Fűtetlen helységbe tegyed ablakhoz. A keléshez jó neki a meleg, de a palántának hűvösebb kell. Keveset locsold, inkább száraz legyen mint tocsogjon. Így nem fog nyurgulni. Később átültetheted őket, és teheted lejjebb a földbe. Sziklevélig szokták ajánlani, de mikor nekem régebben felnyurgult, én a rendes levelekig földbe tettem jó mélyen.
Nem leszel azzal előrébb, ha jó melegben agyon öntözöd.
Hol? Valoszinu hogy nalad a kamradban vagy megetted, hehehe...
Hat az ehhez valo jol fustolt magyaros szalonnanak nyoma sincs, az import is csak hasonlit ra. Szalami ugyanugy. Magyar teliszalami lenne de itt gyartott, undoritoan sos/ valami Bende nevezetu magyar pasasnak van szalamigyara de nem ert igazan hozza/ termekek bizony nincsenek, pedig nem nagyok az igenyeim. Nem szeretem a husos szalonnat, inkabb a vekony, jol fustolt egyszeru kenyerszalonnat amit valaha gyerekkoromban ettem hozza. Ne is mond, csopog a nyalam...Egy kis zoldhagymat is....Abbol is ultettem magrol de egyszeruen eltunt a sok zold kozott, nem tudtam rabukkanni hogy hova lett.
Nekem a frissen sajtolt almaletol is rossz a gyomrom ha tobb poharral iszok. Lehet hogy ott is a permet? Van egy par dolog amibol nem birom a tulzast.
Visszaterve a paradicsomra, tavaly kaptam nehany japan paradicsom palantat, olyan lilaspiros gyumolcse volt, szep nagyok de nem tul nagyok. Alig ereztem benne savat, husos, finom edes volt. Azt mondtak hogy nem genkezelt hanem magrol ultetve mindig ugyanolyan lesz. Szedtem magot rola. Megprobalom elhinni, iden 10 palanta lesz csak abbol, nem lenne jo ha nem lenne igaz. Mar kikelt, sajnos elegge nyulik a szara, a kertben is olyan volt, vekony, csipkeszeru levelek, nem mutatos noveny es nem volt rajta olyan sok mint a tobbin de messze az volt a legjobb izben.
"a vegyszerezett növényeknél, ha megvárják az élelmezés-egészségügyi várakozási időt permetezés után, akkor elvileg nem szabadna szermaradványnak maradnia a zöldségekben"
Szeretnék pontosítani ezen a mondaton, a többivel egyet értek. Marad szermaradvány az adott kultúrában, a javasolt várakozási idő után csak annyi, amennyi már nem ártalmas az ember egészségére (a szermaradék elméletileg és kizárólag arra az egy szerre nézve vonatkozik)
Ez az MRL (MRL=Maximum Residue Limit, Megengedett legmagasabb növényvédő szer maradék)érték, ami bővebben és részleteiben az alábbi linken van kifejtve. DE még egyszer és külön kihangsúlyozva álljon itt, mert a cégek szeretik mis-más tudományos dumák mögé rejteni ezt a tényt: az MRL érték minden esetben egyetlen szerre vonatkozik, a szermaradványok tekintetében nem vizsgál egyetlen hivatal sem összefüggést. Magyarázatként annyit, hogy a PHI (nap) érték az utolsó alkalmazás és a betakarítás közötti időtartam. A PHI érték megegyezik vagy nagyobb, mint az É.V.I. (élelmezésügyi várakozási idő)
Kicsit félreértettél :). A sok zöldséggel alapvetően nincs gond. Persze vannak olyanok, amik puffadást okozhatnak, és nem feltétlenül jó túlzásba vinni a fogyasztásukat. De alapvetően, ha hetekig csak zöldséget eszel nagyon kevés hússal (de mindenképpen ügyelve a megfelelő fehérje-pótlásra), akkor nem lenne szabad rosszul lenned a zöldségtől. Mert ugye vannak vegetáriánusok is, akik nem lesznek betegek a zöldségtől.
A répalétől nem tudom, mi bajod lehetett, ott valószínűleg a répával volt gond. Nem hiszem, hogy akár egy üveg répalétől is bármi baja lenne az embernek, hisz a nagy része víz, a többi értékes tápanyag.
Akkor lehet gond, és nagybátyám feleségénél is ez lehetett a helyzet, hogy az agyonvegyszerezett növényektől lett rosszul. Bár gyorsan hozzáteszem, hogy a vegyszerezett növényeknél, ha megvárják az élelmezés-egészségügyi várakozási időt permetezés után, akkor elvileg nem szabadna szermaradványnak maradnia a zöldségekben. Ezt sajnos pont a kistermelőknél és a kis piacokon a legnehezebb ellenőrizni, a nagyobb termelőket jobban ellenőrzik.
Alapvetően a műtrágyával táplált növényektől nekünk embereknek nem lesz bajunk, ha odafigyelnek arra, hogy a nitrát ne halmozódjon fel a termésben. A rovarölők, gombaölők szermaradványai is elviekben elenyészőnek kell lennie, így egészségkárosító hatása, a szabályosan permetezett, konvencionálisan termesztett zöldségeknek elvileg nem lehet. A baj csak az, hogy mindig van rá példa, hogy ezeket a szabályokat nem tartja be mindenki.
Az egyensuly jo mindenben. A rengeteg zoldseg is egeszsegtelen lehet mert ennyi nem kell a szervezetnek. Egy poharka narancsleben mennyi narancs lapul? Tul sok egy napra. Erre akkor ebredtem ra amikor tobb pohar repale utan formalisan rosszul lettem, soha tobbet. Vajon az mennyi repabol lehetett? Szinte mereg.
En is erre a megallapitasra jutottam hogy nagyon ritkan egyek uzleti teli paradicsomot, varjam meg a szezont es a felesleget fozzem be, azon eljek az ujig.
Itt a kozeli egyetemnek jol jon ez a kert, sajat is van nekik masutt azt is ismerem mert jartam ott de azt eleg elhanyagoltnak lattam, marmint kotozetlen paradicsomok, vagy talan eppen kiserlet miatt, hehehe, a tanulok gondozzak, az egyetemek minden targykorben rengeteg kiserletet vegeznek mert ott vannak mindjart a tanulok a munkakhoz/ meg fizetnek is erte tandijat/ meg penzt szednek fel az allamtol eg maganszemelyektol, szervezetektol azert amit csinalnak, kutatgatnak.
Nagyon kellemes emberek, tobbszor szoktam latni oket, meg a termest is nezegetik, kerdezni is lehet.
Nagy orom nekem hogy kaptam itt helyet mert arnyekban van a hazam, kertem otthon.
Itt is azt a paradicsomot veszik meg uzletben ami pirosabb, nyilvan, bar van egy izraeli fajta ami onnan jon, gyonyoru formas, piros de olyan viz izu hogy le sem lehet irni, akkor inkabb a sapadtabbat de ott erzek nemi paradicsomizt. Telen nem sok helyrol szallitanak es nyilvan zolden szedik le.
Itt egyre jobban terjed a bio, tavasszal meglepve lattam hogy a kozeli elelmiszer aruhazban a nehany termek helyett egy egesz nagy teruleten csak azokat raktak ki, az arakrol most ne beszeljunk, felhaborito de az is igaz hogy a termelo is talalja meg a szamitasat.
Latom hogy veszik, nem tomik tele a zacskot nyilvan, inkabb kevesebbet vesznek de veszik, talan lehetne ilyen iranyban formalni a jovo mezogazdasagat is mert a vasarlo mar felti az egeszseget.
Ja, iden is jegyzetfuzettel es merleggel varom a termest hogy lassam hogy mi valtozott. A fold minosege nem lesz olyan jo mint tavaly de tobb a tapasztalatom mar.
Van szebb egy gyontoru formas erett paradicsomnal? Nincs!
Erdekeseket irsz, ennyire melyen nem neztem moge a dolgoknak de igazad van. Az altalam csinalt dolog csak kiskertekben vagy teruleten valosithato meg, majd meglatjuk hogy mit hoz a kovetkezo ev.
Tisztaban vagyok vele hogy ilyen termes nemigazan lesz tobb mert ez rengeteg ev ota pihent fold volt, minden tapanyagot beszedett amit csak lehetett, iden duplan kell tragyat adnom neki es mindent mashova ultetni. A szarazsagot konnyen meg tudom oldani mert itt meg vizkorlatozasnal is szabad locsolni a szabaly szerint de ha bibliai ozonviz jon akkor az ellen en sem fogok tudni mit csinalni, maximum vizlevezeto arkokat kaparok hogy menjen ki a retre ha ugyan ki tud menni. Mivel 8 perc tolem autoval majd tobbszor kimegyek, valamifele nylontetot is csinalok nehany paradicsom fole vagy nem is tudom, mondom, meg nincs benne gyakorlatom.
Igen, ahogy mondják, a bio termesztők rendszerben gondolkoznak, tehát elsődleges szempont a fenntarthatóság, a környezet minél kisebb terhelése, a biodiverzitás/sokszínűség fenntartása és növelése. És ez a termesztés és értékesítés minden lépésénél szempont.
Műtrágyát nyilván nem szerves trágya helyett, és csak azt és annyit, amennyire tényleg szükség van. De szerintem ehhez is nagyon kellene érteni. Én pl. ezt nem mondhatom el magamról, műtrágyát csak dézsás növényekhez használok. Ott kell, a cserép készlete hamar kimerül. A kertben meg vagyunk elégedve a terményekkel kizárólag szerves trágyázás mellett is. Lehet, hogy még többet is ki lehetne hozni a növényekből, de nem érné meg ennél több energiát fektetni bele.
A spájzból a paradicsomlé és a paradicsom szósz minek számít? :D
Ha tönkre tesszük a környezetünket, akkor hiába az egészséges táplálkozás, szóval csak egyetérteni tudok a kijelentéseddel: vigyázzunk a környezetünkre! (hiszen csak kölcsönbe kaptuk, a gyerekeinktől)
Az egy érdekes kérdés viszont, hogy a tápoldatok korrekt használata, illetve a műtrágyák szintén nem túlzásba vitt használata minek számít?
Persze, rengeteget számít, csak nekem akkora öröm figyelgetni a kertet, hogy ha a permetezett lenne az egészségesebb, lehet, hogy akkor sem permeteznék. Szóval mindkettő fontos, csak nálam a sorrend fordított.
És a bionál nemcsak az számít, hogy maga a zöldség mit tartalmaz, hanem a környezet terhelése is, amibe bele kell számítani a szállítást is. Szóval paradicsomot csak szezonban együnk!
Viszonylag régi történet, de mindenképpen figyelemre méltó: nagybátyám felesége belső szervi problémával ment orvoshoz (most pontosan nem tudom, hogy mi volt a baja). A lényeg az volt, hogy az orvos zöldség-diétát javasolt, ettől várták a javulást. És az eredmény az lett, hogy a sok zöldségtől romlott az állapota. Azért ez nem túl jó.
Szerintem az a legnagyobb mértékben nem mindegy, hogy mit eszik az ember. Amikor minden 4. ember rákos lesz, illetve a haláloki statisztikák között első helyen tartja magát a keringési rendszert érintő problémák köre az életünk és egészségünk (vagyis az életminőségünk) múlik rajta, sőt! Még ennél is több: a gyerekeink élete és egészsége. És a paradicsom igen előkelő helyen áll az egészséget támogató zöldségek/gyümölcsök között, hogy egy kicsit a topicot is dicsérjem. :D
Ezért is említettem a zöldségdoboz rendszert, hogy amíg sokan alig tudnak megélni a paradicsomozásból és egyébből, addig sokan alternatív értékesítései csatornákat keresnek. Mondjuk az nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg tudnak belőle élni, mert általában kicsiben kezdik. Viszont több biokertet is láttam, ami évről-évre többet termel, egyre nagyobb területen, és azért az mond valamit, hogy nem az a problémájuk, hogy nem tudják értékesíteni a termésüket, hanem az, hogy nem tudnak annyit termelni, amennyi fedezné az igényt :). A legtöbb ilyen termesztőnél 20-40 családnak tudnak biztosítani heti dobozt előfizetéses rendszerben, és évente próbálják emelni ezt a limitet, mert várólista van. És pedig ezek a minősített bio zöldségek még így is elég drágák. Vannak nem minősített, de bio módon termelők is, mert a minősítési procedúra sem egyszerű, és főleg nem olcsó.
Az biztos, hogy biotermesztésben sokkal jobban oda kell figyelni egy csomó dologra, de számomra a szépségét is ez adja. Az sem mellékes persze, hogy mit eszünk, de szinte még fontosabb, hogy az ember rengeteg élőlényt megismer. Nagyon érdekes összefüggéseiben megfigyelni a kertet, mint élő rendszert. Persze nekem könnyű, nincs tétje a dolognak.
Szóval árnyékos a kerted? És mennyire árnyékos? Fél-árnyékos vagy annál is jobban? Ok, paradicsomot, paprikát nem lehet termeszteni egyikben sem, de nagyon sok más, finom zöldség megteremhet ott.
A közösségi kert jó ötlet, de azt érdekesnek találom, hogy tilos permetezni. Biztos ez, vagy csak olyan szereket lehet használni, ami ökológiai gazdálkodásban is megengedett? Nagyon nem mindegy! A talajerőt meg lehet sokféle módon pótolni, és érdemes is, itt is vannak olyan tápoldatok, amik öko gazdálkodásban használhatóak. További lehetőség a baktérium trágyázás, azt lehet-e használni?
Tényleg rendszeresen csinálnak fullos vegyszer analízist? Az nagyon drága! Mondjuk ahogy más is írta, azért vannak különbségek növényvédelemben is. Sokáig nyomatták a bio szereket, pl. a réz, aztán már kezdenek rájönni, hogy nem feltétlenül tökéletes az sem, mert kiírtja a talaj természetes életközösségének egy jó részét, márpedig ahhoz, hogy jó legyen a talaj, a bomlásoknak le kell zajlaniuk. Ha nem, annak is meg lesz a következménye.
"mert en a kezdo kertesz kis notesszel es a konyhai merleggel vartam a leszedett paradicsomokat."
Ez aztán a lelkesedés, elismerésem! :D
Amit leírsz, az nagyon tetszik, pontosan azon értékeket tükrözi, amit én is hiszek, hogy így jó az élet. Ugyan akkor hadd mutassak rá, hogy te nem ebből élsz. Ha terem, akkor jó, mert nagyon finom, és talán el se tudod képzelni, hogy a boltihoz mérten mennyire vegyszermentes. Aki ebből él, annak nem mindegy, hogy terem-e, és az sem, hogy mennyit, milyent. Egyszer láttam itt, Magyarországon egy boltban olyant, hogy volt egymás mellett 2 paradicsom, első és másod osztályú, értelemszerűen az utóbbi jóval olcsóbb. Az olcsóbbnak minősített paradicsom koránt sem volt szép! Legalább 3 különböző paradicsomra jellemző betegséget láttam rajta... sokkal jobban fogyott a szebbik paradicsom, hiába volt drágább, pedig ahhoz, hogy tökéletes kinézetű legyen az a paradicsom, igen sok vegyszert kellett kapnia, ráadásul a színük is különbözött, az olcsóbb, kevésbé vásárolt kb. 90-95%-osan volt érett, a másik, amit jobban vettem, az csak 80%-osan, tehát épphogy világos piros volt. ÉS mégis, a szebb paradicsom fogyott, hiába volt az éretlenebb, drágább, mégis. És az USA-ban gondolom tudják, hogy a piac diktál :) Viccet félretéve, ha ott esetleg meg is engedheti magának egy termelő, hogy ne rendeljen mindent alá a profitnak, hanem próbálja egy kicsit formálni a vásárlók ízlését a fajtaválasztáson keresztül, ez itt biztosan nem működik. Magyarország annyira árérzékeny piac, annyira gyenge vásárló erővel, hogy itt a termelő örül, ha egyáltalán megél a paradicsomozásból/dinnyézésből, amire rákényszerül, mert munka lehetőség nem nagyon akad arra. Ha nagyobb cégről van szó, mondjuk üvegházban, akkor meg maximálisan megoldják, hogy minél előbb, és minél látványosabb legyen a termés, mert az jól szállítható, sokáig pulton tartható, és a szép ugye eladja magát.
Szóval amit te csinálsz, az minden, csak nem üzemi körülmény, már csak a mérete miatt sem. Azt illetően pedig szerintem nagy szerencséd van, hogy növényvédelem nélkül sikerült végig vinned a paradicsomot. Bár, ezt pontosan nem tudom, mert nem ismerem az ottani körülményeket, az viszont biztos, hogy itt sajnos ez elképzelhetetlen. Persze nem mindegy, hogy mi a cél, mert nagy különbség lehet, hogyha egy korrekt, élni és élni hagyni jelleggel, jól megválasztott növényvédő szerekkel permetez az ember.
A kacsolás pedig nem az ördögtől való, talán még javítja is a termés minőségét. A lényege annyi, hogyha kacsolod, vagyis a levelek "hónaljában" kinövő hajtásokat eltávolítod, akkor a termések folyamatosan a főhajtáson képződnek, és egymás után érnek be.
Itt szerintem inkább arra gondolt, hogy ne károsítsa a talajt a növényvédőszerekkel és műtrágyákkal. Mert ugyebár nem kimondottan tesznek jót a talajnak ezek az anyagok. Köztük a réz sem, amit még lehet használni bio termesztésben is, de már egy ideje van korlátozás (6kg/ha/év). Amúgy kíváncsi leszek, hogy sikerül-e valamivel kiváltani.