Keresés

Részletes keresés

MarcJ Creative Commons License 2016.05.27 0 0 1521

"Aki jobban benne van a TM-ben, tudja, hogy M.Mahesh sohasem beszélt a csakrákról vagy a kundaliniről. Igen, mert ő nem volt tanítványa
Brahmananda Saraswatinak, ő csak írnokoskodott mellette."

 

Maharishi beszélt a kundalíniről: http://aranyoldalak.maharishi.hu/kundalini/ (A videó privát, TM tanárral tekinthető meg, pl. közös meditáción.) Ezen a videón elmondja, hogy a TM során hogyan emelkedik fel a kundalíni...

 

Az más kérdés, hogy Maharishi nem a kundalínin keresztül közelíti meg a TM-et, a '70-es, '80-as években már ezért nem lehetett hallani tőle a kundaliniről.

 

Ezen a videón - http://aranyoldalak.maharishi.hu/maharishi-guru-devrol-es-a-mozgalom-torteneterol-beszel/ -  (szintén TM tanárral tekinthető meg) elmondja, hogy miről is szólt az "írnokoskodása" Guru Dev mellett.

 

Attól a pillanattól kezdve, hogy Maharishi megpillantotta a mesterét, csak az volt a vágya, hogy teljesen egyek legyenek. Az ásramban minden aktivitást (takarítást, írnokoskodást stb.) csak arra használt, hogy "megérezze" (=ráérezzen arra a gondolatok legfinomabb impulzusainak a szintjén), hogy éppen mit szeretne tőle Guru Dev.

 

A videón azt is elmondja, hogy néha éppen a legértékesebb tevékenységeket hagyta félbe, mert azt érezte, hogy Guru Dev gondolatai más irányba kezdtek áramlani.

 

Guru Dev és Maharishi kapcsolata nem a szavak szintjén alapult, hanem a LÉT szintjén: a gondolat legfinomabb állapotának a szintjén.

 

Ez persze kívülről nem érzékelhető: a felszínen csak az látszik, hogy takarított Guru Dev lakhelyén, majd az írnoka lett és úgy általában ott "sürgött-forgott" Guru Dev mellett.

 

Ha minden igaz, ugyanezen a videón mesél Maharishi egy hasonló esetről Guru Dev és Guru Dev mestere (Szvámi Krisnanada Szaraszváti) között: fiatal "suhancként" Guru Dev lényét teljesen átitatta a mestere. 

 

Hasonlóképpen az sem feltétlenül látszik - legalább is akkor, ha csak az internetről szerezzük az infókat -, hogy ki beszél igazat. Itt a "jantra ellopására" és a "démoni erőkre" gondolok: azért, mert valaki pl. narancssárga ruhában van, birtokol egy címet még nem biztos, hogy minden pontosan úgy történt, ahogyan mondja....

 

Hasonló sztori a Beatles-tagokkal való "szakítás" is. Úgy gondolom, hogy ha a Beatles tényleg megorrolt volna Maharishire valami miatt, akkor most (Sir) Paul McCartney és Ringo Starr nem venne részt a David Lynch Alapítvány (https://www.davidlynchfoundation.org/videos.html) rendezvényein és nem promótálnák teljes mellszélességgel a TM-et. (McCartney és Ringo Starr elég pénzes és elég idős ahhoz, hogy már valószínűleg ne a fellépési gázsi miatt tegyék...)

 

 

 

 

Egyszer "valaki" azt mondta, hogy "minden fát a gyümölcseiről lehet felismerni".

 

A véleményem az, hogy ha Maharishit csak a manipulálás és a lenyúlás vezette volna, akkor nem töltött volna több mint 50 évet azzal, hogy másokat tanítson és hogy mások fejlődésével törődjön...

 

Néhány év alatt megszedte volna magát, mint egyesek, aztán legközelebb már pl. egy Las Vegas-i kaszinóban találkoztunk volna vele... :-)  

 

Több mint 20 éve gyakorlom a TM-et: ennyi idő alatt azért kiderülnek dolgok - elméleti és gyakorlati szinten egyaránt... 

tigristomi Creative Commons License 2015.11.28 0 0 1520

Swami Brahmananda Saraswati, akit M.Mahesh mesterének hívott, egy olyan jógi volt, aki olyan jógát gyakorolt, amit
annak idején csak 10-12 ember ismert Indiában. A jógája magában foglalta a bhakti, kundalini, rádzsa és jnana jógát.
Kiemelem ebből a bhakti és a kundalini jógát. Mégjobban kiemelem a kundalini jógát. Brahmananda Saraswati, akit a TM-esek
Guru Dev-ként ismernek, olyan jógát gyakorolt igen magas szinten, amihez jól kellett ismerni a csakrákat és a nádikat.
Ez azt jelenti, hogy mély tapasztalattal kellett rendelkeznie ezekben. Voltak mantrák is abban a rendszerben, amit Sw. Brahmananda
Saraswati gyakorolt, kezdő, közép haladó és haladó mantra, ami azonban más, mint a TM mantrák.

 Aki jobban benne van a TM-ben, tudja, hogy M.Mahesh sohasem beszélt a csakrákról vagy a kundaliniről. Igen, mert ő nem volt tanítványa
Brahmananda Saraswatinak, ő csak írnokoskodott mellette.
 Swami Brahmananda Saraswati Swami Shantānand Saraswatit jelölte meg utódjául, 5 hónappal e világról való eltávozása előtt.
M.Mahesh szintén mester lett, mint tudjuk, a manipuláció és a ködösítés mestere. Ennek azonban nincs sok köze ahhoz a jógához,
amit Swami Brahmananda Saraswati gyakorolt annak idején. Hogy M.Mahesh jógi hogyan lett mestere annak a szemfényvesztő manipulációnak, amivel a
TM-et elterjesztette, korábban már írtam. Állítólag démoni segítséggel amihez kellett a Sri Jantra, amit lenyúlt Brahmananda Saraswati sírja mellől.

Om.

tigristomi Creative Commons License 2015.11.28 0 0 1519

Kicsit rákerestem, de nem találtam semmit sem. Csak futva olvastam el. Jobban érdekel, ki mit ért el a meditációval, mint, hogy ki mit ért a meditáció alatt.

Én tudom, én mit értek alatta, nekem ez bőven elég. Jóga mesterek leírásai ezt a tudásom még mindig árnyalják és megerősítik.

Előzmény: Herold (1518)
Herold Creative Commons License 2015.11.28 0 0 1518

Szerinted ezt honnan vette?

Előzmény: tigristomi (1517)
tigristomi Creative Commons License 2015.11.27 0 0 1517

Légy szíves, maradj csak a Traviánnál.

TM-eztél valaha? Van vele vmi tapasztalatod?

 

 

Előzmény: Alekosz-fan (1515)
Herold Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1516

Érdekes. Ez milyen iskola, vagy tanítás része amúgy?

Előzmény: Alekosz-fan (1515)
Alekosz-fan Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1515

Csak haladóknak! Meditáció=gondolati összpontositás. Meditálni nagyon egyszerű. Épp ebben rejlik a nehézsége. A meditáció egy épitős, terjeszkedős játék, olyan lassú, mint pl a Travian, amiben a szellemi énünket épitjük, tégláról téglára, még önmagunknak is láthatatlanul. A magas szintű meditációnak sok ezer alakja, de mindig egy célja van, és az a tudás megszerzése. Mindig van egy ideiglenes következménye is: az pedig az erő, ami viszont mindig nagy boldogsággal (és nyitottsággal) jár. A lélek (nem az elme) azonnal nagy erővel jutalmazza a megszerzett, valódi tudást, és rombolja a karmát. Hamar a helyébe lép egy másik karma, de nem azonnal. A meditáció lépései a következők:
1. Nagy akaraterő, és a lehetőség észrevétele.
Fel kell ismernünk azt, mikor kerülhetünk meditációba, mert tudni kell hogy mindig spontán történik. Tudatosan nem lehet megidézni az erejét. Eleve elszántnak kell lennünk, és igyekeznünk kell, még reménytelen helyzetben is várakozni, és felkészültnek lenni. A lehetőség csak ritkán kopogtat az ajtón, megfelelő éberség esetén is nehéz észrevenni, mert mindig másmilyen, és máshol jön. Kopogtathat a legnagyobb szenvedés utáni kimerültségben is, és sok ezerféle módon is. Mindig kövessük azt, amit a szivünk diktál, még a neten is ott böngésszünk mindig, ahol jónak találjuk! Figyeljünk az emberekre, éljünk éberen! Elkötelezetten kell élni, időnként pedig nagyon akarni kell a dolgot, mert az majd úgy alakitja a láthatatlan dolgokat a tudatlanban, hogy lehetőség legyen a sikerre.
2. Egy nagy tett véghezvitele, vagy egy rendkivüli információ megszerzése:
Az elöbbi azt jelenti, hogy véghezviszünk egy kedves dolgot, bármilyet amivel segitünk egy embernek. Esetleg kitartóan dolgozunk, összpontositunk, keresünk hosszú órákig. Kezdőknek egy jó imádság is segithet. Mindig a lehető legtökéletesebben, a legteljesebb figyelemmel és odaadással kell ezt művelni. A lényeg hogy áldozatot adunk, alamizsnázunk, segitünk magunkon vagy felebarátunkon. Viszont nem szabad fél-lehetőségekre elpazarolni a teljes energiát, csak ha teljesen zöld a lámpa! Mindig vizsgáljuk meg, helyes-e és harmonikus-e az, amit tenni készülünk, és méltányos-e! Ez a módszer hatásosabb, de sokkal nehezebb is, mint a második, és annál erősebb, minnél több tudásunk van már amúgy is felhalmozva.
Az utóbbi azt jelenti, hogy elolvasunk pl egy okkult irást, de bármelyik valláséból. Halljuk az Igét benne, elmélyedünk benne, megvizsgáljuk. Tökéletes alkalmazása ennek azonnali örömöt vagy meglepetést okoz, még ha csak rövid időre is, és ezt kell megismételni. Lassan olvassuk az irást, és próbáljuk elképzelni általa a Rendszert, mert annak tudása okozza az örömöt. Az ima is ehhez a módszerhez tartozik, egy alternativ verzió amivel erősen koncentrálva összeszedjük a tudásunkat, mélyebb összefüggések után kutatva, ezért célszerü egy imával kezdeni vagy befejezni ezt a fajta szertartást.
3. Laza összpontositás és megnyugvás az 1. pont anyagán
Sikeresen vettük az energiát, és segitettünk. Most kényelmes testhelyzetben, megnyugtató zenét hallgatva (hisz civilizációnk ehhez szokott) kikapcsoljuk a számitó elménket, és teljes összpontositással merengünk ezen a tetten, és a Rendszeren, vagy az életen. A jó lelkiismerettel megnyugszunk, ez nagyon fontos, mert ekkor nem szabad hiánynak lennie. A jó lelkiismeret megöli a vágyakozást és igyekezetté alakitja, ezért kell a jó tett, a 2. pontban foglalt dolog. A nagy boldogságban, összpontositva tudunk szemlélődni, tudást szerezni, ami a meditáció célja. Tudattalan tudás, és nagy erő, de továbbra is kövessük azt, amit az önzetlen szivünk diktál. Ne felejtsünk el hálát adni a boldogságban, ugyanis igazi hálaáldozatot csak nagy jutalomban és boldogságban lehet adni, ami szintén plusz tudáshoz juttathat minket.
4. Amit még tudni kell:
A meditációhoz őszinteség kell. Mit is akarok én? Amit mélyen legbelül. Például tilos napirendszerüen, rutinosan élnünk az életünket, mindig azt tegyük, amire spontán gondolunk! Nem szabad az érzelmeinkre, csalódásainkra se hallgatnunk, de ez már sokkal nehezebb, mégis teljesen őszintének kell lennünk magunkhoz! Mindig vizsgáljuk meg, mit mondanak mások nekünk, és ne zárkózzunk el jellemhibáink elöl! Az őszinte bünhödés, és nem-menekülés oldja a karmát, és picivel közelebb hoz a sikerhez! Ne zárjunk ki semmit, ne itéljünk el semmit vagy senkit! Eszünkkel és szivünkkel összhangban dolgozzunk! Elköteleződve kell élnünk és gondolkodnunk, tudnunk kell, hogy a meditáció az egyetlen szórakozás és erőforrás számunkra, és mindig akarnunk kell, olyan szinten mint pl a pénzt. Hosszú tapasztalat kell hozzá, mire felismerjük, hogy a világ és az emberek burkai üresek, és csak a meditáció a menedék a lélek számára. Mert nem csoda, hogy ez a módszer csak nagyon keveseknek sikerül mélyreható eredményekkel. Ki-nem-üresedett embereknek, akiknek nem a meditáció az életük, és bármi hamisság maradt bennük, nem adhatnak Odaátról beavatást, mert odaát van a Tudás. Nem evilági, és igy lehet megszerezni, összpontositással a nyugalomban, de az nem csend, és nem üresség, mégsincs benne semmi evilág számára, tehát mégis az.

tigristomi Creative Commons License 2015.11.10 0 0 1514

Hello!

 

 Te csinaltad a TM-et?

A TMhez alapvetoen az tud hozzaszolni, aki csinalta. A többiek inkább kérdezzenek szerintem, ha a topiknál szeretnénk maradni.

 

Jai Guru Dev

Előzmény: rhénai (1513)
rhénai Creative Commons License 2015.09.13 0 0 1513

"el kezded ledobni magadról a külvilág szemetét"

---------------------------------

Én erre reagáltam :)) a külVILÁG nem szemét mert ugye isten teremtette.

Okkal és céllal.

Nem értjük mire jó a kullancs a lepra és a kutya miért ugat ahelyett hogy csendben rajzolna.....dehát ettől még kell/het.

A teremtés ELLEN aszketikusan durcizni nem érdemes.

Előzmény: Dorien- (1510)
rhénai Creative Commons License 2015.09.13 0 0 1512

ezt érthetőbben !

Előzmény: Dorien- (1510)
rhénai Creative Commons License 2015.09.13 0 0 1511

Az idvesség nem technikai kérdés ,hanem 

elsődlegesen

általános m e g é r e t t s é g

kell hozzá vagyis ittlétezésünk teljese.

-------------------

Egy beszámolóból idézek :

Gyerekek uszni tanultak. Tantónéni elkalandozott és eközben egyik lurkó alásüllyedt.Klinikai halál /később ujraélesztették /. Kint találta magát a testéből fenn a viz felett lebegett.Két angyalszerü. Ő ment volna velük mert boldogság de visszaküldték :

"még nem vagy elég érett és tiszta."

A tisztaság nem szex nélküli élet vagy zuhanyozás dolga :)) az érettség pedig nem öregembert jelent.

 

Előzmény: Dorien- (1508)
Dorien- Creative Commons License 2015.09.12 0 0 1510

Ezt valami angyalkázós topicba plz.

Előzmény: rhénai (1509)
rhénai Creative Commons License 2015.09.08 0 0 1509

A külvilág nem szemét :)) hiszen okkal és céllal

Isten teremtette.

Keressed meg miértjét !

Előzmény: Dorien- (1508)
Dorien- Creative Commons License 2015.08.01 0 1 1508

A TM csak egy technika, hogy eljuss a saját belső csendedbe. Nem jobb és nem rosszabb a többinél, ha működik. Aztán ezt a belső csendet lehet nevezni sokféleképpen, Szatorinak, Szamádhinak, Egyesített Mezőnek, Tiszta Tudat Mezejének, stb. Az biztos hogy minél többet időzöl benne, annál inkább önmagaddá válsz és el kezded ledobni magadról a külvilág szemetét. Az igazán remek dolgok csak innen születnek. A többi bullshittel meg nem kell foglalkozni. :)

Előzmény: tigristomi (1507)
tigristomi Creative Commons License 2015.07.04 0 0 1507

2015 június 21.-én volt megtartva az első nemzetközi jóganap. Budapesten a fő esemény a Bálnában volt.
A youtube-on fent van az aznapi egész jóga fesztivál. A TM 6 óra 45perc 40 mp-nél kezdődik.
https://www.youtube.com/watch?v=_9L68kx7nY8

25 évvel ezelőtt amikor én tanultam meg a TM-et, még csak azt mondták, hogy a tiszta tudat mezejére megyünk le a TM-el.
Én már akkor ebben is kételkedtem, hogy vki is leér oda, mivel mások alapján amit mondtak, azon a szinten már tudni kellene levitálni.

 

Nem tudom, ez a tiszta tudat mezeje, mikor fordult át samadhiba. A videót nézve, ez a nézet kezd számomra pszihológiai eset tanulmánynak tűnni.
Nem mintha a pszihológiát nagyra tartanám, ennek pont az ellenkezője igaz, csak ez a pszihológiai szó fejezi ki legjobban azt, amit gondolok erről a samadhiba merüléskor.

 Egy újdonság volt számomra az előadásban, hogy a jóga szutrák az agy barázdáiban vannak.
 ?? Számomra ez egy szinten van azzal, hogy itt vki is a samadhiba merül le.

6 óra 50perc-nél Mahesh elmondja 2 és fél percen, hogy mi a jóga. ... Amiből pont a jóga lényege marad, dehát ezért nem több a TM a relaxációnál.

Óm.

tigristomi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 1506

Nem. Azaz, ez változott az idők során. Anno még azt mondták, a kozmikus tudatállapotban tudatos lesz az ember alvás közben és tud levitálni.

Ez persze senkinél nem történt meg, főleg nem tömegesen.

Most amiket olvasok, abban sokan azt mondják, hogy egyből pillanatokra samadhiba merülnek. Ez szerintem elég blőd kijelentés.

Volt anno, kb. 12 éve egy 20 perces TM videó, amiben valaki elmondja az egység tudat (7. tudalállapot) tapasztalatát (Lehet, hogy vmikor újrahallgatom). Igazából nesze semmi fogd meg jól előadás, nem különb annál, mint amikor valakinek halál közeli élménye van, de kimaradtak belőle azok a részek, amik az 5. tudatállapotra vonatkoznak. Tehát például az, hogy tudatos lenne álmában, vagy tudna levitálni. Ez meg így sok kérdést felvet, a részemről mindenképpen.

Előzmény: Herold (1505)
Herold Creative Commons License 2015.06.11 0 0 1505

A TM-szakirodalomban nem definiálják?

Előzmény: tigristomi (1504)
tigristomi Creative Commons License 2015.06.11 0 0 1504

 Utána néztem a magasabb tudatállapotokra rákeresve miket hoz ki a google magyar nyelven.
A legtöbb link TM-es, de van néhány egyéb link is. A döbbenetes és vicces, hogy a témában mindenki az egyéni elméleteit írja le.
Az mindegy, hogy ez min alapszik, a lényeg, hogy itt hosszas kacifántos leírásokat találunk mindenkitõl arról, hogy õk a
témát hogyan értették meg. Ez engem mostmár ennyi év jógázás után baromira nem érdekel.
Egy dolog érdekelne mindenkitõl aki a magasabb tudatállapotok témában cikket, könyvet, DVD-t, mp3-at, stb-t készít.
 Az, hogy aki ebben a témában ír, publikál, õ személyesen mit ért el, hogyan nyilvánul meg saját magánál a magasabb tudat állapot
elérése. Egyáltalán elért-e valamit.
 Ha erre a kérdésre van válasz, utána esetleg érdekel a hogyan. Fordítva semmiképpen sem,
mert fordítva személyes tapasztalatok nélkül ez csak egyéni elméleti ábrándozás.
 Az ábrándozás még az egyéni elméleti kérõdzés szintjét sem éri el,
akármilyen érthetetlen fél tudományos beütéssel van is ködösítve

a magasabb tudat állapot elképzelt leírása és elképzelt elérése.
 
  Om.

tigristomi Creative Commons License 2015.06.10 0 0 1503

Azt kell mondanom, habár (látszólag) a TM ellen szoktam beszélni, az én álláspontom a hosszú éveken át napi 2x-ri, rendszeresen
legalább két órát de inkább többet gyakorló, lelkes, a TM-tõl magasabb tudatállapotokat elérését váró ember szemszöge.
 Ha a másik oldalról nézem, a kezdõ, ki tudja milyen rendszeres és milyen komolyan elkötelezett gyakorló szemszögébõl,
akkor azt kell hogy mondjam, hogy sok mindent tud adni a TM. Hasonló gondolkodású emberek közösségét, új kapcsolatokat,
rendezvényeket, külföldi szép központokban a munkás mókuskerékbõl való kiszakadás és nemzetközi kapcsolatok kialakításának
lehetõségét.
 Ha ebbõl az összetett szempontból nézem a TM-et, akkor ez a szoftver letöltés hasonlat egy nagyon leegyszerûsített és
a sok szempontból csak egyet vesz figyelembe. Másrészt, ha valaki ingyen leszed egy mantrát valahonnan a netrõl,
számomra kétséges, hogy meddig lesz kitartása a gyakorláshoz.
 
 Ez a TM kérdés, fõleg a jóga más ágaival együtt nézve egy komplex jelenség, amit hosszasan lehetne elemezni.

 Magasabb tudatállapotot egyébként az sem ér el, aki a TM-et választja, de az sem, aki maga választ valahonnan egy mantrát.
Ez megint egy összetett kérdés.

Előzmény: Haladjunk (1502)
Haladjunk Creative Commons License 2015.06.05 0 0 1502

Szóval ez olyan mint amikor az ingyenes, mindenki által elérhető és letölthető Open Office irodai szoftvercsomagért pénzt kér valaki?! (Állítólag ez a ingyenes szoftver létezett dobozolva pénzért. :) )

tigristomi Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1501

Hali.

Nem tudom mekkora és milyen hatása van az együtt meditálóknak.

Anno láttam a Washington DC-ben rendezett 4000 fős csoport meditáció hatásáról egy filmet.

Hihetőnek tűnt.

Az első linkről másoltam ezt be.

Maharishi, since you have the money and supposedly you have enough pundits, why don't you create a 10,000 group in India and then the world will experience peace and the TM movement will gain great support of the laws of nature and our other activities will work out. Mahesh looked at me like I was crazy and said "Earl, if we created the group then we don't know if it would create world peace or not. We would have to have the group and then see what the effect it has."

I have to tell you, this sort of shocked me after Mahesh for years had been raising hundreds of millions of dollars for his world peace groups. To be perfectly honest, though, this response was somewhat in line with the other responses he had been making to me.

Kaplannak is hiszek, hogy ezt nem ő találta ki. Azt írja itt, hogy Mahesh sem tudta, azt mondta neki, ha összegyűlik a csoport, akkor meglátják, milyen hatása van.

 

Azt kétlem, hogy matematikai pontossággal meg lehet mondani, hogy mekkora hatása van egy ilyen csoport meditációnak.

De nem tudom és nem is hiszem, hogy nekem tudnom kellene, hogy van-e hatása és ha igen, akkor mekkora hatása van.

Azt viszont tudom, hogy a TM személyes technika és más személyes technikák hogyan hatnak rám. Ennek fényében nincs nagy jelentősége

számomra, hogy mekkora és milyen hatása van egy ilyen TM csoport találkozónak. Ugyanúgy jónak tartom, mintha valaki tiszta szívből imádkozik valakiért.

Viszont szerintem, az fontos, akár mantrázik, imádkozik, vagy bármi béke megmozduláson van az illető, hogy az egyénnek milyen erős az a belső energiája vagy rezgése, ami ezt a mantrát vagy imát vagy bármit más mentális technikát kisugározza.

 

 Elég sokat TM-Siddhiztem csoportban. Ha jó a meditációm, akkor teljesen mindegy nekem, hogy van-e csoport körülöttem, vagy nincs. A saját meditációm a saját időszakos és pillanatnyi állapotomtól függ és nem attól, hogy mennyien meditálnak körülöttem. (Meditáció szót használtam most az egyszerűség kedvéért, nem akartam most ezzel szőrözni. :) )

 

Előzmény: tigristomi (1491)
Herold Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1500

Azt hiszem, a Maharishi-hatásról még nem esett szó itt a topikban. Ha lehet hinni a felméréseknek, elég érdekes jelenség annak fényében, amiket leírtál a TM viselt dolgairól. Mi a véleményed?

Előzmény: tigristomi (1497)
Herold Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1499

Igen, hát engem is a "transzcendentális" kifejezés vonzott be, mikor anno rátaláltam a TM-re. :)

Bár nem sok fogalmam volt, mit is jelent valójában, de nem is volt semmi magasabb rendű spirituális törekvés bennem akkoriban, csak azt éreztem, hogy el kell végeznem a tanfolyamot.

Előzmény: tigristomi (1498)
tigristomi Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1498

Itt egy gondolatom lemaradt a szövegből:

Érdemes megnézni a TM-ben a különbözõ neveket, amiket a tanfolyamokra használnak,
már ezek is mind hatásvadász, manipulatív ego növelõ és tudat homályosító kifejezések:

Transzcendentális meditácó -
TM-Siddhi program -

1 hónapos megvilágosodás kurzus -

Megvilágosodott vezetõ képzés -

 

Előzmény: tigristomi (1494)
tigristomi Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1497

A 2-es pontot 3-as pontként szerettem volna írni, arra válaszoltam.

Előzmény: tigristomi (1496)
tigristomi Creative Commons License 2015.03.30 0 0 1496

Helló, örülök, hogy neked bejött és használt a TM.

 

Nyilván nekem is bejött anno a TM. Az évek alatt azonban elgondolkoztam, hogy ennyi TM-Siddhi gyakorlással mit is kellene elérnem.

Most már tudom, hogy amikor abbahagytam a TM-Siddhit, akkor is még 1-2 évig a TM kifejezéseiben és világképében gondolkodtam.

Ahhoz, hogy ettől elszakadjak, kellett keresnem és találnom egy olyan rendszert, ami a józan ész alapján és

- azon hiányosságok kapcsán amiket hiányoltam a TM-ből, - abból amit éreztem, hogy a jógának milyennek kell lennie, tevődött össze.

Mióta abbahagytam a TM-et, és egyre jobban megismertem egy jóga rendszert, ezzel folyamatosan alakult ki az új világképem a jógáról

és a jóga útjáról. Azóta (újabb 10 év múlva) felismertem, hogy az a jóga és általában a jóga rendszerek sem teljesek, de ez csak teljessé teszi a TM-ről alkotott képem is.

Az utolsó TM-es éveim alatt robbant ki a Kaplan botrány, ez csak megerősített abban amit gondoltam. Ugyanígy most látom, hogy szinte minden jóga rendszerben vannak más kisebb botrányok, amik szintén beleillenek a mostani jóga világképembe. De ez már sokmindenen túl mutat. :)

 

1. Azt, hogy egy ashram vezető mit mond egy ott lakónak arról, hogy taníthatja-e az ő tudását vagy nem, ezt az ashram többi lakója is tudja.

Ezt nem titkosan mondja egy tanár, hogy egy tanuló szintén tanár lett, ez sehol sem működik így. Ettől hiteles a tanár, hogy a tanára elismeri az ő eredményét.

2. A jóga egy nagy terület, azok sem értenek hozzá, akik csinálják, ha nincs vmi érdemi tapasztalatuk, ami úgy gondolom nekem pl. volt/van.

A legtöbb jóga tanárnak nincs tapasztalata módosult tudatállapotról, sem a prána érzetéről, enélkül pedig nehéz elmagyarázni a jóga lépéseit.

7. A TM technika alapjában véve egy klassz pihentető 20 perc. A TM-Siddhi programot, Purusha és Modern Divine életet azonban túlzásba lehet vinni,

pláne azzal az előadás hallgatási móddal, hogy nem baj, ha nem jegyzünk meg mindent, elég, ha bent van a tudatalattiban. Az a baj, ez a fajta hozzáállás

átmehet az élet más területeire, ahol általában nem elég, ha vmi csak a tudatalattimban van, vagy hogy úgy gondolom, hogy most a karmámból ledolgoztam vmit habár semmi lényeges nem történt velem. Kaplan a 30 éve alatt gondolom az abszolút rendszeresen napi több órát TM-Siddhiző emberekkel találkozott és főleg rájuk gondolt. Nyilván sok féle ember van, de én is találkoztam ilyenekkel is. Nyilván az alap dolog, a TM, jól kell, hogy hasson, hiszen vmire építeni kell. A kérdőjelek ott kezdődnek főleg, ha a TM-ező mélyebben belemegy az elvárt és beharangozott TM technikákba.

14. Dettó.

 

A pénzügyi része nem vita téma, hanem tény. Fent maradt a neten egy oldal a millió dolláros megvilágosodás kurzusról, ez a linkje.

http://istpp.org/wp/ Dátumot nem találtam hozzá, de 2002, 2003-ról van szó, szerintem. Az oldal amikorról szól, ott már 76 millió dollár jött össze a kurzusra jelentkezőktől és további 4 millió dollár a panditok összegyűjtésére szánt adományokból. Mindig minden projectre külön gyűjtöttek pénzt és nem találkoztam még olyannal, hogy vkinek adományt visszaadtak volna. Itt 10 000 ezer pandit összegyűjtését írják, ami később 8000 ezer is volt, mármint a terv, ami persze sose jött össze. Aztán tervnek később a 40 000 ezres szám is előjött, dehát ebből meg mégúgyse lett semmisem.

Előzmény: Herold (1495)
Herold Creative Commons License 2015.03.20 0 0 1495

Nem állítom, hogy ez a Kaplan nevű figura hazudik, vagy kitalálta az egészet, csak néhány megjegyzés a felsorolt pontok közül néhányra:

1. Azt, hogy Guru Dev kinek mit mondott négyszemközt, csak az érintett felek tudhatják.

3. Nem nagyon értek a jógához, de szerintem létezhet spirituális gyakorlat prána nélkül is. (Ami nem jelenti azt, hogy a TM az.)

7. "A TM technika dekoncentrálttá teszi a gyakorlóját és elszeparálja az élettõl." Ennek pont az ellenkezője igaz.

14. "sok TM-es csak labilisabb és túlérzékeny lesz.." Ez marhaság, legalábbis én semmi ilyent nem tapasztaltam. Bár az tény, hogy vannak emberek, akiknek nem jön be a TM, nekik azt szokták javasolni  tanárok, hogy hagyják abba.

"Az igazi jóga úgy kezdõdne, hogy az ember stabilizálódik a szociális környezetében, megtanulja ellenõrizni az érzelmeit, egyre jobban és teljesebben átéli a valóságát." Igazából a TM-nek is ez a hatása.

Amúgy meg ha valaki 30 év után sem ismeri fel, hogy rossz úton jár, és nem azt kapta, amit ígértek neki, az meg is érdemli a sorsát.

 

A pénzügyi részével nem tudok vitatkozni, az tény, hogy egyeseknek nagyon jó üzlet horribilis áron eladni egy stresszoldó gyakorlatot megvilágosodás címen. Azt tudom a magam részéről, hogy ha nem tanultam (és gyakoroltam) volna a TM-et, akkor már vagy a diliházban, vagy börtönben, vagy a föld alatt lennék.

Előzmény: tigristomi (1491)
tigristomi Creative Commons License 2015.03.20 0 0 1494

Transzcendentális meditácó - a jóga meditációját nem lehet 1 hétvége alatt megtanulni.
A meditáció nem olyan, amit megtanul az ember, hanem egy elkötelezett folyamat eredménye.
Ebben a folyamatban, nem mindegy, hogy milyen technikát mikor használunk. Az ember pl.
nem úgy tanul zongorázni, hogy egy kész művet elkezd tanulni, ez sehol a világon nem mûködik.
A TM-ben ellenben úgy gondolják, így kell meditálni, hogy egy kész komolyzenei kottát bámulnak. Az elsõ meditálóknak
a 60-as 70-es években azt mondta Mahesh, hogy a 4. tudatállapot 5-8 év múlva stabilizálják, ami a kozmikus
tudatállapot lenne (CC), amiben tudnak levitálni. Mekkora átverés! 5-8 év alatt eljuttottak oda a TM-esek, hogy bármekkora
zöldséget be lehetett adni nekik. Utána meg mûködött a tömeg effektus, ha az utcán néhány járókelõ elkezdi nézni a semmit, akkor
hamarosan sok bámészkodó lesz körülöttük, és így már sokan együtt nézik a semmit. - Ez mégjobban mûködik, ha Mahesh démonokkal paktált le: ez elrugaszkodottnak hangzik, de a megjegyzésem enélkül is elég teljes. Ha vki hisz ezekben a dolgokban, és lehetõsége van rá, kérdezzen meg egy médiumi képességû embert a TM mozgalomról ... -
Ennek fényében elég mókás a TM-es dal: happy CC happy GC happy Unity (C) to you. :)) , :((
Sokkal idevágóbb az Abba éneke: Money money money ...

TM-Siddhi program - soha sehol senki nem tud levitálni a TM-esek közül, ami az egyik legkönnyebb siddhi.
Mirõl beszélünk? Vannak emberek, akik a felnõtt koruk felét, 30-40-évet töltöttek már el azzal, hogy purushák és mother divine-ok,
megint ugye a hangzatos nevek. Nekik ez az életük elment erre, hogy egy kitalált és rosszul alkalmazott technikát gyakorolnak évtizedeken keresztül, napi aktivításuk teljes idejében. Ez hasonló egy olyan indiai aszkétához, aki 30 évig a magasba emelve tartja a kezét. Persze ha vannak olyan csoportok, ahol csak felemelt kezû emberek vannak, akkor a csoporton belül ez okozhat emelkedett hangulatot.
30 év után nyilván nehéz beismerni valakinek, hogy 30 éven át amit csinált annak nem sok haszna van.
Ezt még a TM-Siddhiseknek is nehéz beismerni, hogy 10 éven át hiába vesztegettek el napi 1-2 órát.
A személyiség tiltakozik egy ilyen felismerés beismerésétõl. Van Magyarországon is olyan, aki napi 8 órát TM-Siddhizik évek óta ...
Persze ha vki meg tud így élni, akkor mindegy, hogy rejtvényt fejt, vagy órákon át a magasban tartja a kezét.

1 hónapos megvilágosodás kurzus - ennek volt az ára 1 millió dollár. 4 kurzusban kb. 100-an végezték el,
majd a 100 millió dollárt ellopták, valószínû Mahesh családja, a Shrivastava család. Mahesh nyilvánosan elismerte, hogy a 100 millió
dollár (20 milliárd forint) eltûnt, azt mondta a TM mozgalom hivatalosan, ez a legnagyobb kegy a gazdagoknak, amikor a mester széttépi
a pénzüket. Ezután sokan ott hagyták a TM mozgalmat, azon csodálkozom, ez akkor miért nem volt egy "Nincs rendben vészcsengõ"
mindenkinek aki a TM-et csinálta? Természetesen 1 hónap alatt senki sem világosodott meg. Ehhez anno Szidhárta hercegnek aki Buddha lett,
3 év jógázásába telt. Õ napokig lélegzet nélkül, kumbhakában meditálva érte el a samadhit. Buddha testnyílásait ugye betömték, az orrát is ...

Megvilágosodott vezetõ képzés - mirõl beszélünk? Ki van megvilágosodva és ki lesz megvilágosodva? Miért nem hívják magukat
TM olimpiai mûkorcsolyázó vezetõ képzésnek? Mert a megvilágosodáshoz is kb. annyi közük van.

Vannak gyárak, ahol a betanított munkást operátornak nevezik, az még rendben van.
De a fenti kifejezések azért ezen jóval túlmennek, ezzel a hozzászólásom elsõ mondatára utalok vissza.

tigristomi Creative Commons License 2015.03.20 0 0 1493

A 3-as és a 7-es mellett nem erősködöm, de nem nagyobb marhaság, mint hogy vki levitál. Ha már vki tud levitálni, annyi erővel a feketemágia is létezhet.

Régebben nem tulajdonítottam ennek a démonosdinak nagy jelentőséget, de ennek is utána lehet nézni.

A 14-essel nem tudom mi a gond.

Láttál már purushákat, vagy mother divineokat?

Én láttam szép számmal, ezért is mertem bátran mondani, amit Kaplan is mondott, aki még több purushát látott mint én.

Előzmény: Herold (1492)
Herold Creative Commons License 2015.03.18 0 0 1492

Lehet, hogy több pontban igaza van, de azért vannak benne égbekiáltó baromságok is. Pl. 3, 7, 14.

Előzmény: tigristomi (1491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!