Keresés

Részletes keresés

Vosseler Creative Commons License 2016.09.12 0 0 36172
Előzmény: Törölt nick (36170)
Vosseler Creative Commons License 2016.09.12 0 0 36171

CEPT-es rádióval necces mobilból  még a 15-20km is, nemhogy a 40. 

Segítségkéréshet pedig egyenesen használhatatlan, hiszen a kamionosokkal együtt, általában az autómentősök is K40 USB-n tanyáznak.

Viszonylag le is szűkült a kör, az igények leírásával. Ahogy Xanti is írta, Stalker IX lesz a Te rádiód. 

Nem fogod megbánni, ha belenyúlsz egybe. Nagggyon hálás és klassz kis készülék.

Előzmény: Törölt nick (36170)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36170

Ahha! Értem! És köszönöm! És igen, leginkább arra gondoltam használni, ha elindulunk egynéhányan és teszem azt egyikünk lemarad, csak érjük már el egymást mondjuk egy 15-20 vagy esetleg 40  kmen belül. Mondjuk egy két autós kiscsapat esetén is. Meg ha egyedül van az ember akkor segítséget tud kérni illetve nyújta i az arra rászorulónak. Erre gondoltam, és ehhez kereek én egy sima egyszerű rádiót kezdésnek. Valamint a cimboráimat is jobban  etudnám hívni a közös rádiózásba. Amolyan konvoj/gumikacsa romantika.  Korábban Stalkert néztem, de sokfélék az infók és inkább illegálba hajlanak... hagytam. Fene sem akarja az elfagyizható pénzt a szállás és gázolaj költséggel együtt bírságra költeni. A használata szintén nyitott sok jelyen előfordultamár úgy hogy előtte pár nappal még nem is gondoltam volna.. De a tuti komoly rádióig még hosszú az út! 

Előzmény: XANTIi (36169)
XANTIi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36169

A CEPT után az SSb olyan, mintha pedálos mopedről motorra ülnél. Más világ nagyon. Sokkal drágább készülékek, de átlagosan 3-szor akkora átbeszélhető távolság ugyanakkor ugyan onnan. Ma már nem szívóznak a Granttal, Stalival. (Minden rendér a határon vadászik menekülők után). Ha egy adott konkrét célra kell, jó lehet egy néhai CEpt-es is. Jó antenna kell. Ha viszont a nagyvilág a cél, jobban jársz egy komolyabb rádióval. Ami 30 felett indul. Pl. egy normális Stalker. De 70 000 körül van egy Grant 2, ami egész Európában teljesen legális modern SSB-s rádió. Konvojban autózáshoz nyilván felesleges.

Előzmény: Törölt nick (36161)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36168

Köszönöm! A kézirádiós dolog nekem nem igen tetszik. Soha, semmilyen körülmények között itthon Magyarországon nem volt élvezhető velük semmi. Csak recsegett ropogott és sistergett. Csak cipeltük mert más haszna nem volt. A legjobban akkor működtek, amikor egy kissebb csoport elejéről a hátúljára átszoltunk, bár szinte láttuk egymás. Pedig motorola készülékek voltak! Néha egy egy.munka alkalmával mikor elegünk lesz a magas mobilszámlából. Vagy olyan helyen dolgozunk ahol nem illendő a hagosabb beszéd, a lekiáltozás egymásnak. Ott még néha rápróbálunk, de felejthető! (Tapasztalataim szerint. ) Rádió amatőrség meg nagyon távol van tőlem. Olvasatom szerint egész embert kíván, mi t minden hobbi. Én inkább uton vagyok ha tehetem! ;)

 

Előzmény: múltszázadi (36166)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36167

Ha pedig már nagyon megfertözödtél, és lányos zavarodban letetted az amatőr vizsgát, akkor jöhet ez is:

http://www.radioamatorwebshop.eu/yaesu_ft_991

:)

Előzmény: Törölt nick (36164)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36166

Aztán ha esetleg érdekel a más  szabadon használható rádió és rádiózás, akkor olvass tovább. :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/PMR-r%C3%A1di%C3%B3

Előzmény: Törölt nick (36164)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36165

No azért ennyivel nem uszod meg: :)

http://ha5cfj.hu/dm2abk/content.html

Ahhoz hogy komplexebb ismereted legyen, azért ezt sem árt tanulmányozni, különös tekintettel az első 3 fejezetet.

Kellemes időtöltést. :)

Előzmény: Törölt nick (36164)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36164

Nagytisztelette köszönöm! Hamarosan neki is látok!

Előzmény: múltszázadi (36163)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36163
Előzmény: Törölt nick (36161)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36162

Itt egy kis olvasnivaló, hogy érthető legyen amiről a Mester beszélt:https://hu.wikipedia.org/wiki/Egy_oldals%C3%A1vos_modul%C3%A1ci%C3%B3

Előzmény: Törölt nick (36161)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36161

Köszönöm a válaszokat!

Magam részéről ténylegesen csak mint, autóstúrákon praktikus eszközként keresem ezt a lehetőséget.

Mert ki tudja mikor jön jól akár csapatban, akár magánban autózik az ember valahol Európában, vagy akár az észak-afrikai régióban járva.

Ehhez keresek kezdéshez alkalmas rádiót. Tudom, önök között, (köztetek) ezt a hobbit van aki nagyon komolyan és régóta műveli! Nálam még az aktív kíváncsiság, és a teszt időszak van jelen. 

Az, hogy elavult a egykori CEPT, és lehetőség van SSB-t használni, számomra felfoghatatlan különbség, mert nem tudom mit is jelent valójában! :) Megkérlek titeket fejtsétek ki nekem ezt egy kicsit?

Azt sem tudom, hogy ez pl. a rádiók árában mit jelent? Gondolom ebben a hobbiban is van a "megsevedd" és a "csillagos ég" kategória.

Nekem a 10e hufos ár kezdőkészüléknek szimpatikusnak tünik (antenna nélül).

Valamint azt olvastam, hogy a Prezident és a Stalker rádiók magasan viszik a prímet, de illegál, sok bírsággal, macerával. Ez az amit mindenképp szeretnék elkerülni.

Nos tele vagyok kezdő kérdésekkel! Környezetemben pedig senki emberfia nincs, aki ezt a hobbit műveli. Ezért örültem hogy rátaláltam erre a fórumra. Sokat olvastam már vissza itt, de sajnos nagyon szétszórtan vannak az infók. Időben is! Nekem meg a mai helyzet lenne izgalmas, hisz pár hónapon belül talán már bele is vágnék.

A ti ismeretségi köreitekben Budapesten vagy Újpest vonzáskörzetében nem tudnátok-e ajánlani valakit aki e körből vállalna egy tájékoztató jellegű, de előremutató beszélgetést?

Köszönettel! Gábor

 

 

Előzmény: XANTIi (36160)
XANTIi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36160

Üdv a fertőzöttek táborában!

Alapvető: ne vegyél semmit amíg nem tájékozódtál, olvastál sokat. Az a CEPT szabvány amire gondolsz, már megszűnt, kibővült. Alapvetően lehetőség van SSB üzem használatára is. Ez óriási dolog! Ha van időd, ebben a topikban is sok infó van.

De pár dolog röviden: a legfontosabb a jó hely. ahova lehet nyugodtan egy tetőantennát tenni, ha stabilból akarsz rádiózni. Autónál is alapvető a jó antenna. Ami kis túlzással attól jó, hogy hosszú. Maga a rádió csak harmadik fontosságú a sorban.

Első a jó hely. Lakásnál, autónál is. Második a jó antenna. Harmadik a jó rádió. Utána jön a használója. Ma már gyakorlatilag nem kell engedély, a hatóságok sem foglalkoznak a CB használóval amíg nem zavar valamilyen egyéb szolgáltatást.

Hatótáv? Olyan nincs! Ma a szomszéd kerületbe csak, holnap esetleg Amerikába. A lehetőségek szinte végtelenek, de SEMMI nem garantált. A CB-n semmi nem saját, minden kollektív játék. Ennek előnyeivel és gondjaival. Sok állomás csak is kizárólag a saját köreivel áll szóba. Mások kapcsolatokat keresnek BÁRKIVEL aki szóba áll velük. Mind azonos joggal használhatja az étert.

Előzmény: Törölt nick (36158)
múltszázadi Creative Commons License 2016.09.11 0 0 36159

Légy üdvözölve.

Összetett a kérdésed, de talán fog segíteni ha javaslom nézz szét kamion shop-ban, vagy  a márka kereskedőknél. Pl. DND. De ha megfelel a használt holmi, hát több rádiózással foglalkozó oldalt is találsz a neten .Aztán még ott vannak a börzék is bár ott csak rutinos ember segítségével célszerű nézelődni, vásárolni. Keress a lakókörnyezetedben, ismerős köreidben valakit, aki űzi ezt a hobbit, az biztosan sokat tud neked segíteni mindenben.Esetleg akár egy rádió klub. Itt a neten megtalálod a Hotel Alfa klubot. Szóval jó lenne találnod valakit akivel személyes kapcsolatot lehet fenn tartani, mert a környezeted adottságai sok mindent befolyásolnak akár a készülék választás,illetve az állomásod kialakítása vonatkozásában.

Sok sikert  kívánok, sok-sok DX-el.

Előzmény: Törölt nick (36158)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.10 0 0 36158

Üdvözlet az Uraknak!

 

Szeretném segítségét, tanácsát kérni az itt jelenlévő szakavatott fórum látogatóktól! De teljesen új nelem ez a CBs világ. Használni cégeknél, munkaeszközként használtam, de sajátom soba nem volt. 

Szeretnék hamarosan birtokosa lenni egy CB rádió egységnek, melyet legálisan használhatok autós túrázás közben. Utána olvastam sok helyen, többek között itt is mit lehet mit nem. Tehát CEPT FM 4Watt. OK! 

 

Találtam ehhez egy két pofásabb kinézetű rádiót. De nem tud melyik jobb. Vételerősség, szervizelhetőség szempontjából? A vételerősség gondolom sok mindentől függ, terepviszonyok, időjárás... De átlagosan mekkora terület érhető el egy ilyen 4wos készülékkel?  

 

Illetve 3 készülék van ami tetszik és kezdeni sem horror árfekvésben van. Mert ha mégsem...

 

Szóval találtam egy ilyet hogy Pan mega top. nem igen találtam róla semmit. Csak egy Holland rádió múzeumban. És talán Német gyártmány.

 

Lehetne mégy egy Albrecht Alfa 4000, és egy számomra leginkább tetsző Minland power max ez PR27GB szabványos. Ez ha jóltudom szintén legális itthon is. 

 

Melyiket lenne érdemes megvenni? És az antenna mint olyan hol szerezhető be bármelyik tipushoz? 

Köszönet minden  válaszért előre is!

 

gbg Creative Commons License 2016.09.08 0 0 36157

Megköszönve a hathatós segítséget számtanból, térjünk vissza az eredeti kérdésre.

Ahogy Xanti is javasolta össze kellene hasonlítani a feszültségértékeket -főleg a

szintézer ic lábain- egy jól működő példánnyal.

Ha nincs másik rádiód akkor először nézd meg az mb8719 11-16 lábait. 0 és 8 V közt kell változnia a csatornaváltó forgatásakor. Amennyiben valamelyik láb fix feszültségen van mind a 40 pozícióban akkor az nem jó.

Mérj a 6-os lábon. Ott fixen 8 V-nak kell lennie. Főleg a nem működő csatornákon figyelj,

ha csak 5-6 V akkor lehet ic hiba is. A 10-es lábon pedig közép 1-től felső 3-ig 8 V van, felette nulla.

Nézd meg a kvarcokat is, hogy eredetiek-e. Láttam régi taxis rádiót ahol az anno hivatalosan kiadott alsó csatorna miatt cserélve voltak.

Nézd meg a 18-as lábát nincs-e elrohadva. Egy kis barna-fekete trutyi van ott gyárilag rögzítés gyanánt és az 20-30 év alatt szétmarja.

Előzmény: Vosseler (36156)
Vosseler Creative Commons License 2016.09.07 0 0 36156

Én is kihagytam a pontot.

27.555Mhz

Így a helyes.

 

Előzmény: Tizedes, HG7 GUT (36155)
Tizedes, HG7 GUT Creative Commons License 2016.09.07 0 0 36155

Bizony, hogy kHz az! 27MHz=27000kHz. Bizony!

Előzmény: Vosseler (36154)
Vosseler Creative Commons License 2016.09.07 0 0 36154

27555 Mhz!!! Nem Khz!!!

 

(HA610)

Előzmény: 109HA1055 (36152)
XANTIi Creative Commons License 2016.09.06 0 0 36153

Nem lehet úgy áthangolni, hogy csak tucatnyi csatorna menjen el. A 2 db CD4008 bináris összeadó IC környékén lehet valami mókolás. Elvágott fólia, letestelt kivezetés kivágott átkötés vagy hasonló. Célszerű tüzetesen összehasonlítani egy jó példánnyal. Ha k40-ben jó, akkor az IC-k is jók.

Előzmény: 109HA1055 (36152)
109HA1055 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 36152

Sziasztok,

Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy

adott egy Stalker IX (+FM-es verzió) CB rádió.

Elég sok sebből vérzett (elcsúszva minden stb.)

 

Viszont amire nem tudok rájönni, és számomra nagy probléma, hogy a felső csatornákban 1-től 15-ig nem hallanak, viszont 16-tól igen, illetve a közép teljes csatornalistájában szintén.

Nekem igazából a felső 12-es lenne a lényeg (27.555 KHz). Tudnátok valami tanácsot adni számomra, hogy hol kellene megtalálnom a hibát?

Arra tippelek, hogy azt a részét teljesen áthangolták.

 

Köszönöm szépen előre is a válaszotokat.

Üdv,

109HA1055

XANTIi Creative Commons License 2016.09.05 0 0 36151

Egy olyan táskarádió kellene, ami tudja a CB-t. Sangean, Sony, Tecsun, stb. Az AM-es kézi CB ritka, az lenne az ideális. Alan95 v. hasonló.

Előzmény: joesalty (36150)
joesalty Creative Commons License 2016.09.05 0 0 36150

Igen, elvileg egész nap.

Máshol is megkérdeztem, ott villanypásztorra tippeltek, hogy ha az a közelben van, akkor bezavarhat ennyire.

Tőlem nem messze van egy lovarda így simán elképzelhető. Egyelőre ki kell találnom, hogy tudnám leellenőrizni ennek a tippnek a valódiságát.

Valószínüleg autós cb antennával körbejárom a környéket.

Előzmény: Desert Rat (36149)
Desert Rat Creative Commons License 2016.09.05 0 0 36149

Folyamatosan csinálja a nap minden időszakában?

Előzmény: joesalty (36148)
joesalty Creative Commons License 2016.09.04 0 0 36148

Sziasztok!

 

az alábbi problémába futottam bele:

Feltettem a tetőre az antennát (Sirio Boomerang 27) és az összes csatornán SSB-ben az alábbi zavar van. AM-ben is áthallatszik néha, FM-ben nem hallani.

Szabályos időközönkánt ilyen tüskék, vagy mik jelennek meg.

Csináltam egy videót is róla: LINK

Szerintetek mi lehet ez?

 

Korábban már hallottam ezt, amikor összeraktam és teszteltem az antennát, de az még a földön volt. Ott egy kicsit elforgatva megszűnt a jel. Itthon már mindent áramtalanítottam és úgy is jelen van.

 

Mi lehet ez? Hogyan tudnám kiküszöbölni?

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Joe

 

 

cbx Creative Commons License 2016.09.03 0 0 36147

Rendben.Majd jelentkezem.Köszönöm.

Előzmény: XANTIi (36146)
XANTIi Creative Commons License 2016.09.03 0 0 36146

Ez teljesen jó. Próbáld kiforrasztani a panelkát. Utána egy áramot mérni a következők szerint:

Műszer 10 v. 20 A-es állásban.

Rádió SSB-ben, mike gain minimumra. Gombot benyomni, a műszer legyen a két szélső lábon a panelka helyén. felírni.

Utána a műszert áttenni a középső és az antenna csatihoz közelebbi pontra. Gombot nyomni. Felírni.

Előzmény: cbx (36145)
cbx Creative Commons License 2016.09.01 0 0 36145

Volt időm,mértem.FM állásban,vételben,7V.Adásban 8V.USB állásban 13V,vételben is,adásban is.A Grant mikrofonját használtam.

Előzmény: XANTIi (36140)
cbx Creative Commons License 2016.08.31 0 0 36144

Gondoltam,hogy az lesz az.Mérek később.Köszönöm.

Előzmény: XANTIi (36143)
XANTIi Creative Commons License 2016.08.31 0 0 36143

Akkor OK! Az a 3600 több csatornás változata. Hátul a végfok elött áll függőlegesen egy kis panelka, ami 3 pontot köt össze. Kivéve lehet megmérni egyenként a meghajtó és a végtranyó áramát.

Előzmény: cbx (36142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!