Keresés

Részletes keresés

hajnal* Creative Commons License 2017.04.08 0 0 3283

Arra gondolsz, hogy en rakjak ki itatot nekik? Es azzal, hogy vedem ki, hogy ne nalam zummogjenek? Nem a mehesznek kellene itatot kirakni? 

Előzmény: beetee (3282)
beetee Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3282

Azért ezen el lehet gondolkozni...

Lehet csak itató kell nekik...

Előzmény: hajnal* (3280)
Deryan Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3281

Köszönöm a cikket és a fotót. Meglepődtem, mert ilyet még nem láttam. Én a rigókkal, seregélyekkel és a darazsakkal küzdök leginkább. Méhész nem vagyok.

 

A mi kertünk környéke nagy számú méhcsalád tartására nem alkalmas. Nem is méhészkedik itt már igazából senki. Ketten vagyunk a környéken 1-1 méhcsaláddal a kertben.

A méheink nem szomjaznak, mert a kert végén egy kis vízelvezető patak van. Előttünk nagy mező és egy csomó nem igazán művelt kert körülöttünk. A méhek még szárazság idején sem igazán éheznek.

 

Az a méhész a szomszédságotokban valószínű túl sok méhet tart, ahogyan a cikkben is olvasható. Víz nincs és annyi méhnek elegendő páralecsapódás sem. Nem hiszem, hogy önszántából csökkenteni fogja méhcsaládjai számát. Érdemes volna a helyi közjegyzőhöz elmenni és a helyzetet ismertetni. Ez egy megoldásra váró feladat, ami az ő hatáskörébe tartozik.

Előzmény: hajnal* (3278)
hajnal* Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3280

Koszonom a tippet a rovarhalora, de szerintem ez eleg koltseges lenne, mivel jo par fank van. Meg nem is nekem kellene igy kordaban tartani a meheket, hanem a mehesznek. Ahogy te is irtad, hogy nincs eleg vizuk vagy elelmuk. Errol a mehesznek kellene gondoskodnia, amit nem tesz. Tehat ez nem a mehek hibaja, hanem a mehesze. Ellene mit tehetek? Rakjak ki neki is csapdat? :)

Előzmény: lowpici (3279)
lowpici Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3279

Amit írtam azt azért írtam, mert engem is számtalanszor hívnak, hogy méhek vannak itt-ott, fogjam be őket. Ezek a rajzási időszakot leszámítva, még kivétel nélkül darazsak voltak, pedig mindíg rákérdezek, hogy biztos, hogy méhek.

Továbbra is azt mondom, úgy hogy környezetembe folyamatosan voltak méhek a olyan kerteben, ahol többféle gyümölcsfa is volt. Én csak darazsakat láttam a gyümölcsökön, pedig néhány méterre voltak a kaptárak. A környezetembe vannak borászok is, akiknek szoktam segíteni és még nem panaszkodtak a méhekre, a darazsakra annál inkább. Valószínűleg ki tud alakulni olyan állapot, hogy a méhek ráfanyalodnak a sérült gyümölcsökre. Néhány ok: nincs vízforrásuk a méheknek, nincs elég élelem tartalékuk és nincs más táplálékforrás, valamint túl sok méhet tartanak egy helyen. 

A méheket, egyébként rovarhálóval tudod távol tartani.

Előzmény: hajnal* (3278)
hajnal* Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3278
Előzmény: Deryan (3275)
hajnal* Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3277

Gondoltam, mivel nem tudok kepet kesziteni, keresek egyet a neten. A kovetkezo oldalon talaltam:

http://zaol.hu/gazdasag/gyumolcsrablo-rovarok-1385840

hajnal* Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3276

Koszonom a válaszokat, de ugylatom egyikotok sem erti a lenyeget. A problemam az, hogy rengeteg meh jon at a szomszedbol a gyumolcseinkre. Ha darazsak lennenek, megoldottam volna csapdaval. Most nemigazan tudok kepet kesziteni, mert aprilis van es az oszibarack nem most terem, legalabbis nalunk. :) Es hiaba a gyanutok, ezek biztos mehek. Mint mar mondtam, megtudom oket kulonboztetni. Es igen a mehek is eszik a gyumolcsot, ha a mehesz nem taplalja oket nektar nelkuli idoben. A kerdesem az volt, hogy tudnam oket tavol tartani, vagy mit tehetek a "mehesz" ellen aki lathatolag nem torodik a meheivel. 

Deryan Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3275

A gyümölcsöket nem csak a darazsak kezdik ki hanem a madarak is. Összecsipkedik mihelyt érni kezd a darazsak, legyek pedig folytatják. A reggeli harmatoktól a sérült gyümölcs rohadásnak indul, esőről nem is beszélve.

 

Kertünkben a feketerigóktól, ahol csak lehet hálókkal védekezünk. A darazsak, legyek ellen pedig flakonos csapdákat szoktunk felakasztani, benne cukros víz és pici ecet elég.

 

Amit a méhekről írtál csak megerősíteni tudom. Én méhet gyümölcsökön sohasem láttam. 

Előzmény: lowpici (3274)
lowpici Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3274

Még egyszer leírom, de látom nem fogadod el. A méhek nem kezdik meg az őszbarack héját, legfeljebb az érett, de már sérült barack nedvét szívogatják. Az erjedt gyümölcsökkel eleve nem foglalkoznak. Amit a barackfákon láthattál azok – levelek lapján képződő – mézharmatot gyűjtő méhek voltak. Egyébként próbálj fotót csinálni a barackzabáló méhekről, mert nekem továbbra is erős a gyanúm, hogy darazsakról van szó. A méhek a fészküktől távol nem agresszívek, ha csak nem fogod meg őket nem fognak szúrni. Az alább leírt csapdát nyugodtan kirakhatod nem fogja a méheket érdekelni.

Előzmény: hajnal* (3273)
hajnal* Creative Commons License 2017.04.07 0 0 3273

Koszonom, hogy valaszoltal. De biztos, hogy mehekrol van szo. Megtudom kulonboztetni oket egymastol. Az a baj, hogy a szomszed otthon tartja a meheit, valoszinu nem taplalja oket, es szegeny mehek kinjukban elelem utan nezve a mi oszibarackosunkat talaljak meg. Csapdat azert nem raktam ki, mert sajnaltam a meheket, de jovore menniuk kell. 

Előzmény: lowpici (3272)
lowpici Creative Commons License 2017.04.06 0 0 3272

A leírás alapján inkább darazsakról lehet szó. A méhekre nem annyira jellemző, hogy gyümölcsök nedvével táplálkozzanak, legfeljebb a már sérült darabokkal próbálkozhatnak, amit már más megkezdett. A darazsak ellen darázscsapdát tudsz kitenni. Amit ásványvizes palackból a legegyszerűbb elkészíteni, vagy a tetejét levágva és visszafordítva, vagy az oldalát kb. 6 mm-es lyukkal kifúrni. Csaléteknek cukor, víz, ecet, sör keverékét lehet használni, elvetemültebbek húst is használnak. Minél hamarabb ki kéne rakni, hogy ne tudjon felszaporodni a darázsállomány.

Előzmény: hajnal* (3271)
hajnal* Creative Commons License 2017.04.06 0 0 3271

Sziasztok!

Remelem tudtok segiteni.

A gondom nem eppen aktualis, bar az ido gyorsan telik es hamar itt lesz augusztus - szeptember.

Tavaly nagyon sok oszibarack volt a fainkon, eleg sok lehult. Ezekre eleg sok darazs jott es meh a szomszedbol, kb 200 meterrol. Neha szinte alig mertuk a fak kozelebe menni, amik a jarda mellett vannak.  A szomszed meheszkedik es a meheit otthon tatrja a 'szezon' utan, ez pont egybeesik az oszibarackunk eresi idejevel. A szarnyas belotakodok eloszor a foldre lehullott barackokat dezsmaltak. Ez ellen ugy vedekeztunk, hogy meg hajnalban osszszedtuk a lehullott barackokat. Ezzel a legtobb darazs eltunt, de a mehek nem. Ezutan azt vettuk eszre, higy a mehek a fakon levo egeszseges barackokat kikezdik es azt eszik. Csapdat nem akartunk kitenni, mert hat a meh hasznos rovar, elpusztitani nem akartuk oket. Hat mit ne mondjak, nem sok epp barack maradt. 

Hogyan vedekezhetuk ellenuk jovore? Nem a mehesznek kellene gondoskodni a mehek taplalekarol amikor eppen nincs amibol nektarhoz jussanak? Ha jovore is ez lesz a helyzet, akkor csapdak fognak kikerulni a kertbe.

Kempingez Creative Commons License 2017.03.15 0 1 3270

A szeptember 21.  az még nem kritikus dátum. Tömören a  klasszikus szabály a következő, a beetetés kezdete augusztus 20. befejezése szeptember 10. de ha szükséges ezt még 10 nappal meg lehet toldani. A megfigyelések szerint, szeptember 10-től már egyre hűvösebbek az éjszakák, amely már időben korlátozza a szirup invertálását. A télire fedetlen méz, higroszkópikus, (magába veszi a vizet).  

Az amitrázos papírcsíkot szerintem jobb, ha nem alkalmazod. Nem nyújt kellő védelmet, 2 db főleg nem. Emlékezetem szerint 5-6 X kellene cserélni, hét naponta. 

Az nem információ hogy volt lehullás, azt meg kell számolni, amikor már 10 alá esett a lehullott atkák száma, egy füstöléses, vagy furettós kontroll után, akkor már rendben van. Nullázásra törekvés káros a méhekre. 

 

Most szerencséd volt, hogy nem pusztult el akár  mind, kezdőnek eleve csak 5-6 családot ajánlanak az első években. Ez persze csak ajánlás, de ebben a szakmában, alapos elméleti és gyakorlati tudás kell, az elméleti, már jó ha meg van, az első méhcsaládok vásárlása előtt. 

Azt a szöveget nem kell bevenni, hogy kemény volt a tél, és ezért pusztultak a méhek. :) Az enyhe tél sokkal kedvezőtlenebb a telelésre, nyugtalanabbak, nagyobb a fogyasztás is. 

 

 

Előzmény: nyárimádó (3269)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.15 0 0 3269

Destruktorról hallottam én is hasonló bajokat, de megúsztam.

Egy méhész vett amitrázt, azt olajjal felvittük lapkákra, azt adtam be.

2015-ben segédkeztem egy méhésznél, 2016-ban, azaz tavaly kezdtem bele. Egyenlőre tanulom ( tapasztaltabb emberektől, saját hibáimból), de úgy érzem tanulni és meglepetés mindig lesz.

10 kg kristálycukor feletetése volt ősszel, bocs, hogy szirupban írtam. Azt is későn kezdtem beadni, szeptember 21-én fejeztem be. 

Igen, napraforgó után kicsit hanyagoltam őket, atkát kellett volna írtani. Tettem be tesztlapokat a kaptár 10%-ba, bekentem zsírral, onnan néztük a leesések számát. Első és második körben is volt, pontos számra nem emlékszem, de volt.

Előzmény: Jam Clerk (3266)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.15 0 0 3268

Nem panaszkodás volt, csak azt hittem, hogy sikeresen átvészeltük a telet, ami nem volt gyenge.

Annyira rákérdeztetek mindenre, hogy számomra kiderült, hogy jobban oda kell figyelnem a családokra. 

 

Előzmény: Jam Clerk (3264)
Kempingez Creative Commons License 2017.03.14 0 1 3267

Hasonlóan gondolom én is, az atkát illetőleg. A csík bár nincs megnevezve, én sem akarok ingyen reklámot a gyártónak, de más nem igazán lehetett, ha életben maradtak a családjai, erről ennyit.

A "kaptak 10 kg szirupot",  sem túl informális, sem nem szakszerű. Elsősorban nem is a mennyiségre lettem volna kiváncsi, hanem a feletetés időszakára, mivel a  kései feletetés is igen káros. Nem mellékesen, nem a szirup tömegét szoktuk meghatározni, hanem csak a cukor mennyiségét.  A 10 kg szirup, különböző nettó cukor mennyiséget takarhat, mivel több féle keverési arány is használatos. 

Hasonló esetekben szoktam ajánlani, Őrösi, és Zsidei könyveit, alapos tanulmányozásra. 

 

Előzmény: Jam Clerk (3266)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.03.14 0 0 3266

Azt írta, "napraforgóból hagytam kb 8-10 kg-ot, kaptak kb 10 kg szörpöt télire.

Atka volt sajnos, 2-szer kezeltem amitrázos csíkkalőket kicsit későn (bevallom), csorgatásos zárókezelés viszont csak egyszer fért bele ( időjárás hőmérséklet miatt)."

A csíkozásos módszerből és a bennhagyott napraforgóból kiindulva, ez valóban nem sok, és elvileg "előírásszerű" is, legalábbis gondolom, a bennhagyott napraforgó után kerültek be a csíkok. Ezek között is van persze erősebb vagy gyengébb fajta,  de abból, hogy az eredeti családjai jelenleg is jónak tűnnek, szerintem nem Bayvarolt tett be :)

A Destruktorról pedig még ősszel azt írták, hogy a "körültekintő használata javasolt" (vagy hogyan is fogalmazták meg finoman a hatástalanságát és/vagy mérgező mivoltát...), így ez megint nem sok információ arról, hogy mi lehetett az ok.

Előzmény: Kempingez (3265)
Kempingez Creative Commons License 2017.03.14 0 0 3265

Az ok keresése, szerintem fontos akkor is ha csak egy pusztult. Most "Nyárimádónál" a szerencsés véletlen nagy szerepet játszott, mivel későn vásárolt családokat, és a saját bevallása szerint az atkairtás tekintetében sem túl jártas. 

Jam Clerk Creative Commons License 2017.03.14 0 0 3264

Úgy is kérdezhetném, hogy te most dicsekedsz, vagy panaszkodsz? :)

Előzmény: nyárimádó (3261)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.03.14 0 0 3263

Azért összességében, ha 41-ből 1 ment el, az szerintem elfogadható mértékű veszteség (majdhogynem "normális"), főleg mostanában. Ennyit könnyebb pótolni, mint ahol a harmada-tizede se maradt meg... szóval én nem feltétlenül keresnék valami extra okot, hanem örülnék, hogy ilyen jól állok :)

Előzmény: nyárimádó (3261)
Kempingez Creative Commons License 2017.03.14 0 0 3262

Ezért nem tanácsos ősszel venni méheket. A betelelő élelem NB léputcánként minimum 2 kg. 

Tavaly, a meleg szeptemberben végig fiasítottak az anyák, az atka tudott szaprodni. Így szeptemberben, és októberben is szükség volt a kemény atkairtásra.  Akik befejezték az atka irtását szeptember elején közepén, ott nagy bajok történhettek. Az atka hullást ellenőrizni kell!

De nem csak az atka a gond, főleg ebben az évtizedben már egyre nehezebb a méhek egészségének megőrzése, erős családok fenntartása. Ennek több, egymással összefüggő oka van, nagy a méhsűrűség, amely kedvez a betegségek terjedésének, újabb eddig még nem, vagy kevésbé ismert kórokozók jelentek meg, illetve felerősödött károkozásuk. Az új növényvédőszerek együttes mérgező hatása, és a gutációs cseppekből felszívott mérgek, neok, is nagy csapást mérnek az állományokra. 

Jelentősen beszűkul a méhlegelő változatossága, és mennyisége is csökken.  Folyamatosan irtják a bozótharcosok a gyalogakácot, az ezüstfüzet, a galagogyásokat és minden ami az utukba kerül. Az akácosok korössztételében is az egyre fiatalabb állomány a jellemző. A vaddohány is invazív ellenséggé van nyilvánítva. Bár rengeteg napraforgót vetnek, de a régi jól  mézelő fajtákat kiszorítják a nem, vagy a gyengén mézelők. 

 

Mindez azt eredményezi, hogy nem lehet már úgy méhészkedni mint régen, ( lassan már sehogy) Ezért

régen, de rutinból méhészkedők több évtizedes gyakorlattal is póruljárhatnak.

A másik ok a hamis biztonságtudat, a fenti problémák, és bajok nem egyszerre, és nem egyforma mértékben jelennek meg országosan. Így lehetnek még szerencsésebb méhészek, akik még most is kizárólag "csak" a helytelen atkairtásban látják a bajok kizárólagos okát. Ez egy részigazság, így például ha náluk megjelenik a nyár közepén, a nosema ceranae, még a korai tüneteit sem képesek felismerni, télen meg lehet hogy már nem akkora az arcuk, amikor naponta kell bezárni a kijárókat. 

 

 

 

Előzmény: nyárimádó (3260)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.13 0 0 3261

Fene tudja, ~15 kg téli élelmet mondtak alsó értéknek.

A lepényt beadtam januárban, február vége körül néztem, de csak a kevesebb élelemmel rendelkezők ették.

Volt majdnem éhező családom is, az is a frissen vásároltban volt.

Nem egyformák....  

Előzmény: Jam Clerk (3258)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.13 0 0 3260

A család ami kiment az nyár végi / őszi vásárlás. Őket betelelő mézzel vettem, sokat nem tudok az atkairtásról és az előzményekről, csak csorgatást kaptak, de már írtam csak egyszer ( Destruktor 3,2%).  

A többi családom jelenleg nagy létszámú, jóknak tűnnek, de még ez márciusban lecsappan, ha jól sejtem / tudom ( téli méhek pusztulása miatt). A tavalyi kis családok is túlélték a telet, aminek örülök.

Jelenleg most itt nagy szelek voltak, hajnali fagyok is visszatértek ( -1- -2C'), de meg kellene nézni őket. A múlthéten már 1-2 tenyérnyi fias volt a kaptárakban.

Nagy gondok voltak az atkával országszerte, olyannak is pusztultak el méhei, akik nálam sokkal rutinosabbak. Na jó, ez nem mentség, idén majd megpróbálok mindent idejében megcsinálni.

 

 

 

Előzmény: Kempingez (3259)
Kempingez Creative Commons License 2017.03.13 0 0 3259

Az etetés befejezésének az időponja a lényeges, amely nem lehet később mint szeptember 10. Az sem baj ha hamarabb bent van, ha ez megoldható. A lényege az volna hogy ne a telelő méheket koptassuk az invertálással. 

Van aki már július végén, vagy hamarabb elkezdi a feletetést, egyben serkent is vele, de szerencsésebbek  még ekkor javában termelésben vannak.  

 

Mi volt az amitrázos csík? Még mindíg nem közöltél elég információt, de nagyon elégtelennek tűnik az atkairtás. Nem a  zárókezelés a lényeg, mert annak már sokat nem szabadna lehozni, ha jól irtottál atkát, a nyáron és ősszel.

A maródó állomány milyen állapotban van? 

 

 

 

 

Előzmény: nyárimádó (3257)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.03.13 0 0 3258

Amúgy 8-10 kiló bennhagyott méz és 10 kiló szörp esetén miért kell januárban lepényezni?

Előzmény: nyárimádó (3257)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.13 0 0 3257

Értem, napraforgóból hagytam kb 8-10 kg-ot, kaptak kb 10 kg szörpöt télire.

Atka volt sajnos, 2-szer kezeltem amitrázos csíkkalőket kicsit későn (bevallom), csorgatásos zárókezelés viszont csak egyszer fért bele ( időjárás hőmérséklet miatt). November elején még +5 C' volt, december elején meg már túl hideg. 

41 családból 1 család ment ki.

 

 

Előzmény: Kempingez (3256)
Kempingez Creative Commons License 2017.03.12 0 0 3256

Ennyi információ kevés a pusztulás okának a megállapításához, a napraforgó végétől kellene főleg az atkairtás és a telelő élelem feletetéséről ütemezéséről némi információ.  Mikor, mivel, meddig, hányszor, kezeltél, mikor volt a feletetés kezdete, és befejezése? Október elejénéközepén mekkora volt az atka fertőzöttség? Mennyi hult az utolsó kezelésnél? Mekkora állományból volt ez az egy pusztulás? 

Előzmény: nyárimádó (3255)
nyárimádó Creative Commons License 2017.03.11 0 0 3255

Nekem 1 család ment ki. Január végén még jól voltak, kaptak lepényt ( porcukor, méz, kamillatea, ecet, poliol4) , most márciusban kaptak volna újabbat ( főzöttet), de az összes a kaptár alján volt lehullva, kék anyuka meg a kereten volt megszáradva. A kaja felét ették meg, nosema nem mutatkozott, méz még volt...

Telefonos képek:

 

 

Nálam régebbi ismerős méhészektől érdeklődtem, volt akinek egy sem, volt akinek 70-ből  14, volt akinek 80-ból 5 maradt...

Pegi18 Creative Commons License 2017.03.05 0 0 3254

Rendben, köszönöm a segítséget!

Előzmény: Kempingez (3253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!