Otthun nagyjából a félfogós lisztet úgy lehet összeállítani, hogy fele síma /"0-ás"/ lisztet összekeverünk fele rétesliszttel.
Mivel a malmok között is van különbség, ráadásul a franc tudja, valójából hunnan származik, amivel a boltokban találkozunk, célszerű -mint más is írta- 1-2 káka sikért is belekeverni.
A búzasikér az, ami a szálasságért, a lazaságért felelős, ha jól kidolgozzák, megkelesztik a tésztát.
Ez az, amit a palacsintáknál nem szabad megtenni, mert rágós-szakadós lesz a tészta!
Hát, miután bedagsztottam(max 2-es fokozat9, hagyom alaposan megkelni, aztán formázom (sodrás), és újra hagyom kelni. Az, hogy géppel nem lehet, csak mese.
Én már több mint két éve robotgéppel csinálom a kenyeret-kalácsot (harmadik kenyérsürőgépem beadta a kulcsot. nem voltam hajlandó újat venni). Tökéletes finom kenyereket, foszlós kalácsot csinálok vele. Egyszerű Bosch Mum 4-es.
csupa FF-lisztből csinálnád...? Eddig max fele-fele (FF-FL) láttam recepteket.
Sajnos sok időm nem lesz, de idén kipróbálom gépi-kézi kombinációt. Azaz a tökéletes összekeverésik rábízom a gépre, aztán meg VKOrsi tanácsai alapján nyújtogatom-sodrogatom. Lehet, meg is csapdosom picikét.. :D
Anno Apu kisvájdlingban fakanállal pülölte jó órán át, míg a tészta szép hólyagos nem lett, könnyen elvált a kotlától, kanállal megemelve már látszottak a szálak.Édes pedig a lisztezett deszkán úgy dolgozott vele, mintha síma gyúrt tészta lett volna, nem ragadt a kezéhez.A fonás sorba rendezi a szálakat, és szép formát ad a foszlósnak.Nem árt dúsítani a lisztet, ha van közelben búzasikér.
A foszlós kalácshoz jóminőségű, félfogós liszt kell hozzá, és minden belevalók, meg türelem és kemény meló. Addig kell klopfolni fakanállal alulról fölfelé -hogy sok levegő kerüljön bele, "míg nem csorog a plafon".Ez nem 1*ű dagasztás, hanem a tészta nagyon alapos kidolgozása, levegőssé tétele.Kipróbáltam több géppel, nem igazi, csak ha nagyon erős, nagyfordulaton is bír a masszával alaposan buborékosra püföli.A Bosch-MUMmal nem merem, mert így sincs kuplungom a szeletelőkhöz, már 2-őt eltörtem sajtok reszelésével, és Szegeden aranyárban adnák.:o(Hátmég, ha a motorral történne valami! Azér "ő" sem nagykonyhai profi masina.Így azután inkább veszünk valami kalácskát, és más étkekbe öljük időket-erőnket.
Oh... akkor az az oka. En szeretem kremnek hasznalni sutemenyre - leginkabb csak a tetejere belole. A repatorta az egyik ami ezzel van - de akarmilyenre is finom. Kokuszreszelekkel keverve... mmm... cupcake-re... mmm...