Tisztelt urak. Hogyha van valakinek házi barkácsolású de hasznos holmija a vágáshoz (lásd. Butcher88 lövője pl.) tegyen fől képet róla legyen szíves. A csampinál láttam fájintos csontfogó szerkezetet,rén-fát,pörkölő asztalt stb ilyesmire gondoltam. Köszönöm. Cseréljünk tapasztalatot
A "vasazott" agyvelővel semmi gond. Sokkal jobb, mint a kispuskával(vagy "nemolyankispuskával") fejbeküldött jószág. Láttam valahol röntgenfelvételeket lőtt vadról, hogy a lövés környékén mekkora területen vannak benne levált ólomrészecskék...hát megdöbbentően sok a szemnek láthatalan ólom amit aztán vígan megeszünk...
Nekem is van egy hasonló szerkezetem,még az őskorból! :-)
Csak az vasból van.
Egy laposvas a végén egy 12-es furattal.Abba megy bele egy köracél.Ami a fejbe megy, 9mm átmérőjű a végén furat,belső kúp(mint a kábítópisztolynál)
A másik végén egy kb. 30-35mm átmérőjü ütőfelület.
Tehát ez a "taglószeg" belemegy a laposvas furatába,úgy hogy a szegre egy közepes erősségü rugó van rakva,hogy kihúzza a szeget az állat koponyájából.
Ráadásnak a szeg,egy láncal kapcsolódik a laposvashoz,hogy ne essen széjjel a bonyolult szerkezet. :-)
Családban gyártotta valaki pisztoly hiánya miatt még vagy 100 éve,kérdezősködtem öregapámtól,hogy hogy szuperált a találmány.
A rugó sosem működött "rendeltetés szerűen",mindig beragadt a szeg,már ha ha sikerül beleütlegelni szegény állat fejébe.
Nem sokszor volt használva,de hát megérthetjük őket,az átkos elején ugyebár nem volt előnyős ha a fél falu zengett a visítástól,próbálkoztak mindennel az ősök.:)
Az a 200as gyilkológép ütős. Legalább annyira, mint a bá, akinél legutoljára vágtunk. Na az merész volt, de gyakorlott. Egy darab kézre álló deszkadarab, belőle egy 100-as szög áll ki, ami csúszik benne. A deszkát a hízó fejéhez teszi és kalapáccsal ráüt. Agyba megy a hegy, lehet leszedni a vérét... kapmó ide vagy oda, a szegezett agyvelőt is megesszük, sőt az öreg is megeszi már vagy 300 éve él és még mindig fitt. Lehet a malachús teszi, lehet a magas vastartalmú agyvelő, de egy biztos: nem kell félnünk ezektől.
Szevasz Lapua lehet hogy a kritikám egy kicsit erős volt.De azt ne felejtsük el hogy ez a szakma egy kicsit felelösség teljesebb mint pl. egy asztalos hiszen azt amit elöállitasz azt mások elfogyasztják amiböl rosszabb esetben komoly gond is lehet.Ellenben ha az asztalos nem jó ajtót csinál az csak idegeskedéssel jár.Ugyhogy ezen a téren nem nagyon változik a véleményem.Egy közmondás hogy cipész maradjon a kaptafánál nagyon igaz.Azzal semmi gond ha valaki saját részre csinálja "amit fözz azt eszi". De elég sok cipész elhagyta a kaptafát.
Nem kötözködni akarok de, hogy is mondjam -a bálamadzag az szerintem is TÁJIDEGEN.Nem méltó a magyar disznóvágó hagyományokhoz.Nem néz ki jól.Eleve koszos.Meg műanyag.Mi mindig is kendermadzagra kötöttük a kolbászt, sonkát, szalonnát. Pl. mi van akkor ha véletlen nagyobb hőt kap a cucc a füstölőben, ráfolyik a műanyag ?
Szerintem a bálamadzag olyan,mint műanyag tányérból birkapörköltet enni vagy továbbmegyek, még kimondani is szörnyű, igazi bort műanyag pohárból inni.