Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

E.A. .sk 2 napja Creative Commons License 1489

Sziasztok!

 

Dr. Weninger Antal _ Az idő partján – Jóga és személyiség, 348 oldalas könyv,
Nagyon értelmesen, minden misztifikáció nélkül, kimerítően, élvezhetően írja le, amit a jógárál tudni lehet haladó szinten. Köztük az elején valahol a hullapózt( savászana) is. A könyv tárgymutatójában az oldalszámokat megtalálhatod a hullapóz lexához. Nagyon ajánlom, hogy keresd meg magadnak pl. a könyvtárból, az antikvariátban, interneten.

Vinpocetine 2014.12.29 Creative Commons License 1488

Az ember azért nem emlékszik a 3-4 éves kora előtti időszakra mer kb olyan mint egy kétlábonjáró,vagy éppen még járni sem tudó tudatalatti.Kontexus szükséges az emlékezéshez.Tapasztalás ,ismeretek.Ezért van az hogy idősebb korra bár nehezebben tanulunk,mert ez egyben akadály is de nehezebben felejtünk,mert kontexusba helyezzük a dolgokat,vagyis élettapasztalat.A kontexus miatt van,ugyanugy mintha nyelvet tanulsz.Ha az új szót mondatba rakod ha lehet többe könyebben megjegyzed.Ha nincsennek szavaink:3-4 éves kor-ha nincsennek megtanult szavak nem tudod hova rakni ezért nem emlékezel.

Előzmény: tigristomi (1487)
tigristomi 2014.12.18 Creative Commons License 1487

Számomra egy kertész, vagy kovács szava ugyanannyira fontos a meditációt illetően, mint egy pszihológusé.

Megfordítva, egy pszihológus kb. annyira szakértő a meditációt illetően, mint egy kertész, vagy bármilyen más átlag ember.

A pszihológusok mások viselkedését elemzik, alapban az állati ösztönök szintjén tanulmányozzák az embert, régi pszihológusok munkájára építve.

Freud azt mondta, azért nem emlékszünk 3-4 éves korunk előtti időszakra, mert akkor olyan szexuális fantáziáink voltak, amiket felnőtt korunkban szégyelnénk.

 

Szerintem ha Freud ezt komolyan így gondolta, akkor ő beteg volt.

 

Aki a cikket írta, utána néztem, 1975-77-ben a svájci TM központ vezetője volt. Ez azt jelenti, hogy 40 éve TM-zik. Aki TM-zik, az nem csinálhat más mentális technikát. Aki TM tanár, azzal ezt alá is íratják. Emiatt valószínű nincs semmi komoly tapasztalata más meditációs technikákat illetően a cikket író szerzőnek.

Ez azt jelenti, hogy távolról tudományosan, ami nekem áltudomány, próbál szakértőnek látszódva tudományos cikket írni.

 

Ez egy hatásvadász saját propaganda anyag, nem több.

 

 

Előzmény: Normandie (1479)
tigristomi 2014.12.18 Creative Commons License 1486

pökhendi, arrogáns, s lelki kiegyensúlyozottságtól mentes ember

 

szerintem én teljesen normális hangrendben válaszoltam, nem minősítettem őt magát, csak a hozzám intézett stílusát. Nem oktattam, ki, nem fikáztam le dolgait

 

Olvass már vissza. A meditációs tudásodra leírtam, hogy, hiányos és, hogy miért, plussz hogy miért üres félig az, amit beírsz. Ezekre nem tudtál válaszolni, ehelyett csak személyeskedtél. Nem írok finomkodva, bocs, hogy nyersen megírtam a mondanivalód hiányosságait.

 Ebből te arra jutottál, hogy pökhendi és kiegyensúlyozatlan ember vagyok. Azért mert, megírtam, hogy tévedsz.

 Most meg azt írtad, hogy nem személyeskedsz. Elemezd légyszí a saját stílusod, és légy következetess.

 A témához hozzá tudsz még érdemben szólni? Kiváncsi vagyok arra amit írtál, hogyan hat szerinted a mantra meditáció az elmére.

Milyen tapasztalatok alapján szólsz hozzá a meditációhoz?

Előzmény: asamprajnata (1484)
Eperfautca 2014.12.18 Creative Commons License 1485

Sziasztok!

Ezt találtam:

Mi ez?

A transzcendentális meditációt Maharishi Mahes jógi terjesztett el a világon. Nevét úgy választotta meg, hogy az egyben működésére is utaljon. Transzcendentálni – latin szó, jelentése: túllépni. Meditálni – szintén latin szó, jelentése: gondolkodás. Vagyis azt jelenti:túllépni a gondolkodáson. Hogyan lehetséges ez?

Hogyan gyakoroljuk?

A Transzcendentális meditáció első ránézésre nem sokban tér el a többi hasonló technikától. Nem más, mint egy egyszerű mentális gyakorlat, amit naponta kétszer gyakorolunk, kényelmes helyzetben ülve, csukott szemmel, 15-20 percig. Nem igényel semmilyen külső feltételt, csupán néhány percet, amit csukott szemmel tudunk eltölteni, így bárhol elvégezhető: otthon, a szabadban, utazás közben, munkahelyen.

A reggeli meditációval felkészítjük elménket a napi tevékenységünkre. Nyugalmat teremtünk magunkban, és előkészülünk arra, hogy szellemi tevékenységünk a legkevesebb erőfeszítéssel a legnagyobb teljesítményt nyújtsa. Az esti meditáció, amit nem közvetlenül elalvás előtt, hanem a napi tevékenységeink befejeztével végzünk, feloldja bennünk a napközben felhalmozódott feszültséget, fáradtságot. Így figyelmünket szeretteinkre, kedvteléseinkre, feltöltődésünkre fordíthatjuk a nap hátralevő részében.

Hogyan működik?

A gyakorlat az éber gondolkodás szintjéről indul. A lényege egy mantra ismétlése – amely egyénre szabott. Az oktató mindenkinek saját mantrát ad, ami számára megfelel. A meditáció célja azonban nem az, hogy ezen a mantrán meditáljunk. A mantrát egyszerűen ismételgetjük, elménkben tartjuk, egészen addig, amíg átlépünk egy határon. A mantra ismétlése közben megtapasztaljuk a gondolkodás egyre finomabb állapotait, míg végül átlépünk a legfinomabb gondolati tevékenységen, és megtapasztaljuk a gondolatok forrását: a tiszta tudatot.

Ebben az állapotban megtapasztaljuk a teljes boldogságot, nyugalmat, tiszta csendet. Rend keletkezik elménkben. Feloldódnak a mindennapi feszültségek, sikertelenségek, feloldódik a stressz és visszaáll a szervezet természetes egyensúlya. Ebben a rendben, egyensúlyban élénkebb, nyugodtabb, logikusabb gondolatok születnek, és a kreatív, új és friss gondolatok révén hatékonyabbakká, kiegyensúlyozottabbakká válunk cselekedeteinkben.

 

 

 

Itt:

http://alternativa-iskola.hu/meditacio

 

asamprajnata 2014.12.10 Creative Commons License 1484

igen, visszaolvastam, hogy mire értheted, mert szeretem az emberek szavát komolyan venni...

 

nos, ha jól láttam, bizony tigris t  erősen beszólt, ehhez képest, szerintem én teljesen normális hangrendben válaszoltam, nem minősítettem őt magát, csak a hozzám intézett stílusát.

Nem oktattam, ki, nem fikáztam le dolgait, s még olyan kedves is voltam vele ellentétben hogy a nevébe sem kötöttem bele...

 

ellenben mindezt ő megtette.

 

Hát, ha neked ezzel ellentétben ez jön le......

 

 

egyébként ez a kis vita itt köztünk jól megmutatja, hogy bizony hiába "gyakorol" valaki 15-20 évig valamit, ami elvileg kiegyensúlyozottá, normális gondolkodásúvá, elfogadóvá tenné az elmét, bizony ennek pont az ellenkezője tükröződik...

 Az elme megzabolázása bizony nagyon hosszú és nehéz folyamat, s hiába hirdeti magáról valaki itt nagy szavakkal a tudást, meglátszik a valóság...

 

(magamra is értem ezt, természetesen)

 

A stílus maga az ember, s a stíluson megmutatkozik az ember lelkének, elméjének kiegyensúlyozottsága...

 

Az alábbi minták jó példák erre, ha valaki elfogulatlanul tud olvasni.

 

Remélem nem törlik ki, mert nagyon jól szemlélteti a sértettség, az önteltség, a tiszteletlenség mintáit...

 

További szép napokat.

Előzmény: Herold (1483)
Herold 2014.12.09 Creative Commons License 1483

"A stílus maga az ember." Igen, ez látszik a postjaidon.

Előzmény: asamprajnata (1481)
Herold 2014.12.09 Creative Commons License 1482

Inkább neked arrogáns és lekezelő a stílusod. Nem veszed észre?

Előzmény: asamprajnata (1481)
asamprajnata 2014.12.09 Creative Commons License 1481

"""Javíts ki, ha nem így van."""

 

 

Kedves Tomika? minek javítsalak ki??

Szerinted van értelme itt egymással parttalan vitát erről folytatni??

 

Szerintem nincs....!

 

Hogy nekem merre tart, vezet és visz az utam, azt nem szeretném megosztani veled, úgy sem értenéd...

 

Ha a meditációról, technikákról, tapasztalatokról szeretnél kérdezni valamit, abban esetleg van értelme kommunikálunk, arról szól a topic is...

 

 De a sértegetéseid, lekezelő stílusod talán másoknak is itt megmutatják, hogy bizony egy dolog meditációról, jógáról, stb. beszélni, és más művelni azt... A stílus maga az ember, s ez itt fényesen meg is mutatkozik.

 

Azonban ne haragudj, de van egy szint, ami alá nem szeretnék menni.

 

További szép napot, és fejlődést!

 

 

Előzmény: tigristomi (1480)
tigristomi 2014.12.05 Creative Commons License 1480

A tisztánlátási próbálkozásod helyett inkább írnál magadról, hogy mit gyakorolsz. Enélkül amit beírsz, az eleve fél információ.

Számomra ez szakértő jellegű topik, amiben van tapasztalatom, olvasott, szerzett, megemésztett felismeréseim.

 

Már a fórum neved is túl kapás, te is egy vagy azok közül, akik esetleg egy fajta meditációt gyakorolgatnak évek óta, semmit sem értek el vele, hozzá olvastak teljesen más forrásból valamit, amiből felépítettek egy intellektuális légvárat.

 

Fogalmad sincs valószínű, merre kellene tovább indulnod a jógában, vagy mit kellene máshogy csinálnod.

 

Javíts ki, ha nem így van.

Előzmény: asamprajnata (1478)
Normandie 2014.12.04 Creative Commons License 1479
asamprajnata 2014.12.03 Creative Commons License 1478

tigristomi, látom az arcod nem lett kisebb, de a tudásod sem nagyobb az évek során:)))

 

nem baj, én ezen jót mulatok, de véletlen sem fogok itt veled szópárbajt vívni sem arról hogy a mantra alatt akár kezdetben akár később hogy viselkedik az elme, s hogy akár az 100-1-es variáció, akár más variáció alatt pl az agykontrollban...pláne nem a pratyharara és a dharana, de említhetnék akár a meditáció vagy samadhi lépcsőket is...

 

számomra már ez nem jelent sem örömet, sem késztetést, hogy egy pökhendi, arrogáns, s lelki kiegyensúlyozottságtól mentes embert győzködjek bármiről is...

 

 

úgyhogy bocs, de meghagylak a magad kis világában, bizonyára nem véletlenül vagy ott ahol, sok sikert és több alázatot kívánok neked a jövőben is, meg a hátra levő hosszú út alatt is...

 

minden jót!

 

 

 

 

Előzmény: tigristomi (1477)
tigristomi 2014.12.03 Creative Commons License 1477

Helló.

 

 Számomra nincs nagy különbség abban, hogy kezdetben, vagy később, mivel a két technika kezdetben is különböző.

Igy ez teljesen lényegtelen abból a szempontból, amit írok a hozzászólásodra, úgymond semmit sem változtat rajta.

 

 Irsz te jókat is, elméleti szinten. Ezzel az elmélettel viszont az a baj, hogy nincs mögötte tapasztalati tudás. Attól, hogy semmit sem tudok rólad érdemben, hogy mit mennyi ideig gyakoroltál, ettől ez az egész amit írsz, ráadásul a levegőben lóg számomra, megfoghatatlan.

 

 Nincs nagy kedvem ahhoz, hogy elképzelt elméleti tudásról vitatkozzak.

 

 

 Nézeteim szerint, maximum annyit írhatnál, hogy mindkét technika relaxációs technika kezdetben. Ezzel az a baj, hogy pl. a TM 2x20 perc mantrás gyakorlása, messze jobban relaxáltat, mint az, hogy elszámolok 100-ig.

 

 Habár némelyik mondatod nem ezt mondja, más kijelentéseid viszont arra utalnak, hogy nálad a meditáció a dharanaval kezdődik. Legalábbis, ha klasszikus értelemben beszélünk a jógáról, akkor ott nekem a koncentráció a dharanat jelenti.

 

 A meditációs gyakorlatok első lépcsője a pratyahara. A pratyahara és a dharana gyakorlatok végzésében és tapasztalatában is fontos és jelentős különbségek vannak. Ez számodra úgy látom, hogy nem ismert.

 

 Szálljunk le a földre, és beszéljünk a relaxációról. :)

Előzmény: asamprajnata (1476)
asamprajnata 2014.12.02 Creative Commons License 1476

tigristomi, ha idézel, akkor ne vágj szét mondatokat, mert hamis lesz a dolog...

 

"""

mindkét elem egy koncentrációt fejlesztő gyakorlat...

 

Szerintem rengeteg különbség van, már kezdetben is, később meg mégtöbb, de én se megyek most bele..."""

 

 

az általam idézett részből lehagytad azt a jelentős szót, hogy kezdetben..!!!!! Nem mindegy, hogy kezdetben-re értem vagy az egész folyamatra...

 

nyilván sok különbség van a kettő között, de a kezdetekben mindkettő csak a koncentrálási képességet fogja fejleszteni szükségszerűen, hiszen enélkül nem lehet később semmit sem elérni...

 

 

Előzmény: tigristomi (1472)
asamprajnata 2014.12.02 Creative Commons License 1475

"""Ennél tovább nem nagyon jutnak az emberek, szerintem ... :)"""

 

akkor meg minek a mantra med.???

erre mondom azt, hogy tökéletesen elég bármely világi koncentrációs technika...

 

de lényegtelen, ha valaki épp szanszkrit vagy egyéb nyelvezetű szövegeket, tartalmakat szeretne magában pörgetni ám tegye azt...

 

Mindezt csak azért vetettem fel egy naaaagy zárójelben, hogy jelezzem, a mantra meditáció több, sokkal több egy egyszerű koncentrációs technikánál, mellyel az ember relaxálgat...

 S ezért érdemes a célokat is az elején tisztázni...

Ha csak relaxálgatás a célom, akkor a több száz egyéb technika is majd mindegyike megfelelő, ha magasabb rendű céljaim vannak, akkor meg vélhetően úgyis tovább tudakozódom, keresgélek....

Előzmény: tigristomi (1471)
zsivany4 2014.12.01 Creative Commons License 1474

https://www.facebook.com/vipassana.magyarorszag?ref=ts&fref=ts

Előzmény: Aniko444 (1457)
tigristomi 2014.12.01 Creative Commons License 1473

Sajnos. :)

Előzmény: Herold (1468)
tigristomi 2014.12.01 Creative Commons License 1472

mindkét elem egy koncentrációt fejlesztő gyakorlat...

 

Szerintem rengeteg különbség van, már kezdetben is, később meg mégtöbb, de én se megyek most bele...

Előzmény: asamprajnata (1469)
tigristomi 2014.12.01 Creative Commons License 1471

mantra meditációt nem ezekért a célokért érdemes már elkezdeni - szerintem..

 

Ennél tovább nem nagyon jutnak az emberek, szerintem ... :)

 

A tapasztalatom az, ha a mantra meditációban tovább is jutna egy egy alkalomal vki, az életében a többi cselekedete, összeszedettsége nem olyan, hogy ez tartósan meg is maradna.

Előzmény: asamprajnata (1469)
asamprajnata 2014.12.01 Creative Commons License 1470

divat mindig is volt, és lesz...

 

 

ezek a dolgok azért vannak jelen az életben, hogy az erre alkalmas ember megkülönböztető képessége fejlődjön, megtanuljon küzdeni, elérni valamit, kifejlődjön benne az érdeklődés, stb...

 

 Azaz jelen világunk szükséges rossz dolgai...

 

A kereső embernek sok megtapasztaláson és küzdelmen kell felülkerekednie, mire elér vagy legalább meglátja azt az utat, ami egész addig belülről mozgatta őt valamiért...

 

Én magam is oktattam jógát.... minden fizetség és ellenszolgáltatás nélkül, szervezetben is, meg magánban is.... úgy gondolom, a valódi (azaz nem a "fittness jóga") olyan fontos, alap tanításokat tartalmaz, hogy akár iskolában is taníthatnák...

 

 Aki érez késztetést a tm után, hát kezdje el.... ne úgy kezdje el, hogy ez megadja a végső megoldást, hanem az útjának egy állomása.... a pénz nagyságrendje meg mindig relatív... kinek sok, kinek kevés, kinek lényegtelen.... az adott élethelyzetünkben találjuk meg azt, ami számunkra szükséges...

Előzmény: tigristomi (1466)
asamprajnata 2014.12.01 Creative Commons License 1469

Nagyon nem szeretnék belemenni, meg az agykontrollt sem akarom védeni, de a cél mindig az egyéntől függ...

Ha valaki leül mantrázni (utcáról beesve) valószínűleg fel sem fogja azokat a finom erőket, amiket e műfaj megadhat neki....

 Azaz kezdetben mindkét elem egy koncentrációt fejlesztő gyakorlat... S a mai intellektusú ember részére kézzel foghatóbb egy agykontroll szerű tudatos vezetés - ami korántsem jelenti, azt, hogy anyagi, fizikai javak felé törekvő gondolat vezérel - mint egy elvontabb mantra meditáció...

 

 Egyébként az agykontroll s számos más relaxációs technika is oldja a streszt, relaxál, pihentet, hisz ezért fejlődött ki.... mantra meditációt nem ezekért a célokért érdemes már elkezdeni - szerintem..

 

 

De ez "csak" személyes tapasztalatokon alapszik...

 

üdv

Előzmény: tigristomi (1463)
Herold 2014.11.30 Creative Commons License 1468

Ja bocs, ezt nem te írtad.

Előzmény: tigristomi (1466)
Herold 2014.11.30 Creative Commons License 1467

Honnan volt neked több száz milliód ilyesmire?

Előzmény: tigristomi (1466)
tigristomi 2014.11.30 Creative Commons License 1466

Ezek nagyon tetszenek, kicsit körülnéztem TM ár ügyben és ezeket találtam, amerikai írások, ott most ugye nagyon nyomják a TM-et, ki tudja miért ...

 

1 linkről:

Körülbelül 50 000 dollárt adományoztam a TM szervezetnek, de ebben nincs benne a TM Siddhi ára, 3 drágakő (gyémánt, smaragd, sárga zafír), 1 év a Maharishi Egyetemen (a tandíj kb. 5000 dollár volt). Vettem egy stapathya véda házat Nort Carolinában (950 000 dollárért, megj.: ott volt a purushák egyik központja) amit már csak veszteségesen tudnék eladni mert a TM mozgalom elment onnan. Több jhotish konzultációm volt, yagják (kb. 5000 dollárért), évenkénti panchakarma 4 éven keresztül (kb. 5000 dollár). Adományoztam a mother divine-oknak, purusháknak, egy barátomnak fizettem a TM tanárképzőjét, egy másiknak a TM-Sidhi tanfolyamát (akitől azóta is bocsánatot kérek). Azt hiszem ez minden.

(TM-re költött összeg: kb. 1 millió 30 ezer dollár = kb. 206 millió forint)

 

2. linkről:

A barátom szörnyülködött, hogy 2500 dollárt fizettem ki a TM-ért. Az ő kurzusa 50 dollár volt 1973-ban és kiderült, hogy rég eltávolodott a mantra-üzlettől. Egyszerűen egy képre fókuszál amikor leül meditálni, ami nem más mint egy hang gyerek korából amikor az ablak sötétítője kopogtatta az ablakot. Ez az a hang ami őt relaxáltatja. Tehnikailag ő nem a TM-et csinálta, egyszerűen relaxált napi egy órát. Hasonló eredményért néhányan szundítanak egy kicsit. Mások sétálnak egyet. Hozzáadhatsz te mindenfajta lenyűgöző elemet a relaxáló aktivításhoz, mint a sétához. Hívhatod Univerzális Tudat Körüljárásnak vagy hasonló baromságoknak és követelheted, hogy motyogjanak speciális szavakat és öltsenek magukra speciális viseletet, de ez attól még sima séta marad. Az elsődleges hatása egyszerűen abból jön, hogy relaxáltatja a testet és az elmét és ha rendszeresen csinálja vki, akkor hatékonyan struktúrálja a napot. Öltöztesd fel 1000 tudományos tanulmányba, ez akkor is csak egy közönséges séta marad.

 

A TM pusztán tudományos borítást ad egy egyszerű technikához és úgy csinál, mintha valami különleges lenne benne. De semmi különös sincs benne. Valószínű lesétálhatsz a város központodba és 10 dollár adományért megtanulhatod a meditáció gyakorlatát. Én 2500 dollárt fizettem egy mantráért, ami idiótaság volt. Azóta számos meditációs formát kipróbáltam és tulajdonképpen más technikákat hozzám közelebb állónak találtam. Hétvégi elvonulásokért fizettem néhány száz dollárt és bagatel összegeket csoport találkozokért különböző központokban, mindig adomány formájában. De sohasem érzem jól magam amiatt a nevetségesen magas összeg miatt amit Maharishi Mahesh Yogi és az ő celeb reklámjai miatt fizettem ki.

 

 

http://tmfree.blogspot.hu/2013/01/how-much-does-tm-cost-including-extras.html

1. hozzászólás a cikk után, amúgy érdemes végig nézni a cikket ….. :

I've donated approx. $50,000 but that doesn't include the Sidhi's, three gemstones(diamond, emerald, yellow sapphire), one year of MUM(can't remember the amount of the loans maybe $5K?), bought one sthapatyavedic home in North Carolina($950,000) can't sell because the movement moved out or probably could for a HUGE loss, multiple jyotish readings, yagyas(at least 5K), annual panchakarma for 4 years approx. $5K, donated to mother divine, purusha, and paid for a friend to become a TM teacher and another friend to get the sidhis(have since apologized for that one!).  I think that's it:).

 

http://www.alternet.org/economy/transcendental-meditation-how-i-paid-2500-password-inner-peace?page=0%2C1

2.oldalon, de tanulságos az egész cikk:

My boyfriend was horrified that I had paid $2,500 to learn TM. His course cost him a mere $50 back in 1973, and as it turns out, he had long ago dispensed with the mantra-business and simply focused on an image when he sat down to meditate, which happened to be the sound of the blind on his childhood window tapping in the wind, a sound that to him signaled relaxation. Technically, he wasn’t even doing TM; he was simply relaxing for an hour a day. To achieve a similar result, some people take a nap. Others go for a walk. You could add all kinds of fancy components to a relaxing activity like walking, and call it Globally Conscious Perambulation or some such BS and require the muttering of special words and the donning of special attire, but it would still be a walk. Its primary benefits would still come from relaxing the body and mind, and if done regularly, adding some purposeful structure to the day. Dress it up in a thousand scientific studies and it’s still just a freaking walk.

 

TM merely adds a scientific veneer to a simple technique and pretends that there is something unique about it. There isn’t. You could stroll down to your local community center and learn to practice meditation, perhaps for a donation of ten bucks. I paid $2,500 for a mantra, which, I will now tell you, is idiotic. I’ve tried several forms of meditation since, and I actually find other techniques better suited to me. I’ve paid a couple of hundred bucks for weekend retreats and trivial amounts for group sessions at various centers, always in the form of voluntary donations. I don’t meditate regularly these days, but when I do, I often feel refreshed. But I will never feel good about the ridiculous amount of money I forked over to the Maharishi Mahesh Yogi and his merry band of hustlers.  

Előzmény: tigristomi (1465)
tigristomi 2014.11.30 Creative Commons License 1465

Leírom még, mit kell tudni a mantráról.

A mantráknak egy fajtája a guru mantra.

A jóga hagyományában guru mantrát csak mester adhat. Mester az a személy, aki eléri a meditáció állapotát.

A meditáció mibenlétét, hogy mi az, és mi nem az, a legtöbb meditáló, jógázó, jóga tanár és buddhista nem tudja, így nehéz meghatározni számukra pontosan, hogy mi is az a mester.

Maradjunk annyiban, hogy a mester általában egy jóga rendszer vezetõje.

Tehát, pl. Shivananda, Sant Rajinder Singh, Yogananda, Maharishi Mahesh Yogi, Gampopa.

 

A guru mantrát a mester ingyen adja, a tanítvány részérõl viszont ez egy életre való elkötelezõdés a guru mellett, a guru mantra kapcsolja össze a tanítványt a mesterrel. Igy ez egy komoly kapcsolat, guru mantrát komoly jógázó nem kér kíváncsiságból, kipróbálásra.

 

A TM ben a mantrák nem guru mantrák, mivel nem Maharishi Mahesh Yogi adja õket, és a TM-ben nincs mester, aki MMY helyébe lépett volna.

 

 A TM mantrákat le lehet vadászni a netrõl, de szerintem ennyi erõvel más mantrákat is ki lehet próbálni.

Ha vki mantra meditációt gyakorol, akkor magának a mantra meditáció végzésének van több jóga technikai részlete, amiket ha megcsinálunk, jobban el tudunk mélyedni a gyakorlatban, és a gyakorlat ezektõl hatásosabb lesz.

Ha ezeket nem csináljuk meg, akkor a valóságos tapasztalás helyett jó eséllyel hangulatokat és ábrándokat keltünk csak magunkban.

A pozitív hangulatok és ábrándok elõidézése is pozitív, relaxáló és pihentetõ hatású, azonban ha ezt gyakoroljuk be, akkor fenn áll a lehetõség, hogy élet hossziglan ezt fogjuk gyakorolni. Ez még mindig jobb azokkal szemben, akik semmilyen meditációs gyakorlatot sem gyakorolnak. A TM tudományos mérései ezt a szintet mérik, tehát láthatjuk, hogy már ez is jó hatással van a szervezetre. Ennek azonban legfeljebb csak elõkészítõ szerepe van a tényleges jóga meditáció útján.

 

 A mantra meditáció technikáit, az elõkészítõ gyakorlatokat, azt, hogy a meditációs gyakorlat közben, hogyan és mit gyakorlunk, véleményem szerint jobb lépésekben, fokozatosan megtanulni. Ezek a lépések a TM-ben nem ismertek, ill. nincsenek tudatosan és szisztematikusan használva.

 

Ha valaki komolyan érdeklõdik a mantra meditáció iránt, úgy gondolom, ezeket illik tudni.

 

Aki csak relaxálni szeretne, oldani a stresszeket és nem bízik más mantrákban, technikákban és ki tudja pengetni a TM árát, az nyugodtan próbálja ki, nem lesz egyedül. Tudni kell viszont, hogy sok a sallang és tévedés a TM-ben pl. a magasabb tudatállapotokról és a samádhiról, ezenkívül globálisan hiányzik a pontos tudás a TM szervezetében a meditációról. (Ez nagyjából elmondható a többi jóga szervezetre is.)

Előzmény: tigristomi (1464)
tigristomi 2014.11.30 Creative Commons License 1464

Az árakról. Érdekesség kedvéért, én a TM-et 1000 ft-ért tanultam meg. A TM-Siddhit 9000 ft-ért. Az elsõ haladó technikám már 4000 ft volt.

A 6. haladó technikát nem tudtam felvenni, mert külföldön voltam és 2000 dollár lett volna. 14 év alatt sikerült még azért a TM-ben kb. 2 300 000 ft-ot elköltenem, pl. yagyákra, stb. Ebbõl 600 000 ft-ot lenyúlt tõlem a TM nemzetközi szervezete, minden nemû ellenszolgáltatás nélkül. Azt mondom erre, legyenek boldogok vele. Biztos nagy szükségük volt rá.

 

Az utána következõ 11 évben jógáztam, itt sikerült közel 3 200 000 ft-ot kiadnom a kurzusokra, könyvekre, dvd-kre, szemináriumokra, utazásokra.

 

Nem sajnálom a kiadásokat. Egyiket sem, a TM-belieket sem. Vannak olyan emberek, akikkel ha találkozni szeretnék, tanulni szeretnék tõlük, látni szeretném, hogy más keresõ sorstársaim hogyan élnek, akkor ez pénzbe kerül. Ingyen, meg potom pénzekért úgy gondolom nem tudtam volna azt a sok élményt és tapasztalatot össze szedni, amit idõben, energiában és pénzben belefektettem a jógába és a meditációba.

Az elmúlt hetekben 70 000 ft-ért rendeltem jóga DVD-ket (fõleg meditáció témában), amiket máshogy nem lehet meg szerezni. Töltöttem le a netrõl is ingyen olyan könyveket, amik számomra fontosak ugyanakkor nem ismertek széles körökben, magyarra természetesen nincsenek lefordítva.

 

Sokat fejlõdött a látásmódom a jógáról az elmúlt 25 évben. Ezért merem pl. az elõzõ hozzászólásomban leírni, hogy mire jó a TM, és mi az, ami nem a meditáció. Azt, hogy mi a meditáció, és mit hogyan gyakoroljunk, ez már egy hosszabb írás lenne, amihez viszont kellenének közben tapasztalatok is. Ezért van az, hogy többnyire csak azt tudom írni, ez nem az, itt is van hiányosság, ez így nem mûködik és nem is fog mûködni.

 

Ez van.

 

Óm.

Előzmény: Aniko444 (1457)
tigristomi 2014.11.29 Creative Commons License 1463

Az agykontroll helyett én inkább a mantra meditációt ajánlom.

Ha nem is jut az ember a meditáció szintjére, a mantrázás relaxál, oldja a stresszeket és pihentet.

Az agykontrolban meg az intellektus által kiválasztott célokért küzdenek, amit vagy jó, ha elérnek, vagy nem ....

Előzmény: asamprajnata (1461)
asamprajnata 2014.11.25 Creative Commons License 1462

lejutni=eljutni  ,  bocs

Előzmény: asamprajnata (1461)
asamprajnata 2014.11.25 Creative Commons License 1461

eszméletlen összegeket semmiért sem érdemes kiadni....

El kell dönteni, mit szeretnénk, mi a cél...

Ha még ezt sem tudjuk, vegyünk könyveket, nézzünk filmeket...

Vegyünk autentikus emberektől műveket...

beszélgessünk ezekről a dolgokról..

 

Ezek után érezni fogjuk nagyjából mire van szükségünk, de ekkor is óhatatlan, hogy belefussunk felesleges körökbe....de ezek mind azért jönnek utunkba, hogy a kitartásunk erősödjön!!

Egy tökéletes meditáció nagyon nehéz folyamat, erős, konkrét kitartás, vágy, és akarat kell hozzá, hogy lejuss odáig... Csodák nincsenek, csak hosszú gyakorlás és tudatosság...

 

A mantra meditáció is csak úgy elkezdeni felesleges... inkább akkor ismerkedj meg az agykontrollal. Kézzel foghatóbb.

 

Lejutni a semmiből a meditáció végső fokáig egy élet munkája, és beteljesülése (is lehet), megfelelően elő kell készíteni az utazást.

 

sok sikert.

tigristomi 2014.11.24 Creative Commons License 1460

Hasonló kérdésekre:

 

 A TM technika egy mantra meditáció. Nem egy nagy kaland, a körítés, a reklám, a szervezet és a propaganda nagy körülötte.

A titokzatosság arra is jó, hogy pénzért lehessen árulni. Plussz még arra, hogy buta ormótlan emberek ne tudják könnyen leszólni a meditálókat.

 

Arra jó, hogy belesulykolják az emberbe, hogy napi 2x 20 percet gyakorold. Ha képes vagy otthon bármilyen mantra meditációt mindennap

legalább 2x 20 percig gyakorolni, akkor nagyon jó eséllyel ugyanazt, vagy még többet kapsz mintha a TM-et gyakorolnád. Ha a 100 ezer forint nem elég ok neked, hogy utána napi 40 percet mantra meditálj, akkor szintén felesleges kiadnod a pénzt rá, keress inkább ingyen egy általános és szimpatikus mantrát.

 

A TM-el még azt kapod, hogy utána tudsz hasonló TM-esekkel egy hétvégi táborban meditálni. Ha egyedül tanulsz vmit, akkor ezt nem tudod megtenni.

 

Aki vegetáriánus, annak a Sant Mat meditációt is ajánlom. Az pl. ingyenes, csak a beavatásra az út, amit ki kell fizetni. A közelben általában Ausztriában szokott lenni mantra beavatás.

 

 Akit a jóga meditációja érdekel, az keressen tovább. Ez a keresés nem lesz egyszerű ....

 

Óm.

Tamás

 

Előzmény: Aniko444 (1457)