Keresés

Részletes keresés

Galiba_fp Creative Commons License 2023.10.26 0 0 2382

Fairplay

Előzmény: Tarzan9 (2381)
Tarzan9 Creative Commons License 2023.06.19 0 0 2381

Én már befizettem hozzájuk, mármint a FlyAway siklóernyős iskola tanfolyamára de azt kívánom bárcsak jobban utánajártam volna a véleményeknek... 

Azt hittem, hogy fél év elég lesz ahhoz hogy meglegyen a vizsgám, hát a közelében sem járok.... Folyton azt mondják, hogy lesz tanfolyam, aztán a nagyobb része meg se lesz tartva. És minek mondják hogy lesz tanfolyam, ha előre látni lehet hogy rossz lesz az idő?

Aztán találkoztam egy sráccal aki évek óta jár ide de még mindig nincs még vizsgája, pedig jön amikor tud. Az új megkezdett évekért meg újra fizetni kell... akkor is, ha nem volt elég alkalom.

Mások meg azt mondják, hogy már tavaly megírták a vizsgát, de még mindig nincs nekik kijavítva... Junius van, az akkor legalább fél éve de lehet hogy másfél?

Simonics Péter miatt választottam a Fly Away-t, de az előadásokon kívül nekem még semmit nem tanított, gyakorlatokon ott se szokott lenni. Állítólag a külföldi túrákon ott szokott lenni de a néhány napos túrák is 200000Ft-nál kezdődnek. Azokról is hallani mindenfélét, ami alapján a honlapon kiírt reklámszövegnek a fele sem igaz... az ötcsillagosként reklámozott időjárású helyeken is jó ha minden harmadik nap lehet repülni, helyettesítő program szinte semmi, a díjat persze 100% ki kell fizetni. (Úgy hallottam vannak más iskolák, ahol csak a dátumot adják meg előre, és oda mennek ahol olyankor jó az idő és tényleg lehet repülni.)

A honlapon tök meggyőzően írtak és amíg be nem iratkozol addig telefonon is kedvesek. De ha egyszer beiratkozás és befizetés után fel mered hívni a titkárnőt egy kérdéssel... na pont addig tartott a kedvesség! Egy csomóan azt mondják, hogy inkább nem is mernek kérdezni mert jobb a békesség.

Egy csomóan vannak akik már tavaly vagy régebben kezdtek és még mindig járniuk kell, én úgy tudtam hogy egy ilyen tanfolyam pár hónap alatt megvan! Jó lenne átmenni másik sulihoz főleg ha ebben az ütemben lehet csak haladni... csak hát akkor a tanfolyam díja elvesztett pénz...

Ti melyik siklóernyős iskolát tudnátok ajánlnani, ha át szeretnék menni másikhoz?

HG1UN Creative Commons License 2023.03.26 0 0 2380

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék teljesen laikusként, hogy siklóernyő tanfolyam szokott lenni vidéken is, pl. nyugat dunàntúl, zala megye környékén? Eddig amelyik egyesületről olvastam az mind BP környéki volt, egy vidékinek ez viszont kb lehetetlen (3-4 hónapos tanfolyamok). 

Köszönöm a vàlaszokat!

Dàvid

Lara04 Creative Commons License 2022.03.05 0 0 2379

A siklóernyőzés ABC-je CD, Videók

Sziasztok!


A siklóernyőzés ABC-je c. könyv (2007-es kiadás, https://www.scribd.com/doc/38628190/A-sikloerny%C5%91zes-abeceje) több helyen említi, hogy érdemes megnézni a fejezethez tartozó videókat, mint pl. "Startolás, Félernyő, Extrém, Zsákesés, Full stall, Spirál, stb.)

Persze a youtube tele van videókkal, mégis érdekelnének a könyvhöz tartozó eredeti videók. Honnan lehet beszerezni ezt a CD-t, esetleg fent van valahol online? Előre is köszi. 

vargajozsi Creative Commons License 2021.11.07 0 0 2378

Szia, nagyon jó iskola a Flyaway csak ajánlani tudom.

Ha a többi siklóernyős klub elérhetősége is érdekel, akkor

a https://sikloernyosklub.hu/sikloernyosklubok.html oldalon megtalálhatod őket

összegyűjtve.

Előzmény: mackalac (2376)
kulturg Creative Commons License 2021.10.13 0 0 2377

Üdv, paramotoros ernyővel mennyi lehet termikelni? Alföldön csak felszállásra használnám a motort, aztán kikapcsolnám. Ha azt mondjátok, hogy ezért nem éri meg, el se kezdem az egészet.

mackalac Creative Commons License 2021.08.23 0 0 2376

Sziasztok, most ismerkednék a siklóernyőzéssel...

 

Melyik iskolát javasoljátok kedvcsinálásra ?

 

Ismerősöm a Fly Away-t ajánlotta,egy másik pedig anyagiasnak nevezte őket...

 

Nekem a jó erős tudás lenne fontos és a türelem...

 

Mit javasoltok? 

 

Köszönöm.

 

..ZsL.. Creative Commons License 2021.02.24 0 0 2375

Újabb infók a Fedémesi Oktatóparkról:

https://www.facebook.com/groups/331197660244694

Szurkoljatok, hogy megmaradhassunk!

..ZsL.. Creative Commons License 2021.01.18 0 0 2374

Szia és gratulálok a vizsgádhoz!
Fedémesre bármikor jöhetsz, itt a helyed, ha ahhoz van kedved, de ha lehet, hozz magaddal jó időt!

Előzmény: aronbazsa (2372)
..ZsL.. Creative Commons License 2021.01.18 0 0 2373

Továbbított értesítés:
--------------------------

Szia Mindenkinek!

Az ASE Fedémes Szakosztály adminisztrátora vagyok.

Köszönjük a 2021. évre vonatkozó regisztrációdat!

Légy szíves, kérlek, 2021. január végéig vedd fel velem a kapcsolatot, hogy az adataidat egyeztessük, valamint, hogy a hiányzó adataidat be tudjuk írni a nyilvántartásba.

Elérhetőségeim:

  • 06-30-2100654 Viberen, mert nincs térerőm Fedémesen;
  • 06-36-472166
  • tvera67@gmail.com

Köszönöm!Üdvözlettel: Török Veronika

-------------------------------------------------

 

Megjegyzés:
Új adminisztrátorunknak még nincs Facebookos elérhetősége, de ami késik, nem múlik.
Egyelőre a fentebb írottak módján vehetitek fel vele a kapcsolatot.

aronbazsa Creative Commons License 2020.12.19 0 0 2372

Köszönöm a tanácsokat Laci bácsi, azóta találkoztunk is már Fedémesen de egy budapesti klubnál csináltam meg az A vizsgát. Minden jót kívánok önnen és biztosan látjuk még egymást Fedémesen :)

..ZsL.. Creative Commons License 2020.09.15 0 0 2371

Szia...

...és bocsi, hogy csak most válaszolok! (Ritkán járok erre újabban...)

- Csak akkor repülj haladó szinten, ha meg tudod előzni a csukódásokat az ernyő megfelelően ügyes kezelésével, és ha mégis bekövetkezik valami, képes legyél megfelelően reagálni. (Lásd még: biztonságtechnikai tréningek!)
- Az ernyők csukódékonysága típusfüggő, vagyis repülj olyannal, ami nehezen csukódik, és hagyd ki azt az időszakot, amikor (és az olyan helyeket ahol) "darabos" a levegő!

- Mentőernyő jó, ha van, és létezik külön mentőernyő tréning is, etéren elsőnek a gödöllői Szabó Péter oktató kollégát javasolom!
Lásd még: www.felhout.hu

Általánosabban fogalmazva: a tanuló időszakot nagyon komolyan kell venni, és a repülés gyakorlására fordítható időd valamint ügyességed arányában, halogasd későbbre a haladó fokozatot! Ne azonnal akarj nagyteljesítményűvel repülni, mert az kb. olyan egy tanulóernyőhöz képest, mint a túra kerékpár egy kényelmes földúton a BMX-hez képest a félcsőben.

Előzmény: ---:Jani:--- (2366)
..ZsL.. Creative Commons License 2020.09.15 0 0 2370

Szia!
Mindegyik csapat (klub, egyesület, szövetség) jó a maga módján, mert pl. az oktatóknak "központi" vizsgán és évenkénti továbbképzéseken kell részt venniük, és a képzési tematika közös. A különbségek inkább csak szubjektívek.
Vagyis Neked kell eldöntened, melyiket tartod rokonszenvesebbnek (szakmailag vagy a csapat szelleme miatt) úgy, hogy megnézed őket, azaz részt veszel az összejöveteleiken vagy az oktatásukon.
Mellesleg: a főváros melletti Hármashatár Hegyen, a  Vörös Kővár és a Kilencfa nevű, kezdőknek való starthelyen időnként akkora a nyüzsgés és zsúfoltság, hogy aki komolyabbra veszi a dolgot, inkább hozzánk jön, Fedémesre. Igaz, nincs a főváros közelében (a Mátrát a Bükkel összekötő vonaltól kicsit északabbra van), de a kezdők oktatására az ország legalkalmasabb helye, és ha közelebb lenne, már nem is lenne: rég kiparcellázták volna lakóparkká.
Aki siklóernyős, azaz Repülő Ember szeretne lenni, legyen találékony!
Szívesen látlak Téged is Fedémesen!

Előzmény: aronbazsa (2368)
..ZsL.. Creative Commons License 2020.09.15 0 0 2369

FIGYELMEZTETÉS!

A Fedémesi Siklóernyős Park a vadászati szezon kezdete miatt október végéig (tehát nem december végéig!) csak 9 órától 17 óráig látogatható, a repülést gyakorolni szándékozóknak, a vendégeknek és idegeneknek egyaránt!
A tegnapelőtti gyalogos, motorkerékpáros és ismeretlen helyről érkezett hátimotoros ernyős által 17 óra utáni megjelenés miatt a terület nagyobbik felének tulajdonosa (és egyben a helyi Fővadász) neheztelését fejezte ki. és elvárja, hogy mint a HFFA által kinevezett "terepkezelő" (magyarul: gondnok), intézkedjek, hogy a terep 17 órától másnap 9-ig, a vadászokon kívül mindenki más által zavartalan legyen a talajon és a levegőben egyaránt!

Ha nem tartjuk be a fenti figyelmeztetést, esélyes, hogy örökre el leszünk tiltva a területről!
Legyetek szívesek, és ne ártsatok a közös ügyünknek, bírjátok ki ezt a másfél hónapot!
Nem kell arra hivatkozni, hogy éppen a 17 óra utáni időszak nyugodt levegője a legjobb a tanulóknak, mert ilyenkor ősszel itt északon ennek már nincs jelentősége, pláne idén, mert a szépen megkaszált füvű, zöld területen elhanyagolható mértékű a termikképződés a kora délutáni órákban, vagyis nap közben nem kell leállni az oktatással.

9-től fölmehetünk a starthelyre, és ha fél ötkor szedelődzködünk, akkor 5-kor már szabadon tudjuk hagyni a helyszínt, a tulajdonos kérésének megfelelően.Zsörtölődhetünk és felhozhatunk különféle állatvédelmi és egyéb szubjektív szempontokat, ahogy korábban, de tudomásul kell vennünk azt, amit az általunk használt terület nagyobbik felének tulajdonosa kér, mert nem köteles minket ideengedni! Méghozzá úgy, hogy az év többi 10 hónapjában szabadon használhatjuk a nap 24 órájában, bérleti díj nélkül, miközben a terület többi részéért (ÉNy-i, ÉK-i, DK-i leszálló és a nagy északias lejtő tulajdonosainak) a Starthely Vegyes Bizottság kénytelen fizetni az évi 350 ezer Ft-ot, hogy egyáltalán a területre léphessünk.

 

Köszi, ha a fentieket figyelembe veszitek!
Mindenkit szívesen látok Fedémesen, ahová már a legtöbb fővárosi és vidéki oktató is egyre gyakrabban jár a tanulóival, már két évtizede.

 

https://www.facebook.com/groups/331197660244694

https://www.youtube.com/results?search_query=fed%C3%A9mesi+sikl%C3%B3erny%C5%91s+park

aronbazsa Creative Commons License 2020.05.04 0 0 2368

Sziasztok!

 

Mi alapján érdemes egyesületet választani oktatásra? Sok van itt Budapesten és nem tudom hol lenne a legjobb elkezdeni tanulni.

martinaxe7 Creative Commons License 2020.04.23 0 0 2367
---:Jani:--- Creative Commons License 2020.04.10 0 0 2366

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire gyakoriak a veszélyes helyzetek siklóernyőnél? Pl. alacsony csukásokra gondolok. Quorán olvasgattam utána, és ott írt valaki arról, hogy tengerparti ernyőzés során az ernyő egyszerűen összeomlott és az illető 500 lábat esett, mire épphogy időben újra kinyílt a kupola. Az ilyeneknek mi lehet az oka? Állítólag oktatóval történt az eset. Úgy általában az érdekelne, hogy ha valaki haladó szinten ernyőzik, termikel, távot repül, akkor mennyire gyakori, hogy olyan helyzetbe kerül, ami veszélyes, vagy akár a mentőernyőt használnia kell? 

Törölt nick Creative Commons License 2020.03.25 0 0 2365

Sziasztok!

 

https://youtu.be/se3pOlAaBIs?t=571

 

(09:30)

 

Ha valaki tudja, hogy miért rögzíti az A sort a trike-hoz, az legyen szíves világosítson fel!

(a startot segíteni, aztán visszatolja a kihúzott csövet?)

 

Előre is köszi!

.ZsL. Creative Commons License 2019.11.07 0 0 2364

Bocs', hogy csak most jelentkezem, de ma szakadozékony volt itt a Net, és csak az előbb kapcsolódott vissza.

És csak most dőlt el, hogy a Tóth Zsuzsi Siklóernyős Célraszálló Emlékversenyt mégis megtartjuk, de csak 1 napos lesz, azaz szombaton!

Ennek megfelelően alacsonyabb lesz a nevezési díj is, de a többi körülmény a tervezettek szerint alakul, pl. a terepjárós visszaszállításért nem kell fizetni, mert benne lesz a nevezési díjban, amit pedig szombaton reggel 8 órától a művelődési házban lezajló nevezés során lehet befizetni!

Aztán annyi kör mehet le, amennyi az összegyűlt jelentkezők létszáma alapján lehetséges lesz.
Eredményhirdetés 17 órától a művelődési házban!

Aki még nem járt nálunk, a műv.házat könnyen megtalálja a falu közepén, a kocsmával szemben, ahol kiszélesedik a főút. Parkoláskor figyelembe kell venni, hogy a busz közlekedését ne akadályozzuk!

.ZsL. Creative Commons License 2018.12.17 0 0 2363

2019. január 6, vasárnap:

 

FEDÉMESI SZAKOSZTÁLYNAP!!!


Mindenkinek itt a helye, aki 2019-ben hozzánk szeretné regisztráltatni magát!

A regisztrálás (vagyis a személyi adatoknak az online oldalra feltöltése) nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, ezért erről a fontos, évkezdési teendőről hallhatunk kiképzés-szerű előadást ezen a napon 10 órától, aztán el is végezzük 12 órától, új adminisztrátorunk, Ősz Zsófia segítségével!

Ernyők bevizsgálása szintén 12 órától, de csak annak, aki előbb regisztráltatta magát, amihez meg kell hallgatnia a 10 órakor kezdődő előadást, hogy megtudhassa, melyek a későbbi teendők. (A befizetni valók mértéke kb. annyi mint az előző évben.)

 

Remol Creative Commons License 2018.11.08 0 0 2362

Köszönöm a kimerítő választ.
Lehet, hogy akkor elengedem ezt az ernyőt, szezon kezdetéig csak belefutok más, valami újabb jóárasított ernyőbe.

Előzmény: .ZsL. (2361)
.ZsL. Creative Commons License 2018.11.07 0 0 2361

Ja, még egy apróság, majdnem elfelejtettem: gelvenorbevonatos kupolánál a 200 feletti poró már gyanús, mert az olyanoknak új korukban 2-3 ezer sec szokott lenni! A 200 kb. olyan, mint a hagyományos skytexnél a 20, aminek átszívatási értéke új korában 300-400 körüli...
Egy ernyő használtságát nem a misztikus és túl fontosnak vélt 'poró' abszolút értéke mutatja, mert a 30 évvel ezelőtt gyártott kupolaanyagoké vadiújan sem volt több 30-50 mp-nél, de azok, ha még tönkre nem mentek, ma is kb. ugyanannyit adnak. A relatív érték a fontos, mert az utal a használtságra, vagyis hogy mekkora a különbség a kupola egyes pontjai, pl. a közepe és a széle között. Ha csak néhány százalék, az belefér az alapanyag gyártási szórásába, de ha 15-20 százaléknál nagyobb a difi, akkor már használt az ernyő. 75-80 százaléknyi különbség esetén (pl. középen 200, a szélén meg 1500), már nagyon is használt az anyag. Meg kellene méretned!

Előzmény: Remol (2359)
.ZsL. Creative Commons License 2018.11.07 0 0 2360

Ahogy jónak látod...
Azért a 3-4, legalább kisdombos lesiklást mégiscsak merem ajánlani.
A típussal semmi baj, legfeljebb az, hogy gelvenoros (amin már túl vagyunk, nem véletlenül 'megy ki a divatból', mint ahogy a két évtizede még közkedvelt mylar-bevonatos is kiment), és azt jelenti, hogy nehéz az anyaga, és gyenge szélben nem könnyen jön fel, ha pedig nagyot belehúzol az 'A'-hevederbe, az 1/2-esek között gyakori módon nagy az előrelövési hajlama. Persze meg lehet szokni, még a dombra visszacipelését is, ha nincs terepjárós felszállítás.
Igazából egy modern DHV1-est vagy EN-A-t mernék ajánlani az 'A' vizsga előtt, aztán (attól függően, hogy milyen sokat tudsz repülni), bizonyos idő után jöhet az 1/2-es vagy EN-B.
Sokan mondják, hogy akkor már inkább vegyél tanulóernyőnél kissé komolyabbat, mert egy-két év múlva úgyis olyant akarsz majd. Ez nem biztos, hogy jó hozzáállás, mert az utóbbi néhány év EN-A-nak megfelelő ernyői jóval nagyobbat siklanak, mint a tíz évvel ezelőtti B-sek, közben a kezelhetőségük is sokkal jobb. Eszemben sincs befolyásolni, de 'A' vizsga előtt én inkább egy jól kiválasztott, minden hájjal megkent (könnyen beleülhető, de nem oldalra csúszkáló, könnyen kiülhető, de nem kicsúszós, kis súlyú, de azért valamilyen protektor nem árt, esetleg a kifordítható-félék közül való, de ha hagyományos, akkor a mentőernyő ne a fenéklap alá beszorulós legyen) beülővel kezdenék, a vizsgáig (esetleg utána is) az oktatód ad ernyőt a rutinszerzés idejére, közben alaposan megválogatva, hogy melyik legyen a Tied a sok eladó ernyő között, lehet, hogy jobban jársz.

Előzmény: Remol (2359)
Remol Creative Commons License 2018.11.07 0 0 2359

Egy Nova Rookie L (2008. 170 órával) ernyőröl lenne szó. Félidős ernyő, 200 feletti poró, 1. tulajos, végig vezetett könyv, érvényes műszakival. 'A' vizsga előtt állok, igazából arra kéne ez az ernyő, hogy letudjam vele a kezdeti betanulási időszakot. A sebesség különösebben nem izgat, ha kicsivel lassabb, csak enyhe időben lenne használva.

Előzmény: .ZsL. (2358)
.ZsL. Creative Commons License 2018.11.07 0 0 2358

poloska irto megírta a lényeget, de lehetnek különbségek az ernyőtípusok között.


A régi híres Comet CX (és Inferno-változata a 6.6-os), amiből egy évtized alatt több mint 5000 példányt varrtak az osztrák cég megrendelésére, Keszthelyen és Marcaliban hajdanán működő varrodákban, arról volt híres, hogy szélsőségesen alulterhelve is hozta a DHV-II-es formáját, méghozzá jóindulatúan: nem csukódott veszélyesen, és nem fordult nagyon félcsukás közben. Elég volt megfogni a másik felét és már nyilt is ki, habár erre akkoriban (1980-as évek végén) még II-t kapott... Jó volt a lassúrepülési stabilitása, minimális repülési sebessége 10 km/ó volt, csakhogy ma már elavult technika, mert inkább a minél nagyobb sebesség és minél kisebb ernyősúly a fontos. A CX-25, vagyis a 90-110 kg-ra való mérete 7 kg volt, ami manapság már dinoszaurusz, az alig több mint 1 kg-os, alsó felület nélküli ernyők korában.

Azért ha számodra elfogadható árban az általad kiválasztott ernyő, vásárlás előtt mindenképp tanácsos legalább 3 próbarepülés, legalább kisdombon, amikor megnézed, hogyan startol, mennyire érzékeny repülés közben, és leszálláskor hogyan lebeg ki, aztán mennyire marad fölötted, vagy dobja magát hanyatt azonnal. Korrekt eladó ennyit megenged, hacsak nem gyárilag vadiúj az ernyő, de akkor legyen nála egy ugyanolyan, kicsit használt, kipróbálható példány. A megadott paraméterek alapján választás ugyanis nem eléggé objektív (a különböző gyártók ugyanolyan műszaki adatú ernyői is alaposan különbözhetnek), és ha nem törődsz a szubjektív teszteléssel, lehet, hogy utólag megbánod.

Önmagában az alulterhelés nem probléma, ha már megszoktad az ernyő viselkedését, de a kisebb süllyedés ára a kisebb vízszintes sebesség, vagyis hogy erősebb szélben nem használható, és enyhe szélben is nehezebben jön fel egy túl nagy ernyő, mint amelyiket felülterheled. A súlyodhoz képest kisebb ernyő gyorsabb, és a nagyobb süllyedését kompenzálja az, hogy könnyebb felhúzni (engedi a gyorsabb belefutást), és erősebb szélben az emelések nagyobbak egy lejtőn. A termikelés más szempontokkal jár, de ha még nem tartasz ott, akkor ne az legyen máris a legfontosabb szempont!

Előzmény: Remol (2356)
poloska irto Creative Commons License 2018.11.06 0 0 2357

gyenge időben könnyebben megmaradsz

egy kicsit lifegősebb lesz az érzés

kicsit könnyebben csuk, de enyhébb reakciókat produkál

picit lassabb lesz (2-3-4km/h)

Előzmény: Remol (2356)
Remol Creative Commons License 2018.11.05 0 0 2356

Sziasztok!

Ha egy ernyőnek pont a pont a súlyhatár alját ütöm meg (ernyő: 100-130 kg, én mindent összeadva kb 100-105 kg), az mennyire hat ki az ernyő viselkedésére? Egy használt ernyő esetleges megvásárlása miatt kérdezem.

akosbitto Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2355

Köszönöm a tippeket! :)

Előzmény: .ZsL. (2354)
.ZsL. Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2354

Bocs', nem ügykezelő, hanem ügyvezető!

.ZsL. Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2353

Fordulj a Főoktatónkhoz, Kerekes Lacihoz (becenevén Gurigához)!
Ez nem hivatalos titulus, de ő vizsgáztatja az oktatókat, mint a HFFA ügykezelője. és eredetileg a gyalogsárkánnyal kezdte, kb. fél évszázada, aztán vágott bele a siklóernyőzésbe is. Ismeri a még aktív "gyalogosokat", de lehet, hogy ő is elvállalja.

http://www.hffa.hu/

 

+36 20 777 9139

E-mail: laszlo.kerekes55@gmail.com

 

Mellesleg...
Itt lesz nálunk most szombaton, mint a siklóernyős célra száló nemzetközi verseny főszervezője. Ha eljössz, beszélhetsz vele. A tavalyi versenyre néhány gyalogsárkányos is eljött, esedékesek most is.

https://www.facebook.com/events/2163730523660112/

Előzmény: akosbitto (2352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!