Keresés

Részletes keresés

bajnár Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17482

Ez a kirúgni, bedarálni, satöbbit korábban se kedveltem, amolyan hangzatos jobbikos kampányszlogen is lehetne, csak épp az azutánra nem ad konkrét választ.

Adottak az intézmények, lenne megfelelő gárda is, talán már a munkakörülmények se olyan rosszak, a valós probléma  - megismétlem - az, hogy nem tudják megfelelően a feladatukat végezni. 

Egyszerűen ciki lenne a felsőbb vezetésnek beismerni, hogy részükről akár fel is fordulhatnának, olyan ez a műfaj, mint mondjuk a művészetek. "Kell" rá pénzt áldoznia a kormánynak, van is néhány hangzatosnak tűnő akció, de igazából csak morzsákat szórnak, azt is csak a velük kooperálóknak, a műfaj meg önmagát eltartani aligha képes.

Két út van, vagy teljesen lehozzák a kutatásról, egyedül a génmegőrzést finanszírozzák, a fennmaradó területen végleg elengedik a kezüket. Aztán majd ha végleg becsődölnek az árutermelésre kevésbé alkalmas fajtaválasztékukkal, akkor jöhet "megmenteni" a Csányi, aki átvállalja a felhalmozott adósságot (papíron) és ingyen einstandolja az összeset, még rosszabb esetben kivágják a szőlőt, felparcellázzák és eladják házhelyeknek (Badacsonyban pl. kifejezetten jó üzlet lehetne)...

A másik verzió, hogy újból eredeti funkciója szerint működhet az intézmény, modernizálnak, új vezetéssel, új kiszabott irányvonalakkal. Ehhez viszont pénz kell, nem is kevés, annyival azért nem teljesít jobban Magyarország, erre én legfelejebb - az újra megnyitott - Tarcali kapcsán látnék esélyt, hiszen azt lehet a kalapra bokrétának tűzni, illetve ahhoz kapcsolódik legerősebben a párt és holdudvara.

Még valami. Milyen lett az idei juhfark? Egy ilyen év után legalább delegálhatnátok egy küldöttséget a badacsonyi kutatóhoz, hogy közösen kutassátok fel az összes létező juhfark-változatot és szelektálják ki a legkevésbé rothadékony változatokat. Ha húsz éve meglépitek, akár már valami látszatja is lehetne, de kétlem, hogy annyira érdekelné az érintetteket, könnyebb inkább kéket ültetni vagy pezsgőt készíteni, a kutyának nem lehet nagyobb mennyiségben jó áron értékesíteni ezt a fajtát. Egyedül Szekszárd és Heimann dícsérhető ezügyben, máris látszanak az eredményei. Még Tokaj se tett semmit a "nagy száraz furmintja" érdekében, pedig azzal még könnyebb dolguk lenne, csak a pécsi kutatóban van vagy negyven fajtaválktozat és klón, ami alaposabb kiértékelésre vár (én saját szakállra pl. 13-at már kiválasztottam és átoltottam a kevésbé rothadékonyak közül). És ez csak egy példa, hogyan lehetett volna pozitívan befolyásolni a kutató működését termelői oldalról.

Előzmény: BZoltan (17476)
Dobcsány. Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17481

a szőlőfelvásárlásban is be kell vezetni a fair kereskedelmet, a felvásárlók tisztességes áron vásárolják fel a termelőktől az alapanyagot, amelyet a cimkére is ráírhat a bor forgalmazója

Előzmény: BZoltan (17476)
Dobcsány. Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17480

Dr Kiss Elizának én is még február elején kûldtem egy kérdést facebook-on, akkor azt ígérte nekem, hogy másnap, amint bemegy a hivatalban a kollégái segítenek a megválaszolásban

 

nos azóta is várom a válaszát

 

még ráírtam párszor, de nem válaszol

 

a sok borkóstolás mellett nincs neki ideje ilyenekkel foglalkozni

Előzmény: csite (17478)
csite Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17479

A pécsi kutatóval nekem is pozitív a tapasztalatom. 
Régi furmint klónokat kértem, és kaptam. (mondjuk még nem teremtek)

csite Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17478

Emlékszel még év elején kértek javaslatokat arra, hogy mivel segíthetnék a kistermelőket?
Lassan hét hónapja küldtem el a levelünket a dr. Kiss Elizának.

A sok bor-, és pálinkakiválóság mellett nem jut idő rá.

 

 

Előzmény: BZoltan (17476)
BZoltan Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17477

Nem tudom, hogy mit tennék a te helyedben. Hasonló kérdésekben a saját viszonyaim között én betartom a törvényeket és a szabáyokat és teszem a dolgom. Hogy a címkére mit írsz az úgyis majdnem mindegy mindenkinek.

Előzmény: juhosttt (17475)
BZoltan Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17476

A téma kapcsán kihagyhatatlan ez : http://index.hu/napirajz/2014/09/24/hacsakugynem/

Amúgy kétség nem fér hozzá, hogy a kutatóintézetekben még akad néhány elkötelezett szakember. A kérdés az, hogy ők beszélnek-e konferenciaképes szinten idegen nyelveket? Mármint beszélnek... mert a péhádé hallgatókkal lefordítatni egy magyarul megírt cikket amit lehet majd citálni az nem kunszt. Kunszt az, ha valaki ki tud állni egy közönség elé és meg tud szólalni németül/angolul/franciául.
Arról nem is beszélve, hogy szagról megmondom, hogy a tohonya vezetők simán arréb tolnak egy iidegen nyelvű konferenci ameghívót azért mert (a) el sem tudják ovasni (b) valaki bár el tudja olvasni, de nehogymá kűfődi útra menjen a Józsi.

Szóval biztos vannak korrekt és tisztességes kutatómérnökök az intézetekben...de hogy maga a rendszer velejéig rothadt és korrupt az zsírbiztos. Egy őskádári rendszerben pedig még a jószándékú és lelkes szakember sem tud mit csinálni. Ebbe az egészbe pedig beletartozik az alulfinanszírozás és az idióta szabályzati rendszer...

 

 

De vaze, mi a szarra számítunk... tegnap láttam a fácsén, a miniszteri biztos asszonyt posztolni egy olasz eredetvédelmi termékekről szóló könyv felett örömködni, hogy hát ez a cél nálunk is. Vagy két éve mondtam neki, hogy talán a bemondásra kiadott származásikkal kellene valamit kezdeni... na arra nagy kuss volt akor is és ma is. Ugyanezt elmondtam a Tornai Tamásnak miután ő lett a HNT vezetője... ő is csak kertet és mondott sok okosat, hogy majd GPS-es figyelő, meg fényképezés...de nyoma nincsen a cselekvésen. Az évek jönnek és mennek, de semmi nem változik. A Nébih és az agrárkormányzat pontosan ugyanolyan imbecil módon impotens mint volt 25 éve.

Sokszor mondtam, most is mondom: Minden intézményt bezárni, minden szabályzatot bedarálni, mindenki mindenhonnan kirúgni, elzavani az összes hegybírót, HNT vezetőt... mindenkit, mindenhol. Kártékony, drága és ostoba az egész szőlős-boros adinisztráció ma Magyarországon.

Előzmény: bajnár (17474)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17475

Te a helyembe mit tennél? Beletörődnél h el vagy nyomva, vagy azért próbálnál tenni érte?

 

Én is kezdem látni, hogy a magyar borász vezetőség érdekes szemléletet folytat. Gondolom azért, mert ha változás lenne, felborulna a nyugodt kis életük és talán tenni kéne valamit is. Mondjuk azt le..om hogy nem tesznek semmit, de azt már nem nagyon, hogy hátráltatják azt, aki próbál valami új utat taposni ebben a nagy dzsungelben...

Előzmény: BZoltan (17473)
bajnár Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17474

Hozzászólnék én is, miután korábban dolgoztam a pécsi (ex-)Kutató Intézetben és a mai napig sokukkal igen jó kapcsolatot ápolok. 

Első körben az inkompetenciáról. Ezt így általánosítva egyértelműen vissza kell, hogy utasítsam. A pécsi kutató gárdáját általánosságban nem mondanám rossznak, két olyan szakembert is ki tudnék emelni, akik hatalmas tudással, a legjobb szándékkal dolgoznak, emberileg is kikezdhetetlenek. A badacsonyi kutatónál is tudok valakiről, akinek a tudományos munkásságát külföldön is gyakorta citálják.

Szóval nem igaz, hogy nincs jó gárda és nincsenek eredmények. Sőt, fordítanék egyet a témán: a termelők részéről apátia övezi az intézetek működését, pedig csak akkor működhetnének hatékonyan, a valós igények kielégítésének megfelelően, ha együttműködnének. Ez egy kétirányú utca. 

A kutya viszont nem itt van elásva. Az intézetek totálisan el vannak lehetetlenítve. A pénzek legjavát megvonták tőlük, jó néhányszor gazdát cseréltek, nyűgként tekint rájuk mindenki. Közben elküldték a munkások legjavát, a kulimunkába is be kellett vonni a diplomás, doktorit szerzett dolgozókat is, hogy egyáltalán kinézzenek valahogy a szőlők és a borok. De ez se elég, a felettes hivatalok halálra csesztetik őket. Nemrég bentjártamkor például a szüret kellős közepén azzal cseszte az időt az egyik vezetőségi ember, hogy valamelyik nagyhatalamú Nemzeti akármilyen hivatalnak kellett papírokat gyártania olyasféle érdekfeszítő témakörökről, mint pl: hány százalék esélye van egy esetleges földrengéskárnak a nemzeti értéket képező génbank esetében?

Az, hogy féltik a dolgozók az állásukat, mert érzik a fejük felett Damoklész kardját, sztem maximálisan akceptálható. Még egyszer: nem tudnak azzal foglalkozni, ami valóban a feladatuk lenne. Elég beszédes tény önmagában az is, hogy a "kutató" jelzőt módszeresen kigyomlálták az intézmények nevéből.

 

Ettől függetlenül értetlenül állok Oechsle története előtt. Ha netalán még nem tettél le a szándékodról, én is azt javaslom, hogy keresd fel Kozma Pált, vesszőparipája a rezisztencianemesítés, úton-útfélen igyekszik mindenkit bevonni kihelyezett kísérleti ültetvények létesítésébe. Nem mondanám egyszerű embernek, vélhetően csak a saját anyagukkal lenne hajlandó kooperálni, de ha valóban ennyire egyezik az érdeklődési körötök, akkor ő a te embered. 

 

BZoltan Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17473

Nem, ez nem hülyeség... a hülyeség az lenne, ha te magad elhinnéd, hogy van egy fikarcnyi esélyed is.

 

Figyusz, ezeket a kreténeket arról nem lehet megyőzni, hogy ne büntesség meg a termelőt ha a forgalombahozatali engedélyeztetéshez nem tudja pontosan megtippelni a mustfokot. Érted, ha benézed a fokolót úgy egy mustfokkal és arról kérsz papírt a hegybírótól akkor a Nébih dobja is vissza a borodat.

Ugyanez az ostoba gárda meg van győződve arról, hogy a legnagyobb frankóság ha a hegybíró egy fűtött irodában adja ki a származási engedélyt olyan területekre amikről azt sem tudja, hogy hol van. A mi hegybírónk tavaly ősszel nem tudta, hogy mi ho vagyunk a Somlóm...13 éve adta ki nekünk a származásit, egy 600 hektáros, két óra alatt körbejárható borvidéken... és nem tudta, hogy ho vagyunk.

Én már mondtam csilliárdszor, hogy a magyar boros adminisztráció egy csilagkapu a 70-es évek kádári Magyarországába...

Előzmény: juhosttt (17471)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17472

Hát ez mélységesen megdöbbentő. Teleki Zsigmond, Kozma Pál és társaik foroghatnak sírjukban. Elképesztő, hogy a rendszerváltás után 24 évvel a legsötétebb igénytelenség uralkodik megannyi szakmában.

Előzmény: Oechsle (17454)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17471

Akkor az az elméletem, hogy majd jól meggyőzöm a HNT-t h a Nyírség régen is bortermő vidék volt és most is lehetne, totál hülyeség?

Előzmény: BZoltan (17470)
BZoltan Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17470

Ez nem közöny, hanem nettó inkompetencia. Konkrétan szerintem még a nyelvtudás sincs meg egy külföldi szakmai konferencián való részvételhez. Erpősen tippelem, hogy az ilyen intézeti és hatóségi gitegyleteket a haverokkal és a szervilis csókosokkal töltötték fel a korrupt és ostoba vezetők az elmúlt évtizedekben. Kapják a fizetést, tologatják a papírokat, nagyokat hümmögnek az értekezleteken és rettegnek, hogy bárhol valami szakmai dologba bevonják őket.

Előzmény: Cirfandlia (17462)
yacek75 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17469

ezért kell minél gyakrabban kostolgatni :-)

komolyra fordítva,

egyébként jogos a felvetés, valóban vannak kénfaló borok,

de ez nem  jelenti azt, hogy az összes az! nem kevés tényezőtől függ hogy egy bor kénfaló lesz-e vagy nem.

pl. egy rosszkor adagolt cukor, defektes, tápanyaghiányos erjedés is nagyban hozzájárulhat

 

a "rosszul csinálod" képedet nem tudom értelmezni.

rossz, hogy csak 50-esre állítom be a ként ? miért jobb a 150-es?

mert jobban megüt másnap ?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (17468)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17468

Persze nyugodtan lehet spórolni, ha azt akarod, hogy minél hamarabb tönkremenjen a bor. Az első kén mennyiségét expressz sebességgel feléli a bor(lekötődik, elillan). Alig egy hét után sokszor ismét nulla, azaz 0 a mérhető kéntartalom. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy beállítják 50 mg/l körüli értékre a ként, aztán nagy nyugodtan várnak, hogy érjen a bor, mert "há' ők lekénezték" utána meg jön a meglepetés :))))

Előzmény: yacek75 (17467)
yacek75 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17467

még a törzsoldat adagoláshoz annyit, hogy  1dl/ hl -t adagolva kb 50-es kénszinted lesz.

ez fölötti mennyiséget a borász kollégákkal mi nem használunk, mert egyrészt a kén olyan mint a bor,

nagy mennyiségben méreg :-)  másrészt meg túlontúl "lefogja" a természetes borérést, oxidációs folyamatokat. (na máris elértünk ahhoz a témához, hogy miben tárolod, meg milyen fajta, stb, stb. :-) )

 

 

Előzmény: yacek75 (17466)
yacek75 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17466

a fehérbort 30-40 körülire célszerű beállítani (szabad kénessav, g/ hl)

ha nem tudsz titrálni, akkor viszont nehezebb belőni... :-)

támpontnak talán jó, hogy most nagyjából a fele lehet a kénszint , mint a kiindulási.

célszerű törzsoldatot (5%) használnod, így sokkal egyszerűbb a kimérés ,

valamint az adagolás is.

 

Előzmény: zsebpiszok0510 (17457)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17465

Vegyél törzsoldatot(agroplusznál nem is drága, van literes kiszerelésben is százvalahány ft), ebből is 2-3 deci/hektó az első kénezés, ezt könnyebb kimérni meg praktikusabb is ilyen kicsi mennyiségnél. Csak a flakont jól zárd vissza nehogy elillanjon a kén :)

Előzmény: zsebpiszok0510 (17461)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17464

Én úgy értesültem az oltványokat egy ottani oltványos készíti, közel 300 ft alatti áron. Viszont azt nem tudom, hogy nem borvidéki területeken tevékenykedőkkel szóba állnak?

Előzmény: Cirfandlia (17462)
conegliano Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17463

SOLARIS :

egy rezisztens fehérbor szőlőfajta, mely 1975-ben egy keresztezés során született meg a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban, Freiburgban. Magyarországon jelenleg mindössze egy kísérleti ültetvény található a balatonfürediGyukli-Pince gondozásában. Árutermő szőlőként, csak a sikeres tesztidőszakot lezáró klasszifikáció után telepíthető várhatóan 2013 körül.

Norbert Becker, a Freiburgi Állami Szőlészeti- és Borászati KutatóintézetSzőlőoltványozásának akkori vezetője a Merzling és a GM 6943-as keresztezésével hozta létre az FR 240-75-ös számú oltványtörzset, amely a hosszú évekig tartó vizsgálatok után 2001 óta Solaris névvel 25 évig tartó fajtavédelem alatt áll. Mivel a klasszifikációhoz még további kutatási eredményekre van szükség, a fajta a legtöbb borvidéken egyelőre csak kísérleti ültetvényként, a szükséges előírások betartásával telepíthető.

Neve vélhetően arra utal, hogy a növény magába szívva a nap erejét, korai éréshez segíti a szőlőt.

A freiburgi kutatóintézet az ökológiai szőlészet jegyében számos más rezisztens szőlőfajtával is foglalkozik. A szőlőoltványozási részleg a Nemzeti Fajtavédelmi Hivataltól csak azokra a saját előállítású fajtákra kér fajtavédelmi engedélyt és fajtaoltalmi jogot, melyek tulajdonságai megfelelnek a Nemzetközi Növényvédelmi Szervezet Vitis Vinifera szőlőfajtára vonatkozó előírásainak. Kizárólag az az így engedélyezett szőlőfajtákból készülő borok kerülhetnek minőségi borként azEurópai Unió piacára.

A freiburgi oltványozás a Solaris-on kívül az alábbi rezisztens szőlőket vezette be a németországi piacra: Cabernet Carbon, Cabernet Carol, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Baron, Prior és a Monarch mint vörösbort, valamint a Bronner, Helios, Johanniter, Souvignier Gris és a Muscaris, mint fehérbort adó fajtákat. Ezekkel a fajtákkal 2008-ban már 350 hektárnyi területen gazdálkodtak.

A Solaris keresztezéséhez Norbert Becker a Merzling (anyai ág) és a Gm 6493 (apai ág) fajtákat használta fel. A Gm 6493 egy geisenheimi magnonc populáció, amit 1964-ben az akkori Csehszlovákiából származó Prof. V. Kraus keresztezett a Zarya Severa és az Ottonel muskotály szőlőfajtákból, majd felajánlotta Prof. Dr. Helmut Becker (1927-1990) részére, aki akkoriban a geisenheimi kutatóintézetnél felismerte a fajta fontosságát és oltványozási szempontból az utódok fontosságát. A Csehszlovákiából kapott magoncok tulajdonságai a freiburgi kutatóintézetnél Norbert Becker számára is fontosak voltak, de egy véletlen folytán a Gm 6493-as fajtánál az apai ági szülőt a Saperawi Severni-ként jegyezték fel. Egy szelektív és nagyon gondos kutatómunka során Norbert Becker utóda Dr. Volker Jörger a geisenheimi kollégák segítségével derítette ki a valódi szülői kapcsolatot, amely 2003 óta szakmai körökben is bizonyítottnak tekintett. Bár a legújabb szőlészeti növényhatározóban ezen felismerés még helytelenül szerepel.

A Solaris szőlő egy, a gombás betegségekkel (Szőlőperonoszpóralisztharmat) szemben ellenálló fajta, vagyis a legtöbb termőterületen fungicid permetezés nélkül egészséges marad. Emellett legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül korán augusztus végén beérik. Dél-Tirolban tengerszint felett 1300 méter magasságban lévő ültetvényeken is sikeresen gazdálkodnak vele. Levelei nagyok, 3 részre osztottak és sötétzöldek. Bár növekedési erélye intenzív a zöldmunkákat valamelyest megnehezíti, hogy a sűrű lombozat nem feltétlen felfelé növekszik, vagyis a szőlő habitusa viszonylag gyenge.

A Solaris bor egy telt, karakteres, alkoholban gazdag fehérbor, amely kiválóan alkalmas aszúborok készítésére. Illatában egyértelműen felfedezhető a fajtára jellemző kellemes buké. Amennyiben a szüret és a szőlő feldolgozása hidegben történik, a cefrét pár órára állni hagyjuk (cefreáztatásos enzimbomlás), s a must forrása kontrolláltan alacsonyhőmérsékleten megy végbe, akkor a Sauvignon Blanc csalános illatai is felfedezhetőek. A szőlő korai érése miatt németországban jellemző, hogy a nyár végi borfesztiválokon szőlőlémurci vagy újborként is kapható. Fürtje laza szerkezetű az érett sárgásbarna színű bogyói középnagyok. A rügyfakadás a virágzás és a zsendülés a standard fajták előtt egy héttel lezajlik. Fekvésre nem érzékeny, így szeptember első harmadára mustja a 20 cukorfokot a legtöbb területen eléri. Különböző évjáratok és termőterületek 33 szüreti átlagával számolva ez 13,5 tonna/hektár szőlőt eredményez 21,2-es mustfokkal, 7,3 g/l-es savtartalom mellett. Nem ritka azonban az októberi, 26 fokos mustfok sem, amiből kitűnő Solaris aszúborokat készítenek. Terméshozama átlagosan megegyezik a Müller-Thurgau (korábban Rizlingszilváni) fajtáéval.

Cirfandlia Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17462

Szomorú ez a közöny a hazai szakmától; nem gondolom hogy a pécsi kutatóban merőben más lenne a helyzet, ha megkeresnéd/ted volna őket, de lehet mégis, mert: 

Az intézet vezetőjének fejlövete a rezisztens fajtanemesítés, a legtöbb kutatás, és sok publikáció (http://www.szbki.pte.hu/menu/51)  ezzel foglalkozik.

Nem tudom ezekből a kísérleti fajtákból mennyire lehet kísérleti ültetvényeket összehozni, DE AZT KONKRÉTAN TUDOM, hogy az intézetben összegyűjtött és őrzött "Kárpát medence ősi szőlőfajtái" génbankból bárki kérhet oltványt és eltelepítheti saját szőlőterületén egy szerződés keretében. Egy feladata van, asszem a szüreti eredmények és némi borminta visszajuttatása az intézetnek, tán még az oltványokért sem kell fizetni. (ebben nem vagyok biztos)  Tán a rezikre is működik ez, persze a helyben nemesítettekre... 

Előzmény: Oechsle (17454)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17461

Az kb. mennyi?Nem tudom kimérni.A mérlegünk eltört.

Előzmény: Törölt nick (17460)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17460

2, de akár 3 dekát is lehet hektónként, az első adag ként gyorsan feléli a bor.

Az enyém kész van, a pincében fogyasztható :)

A tavalyi jobb volt.

Előzmény: zsebpiszok0510 (17457)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17459

Na kb engem is ugyanaz érdekel amit Feri kérdezett :)

Előzmény: Oechsle (17454)
yacek75 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17458

javaslom, hogy azért az egymás iránti tiszteletet adjuk meg.

nem biztos hogy ér annyit a téma hogy másokat sértegess.

köszönöm

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (17455)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17457

A forrás után mennyi borként kell beletenni az újborba?Kb 70 l-em van csak,még kicsit pezseg,de mintha kezdene barnulni.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17456

A solaris engedélyeztetve van, ültethető? Ki van próbálva, hogy viselkedik homokon?

Előzmény: Oechsle (17454)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17455

Figyelj ifjú padavan, indítottam én már újra teljesen kierjedt újbort is cukor hozzáadásával, szóval van abban bőven elég tápanyag

Tudod mi az élesztő tápanyaga?

A hozzánemértő-okoskodó szőrszálhasogatást nevezed logikának?

Előzmény: yacek75 (17453)
Oechsle Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17454

Szerintem lenyegtelen, hogy olvassa-e valamelyik kutatointezet munkatarsa ezt a topic-ot vagy sem.

 

 

Mar szamtalanszor irtam, hogy egy nemet kutatointezet nemesitesi osztalyan dolgozom, ahol közel 500 uj magonc es 30 fajtajelölt elöallitasaban vettem reszt. Amit itt latok, hogy kökemenyen dolgoznak a kollegak a nemet rezifajtak elismertetesen. Bel- es külföldön is hatalmas a "marketing". A kutatointezettöl az igazgato es a nemesitesi osztalyvezetö tavaly Kinaba utazott, hogy eladja a fajtainkat es a know-how-t. Erre a kinaiak ugy gondoltak, hogy kicsiben kiprobaljak es telepitenek 10 ezer hektart a fajtainkbol. Iden tavasszal ugyanez a küldöttseg az orosz baratinkhoz utazott es eladtak 5 millio oltvanyt a Solaris-bol egy olyan hideg területre, ahol ez a korai fajta elegendö cukrot tud termelni az egetett szesz kesziteshez.

 

Ezek utan en felbuzdulva hazamegyek, idöt es energiat nem sajnalva leülök a kecskemeti, az egri es a badacsonyi kutatok vezetöivel targyalni arrol, hogy szeretnek tajkiserleti megallapodas kereten belül kiserleti ültetvenyeket letrehozni az ujonan keresztezett magyar rezifajtaikbol. Majd szeretnem, ha a magyar fajtak kezdenenek el terjedni a vilagban. Felmentem a Nebih szölötermesztesi igazgatosagaval targyalni a jövöbeli lehetösegkröl. Mivel közel vagyok Nyugat-europaban a tüzhöz, segitek, amiben csak tudok. Nulla erdeklödest sem mutatott senki, a lelkesedesem ezekbe az iranyokba elhalt. Szerencsere Dr. Csizmazia Józsi bacsi mig elt, figyelmeztetett erre, ugyhogy nem adtam fel.

 

Hihetetlen!!!!

 

Nekünk van a legtöbb es a legjobb tulajdonsagokkal rendelkezö rezisztens szölöfajtank az egesz vilagon es azt sem tudjak a környezo orszagok, hogy letezünk ilyen szempontbol. A nemzetközi rezisztens fajta egyesületnek hazank is alapito tagja es több, mint 10 eve nem vettünk reszt sem közgyülesen, sem semmilyen rendezvenyen. Engem kertek meg, hogy hivjam fel a magyar kollegat es buzditsam a resztvetelre. Sajnos az a valasz jött, hogy az intezetnek nincs egyetlen forintja sem a külföldi utazast finanszirozni. Ezt tolmacsoltam a szervezet fele, majd az a megalazo valasz jött, hogy Magyarorszagnak kifizeti a szervezet az utazast es a szallast, csak jelenljen mar meg valaki, mert kizarnak bennünket. Sajnos ezek utan sem törtent valtozas es hazank nincs jelen tovabbra sem a nemzetközi szervezet eleteben.


Szanalmas!


A munkaadom iranti tiszteletböl eltelepitettem a Solaris-t. Iden augusztusban leszedtem az elsö hivatalos öko termest, 21-es cukorfokkal. A bor elkeszült es elkepesztö beltartalommal rendelkezik. Jövö heten küldöm a nemzetközi reziborversenyre, ahol nagyon örültek, hogy Magyarorszag vegre kepviselteti magat egy borral. Megkertek tovabba arra a szervezök, hogy terjesszem ezt a lehetöseget, igy hazank visszakerülne az europai rezifajtak palettajara. Ezt a felkerest el is küldtem par kolleganak, akik keszitenek rezi fajtabol bort. Most hirdetem itt is ezt a lehetöseget:

 

Piwi Wine Award 2014
2 palack bort kell Oktober 24-ig beküldeni (boronkent 100 Euro a reszvetel, tagoknak 75 Euro)
Tovabbi reszletek itt:

 

http://www.piwi-international.de/en/

Szoval anyazhatunk itt a fajtaszerkezet atalakitason, meg a magyar rezifajtak szelesebb körü elismertetesen, ha  nem fog össze egy-ket "elvetemült" szakmabeli, nem jönnek a sikerek. Vannak dolgok, amihez nem eleg egy Dardai Pal, vagy egy BZoltan. A szemleletvaltashoz hosszutavu oktatas, informacioaramoltatas, fejlesztes, tisztujitas, összefogas kell.

Hogy ne csak hangoztassam ezeket a gondolatokat, tavaly eltepeitettem Jozsi bacsi egyik elfelejtett fajtajat az E.CS. 36-ost, amit a nemesitö a Füredgyöngye neven szeretett volna beosztalyoztatni. Neki nem sikerült, de megigertem neki, hogy en megcsinalom. Amint lesznek agrotechnologiai tapasztalatok, megosztom mindenkivel.

 

Megvalami.

 

Akit erdekel az elsö magyar Bio Solaris, meg egy par gondolat a borrol, szölöröl, az jöjjön el az elöadasomra December 19-en 18 orara Balatonfüredre a Karolina Kavehazba.

 

 

 

 

Előzmény: pinotnoir777 (17446)
yacek75 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17453

:-)

 

abból indultam ki, hogy az erjedés vége felé drasztikusan lecsökkenhet a tápanyag, ami viszont az élesztők

tevékenységét alapvetően meghatározza. tehát hiába van élő élesztő, nem fog serénykedni :-)

ha ilyenkor teszi hozzá valaki a plusz cukrot, akkor szerintem jó eséllyel lesz defektes az erjedés,

illetve a legtöbb esetben nem kívánatos megmaradó cukorra is nagyobb az esély.

((ja és a túl magas cukorkoncentráció is gátolja az erjedést, szerintem nagyobb sokk az élesztőknek a végerjedésben, mint az elején))

 

szóval most is így gondolom.

engem csak logikai magyarázattal lehet meggyőzni, azzal nem, hogy valaki régi motoros vagy nem :-)

remélem nem veszed kötekedésnek, mert nem annak szánom, hanem próbálok új információhoz jutni.

 

Előzmény: Törölt nick (17452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!