A 8000 Ft/ tonna az tényleg jól hangzik, de sajna nem annyira a környéken van. Meglátom, jónak jó volna, de sajnos nem tudom rákölteni a kertre mindig azt, amit és amennyit szeretnék :( Mindenesetre köszönöm az információt. :)
Alginitet elég nehéz kapni az egész országban, pedig úgy hirdetik mint valami csodaszert. A tescoban van kis kiszerelésben kb 200ft/kg, az nagyon drága. Amúgy nem szoktam annyit adni amennyit ír. Ha viszont a Bakony környékén laksz a bányával kellene beszélni. Pulán és Gércén vannak bányák. Tavaly darálva kb. 8000 ft./tonna volt az ára. Persze érte kell menni, de az már baráti ár. DE email-t ne írj nekik mert nem válaszolnak. :(. Pesten sincs igazán jó alginit forrás, szóval ez szinte beszerezhetetlen. Nincs állandó recept a tápoldatozáshoz. Növény állapotának és korának megfelelően változik. Kezdetben magasabb N szint, később ezt visszaveszem és a káliumot a nitrogén duplájára emelem. Foszfor meg a nitrogénhez közeli értéken marad.
Szerintem erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Ez függ az egyéni ízléstől, attól, hogy mire akarjuk használni, és attól is, mink van. Én az édesebb tipusokat szeretem, a savanyúakat nem nagyon. De attól függ, mire használom, mit készítek belőle. A lentebbi hsz-ban leírt fajtákból, amiket eddig termesztettem, láthatod melyek maradtak meg.
Hááát, kiderül, hogy a Culinarisos mag milyen SM, meg a ZKI-s SM is. Az biztos, hogy én ezentúl San Marzanónak hívom.
Tetszik az aszalásos ötlet! Különösen az, hogy nem kell eltávolítani a héját. Most olvastam abban a szakdoliban, amit Erdepeti linkelt be, hogy a héjban van a legtöbb likopin. (amitől király a pari a szervezetünknek)
Hadd tegyem fel a kérdések legét :) te melyik paradicsomot tartod (érzed) legjobbnak?
Megnézegettem a Lubofos 12-t és az alginitet is, jó cuccok! Az alginit engem is érdekelni kezdett hirtelen :) Persze a környéken sehol nem kapható, a netes 70-80 Ft/kg meg egy kicsit drága.... (min. adag 2kg/m2->van 1000 m2, vagyis kellene 2 tonna :D az meg 140-160 EFt) Azért ilyenkor "irigylem" a pestieket... ott mindent lehet kapni.
Szépek a paradicsomaid :) Év közben milyen tápoldatot szoktál adni nekik?
Kis kiegészítés a San Marzano vs Lucullus kérdéshez.
San Marzano fajtákat régebb óta termesztek. Megismerkedtem a fajta történetével, elég sok alváltozatával. Beszéltem olyan olasz termesztővel is, aki ezt a fajtát, az eredeti helyén termeszti.Így újra fel kell hívnom a figyelmet, hogy a San MArzano és a Lucullusnak hívott paradicsom két teljesen eltérő fajta. A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta. A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma, Redorta, Adamo..). A legtöbbjük nem csúcsos.
Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. Ugyanakkor a fajtaleírásban egyértelműen folytonnövőnek írja le. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...) Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon. A hozzánk az elsők között bekerült olasz eredetű paradicsomok inkább toszkán változatok voltak. Hasonlóak a Roma fajtához. Ezek honosodtak meg nálunk, ezek lettek a magyar szilvaparadicsomok (lásd feljebb a népies elnevezéseket) én a Google keresővel nem találtam több nyelven sem lucullus nevű fajtát, csak magyarul, ahol viszont szinte mindenhol a SM- nál megjegyzik, hogy lucullus tipusú.Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve. Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.
Pl. a Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van: San Marzano Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpas, élénkpiros, feszes, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni.
Az alapvető különbség közöttük:SM: enyhén édes íz, nagyon vékony, könnyen eltávolítható héj, általában alul szélesedő, vagy alul keskenyedő, esetleg szív alakú forma, néha hegyben végződve. Kevés lé. Szinte kizárólag folytonnövő jelleg. nagyon világos piros szín. A Lucullus mindíg ovális, csúcsos formájú, íze erősen savas, héja sokszor igen kemény, növekedése determinált. Színe sötétebb piros.Én aszalásra a San Marzanókat használom. negyedelés és lékiszedés után kissé besózom azokat, amiket napon szárítok, felfűzöm egy fonalra és levegőjárta, napos helyen kifüggesztem vízszintesen. pár nap alatt megszárad. Aszalóban szárítva nem sózom Héjazni nem kell, mert az tartja össze a húst. Az aszalványokat papírzacskóban tartom, és minden olyan ételbe teszek, amibe való. Apróra vágva kenyérbe is lehet sütni. De magába, rágcsálva is finom
Köszönöm. A legtöbb októberig termett. Nagyjából egészségesek is maradtak a növények a termés azonban néhány fajtánál szeptember közepétől erősen repedt és hamar penészedett is. Zsákokból ugyanazokat használom ahol lehet, csak ha elszakadtak akkor cserélem. Viszont a földet kivettem és átkevertem. Alginitet, lubofos 12-t és csirketrágya alapú szerves epertápot adtam hozzá. Azért epertápot, mert az NPK tartalma arányaiban azonos azzal, ami a szakkönyvek szerint indeterminált paradicsomoknak szükséges termőre forduláskor. Évközben természetesen tápoldatot kaptak, ha kihagytam egyet, azonnal észre lehetett venni.
Nagyon klasszul meg van csinálva az ágyás. Milyen fajták vannak a képen? Sajnos nálam ez nem megoldható, csak ha teljes talajcsere lenne. Annyira rossz homok van a kertben, hogy a "zsákos ágyások" az egyetlen megoldás.
Kb. így.
Ha pedig a szabad hely is elfogyott, akkor jönnek az igazán innovatív ötletek. Pl. Neveljünk paradicsomot karámban palatető alatt. :D
Mondjuk ez a zsákos módszer a hozamokon meglátszott, közel sem volt olyan jó a tövenként termésmennyiség, de a végeredmény azért így sem volt rossz.
Ok, köszönöm a igazítást :) Majd pontosan utána kell néznem, hogy mi is tartozik pontosan a lucullus fajtakörbe. Vagy alakkörbe? Ezt tényleg meg kell néznem, azt hittem az elnyúlt parik azok.
Sziasztok. Május környékén szeretnék venni oltott paradicsom palántákat, kipróbálás céljából. Tud valaki budapesten jó kertészetet, ahol szoktak árulni? Vagy csak rendelésre csinálnak ilyesmit?
Az a paprika alakú nem lucullus. Hosszúkás ugyan a termés, de sem állagra, sem ízre nem emlékeztet a lucullusra. Nem annyira száraz a húsa, jobban emlékeztet pl. egy ökörszívre. Legalábbis az enyém, de már többször kitárgyaltuk, hogy itt a fórumon többünknek ugyanaz a fajta van. Már palántaként felismerhető a kornyadtnak látszó lombjáról, később is nagyon nagy levele van. Fitoftórára sajnos elég érzékeny, de megéri tartani, mert nagyon finom. Csak kell mellé más fajta is.
Amalgerolt? Wow, az nagyon jó cucc! Az ára is igen nagyon jó, én ezért nem is használom. De láttam már olyat, hogy a csak lazítózott talajon amikor az az évi borsó (már nem is citrom sárga, hanem fehér volt a levele) elérte a tavalyi, még le nem bomlott gyomirtót, megnyomatták amalgerollal, és 2 hét alatt rendbe jött.
Érdekes, de talán nem meglepő, hogy a paprika (lucullus) alakúval vannak ilyen gondok. Olvasgatom azt a szakdolit, amit erdepeti belinkelt, és ott mindenhol azt írják, hogy a lucullus alakkörnek mennyivel magasabb a beltartalma. Gondolom, a többhöz több kell :)
Én nem szoktam komolyan venni, amit ráírnak a tápoldatokra, sem intervallum, sem adag tekintetében. Szerintem azok az adatok a legminimálisabb szintet jelölik (hogy el lehessen adni), de gondolom te sem a minimumot szeretnéd viszontlátni a kertedben. Szóval lehet, hogy inkább hetente kellene kalciumoznod, ha javasolhatom általános tápoldatot is használj, mindenhol azt olvastam, hogy paradicsom nagyon tápanyagigényes, különösen egyes fajták. (és kívánják a plusz magnéziumot, rezet, káliumot a kalcium mellett)
19-20 fok van, és időnként rövid időre a csiráztatót ráteszem a konvektorra. csak a magok alatti vizes tál langyosodik, és leveszem. Ez mindig beválik, ezért kelnek a magjaim hamar.
Tedd sima szobahőmérsékletre, hátha úgy jobb lesz. Ártani biztos nem fog.
A paprikamagnak melegebb kell, mint a paradicsomnak, nem szerencsés egybe rakni. De előbb vagy utóbb ki fog mindegyik kelni, ha a paprika nem nagyon régi. Két hét elég, ha a szoba meleg. 16-18 fokos szobában már nem biztos, hogy elég.
Azt lenne jó tudni, mi akadályozza meg most abban hogy ne csirázzon. Évek óta csiráztatok magvakat, csak tudom hogyan kell csinálni. Ugyanabba a tálba tettem a parika magokat is, így még várok, hátha legalább az megindul. Paprikát még nem próbáltam, nem tudom mennyit kell várni rá. Gondolom 2 hét elég neki a szobában.
Nitrogéneset. Kapott még Amalgerolt is, de az mindent csak szebbé, jobbá tesz. Nem együtt kapta. Persze hogy öntöztem. Egyformán kezeltem mindegyik fajtát, de tavaly nem volt SM. A paprika alakúról írtam. Nagyon kevés istállótrágyát raktam minden tő alá.
Érzékenyebb fajta, az általam nyújtott körülményeket nem tolerálja. Ennyi. Ha ilyen parit akarok, nagyon sokat kell nevelnem hogy elegendő teremjen. :) Kérdés, kikél-e a maradék magom. Most földbe vetem, nem csiráztatom.
Ha itt kaptad valakitől a fórumon, vagy saját szedés, és nem valami ki tudja, honnan vásárolt ásatag mag, ki kell annak kelnie.
Én nem szoktam a paradicsomot melegíteni. Igaz, a földicseresznyét se, nem is kel ki olyan hamar, mint neked. Abból a 2013-as gyorsabban kelt, mint a 2015-ös. Máskor is megfigyeltem, hogy friss lassabban csírázik.
Elfelejtettem. :) Kb 1 hete. Alulról melegítem is, mint a földicseresznyével tettem. Ennyi idő alatt föld alól is kibújna ha jó a magom. A fagyasztós kilőve ha neked nem vált be.
Annyira finom ez a paradicsom, ha nem kél egy szem magom sem, megöl a bánat.
Mégsem várok márciusig, most már izgat a dolog. Jövő hét elején elvetek minden paradicsomot.