selected programme to finish up to 13 hours later.
Example:
You want to start the programme at 20h00, and you would like your bread to be finished
at 7h30 the next morning. Accordingly, the total programme running time will be 11
hours and 30 minutes.
- Use the
button to select the desired programme.
- Press
or
until the display shows a total running time of 11:30.
- Add the ingredients following the instructions given in the section Operation. Avoid
any contact between the yeast and fluids or salt.
● The best baking results can be achieved only if the ingredients are used in their correct
relative quantities, ensuring that the dough cannot rise above the edge of the baking-
tin. We therefore recommend that only recipes are used which have been tried before
with satisfactory results.
● Do not use the timer function where a recipe requires the use of perishable ingredients
such as eggs, fresh milk or fruit. The timer function is also unsuitable for recipes which
require the addition of any ingredients (e.g. nuts, grains or dried fruits) during the
second kneading phase.
C Browning
Baking programmes 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 8 allow for a pre-selection of the desired level of
browning; three settings are available. The selected level of browning is shown in the
form of a triangular symbol in the upper centre part of the display.
LIGHT
MEDIUM
DARK
D Menu
Press the
button until the desired programme is shown in the LCD-display (A).
The menu allows for 10 different programmes to be selected:
21

Előzmény: pimre (41132)
pimre Creative Commons License 2014.11.06 0 0 41132

Még annyit, hogy az is segítség lehet, ha az eredeti PDF fájl német nyelvű 7., vagy az angol nyelvű 22. oldalát kinyomtatod, aztán az ott előforduló szavakat kiszótárazod, és beírod magyarul. Ugyanis ez az oldal az egész készülék lelke. Ez adja meg, hogy az egyes gombok milyen típusú sütést adnak, és hogy miként fut le a program.

Előzmény: pimre (41131)
pimre Creative Commons License 2014.11.06 0 0 41131

Szia, magyarul nem tudom előkeresni, ellenben találtam egy példányt az interneten sok nyelven: eredeti

 

Ebből kiszedtem Word dokumentumba a németet: német és az angolt: angol

 

A word dokumentumokra már rá tudod engedni a fordítót, mert a word 2010-nek (remélem a 2007-nek is) van beépített fordítója. Sajnos az eredményt nem tudom kimásolni, sem kinyomtatni. De hátha valaki tud rá egy jó megoldást.

 

Nem lesz könnyű a feladatod a fentiekkel, de azért talán valamennyit segít.

Előzmény: Sumi62 (41128)
pimre Creative Commons License 2014.11.06 0 0 41130

Csucsu, ellenőrizted, mit tanácsolsz? Mert a link dokumentum gyanánt egy "SEVERIN BM 3986 user guide provided through pdfretriever.com.exe" fájlt tölt le. És régi emlékeim szerint az ilyen .com.exe kiterjesztésű fájlok vírusveszélyt jelentettek. Szóval én nem nyitnám meg.

 

Egyébként volt idő (néhány éve), amikor a diplodocs.com oldalon valóban lehetett keresni használati utasításokat. (Nem kellett törődni a borzalmas magyarítással). Aztán ez a honlap egyszercsak elromlott, és helyette jelent meg több hasonló nevű, köztük az általad is megtalált diplotop.com oldal. De ezek már többnyire használhatatlanok.

Előzmény: Csucsu.007 (41129)
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 41129

a gugli ezt dobta ki elsőre:

 

http://breadmaker.hu.diplotop.com/review/SEVERIN/BM%203986

 

 

Előzmény: Sumi62 (41128)
Sumi62 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 41128

Sziasztok!

Nagyon örülök ,hogy megtaláltam ezt a fórumot.

Mindjárt a segítségeteket kérném, van egy SEVERIN BM 3986 os kenyér sütő gépem,de égen földön nem találok hozzá magyar leírást ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.

.ETNA. Creative Commons License 2014.11.01 0 0 41127

Na .. jól betettem a "másikba", ugyanide:-)))) Bocsi:-))

Előzmény: .ETNA. (41126)
.ETNA. Creative Commons License 2014.11.01 0 0 41126

Állítólag a legjobb kenyér Budapesten, még nem próbáltam, de remélem igaz az állítás:-) 

 

A másik "kenyeres" topickban adta a linket Csucsu fórumtárs:

 

https://docs.google.com/forms/d/1yuhxjgBmu6gebMYh3hMXTLMEs289OuSUfKRHNNttLNE/viewform

 

.ETNA. Creative Commons License 2014.11.01 0 0 41125

Ó, ez de jó! Beteszem a linket a másik kenyeres topickba is:-)

Előzmény: Csucsu.007 (41124)
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 41124

ezt találtam:

 

https://docs.google.com/forms/d/1yuhxjgBmu6gebMYh3hMXTLMEs289OuSUfKRHNNttLNE/viewform

 

 

 By Csucsu

.ETNA. Creative Commons License 2014.07.29 0 0 41123

... a 250 gr-os 99 cent ...

Előzmény: .ETNA. (41122)
.ETNA. Creative Commons License 2014.07.29 0 0 41122

Alacsony hőmérsékleten nagyon-nagyon sokáig süti, egyébként gyakran veszek, nekem pont megfelel a német, néhány szeletes kiszerelés, mert egyedül én szeretem. Anno még a 80-as évek végén, a pozsonyi Duna híd (Új-híd) tornyában lévő forgó étteremben ettem ilyet először, isteni finom, szinte "fekete" kenyér ... már akkor is csak én ettem belőle:-))

Előzmény: Csucsu.007 (41121)
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 41121

"A kenyér durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos. Az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor édeskés, nem biztos, hogy elsőre mindenki kedvencévé szavazza, de ha megfelelő kiegészítők kerülnek hozzá, nagyon finom. A rozs egyébként az egyik legegészségesebb gabona, rengeteg ásványi anyagot és rostot tartalmaz, fogyasztásával jót teszünk a szervezetünkkel. Az eredeti német változatot kovásszal és kizárólag rozslisztből készítik, a sötét színét pedig onnan kapja, hogy rendkívül hosszú ideig sül, persze alacsony hőmérsékleten, hogy ne égjen meg."

 

 

14 órát sütni...?

 

több mint fél élet

:)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: becko9 (41120)
becko9 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 41120

Ezen recept alapján dolgoznék:

 

PUMPERNICKEL
(2 Brote im kleinen Kasten oder 4 Weck-Sturzgläsern á 750 ml)
Sauerteig:
350 g feiner Roggenschrot
350 ml Wasser
50 g Anstellgut
16 – 18 Std bei Zimmertemperatur stehen lassen

Brühstück I:
200 g ganze Roggenkörner mit 200 ml kochendem Wasser einweichen - über Nacht kühl stehen lassen und am nächsten Tag in der dreifachen Menge Wasser 1 Std köcheln.
Alles Wasser wegschütten

Brühstück II:
350 g mittleres Roggenschrot
350 ml Wasser
Am Abend vorher ein Quellstück herstellen

Brotteig:
700 g Sauerteig
400 g Brühstück I
700 g Brühstück II
350 g feiner Roggenschrot
100 – 150 ml Wasser
25 g Salz
120 g Sonnenblumenkerne
100-120 g Rübenkraut

Die Zutaten in eine große Schüssel geben und miteinander vermischen. Nach und nach Salz, Wasser und Rübenkraut zugeben, bis sich der Teig von der Schüssel löst. Den Teig mit etwas Mehl bestäuben, mit einem Tuch abdecken und 30 Min ruhen lassen .
Den Teig in 2 Backformen (25 cm Kastenform) hinein geben und zugedeckt 2 bis 3 Std. gehen lassen.
Den Backofen auf 150°C vorheizen. Den Teig mit etwas Wasser bestreichen, die gesamte Form mit Alufolie ganz fest verschließen und in den Backofen auf die unterste Schiene stellen. Nach ca 1 Std den Backofen auf 120 ° runterschalten und das Brot insgesamt 14 Stunden (am besten über Nacht) backen. Dabei kann sich das typische Aroma voll entfalten.
Das Brot sollte anschließend noch etwa eine Stunde im ausgeschalteten Ofen bleiben.



Bevor man das Brot anschneidet sollte man es unbedingt in ein Tuch oder Alufolie eingewickelt 24 h reifen lassen.

Es ist zwar eine wirklich lange Zubereitungs- und Backzeit aber das Ergebnis überzeugt und die Mühe lohnt sich, mMn, allemal.

Előzmény: becko9 (41119)
becko9 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 41119

Köszönöm, PUMPERNICKEL kenyeret próbálnám ki, ahhoz kell, valaki csinált már ilyet?

pimre Creative Commons License 2014.07.28 0 0 41118

Vagy: http://www.mediline.hu/index.php/aruhazaink/termekeink

A letölthető árlistában megvan ugyanez. Igaz, hogy 15 ft-al drágábban, de helyszínen megvásárolható, így nincs szállítási költség.

Előzmény: Csucsu.007 (41117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!