Keresés

Részletes keresés

tafrici Creative Commons License 3 órája 0 0 88946

Szevasz Gyuri! Aki erre választ tudna adni az mind közel 11 éve halott.

 

Előzmény: Vgyuri1946 (88930)
tafrici Creative Commons License 4 órája 0 0 88945

 

 

Hogy-hogy dugattyús motornál nem követelmény a egymotoros leállás? "Szenvedtél" te már Morava 200 -al. Ott viszont a légcsavar leáll.

 

Előzmény: XANTIi (88941)
tafrici Creative Commons License 4 órája 0 0 88944

 

Vyšetrovanie opäť otvoria -  mi a gondos az ä betővel. Ejtsd egy jó magyaros e betőnek. 

 

 

 Vyšetrovanie opäť otvoria = újraindítják a kivizsgálást, vagy szó szerint "újranyitják a kivizsgálást".

 

 

  

Előzmény: [fidelio] Pirandus (88939)
XANTIi Creative Commons License 4 órája 0 0 88943

Nyilván csak a tehetetlenségi nyomatéka van. De akkor is a belépőéle éri először a kaszabolni valót.

Előzmény: feketefelhoo (88942)
feketefelhoo Creative Commons License 4 órája 0 0 88942

Viszont egy vitorlába állított sróf nem valószínű, hogy lekaszabolja a fákat, hiszen nincs a tengelyen nyomaték, ráadásul kábé lapjával verdesi az ágakat. 

Előzmény: XANTIi (88938)
XANTIi Creative Commons License 4 órája 0 0 88941

Ez a ME vizsgán alapkövetelmény. Persze dugattyús motornál nincs, de a turbóprop bizony nem áll meg teljesen. Gyakorlásnál 500 lábig engedték le, utána be a gázt és gyíííí.

Előzmény: sualsidal (88940)
sualsidal Creative Commons License 5 órája 0 0 88940

Ez pontosan így van, anno sokszor láttam a tököli bázisra egy hajtóművel leszállást gyakorló An-24-et, egyszer a jobb, következő körben a bal légcsavar volt vitorlába állítva, minden iskolakörnél fordítva, néha közvetlenül a fejem fölött. A vitorlába állított légcsavar pedig bár nagyon lassan, de bizony forgott olyan 1ford/5-8s-al. És Iván egyszer se rontotta el, ami nagy szerencse volt, ugyanis a besiklásokat Szigethalom fölött végezte!

Előzmény: XANTIi (88938)
[fidelio] Pirandus Creative Commons License 5 órája 0 0 88939

igyexem olvasni, fura a szlovákban az "ä" betű. Milyen hangot jelöl?

Előzmény: tafrici (88937)
XANTIi Creative Commons License 5 órája 0 0 88938

Szerintem a vitorlába állított sróf nem áll. Nincs befékezve. A lapátok geometriája miatt forog, csak a lehető legkisebb felülettel halad. A lapát felületének nagy része valóban csak "vitorlázik", de a belső felületek az elcsavarás miatt nem nulla állásszöget adnak a haladás irányába. Csak a töredékét a normálisnak, de forognak.

Előzmény: trizs77 (88934)
tafrici Creative Commons License 5 órája 0 0 88937

Legények, amit én leírtam, az jelenleg Szlovákiában egy hivatalos álláspont. A nyilvánosságnak, aki ezt be tudná szőni a közkedvelt összeesküvés elméleteiben ugyanolyan nagy pofon volt, mint lehet valakinek közületek.

Én már nem emlékszem, miket írtunk össze itt 2006-ban. De, az AN 24 – es egy katonai gép volt. A katasztrófa után senkit nem engedtek a közelébe, aki képeket tudott volna készíteni. Amennyiben valakinek ez sikerült azt vagy elszedték vagy cenzúrálták. A gép roncsai a 6-os csavarokkal bezárólag mind összeszedték és elszállították. Az ügyet a katonai ügyészség vizsgálta és tárgyalta és Ő is mondta ki a verdiktet, hogy a hadsereg semmiben se hibázott, hanem a balhét a kapitán vitte el. A lezuhanás pillanatában és jóval az előtt a Kassai toronynak a géppel már nem volt kapcsolata, mert a gép jelezte, hogy vizuálisan látja a pályát a repirányítók pedig futbalmeccset néztek.

Most meg előállnak valakik (An 24-es pilóták, mechanikusok) akik a nyilvánosságra került képek alapján megkérdőjelezik, hogy mindkét hajtómű működött és a gép tökéletesen irányható volt. Ők is hivatkoztak arra, hogy ezért térhetett le e pályáról.  

Az ügyet akkor kivizsgáló katonai ügyészség közben megszűnt és az újravizsgálását az esetnek átveszi a civil szféra.

Próbáljátok megnyitni a következő linket:

http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/televizne-noviny/53644_televizne-noviny?utm_source=videoarchiv&utm_medium=video&utm_content=53644_televizne-noviny&utm_campaign=share

 

Lefelé görgetve mindjárt az első hír:

 

Vyšetrovanie opäť otvoria

 

Nyissátok meg………..            

HPSA Creative Commons License 6 órája 0 0 88936

minimum szkeptikus a hivatalos (orosz) állásponttal szemben

 

Ezt megalapozza a hagyományosan amúgy sem felhőtlen lengyel-orosz viszony. Főleg most hogy az oroszok Ukrajnában jönnek-mennek, ahol elég jelentős lengyel kisebbség is él.

 

Előzmény: BJani (88935)
BJani Creative Commons License 7 órája 0 0 88935

De a lengyel közvélemény egy kicsi része

 

Ne hidd, hogy olyan kicsi az. Szerintem a laikus emberek jó része benyeli amit a lengyel média mond, és minimum szkeptikus a hivatalos (orosz) állásponttal szemben.

Előzmény: trizs77 (88933)
trizs77 Creative Commons License 8 órája 0 0 88934

Emlékeim szerint mindkét sróf szép nyomokat vágott a Borsó hegy tetejébe, vitorlába állított légcsavar ilyent nem csinál........

 

....................

 

Stimmel.

Előzmény: még1MbR (88931)
trizs77 Creative Commons License 8 órája 0 0 88933

Akár mit mond 11 év után pár ráérő, nyilvánosságot kereső, az nagyon személyzet hiba volt.

 

Olyan ez mint a lengyel kormánygép.

A repülési balesetvizsgálók a világon vagy 100%-ban vagy 99%-ban személyzethibának tartják a TU-154 balesetét.

De a lengyel közvélemény egy kicsi része, a lengyel belpolitika kicsivel nagyobb része igen szeretné az oroszokra kenni, vagy ez se megy, akkor valami titkos, háttérhatalom bűnös robbantásának feltüntetni, hogy az akkori lengyel vezetés egy kisebb része, ott, meghalt.

 

Hejcét anno elég részletesen kitárgyaltuk itt.

Vagy 300 hozzászólásban.

 

Első kérdés nem is  a magasságuk volt, hanem az, hogy mit kerestek ott ?

Nekik onnan, oldal irányban 6-9 km-re kellett volna repülniük.

 

A másik a magasságuk.

Ha már látják éjszaka a kassai reptér fényeit, ahová előzőleg negyvennél több alkalommal szálltak le, akkor a siklópályával kell foglalkozniuk, nem mással.

 

 

 

Előzmény: tafrici (88926)
feketefelhoo Creative Commons License 14 órája 0 0 88932

Miért állítódik el az egyik, és miért marad úgy a másik ? 

 

Létezik olyan gép, ahol normál procedúra az aszimmetrikus gázelvétel süllyedéshez ?

 

Intenzív süllyedéshez nem jobb (ésszerűbb) kirakni mindent (féklap, fékszárny, futó ) + alapjárat ?

 

 

Előzmény: Vgyuri1946 (88930)
még1MbR Creative Commons License 15 órája 0 0 88931

Emlékeim szerint mindkét sróf szép nyomokat vágott a Borsó hegy tetejébe, vitorlába állított légcsavar ilyent nem csinál....

Amúgy pár éve jártam a helyszínen, hát tényleg csak pár méteren múlott és elsuhannak a fák koronája felett, pont a legtetejét kapták el a hegynek :-(

Vgyuri1946 Creative Commons License 16 órája 0 0 88930
A magasságot úgy általánosságban tudja tartani, stabil körülmények között. De annó azt hozták ki, hogy a futómű kiengedés pár 10 méter megsüllyedést okoz, jelen esetben pont a legrosszabb helyen, a hegytetőn, ahol már amúgy is földközelben voltak. Hogy miért jöttek ilyen alacsonyan? Ezt annak idején azzal magyarázták, azért centiztek, mert direktben akartak leszállni időmegtakaritás céljából, nem az eljárás szerinti forgalmi kör után.

De ha most kiderül, hogy más fennforgás is volt, a fiúk valamiért gépészkedtek ...

Frici, biztos, hogy ezek a kezelőszervek nem az ütközéstől állítódtak el? Lehet, hogy azért állították alapjáratba az egyik hajtóművet, hogy intenzíven süllyedjenek? De miért nem szimmetrikus gázlevétellel csinálták?
Előzmény: BJani (88927)
RNZoli Creative Commons License 16 órája 0 0 88929

Minden elképzelhető, de ha valami miatt mégsem tudták a magasságukat tartani, akkor valamilyen vészjelzést is leadhattak volna rádión, vagy legalább a problémát jelezhették volna. 

Kicsit olyan Kaczyński  utánérzés, nagyon jó bizonyítékok kellenek majd. 

Előzmény: BJani (88927)
HPSA Creative Commons License 17 órája 0 0 88928

Ez egy 1969-ben gyártott AN-24B, ami a csehszlovák majd szlovák légierő üzemeltetésében volt.

Kérdés hogy volt-e rajta CVR/FDR -vagy csak valami katonai rögzítő, ami ki tudja milyen állapotban maradt meg a gép hegynek ütközése után - és  milyen paramétereket rögzít.

 

 

 

 

Előzmény: BJani (88927)
BJani Creative Commons License 17 órája 0 0 88927

Egy hajtómű leállásnak / leállításnak nem kéne kiderülnie a CVR-ből meg az FDR-ből? Vagy egyik sem működött?

Ráadásul egy hajtóművel is kéne tudni tartani a magasságot, ez még nem szabadna, hogy önmagában ok legyen.

Előzmény: tafrici (88926)
tafrici Creative Commons License 18 órája 0 1 88926

Hú de régen jártam itt. Jó estét. Gondolom vannak itt páran akik emlékeznek a Hejce kataszterében történt Borsóhegyre zuhant AN-24-es katonai gép katasztrófájára. 2006 januárjában történt. Az ügyet kivizsgáló bizottság a katasztrófa okát teljes mértékben a pilótára hárította, mert nem megfelelő magasságban repült. A repülőgép lehetséges műszaki hibáját ez idáig teljes mértékben elutasították. Közel 11 év után pár gyakorlott szakember olyan dolgokkal állt elő, ami alapjaiban rengetheti meg a lezártnak tekintett 42 emberéletet követelő repülőkatasztrófa ügyét. A katasztrófa helyszínén készült ez idáig nem ismert, vagy nem vizsgált fotókon bizonyítani igyekeznek a következő tényeket:

  1. Egy kezelőszerven látszik, hogy az AN-24-es egyik légcsavarja vitorlába volt állítva. („vitorlába” – nem tudom hogyan használja a magyar szaknyelv amikor a légcsavarok úgy állnak, hogy a legkisebb légellenállást váltsák ki)
  2. A két műszer, ami a motorok vibrációját mutatja a pilótának eltérő értéken vannak. Az egyik max. értéken a másik műszer állása nulla – ami azt mutatja, hogy vagy állt a turbina vagy csak min. teljesítménnyel dolgozott.
  3. A gázkarokon tisztán látszik, hogy az egyik motor gázkarja le van húzva.

Az állításukat nyilvánosságra hozó nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek fényképekkel bizonyítják az állításukat. Szlovákia Legfelsőbb Ügyészsége a mai nappal elrendelte a katasztrófa ügyének az újravizsgálását. Az említett képek a szlovák médiában elérhetőek, de csak a hozzáértőknek mondanak valamit.

Én voltam az, aki azon a januári estén 2006-ban ezt a fórumot először értesítettem a Szlovák Légiirányítás berkeiben kirobbant sokkoló hírérről, hogy az AN-24-essel elvesztettek minden kapcsolatot. Csak ennyit akartam mondani. További szép estét!            

sualsidal Creative Commons License 23 órája 0 0 88925

Jogászkodhatsz, csak nem velem, hanem a Repülési lexikonnal szemben ahonnan idéztem, de egy szóval se írtam hogy egyetértenék velük,ezen még soha nem gondolkoztam.

Viszont a példád nem az igazi, mert ha villámcsapás miatt kell kényszerleszállni (nagyon ritka, nemigen árt meg az utasszállító gépeknek!), akkor nem a rossz idő miatt, hanem a konkrét fizikai hatás miatt kell leszállni, pl. a szétnyílt orr miatt, a leállt hajtómű vagy a kiütött elektromos rendszer miatt. Attól hogy körülöttük csattognak a villámok attól még nem fognak leszállni, akkor se ha betalál egy villám de különösebb hatás nélkül, és az esetek túlnyomó többségében ez történik. A fronthatásra való érzékenység meg tulajdonképpen gyors külső légnyomás-változásra való túlérzékenységet jelent, erre meg nemigen érzékenyek a pilóták ennyire, ilyen téren orvosilag vizsgálják őket. Csaszi bácsi esete (ott voltam az egész családdal, élőben láttuk sajnos amikor a fiaim még kicsik voltak)? Hét ez erősen megbeszélhető téma, de ha azt nézem, hogy a normál protokolltól eltérően szállt le  -  de állítólag a végén már nem Ő vezetett, és ki tudhatja igazán, hogy melyik pillanattól vált öntevékennyé a Podva...?! Az biztos, hogy Ő le akart szállni (nyugodjék békében), a többin lehet gondolkozni...

Előzmény: etomcat (88922)
névtelen Creative Commons License 26 órája 0 0 88924

Laikus kérdés: nem a veszélyhelyzet elhárítása céljából végzett leszállás a kényszerleszállás?

(ezen szempontból a kitérő repülőgép nem, mert a veszélyhelyzet csak akkor állna fenn, ha az alkalmatlan helyen megpróbál leszállni, de nem próbál, tehát nem elhárítás, hanem megelőzés).

Előzmény: etomcat (88922)
etomcat Creative Commons License 28 órája 0 0 88922

> az időjárási okból történő leszállás az nem kényszerleszállás

 

Azért ezen jogászkodhatnánk egy kicsit. Ha pl. belecsap a gépbe a villám és szétnyílik az orra, mint a tubarózsa, az egy időjárási ok - viszont ha emiatt le kell szállni, az szerintem kényszer-leszállásnak számít.

 

Vagy ha mondjuk a kettős fronthatástól a pilótáknak elviselhetetlen fejfájása támad félúton, az időjárási ok, de ha emiatt rögtön leszállnak az kényszerleszállás lesz-e?

 

A másik kérdés, hogy ha a gép leszáll pilóta nélkül (például Csaszi esete) akkor az kényszerleszállásnak számít?

Előzmény: sualsidal (88915)
XANTIi Creative Commons License 28 órája 0 1 88921

Az egy jó geostacionárius pálya. Oda jutni nehéz, de ha megvan a pályára állás, már nem fogy a keró......

Bocs!

Előzmény: Ízirájder (88916)
Ízirájder Creative Commons License 29 órája 0 0 88920

"segédtiszt"

Előzmény: DAttis (88917)
dezso Creative Commons License 29 órája 0 0 88919

Egyebkent erre en is emlekszem.  Szoval vagy mindkettonk fejebe ugyanazt a tevkepzetet plantaltak az ufok, vagy tenyleg volt ilyen :D

Előzmény: Lexes (88911)
Ízirájder Creative Commons License 29 órája 0 0 88918

bocs, pedig belinkeltem az időpontot: 8:48-tól érdekes 

Előzmény: Ízirájder (88916)
DAttis Creative Commons License 29 órája 0 0 88917

Már a kezdő mondat vicces:

"...üzemanyag nélkül lebegett..."

Mi ez léghajó vagy légibusz :D 

Előzmény: Ízirájder (88916)
Ízirájder Creative Commons License 29 órája 0 0 88916

A múltkor volt szó a hülye fordításokról: 40 000 km magasan repültek...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!