Keresés

Részletes keresés

Fezmin* Creative Commons License 4 órája 0 0 10354

Bunnahabhain "Scallop Diver's Dram" 1987(2016) -  46%   /Wemyss/

 

28 éves sherry butt érlelt Bunna...

 

Illat: különleges gyümölcsösség, karamellás-marcipános édesség, mascarpone, ezek alatt friss nyers bőr, szilvás marcipános csokoládé, vízzel, fás aromák bukkannak fel. 

 

Íz: érett citrusosság, fehérbors, sós karamell, vanília, száraz sherry, sózott mandula, kandírozott narancshéj, fahéj, kávés kockacukor. 

 

Lecsengése száraz, vaníliás.

 

Egzotikusan fűszerezett trópusi gyümölcsök.

 

Igazán finom csemege, érdekes módon nem egy sherry monster, a sima 12 éves jóval édesebb, mazsolásabb. Talán fino, vagy más hasonló sherry-s hordóban pihent ez a finomság. 

lviz Creative Commons License 6 napja 0 0 10353

Glenmorangie Quinta Ruban 12y

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/56808/glenmorangie-quinta-ruban

Portósi finish, nem teljes érlelés. Ennek ellenére a színe és az illata intenzív.

Illat : túlérett és sült gyümölcsök, enyhén túlérett szőlő. Gyümölcskenyér. Klassz és édes.

Íz : édes, gyümölcsös köntöst ad a portói, de vannak savak és tanninok is. Intenzív szegfűszeg és bors. Kicsit forralt boros jelleg. Némi fanyarság. Az édes gyümölcsöket a párolt szamóca adja, némi rozé szőlő héja a fanyarságot aztán jön a citrom és a fűszerek. Korrekt, ízes malt, jó fűszerekkel, téli forralt boros érzést ad nekem. Pár csepp víz szerintem kifejezetten jót tesz neki.

 

Ledaig 16 yo, Virgin Oak finish, distillery only kiadás, 55,8%

 

Virgin oak finishel eddig leginkább ultra fiatal whiskyknél találkoztam, de itt egy korosabb, ráadásul nagyon füstös whiskyről és nem mellesleg az egyik kedvenc lepárlómról van szó! Lássuk a tőzegelt medvét! Színe arany sárga. Szép, extrém lassú legek, gyakorlatilag egy koronát képez a pohár közepén, szinte dacolva a gravitációval. Érdekes, ilyet még nem láttam. Illat : vanília erősen, friss fűrészpor, sárga gyümölcsök, hamu és füst. Szunnyadó tábortűz és asztalos műhely mangóval. WTF? :-D

Íz : na, halló, mi ez? Az édes, extrém füstös vaníliás,körtés, barackos friss fás támadás valami egészen egyedi, mindezt valami olyan olajossággal teszi,hogy a fehérbors sem tud áttörni rajta, csak egy rövid csipkelődésre futja. Egészen egyedi kombináció. Kap pár csepp vizet. Illatában intenzívebb lesz a füst, több lesz a bors, marad az édesség, előjön egy kis hamu a végére. Klassz ez így is, de szerintem víz nélküll jobban üt, sokkal érdekesebb és sokkolóbb. Némi citrus is előkerül meg egy jó, száraz malátás  , fás lecsengés. Egyedi, formabontó malt. Nem tudom,hogy ki döntött arról és miért,hogy egy 16 éves Ledaigot beletesz egy virgin oakba, de bejött. Nálam nyert.

lviz Creative Commons License 6 napja 0 0 10352

Na, rég írtam ide is, van mit bepótolni!

Arran 20 y 1997

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/98459/arran-1997

Illat : durva sherry szörnyeteg..sült gyümölcsök. Némi alkohol...fura. Mentolos cigi. Egyre inkább WTF? Rumba áztatott meggy.

Íz : sokkal konvencionálisabb, érezni,hogy a sherry egy  KV2-es tank kecsességével hatott a whiskyre Tele piros bogyós gyümölcsökkel, nagyon lágy, nem érződik ki az alkohol, veszélyes dög. Szép hosszú finish, kis száraz tölgyes-fűszeres meglepetéssel. Savankás a finálé. Klassz. Pár csepp vízzel egyre többet mutat a fa, jót tesz neki, az édes gyümölcsös inváziót megtörik tanninos, fűszeres barikádok. Arranizálja pár csepp víz, egyre inkább előjön a lepárló karaktere, kicsit a 14-es jut eszembe, ami remek kis whisky. Kell a víz neki! Egyre jobb ez...

 

Jura Tastival 2017

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96657/isle-of-jura-tastival-2017

 

Illat : a portói érlelésekre és finishekre jellemző sült és túlérett piros gyümölcsök köszönnek elő.

Íz : víz nélkül kicsit erős, némi szegfűszeg , bors és egyéb fűszerek ütnek át a portói gyümölcsökön. Narancshéj, még több szegfűszeg. Meglepően fűszeres, komoly tölgyes hatások, náha már kesernyés jegyekkel,amik ezért balanszírozzák az amúgy édes portóis finisht.

Nem rossz, de szerintem ittam már jobb Tastivalt is.

 

Benriach 1998-2017 Triple Distilled

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/106395/benriach-1998

PX hordó, 19 év és hordó erősség...nem semmi.

Illat: párolt gyümölcsök tömkelege, szamócalekvárral, teniszlabda.

Íz : masszív párolt, főtt-sült piros gyümölcsök, vezet a szamóca. Némi fűszer, de csak pont annyi,amennyi egy zseniális szamócalekvárba passzolna. Olajos, édes, fűszeres...csábító.

Lecsengése : hosszú és édes, ismét élvezhetjük a szamócát. Kiváló!

 

Glenmorangie Astar

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/99596/glenmorangie-astar

 

Glenmorangieból sem sokat kóstoltam bevallom, ideje hát ránézni egy nas ,de cs verzióra.

Illat: kellemesen édes, gyümölcsös, tejkaramella. Tutti-frutti cukorka!

Íz : kellemesen édes, gyümölcsös, némi fehér bors, picit fiatal, de finom. Pár csepp vízzel : még édesebb, továbbra is gyümölcsök, viszont előjön valami virgin oak szerű íz,ami annyira nem jön be. Rendben van, de nem nagy durranás, amolyan modern nas iszogatós hordó erősségű malt, nincsenek nagy hibái, kellemes is, de nekem ez már kevéske.

 

Pulteney Cadenhead's 2006

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/99596/glenmorangie-astar

 

Hibásan Old Pulteneynek van feltűntetve basen, pedig csak az az Old, ami ott érett tudtommal, a többi "mezei" Pulteney.

Illat : pár perc levegőzés után eléggé édes. Pillecukor, marcipán.

Íz : (víz nélkül), kellemes, ízes malt, édes, klassz fűszerekkel, emlékeztet a 12-re, kicsit sós, meglepően édes, vajas popcorn. Pár csepp vízzel lágyabb, továbbra is édesebb, selymes, ugyanakkor eléggé ízes és az ob kiadáshoz képest annyival jobb,hogy tovább tartanak ki az ízek.

Fasza malt, ez tetszik. Naturális és finom

 

Highland Park Rebus 10 y

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/94628/highland-park-10-year-old-rebus30

 

Különleges limitált kiadás, egyenesen a HP webshopjából krimiolvasás mellé. 10 ezer üveg, 40%, viszont semmi színezék!

Illat : virágos, citrusos, malátás, enyhe vaníliával.

Íz : citrusok, valami savankás íz, amolyan fehérboros utóérzet. Lágy, de fanyarabb és malátás lecsengéssel távozik. Kicsit várok még vele, a 40% miatt vizet nem kap. A sima 10-re nem emlékszem már, összehasonlítani így nem tudom, de ott mintha valami tőzegesség, enyhe füst rémlene. Itt számomra érzékelhetően nincs jelen. Nagyon kevés sárga gyümölcsök és csonthéjasok bukkannak fel, de nekem továbbra is fehérboros érzéseim vannak. (tuti,hogy nem boroshordók, ez csak olyan benyomás) Egyszerű, de a 40% ellenére is van némi íze, bár szolid és némileg száraz. De legalább tudsz koncentrálni a könyvedre!

 

Jura Elixir 12y 46%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/70976/isle-of-jura-12-year-old

Illat : sós, édes, gyümölcsös, füstös és valami zöld növényes. Egész komplex, bár fura kissé.

Íz : van itt sherry bőven, meg valami sós , tengeri érzet, sok sok fűszerrel, vezet a szegfűszeg és a szerecsendió, citrusok, némi kávé. Tényleg van itt minden, mint valami Észak-afrikai piacon.

Lecsengése savanykás, sós, kis keserű citrussal. Nem világszám, de nekem bejött, van íze, eléggé egyedi, emiatt megosztó is lehet, de legalább valamilyen. Esküszöm tetszik.

Fezmin* Creative Commons License 2018.09.10 0 0 10351

Auchroisk 13 éves, 46% /Cadenhead's small batch/

 

Most jöttem rá, én még alig ittam valamit ettől a lepárlótól...

 

Illat: kellemes egyensúlya a mézes gyümölcsöknek és a friss citrusos finomságoknak. 

 

Íz: lédús gyümölcsök, méz, kevéske fűszeres fehérbor, citrom, lime, narancshéj. A háttérben tovább mozog a fűszeresség a jól észlelhető fás alapon. Üde, friss malt, jó koryolgatni. 

 

Mézes limonádé.

 

Na, ez egész jó kis nyári malt. Ja, hogy már ősz van? Sebaj... :)

Fezmin* Creative Commons License 2018.09.08 0 0 10350

Mortlach 15 éves, 43%  /Gordon&MacPhail/

 

Ez még az előző design, a nyitott, zöld dobozzal.

 

Illat: telt, édes, fűszeres, enyhén poros, sült gyümölcsök, piros bogyós gyümölcsök, marcipán, lobbanó gyufavég, vanília. Igazán kellemes illata van.

 

Íz: simulékony, édes vaníliapuding, amiben lédús málna és szamóca pihen. Vízzel, előtérbe kerül az igen finom fűszeresség, a sült gyümölcsök itt is előkerülnek, tyúkhúsleves-kocka, málnaszörp, kóla, tiszta csonthéjasok, leheletnyi kókusz. 

 

Szép krémes lecsengés. 

 

Fűszeres vadgyümölcs-szósz. 

 

Igazán remek malt, izgalma és tartalmas. 

Fezmin* Creative Commons License 2018.09.04 0 0 10349

Ben Nevis 16 éves (2001-2018) - 50%  /Hunter Laing - Old Malt Cask/

 

Nos, ez véletlenül került hozzám, én 21 éveset rendeltem, de ezt küldték. Ritka, de előfordul az ilyen. Szerencsére megértőek voltak. :)

 

Illat: virágos-gyümölcsös, de az egésznek van egy fajta hideg éle. Vízzel még aromásabb, nyíltabb lesz, citrusos felhanggal.

 

Íz: A gyümölcsök (főként szilva és barack) itt figyelnek az első sorban - kettéharapva, maggal együtt. Emetlett limonádé, némi sörös íz. Vízzel: picit harapós, különc karakter. Citrom, sörhab, fakéreg, mandula, kevés só, szottyadt napraforgó, a háttérben épphogy érzekelhető tőzeg. Legbelül azért érezni valami mézes melegséget, de jól titkolja a marcona ízekkel. 

 

Finom, de furcsa whisky. Azt hiszem a sherry-s hordó jobban áll a Ben Nevisnek.

 

Fura, vad gyümölcsösség. 

 

 

Fezmin* Creative Commons License 2018.09.04 0 0 10348

Teeling Armagnac Cask (2005-2017) - 58,7%

 

A teljes 12 évet a francia armagnac hordóba pihente le ez az ír single malt. Érdekes barátság. :)

 

Illat: koncentrált, merő alma, mögötte szőlő, dió, kevés citromosság, de ezt leszámítva szép őszi aromákat kapunk. Vízzel vanília is csatlakozik. 

 

Íz: cukrosan édes, mögötte pedig a fa kesernyéje található. Eddig! :) Lássuk vízzel: ah, jóval simogatóbb, mint 58%-on! :)

Karamellás alma, ...franc, nem Calvados hordó ez? De nem. ...Sörös kesernyésség, ez nagyon szép vonal benne. 

Valójában a gyümölcsös és a keserű ízek hullámzó váltakozása. Teljesen rendben van, ízes ír cucc! Szép krémes a lecsengése.

 

Durván erős almabor. 

 

lviz Creative Commons License 2018.08.19 0 0 10347

Szia!

A lepárlói kiadások jól mennek, ha mondjuk esetleg nem is itt, de az aukciós oldalakon simán eladhatóak. Ha tudod,hogy mit vegyél, akkor el lehet adni, persze nagy haszonra ne számíts, sok lepárló már postázza az ilyen kiadásokat is...ha félreteszed, akkor lehet vele üzletelni, de nem igazán értem,hogy 1-2 palackot miért eladni akarsz és miért nem megtartani? Annyit nem fogsz rajta fogni szerintem...1-2 palack meg a kutyát nem érdekel adó/ vám szempontjából.

Előzmény: Fate Amenable To Change (10345)
lviz Creative Commons License 2018.08.19 0 0 10346

Singleton od Dufftown 28

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/44357/the-singleton-of-dufftown-1985

 

Vintage lepárlói kiadás, szép korral.

Illat : diós, némi almával, száraz fa, egyáltalán nem tűnik  ilyen korosnak az illata alapján.

Íz : (víz nélkül) almás, pár csepp citromlével, ami klassz savasságot ad, kevés méz kűzd,hogy áttörjön, mezei virágok is megmutatják magukat. Víz nélkül is iható, szépen lekerekedett már a korral. Kis kanál vízzel : illata sült almás, legyen mondjuk apfelstrudel. Szép!És igen, kellett neki. Az alapvetőe ízei megmaradtak, de lágy lett, selymesen terül szét a szájban, a citromosság nem olyan éles már, a méz még kűzd, de ez a csata elveszett, marad a savasság és a dió szárazsága és némi szerecsendió, szegfűszeg. Lecsengése vastag, száraz és hosszan tartó, itt már megmutatja magát a 28 év.

Eleinte kicsit csalódott voltam, de ha megadjuk az időt ennek a whiskynek, meghálálja. Meg hát hová siessünk egy ilyen szép , nyugodt nyári estén?

Fate Amenable To Change Creative Commons License 2018.08.02 0 0 10345

Kedves Fórumozók!

A szíves segítségeteket kérném.

Hamarosan Skóciába utazok, ahol a terveim szerint megállok pár whisky shopban illetve lepárlóban. Gondoltam hazahozok pár, a hazai whisky gyűjtők/kedvelők számára is érdekes kiadást, hogy nekik eladhassam.

A kérdésem az lenne, valójában lehet-e legálisan (nem üzletszerűen, 1-2 üvegről lenne szó) végezni ilyen tevékenységet? Probléma-e az, hogy a zárjegy nem magyarországi? Ért valaki ezen kérdések jogi hátteréhez?

Illetve egyáltalán van-e olyan szintű bizalom - akár a hozzám hasonló, a "semmiből érkező" eladókkal szemben (esetemben törzsvásárló vagyok a "legnagyobb" budapesti whisky shop-ban, de ezt gondolom senki nem köteles elhinni), hogy csak úgy el tudjanak adni akár 50-70-100 ezres kiadásokat? (pl. vatera-n valaki árult Balvenie Tun-t 100 ezerért, végül nem tudom, mi lett a sorsa)...

 

Előre is köszönöm a válaszaitokat.

Üdv,

Fate A.T.C.  

lviz Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10344

Bunnahabhain Cruach Mhóna 50%

 

A minél hülyébb és kiejthetetlenebb nevű whiskyk koszorús lepárlójának a Bunnahabhainnak valami sherrys, de erősen füstös kiadása.

Szín : eléggé óarany és miután nas, itt nem a kor, hanem jó esetben a friss sherrys hordók a szín okozói.

Illat : szép adag tőzegfüst és sherry. Megfüstölt cseresznye. Később határozottan meggy. A Bunna válasza az Uigeadailra?

Íz : lágy, az 50% ellenére. Valahogy a sherry szépen lekerekíti és az amúgy fiatal tőzeges párlat teljesen jól összhangba jön. Azt nem mondom,hogy nagy teste van, viszont piszkosul itatja magát. A magas abv-vel kombinálva ez alattomos dolgokra képes ám :-)

Az Uigeadailnál jóval könnyebb, kevésbé testes, sőt talán kevésbé füstös is, de pont ez is lehet az előnye, ha jó a társaság és mindenki vevő egy kis füstös kalandra :-)

 

lviz Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10343

Glen Elgin Signatory Vintage 1995-2017 21y 46%

 

Ez ugye a nem hűtve szűrt verzió, 46%-on. Pontos hordószámokat nem tudok.

Illat : finom sárga gyümölcsök, alma vezet és az egész egy mézes, barackos köntösben csábít így elsőre. Később némi virágos, pollenes jegyek jönnek elő. Valahol valami nagyon távoli fa füst.

Íz : basszus! Ez igen, klassz hordók lehettek, ezek között a signatory palackok között néha kincsek vannak, nagyon korrekt áron! Olajos, testes, citrusos, már már lowland-i citrusosság, savankás, édes, virágos, gyümölcsös. Ez igen! Az egészben az olajos-viaszos, telt citromos rész a legjobb.  Ez egy igen csak jó whisky és emlékeim szerint korrekt áron is mérték. Nagyon ízlik.

Fezmin* Creative Commons License 2018.07.20 0 0 10342

Johnnie Walker 18 éves Gold Label - The Centenary Blend, 40%

 

Ez még a régebbi, 90-es évekből való blend. 

 

Kellemes, krémes érzet az illatában. Érett gyümölcsök, vanília, karamell. Kicsit visszafogott, de jó. Idővel a fás, poros aromák erősödnek, és talán nagyon minimális füst is?

 

Íz: az édes gyümölcsök mögött bizsergető borsosság lapul, keserédes fával, és egy kis sós csokival. Még több sós étcsokoládé, barna sör, majd adok hozzá egy csepp vizet. Nabazz, kettő lett! Sebaj. :) Túl sokat nem változtat rajt,a talán egy pöttyet csípősebb lesz. Csokitorta, de  kakaós piskóta kicsit kokszos lett.

 

Sós karamellás étcsokoládé és vadcseresznye.

 

Teljesen korrekt blend, hosszú lecsengéssel. Kíváncsi vagyok, kései utódja, a Platinum Label is van-e ilyen jó? :) 

Qqberci Creative Commons License 2018.07.15 0 0 10341

lviz Creative Commons License 2018.07.06 0 1 10340

Scapa 1991 Mackillop's Choice 56,9%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/21577/scapa-1991-mcc

Eléggé ritkán találkozom koros Scapaval, pláne ilyen szép korral és erősséggel ritka vendég a pohárban.

Elsőre egy nagyon szép citrusos mézes illatot érzek, de adok neki még időt. Semmi különös változás, csak még intenzívebben jönnek az illatok, talán pici virágos rész és egy kevés só is csatlakozik a vanília mellé.

Íz : intenzív, olajos, klassz bourbon hordó, vaníliával, citrusokkal, kevés virágos-füves jegyekkel. Igényli a vizet és bírja is, már kétszer is adtam hozzá. Eléggé intenzív ízek, hosszú lecsengéssel. Klassz cucc.

 

Macallan Speymalt 1998 -2016 18y G&M

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/84284/macallan-1998-gm

 

Azt hiszem az utolsó korrekt, mi több kedvező árazású korjelölt sherry Macallan volt. RIP.

Illat : eléggé intenzív, narancshéj, szegfűszeg, szárított sárgabarack, vanília, világos mazsolák. Igencsak kellemes sherrys jelenség.

Íz : micsoda fűszeresség! Szegfűszeg, narancs olaj, tiszta karácsonyi hangulat így a nyárban. Megmutatja magát a hordó is, nem csak a sherry. Nagyon elkapott most ez a malt. Finom, ízes, jó a 43% is...ilyennek illene lenni egy Macallanek vagy még ilyenebbnek. NAS meg 40%, mi? Mama nem csuklik?

Nagyon szerencsés vagyok,hogy vehettem még annak idején ebből. Egyszer majd, sok sok év múlva felbontom és bár nem tudom,hogy akkor hol fog tartani a whisky világa, de biztos,hogy egy élmény lesz egy ilyen régimódibb maltot kóstolni az arra érdemes pillanatban. Aztán persze lehet,hogy addigra lesz korrekt árú, koros sherrys Macallan, de ha mégsem így lenne, én legalább valahogy meg tudok majd emlékezni azokról az időkről,amikor még létezett ilyen.

Fezmin* Creative Commons License 2018.07.04 0 1 10339

Balvenie Doublewood 12 éves, 40%

 

Illat: kellemesen édes, krémes, mézes. Dió, mogyoró, mogyorókrém. Igazán puha illat. Pici dohány a végén. 

 

Íz: a méz vezeti a többi ízt, itt már felbukkan a kesernyés fa, kicsit zöldes gyümölcsök, pár bogyós is felbukkan, mint ribizli, szeder, majd egy kis citrom. Puncsfagylalt, mandula és dió, narancshéj.

 

Mézes dió és narancshéj.

 

Lecsengése kesernyés.

 

Számomra egy nagyon kellemes alapmalt, egy szinten van a Dalwhinnie 15 évessel, csak az valahogy hidegebb karakter, de mindkettőt eléggé kedvelem.

 

 

Springbank 12 éves - 56,3%  (batch 16)

 

Illat: tábortűz füstje, és alatta érezni a kirobbani készülő dolgokat, de egyelőre el vannak zárva. Víz lesz a kulcs! :) Nos, a nyitás után már alig lehet követni az aromákat: csonthéjasok, benzin, illatos fa, poros fotel, lakk, citromhéj...és igen, a falusi kéményfüst beleg mindent. 

 

Íz: gyümölcsös-füstös, kormos, enyhén húsos, odakapott fűszerek. Vízzel: sült gyümölcsök, édes vanília, fahjé és szegfűszeg, magas kakaótartalmú étcsokoládé, mascarpone.

 

Szűrt Skócia.

 

Nem egy könnyed falat, de imádnivaló. Igazi old-school, vidékies malt. Az áráért bőven megéri. Tessék kipróbálni, aki még nem tette volna! 

 

 

 

 

Fezmin* Creative Commons License 2018.07.03 0 1 10338

Jura Elixir 12 éves, 46%

 

Illat: kapásból fura, barackpálinkát idéző aroma, éles édesség, alma, majd rengeteg frissen csiszolt fa.

 

Íz: gyümölcsös kezdet, mögötte érdekes, konyakos ízek lapulnak. Vízzel: erőre kapnak a fűszeres részek, kis sült hús, narancs, de még inkább narancshéj, az édes és kesernyés ízek szépen eljátszanak egymással. Lime-os karamell, meleg kóla, száraz füvesség és sós sült szalonna. Az egészet belengi valami romlottság-érzés, de nem rossz értelemben. Talán van, aki érti. :)

 

Hát igen, elég fura ízvilág, ahogy az összes Jura eddig nekem. Szerencsére ez nem tőzeges, így nekem egy jó kis kortyolgatós malt lesz.

 

Korhadó tengeri herkentyűk - narancsosan.

 

A palack és a csomagolás sztem a legszebbek közt van, kár, hogy lecserélik.

 

lviz Creative Commons License 2018.06.24 0 1 10337

Ha már itt a nyár..

Glen Moray 10y old Chardonnay Cask matures 40% OB

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/25333/glen-moray-10-year-old-chardonnay

Létezik egy csupán finishelt verzió is, ez azonban teljes mértékben chardonnays hordókban pihent elvileg.

Illat : eleinte virágos, mezei virágok, később zöldalmás, majd legvégül az egész citromosságba fordul. Egészen intenzíven citromos, amolyan Martini Biancoba áztatott citromkarikák. Nem rossz így nyáron.

Íz : savasság itt is jelen van, tényleg amolyan fehérboros feelingje van. Rengeteg gyümölcs tör elő, esküszöm annyira "pezseg", mintha szénsavas is lenne. Döbbenet. Nagyon halovány tölgyes ízek is jönnek, de csak jelzés értékkel, aztán egy is borsos csípkedés. Vizet nem adnék hozzá, jó ez így.

Ideális nyári whisky, azoknak ,akik a könnyű gyümölcsbombákat keresik. Kellően fanyar, kellően izgalmas, szerintem jó kis italokat lehetne kikeverni belőle. Nagy mélységei nincsenek, de abszolúte rendben van az áráért.

Fezmin* Creative Commons License 2018.06.23 0 1 10336

King Car - Conductor, 46%

 

Ennél a palackozásnál nem a megszokott Kavalan nevet használja a tajvani cég, nem néztem utána, miért.

 

Illat: finoman édes, érett déligyümölcsök. Mellettük valami furcsa, nem ismerős, talán gumis aroma?

 

Íz: full kóla, cukorbors, étcsoki, nagyon szénsavas barnasör, fakéreg,grain és rengetek kávé...tök sok íz van benne, és nem is rossz az egész.

 

Dark blend.

 

Fincsi. 

Fezmin* Creative Commons License 2018.06.22 0 0 10335

Ballantine's 17 éves, 40%

 

Érett és édes aromák, leheletnyi füsttel. A háttérben mintha megbújna a rettegett fűrészpor, de egyelőre nem veszek tudomást róla. :D

 

Íz: picit szerényebb, mint az illata, de egész jó. Puha, lágy gyümölcsök, napraforgó és tökmag, és itt már markánsabb tőzegesség. És grain...nekem kilóg sajnos. Keserés fa, kóla, szóda, karamell. 

 

Fűszeres gyümölcsfafüst.

 

Szépen el lehet kortyolgatni, de azért nem tűnik kimagaslónak.

 

 

 

Dalwhinnie Distiller's Edition 1998(2015) - 43%

 

Oloroso finishelt Dalwhinnie. Az előző batch ízlett. :)

 

Illat: édes, kerek gyümölcsök, méz, fahéj és szegfűszeg, almakompót és cseresznye. Vízzel gyümölcsboros aroma jön elő. 

 

Íz: nagyon édes, nagyon mézes, málnás, és fura módon picit sós is. Sós karamell, érett körte és sárgadinnye, a háttérben a legminimálisabb füst és fás íz. 

 

Méz & Málna.

 

Hmm..ez most túl édesnek találtatott, a 15 citrusos frissesége talán közelebb áll hozzám. Azért nem rossz. ;)

 

 

 

 

karpetya87 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 10334

Sziasztok,
Ajánlanék egy 'feltörekvő', jelenleg még kis taglétszámú whisky kedvelő FB-csoportot.
Célunk összegyűjteni a magyar whiskys közösséget.
https://www.facebook.com/groups/1832703167019663/
Nem csak single malt a profil (bár főleg az:))

Csatlakozzon nyugodtan, aki kedvet érez rá.

 

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.29 0 0 10333

A következő maltot is kb 8 éve ittam utoljára, akkor még persze a régi, szögletes, képpel ellátott doboza volt (sztem azok jobban néztek ki, mint a mostan egyenszürkék-kékek), valamint tőlük kóstoltam elsőnek hordó erősségű whisky-t. :)

 

Arran 10 éves, 46%  (2017)

 

Illat: elsőre picit szúrós, citrusos-vaníliás. Kis fa, kis maláta, és egyre erősődő citrom és narancshullám. Idővel gyengéd fűszeresség is megjelenik. 

 

Íz: virgonc, erőteljes citrusos ízek, enyhe kakaós babapiskóta, és most kap vizet. :) Citromkrémes torta, kevés vanílis és fa, karamellás keksz és némi gyümölcsösség a háttérben. Tejeskávés lecsengés (nagyon kevés cukorral).

 

Citruspiskóta. 

 

Kb ugyanaz, ami rémlett, egy friss, de nem éretlen whisky, jó áron.

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.23 0 2 10332

Benromach Chateau Cissac Wood Finish (2009-2017) - 45%

 

Illat: édeskés, fűszeres. Egyelőre zárkózott. Citrom, narancs, felettük pedig egy kis füst. Vízzel ez a füstösség és a gyümölcsök szépen egymásra találnak, és izgalmas lesz az egésznek az aromája. 

 

Íz: édes, cukros, gyümölcsös. Nem igazán olajos, elég vékony a gerince. Pillecukor, narancslekvár, barack, barnacukor, mandula, érdekes dolgok, de a füst beleivódik minden apró szegletébe a whiskynek, és ez most nekem nem igazán tetszik. Tőzeg nélkül jobban ízlene. Füstölt mogyoró, füstölt vaj...nem durvább füstös persze, de markánsan rányomja a bélyegét az ízekre. 

 

Füstölt kandírozott narancs.

 

Nem rossz, de nekem túl füstös és kicsit vékony is. (Longrow Red light?) Kevés víz kell hozzá, az inkább a gyümölcsös oldalt domborítja ki, míg a több víz a tőzegest. 

lviz Creative Commons License 2018.05.18 0 2 10331

Glenfarclas 21, ha nem zavar mellé egy jó adag sherry  :-)

Acuhentoshan 18 éves, az kifejezetten szárazabb ízvilágúnak rémlik.

Tobermory 18 BBR palackozás a whiskynetnél. Eléggé jó whisky, semmi faxni csak a hordó meg az évek, jó erővel.

Balvenie 12 single barrel. Whiskynetnél az is van, jó kis cucc.

Előzmény: beeex (10330)
beeex Creative Commons License 2018.05.17 0 0 10330

Sziasztok, mit ajánlotok 30-40 ezer között, olyat amiben a tölgyfa íze dominál?

 

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.13 0 1 10329

Speyside Region Malt 1975(2015) - 50,6%  /Sansibar/

 

40 év Fino Sherry érlelés....hmmm...

 

Illat: érdekes illata van így elsőre: érett tej (?), erjedő gyümölcsök, karamell és marcipán, frissen gyalult fa (cseresznye).  Buja romlottság. 

 

Íz: wow, virgoc fűszerek, édes bor, narancslikőr, pirított mandula, sütőtök. Egy-két csepp víz: mangó és sárgabarack, banán, melasz, PX-sherry, datolya, méz, dió és tökmag. 

 

Mézes gyümölcsözön.

 

Nekem ez most túl édes, de elég korrekt desszert-malt. Úgy vettem észre, jó ideje nem vonzanak igazán a szélsőségesen tőzeges és/vagy sherry-s whisky-k. Ezt azért el tudnám iszogatni, na... :)

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.13 0 1 10328

Ben Nevis 20 éves (1996-2017) - 51,5%

 

Alambic Classique-nak palackozva, single cask, bourbon hordó.

 

Illat: elsőre enyhén füstös, valamint elég édes. Vízzel élesebb füstöt és némi csípős fűszerességet kapunk. Tiszta, vidékies aroma. Később gyümölcsös és gumis illatok ébrednek fel. 

 

Íz: szinte nem is kell hozzá víz, szépen csúszik, de azért pár cseppet megérdemel: alma, sós karamell, vízzel marad ez a két fő vonal, de nagyon szépen bekrémesedve, a tőzeg szinten tiszteletét teszi, mogyorós csoki, pici menta, motorolaj és sült zöldségek. 

 

Csípős fűszer és motorolajcseppes gyümölcsök.

 

Szép, testes, olajos, naturális malt.

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.12 0 1 10327

Nézzünk egy régi ismerőst! 8 éve ittam utoljára...

 

Cragganmore 12 éves, 43%

 

Illat: roppant zamatos, friss gyümölcsök, zöld növények, virágok, a háttérben pedig vaníliás, citrusos aromák, enyhe dohánnyal karöltve.

 

Íz: a gyümölcsöket megrágva eljutunk a magig. Nem állunk meg, azokat is szétrágjuk, legalábbis a kesernyés jegyek erre utalnak, majd ezt leölbítjuk egy pohár fűszeres fehérborral.Vaníliás-citromos sütemény, egy kis eperrel.  Lecsengése borsvirág, majd kávé és sör.

 

Fehérboros gyümölcsszeletek, maggal együtt.

 

Ó, kellemes darab ez, most pont jó passzban talált. :) A sok hypeolt malt közt sokszor elfeledkezünk az alapokól - és igen, pénzügyi szempontok is motviáhatják az ember fiát/lányát. :D

 

 

Lássunk egy modernebb cuccot:

 

Highland Park Full Volume (1999-2017) - 47,2%

 

First-fill bourbon érlelés - nem a megszokott ennél a lepárlónál, de manapság egyre gyakrabban bukkannak fel.

 

Illat: nem sokat mutat így elsőre, hideg, szeles, talán erre szokták az ózonos illatot mondani? Vízzel kezd csak alakulni, egy fűszeresebb oldalt villant fel, de még mindig alig találni konkrét dolgot. Vanília és virág. 

 

Íz: az illat után meglepően édes, mézes, enyhe füstösség. Olajos, szépen csúszik. Vízzel, diós, kesernyés ízeket ragad fel. Sok idő kell neki, ekkor már találni azért érdekes ízeket, de a háttérből a fás rész elgé markáns nekem. Medvecukor, füstölt mandula, gyömbér, vaníliás karika. 

 

Fás-mézes fűszeresség, enyhe füsstel.

 

Furcsa malt, elsőre nem is szimpatikus, de idővel azért egész kedvelhető. Ehhez több idő és több dram kellene, ez most csak két cent minta volt. :)

Fezmin* Creative Commons License 2018.05.07 0 0 10326

Glenlossie 2008 (2017) - 61,7%    /Gordon & MacPhail/

 

First fill sherry (ha nem látom ráírva a palackra, tuti nem first fillnek mondanám az íze alapján - bár kérdés, milyen sherry lehetett...)

 

Illat: édeskés, fás, nyers gumis, nem igazán kifinomult. Citrus és kakaó. Idővel pedig sajnos felbukkan a fűrészpor (néhol talán mustár?), amit kifejezetten nem szeretek a whiskyben.

 

Íz: Van mikor a sherry-s jegyek összhangban vannak a dominánsabb fával, de sokszor inkább a tölgy viszi el az egészet. Talán túl fiatal, én biztos nem palackoztam volna még le ezt.

 

Fanyar fa és fűrészpor.

 

 

tibetan Creative Commons License 2018.05.06 0 0 10325

Sziasztok!

Eladóvá vált egy hibátlan állapotú (bontatlan, dobozolt, "kiskönyvvel" ellátott) Laphroaig 18 
45000 magyar pénzért adom, budapesti átvétellel
Érdeklődni e-mailen lehet, a teaman21@gmail.com címen. Előre is elnézést kérek ha nem reagálok azonnal, de épp nagyon elfoglalt időszak van munkában/magánéletben/mindenben. 

További szép napot és csodás whisk(e)y- ket Mindenkinek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!