Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90163

Sajna ez a korral jár... akarom mondani a mai kor igénye /avagy ~telensége???/.

:o)

Előzmény: ketyo61 (90149)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90162

Nagyi azt írja, hogy rétesliszt... 

 

http://nagyititka.hu/a-liszt-vilaga/a-lisztek-kodjai/

 

2. A második betű a szemcsenagyságot jelöli:

L a legapróbb szemcséjű finomliszt

F (fogós) nagyobb, körülbelül a rétes és a finomliszt közötti szemcsenagyságú

FF (kétszer fogós) még nagyobb, a réteslisztnek megfelelő szemcsenagyságú

AD asztali dara

 

 

Az mondjuk érdekes, hogy hol félfogós, hol meg duplafogós (kétszer fogós) névvel illetik.... :)

Előzmény: nagypapi51 (90155)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90161

Bocsi, de nem egészen.

Otthun nagyjából a félfogós lisztet úgy lehet összeállítani, hogy fele síma /"0-ás"/ lisztet összekeverünk fele rétesliszttel.

Mivel a malmok között is van különbség, ráadásul a franc tudja, valójából hunnan származik, amivel a boltokban találkozunk, célszerű -mint más is írta- 1-2 káka sikért is belekeverni.

A búzasikér az, ami a szálasságért, a lazaságért felelős, ha jól kidolgozzák, megkelesztik a tésztát.

 

Ez az, amit a palacsintáknál nem szabad megtenni, mert rágós-szakadós lesz a tészta!

Előzmény: öreg_néne_b (90147)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90160

Ha otthon készítesz krémsajtot, és kellően megszikkadt, lehet darabolni.

Előzmény: Törölt nick (90156)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90159

A pekándiós verzió az valami dán diós csiga, én mindig eszek olyat, amikor Angliába megyek :) 

Előzmény: adrienne1 (90132)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90158

Tömbösítettet én még nem láttam itthon.

Előzmény: ZsuR (90125)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90157

Zsur, a második képen lévőhöz tudsz leírást is adni? :) Elég jól néz ki. 

Előzmény: ZsuR (90123)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90156

Köszönöm a választ a sajtos gondomra :) Nekem azért volt furcsa, hogy hogyhogy kockára lehet vágni az édessajtot, mert én itthon ilyet nem láttam.. 

nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90155

...A rétesliszt lánykori neve...

Az sztem a nullásliszt volt.

A félfogós a sima- és a rétesliszt közötti szemcseméretű.

Előzmény: öreg_néne_b (90147)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90154

Na, akkor most kinek higgyek? :-))

Előzmény: Törölt nick (90153)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90153

Hát, miután bedagsztottam(max 2-es fokozat9, hagyom alaposan megkelni, aztán formázom (sodrás), és újra hagyom kelni. Az, hogy géppel nem lehet, csak mese.

Előzmény: Törölt nick (90152)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90152

Na most akkor többféle foszlósság is létezik, vagy engem tévesztettek itt meg a napokban, hogy géppel csak szétverni lehet a gluténszálakat...?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (90151)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90151

Én már több mint két éve robotgéppel csinálom a kenyeret-kalácsot (harmadik kenyérsürőgépem beadta a kulcsot. nem voltam hajlandó újat venni). Tökéletes finom kenyereket, foszlós kalácsot csinálok vele. Egyszerű Bosch Mum 4-es.

Előzmény: joy (90145)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90150

csupa FF-lisztből csinálnád...?  Eddig max fele-fele (FF-FL) láttam recepteket.

Sajnos sok időm nem lesz, de idén kipróbálom gépi-kézi kombinációt. Azaz a tökéletes összekeverésik rábízom a gépre, aztán meg VKOrsi tanácsai alapján nyújtogatom-sodrogatom. Lehet, meg is csapdosom picikét.. :D

 

 

Előzmény: joy (90142)
ketyo61 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90149

:-)))  

Kell lassan egy Konyhatrukkok-szotar. :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (90148)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90148

nahát...

 

hogy mik vannak és hogy kell vigyázni...

Előzmény: öreg_néne_b (90147)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90147

A rétesliszt lánykori neve.

Előzmény: Boszorka (90146)
Boszorka Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90146

Bár nincs szándékomban kalácsot sütni, de azért szeretném tudni mi az a "félfogós liszt".

Előzmény: joy (90142)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90145

A robotgép megcsinál mindent, a mixer vix... (pardon) zutyul-trutyisít, szeletelő /foodprofesszor/ sarabol-darál, a habverő meg habozik...

Alkalmasint, az utóbbi hajlamos többfélére, de dagasztani nem igazán lehet vele.

Viszont remek vajas-omlós tésztát lehet vele készíteni.

Előzmény: ZsuR (90092)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90144

Pontosan!

Apu mindig ugyan abban az irányban: tál szélétől közepe felé püfölte a tésztát szépen. körben.

 

Lehet, hogy a robotgépekkel alacsony-közepes fordulaton, és jó órán át kellene dolgozni?

Előzmény: Törölt nick (90069)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90143
Anno Apu kisvájdlingban fakanállal pülölte jó órán át, míg a tészta szép hólyagos nem lett, könnyen elvált a kotlától, kanállal megemelve már látszottak a szálak.Édes pedig a lisztezett deszkán úgy dolgozott vele, mintha síma gyúrt tészta lett volna, nem ragadt a kezéhez.A fonás sorba rendezi a szálakat, és szép formát ad a foszlósnak.Nem árt dúsítani a lisztet, ha van közelben búzasikér.
Előzmény: Törölt nick (90063)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90142
A foszlós kalácshoz jóminőségű, félfogós liszt kell hozzá, és minden belevalók, meg türelem és kemény meló. Addig kell klopfolni fakanállal alulról fölfelé -hogy sok levegő kerüljön bele, "míg nem csorog a plafon".Ez nem 1*ű dagasztás, hanem a tészta nagyon alapos kidolgozása, levegőssé tétele.Kipróbáltam több géppel, nem igazi, csak ha nagyon erős, nagyfordulaton is bír a masszával alaposan buborékosra püföli.A Bosch-MUMmal nem merem, mert így sincs kuplungom a szeletelőkhöz, már 2-őt eltörtem sajtok reszelésével, és Szegeden aranyárban adnák.:o(Hátmég, ha a motorral történne valami! Azér "ő" sem nagykonyhai profi masina.Így azután inkább veszünk valami kalácskát, és más étkekbe öljük időket-erőnket.
Előzmény: Törölt nick (90056)
joy Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90141
Na, ja.Van az a pénz, amiért...:o)
Előzmény: nagypapi51 (90039)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90140

Szerintem odaát furcsán néznének a zacskós tejre. :)

Előzmény: rollller (90138)
Caipi Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90139

Ez abszolút és teljesen igaz. :-)

Előzmény: rollller (90138)
rollller Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90138

azert az, h van olyan kiszereles, amit magyarorszagon nem lattal, meg siman letezhet:)

Előzmény: Caipi (90127)
rollller Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90137

szted? mindegy is, kozepciki, de tul vagyok rajta:)

Előzmény: VKOrsi (90135)
rollller Creative Commons License 2013.03.27 0 0 90136

igen, vkorsi leirasa alapjan most mar megertettem (vagyis megtudtam:)

Előzmény: ZsuR (90123)
VKOrsi Creative Commons License 2013.03.26 0 0 90135

mer miért lenne? :D

Előzmény: rollller (90119)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.26 0 0 90134

Oh... akkor az az oka.  En szeretem kremnek hasznalni sutemenyre - leginkabb csak a tetejere belole.  A repatorta az egyik ami ezzel van - de akarmilyenre is finom.  Kokuszreszelekkel keverve... mmm... cupcake-re... mmm...

Előzmény: Shalina (90128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!